TEST DRIVE<>
122002<><>

Microstar 845PE Max2-FIR, Epox 4PEAE, QDI PlatiniX 2E/333

Memorija na 355,55 MHz

Familija „Intelovih” 845 čip-setova je svakog meseca sve brojnija. Ovih dana obogaćena je sa dva nova člana: PE i GE. U pitanju su poboljšani i845E i G čip-setovi kojima je dodata podrška za PC2700 memoriju i Hyper- Threading tehnologiju koja se ugrađuje u najnovije P4 procesore. S obzirom da, sem podrške, čip-set više nema veze sa HT, jedino pravo poboljšanje koje i845PE/GE donose vezano je za PC2700 DDR memoriju koja treba da radi na 333 MHz.

Naglasak je na ovome „treba”, jer u realnosti nije tako, tj. i845PE/GE čip-setovi „voze” PC2700 memorije na malo više od 333 MHz, tačnije na oko 355 MHz. Otkud sad ova čudna brojka, s obzirom da se svuda pominje DDR333? I nas je začudilo, međutim objašnjenje je, uslovno rečeno, jednostavno. Naime, umesto da u memorijski kontroler ubaci i „množilac” sa vrednošću 5/4, koji u slučaju da takt magistrale iznosi 133 MHz memoriji treba da generiše takt od 166 MHz (tj. 333 MHz, pošto je reč o DDR memoriji), „Intel” se odlučio da i u slučaju 133, tj. 533-megahercne („QuadPumped”) magistrale koristi isti množilac (4/3) kao i kada se PC2100 memorija (na 266 MHz) koristi na 100-megahercnom FSB-u (100 x 4/3 = 133). Tako, kada se u ploče sa PE i GE čip-setovima ubace novi Pentium 4 procesori koji rade na magistrali od 133 MHz, memorija radi ili na 133 (takt memorije = FSB) ili na 177 MHz (takt memorije = 4/3 x FSB). Nije jasno da li je ovo ovako urađeno zato što je bilo lakše, ili je „Intel” svesno ubrzao memoriju za par procenata, no u svakom slučaju ovo poboljšanje trebalo bi da povrati „Intelu” titulu najbržeg čip-seta koju je SiS oteo sa svojim modelom 648.

Na testu su nam se našle tri matične ploče koje koriste nove čip-setove. Iako su se oba čip-seta istovremeno pojavila, sticajem okolnosti sve tri ploče su sa i845PE, dakle nijedna nije sa i845GE, tj. sa integrisanom grafikom. Već smo navikli da najnovije čip-setove upoznajemo na „Microstarovim” pločama, međutim prijatno nas je iznenadilo da su i distributeri QDI-a i „Epoxa” jednako brzo reagovali, pa im želimo da tako i nastave.

Microstar 845PE Max2-FIR
Microstar 845PE Max2-FIR 
Na „Microstarovom” modelu 845PE Max2-FIR raspored konektora je vrlo dobar, pogotovo kada se ima na umu koliko ih ima, i šta se sve našlo na štampanoj ploči. Standardni ATX i ATX12V konektori su mogli biti i malo dalje od podnožja procesora, pa se kablovi iz napajanja nešto teže montiraju. Kada smo kod „struje”, pomenimo da ploča poseduje i treći konektor, klasičan muški molex koji u uputstvu nije previše detaljno objašnjen, pa pretpostavljamo da je potreban u slučaju da se koriste FireWire i USB 2.0 uređaji koji nemaju svoje napajanje, a spadaju u veće potrošače (hard diskovi, CD pisači i slično). Podrška za USB 2.0 je standardna kod novih i845E čip-setova, pa i ova ploča raspolaže sa šest portova, dok je za IEEE1394 zadužen poseban kontroler sa oznakom VT6306, proizvod „VIA Technologies”. Interesantno je da je pomenuti čip imao nalepnicu tako da oznaka nije vidljiva, da li slučajno ili namerno, nismo saznali. Da možda „Microstar” ne krije od „Intela” šta ugrađuje na „njihove” ploče? Pored ovoga, testirani primerak je posedovao i „Promiseov” 20276 IDE RAID i „Intelov” 10/100/1000 Ethernet 8254OEM kontroler. Na kraju, zvučna podrška je dodeljena dobro poznatom čipu CMI8738/6ch koji poseduje i SPDIF izlaz. Standardno za ovog proizvođača, u kutiji su se našli i D-Bracket 2 (što je, u stvari, „limčić” sa dva USB porta i četiri svetleće diode, odnosno D-LED dijagnostičkim sistemom) i S-Bracket koji poseduje digitalni i koaksijalni S/PDIF izlaz i dva stereo priključka koji olakšavaju povezivanje 4.1 i 5.1 zvučnika.

BIOS je još jednom poveren AMI-u, na koji do sada uglavnom nismo imali zamerki, ali kod ove ploče postoje tri vrednosti za frekvenciju rada memorije: 200, 266 i Auto, ali ne i 333 MHz. Početni strah da je „Microstar” „zaboravio” da doda najviši takt nestao je kada je u položaju „Auto” memorija ipak proradila na 355 MHz. Dakle, nisu zaboravili, to ipak radi kako treba, međutim, ipak napominjemo da bismo više voleli da postoji i posebno nameštanje za DDR333 memoriju. Sledeća zamerka odnosi se na nepostojanje mogućnosti podešavanja DDR Command Ratea, već to BIOS automatski namešta, pa ostaje nedoumica kada to MSI radi u svakom, a kada u svakom drugom taktu. Ostala uobičajena podešavanja su tu, baš kao i sve u vezi overkloka, na šta su korisnici navikli. Takt magistrale može da bude bilo koji od 100 do 200 MHz, moguće je podizati napone procesoru, AGP i DDR sekciji, i to najviše za 0,3 V. To se pokazalo više nego dovoljnim, jer više od 1,8 V za AGP karticu ili 2,8 V za memoriju izlazi iz granica bezbednog. Kao i kod 648 ploče iz prošlog broja, „Microstar” je i ovoj ploči podario mogućnost nezavisnog nameštanja frekvencije PCI i AGP magistrale. Postoji tridesetak opcija od 63 do 82 MHz, pa je zagarantovano pronalaženje odgovarajuće vrednosti.

Epox 4PEAE
Epox 4PEAE 
EP-4PEAE urađena je u klasičnom „Epoxovom” maniru – zelena štampa i mnogo kondenzatora gusto nabijenih oko podnožja procesora. Dve su stvari posebno zanimljive kod ovog modela: položaj nosača za hladnjak koji je zaokrenut za 90 stepeni u odnosu na uobičajen, kao i ventilator montiran iznad tranzistora zaduženih za napajanje ploče. Do sada smo viđali samo metalne hladnjake za tranzistore, ali nikada i aktivan sistem. Nismo se baš oduševili ovim rešenjem, jer ventilator bez hladnjaka teško odvodi toplotu sa malih površina kakve su ove na tranzistorima. Utisak kvari i način na koji je ventilator pričvršćen – koristi se samo jedan zavrtanj na jednom uglu ventilatora, pa je sve u startu malo nakrivljeno. Ako su već hteli da koriste baš ventilator, trebalo je da smisle bolji sistem montaže.

Od dodatnih mogućnosti ploča ima samo AC ’97 kompatibilan ALC650 čip koji poseduje „5.1” mogućnosti. Ni broj slotova, pet PCI i dva DIMM, ne popravljaju mlak utisak koji ostavlja ova ploča, QDI i „Microstar” sa ovog testa imaju po 6 PCI slotova, dok „Microstarov” model poseduje i treće DIMM podnožje, „Epox” je dakle tek prosečan.

Međutim, ulazak u „Awardov” BIOS potpuno menja stvari. U njemu će i oni najzahtevniji naći sve potrebno, a posebno izdvojamo overklok sekciju sa kojom je „Epox” rame uz rame sa „Abitom”. Napon procesora je moguće podići najviše za 0,35V, a AGP i DDR do +0,7V! Posebno treba biti obazriv sa poslednje dve opcije: podizanje napona na 2,2 V za AGP karticu i 3,2 V za memoriju nije nešto što bismo preporučili. Kao i kod ploče 845PE Max 2, moguće je posebno nameštanje takta PCI/AGP magistrale na bilo koju vrednost od 50/25 do 80/40 MHz. BIOS je dakle znatno popravio ocenu o ovoj ploči, pa je početna procena da je 4PEAE tek prosečna ploča sada znatno promenjena, odnosno jasno je da je „Epox” ovaj model namenio korisnicima koji izvlače maksimum iz svojih komponenti. Overklokovanjem, naravno. :)

QDI PlatiniX 2E/333
QDI PlatiniX 2E/333
Ploča QDI PlatiniX 2E/333 stigla nam je pred samo zaključenje broja. Naravno, i ovde je iskorišćen Full ATX format, a boja je plava kao i na starijim i845 pločama ovog proizvođača. Prijatno nas je iznenadio kvalitet izrade i delova, kategorija u kojoj je QDI sve bolji. Na primer, naponska sekcija je veoma blizu onoj kod „Microstara”, a bolja od „Epoxove”. Naime, kod „Microstar” i QDI modela napajanje je urađeno u tri faze, kod „Epoxa” „samo” u dve. Takođe, QDI je upotrebio „Rubyconove” kondenzatore koji spadaju među najbolje, što do sada nije bio slučaj sa pločama ovog proizvođača. ATX, IDE i FDD konektori su odlično pozicionirani, a prijatno nas je iznenadio i novi mehanizam za „zaglavljivanje” AGP kartice koji smatramo najboljim do sada. Spisak dodatne opreme je mršav, pa nema ničega sem sada već poznatog ALC650 zvučnog čipa. Na ploči postoji i mesto za mrežni čip koji je rezervisan za PlatiniX sa dodatkom „L” u imenu.

Dolazimo do BIOS-a, „Awardove” proizvodnje. Po ovom pitanju QDI je uvek bio „tanak”, makar kada su u pitanju naprednije mogućnosti. Tako je i dalje, pa je, recimo, za podešavanje takta magistrale i dalje potrebno prespajati džampere na ploči. Doduše, njima se samo podešava jedan od tri opsega (100–132, 133–166 i više od 200), ali u situaciji kada neke ploče nemaju ni jedan džamper („Gigabyte” je na svojim proizvodima uklonio sve, pa i onaj za „čišćenje” BIOS-a), ovo je loše rešenje. Kada se odabere opseg, postoji 10–15 međutaktova koji je moguće izabrati. Inače, vidljiv je i jedan napredak – ovo je prva QDI ploča koja omogućava podizanje i DDR i AGP napona, pored napona procesora. Doduše, nije nešto posebno – omogućeno je samo podizanje za po 10 odsto u odnosu na regularnu vrednost za AGP i DDR i do +0,3 V za procesor. Još jednom pohvaljujemo i ovoga puta prisutnu BootEasy mogućnost čije aktiviranje značajno skraćuje „podizanje” računara, pa su QDI ploče i dalje šampioni po ovom pitanju...

U radu su se sve ploče pokazale odlično, sa stabilnošću nije bilo baš nikakvih problema, a porast performansi u odnosu na i845E je primetan. Nismo sigurni da je prestignut i SiS 648, njega nažalost nismo imali pri ruci prilikom testiranja, ali smo sigurni da su najnoviji „Intel” i SiS jako blizu.

Osvrnuli bismo se na još jednu činjenicu u vezi s porastom performansi koje donose novi čip-setovi sa bržim memorijskim kontrolerima. Naime, lakše se primećuje poboljšanje kada su oni namenjeni Pentium 4 procesorima, u odnosu na one za AMD (KT333 i KT400). „Krivac” za to je arhitektura Athlon generacije procesora koja dozvoljava najviše 2,1 GB/s memorijskog protoka na relaciji procesor – memorijski kontroler, što je dostignuto već sa DDR266 memorijom. Odnosno, Athlon procesori teško iskorišćavaju veći protok koji omogućuju novi čip-setovi sposobni za DDR333 i „DDR400”. S druge strane „Intel” sa svojih 4,2 GB, koliko je maksimum za Pentium 4 procesore koji rade na magistrali od 533 MHz, imaju mnogo veće koristi od bržih DDR memorija. S obzirom da i845PE podržava najviše PC2700 memoriju, jasno je da „Intel” ima još više od jednog gigabajta memorijskog transfera u sekundi „lufta” za poboljšanje performansi. Svakako, situacija za AMD je i dalje daleko od loše. Performansama, i još više cenom, AMD je i dalje bolji izbor, ali jasno je da će serija procesora Athlon uskoro morati biti zamenjena nečim novim ako AMD želi da održi korak sa zahuktalim „Intelom”. Dok se tako nešto ne pojavi, AMD pokušava s podizanjem takta magistrale na 166 MHz, što je urađeno na najnovijim Athlonima XP (do 2700+) kojih, međutim, ima jako malo na tržištu. Stoga nam se čini da će Pentium 4 nastaviti s napredovanjem kada je u pitanju učešće na tržištu, ponajviše zbog odličnih čip-setova koji ga podržavaju. i845PE je, naravno, trenutno najbolji od njih, barem kada su „Intelovi” proizvodi u pitanju, tako da ga toplo preporučujemo.

Što se tiče ovde testiranih modela ploča, svaku od njih je moguće preporučiti, s obzirom da pored jasnih sličnosti imaju i dovoljno različitosti. Microstar je namenjen korisnicima koji žele matičnu ploču bogatu dodacima i mogućnostima, što 845PE Max2-FIR svakako jeste. Epox je namenjen „žustrijim” korisnicima koji cene svaki procenat brzine, dok je QDI namenjen onim „mirnijim” koji pre svega žele kvalitetan proizvod, čija cena nije opterećena dodacima.

Saša UZELAC

 
Microstar 845PE Max2-FIR, Epox 4PEAE, QDI PlatiniX 2E/333
Šta mislite o ovom tekstu?
Palm Zire
Zoltrix Rainbow 56K / Rainbow Classic 56K
CTX S500 i S530
Canon LiDE 20 i LiDE 30
Hyundai ImageQuest Q770
HiTi Photo Printer 630PS
ThermalTake Xaser II
Club3D Radeon 9000 i Radeon 9000 Pro
iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)
Teac CD-552E i DV-516E
C-Pen 600 MX
QDI Npact GF4 MX440

Rezultati testova
PC Mark 2002
SiSoft Sandra 2002 SP1
3D Mark 2001SE Build 330
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

PROIZVOĐAČI:
Microstar
KONTAKT:
PC Centar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera