TEST DRIVE<>
122002<><>

iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)

Iznenađujuće mogućnosti

iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)
iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)
Na našu radost, ponuda CD MP3 plejera na našem tržištu povećava se iz dana u dan. U toj šarolikosti lako je izabrati model koji će najbolje ispuniti vaše zahteve, a da bude po željenoj ceni. Za vas smo ovog puta isprobali modele ChromeX i SlimX korejske firme „iRiver” koji su nas prijatno iznenadili svojim mogućnostima.

Jednostavniji model nosi oznaku iMP-150, a „narodno” ime mu je ChromeX. Na prvi pogled, uređaj zbog svojih oblina podseća na umanjeni NLO. Sve potrebne kontrole nalaze se na uređaju, ali i na daljinskom upravljaču, a moguće ih je zaključati kako na plejeru, tako i na daljincu. Na poklopcu uređaja smešten je grafički displej koji poseduje pozadinsko osvetljenje. Dovoljno je veliki da na njega stanu svi bitni podaci o pesmi, ali i vizuelizacija poznata iz WinAmpa („osciloskop” ili „analizator spektra”). Što se podataka o pesmi tiče, da kažemo da uređaj očitava i prikazuje ID3 tagove, i to čak i ID3v2 1.0 i 2.0 tagove. Na displeju se našlo mesta čak i za ime diska.

Softverski, ChromeX izuzetno je moćan. Sadržaj diska grafički je organizovan u direktorijume i poddirektorijume, tako da je izbor pesama izuzetno jednostavan. Uređaj čak prepoznaje i plej-liste programa WinAmp. Pored pet postojećih efekata prilikom puštanja, možete definisati i svoj. Sva podešavanja obavljaju se preko grafičkih menija, a možete da podesite skoro svaku sitnicu koja ima veze sa funkcionisanjem ChromeX-a (na primer, možete da izaberete da li će ime pesme da se skroluje vertikalno ili horizontalno, da podesite kontrast ekrana, ili čak da upišete svoje ime koje će se pojaviti kad uključujete plejer). Podržani su MP3 i WMA zvučni fajlovi, a podrška budućih standarda omogućena je promenom firmvera. (Firmver preuzet sa „iRiverovog” sajta nareže se na CD, ubaci u plejer, a uređaj sam odradi ostatak.)

ChromeX je opremljen sa dovoljno memorije da obezbedi zaštitu od preskakanja od 240 sekundi za WMA, 120 sekundi za MP3 i 40 sekundi za audio CD. U toj memoriji našlo se mesta i za poslednjih 10 CD-ova koje ste puštali, a ako ste uključili opciju za nastavljanje, ChromeX će nastaviti sa muzikom tačno tamo gde ste ga prekinuli.

Ovaj plejer pokreću dva AA baterije ili ispravljač koji ćete dobiti uz njega. Zanimljivo je što ChromeX, pored standardnih CD formata (Multisession, ISO9660, Joliet) podržava i Packet Write CD-ove. To su standardni CD-RW diskovi sa kojima, zahvaljujući softveru, može da radite kao sa hard diskom, znači da pišete, brišete i presnimavate.

Drugi model koji vam predstavljamo jeste SlimX, tj. iMP-400. Radi se o najnovijem modelu iz „iRivera”, o čemu svedoči podatak da je evropska premijera bila u novembru. Kao što se po brojci iz imena može zaključiti, radi se o naprednijem modelu. O tome svedoči i izgled – uređaj je u slim varijanti, a poklopac je od metala. Zbog ograničenja u prostoru, displej je smešten na daljinski upravljač. Ovakvo rešenje ne vidimo kao rešenje iz nužde, već kao povoljnije, jer plejer možete da sklonite u džep ili u ranac, a daljinski vam je uvek nadohvat ruke. Softver je identičan onom na ChromeX-u, ali je proširen dodatnim mogućnostima. Navešćemo samo činjenice koje to potvrđuju.

Broj efekata za zvuk povećan je na devet. Podržani su i ASF muzički fajlovi. Zaštita od preskakanja je 180 sekundi za audio CD-ove, 480 sekundi za MP3 i čak 960 sekundi za WMA fajlove. Broj opcija koje je moguće menjati još je veći – recimo, sem načina skrolovanja (kojih ovde ima tri), na SlimX-u je moguće podesiti i brzinu skrolovanja. Najveća razlika u odnosu na ChromeX je što SlimX poseduje i FM radio, pa je moguće memorisati do 20 radio stanica.

Slim dizajn je za sobom povukao i primenu nestandardnih baterija. Radi se o dve punjive baterije koje su četvrtaste i pljosnate (stick type). Pošto je to ipak nestandardno rešenje, uz SlimX se isporučuje i dodatno kućište za baterije u koji staju dve obične AA baterije i koje se povezuje na mesto ispravljača. Naravno, kada je priključen na ispravljač, SlimX funkcioniše kao punjač. Poseduje mogućnost potpunog pražnjenja baterija i zaštitu od prepunjavanja, što produžava životni vek baterija. Uz ovaj plejer dolazi i platnena torbica za nošenje. Imajući sve ovo u vidu, SlimX zaista ostavlja impresivan utisak.

Odličnim kvalitetom izrade i izuzetnim mogućnostima, ova dva proizvoda firme „iRiver” ostavili su odličan utisak. Kao što se po mogućnostima razlikuju, tako se razlikuju i po ceni. Ona neće svakome biti pristupačna, ali kupovina ovih uređaja nikako ne može biti greška.

Ivan ČABRILO

 
Microstar 845PE Max2-FIR, Epox 4PEAE, QDI PlatiniX 2E/333
Palm Zire
Zoltrix Rainbow 56K / Rainbow Classic 56K
CTX S500 i S530
Canon LiDE 20 i LiDE 30
Hyundai ImageQuest Q770
HiTi Photo Printer 630PS
ThermalTake Xaser II
Club3D Radeon 9000 i Radeon 9000 Pro
iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)
Šta mislite o ovom tekstu?
Teac CD-552E i DV-516E
C-Pen 600 MX
QDI Npact GF4 MX440

PROIZVOĐAČ:
iRiver
KONTAKT:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera