TEST DRIVE<>
112002<><>

Microstar 648 Max (SiS648)

MakSiSmalno za P4

Microstar 648 Max (SiS648)
Microstar 648 Max (SiS648)
Da je IT tržište veoma promenljivo i da je skoro sve moguće, ponovili smo nebrojeno puta. Međutim, neke stvari su smatrane „ipak nemogućim”, a za mnoge korisnike računara jedan od takvih „nemogućih” scenarija bio je da tajvanski SiS ikada napraviti valjani čip-set. I autor ovog teksta ubrajao se u pomenute, međutim, s pojavom SiS645 i 645DX proizvoda promenio je mišljenje. Uprkos odličnim konkurentskim proizvodima (i845 i njegove varijante), i u prošlosti stečenim predrasudama prema ovom proizvođaču, ovi čip-setovi su uspeli da se izbore za svoje mesto na tržištu, zahvaljujući pre svega odličnim odnosom cene i performansi. Zahvaljujući njima, SiS je trenutno jedini proizvođač kome učešće na tržištu raste (na račun VIA-e).

Da bi nastavili taj trend, inženjeri SiS-a su se potrudili da dodatno poboljšaju svoj P4 čip-set, pa se nedavno pojavio SiS648, naslednik serije 645. Najveće zvanično najavljeno unapređenje pretrpeo je AGP kontroler koji je sada AGP 3.0, odnosno 8X kompatibilan. Ipak, mnogo interesantnije od tih primećene su promene na memorijskom kontroleru. Iako se u novoj specifikaciji ništa ne pominje, praksa je pokazala bitna poboljšanja. Naime, stari SiS645 i 645DX bili su prilično rigorozni kada su u pitanju memorijski moduli i njihova podešavanja, retko su dozvoljavali čak i samo malo „oštrije” parametre od onih za koje je memorijski modul bio propisan. Tako je recimo CAS namešten na 2 prilična retkost na 645(DX) matičnim pločama. Sa SiS648 sasvim je druga priča, pa je sasvim normalna pojava da se modul deklarisan na 333 MHz, CAS 2,5 „vozi” na 333 MHz, CAS 2 ili čak 400 MHz, u šta smo se i sami uverili u ovom testu.

Južni most je doživeo još više promena, toliko da sada SiS po mogućnostima ima najbolji Southbridge. Podržani su praktično svi standardi: USB 2.0 (6 portova), IEEE1394 (tri porta), standardni dupli ATA133 IDE kontroler, šestokanalni AC’97, V.90 modem i 10/100 Mb LAN ili 1/10 HPNA, a sve je to sa čipom SiS648 povezano novim standardom MuTIOL koji u svojoj drugoj verziji pruža maksimalnih 1 GB protoka u sekundi.

Matičnu ploču sa novim čip-setom smo (po ko zna koji put) prvo dobili od „Microstara”, oznake 648 Max (MS-6585). Sama štampana ploča potpuno je standardna kada je ovaj proizvođač u pitanju, dakle odličan kvalitet uz crveni lak. Raspored konektora je nešto bolji od standardnog; setimo se da inženjeri „Microstara” do sada nikako nisu uspeli da udalje ATX konektor od podnožja procesora. Kod ploče 648 Max to je napokon učinjeno, pa konektor neće ometati hlađenje procesora ili otežavati (de)montažu hladnjaka. Ploča se ne može pohvaliti dodatnim mogućnostima, tu je samo sada već dobro poznati „Realtekov” ALC650 koji obezbeđuje šestokanalnu zvučnu podršku. Na štampanoj ploči se nalazi i mesto za LAN čip, i to „Broadcomov” kontroler 5702 koji pored standardnih 10/100 Mb podržava i 1 GB protokol. „Microstar” nije iskoristio ni Firewire mogućnosti čip-seta.

BIOS je opet poveren AMI-u, a odlikuje ga prisustvo nekih do sada neviđenih mogućnosti, ali i odusustvo nekih prilično standardnih. Ovde mislimo na opcije za podešavanje memorije kojih ima samo četiri. Tu su standardni CAS (2, 2,5 i 3) i Command Rate (1T i 2T) zatim Timer mode koji je loš pokušaj da se sa nekoliko „položaja” (Safe, Normal, Fast, Turbo i Ultra) zameni više pojedinačnih podešavanja. Četvrta opcija nazvana CPU/DRAM Frequency Ratio ubedljivo je najinteresantnija. Naime, asinnhron rad memorije u odnosu na magistralu predstavlja nešto što poseduje svaki savremeni čip-set, u šta spada i SiS648. Međutim, on kao da je iz nekog drugog vremena. Naime, 648 pruža čak 16 različitih „množilaca” u rasponu od 5:2 (memorija radi na 40 odsto takta magistrale) do 1:2 (memorija radi na duplo višem taktu od FSB). Kako je FSB moguće postaviti na bilo koju vrednost od 100 do 200 MHz, to znači da memorija može da radi na gotovo svakoj vrednosti između 40 i 400 MHz, tj. 80 i 800 MHz, pošto je u pitanju DDR memorija! Naravno, memorijski modul koji ovo može da podnese još nije ni u fazi razmatranja, pa ipak, ova opcija zaista oduševljava. Upotrebna vrednost joj je velika, jer omogućava da se i procesor, tj. ploča, i memorija nameste na maksimalne frekvencije koje praktično nisu međusobno uslovljene, kao što je to slučaj kod svih „Intelovih” čip-setova kod kojih je odnos FSB i takta memorije samo 1:1 ili 3:4.

Ruku pod ruku sa ovom opcijom ide i mogućnost da se takt PCI magistrale fiksira na bilo koju vrednost od 33 do 40 MHz, bez obzira koji se FSB koristi. Time se automatski podešava i frekvencija rada AGP slota, s obzirom da ona uvek iznosi fPCI *·2. Opcije za promenu napona procesora i memorije su mnogo uobičajenije, s tim što nam se nije dopao maksimalni napon procesora koji su ponudili inženjeri „Microstara” – 1,6 V je malo za ozbiljan overklok. Napon od 2,8 V za memoriju već je mnogo bolji.

U radu, računar sa ovom pločom nije pokazivao nikakve znake nestabilnosti ma koje vrednosti mi izabrali i pružao je vrhunske performanse. Testiranje smo vršili sa P4 1.8A procesorom overklokovanim na 2,4 GHz, dok je memorija radila na nestandardnih 226 MHz, CAS 2,5. Ta su se podešavanja pokazala najbržim mogućim uz korišćenje modula PQI DDR333 koji se pokazao bolji od dva Samsungova” DDR333 koje smo imali. U tabelama vidite poređenje sa matičnom pločom i845G istog proizvođača (koju smo testirali za prošli broj, ali tekst nije objavljen usled nedostatka prostora). Napominjemo da je i845G jedini „Intelov” čip-set koji ima (doduše nedokumentovanu) podršku za DDR333 memoriju, pa je samim tim i najbrži i najprikladniji za poređenje sa SiS648.

Kao što se iz rezultata može videti, SiS648 ima oko 5% brži memorijski transfer od i845G koji radi u DDR333 modu (a koji je, opet, 5% procenata brži od običnih i845 DDR čip-setova), što u realnom radu donosi isto toliko povećanje performansi. Očigledno povećani memorijski protok prija Pentiumima 4, pa sa svakim dodatnim megahercom, odnosno MB/s memorijskog sistema, rastu i performanse prosesora i sitema.

SiS je dakle i definitivno najozbiljniji konkurent „Intelu”, i isto tako definitivno treba zaboraviti predrasude koje smo gajili prema ovom proizvođaču. Danas SiS-ovi proizvodi ne samo što su brži već su i jeftiniji od „Intelovih”. Šta više poželeti? S obzirom da je „Microstarova” ploča jedina trenutno raspoloživa kod nas sa ovim čip-setom (barem po onome što mi znamo), ispada da bi svako ko se trenutno odlučuje za P4 procesor trebalo najozbiljnije da razmotri ovaj model. Zbog slabe opremljenosti i slabijih mogućnosti za overklok (prenizak max. napon procesora) jedino neće odgovarati najzahtevnijim korisnicima. S tim u vezi, stvarno bismo voleli da vidimo i neki model 648 matične ploče sa znatno više dodatne opreme i još boljim BIOS-om jer je to, verujemo, vrlo lako ostvarivo. Ono što je do SiS-a, urađeno je i sada, samo proizvođači treba da iskoriste sve mogućnosti koje pruža 648 i to kombinije s bogatim BIOS-om i dodatnom opremom. SiS648 definitivno zaslužuje ploču na kojoj bi sve njegove mogućnosti bile maksimalno iskorišćene.

Saša UZELAC

 
Microstar 648 Max (SiS648)
Šta mislite o ovom tekstu?
DFI AD77 Infinity, Soltek SL-75FRV, QDI Kudoz 7X-6A
MSM Pro Frontier 2000
Xwave 7200 DVD Player
Microstar GeForce4MX440-TD8X (AGP 8X)
Mobile Phone Charger

Rezultati testova
PC Mark 2002
SiSoft Sandra 2002 SP1
3D Mark 2001SE Build 330
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

PROIZVOĐAČ:
Microstar
KONTAKT:
PC Centar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera