NA LICU MESTA<>
052007<><>

Naša kuća pametna

Metalka Majur – Ion Solutions prezentacija, Beogradski sajam, 12. april

Prezentacijom održanom u okviru Sajma građevinarstva, firma Metalka Majur predstavila je deo svog proizvodnog programa ali i sistema „Pametna kuća” novosadske firme Ion Solutions, čiji je distributer. „Pametna kuća” je otvoreni sistem za automatsko upravljanje radom gotovo svih uređaja koji se mogu naći u prosečnom domu. Prema rečima proizvođača, glavne prednosti ovog sistema su: modularni dizajn, skalabilnost, jednostavna implementacija i niska cena u odnosu na konkurentne sisteme koji nude jednake mogućnosti. Naznaka da je sistem otvoren, kombinovana sa njegovim modularnim i skalabilnim dizajnom ukazuje na mogućnost jednostavne naknadne izmene konfiguracije sistema.

Sam sistem se sastoji od upravljačkih uređaja koji mogu biti daljinski upravljači, konzole sa ekranima osetljivim na dodir, ili PC u kombinaciji sa diskretnim mikromodulima koji upravljaju radom pojedinih uređaja. Za komunikaciju se koristi protokol X10 koji predstavlja industrijski standard za ovu primenu, jer omogućava komunikaciju putem postojećih elektroenergetskih vodova kao i putem radio-veze što, zauzvrat, instaliranje sistema u postojeće objekte čini izuzetno lakim.

Sistem „Pametne kuće” omogućava upravljanje veoma širokim spektrom kućnih uređaja. Najjednostavnija primena je, naravno, upravljanje radom uređaja kao što su rasveta, bojleri i kotlovi, dok je moguće upravljati i radom komplikovanijih uređaja kao što su Home Theatre sistemi. Pored toga, implementacija pametne kuće može obuhvatiti i ugradnju posebnih uređaja koji omogućavaju automatsko upravljanje roletnama, vratima, kao i ventilima gasovodnih i vodovodnih instalacija. Kako bi se obezbedila što veća interaktivnost kako sa korisnikom, tako i sa okruženjem kuće, upravljanje sistemom je moguće i pomoću telefona, kao i na osnovu podataka sa mini-meteorološke stanice i širokog spektra senzora koji reaguju na promene u kući i oko nje.

Bojan ŽIVKOVIĆ

 
 PRIMENA
Visokotehnološki šoping
RFID u domaćoj praksi

 NA LICU MESTA
Logitech prezentacija
B-link 01
Metalka Majur - Ion Solutions prezentacija
Šta mislite o ovom tekstu?
Veče slobode u digitalnom društvu

 SERVIS
Web hosting, CMS, forumi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera