TEST DRIVE<>
122002<><>

Teac CD-552E i DV-516E

Gutaju sve

Teac CD-552E i DV-516E
Teac CD-552E i DV-516E
Prilikom kupovine CD uređaja, cenovnik bilo kog dilera uvek će imati skuplji model sa imenom Teac. U slučaju da ga diler nema na lageru, često se dešava da kupac odustane od kupovine kod njega i ode na drugo mesto. „Teac” je nešto što se kod nas traži, a ime je stekao ne toliko brzinom koliko pouzdanošću modela u radu sa problematičnim CD-ovima. „Teac” je sada kročio i na DVD tržište, pa smo u paketu dobili po jedan model predstavnika ove dve klase – „Teacov” najnoviji CD-ROM i prvi model DVD-ROM uređaja.

Najbrži model ovog proizvođača u CD-ROM klasi je trenutno model CD-552E. Standardnog oblika, iz dobre serije CD-ROM uređaja, ima deklarisanu brzinu od 52x. Očekivano, „na stolu” nije pokazao svih 52x. Njegov prosečni maksimalni transfer kreće se do 40x, nakon što se uređaj „dobro zavrti”. Naravno, to podrazumeva i „zvučni” doživljaj: brzina je prouzrokovala dosta buke, ali u granicama „dobrog ukusa”. To se može reći i za vibracije, jer je CD-552E jedan od mirnijih modela. Deklarisano prosečno vreme pristupa je 120 ms, ali je testirani primerak bolji od tog rezultata. Jedna od najbitnijih zamerki ovom modelu je lošiji rad prilikom „grebovanja” – ekstrakcije audio diskova: deklarativno je 32x, dok je na testu najviše dobijeno 20x.

Gotovo identičan problem susreće se i kod DVD-ROM modela, koji je u audio-ekstrakciji još gori. Realno je pokazao oko 14x (deklarativno 20x). Ipak, ovo se može oprostiti korektno urađenom prvencu među internim DVD-ROM uređajima iz „Teaca”. Firma se odlučila na ovakav korak smatrajući da je DVD jednostavno logičan nastavak CD standarda. Uređaj nosi oznaku DV-516E, a dolazi u standardnom pakovanju. Iako o njemu čak i sam „Teac”, u vreme pisanja ovog teksta, nije dao opširnije podatke, radi se zapravo o uređaju koji u CD modu čita brzinom od 48x, dok u DVD modu ima dobrih 16x. Prilikom testa, DV-516E je pokazao da ima lošiji CD i solidan DVD mod. Deklarisana brzina u CD modu, na primer, ne postiže se pri čitanju CD-RW medijuma (kretala se do 28x). Kao DVD-ROM, podržava više standarda DVD+RW, DVD-R i DVD-RW, a ima i regionalnu zaštitu. Kada je u pitanju vreme pristupa, ono je daleko bolje od CD-552E (kreće se oko 85 ms i za DVD i za CD). Što se „zvučnih efekata” tiče (buke i vibracija), uređaj je tiši i mirniji od CD-552E modela.

Nastavljajući tradiciju čitanja najproblematičnijih primeraka CD i DVD medijuma, i ovi modeli su se pokazali kao odlični u tome. Kao i do sada, oba modela nisu imponovala brzinom, koliko „gutanjem” raznih problematičnih medijuma, pa će shodno tome sigurno „zabrujati” u mnogim ovdašnjim konfiguracijama.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
Microstar 845PE Max2-FIR, Epox 4PEAE, QDI PlatiniX 2E/333
Palm Zire
Zoltrix Rainbow 56K / Rainbow Classic 56K
CTX S500 i S530
Canon LiDE 20 i LiDE 30
Hyundai ImageQuest Q770
HiTi Photo Printer 630PS
ThermalTake Xaser II
Club3D Radeon 9000 i Radeon 9000 Pro
iRiver ChromeX (iMP-150) i SlimX (iMP-400)
Teac CD-552E i DV-516E
Šta mislite o ovom tekstu?
C-Pen 600 MX
QDI Npact GF4 MX440

PROIZVOĐAČ:
Teac
KONTAKT:
PC Centar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera