TEST DRIVE<>
122002<><>

Club3D Radeon 9000 i Radeon 9000 Pro

Dobra kupovina... Uskoro

Club 3D Radeon 9000
Club 3D Radeon 9000
Kada su PC računari u pitanju, poslednjih godina posebno je interesantna borba na dva segmenta tržišta. Prvo je, naravno, ono procesorsko gde „Intel” i AMD ni za trenutak ne uzimaju predah i konstantno „štancuju” procesore na sve više gigaherca. Na drugom frontu biju bitku „Nvidia” i ATi, naravno u pitanju su grafički čipovi. Trenutno je ATi u prednosti, jer je njegov R300 (Radeon 9700Pro) brži od NV25 (GF4 Ti4600). Naravno, „Nvidia” ne miruje i sada je već u završnim pripremama da na tržište izbaci NV30 koji bi trebalo da ponese komercijalni naziv GeForceFX i da, naravno, bude najbrži. I opet idemo u krug, čas je jedan bolji, čas drugi.

Ova bitka, pored sve svoje zanimljivosti, ima i jedan problem – vrhunske kartice više ne koštaju manje od 300 evra, neretko se za njih traži i svih 500, a svi znamo koliko je to daleko od našeg „prosečnog potrošača”. Stoga bi nama mnogo interesantnija trebalo da bude ona srednja klasa, u kojoj se proizvođači trude da za povoljnu cenu obezbede maksimum performansi. Nešto poput one priče: lako je napraviti nešto skupo i dobro, treba znati dobro učiniti pristupačnim.

Club 3D Radeon 9000 Pro
Club 3D Radeon 9000 Pro
ATi je do sada u tom srednjem segmentu bio prisutan sa Radeonom 7500 koji nije napravio veći uspeh. Bio je jednako brz kao konkurent iz „Nvidije”, i slično koštao, što jednostavno nije prolazilo kod kupaca. U sitauciji sa dva jednaka proizvoda, od kojih je jedan „proveren” (GeGorce4 MX440), korisnici su retko odabirali ATi. Pod ovim „proveren” mislimo na činjenicu da je „Nvidia” svom mezimcu obezbedila znatno kvalitetnije drajvere i bolju podršku, nešto u čemu je ATi kuburio u poslednje vreme.

Stvari se ipak menjaju na bolje i danas su ATi-jevi drajveri dobro „ispeglani” i bez previše bubica. Mnogo je važnije to da je iz ove kompanije nedavno izašao naslednik Radeona 7500 koji, makar po specifikaciji, znatno prevazilazi GF4MX generaciju čipova i sa kojim ATi želi da konačno preuzme primat u srednjoj klasi.

Novi čip zove se RV250, a kartice na koje se ugrađuje Radeon 9000. Iako bi se po imenu moglo zaključiti da je u pitanju bolji proizvod od Radeona 8500, u stvarnosti to nije slučaj. U odnosu na 8500 koji je imao dva pajplajna (pipeline), 9000 ima samo jedan pajplajn za obradu 4 piksela u jednom prolazu. ATi je to pokušao da nadoknadi time što RV250 barata sa 6 tekstura u jednom prolazu, što je dvostruko više od onoga što može R200 (R8500/LE). Ipak, ovo rešenje u praksi teško da može da nadoknadi nedostatak jednog pajplajna, pa je 9000 ipak sporiji od svog starijeg brata. Vertex i Pixel shader jedinice su istovetne, tako da i 9000 u potpunosti podržava DirectX 8.1 standard, što bi trebalo da mu obezbedi prednost nad GF4MX karticama koje to ne poseduju. I ostatak mogućnosti je gotovo istovetan sa 8500, pa i novi čip podržava rad sa više ekrana odjednom (HydraVision, kako to ATi naziva). Poslednja novina se tiče prikaza animacija koje bi trebale znatno bolje da izgledaju na RV250 čipovima. U pitanju je Fullstream tehnologija kakvu poseduju i R300 čipovi (Radeon 9700Pro kartice) i koja upošljava rendering engine kartice zarad poboljšanja prikaza po MPEG1, 2 i 4. Nažalost, iako je ovo implementirano u hardver, drajveri za ATi kartice ovo još uvek ne podržavaju, pa Fullstream nije moguće videti u praksi. Novi grafički čip sposoban je da adresira do 128 MB SDRAM radne memorije i to DDR tipa. Ipak, verujemo da će se većina kompanija koje proizvedu R9000 kartice opredeliti za varijantu sa 64 MB RAM, što je druga mogućnost.

Kartice koje koriste RV250 čip svrstavaju se u dve kategorije – sa i bez dodatka Pro u imenu. Čip je isti, a time i mogućnosti, ali postoji razlika u performansama jer su radni taktovi različiti. Obična verzija radi na frekvenciji od 250 MHz za grafički čip i 200 MHz da DDR memoriju, dok je Pro brži jer kod nje takt u oba slučaja iznosi 275 MHz. S obzirom na nizak radni takt, neki proizvođači su odlučili da obične R9000 kartice proizvode samo sa pasivnim hladnjakom na RV250 čipu, a kada je u pitanju R9000 Pro ventilator na hladnjaku je obavezan.

Nama su se na testu našle obe kartice, i to proizvodi kompanije „Club3D”. Ovaj proizvođač spada u red novijih na našem tržištu, a ako je suditi po ovim karticama, i u klasu solidnih. Kvalitet koji pruža je dobar, mada ne i na nivou jednog „Asusa”, „Gainwarda” ili originalnog ATi-ja.

Kao što se vidi na slikama, kartice se u mnogo čemu razlikuju, očigledno je proizvođač želeo da što je više moguće diferencira ove proizvode. Kod jeftinijeg modela čak se uštedelo i na štampanoj ploči. Kod njega je upotrebljena „Hynixova” radna memorija deklarisana na 4 ns, što je više nego dovoljno da radi na 200 MHz. Za DVI nije bilo prostora, tako da je izostavljen. Kvalitet prikaza je solidan, bilo da je u pitanju onaj na monitoru ili televizoru.

Pro verzija je znatno bogatija. Štampana ploča je velika i krcata električnim elementima. Nama se čak čini da ih ima i previše, bukvalno nema mesta na štampanoj ploči gde nema nekog čipa, tranzistora ili otpornika. Memorija je „Etrontechova” i deklarisana na 3,3 ns što je, opet, sasvim dovoljno za 275 MHz koliki joj je radni takt. DVI je našao svoje mesto pa je sa ovom karticom HydraVision moguće maksimalno iskoristiti (povezati dva CRT ili TFT monitora odjednom, ili koristiti TV izlaz pored TFT ili CRT monitora). I kvalitet slike je bolji nego kod jeftinijeg modela, takav da bi trebalo da zadovolji svakoga.

Overklokabilnost je zadovoljavajuća – obični model je radio najviše do 265/230 MHz, dok smo Pro podigli na 290/310. Nažalost, ovaj postupak je kod ATi kartica doneo samo 5–10 odsto bolje performanse. Nekako smo navikli na „Nvidia” čipove kod kojih je povećanje performansi najčešće proporcionalno povećanju radnog takta.

Međutim, i bez overklokovanja vrlo smo zadovoljni brzinom kojom ove kartice raspolažu. Pro model se u svakom testu našao ispred modela GF4MX440, a najčešće je i običan R9000 to uspevao. Najveću razliku pokazuje 3DMark 2001, koji je DirectX 8.1 test, te ume da „nagradi” kada neka kartica raspolaže Vertex i Pixel shaderima. S obzirom da se R9000 pokazao bržim i u Quake 3 testu koji ne zahteva pomenute „shadere”, jasno je da je RV250 brži čip od NV17. Ta prednost u budućnosti će biti i značajnija, s obzirom da je sve veći broj igara koje su DirectX 8.1 kompatibilne. Po svemu sudeći, 9000 Pro bio bi konkurentan seriji kartica GeForce3 da je ova još uvek na tržištu.

Kada se u igru uključi cena, zadovoljstvo malo splašnjava, jer sa cenom od oko 100 evra za običan i 120 za Pro model ovi ATi-ji koštaju više nego prosečan GF4MX440 (oko 80 evra). Ipak, utisak da je ATi napravio bolji proizvod i dalje stoji. To što je RV250 DirectX 8.1 kompatibilan a NV17 nije, samo je jedan od razloga. Drugi je taj što je ATi sada i definitivno popravio softversku podršku, pa više nema situacija da u nekim igrama ATi kartice loše ili sporo rade. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su R9000 kartice „sveže” na tržištu, a takvoj robi cena u početku najbrže pada. Stoga je realno očekivati da se cena ovim karticama do kraja godine spusti ispod 100 evra, što bi ih i definitivno potvrdilo kao „best-buy”.

Saša UZELAC

 
Microstar 845PE Max2-FIR, Epox 4PEAE, QDI PlatiniX 2E/333
Palm Zire
Zoltrix Rainbow 56K / Rainbow Classic 56K
CTX S500 i S530
Canon LiDE 20 i LiDE 30
Hyundai ImageQuest Q770
HiTi Photo Printer 630PS
ThermalTake Xaser II
Club3D Radeon 9000 i Radeon 9000 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)
Teac CD-552E i DV-516E
C-Pen 600 MX
QDI Npact GF4 MX440

Rezultati testova
Unreal Tournament 2003 (Flyby/Botmatch)
3D Mark 2001SE
Quake 3
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

PROIZVOĐAČI:
ATi
KONTAKT:
PiN Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera