NA LICU MESTA<>
052007<><>

Nove komunikacije

„B-link 01”, galerija „O3one”, 15–22. aprila

Beogradski festival novih komunikacija „B-Link 01” održan je drugi put. Festival istražuje i predstavlja najznačajnija dostignuća u domenu novih komunikacija, Interneta i mobilne telefonije u Srbiji i svetu, a prvenstveno je usmeren na inovativne tendencije u oblastima eksperimentalnog umetničkog stvaralaštva, web dizajna i poslovanja na mreži.

Revijalni deo festivala predstavljen je kroz prezentacije, tribine, izložbe, instalacije, streaming događaje, interaktivne radionice i predavanja autora iz zemlje i sveta. „B-link 01” je predstavio i trendove u e-biznisu. Kako doći do novca preko mreže? Održan je niz predavanja i prezentacija na temu poslovne primene Interneta, sa ciljem da se domaća javnost upozna sa najnovijim trendovima iz oblasti web poslovanja. Prikazani su i primeri spajanja poslovnog i umetničkog na webu, kroz web dizajn. Predstavljeni su i neki novi proizvodi i softver na tržištu i objašnjeno je u čemu je njihova inovativnost. Ispitana je kreativna strana mreže, a iskustva u web produkciji mogla su se čuti iz prve ruke, od ljudi koji svakodnevno učestvuju u dizajnu i produkciji najboljih web sajtova Srbije i Hrvatske.

Kroz tematsku celinu „The fall of the author and rise of the celebrity” postavljena su pitanja autorstva i originalnosti u eri digitalne produkcije. Ko su današnji autori, a ko su zvezde na Internet nebu? Žana Poliakov objasnila je koje su to prednosti pisanja online. Ispitani su web portali i online zajednice, a postavljeno je i pitanje da li uz tehnologiju moramo biti sami.

Kratka digitalna forma obrađena je u okviru „Screen kulture” i vršeno je poređenje takozvane kulture pisma i kulture ekrana. Predstavljene su nove umetničke forme izražavanja kroz povezivanje tehnologije i fizičkog sveta. Organizovana je i radionica „Tehnologije bez interfejsa”, a Vitomir Jevremović održao je predavanje na temu nove 3D virtuelne stvarnosti.

„Soundsign”, održan u večernjim satima, svih dana festivala, obuhvatio je muzički program i live performanse. I taj deo programa, u duhu festivala, ispitao je novi vid komunikacije između umetnika i Interneta, kao i načine na koji se tehnološki razvija muzičko i video stvaralaštvo.

Prošlogodišnje, nulto izdanje festivala bilo je isključivo revijalnog tipa i cilj je bio uvođenje beogradske publike u najznačajnije aspekte razvoja weba. Ove godine, kako je najavljeno, festival je dobio i takmičarski karakter. Profesionalne takmičarske kategorije bile su web produkcija i to projekti iz oblasti biznisa, umetnosti i my space sfere i kratka digitalna forma na temu „Upload/download”, kao i u kategoriji fotografije, video i audio zapisa. Uručene su i nagrade za najbolju amatersku fotografiju snimljenu mobilnim telefonom na temu „to sam ja”, a dodeljena je i specijalna „B-link” nagrada za najinventivniji projekat u oblasti novih komunikacija. Više detalja o čitavom festivalu na: www.b-link.org.

Sanja STOJANOVIĆ

 
 PRIMENA
Visokotehnološki šoping
RFID u domaćoj praksi

 NA LICU MESTA
Logitech prezentacija
B-link 01
Šta mislite o ovom tekstu?
Metalka Majur - Ion Solutions prezentacija
Veče slobode u digitalnom društvu

 SERVIS
Web hosting, CMS, forumi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera