INTERNET<>
082007<><>

.rs

Dva puta brže

Telekom će duplirati brzinu ADSL priključivanja

Nakon više meseci šuškanja konačno se desilo. Na vanrednoj sednici UO Telekoma Srbija, koja je trajala samo trideset minuta, odlučeno je da se usvoje nove cene ADSL paketa u maloprodaji i veleprodaji, kao i nove cene za direktan pristup Internetu u maloprodaji i veleprodaji. Telekom donošenjem nižih cena direktno želi da doprinese širenju informatičkog društva u Srbiji i da na štetu svog prihoda omogući što većem broju korisnika da uspostavi širokopojasni pristup Internetu.

Veoma je zanimljiva i odluka da se postojeći ADSL paketi (256/64, 512/128 i 768/192 Kbit/s) zamene novim, koji će imati dva puta brži saobraćaj u dolaznom smeru! Pri tom mesečna pretplata ostaje ista, a ukida se i naknada od 5900 dinara za uspostavljanje pretplatničkog odnosa za krajnje korisnike.

To znači da ćemo uskoro govoriti o ADSL paketima brzina 512/64, 1024/128 i 1536/192 Kbit/s. Razloge zašto i brzina odlaznog smera nije duplirana verovatno treba tražiti u ugrožavanju drugih vrsta konekcija, koje su po pravilu znatno skuplje od ADSL-a. S obzirom na to da je jedina vest o ovoj odluci potekla sa sajta sindikata Telekoma (www.sindikat-telekoma.co.yu/sindikat/vesti2007/07/070719.htm), koji ima predstavnika na svakoj sednici UO, još nikakvi detalji nisu poznati. Očigledno je da će trebati malo vremena da se izbruse detalji, i u velikoprodaji i u maloprodaji, ali i da se fizički na svakom DSLAM uređaju u centralama širom Srbije podese nove brzine.

Budući da je sezona godišnjih odmora, prve procene su da će ovo zaživeti tokom septembra. Detalji Telekomovih uslova prema provajderima odrediće da li će usluge ADSL-a ostati iste cene, pojeftiniti ili poskupeti, ali sudeći prema saopštenju, cilj je da cena ostane nepromenjena, što će najverovatnije biti slučaj sa Telekomovom maloprodajnom ponudom.

Telekom Srbija je objavio Opšte uslove za pružanje usluga u fiksnoj telekomunikacionoj mreži (www.telekom.nadlanu.com/OPSTE/Vesti.aspx?ac=snews&ui=8469). Iz njih možete saznati prava i obaveze Telekoma i korisnika, kao i šta je sve zabranjeno raditi putem Telekomove mreže. Zanimljivo štivo.

U Beogradu je završena digitalizacija tandem centrale „Centar”, tačnije isturenog stepena „Akademija”. Završetkom tih radova, tokom ove godine 6240 analognih priključaka je digitalizovano i razdvojeno 1640 dvojničkih priključaka. Ovo će svakako obradovati korisnike sa ovog područja, ali će i dalje postojati priključci koji nemaju tehničke mogućnosti za ADSL usled postojanja PCM uređaja... Inače, Telekom i dalje redovno proširuje ADSL kapacitete, a konačno je dostupan i u Kosovskoj Mitrovici.

Konkurencija kod mobilnih operatera čini čudo. Startovao je treći operater – VIP, MTS je pustio 3G usluge i za prepaid korisnike. Pripaid korisnici mogu da dobiju telefon znatno povoljnije, tu su i pregršt tarifnih profila, greb kartice, dupliranje dopuna... MTS-ov m:tel je startovao u Crnoj Gori i sada zajedno sa MTS-om i m:telom u Republici Srpskoj omogućava znatno jeftinije pozive, koji anuliraju cene rominga. U isto vreme preostala dva operatera u Crnoj Gori startovala su sa 3G uslugama, a ta država je usvojila propis o prenosivosti brojeva...

U Makedoniji se za dve WiMAX licence prijavilo jedanaest kandidata, a pobedili su Grčki „Cosmotelco” i domaći „Nexcom”.

Privredna komora Srbije za jesen najavljuje ozbiljno e-poslovanje jer je u toku obuka kadrova za izdavanje digitalnih sertifikata. Telenor je prvi klijent e-commerce rešenja Banca Intesa. Kako to izgleda možete videti na www.telenor.co.yu/?section=private&page=3703. Obratite pažnju na to da svoje lične podatke (ne i broj kreditne kartice) dajete bez secure servera u plain http komunikaciji...

Pošto je prošle godine više od tri milijarde dolara – gotovo polovina vrednosti izvezene robe, stiglo u Srbiju od gastarbajtera, od novembra će novac moći da se šalje iz inostranstva i putem mobilnog telefona. Primljeni novac građani će podizati ili koristiti putem Dina platnih kartica. Na ovom projektu radi NBS sa kompanijom Ria (www.riafinancial.com) i trebalo bi da predstavlja brži i jeftiniji način za prenos novca od postojećeg prenošenja novca preko prijatelja.

Provajderi nude ili su nudili letnja sniženja. SezamPro plaća troškove telefona u jeftinijoj tarifi ako se konektujete preko SMIN broja 042/110-220, Beotel daje 20% više vremena na uplate do kraja avgusta. Telekom je za nove ADSL korisnike tokom jula davao za svega 1999 dinara priključak brzine 512 Kbit/s sa pretplatom za prva tri meseca korišćenja, besplatan setup, Halo i Haloplus karticu.

EUnet svim srednjoškolcima koji su sa odličnim uspehom završili godinu poklanja 1000 dinara Interneta, Verat je predstavio nove greb kartice za dopunu (200, 500, 1000 dinara) i njihovo aktiviranje do prvog septembra donosi dvostruki iznos na računu. Verat je tokom leta ponudio i DAY Full i NIGHT Full dial-up pakete za 120 i 70 dinara.

Vrelo tropsko leto obećava bar vruću jesen kada su telekomunikacije i posebno Internet u Srbiji u pitanju.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Besplatna muzika na Internetu
Drugačiji VoIP koncept
Budućnost Interneta
Web 2.0
Wireless države
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera