INTERNET<>
082007<><>

Drugačiji VoIP koncept

VoIP bez računara

Drugačiji pristup telefoniranju putem Interneta

Tehnologija prenosa glasa putem Interneta, poznata kao VoIP servis (Voice over IP), u proteklih godinu-dve doživela je velike promene. Najpoznatiji, a možda i najkvalitetniji u ovoj areni je Skype, ali on nije sve što ova oblast prenosa glasa preko Mreže može da punudi. Drugi dominantan pravac u ovoj oblasti predstavljaju VoIP servisi bazirani na SIP (Session Initiated Protocol) standardu otvorenog koda.

Zatvorena tehnologija sa P2P tehnologijom koju koristi Skype i otvoreni pristup koji predstavlja SIP imaju svoje prednosti i mane, ali im je zajednička karakteristika neophodnost instaliranja klijentskog softvera, korišćenje računara i pristupa Internetu.

Najnovija ideja Internet gurua predstavljena u servisu www.jajah.com donosi potpun preokret u pristupu korišćenja Interneta za jeftine međunarodne pozive – više vam nisu potrebni slušalica i mikrofon, nije vam potreban softver koji treba instalirati, kompjuter uopšte nije u upotrebi tokom razgovora niti se za razgovor koristi vaša Internet konekcija. Sasvim nam je jasno da ovo zvuči kao prvoaprilska šala, ali nije, to je Jajah – sistem za Internet telefoniranje ubitačno jednostavnog koncepta.

U tri koraka

Jajahov web sajt ima čist i jednostavan grafički interfejs koji je lak za navigaciju. Korišćenje ovog servisa je toliko jednostavno da se može objasniti u tri kratke rečenice, a za one kojima je i to komplikovano, pripremljen je kratak video. Da bi se obavio VoIP poziv, u prvom koraku je potrebno uneti sopstveni broj fiksnog ili mobilnog telefona u predviđeno polje na web sajtu Jajah. Zatim se u sledećem polju unosi broj fiksnog ili mobilnog telefona osobe koja se poziva. U trećem koraku se aktivira zeleno dugme Call. I to je sve.

Nekoliko trenutaka kasnije telefon čiji ste broj uneli zvoni, a automat vam saopštava sledeće: „Please hold, Jajah will connect your call”. Posle toga se u slušalici telefona čuje kako zvoni telefon na drugom kraju i dalje sve deluje kao normalan lokalni telefonski poziv, bez obzira na kom se kontinentu nalazi osoba koju zovete.

Posle besplatne i jednostavne registracije, korisnici imaju pravo na pet besplatnih minuta razgovora, a nakon toga se pozivi moraju plaćati platnom karticom. Tokom registracije moguće je uneti tri različita telefonska broja sa kojih se ovaj servis može koristiti.

Velika pretnja za stare monopole

Mnogi će biti u nedoumici da li su ovo zaista VoIP pozivi i da li su zaista jeftiniji od klasičnih gde se veza uspostavlja između dva fiksna ili mobilna telefona. Trik je u tome što se web sajt Jajah koristi samo za iniciranje poziva s jednog na drugi telefonski broj, dok se signal između gradova, zemalja i kontinenata prenosi putem Interneta. Jednostavnije rečeno, poziv samo u lokalu na obe strane koristi standardnu fiksnu ili mobilnu mrežu, dok sve preko toga putuje Internetom. Iz tog razloga je Jajah jeftin kao i klasičan VoIP poziv. Kada se veza jednom uspostavi, više nije potreban računar niti pristup Internetu.

Uz servis Jajah, i korisnici dial-up pristupa dobijaju šansu da koriste VoIP, što izgleda neverovatno. U njihovom slučaju postupak je nešto drugačiji, a razlika je u tome što oni prvo uspostave dial-up konekciju da bi inicirali pozive sa web sajta Jajah, podešavaju iniciranje s kašnjenjem od nekoliko minuta, prekidaju vezu i čekaju poziv preko iste telefonske linije.

Osim osnovne, web bazirane usluge, mogu se preuzeti različiti dodaci koji omogućavaju iniciranje ovakvih poziva sa mobilnih telefona i PDA uređaja, dodatak za Outlook koji omogućava iniciranje poziva iz imenika, dodatak za Mozilla Firefox itd.

Da je u pitanju interesantan koncept na koji vredi obratiti pažnju, govori vest da je kompanija Intel veoma zainteresovana da uloži 20 miliona dolara u kompaniju koja je pokrenula ovu uslugu i da planira da tehnologiju integriše u neke od svojih proizvoda. Iskustva korisnika su podeljena; mnogi smatraju da servis još uvek nije dovoljno pouzdan i da ne obezbeđuje kvalitetan prenos glasa u svim okolnostima. Međutim, sve bi to bilo prihvatljivo samo kada bi se ovaj servis mogao koristiti i u našoj zemlji. Izgleda da ga nacionalna telekomunikaciona kompanija smatra suviše velikom pretnjom za sopstveni posao.

Mirko PERAK

 
.rs
Besplatna muzika na Internetu
Drugačiji VoIP koncept
Šta mislite o ovom tekstu?
Budućnost Interneta
Web 2.0
Wireless države
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera