INTERNET<>
082007<><>

Web 2.0

Peepel web desktop

Još jedan korak ka snu o web OS-u

Ideja mrežnog operativnog sistema bila je omiljena tema među računarskim entuzijastima koji su se igrali sa idejom uvođenja mrežnog OS-a, poznatijeg kao web OS. Ove ideje su u žižu šire javnosti došle u trenutku kada je o njima počeo da govori Bil Gejts, najavljujući budućnost u kojoj mnoge aplikacije neće biti instalirane na računarima korisnika, već će im se pristupati putem Interneta.

U međuvremenu je ova tehnologija postala popularna, donoseći na računare bogate web aplikacije koje oponašaju desktop programe. Tehnologija je bazirana na kombinaciji JavaScripta, XML-a i Flasha. U ovom smislu se dosta nade polaže i u tehnologiju AIR (Adobe Integrated Runtime) koja treba da proširi mogućnosti web aplikacija oslobađajući ih stege web browsera radi samostalnog izvršavanja na desktopu i pristupa sistemskim resursima.

Granice se pomeraju

Sve više se približavamo trenutku u kojem počinje da se gubi granica između lokalnog desktopa i šireg mrežnog okruženja, ali će po svemu sudeći takozvani web OS kao i web 2.0 aplikacije još dugo biti pokretane na operativnom sistemu koji je instaliran lokalno, bilo da je to Windows ili Linux. Tehnički nismo daleko od trenutka kada bi neko mogao da ponudi nešto što bi moglo biti nazvano pravim web operativnim sistemom, ali bi i u tom slučaju bila neophodna komponenta koja bi se instalirala na lokalnom računaru i omogućavala web aplikacijama interakciju sa resursima računara. Najverovatniji razvoj događaja na ovom polju ide ka razvoju web aplikacija koje će se funkcionalno uklopiti u desktop bilo kog operativnog sistema (Windows, Linux, Mac OS X) i s lakoćom koristiti sve resurse računara. To je već postignuto pomoću Adobe AIR tehnologije, iako mnogo toga tek predstoji.

Dosadašnje web aplikacije su potpuno zavisne od stalnog pristupa Internetu. Za sve veći broj korisnika računara ovo ne predstavlja prepreku, bilo da planiraju korišćenje web aplikacija od kuće, bilo bežično – sa ručnih računara. Ali, s druge strane, još uvek veliki broj korisnika nema stalan pristup Mreži, tako da na ovom mestu u igru uskače tehnologija AIR koja obezbeđuje offline pokretanje web aplikacija.

Moj web desktop

U poslednje dve godine pojavio se veći broj online office paketa, pa se čini da nam gotovo više nije potreban Microsoft Office instaliran na lokalnom računaru jer sve poslove možemo obaviti koristeći jednu od ovih lokacija. Jedan od takvih sistema koji želimo da vam predstavimo jeste www.peepel.com.

Peepel je nov projekat u ovom polju, pa je osnovno pitanje po čemu se razlikuje od konkurencije? Njegova glavna prednost je u tome što na dosad najbolji način oponaša klasični desktop računar – između ostalog, sve web aplikacije koje nudi ovaj sistem mogu se pokretati u okviru jednog prozora web browsera, ali u svojim zasebnim oknima. Naravno, za funkcionisanje ovog online office paketa neophodan je web browser, a na web sajtu kompanije preporučuju Mozilla Firefox.

Nakon besplatne registracije, pred korisnikom se otvara Peepel Desktop u prozoru web browsera, koji se sastoji od okna u koje se smeštaju web aplikacije: WebSheet, Calculator, WebWriter, FileManager, Mini Browser, WorkSpace Manager i ContactManager. Svaka od ovih aplikacija može da se otvori u okviru istog prozora browsera, a mogu se preklapati ili smestiti jedna pored druge i sl. Pored toga, pri vrhu prozora nalazi se PeeplePanel čija se sadržina menja u odnosu na to koja je aplikacija aktivna, a sadrži ikonice alatki, padajuće menije za izbor fonta, selektovanje itd. S leve strane smešten je task menadžer koji ima istu funkciju kao i na klasičnom desktopu – na njemu se mogu videti ikonice pokrenutih aplikacija i otvorenih fajlova.

Ovim sistemom moguće je uvesti dokumente u Peepel sistem i nastaviti rad na njima korišćenjem pomenutih web aplikacija, primati obaveštenje putem RSS-a o promenama na dokumentu, raditi na istom dokumentu sa grupom ljudi, deliti bilo koje fajlove sa drugim korisnicima, kreirati tekstualne dokumente i tabele, pregledati web stranice pomoću Mini Web Browsera i na kraju sačuvati web desktop layout pomoću WorkSpace Managera.

Iako se u Internet ponudi web 2.0 aplikacija i online office paketa mogu naći po funkcijama bogatiji sistemi, Peepel je zbog svog jedinstvenog pristupa dovoljno interesantan, a biće i više po očekivanom proširenju funkcija.

Mirko PERAK

 
.rs
Besplatna muzika na Internetu
Drugačiji VoIP koncept
Budućnost Interneta
Web 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Wireless države
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera