SERVIS<>
052007<><>

Postajete webmaster?

Nekoliko korisnih uputstava za otvaranje i podešavanje web sajta

Sada već ne postoji iole ozbiljna firma koja se na neki način ne predstavlja na Internetu. Ranije, dok Internet nije bio toliko zastupljen, web hosting (usluga „udomljavanja” sajta) je bio skupa solucija za reklamiranje, dok se danas smatra jednim od najisplativijih načina oglašavanja. Međutim, ne treba se zadržavati samo na kompanijskoj promociji. Svako ko poželi može da otvori svoj web sajt i da na njemu na neki način predstavi sebe ili svoju delatnost i uopšte da sa sajtom radi šta poželi, naravno u granicama dozvoljenog.

Šta je potrebno za otvaranje web sajta? Pre svega, treba izabrati odgovarajući web hosting i domen. Potom se radi na dizajnu samog sajta, odnosno pravljenju web stranica u nekim od poznatih programa. Može se i instalirati softver na strani servera sa već gotovim web stranicama koje su međusobno povezane i daju neki osnovni izgled sajtu, tako da vrlo brzo možemo da se bavimo samim sadržajem.

No, prvo ćemo se pozabaviti osnovnim stvarima koje korisnik treba da zna pre nego što se odluči da otvori svoj sajt.

Hosting

Pre svega, za korisnika je najbitnije da pronađe odgovarajući web hosting, odnosno da obezbedi memorijski prostor koji će biti vidljiv svim korisnicima Interneta. Prilikom odabira željenog web hosting paketa treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Postoji zaista velik broj firmi – što stranih, što domaćih – koje pružaju usluge web hostinga. Naravno, ne pružaju svi iste mogućnosti, niti po istoj ceni. Što je najbitnije, nisu ni svi isti kada je korisnička podrška u pitanju, a kod manje iskusnih korisnika ovo je jedna od veoma bitnih stavki.

Po pitanju platforme, hosting može biti: a) Linux hosting, za koji se odlučuju korisnici koji planiraju da rade u aplikacijama koje su pisane u jeziku PHP, b) Windows hosting, koji se uglavnom koristi za ASP, i c) Customized (prilagodljivi) hosting, koji se u potpunosti prilagođava potrebama korisnika. Pored ovoga, hosting se može kategorisati kao dedicated (posvećeni) i shared (deljeni). Posvećeni hosting podrazumeva to da korisnik ima jedan fizički server samo za sebe, dok kod deljenog hostinga korisnik resurse većeg servera deli sa drugim korisnicima.

Ako korisnik želi da radi neki ozbiljniji sajt, mora da izdvoji malo više „evrića” i time sebi plati kvalitetniji web hosting. Za neke sitnice ili povremeni upload fajlova nema potrebe da se izdvaja velika svota novca. Firme koje nude web hosting daju svojim paketima različite mogućnosti. Dve stvari na koje treba obratiti pažnju jesu to koliko prostora korisnik dobija za svoj sadržaj, kao i to koliki je bandwidth – dozvoljeni protok. Dakle, ako je protok 2 GB mesečno, korisniku će biti dozvoljena samo ta veličina protoka. Ako se na sajtu drže veliki fajlovi i ako se ti fajlovi često preuzimaju od strane raznih korisnika, onda je potreban veći dozvoljeni protok. Na primer, ako je veličina fajla 100 MB, a protok 1 GB/s, već pošto fajl bude skinut deset puta, sajt će biti zatvoren jer je bandwidth probijen. Treba imati na umu da se u dozvoljeni protok najčešće računa saobraćaj u oba smera (i upload i download).

Dakle, od sadržaja koji korisnik želi da drži na sajtu i toga koliko ljudi će tom sadržaju pristupati zavisi potreban protok. Ako se sajt bavi samo osnovnim informisanjem ili je u pitanju neki manji forum, onda nema apsolutno nikakvih razloga da se uzima paket sa velikim dozvoljenim protokom.

Ostali parametri hostinga zavise od potreba korisnika. Treba obratiti pažnju na to koja je verzija MySQL baze, zatim broj FTP naloga koji je moguće napraviti, verzija Apachea kao i broj dozvoljenih poddomena. MySQL je serverski program za baze podataka koje se mogu koristiti za upis raznih vrsta informacija i na njega se oslanjaju mnogi drugi programi na serverskoj strani. Na primer, svaki bolji forum zahteva MySQL bazu i bez nje ne može da radi. FTP nalog omogućava korisniku upload i download fajlova direktno sa servera prostom metodom Copy/Paste. Sve ovo je moguće raditi ili preko web browsera ili preko nekog FTP klijenta, o kojima smo pričali već nekoliko puta.

Mnogi se pitaju šta je poddomen i ne prave veliku razliku između poddomena i domena. Na primer, domen našeg časopisa je sk.co.yu a poddomen (na primer, za hardver) bi bio http://hardware.sk.co.yu. Za sajtove čija sadržina obuhvata više različitih tema ovo može biti korisna opcija. Još jedna jako bitna stvar jeste da korisnik zna koliko će e-mail adresa moći da napravi na svom serveru. Tu je naravno i mogućnost korišćenja mailing liste kojom će se korisniku davati mogućnost primanja i slanja masovnih mejlova.

Da bi korisnik lako mogao da vrši osnovna podešavanja svog servera, valjalo bi da ima solidan web panel za razna podešavanja iz običnog browsera. Najpoznatiji web paneli su Cpanel i Plesk, sa dosta mogućnosti i opcija kojima korisnik podešava sajt prema svojim potrebama. Možda najmoćnija alatka Cpanela jeste Fantastico, koji nudi mnoštvo besplatnih dodataka za web sajt. Tu spada nekoliko vrsta foruma, programa za upravljanje sadržajem sajta, pravljenje knjiga utisaka (Guest Book), mailing liste, galerije slika, ankete, wiki dodaci i još mnogo toga. Sve u svemu, Fantastico spada među najzanimljivije alatke i treba voditi računa o tome koja se njegova verzija nalazi u okviru web panela korisnika.

CMS (Content Management System)

Prevedeno na naš jezik, CMS znači sistem za upravljanje sadržajem, u ovom slučaju web sajta. To u najkraćim crtama objašnjava svrhu ovog softvera. Jednostavno, korisnik sa Interneta preuzme arhivu u kojoj se nalazi zapakovan CMS, otpakuje to na server, instalira i ima već gotov sajt na kojem se nalaze sve potrebne, a bogami i nepotrebne kategorije. Izgleda prosto, zar ne? E pa nije baš tako, jer instalacija CMS-a zahteva da MySQL baza već postoji i upload određenih fajlova pod dozvolama '777'. A po nekom nepisanom pravilu, uvek se javi neki problem prilikom instalacije. Najbitnije je da korisnik verno prati uputstva navedena u fajlu za pomoć prilikom instaliranja – i ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko se pojave nerešivi problemi, tu je uvek korisnička podrška. Tek kada se sve rečeno pripremi, počinje osnovna instalacija CMS-a i njegovo uređivanje.

Za samo 10 minuta na svom sajtu možete imati lepo dizajnirane web stranice sa sve osnovnim kategorijama. CMS, pored ovoga, korisniku pruža osnovni administratorski panel u kojem korisnik može da vrši osnovna podešavanja svog sajta. To je stvarno preveliki pojam da bismo sve opisivali ovde, pa ćemo samo predstaviti neke osnovne funkcije koje donosi svaki bolji CMS. Osnovna stvar je prikaz vesti i kategorija na glavnoj stranici sajta, zatim registracija korisnika i dodeljivanje privilegija korisnicima. Kako bi se administratori sajta lakše organizovali prilikom održavanja sajta, mogu omogućiti svojim članovima da pišu vesti i tekstove za sajt koje će, kasnije, biti objavljene. Sve ovo je razrađeno i administratorima sajta daje veliki izbor. Administrator može odrediti da li će vesti biti automatski postavljane na sajt ili će ih on prethodno proveravati. U sve vesti moguće je ubacivati slike da bi izgledale što lepše. Na svu sreću, svi bolji CMS-ovi u potpunosti podržavaju formatiranje teksta, tako da će i oni kreativniji imati čemu da se obraduju. Sve vesti se čuvaju u arhivi, a ukoliko se slučajno zaboravi naziv vesti, jednostavno treba iskoristiti ugrađenu pretragu da bi se našla željena informacija.

Sve u svemu, ovo predstavlja jednu veoma zanimljivu opciju kada su izgled i funkcionalnost sajta u pitanju i novajlijama svakako preporučujemo da isprobaju neki od poznatih CMS-ova, jer će time svakako sebi olakšati posao uređivanja sajta. Najpoznatiji CMS-ovi su Joomla (www.joomla.org) i E107 (www.e107.org). Oba su besplatna i predstavljaju soluciju za koju se odlučuje većina korisnika. Pored njih, na dobrom su glasu i Mambo (www.mambo-foundation.org), PHP Nuke (www.phpnuke.org) i Invision Power (www.invisionpower.com). Invision power je u osnovi forum, ali u sklopu paketa ima portal koji ujedno može da se koristi kao CMS. Primer ovih CMS-ova nalazi se na matičnim sajtovima koji su inače rađeni u tom CMS engineu.

 
Ukoliko korisnik, pak, želi nešto prostije ili bi jednostavno da napravi nešto totalno drugačije, tu je velika količina HTML editora koji će dati veliku pomoć prilikom pravljenja sajta. O njima smo pisali u nekoliko navrata, a uporedni test ovih programa izašao je u januarskom broju. Ukoliko ni oni nisu ono što vam je potrebno, Adobe Dreamweaver u ruke i zakoračite u svet kreiranja sajtova.

Forumi

Kada smo zakupili odgovarajući server i na sajt ubacili sadržaj koja nam donekle odgovara, možemo da počnemo da razmišljamo o instalaciji foruma. Danas gotovo svaki veći sajt ima forum. Za neupućene, forum predstavlja jedan od najefikasnijih načina diskusije među većim brojem članova. Forumi mogu biti i te kako zabavni ukoliko se na njima vode zanimljive diskusije i ukoliko imaju dosta članova. Međutim, tu je i druga strana medalje. Velik broj članova podrazumeva velik broj različitih umova čija su mišljenja često suprotstavljena. Sve to često rezultuje svađama, prepirkama, ponekad i psovkama. Baš zato forum se ne sme prepustiti sam sebi i mora se kontrolisati i redovno održavati, a to, nažalost, iziskuje dosta vremena. Zato je jako korisna stvar da se uvede što veći broj „urednika” foruma (moderatora) kako bi se održao „red i mir”.

Funkcionalnost foruma toliko je širok pojam da za njega nema dovoljno mesta u ovoj rubrici – neke stvari samo ćemo dotaći. Kako se odlučiti za pravi forum, koji forum odabrati? Teško pitanje. Ako gledamo one koji se plaćaju, tu su vBulletin (www.vbulletin.com), za koji smo se i mi odlučili prilikom podizanja foruma na našem sajtu, kao i Invision power board (www.invisionpower.com). Međutim, postoji i dosta besplatnih koji su sasvim u redu. Na primer Simple Machines Forum (www.simplemachines.org), phpBB (www.phpbb.com) ili Ikonboard (www.ikonboard.com) forum. Svi rade po sličnom principu i nude dosta opcija. Naravno, oni koji se plaćaju daleko su funkcionalniji i bolji, ali za neke manje sajtove ovi besplatni su i više nego dobro rešenje. Instalacija foruma nije mnogo komplikovana i dosta je slična instalaciji CMS-a. Treba preuzeti arhivu sa Interneta, otpakovati je, imati pripremljenu odgovarajuću MySQL bazu i instalacija može da počne. Jedino Ikonboard može da pravi probleme, s obzirom na to da je rađen u CGI skriptu koji je neiskusnim korisnicima malo teži za rad. Ali uz dobru korisničku podršku, koju Ikonboard forum i te kako ima, mislimo da će instalacija biti uspešno završena.

Po pitanju sigurnosti najbolji je vBulletin, a što se tiče moderacije i administracije foruma najbolji je Invision Power Board. Lep dizajn svakako ide na stranu Ikonboarda, dok Simple Machines Forum spada među najprostije za rad, ali ujedno i solidno funkcionalne i sigurne. Sve u svemu – teška odluka. Primeri ovih foruma nalaze se na njihovim matičnim sajtovima. O samom dizajnu teško je suditi jer svi izgledaju dobro, a i dosta toga je stvar ukusa. U svakom slučaju, najbolje je otići na sajtove foruma, videti koji najviše odgovara, a zatim ga instalirati.

• • •

Nadamo se da je, posle ovolikog teksta, malo jasnija priča otvaranja i podešavanja web sajta. Kao što smo napomenuli, postoji veliki broj firmi koje nude web hosting pakete, ali samo vi znate šta vam treba i samo na osnovu toga se može odabrati pravi hosting paket. Što se tiče ostalih tema, CMS-ova i foruma, kao što se može videti, namerno nismo zalazili dublje u temu. Ne iz neke zle namere, nego zato što imate naše obećanje da ćemo u sledećim brojevima uraditi uporedni test zasebno CMS softvera i foruma. Tada ćemo se do detalja baviti u njihovom funkcionalnošću i biće vam mnogo jasnije koji softver da odaberete. Dotle, pamet u ruke, odaberite pravi hosting i sačekajte obećani uporedni test.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
 PRIMENA
Visokotehnološki šoping
RFID u domaćoj praksi

 NA LICU MESTA
Logitech prezentacija
B-link 01
Metalka Majur - Ion Solutions prezentacija
Veče slobode u digitalnom društvu

 SERVIS
Web hosting, CMS, forumi
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera