PDA

Prikaži potpunu verziju : Napajanja

Strane : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16

jozvan_Kg
25.8.2010, 16:29
Koristio ga i bio zadovoljan. Drug ga i dalje koristi i zadovoljan je. Tiho je,vrlo verovatno najbolje iz eXtreme serije.. Zavisi sta hoce da tera sa njim?

Pa, planirao je neki apgrejd, konkretno, 925BE, 5670 Radeon, rezač, hard. Mislim da će morati i neko drugo napajanje, a on je ubeđen da će ovo da gura. Relativno gledano, budžet mu je nekih 5000 krov za napajanje. Jel' bi bio dobar izbor Silverstone Strider SST-ST50F-230 ili npr. Xigmatek 500W Go Green 80Plus?

Picard
25.8.2010, 16:35
Slobodno neka stavi 925 i 5670 na to napajanje.

LuckyDzone
26.8.2010, 21:02
Pretresi Rocker-ove postove, on je pustio tu buvu i linkovao pravilnik... Ako se ne varam :)

sto se tice cifteka u poznatijim prodavnicama koje se ovde na forumu spominju na cifteka se daje 2 godine,ne sporim verovatno je do uvoznika ali je opet dve godine....

a sto se tice tog zakona pa ne moze niko da zbrani nikome koliko ko hoce da daje garancije za svoj proizvod i tu nema drzava nikakve ni koristi ni gubitka,i u drugim drzavama pa i u samoj EU prodaju se prozvodi na kojima jasno pise 5 years warranty ili 3 years warranty sto je ujedno i dobra reklama za taj proizvod

i jos nesto samo Vi cekajte taj zakon i pogotovo sto je on jos uvek u prpremi...ta prica zvuci poprilicno smesno i vise je za malu decu... kada sednete i malo razmislite o svemu,i delim misljenje da se radi o zlonamernoj buba prici

Thaedass
26.8.2010, 21:17
Bilo kako bilo zakon ce se kad tad doneti... Inace nije problem sa proizvodima koji su kvalitetni te sa pravom idu uz takve garancije vec najjeftiniji i najlosiji proizvodi koji pristizu iz Kine,a pritom se najvise i prodaju..

Hedgehog
26.8.2010, 23:06
Jel zna neko nesto vise o Recom napajanjima? Na prvi pogled ne izgledaju lose...

Beagle
27.8.2010, 2:23
Molim clanove da se drze teme, a to su napajanja, ne zakoni i pravilnici. Hvala!

sportista
27.8.2010, 5:05
Jel zna neko nesto vise o Recom napajanjima? Na prvi pogled ne izgledaju lose...

Nisam siguran, ali koliko sam načuo Recom je deo kompanije/firme Raidmax, tačnije evropski deo. :)

Al' koliko znam Raidmax napajanja nisu ništa posebno i uvek ima bolje za iste pare, ne bih preporučio Recom napajanja. I ako nije tajna gde si na njih nabusao u Srbiji? Ili si na net-u naleteo na njih?

Hedgehog
27.8.2010, 12:19
Pa imaju navodno u ********-u (tako barem pise na sajtu)...:D
EDIT:I nije bas neki izbor modela

jozvan_Kg
27.8.2010, 15:22
Planiram neki upgrade u neko dogledno vreme, tj, da dodam neku grafiku i napajanje, pošto sam sad na integruši i Zitu od 400W. Dajte neki predlog za neko normalno napajanje, ništa fancy, pošto od grafike planiram 5670 da ubacim, jer se više i ne igram kao nekada. Čisto mi treba neko napajanje da pogura 5670 (kad budem ubacio) i eventualno da kloknem ovaj moj Athlončić na jedno 3,2 - 3,5 Ghz.

Beagle
27.8.2010, 15:29
Bilo kojih krstenih 500W je dovoljno. Cak bi te i LCPower iz GP3 serije zadovoljio kvalitetom.

jozvan_Kg
27.8.2010, 15:42
Pa tako nešto, razmišljam se već danima, a iskreno, ekstremno sam tanak sa kintom da bi se razbacivao za neko napajanje od 50e -70e, kojih nemam.
Jedan mali offtopic: jel' zna neko neku firmu ili pojedinca koje radi one siguronosne nalepnice kao što ima na OCZ napajanjima? Ako zna, nek' mi javi na pm molio bih, da probam da reklamiram ovo moje.

Picard
29.8.2010, 14:36
Evo novog review-a GX 750, prošao je još "bolje" nego na prvom.:kreza:

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&file=print&reid=195

sportista
29.8.2010, 20:49
Stigao i jonnyGuru test Corsair-a AX850 (http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=197). :dzavo:

Thaedass
29.8.2010, 21:08
^ I dalje sam misljenja da bih isao na AX1200..

sportista
29.8.2010, 21:15
Naravno, ko može... Corsair AX1200 je i dalje priča za sebe. :cool:

Ali kako mi se čini HX850, CWT DSG, će za manju cenu ostati poprilično dobar izbor. ;)

FrankRibery
30.8.2010, 18:09
Postoji li neko napajanje koje ima realnih 500w da mogu da prikljucim na njega auto radio od 4x 50w? Na kineskim napajanjima nema sanse da radi, odmah se ugasi lapmica od auto radia

Beagle
30.8.2010, 18:36
Poredis babe i zabe. Izlazna snaga radija nije ekvivalentna njegovoj snazi/potrosnji. Pogledaj deklaraciju, mora da ima negde definisano koliko struje on vuce.

PS
Nema tog radija za automobil koji ima 4x50W realne snage, bez obzira sta pise na njemu.

srbdr
30.8.2010, 18:41
U vezi sa ax850: Tresla se gora... ja sam na osnovu najava mislio i ocekivao da ce na tom testu imati ocenu 10 (ako izuzmemo cenu)

Thaedass
30.8.2010, 18:45
U vezi sa ax850: Tresla se gora... ja sam na osnovu najava mislio i ocekivao da ce na tom testu imati ocenu 10 (ako izuzmemo cenu)

Ako izuzmemo cenu (koja je jedna od mana (uslovno receno)) ostaje jos samo vizuelni utisak.. Performance i Functionality su 9.5 sto i jeste bitno..

srbdr
30.8.2010, 18:54
Cini mi se da tamo pise da je efikasnost tik ispod 90%. Napajanje je sigurno vrhunsko,ali s obzirom na najave sam mislio da ce biti veca ocena. Naravno, nije sve u oceni.

FrankRibery
31.8.2010, 16:10
Poredis babe i zabe. Izlazna snaga radija nije ekvivalentna njegovoj snazi/potrosnji. Pogledaj deklaraciju, mora da ima negde definisano koliko struje on vuce.

PS
Nema tog radija za automobil koji ima 4x50W realne snage, bez obzira sta pise na njemu.

Imam pitanje posto nisam bas razumeo bas sta si hteo da kazes: Moze li da radi auto-radio sa skupim napajanjem od 500w ili ne moze?

Rocker
7.9.2010, 0:46
Ja se danas počastih novim piratom - HX650, pošto je prethodni HX620 zveknuo pod nerazjašnjenim okolnostima pre neki dan. Kupio sam ga naslepo, ali mi se čini kao sasvim OK napajanje. Konačno su batalili kvazi multi-rail sistem i sada postoji jedna grana koja isporučje 52A na 12V. Corsair tvrdi da će napajanje izdržati max opterećenje pri sobnoj temperaturi od 50°C! :eek: LM, da ne tupim mnogo pošto ga još nisam ni montirao, mogu samo da kažem da mi se sviđa što mogu 4 grafičke da se nakače (na jednom kablu su 2x 6+2 krajevi), tj. 2 na jednom kablu, pa je time i manja gužva u kućištu. A i sve ostale uređaje možete da povežete na jedan kabl, zbog single rail dizajna. Zanima me šta drugi pričaju o ovom napajanju, pošto nisam čitao nikakve opise još uvek. Po karakteristikama je bolji od prethodnika, a i garancija je 7 godina. I, da, konačno su izbacili bespotrebni 4-pinski kabl za napajanje procesora, sada je tu 1 8-pinski koji se razdvaja po potrebi! :aplauz:

Doomche
7.9.2010, 1:04
Corsairov predstavnik reche:

The HX650 is basically the same platform as the HX620, with a few upgrades for higher efficiency. It's not a dramatic redesign or anything like that.

It will be replacing the HX620 and the HX520, which will eventually be discontinued, since they are about 3 years old.

U sushtini, to se i pricha. Klasichno dobar Cors, mozhe se reci i dosadno dobar :D.

A shto se konektora tiche, ne znam koliko ce biti manje guzhve onima koji nemaju karticu sa bar 2 6/8-pinca, ali realno - oni nece ni kupovati ovaj Cors. Koliko videh, vent nema PWM, to bi mogla biti manja mana.

A M G
7.9.2010, 1:05
A jesi li reklamirao HX620? Koliko ja znam, ono ima petogodisnju garanciju, nije valjda istekla? :)

Rocker
7.9.2010, 2:31
Nađoh i ja tu rečenicu, da je to zapravo malo tvikovani single rail HX620. Što me i raduje. :)

Koliko videh, vent nema PWM, to bi mogla biti manja mana.

Vent je isti kao na HX620 koliko sam ja video:

A simple 120mm black fan made by ADDA takes care of the cooling needs of this unit. The AD1212HB-A71GL is a high speed model featuring a ball bearing and can reach a maximum rotational speed of 2200RPM. At maximum speed the noise would be unbearable for the vast majority of users (over 39dB/A) but the fan is controlled by the thermal control circuit of the unit itself and will always operate at much lower speeds.

This fan carries a model number of AD1212HB-A71GL and is actually the very same fan used inside the HX620W

During a recent conversation with Corsair they tell me that the fan profile for the HX650w has been adjusted to be even quieter than the HX620W. This is probably owing to the (hopefully) higher efficiency of the HX650W with less energy being wasted as heat.

Evo i solidnog review-a:

http://www.overclock3d.net/reviews/power_supply/corsair_hx650w_650w_atx_psu/1

@AMG
Jesam, ali oni više nemaju Corsair, tako da ću verovatno dobiti keš nazad. Čak i da ne, šta god da mi daju - biće prodato, neću ništa drugo u kućištu. :)

sportista
7.9.2010, 22:20
Čestitam, odličan izbor. :D

Corsair HX650 je ustvari radjen na malko poboljšanoj S12 platformi na kojoj je radjen stariji brat HX620, tačnije na S12E. Nešto bolja efikasnost i voltage regulation... U suštini malko kvalitetnije napajanje, tako da se pokajati nećeš. :)

sportista
7.9.2010, 22:46
Unapred se izvinjavam za dupli post... :)

Konačno je stigao i review dugo očekivanog napajanja, Antec-a HCP 1200 (http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=198). Dobili smo još jedno krajnje vrhunsko napajanje, koje čak može da se poredi sa Corsair-om AX1200, mada je Cors i dalje u maloj prednost.

Summary
The Antec HCP 1200 is certainly a great unit. Compared to the Corsair AX1200 we just reviewed not too long ago, it's efficiency and ripple suppression are just as good. Voltage regulation is just a tad tighter on the AX-1200 and Corsair offers a 7 year warranty versus Antec's 5 year warranty. Add to this that the Antec looks like it's going to be a tad bit more expensive when it hits the shelves next month. That's not to steer anyone away from the Antec. Often, street prices are lower than MSRP's and Antec, as well as Delta, have a long standing repuation for delivering top quality units that last.

Doomche
7.9.2010, 23:39
Not bad, ochekivao sam da ce gore proci, da budem iskren. Apsolutno mi se svidja mogucnost korishcenja 8-pinskog modularnog prikljuchka kao 6-pinskog, a i generalno, napajanje je jako dobro za napajanje od 1200W. Bar po slikama, takodje super i izgleda.

Sa druge strane, pre bih rekao da je Corsair odneo lepu pobedu. Efikasnost je i do 5% visha, korekcija napona je bolja, iako je 8cm fan jako tih - opet je 8cm fan, a bojim se i da se ovako losh OCP ne pretvori u neki fiasko. Videcemo kakva ce biti cena kada se u stvari i pojavi.

Primetih da se Jonny i sam vratio testiranju napajanja, shto je pozitivno :). Takodje sam primetio i jedan zanimljiv citat u vezi PCP&C, koji mozhda objashnjava shto im se broj high-end napajanja u zadnje vreme smanjio:

Antec is heavily marketing the fact that they have OCP on their +12V rails... almost as much as PC Power & Cooling marketed single +12V rails as being a positive because they couldn't figure out how to properly divide loads across multiple rails and/or failed to realize that they could add more +12V rails to their units.

gogi77
8.9.2010, 12:00
http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/data/media/_pms/new/bn128/DPP-P8-650W_2_b.jpg Kako vam ovo deluje?

Freško
8.9.2010, 12:30
@gogi77

Zavisi koja je kinta u pitanju...

gogi77
8.9.2010, 12:32
@gogi77

Zavisi koja je kinta u pitanju...
Pa otprilike 120eur

Freško
8.9.2010, 12:41
Pa otprilike 120eur

Uh za te pare imaš Corsa HX650 koji je svakako daleko bolji izbor!

Beagle
8.9.2010, 12:46

Znas nesto vise o ovom napajanju? Platforma, OEM?

Freško
8.9.2010, 12:54
Znas nesto vise o ovom napajanju? Platforma, OEM?

Ako me sećanje dobro služi u pitanju je sesonikje ispod haube. Znam da kod nas košta ~12000 Dinara i da na njega uvoznik daje 7 godina garancije. Rocker u ponedeljak uzeo za sebe, tako da ako je dobre voolje možda nam i prenese utiske.

gogi77
8.9.2010, 12:56
Znam ja trenutno imam Be Quiet STRAIGHT POWERE7 550W uzeo sam pre dve godine a i tad taj model je bio sa corsom taj rang ista cena samo je cors imao 5god garanciju a Be Quiet 3godine i to je necujno napajanje dobro taj hx 650 ima 7god garanciju ma dvoumi se oko ova dva i Enermax EPG600AWT sto je oko 150eur

Beagle
8.9.2010, 13:01
Ako me sećanje dobro služi u pitanju je sesonikje ispod haube. Znam da kod nas košta ~12000 Dinara i da na njega uvoznik daje 7 godina garancije. Rocker u ponedeljak uzeo za sebe, tako da ako je dobre voolje možda nam i prenese utiske.

Pitam za Be Quiet (posto ga tako olako otpisa, mora da postoji debel razlog), za Corsair znaju i ptice na grani :to_care:

Freško
8.9.2010, 13:10
Pitam za Be Quiet (posto ga tako olako otpisa, mora da postoji debel razlog), za Corsair znaju i ptice na grani :to_care:

Ahm, toooo, ma znam za Be Quiet da su odlična napajanja i da su u inostranstvu mnogo popularnija nego kod nas. Ali meni se u tom cenovnom rangu više dojmi taj Cors sa 7God garancijom da ti iskreno kažem.

Beagle
8.9.2010, 13:13
Guglao sam malo, izgleda da je gro napajanja napravljeno od strane Topowera. U principu, to nije losa stvar (ako se zna da Topower pravi napajanja za Tagan, koji je jako popularan u US), ali Seasonic i CWT bazirana napajanja su u principu nesto bolja za iste novce.

Ipak, garancija je presudan faktor u ovom slucaju.

EDIT: Hmm, ovaj P8 je jedno krajnje zanimljivo (da ne kazem cudno) napajanje. Izgleda da je rec o nekoj FSP platformi sa LLC rezonantnim konvertorom (http://www.eetimes.com/design/power-management-design/4013537/LLC-resonant-topology-lowers-switching-losses-boosts-efficiency) (moze se reci da je ovo egzotika u svetu napajanja), specijalno napravljena za Be Quiet. Zanimljivo je da radi samo na 220~240V (napajanja sa aktivnim PFC-om mogu da rade i na 110V).

gogi77
8.9.2010, 13:22
To jeste za garanciju.A sta mislite o enemarxu?

Freško
8.9.2010, 13:29
To jeste za garanciju.A sta mislite o enemarxu?

Kao da si pitao šta mislite o rols rojsu u auto industriji. Enermax su odlična napajanja samo što mnogo koštaju. Ja kada sam kupovao mog Anteka razmišljao sam se i o Enermaksu Revolution 850W ali bogami bio ako me sećanje dobro služi dobrih 100 eura više... Ali ako imaš lovu, slobodno uzmi Enermax nećeš se pokajati to sigurno...

gogi77
8.9.2010, 13:39
Guglao sam malo, izgleda da je gro napajanja napravljeno od strane Topowera. U principu, to nije losa stvar (ako se zna da Topower pravi napajanja za Tagan, koji je jako popularan u US), ali Seasonic i CWT bazirana napajanja su u principu nesto bolja za iste novce.

Ipak, garancija je presudan faktor u ovom slucaju.

EDIT: Hmm, ovaj P8 je jedno krajnje zanimljivo (da ne kazem cudno) napajanje. Izgleda da je rec o nekoj FSP platformi sa LLC rezonantnim konvertorom (http://www.eetimes.com/design/power-management-design/4013537/LLC-resonant-topology-lowers-switching-losses-boosts-efficiency) (moze se reci da je ovo egzotika u svetu napajanja), specijalno napravljena za Be Quiet. Zanimljivo je da radi samo na 220~240V (napajanja sa aktivnim PFC-om mogu da rade i na 110V).
Nemam pojma mnogo o tome te platforme jedan sto ima pc shop prodavnicu mi je reko da su isto puno dobra napajanja za njih za to sam uzeo. Pre toga sam imao lc power 600gp2 kada sam ubacio 5770 graficku puno se zagrevao pc sa lc powerom.

Doomche
8.9.2010, 17:15
Potrazhi i XFX Black Edition napajanja, ona bi trebalo da imaju najbolji price/performance od svih najkvalitetnijih napajanja trenutno. Mada, budimo realni, vishe od jednog HX650 ti ne treba.

gogi77
8.9.2010, 20:28
Potrazhi i XFX Black Edition napajanja, ona bi trebalo da imaju najbolji price/performance od svih najkvalitetnijih napajanja trenutno. Mada, budimo realni, vishe od jednog HX650 ti ne treba.
a to tesko da nadjem prosle godine sam video jedno od 850w 160 eur

NIDZA bOj
8.9.2010, 20:56
A gde si nasao ovaj be quiet ? Prvi put cujem za njih,al kvalitet kutije deluje odlicno :D,naravno to ne znaci nista,al podseca na xfx.
Sad citam,samo reci hvale na netu,tako da mozes da uzmes ovo :) .
HX 650,od corsa,xfx 650,ili enermax neki od 600w+,seasonic x650,sve su to vrh napajanja u 600+watti rangu.

Sve je ovo tesko naci,al ova napajanja imaju veliku garanciju,tako da i porudzbina iz inostrastva nije neki problem.

Ako zelis dobro napajanje,jeftinije,chieftec cft 600 je odlican izbor.

Doomche
8.9.2010, 21:31
BQ napajanja koja pravi FSP vazhe za solidna, uglavnom nishta vishe od toga. Kod nas se i ne nabavljaju, pa se nisam raspitivao. Uglavnom, koliko izvukoh iz par mrshavih reviewova P8 650W, radi se o solidnom napajanju, koje opet ne koristi overvolting, shto mozhe da bude i pozitivno i negativno (overvolting je uglavnom osiguranje). Stvarno ne mogu da sudim, nisam se udubljivao.

Enermax Pro87+ 600, sa druge strane, opet ne predstavlja ponudu Enermaxa koja je dobra kao Galaxy, Infiniti ili Revolution 85+ serija. U zadnje vreme imaju par promashaja (recimo Liberty serija, koja je nenormalno crkavala). Mozhe se reci da je napajanje i pored toga shto nije medju "savrshenijim" Enermax napajanjima i dalje jako dobro.

E sad, prilichno sam siguran da se ne isplati davati 150e za takvo 600W napajanje, koje usput nije ni modularno. Jednostavno je preskupo za ono shto nudi.

Za koliko bi nabavio Antec Signature 650W ili TruePower New 650W, Corsair HX650 (ili mozhda HX750/HX850?), Seasonic X-650 ili neshto slichno? Sva su bolja od tog Enermaxa, a verovatno je dobar deo i jeftiniji.

Pored svega toga, i dalje smatram da ti ne treba nishta vishe od Corsaira HX650 ili mozhda CM Silent Pro M600, koji su dosta jeftiniji od gorepomenute elite.

sportista
8.9.2010, 22:28
Hmm, ovaj P8 je jedno krajnje zanimljivo (da ne kazem cudno) napajanje. Izgleda da je rec o nekoj FSP platformi sa LLC rezonantnim konvertorom (http://www.eetimes.com/design/power-management-design/4013537/LLC-resonant-topology-lowers-switching-losses-boosts-efficiency) (moze se reci da je ovo egzotika u svetu napajanja), specijalno napravljena za Be Quiet. Zanimljivo je da radi samo na 220~240V (napajanja sa aktivnim PFC-om mogu da rade i na 110V).

Pa, LLC resonant topology pa i nije baš tako nova stvar u svetu napajanja. Koliko mi je poznato Andyson ovaj topology koristi već ~3 godine u MT8 platformi. Mislim da čak i Seasonic X koristi LLC resonant topology (ne držite me za reč). Kažu da bi ova LLC resonant topologija mogla biti sledeća generacija PSU topologije. Tako da ne vidim šta je tu toliko čudno/impresionirajuće... :D

Takodje, ne vidim razlog zašto bi jurio skupa Enermax napajanja, kada ima boljih izbora čak i za manje pare... Jedan Corsair HX650 bi verovatno bio i više nego dovoljan za sve njegove potrebe, čak bi i sa još jeftinijim napajanjima super prošao.

Stojadin
8.9.2010, 22:57
Kakvog kvaliteta su Liteon napajanja? Nabavio sam jedno od 250w iz neke brendirane HP masine tesko je skoro 2,5 kila.

Doomche
8.9.2010, 23:14
Obichno HP, Lenovo, Dell, Apple i ostali u svoje OEM rachunare stavljaju napajanja relativno male snage, koja su ipak sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta za onaj rachunar uz koji su isporuchena. Koliko se secam, nekad su kod nas bila popularna DTK OEM napajanja, koja su sasvim solidno gurala mashine. Opet, zavisi za shta ti treba to napajanje, 250W je prilichno siromashno.

Najbolje bi bilo da pogledash UL kod sa samog napajanja, kako bi saznali neshto vishe o njemu.

Stojadin
8.9.2010, 23:22
A kako izgleda UL kod ?

Doomche
8.9.2010, 23:54
Potrazhi broj ispod ovakvog logoa na etiketi:

http://www.rtpcompany.com/products/flame/ul-logo.gif

Freško
9.9.2010, 0:03
Potrazhi broj ispod ovakvog logoa na etiketi:

http://www.rtpcompany.com/products/flame/ul-logo.gif

Takođe kada je UL broj u pitanju, informacije se mogu naći na prvoj strani ove teme.

Stojadin
9.9.2010, 0:10
Ispod tog znaka ne pise nista, ali zato ispod nekog CIB znaka stoji S20173

gogi77
9.9.2010, 10:26
BQ napajanja koja pravi FSP vazhe za solidna, uglavnom nishta vishe od toga. Kod nas se i ne nabavljaju, pa se nisam raspitivao. Uglavnom, koliko izvukoh iz par mrshavih reviewova P8 650W, radi se o solidnom napajanju, koje opet ne koristi overvolting, shto mozhe da bude i pozitivno i negativno (overvolting je uglavnom osiguranje). Stvarno ne mogu da sudim, nisam se udubljivao.

Enermax Pro87+ 600, sa druge strane, opet ne predstavlja ponudu Enermaxa koja je dobra kao Galaxy, Infiniti ili Revolution 85+ serija. U zadnje vreme imaju par promashaja (recimo Liberty serija, koja je nenormalno crkavala). Mozhe se reci da je napajanje i pored toga shto nije medju "savrshenijim" Enermax napajanjima i dalje jako dobro.

E sad, prilichno sam siguran da se ne isplati davati 150e za takvo 600W napajanje, koje usput nije ni modularno. Jednostavno je preskupo za ono shto nudi.

Za koliko bi nabavio Antec Signature 650W ili TruePower New 650W, Corsair HX650 (ili mozhda HX750/HX850?), Seasonic X-650 ili neshto slichno? Sva su bolja od tog Enermaxa, a verovatno je dobar deo i jeftiniji.

Pored svega toga, i dalje smatram da ti ne treba nishta vishe od Corsaira HX650 ili mozhda CM Silent Pro M600, koji su dosta jeftiniji od gorepomenute elite.
be quiet!-Cooler Master-Corsair-Cougar- Chieftec-Enermax- in Win-Nesteq- OCZ- PC Power + Cooling- Silverstone-Super-Flower-Tagan-Zalman-FSP-LC Power- Thermaltake Ove marke imaju u ovoj prodavnici

sportista
9.9.2010, 11:51
Čekaj, ti u Srbiji imaš ovakav izbor? Il' nisi odavde? :D

Izbor ti je veoma dobar... Be Quiet napajanja su odlična napajanja al' 'pak nisu sam vrh koji predvode Antecova SG/CP serija, M12D napajanja il' CWT DSG napajanja i naravno Sesonic X napajanja. Tu su i neke Enermax serije al' uglavnom su ta napajanja precenjena, tako da većinom ima bioljih izbora za iste/manje pare. Takodje i Antec Signature serija (SG) iako ima fenomenalne performanse, precenjena je. Jedno vreme dok je CP 850 moglo kod nas da se nadje, bilo je vrlo popularno i za ~140e najbolji izbor. Inače, i ovo napajanje ima manu, vrlo je glomazno pa po defaultu staje samo u tri Antec kućišta, 1200/P183/P193, ostala moraju da se moduju, ako uopšte imaju dovoljno prostora. ;)

Koliko mi je poznato Cougar je takodje veliki brend, al' se nisam dublje upuštao u proučavanje istog jer dotičnog brenda kod nas ima samo u tragovima... Znam da je njihov model Cougar S700 odlično napajanje, al' ništa više od toga, jer za istu cenu ima i boljih izbora. Mogao bi da navedeš konkretne modele koje imaš u ponudi od raznih brendova koji nisu tako česti u Srbiji, pa da ne pričamo napamet.

Što se tiče Coolermaster-a, i on ima nekoliko odličnih serija al' su uglavnom cećina napajanja dobrano precenjena, pa nije baš za preporuku. Nešto slično je i sa Enermax-om, već su ti objasnili situaciju, da ne ponavljam. :p Chieftec je sa CFT serijom kod nas jedan od najpopularnijih brendova... I neko napajanje iz CFT serije, tipa CFT 600 je dovoljno za svki Single GPU setup danjašnjice, tako da ovo može biti odličan izbor ako ne planiraš da se iživljavaš. Plus sa parama koje ti ostanu častiš ekipu sa foruma. :to_care:

PC P&C je odličan brend u samom vrhu u svetu napajanja, tako da s njim nema greške, ako možeš da ga nadješ po normalnoj ceni. SF je i brned i OEM, sada je proizveo NZXT-ovu seriju Hale90 koja je po svemu sudeći vrlo prijatno iznenadjenje, bar za mene. Tagan/Topower i Zalman nisam proučavao detiljnije ali su kako mi se čini njihova napajanja čist prosek, il' 'pak nnešto više od toga, s tim da su Zalmanova napajanja dobrano precenjena. Takodje, većina FSP-ovih napajanja je prosek, iako ima i onih boljih serija. LCP izbegni jer samo nekolicina njihovih napajanja može da isporuči deklarisanu snagu i nisu za baciti... U suštini treba ih izbeći.

Toliko od mene, a bilo bi lepo da navedeš nekoliko modela i cene da ne pričamo napamet, bilo bi nam mnogo lakše... ;)

gogi77
9.9.2010, 12:23
Ne to je u nemackoj

NIDZA bOj
9.9.2010, 13:14
Da dodam samo neke stvari na sportistin post :) .

Koliko sam ja upoznat cougar,taj od 700w je dobro al ono od 600w nije nesto.

Sto se tice CMa,m600 silent pro,je odlicno napajanje..,al precenjeno.

Ovaj tagan je jako popularan u USA,da se videti po tome,sto je u skoro svakom klipu gde se prikazuje neka konfa,a vlasnik te konfe iz USA,vidi tagan.Imaju dobra napajanja,pogotovo ono od 680 w.

Pc power and cooling ima jako dobra napajanja,sa jednim problemom,a to je jako mali vent,i to osmica pa radi na nesto vecoj temperaturi,i bucniji je.

Sto se tice zalmana oni su jako skupi,nesto na foru enermaxa,

Seasonic sa x650 je na samom vrhu u 600+ seriji pored XFX be 650,i HX 650w od Corsaira ,kao i od anteca signature 650w.

Chieftec cft 600w je dobro napajanje,nesto ispod ove elite gore,al je jako tiho,cak besumno,hladno ,tako da ako ides na singel gpu setup,on je najpovoljniji .

To bi bilo to :)

gogi77
9.9.2010, 13:46
Ne to je u nemackoj
Cougar S 700 140eur- Corsair hx 650w 120eur- Enermax Modu 87+ 600w 160eur -Be Quiet Dark-Power-P8-PRO 650w 125eur- Cooler Master Silent Pro Gold m600 120eur- Tagan TG 680w 120eur- Zalman ZM 660XT 120eur-Thermaltake XT TPX 675m 100eur- XFX Black Edition 750w 120eur
Ovo su neka od 600w-750w a Seasonic i Antec ima samo da se naruce ali izlaze puno skupa

Doomche
9.9.2010, 14:10
XFX Black Edition 750w 120eur

Nema nikakve dileme, ovo je najbolje shto mozhesh da uzmesh, a usput i medju najjeftinijima. Posle toga ili Corsair il CM Silent Pro, nema potrebe za nechim skupljim, ali ako ima - XFX je najkvalitetnije.

gogi77
9.9.2010, 16:48
Nema nikakve dileme, ovo je najbolje shto mozhesh da uzmesh, a usput i medju najjeftinijima. Posle toga ili Corsair il CM Silent Pro, nema potrebe za nechim skupljim, ali ako ima - XFX je najkvalitetnije.
Ok hvala razmislicu oko XFX i BQ

Doomche
9.9.2010, 17:08
Ok hvala razmislicu oko XFX i BQ

Stvarno mislim da nemash ni o chemu da razmishljash. Jeftinije + kvalitetnije (vrlo verovatno) + 100W vishe snage, meni zvuchi prilichno jasno :)

gogi77
9.9.2010, 20:21
Stvarno mislim da nemash ni o chemu da razmishljash. Jeftinije + kvalitetnije (vrlo verovatno) + 100W vishe snage, meni zvuchi prilichno jasno :)
MA posto imam vec Be Quiet 550w vrlo je tiho necujno a imao sam pre njega lc power gp2 600w sto se zagrevalo na 5770 kad sam je ubacio a sa ovim nema problema

NIDZA bOj
9.9.2010, 20:24
Takodje se slazem sa dumcetom,jedino sto se meni ne dopada je taj zeleni ventilator,al to nije ni 0.001 % koji bi mogao da me odbije od kupovine jednog od najboljih napajanja.120 je smesno za tako kvalitetno napajanje.XFX :nov_guita i furaj .

Edit: I be quiet ima odlicna napajanja,al ja bih opet isao na XFX.

Doomche
9.9.2010, 20:33
MA posto imam vec Be Quiet 550w vrlo je tiho necujno a imao sam pre njega lc power gp2 600w sto se zagrevalo na 5770 kad sam je ubacio a sa ovim nema problema

Na tradiciju se ne vredi oslanjati, i ja sam imao par godina AMD procesore, pa sam opet prilikom proshle kupovine uzeo Intel jer je jednostavno bio kvalitetniji u tom momentu. To savetujem i tebi, ne vredi kupovati neshto samo na osnovu nostalgije (ili chega vec), ako je skuplje i usput loshije. Sa ovim XFX-om nema nikakve dileme, ne postoji single-GPU setup koji ce ovo napajanje da namuchi.

Nego, ti u celoj ovoj raspravi ne pomenu shta ti u stvari napajash tim napajanjem? Moguce je da ce i taj Be Quiet! da radi posao?

gogi77
9.9.2010, 20:35
Takodje se slazem sa dumcetom,jedino sto se meni ne dopada je taj zeleni ventilator,al to nije ni 0.001 % koji bi mogao da me odbije od kupovine jednog od najboljih napajanja.120 je smesno za tako kvalitetno napajanje.XFX :nov_guita i furaj .

Nadjo za 90 eur d
Home (http://www.caseking.de/shop/catalog/) » Netzteile (http://www.caseking.de/shop/catalog/Netzteile:::30.html) » XFX (http://www.caseking.de/shop/catalog/Netzteile/XFX:::30_10660.html) »
XFX 650 Watt XXX Edition Netzteil - modular (http://www.caseking.de/shop/catalog/Netzteile/XFX/XFX-650-Watt-XXX-Edition-Netzteil-modular::15032.html)

84,90 EUR *

inkl. 19 % MwSt., exkl. Versandkosten (http://www.caseking.de/shop/catalog/Versandkosten:_:1.html)
Stylisches Netzteil mit 650 Watt, 52 Ampere Singlerail, modularem Kabelmanagment und 135-mm-Lüfter
durchschnittliche Produktbewertung:

a se naruci xfx uzecu njega, kakve su xfx graficke karte dali su dobre

Doomche
9.9.2010, 20:48
Pa sad, XXX Edition od XFX-a je loshija serija napajanja od Black Edition, pogotovo ako se optereti iznad 600-650W. Moguce da ima i bolje kupovine, ali osim ako bi da ushtedish koji euro, bolje od XFX BE 750 nema i njega naruchi. Mogu da pogledam po casekingu, sigurno ima kvalitetnih napajanja u rangu 70-100e, koja bi bila super ako bi hteo da ushtedish.

Shto se XFX kartica tiche, oni su skoro raskinuli saradnju sa nVidiom, vazhili su za njihove najblizhe partnere, ali su njihove kartice veoma cenjene i u ATI taboru.

Ako sastavljash celu konfiguraciju, najbolje reci koliko si planirao da izdvojish, pa cesh za 10 minuta imati sve sa casekinga :)

sportista
9.9.2010, 20:59

Sad već pričaš napamet... XFX 650W XXX Edition je, pa može se reći daleko ''od jednog od najboljih napajanja''. Njegove performanse nisu na nivou XFX Black Edition serije. Što je u velikoj meri uzrokovano lošijom platformom na kojoj je radjeno ovo napajanje, nego BE modeli. Ova platforma je nešto kao HX650 platforma, odnosno S12, koja je lošija negol' M12D. ;) Tako da, ima dosta kvalitetnijih napajanja a verovatno se, pa i u Srbiji može naći napajanje za manje pare koje će isto služiti svrsi. :p

@gogi77
Reče ti Doomche, XFX kartice su vrlo cenjene u ATi taboru, a do skora bile i u nV taboru, tako da ako nadješ za povoljnu cenu... Al' treba da imaš na umu da ak' uzimaš referentnu kartu, nema mnogo većih razlika izmedju razčičitih proizvodjača (bar ne bi trebalo da bude), pa tu 'pak gledaj da prodješ jeftinije il' kojem si brendu nakloniji. I da, ako već planiraš kupovinu možda je bolje da kažeš sumu pa ćeš brzo dobiti najbolje za odredjene pare. :)

gogi77
9.9.2010, 21:00
Pa sad, XXX Edition od XFX-a je loshija serija napajanja od Black Edition, pogotovo ako se optereti iznad 600-650W. Moguce da ima i bolje kupovine, ali osim ako bi da ushtedish koji euro, bolje od XFX BE 750 nema i njega naruchi. Mogu da pogledam po casekingu, sigurno ima kvalitetnih napajanja u rangu 70-100e, koja bi bila super ako bi hteo da ushtedish.

Shto se XFX kartica tiche, oni su skoro raskinuli saradnju sa nVidiom, vazhili su za njihove najblizhe partnere, ali su njihove kartice veoma cenjene i u ATI taboru.

Ako sastavljash celu konfiguraciju, najbolje reci koliko si planirao da izdvojish, pa cesh za 10 minuta imati sve sa casekinga :)
Samo ovaj model ima od 650w black edition ima samo 750w i 850w ja nebih vise od 650 w stavio ma nsao jednu xfx 5830 ati za 180eur pala cena

sportista
9.9.2010, 21:08
Naravno, XFX 650W ima samo XXX Edition, a XFX 750W i 850W su Black Edition modelu, koji su u samom vrhu u svetu napajanja, po kvalitetu. Al' ako planiraš da teraš neku single-GPU konfuguraciju (pogotovo sa 5830 il' slično), možeš i jeftinije da prodješ a da ne izgubiš mnogo. Tu bi i jedan Chieftec CFT 600 za ~80e bio više nego odličan izbor. ;)

To je referentni model, koji ne bi trebao previše da se razlikuje od referentnih modela drugih proizvodjača, tako da možeš ga uzeti. Mada, možda bi mogao da potražiš GTX 460 768MB, MSi Cyclone model, odlično uradjen, a mislim da je kod nas mogao da se nadje za ~18500 dinara, što je ~180e. A GTX 460 768MB 'pak daje nešto bolje performanse od ATi 5830, što ga za istu cenu pretsavlja kao boljeg izbora. :)

NIDZA bOj
9.9.2010, 21:12
Sad već pričaš napamet... XFX 650W XXX Edition je, pa može se reći daleko ''od jednog od najboljih napajanja''. Njegove performanse nisu na nivou XFX Black Edition serije. Što je u velikoj meri uzrokovano lošijom platformom na kojoj je radjeno ovo napajanje, nego BE modeli. Ova platforma je nešto kao HX650 platforma, odnosno S12, koja je lošija negol' M12D. ;) Tako da, ima dosta kvalitetnijih napajanja a verovatno se, pa i u Srbiji može naći napajanje za manje pare koje će isto služiti svrsi. :p

Ne pricam napamet,ja nisam ni mislio na xxx,vec na b.e ;) ,i koji sam pomenuo u pre nekoliko postova
Seasonic sa x650 je na samom vrhu u 600+ seriji pored XFX be 650,i HX 650w od Corsaira ,kao i od anteca signature 650w.

Doomche
9.9.2010, 21:17
@sportista - Ako nisi primetio, on kupuje u Nemachkoj, moracemo da migriramo na njihovo trzhishte :)

Bolji izbor od 5830 je svakako GTX460, a ima ga po istoj ceni (Evga GTX460 768MB ~183e). Napajanje koje bi to poguralo bi bilo recimo Zalman ZM-600HP, koje je 100e na nekoj akciji. Radi se o vrhunskom napajanju. Mislim da bolje od ovoga nikako ne mozhe, a ovo napajanje za 100e je mozhda i bolja investicija nego 120e za XFX BE 750, za onoga kome ne treba ovolika snaga.

sportista
9.9.2010, 21:23
Džoni, izvini al' sad si lupio još više... :D

Ajd da prodje ono što si rekao da je XFX 650W u grupi najboljih napajanja u svetu, pošto si rekao da si mislio na XFX 750W Black Edition seriju, i taman pomislih, za džabe sam reagovao, kad ono, medjutim... :to_care:
XFX be 650

XFX 650W ima samo XXX seriju, što sam napomenuo u prethodnom postu, Black Edition modeli (M12D) i koji su medju najkvalitetnijim napajanjima na svetu su XFX 750W u 850W modeli. ;) Il' je to opet slučajna greška? :opanachke

@Doomche
Sad čitam one prethodne postove, i dečko stvarno kupuje u Nemačkoj... A ja iskreno, nisam nešto u toku ni sa našim tržištem a ne sa Nemačkim, pa će migracija biti otežana. :D

Ako taj Zalman ZM600H može da se nadje za ~100e, može pretstavljati odličan izbor. Inače to je identično napajanje kao i OCZ GameXstream 700W model, sa maleckim razlikama u hladjenju, ako me pamćenje služi. Pravi ga FSP i može da isporuči ~750W, tako da pretstavlja odličan izbor, mnogo isplativiji negol' XFX 650W XXX Edition...

gogi77
9.9.2010, 21:31

@gogi77
Reče ti Doomche, XFX kartice su vrlo cenjene u ATi taboru, a do skora bile i u nV taboru, tako da ako nadješ za povoljnu cenu... Al' treba da imaš na umu da ak' uzimaš referentnu kartu, nema mnogo većih razlika izmedju razčičitih proizvodjača (bar ne bi trebalo da bude), pa tu 'pak gledaj da prodješ jeftinije il' kojem si brendu nakloniji. I da, ako već planiraš kupovinu možda je bolje da kažeš sumu pa ćeš brzo dobiti najbolje za odredjene pare. :)
Nisam puno menjao graficke ali sam uzimao do sada sapphire i sad imam samo sam jednu imao nvidia asus dobro i tu ima malo razlicite cene proizvodjaca

NIDZA bOj
9.9.2010, 21:32
Nisam lupio,greska je sa wattima.Silne marke sam navodio,al ugl. b.e seriju treba da gleda,xxx je dosta slabija .
Tako da ono od 650,posto je jelte xxx,vise ne spada u tu klasu :D ,izvinjavam se.

sportista
9.9.2010, 21:37
Nisam puno menjao graficke ali sam uzimao do sada sapphire i sad imam samo sam jednu imao nvidia asus dobro i tu ima malo razlicite cene proizvodjaca

Pa može se reći, Sapphire je najprvrženiji partner ATi-ja i uz Powercolor verovatno i najpovoljniji, bar gledano u globalu, naravno da ima i izuzetaka. :) Asus takodje, odličan brend al' zna da pretera sa cenama, pa pogotovo kada se gledaju referentne karte ima boljih/jeftinijih izbora. Nego koliko je kod tebe GTX 460 768MB, il' mi baci PM sa cenama u radnji u kojoj uzimaš, čisto da imam uvid u situaciju... :D

Nisam lupio,greska je sa wattima.Silne marke sam navodio,al ugl. b.e seriju treba da gleda,xxx je dosta slabija .

Nema veze, dešava se... Mada on ni nema potrebe za BE serijom (već smo raspravili o tome), tako da never mind. Važno je da je dečko shvatio, šta smo hteli da kažemo. ;)

gogi77
9.9.2010, 21:38
Tako da ono od 650,posto je jelte xxx,vise ne spada u tu klasu :D ,izvinjavam se.
Ovaj XFX Black Edition 750w 120eur a 850w 150eur
Ali nebih stavio vise od 650w mislim da nema potrebe kad bih ubacio 5830 graficku ili je ovo moje trenutno Be Quite 550w dovoljno?

@sportista - Ako nisi primetio, on kupuje u Nemachkoj, moracemo da migriramo na njihovo trzhishte :)

Bolji izbor od 5830 je svakako GTX460, a ima ga po istoj ceni (Evga GTX460 768MB ~183e). Napajanje koje bi to poguralo bi bilo recimo Zalman ZM-600HP, koje je 100e na nekoj akciji. Radi se o vrhunskom napajanju. Mislim da bolje od ovoga nikako ne mozhe, a ovo napajanje za 100e je mozhda i bolja investicija nego 120e za XFX BE 750, za onoga kome ne treba ovolika snaga.
Ma i ovamo ta je cena Gainward GTX 460 768Mb 179eur A Evga 182eur Mislis da je bolja od 5830?

sportista
9.9.2010, 21:56
Da, GTX 460 768MB jeste bolji izbor od ATi-ja 5830, maltene u svakom pogledu i ako ga ima za istu cenu, uzimaj ga, bolje ćeš proći. ;)

A što se napajanja tiče pročitaj Doomchetove i moje prethodne postove, pa ćeš i sam zaključiti da bi za tebe XFX 750BE il' (ne daj Bože :D) 850W bili nepotrebni/neisplativi. Onaj Zalman ZM600H bi mogao biti vrlo zanimljiv izbor za tebe, ako možeš da ga nadješ po ceni koju je kolega naveo.

Taj Be Quiet Power7 CM 580, bi trebao da može da izdrži i tvoj upgrade, pa ako ti se ne daju pare, nakači GTX 460 768MB na sadašnje Be Quiet napajanje, dok ne dobiješ želju za trošenjem. :)

gogi77
9.9.2010, 22:03
Da, GTX 460 768MB jeste bolji izbor od ATi-ja 5830, maltene u svakom pogledu i ako ga ima za istu cenu, uzimaj ga, bolje ćeš proći. ;)

A što se napajanja tiče pročitaj Doomchetove i moje prethodne postove, pa ćeš i sam zaključiti da bi za tebe XFX 750BE il' (ne daj Bože :D) 850W bili nepotrebni/neisplativi. Onaj Zalman ZM600H bi mogao biti vrlo zanimljiv izbor za tebe, ako možeš da ga nadješ po ceni koju je kolega naveo.

Taj Be Quiet Power7 CM 580, bi trebao da može da izdrži i tvoj upgrade, pa ako ti se ne daju pare, nakači GTX 460 768MB na sadašnje Be Quiet napajanje, dok ne dobiješ želju za trošenjem. :)
Ok hvala ma ja bih samo grafu promenio pa mislio malo neko jace napajanje.a to i sto kazes ta jaca ne bih ni uzimao mislio neko 600-650w u svakom slucaju hvala na preporukama.

NIDZA bOj
9.9.2010, 22:11
Bice dovoljno to BQ,dobra su napajanja .

Ja bih licno pazario hx 650,al posto je iste cene kao i xfx b.e 750 :D,onda je logicnije uzeti ovo xfx.Cak je i bolje i kad bi imalo 650w. :)

forceptor
9.9.2010, 23:36
Nadjo za 90 eur d
Home (http://www.caseking.de/shop/catalog/) » Netzteile (http://www.caseking.de/shop/catalog/Netzteile:::30.html) » XFX (http://www.caseking.de/shop/catalog/Netzteile/XFX:::30_10660.html) »
XFX 650 Watt XXX Edition Netzteil - modular (http://www.caseking.de/shop/catalog/Netzteile/XFX/XFX-650-Watt-XXX-Edition-Netzteil-modular::15032.html)

84,90 EUR *

inkl. 19 % MwSt., exkl. Versandkosten (http://www.caseking.de/shop/catalog/Versandkosten:_:1.html)
Stylisches Netzteil mit 650 Watt, 52 Ampere Singlerail, modularem Kabelmanagment und 135-mm-Lüfter
durchschnittliche Produktbewertung:

a se naruci xfx uzecu njega, kakve su xfx graficke karte dali su dobre

@gogi77 ta cena ti je malo jaca, ne znam gde gledas te cene po Nemackoj, ali ja sam to napajanje u Nemackoj nasao za 77.14e. Kao sto ti je vec Sportista rekao XFX 650 nije bas tako dobro kao njegova jaca braca be 750 i 850 modeli koji su Seasonic M12D. Tako da bi ja njega zaobisao. AKo zelis vec da uzmes u Nemackoj, i imas nesto vise kesa na raspolaganju, skoro sam video na nekoj akciji Corsair HX750 po ceni od 116e. Napajanje ima 7 godina garancije, pripada CWT DSG platformi, i daleko je bolje od tog XFX-a. Mogu reci, da se prilicno kolje i sa njegovom jacom bracom :) XFX be 750 ti je u Nemackoj 117e, ako bi se dvoumio izmedju Corsaira ili XFX, ja bi na tvom mestu izabrao HX750. Ako nemas neku potrebu za vecom snagom, slobodno uzmi CFT 600 vrsice ti posao besprekorno. BQ nisam imao prilike da koristim, ne kazem da je los.. ali pre bi isao na Corsair ili XFX, pa i Chieftec. :D

gogi77
10.9.2010, 20:30
@gogi77 ta cena ti je malo jaca, ne znam gde gledas te cene po Nemackoj, ali ja sam to napajanje u Nemackoj nasao za 77.14e. Kao sto ti je vec Sportista rekao XFX 650 nije bas tako dobro kao njegova jaca braca be 750 i 850 modeli koji su Seasonic M12D. Tako da bi ja njega zaobisao. AKo zelis vec da uzmes u Nemackoj, i imas nesto vise kesa na raspolaganju, skoro sam video na nekoj akciji Corsair HX750 po ceni od 116e. Napajanje ima 7 godina garancije, pripada CWT DSG platformi, i daleko je bolje od tog XFX-a. Mogu reci, da se prilicno kolje i sa njegovom jacom bracom :) XFX be 750 ti je u Nemackoj 117e, ako bi se dvoumio izmedju Corsaira ili XFX, ja bi na tvom mestu izabrao HX750. Ako nemas neku potrebu za vecom snagom, slobodno uzmi CFT 600 vrsice ti posao besprekorno. BQ nisam imao prilike da koristim, ne kazem da je los.. ali pre bi isao na Corsair ili XFX, pa i Chieftec. :D
Seasonic X-650-650w Sapphire Radeon HD5850 Vapor-X Da li je dobra ova kombinacija
Ma tako sam i ja naso xfx be 750w za te pare samo da se naruci izadje malo vise

Partybreaker
10.9.2010, 20:31
@gogi77

Baš si otegao ovu diskusiju, pređosmo i na grafičke karte. Aj' lepo otvori temu u ŠDK sobi, pa tamo pitaj sve što te zanima. ;)

gogi77
10.9.2010, 20:37
@gogi77

Baš si otegao ovu diskusiju, pređosmo i na grafičke karte. Aj' lepo otvori temu u ŠDK sobi, pa tamo pitaj sve što te zanima. ;)
Sta ima veze hteo sam da cujem misljenja sta je bolje

Partybreaker
10.9.2010, 20:46
Ima veze, slušaš mišljenja već 3 strane. Ova tema jeste "zagađena", ali ne treba na ranu dolivati so. Znači, ako imaš pitanje za konkretno napajanje - pitaj, usvoji i idi dalje. Ne možemo baš svako napajanje na tržištu analizirati i proučavati kako radi sa kojom grafičkom... ili bar ne u ovoj temi. Dakle, uradi kao što sam rekao i biće sve ok. Evo, pomoći ću ti tako što ću ti dati link ka Šta da kupim? sobi: http://www.sk.rs/forum/forumdisplay.php?f=74
(http://www.sk.rs/forum/forumdisplay.php?f=74)

gogi77
10.9.2010, 20:57
Ima veze, slušaš mišljenja već 3 strane. Ova tema jeste "zagađena", ali ne treba na ranu dolivati so. Znači, ako imaš pitanje za konkretno napajanje - pitaj, usvoji i idi dalje. Ne možemo baš svako napajanje na tržištu analizirati i proučavati kako radi sa kojom grafičkom... ili bar ne u ovoj temi. Dakle, uradi kao što sam rekao i biće sve ok. Evo, pomoći ću ti tako što ću ti dati link ka Šta da kupim? sobi: http://www.sk.rs/forum/forumdisplay.php?f=74
(http://www.sk.rs/forum/forumdisplay.php?f=74)
Ma to za graficku slucajno ispalo ja sam hteo misljenja za napajanja
Posto mi nije potrebno napajanje jace od 650w

k_bozon
18.9.2010, 20:16
Treba da kupim napajanje za sledeću konfiguraciju: e8500, asus 4850 1gb, 4gb ddr2 800mhz, hdd 500gb, dvd-rw, dlink pci wireless kartica, asus p5q-se

Do sada sam koristio MS pro 550 atx p4. Sada bih kupio neko kvalitetno napajanje. Od komponenti u budućnosti bih možda dodao jedan hdd.

Koje napajanje mi preporučujete?

nikola87
18.9.2010, 20:17
dovoljno ti je lc power 6600gp2

k_bozon
18.9.2010, 20:23
Da li da uzmem i novo kućiste sa njim, imam neko MS *****e pa čitavo ljeto držim jednu stranu otvorenu. Koje bi mi predložio?

Beagle
18.9.2010, 20:26
Koliko ti imas para za to planinarenje?

k_bozon
18.9.2010, 20:33
Oko 70e, ali naravno bih potrošio što manje a da je dovoljno za moju konf. jer ne planiram dodavati nista osim hdd, kao što sam već rekao

unique93
18.9.2010, 20:38
ja da sam na tvom mestu, uzeo bih arctic cooling fusion 550w ili silverstone strider 500w...oba napajanja kostaju izmedju 60 i 70e...ali su kvalitetna :D

k_bozon
18.9.2010, 20:45
OK. Više sam za varijantu kućište+napajanje... Čini mi se da se može sa tom kombinacijom jeftinije proći. Šta mislite o:
LC POWER
Pro-Line 914B 550W

flamingos
18.9.2010, 22:28
za te pare imas i v2 verziju sa 600w. razlika je 100din mislim

forceptor
19.9.2010, 0:23
Ako imas para, dodaj jos malo za Chieftec CFT 600, jeste malo skuplje, ali je mnogo bolje od svih gore navedenih, i ubedljivo najbolje u toj cenovnoj klasi medju napajanjima koje je moguce naci kod nas.

flamingos
19.9.2010, 0:27
znas nemaju svi bas 80e za naapajanja. Sem toga nemaju ni potebe za modularnim napajanjem a narocito ne k_bozon sa onom konfiguracijom koju mozhe i kvalitetnih 500w da tera,poput silverston stridera ili arctic cooling fusion 550r.

forceptor
19.9.2010, 0:37
Ja sam lepo navao "ako imas", a to sam uradio zato sto je rekao da bi izdvojio 70e za novo, dodati po meni jos 10e za pomenutog chieftec-a je po meni mnogo bolja solucija. Tacno je da ce napajanje od 500w terati to, ali kada god su napajanja u pitanju bolje je gledati malo u buducnost kako ne bi kasnije se ponavljala ista prica.

k_bozon
19.9.2010, 16:54
Pošto sam iz Podgorice, a ovdje je dosta ograničen izbor, šta da uzmem od navedenog:
LC Power LC6550 Super Silent 550W (http://www.datalink.me/index.php/LC-Power-LC6550-550W.html) =46e

LC Power LC6560GP3 PowerSilentGiant 560W (http://www.datalink.me/index.php/LC-Power-LC6560GP3-PowerSilentGiant-560W.html) =57e

LC Power LC6600 Super Silent 600W (http://www.datalink.me/index.php/LC-Power-LC6600-600W.html) =48e

Cooler Master GX550 550W (http://www.datalink.me/index.php/Cooler-Master-GX550-550W.html) =70e

Treba mi napajanje koje je dovoljno za moju konfiguraciju, znači što jeftinije da zadovoljava.

Beagle
19.9.2010, 17:11
GP3 je najbolje sa tog spiska.

k_bozon
19.9.2010, 17:49
Ipak ću uzeti LC POWER Silent Green Power LC6650GP3 650W, jer je skuplji 2e

gogi77
19.9.2010, 19:27
Od Corsair koji bolji AX ili HX model?

sportista
19.9.2010, 19:34
AX je kvalitetnija serija. :)
Mada ne vidim zbog čega ti imaš potrebe da daješ više para za AX seriju,
kada će i jeftinija/napajanja lošijeg kvaliteta, vrlo lepo, odraditi posao.
Barem onaj koji si spomenuo na prethodnim stranama. ;)

Beagle
19.9.2010, 19:35
Od Corsair koji bolji AX ili HX model?

Oba su odlicna. AX serija startuje sa snagom od 750W, dok HX ima i modele manje snage.

gogi77
19.9.2010, 20:22
AX je kvalitetnija serija. :)
Mada ne vidim zbog čega ti imaš potrebe da daješ više para za AX seriju,
kada će i jeftinija/napajanja lošijeg kvaliteta, vrlo lepo, odraditi posao.
Barem onaj koji si spomenuo na prethodnim stranama. ;)
Ok skoro sam video AX seriju ali nisam video manje od 750w

Oba su odlicna. AX serija startuje sa snagom od 750W, dok HX ima i modele manje snage.
A tako sam i video da nema manje od 750w hvala

jonathan
23.9.2010, 15:51
Oprostite mi sto prvo kupujem pa onda pitam ali.. treba da mi stigne najvjerovatnije sutra/subota Fortron BLUE STORM 500W.

Ono sto me buni, "navodno" ima na 12V railovima 18A. Kada listam neke recenzije, pise 15A, max 17A a da moze ici i do 20A. Moze li mi neko pojasniti o cemu se rad i?

Ide na:

965
ga 770 ta ud3
4550
HDD 500GB i 40GB
DWD RW
2GB DDR3
I biti ce 4-5 komada vent. koji se direktno spajaju na napajanje a ne na plocu (ako ista znaci).

Znam da je trenutno dovoljno za moju konfiguraciju al iome interesuje da li je ok za recimo neki klok ..a planiram nekada da se nabavi i bolja graficka.

Doomche
23.9.2010, 15:59
Fortron Blue Storm = OCZ StealthXStream = Silverstone Strider i verzija od 500W ima kombinovano na 12V 34A, shto je dovoljno i za setup sa Radeonom 4870 i quad core procesorom. Bicesh ti sasvim u redu.

jonathan
23.9.2010, 16:01
Hoces reci da moze ici i do 34A ?? Da. Kdo mene je AMD X4 965BE.

Doomche
23.9.2010, 16:01
^Da ;)

jonathan
23.9.2010, 16:05
Imas li neku konkretnu recenziju da o tome procitam ?

Doomche
23.9.2010, 16:15
Sve ti pishe i na samoj etiketi:

http://ordi.ckoi.voila.net/images/tuto/ampere.jpg

"Max Combined Power" na dve 12V grane zajedno = 480W. 480W/12V = 40A, shto znachi da su verovatno malo i slagali jer po ovoj (http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=205763) listi, koja se do sada pokazala tachnom, to napajanje ima 34A na 12V granama. Svejedno je nelogichno da ima kombinovano vishe snage nego pojedinachno na granama (tachnije nemoguce je), pa je ono verovatno peak snaga.

jonathan
23.9.2010, 16:18
Gledao sam naljepnicu ali na nekim recenzijama pise drugacije pa mi nije bilo jasno. Tnx na pojašnjenju.

Doomche
23.9.2010, 16:27
Ako si dobio napajanje koje ima 18A po railu, to je Fortron Blue Storm II 500W i ima 34A na 12V grani, shto je sasvim dobro, ono je identichno OCZ SXS-u.

Ako si dobio napajanje za koje pishe da ima 15A po 12V railu, onda je to Fortron Blue Storm AX500-A, koje ima ~460W snage i 31A na 12V i loshije je od gorepomenutog.

I jedno i drugo su za taj rachunar vishe nego dovoljni.

EDIT: Onih 480W mozhe biti i 12V + 3.3V + 5V zajedno, ko zna, nalepnica je prilichno nejasna...

jonathan
23.9.2010, 18:02
Javim eto kada stigne. Lik je rekao tacan model ali nisam uspio zapamtiti a bilo mi mrsko pisati jer znam da ce u svakom slucaju biti dovoljno za trenutnu konfigurciju.

jonathan
24.9.2010, 13:01
Da li sam pogresno cuo ili je kolega pogresno rekao, ipak, ja sam preuzeo Fortron fsp500-60apn active pfc noise killer. Na 12V railovima ima 18A.

Ja zadovoljan.

Iceman_37
26.9.2010, 17:28
Kakvo je ovo napajanje http://www.pcpractic.rs/proizvodi/napajanja-za-racunar/5149-blueberry-napajanje-550w-psb550-14 ?

Trenutno imam codegen 400W koji drzi 3GB RAM, 8800GTS, 8600GT, 320GB hard, asus p5k delux, sound-blaster xtreme music i naravno dvd citac. Trebam jos jedan hard da dodam od 160GB.

Jel ovo gore napajanje kvalitetno, budzet mi je jako ogranicen sad.

Beagle
26.9.2010, 17:34
Za to sto imas, ocajno je. Minimum za te komponente je ovo napajanje (http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-silent-green-power-lc6650gp3-650w/comp_comp_powersupply/204/435). Naravno, bolje napajanje je pozeljno.

miša topola
30.9.2010, 21:45
Da li može napajanje od 380W da podrži još 1 GB DDR1 (400MHz) RAM memorije na ovu moju konfiguraciju?

Luka.
30.9.2010, 22:02
Trebalo bi da moze.

sportista
30.9.2010, 23:26
1GB (400Mhz) RAM-a teoretski maltene uopšte neće ni povećati potrošnju tvog računara, tako da ako je ovo držalo bez problema držaće i sa još 1GB RAM-a. ;)

Picard
2.10.2010, 15:13
Corsair lansirao nova CX napajanja:

http://www.corsair.com/products/cx430/default.aspx
http://www.corsair.com/products/cx500/default.aspx
http://www.corsair.com/products/cx600/default.aspx

U odnosu na CX400 evidentno je da su napajanja slabijeg kvaliteta, CX430 daje 28A, izlazna snaga za sva napajanja je data na 30C, garancija je smanjena na 2 godine...
Realno, ništa posebno.

Doomche
2.10.2010, 19:17
Deluje kao smanjivanje gomile platformi koje nisu odradjene onako kako je planirano :)

nerro7
5.10.2010, 1:05
Ja mislim da sam zeznut prilikom kupnje napajanja (tada nisam imao nekog znanja (a ni sad nisam mnogo bolji :D) koliko A treba itd...) a nisam imao internet da pitam ovde. Tada sam kupio CM Real Power M520 napajanje, modularno, tiho. Za sada sluzi dobro, ali imam par nedoumica i nesto mi smrducka. Npr. Kloknem procesor za 100MHz ili namestim ram da radi na 750MHz i izlazim iz BIOS-a, tad se komp iskljuci na sekund pa se opet sam ukljuci. Nije mi jasno zasto se to desava. Ovo se desavalo dok sam imao 10x slabiju konfiguraciju a i sada se desava.
Nekad: Intel e2160,7300gt,965p ds3, 2gb rama, 160gb hdd i 1x120mm vent.
Sada: Intel e7400,9800gt,p5q proT,2gb rama,1tb hdd, 3x120mm vent.

Planiram da zamenim napajanje u narednih nekoliko meseci ako ovo daje neke znake upozorenja, ali bih uzeo neko zesce kvalitetno, da me sluzi vise godina. 12V moze da padne i na 11,5V, a u podatcima iz kutije pise da daje 18A na 12V sto mi se cini da je 216W, sto je malo za 9800gt+e7400 u 100% load ili nekom kloku, zato mi se cini da mi igre seckaju jer sam sve isproveravao.

BMLW
5.10.2010, 1:15
To je normalno, nije do napajanja, nemas sta da brines ;).

nerro7
8.10.2010, 1:25
To je normalno, nije do napajanja, nemas sta da brines ;).
Kako normalno? moze li to kako da se namesti da bude bez toga?

toxic
8.10.2010, 1:36
Pa normalno je da kad nesto menjas u BIOS-u i kada to sacuvas da se kompjuter restartuje posle izlaska iz BIOS-a. Ne mozes to da iskljucis (:
Ili ti mislis na nesto drugo?

BMLW
8.10.2010, 11:01
Ma na to misli. Evo kod mene je normalno upravo ti, a kad se ne iskljuci nego bude klasican reset, nesto ne valja (prevelik OC, ili sta god).

nerro7
8.10.2010, 13:15
ah decaci... :D

Kad podesim sve u bios i sacuvam, komp se restartuje i onda se kao iskljuci pa ukljuci. i ja koristim komp par sati...nebitno. iskljucim ga. dodjem sutra ukljucim, kad ono opet se iskljuci pa ukljuci, jedino nece to da se ponovi ako koristim komp i iskljucim ga pa u roku od par minuta ponovo ukljucim. kontate sad?

nemanja123
8.10.2010, 13:29
Moze biti i do prevelikog kloka, tako se i meni desavalo, malo vratio procesor i sve u redu...

toxic
8.10.2010, 14:12
Tako reci :)
To vec ne bi trebalo da se desava. Sad, problem moze biti i napajanje i ploca. Probaj da update-ujes BIOS, ako to ne pomogne smanjim malo klok. Ne bi bilo lose i da probas s nekim drugim napajanjem, ako si u mogucnosti da uzmes od nekoga ili imas neko drugo.

nerro7
8.10.2010, 17:12
Ploca nije jer se i na prosloj desavalo.
Prevelik klok nije, naveo sam da i 100mhz ovo radi.
Napajanje moze biti a i ne mora, na proslom napajanju tj kinezu se isto desavalo.
BIOS ne diram, pa makar se odreko kloka.

gogi77
12.10.2010, 20:59
XFX PRO650W Core Edition kakva su ovo napajanja ima i od 750w i 850w

flamingos
12.10.2010, 21:14
xfx pravi dolcina napajanja ovo od 650w je nesto slabije ali isto sasvim ok,mada mu je malo veca vrednost nego sto je relano da kazem stanje stvari.

gogi77
12.10.2010, 21:53
xfx pravi dolcina napajanja ovo od 650w je nesto slabije ali isto sasvim ok,mada mu je malo veca vrednost nego sto je relano da kazem stanje stvari.jesu ovo novi modeli znam da imaju BE a ovi su nesto dosta jeftinji

flamingos
12.10.2010, 22:43
ima BE i XXX model,a sto se core tice to su valja neki osnovni njihovi modeli za sad,sa njima nisma bas upoznat sa ovime vdiim da im je ovo nova serija,potpuno crnih modela

darkom
13.10.2010, 0:10
Zbog čega ovo napajanje Cooler Master GX Series 80 Plus 750W RS750-ACAAE3-EU ne valja?

A M G
13.10.2010, 0:33
Pogledaj ovde (http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story5&reid=188). Da napajanje nije reklamirano kao gejmersko napajanje visoke klase (iako je realno daleko od visoke), i da nije prilicno skupo, ne bi mu nista falilo. Ovako, za te novce imas mnogo bolji izbor kod konkurencije.

gogi77
13.10.2010, 10:14
ima BE i XXX model,a sto se core tice to su valja neki osnovni njihovi modeli za sad,sa njima nisma bas upoznat sa ovime vdiim da im je ovo nova serija,potpuno crnih modela
I ja sam sad prvi put video i jeftinja su od be modela a nisu kablovi modularni

gogi77
13.10.2010, 21:01
Zbog čega ovo napajanje Cooler Master GX Series 80 Plus 750W RS750-ACAAE3-EU ne valja?
Silent pro gold su dobra

Thaedass
13.10.2010, 21:19
...ali i dalje precenjena

gogi77
13.10.2010, 21:23
...ali i dalje precenjena
Zbog cega

Thaedass
13.10.2010, 21:34
600W napajanje iz te serije je ~100-120e dok se za te pare moze uzeti takodje vrlo dobar Corsair samo 50W jaci. Ili ~20-40e jeftiniji Chieftec koji je daleko od loseg napajanja :)

gogi77
13.10.2010, 21:40
600W napajanje iz te serije je ~100-120e dok se za te pare moze uzeti takodje vrlo dobar Corsair samo 50W jaci. Ili ~20-40e jeftiniji Chieftec koji je daleko od loseg napajanja :)
Dobro jeste ta cena ma ja sam pitao ovde forumu uzeo pro gold a razmisljao sam izmedju njega i hx 650w koji je cak bio jeftinji 20eur
a razmisljao sam i o enemarx ali su dosta skupa napajanja

gogi77
14.10.2010, 16:31
Kakva su ovo napajanja posto po ceni su skupa dali su dobra
NesteQ ASM XZ-600W

pedja_89
14.10.2010, 21:08
Jel mozhe lc power od 550w gtx460 768mb?

flamingos
14.10.2010, 21:12
nisam bas siguran,zavisi od sotatka mashine..ako se nista ne bi klokovalo moglo bi ali koliko to je vec pitanje.

pedja_89
14.10.2010, 21:16
nisam bas siguran,zavisi od sotatka mashine..ako se nista ne bi klokovalo moglo bi ali koliko to je vec pitanje.

Konfa iz profila?

flamingos
14.10.2010, 21:26
hmm mislim da bi moglo..koliko je staro? JA bi radije voleo da vdiim neko jace makar lc power 6650gp3

SyoncMaster
15.10.2010, 11:06
Koliko ce napajanje na ovom kucistu trajati?? OTP.. ono moze godinu dana da izdrzi..
Inace nece biti optereceno.(Intel Celeron 2.6|1GB DDR2|2X80GB|8400GS|TV kart.)
http://www.itsvet.com/proizvod/frontier-ac-09-abk-450w/comp_comp_case/75/808

BMLW
15.10.2010, 13:41
To trosi k'o sibica, bice dovoljno.

pedja_89
17.10.2010, 16:02
hmm mislim da bi moglo..koliko je staro? JA bi radije voleo da vdiim neko jace makar lc power 6650gp3

Staro je oko godinu dana, jel mozhe da znam dali da uzimam ili ne? I josh jedno pitanje, hocu li moci posle da uzmem neki x4 procesor da stavim sve to na ovaj LC znachi x4 i gtx460?

Luka.
18.10.2010, 21:03
Mozes,samo bez prevelikog overkloka...

pedja_89
19.10.2010, 0:45
Mozes,samo bez prevelikog overkloka...

Ok, a od giga gtx460 nema shanse a?

Luka.
19.10.2010, 0:51
Karta od 768MB i 1GB se ne razlikuju u potrosnji.

pedja_89
19.10.2010, 1:06
Karta od 768MB i 1GB se ne razlikuju u potrosnji.

Ja mislim da malo vishe vuce 1 giga http://www.anandtech.com/show/3809/nvidias-geforce-gtx-460-the-200-king/17

Morandi
19.10.2010, 1:45
768 150W a 1GB 160W. Mogu ti proci obe, uzmi koju oces i cepaj

darkom
20.10.2010, 12:40
Da li je ovo napajanje dobro
ATX SilverStone modular 850W 4+2xPCIeX i da li se isplati dati 100 e za polovno?

Beagle
20.10.2010, 13:30
Za 100 jura mozes da kupis novo, kvalitetno napajanje snage 600~650W, tako da se to po meni ne isplati.

Prijatno sam se iznenadio kada sam saznao da u BG-u ima Seasonic S12 i M12 napajanja.

Za koje komponente ti tacno treba?

darkom
20.10.2010, 14:02
Za 100 jura mozes da kupis novo, kvalitetno napajanje snage 600~650W, tako da se to po meni ne isplati.

Prijatno sam se iznenadio kada sam saznao da u BG-u ima Seasonic S12 i M12 napajanja.

Za koje komponente ti tacno treba?

Za te iz profila, samo sam mislio dodati još 1 tb harda i 2 giga rama, grafičku gtx 295.

Beagle
20.10.2010, 19:31
Za te iz profila, samo sam mislio dodati još 1 tb harda i 2 giga rama, grafičku gtx 295.

Onda ti je pametnije kupiti taj Silverstone... Ali probaj da mu skines malo cenu.

pedja_89
24.10.2010, 12:23
Mozhe li ovo moje napajanje ga gura moju trenutnu konfu?

bobiv
24.10.2010, 13:26
Ako se ne varam to je isto napajanje kao moje lc 5550 550w.Pa ako gura
trenutno guraće i dalje mislim ta da grafička i nije neki potrošač veliki.Kod mene je 4670 + ss2 kartica gura sve to bez problema..pozz:qliranje:

Doomche
24.10.2010, 13:27
Na granici si, ali ako gura - mozhe :kreza:. Ne bih ga bash preporuchio na duzhe od npr. godinu dana.

pedja_89
24.10.2010, 13:43
Pa moje je vec staro oko godinu dana, znachi trebalo bi to odma promeniti. :D Koje da uzmem neko malo jache da bih mogao kasnije neki upgrade na 6870?

Doomche
24.10.2010, 14:39
Za takve rabote... najjeftinije preporuchljivo je Chieftec CFT-600-14CS, oko 8000 bi trebalo da koshta.

Ako ti nije bitna modularnost (mogucnost da skinesh vishak kablova), kvalitetnije od njega je Seasonic SS-620GB 620W, koje je skoro stiglo kod nas po istoj ceni - 8000 dinara :). Modularno napajanje na slichnoj (chak i malo boljoj) platformi je SS-620GM 620W, koje koshta oko 9400 dinara i predstavlja strashnu kupovinu.

Izvoli, biraj :)

gogi77
24.10.2010, 19:38
Bas su napajanja napredovala kao sto su i modeli Toughpower Grand TT sa 7godina garancije

D999
25.10.2010, 17:19
Koliko realnih vati ima lc power 6550 v.2.2?

Beagle
25.10.2010, 19:08
koliko realnih vati ima lc power 6550 v.2.2?

400~450w

wega
26.10.2010, 10:34
Da ne otvaram novu temu. Skoro mi je iskrslo da povoljno nabavim graficku kartu MSI 4870x2 OC 2GB, ali me brine da li je moje napajanje dovoljno jako da napaja celu konfiguraciju? Trenutno napajanje koje posedujem je LC Power 6650 v.2.3. Ostatak konfiguracije:

Asus PB5 Deluxe - maticna
Intel Core2Duo E8400 - proc
Audiotrak Prodigy 7.1 HiFI - zvucna
Asus 7135 - tv karta
2x2GB DDR2 Kingston HiperX - memorija
WD 250GB 7200
WD 500GB 7200
WD 1.5TB green 5400
DVD-R x 2
Windows 7x64

i trenutna graficka Sapphire 4770 512MB

Picard
26.10.2010, 11:03
Bilo bi baš tesno i da staviš single HD4870, a duplu to napajanje ne bi moglo da izdrži ni u snu.

wega
26.10.2010, 12:03
Bilo bi baš tesno i da staviš single HD4870, a duplu to napajanje ne bi moglo da izdrži ni u snu.

Na internetu sam koristio power calculator http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp i on je "izracunao" da max potrosnja ne bi prelazila 500W (~497W). Koliko su pouzdani ovi kalkulatori? Po testovima sto sam uspeo da pronadjem potrosnja ove karte ne bi trebalo da prelazi 440W na max operecenju. Cilj mi je da izgura nekoliko meseci dok ne prikupim pare za neko jace.

Freško
26.10.2010, 12:15
Badava, to LC Napajanje nemože da izgura taj 4870X2, ne nekoliko meseci, već je pravo pitanje dali bi je izdržalo i sat vremena... Ako hoćeš tu grafiku ne gineti novo napajanje od barem 600W (ne LC, već recimo Čiftek) ili 650W LC.

wega
26.10.2010, 12:20
Badava, to LC Napajanje nemože da izgura taj 4870X2, ne nekoliko meseci, već je pravo pitanje dali bi je izdržalo i sat vremena... Ako hoćeš tu grafiku ne gineti novo napajanje od barem 600W (ne LC, već recimo Čiftek) ili 650W LC.

Izvinjavam se ljudi, greskom otkucao u prvom postu LC 6550 umesto LC 6650 :facepalm. Znaci pitanje je da li moze sa ovim napajanjem?

Freško
26.10.2010, 12:25
Izvinjavam se ljudi, greskom otkucao u prvom postu LC 6550 umesto LC 6650 :facepalm. Znaci pitanje je da li moze sa ovim napajanjem?

E pa LC6650 je već ok, on će ti vršiti posao.

wega
26.10.2010, 12:48
E pa LC6650 je već ok, on će ti vršiti posao.

Da li ovo znaci da bi moglo da ga gura konfiguraciju, bez bojazni, neko duze vreme ili bi pak morao da ga menjam ubrzo.

Freško
26.10.2010, 12:59
Da li ovo znaci da bi moglo da ga gura konfiguraciju, bez bojazni, neko duze vreme ili bi pak morao da ga menjam ubrzo.

Pazi to 6650 isporučuje negde malo preko 500W u kontinuitetu. Što je svakako dovoljno za tvoj setap. Ali je daleko da od toga da to napajanje ima još mnogo lufta. Ja mu lično i nebih poverio takav sistem na duže staze. Preporuka da se menja nečim kvalitetnijim od barem 650W svako ostaje.

Picard
26.10.2010, 14:58
Dual GPU karte ne idu u paketu sa napajanjima od ~50-60e. Nebitno da li na njima piše LC, Corsair, Seasonic.... Zna se šta je zašta.

pedja_89
26.10.2010, 16:55
400~450w

Mozhe tachno?:)

Picard
26.10.2010, 16:59
Ne može tačno jer je za tako nešto potrebna merna oprema i testiranje.

Thaedass
26.10.2010, 16:59
Preciznije od toga nece da moze :)

Luka.
26.10.2010, 17:00
~408w. :)

pedja_89
26.10.2010, 17:05
Ok, znachi tu je negde oko 400, ja mislio ima oko 430-40 ali j-g.

Picard
26.10.2010, 17:06
Luka te zeza.:D

bobiv
26.10.2010, 17:14
Ima nekolko pitanja .Od čega zavisi kriterijum koje napajanja ima realno kolko
vati npr malopeđašnji post kaže za taj lc da ima 450-500 w?Kako dolazite
do tih podataka (sa stranih sajtova testova) ili ste sami kačili na komponente
pa nekako merili ili su crkavala ?Npr imam lc 5550 silent od 550w.Kad sam ga
kupio bilo je solidno teško napajanje(tipa chiftec i ostala).Kvalitetne izrade itd.Ili se ipak samo gleda cena (što više košta to bolji kvalitet) što npr u ostaliom hardveru ne mora da bude presudno.Verujem da preko postoje dosta
brendova koji nisu zastupljeni kod nas a isto tako imaju zavidan kvalitet..

Thaedass
26.10.2010, 17:19
Za pomenuti LC niko nije siguran koliko bi u praksi mogao da izvuce. U glavnom se vodimo proizvodjacem samog napajanja (ne robne marke),na kojoj platformi je zasnovano,koliko kvalitetne komponente ima,iskustvom drugih i nas samih....

Cena nije uvek merilo kvaliteta,ali uglavnom ide ona stara - koliko para toliko i muzike :)

Luka.
26.10.2010, 17:20
Luka te zeza.:D

Ma to odokativno :D
Dovoljno ti je da znas da je otprilike 400-450W,nije 50-tak vati velika razlika.

Thaedass
26.10.2010, 17:22
. . .nije 50-tak vati velika razlika.

A nekad tako nedostizna :D

bobiv
26.10.2010, 17:36
Thaedass (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=23731) Odprilike sam tako i ja mislio.Smatram da je bitno da na tržištu
ima što više različitih brendova i modela i da svako može nešto solidno
da izabere za određenu kintu kolko mu budžet dozvoljava.Naravno da većina
nas zna šta je dobar kvalitet, šta bi smo hteli al želje su jedno a mogućnosti
drugo...

flamingos
26.10.2010, 18:04
a mozda se zelje zasnivaju bas na trenutnim mogucnostima..ako si vec alav za neko koje je skuplje uvek postoji nesto sto su nas stari naucili stednja do poslednjeg dinara :)

sportista
26.10.2010, 20:09
Bobi, overi ovo...

LC-Power's major OEMs are Huntkey, Greatwall, CWT, Andyson and RSY. Metatron is their 80Plus product series. From the look I guess they're made by Greatwall and CWT. The "Silent Giant Green" GP3 models are also 80Plus certified. All Metatron models but the LC1000 and 1200 have fake wattage ratings. For example, Ozeanos "650W" is actually an Andyson 80Plus 600W, Hyperion "700W" is in fact 600W too, from CWT. Assembler "400W" is 300W from Greatwall.

Super Silent is a low-end product line from probably Huntkey (with rectangular vent) and one of the other three (with honeycomb vent), which I am almost sure are all overrated by 50~150W. Silent Giant GP, GP2 and GP3 are all overrated power supplies with 14cm fans. First gen. is made by Huntkey, while GP2 and GP3 are from Greatwall. Some of the GP2 come with passive PFC. GP3 models are 80Plus certified but overrated. For example LC6460GP3 is 400W but the label and the website don't tell you. You can only tell from the package.

Reči Travisa, člana jonnyGuru foruma, jedan od najstručnijih. Dosta mi je pomogao u mom istraživanju LCP modela, kao i ostalih napajanja. :)

darkom
28.10.2010, 15:50
Kupio sam sebi ovo napajanje ATX SilverStone modular 850W 4+2xPCIeX i kad sve povežem ne može da mi se upali računar samo kuleri od grafičke, procesora i napajanja idu lijevo desno kao da su blokirani, vjerovatno nisam nešto dobro spoijo, samo ne znam šta?

flamingos
28.10.2010, 16:33
jesi ti povezao 24 pinski konektor na plocu,kao i dodatni 4pinski?

DavidovicN.S
28.10.2010, 16:42
Izvadi lepo sve kablove, produvaj konekcije i ponovo ukljuci sve ali nemoj da zaboravis ukljucis ovaj 4-pinski mali, sto je rekao i flamingos. Ako i tad nece proveri da nisi polomio neku iglicu na konektorima.
A to sto kazes da se okrecu kuleri, meni to izgleda kao da nesto nije u redu s naponom.

flamingos
28.10.2010, 16:47
provrte se njemu kuleri ali sistem ne dijagnostikuje stabilan napon za paljenje kompletne mashine..zato je tu onaj cuveni post screen,koji pre startovanja odradi mali testic i govori kompu da se ukljuci ukoliko je napon stabilan. Ocigledno je da je neki konektor ili izasoa iz lezista ili ga nije ni prikljucio.

Dakle jos jednom kazem,proveri da li si lepo prikljucio 24pinski atx konektor za napajanje ploce,kao i dodatni mali 4pinski

darkom
28.10.2010, 17:34
Ja sam pogriješio, nije htjelo zato što sam koristio 2 posebna kabla za grafičku umjesto jednog sa ona 2 priključka, kada sam to uradio sve radi ekstra. Da li ovo moje trenutno napajanje može da gura sve grafe?

Freško
28.10.2010, 18:06
@darkom (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=14330)

Ako pitaš za napajanje u profilu za trenutnu konfu i grafičku odgovor je DA! Taj Silver Ston bi izgurao i tvoju konfu sa dve 4890 grafičke karte bez problema.

darkom
28.10.2010, 18:27
@darkom (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=14330)

Ako pitaš za napajanje u profilu za trenutnu konfu i grafičku odgovor je DA! Taj Silver Ston bi izgurao i tvoju konfu sa dve 4890 grafičke karte bez problema.

Znači sad sam duže miran što se tiče napajanja :nov_explo.

Doomche
28.10.2010, 19:17
Ja sam pogriješio, nije htjelo zato što sam koristio 2 posebna kabla za grafičku umjesto jednog sa ona 2 priključka, kada sam to uradio sve radi ekstra.

Chisto da otklonimo nedoumice - verovatno si povezao dve razlichite 12V grane na karticu, pri chemu se jedna nece opteretiti bez potrebe. Neka napajanja velike snage ne mogu da se ukljuche dok se sve povezane grane ne opterete odredjenim brojem ampera, pa cenim da se to upravo ovde desilo. U svakom sluchaju, dobro je shto je sve resheno ;).

Ti na napajanje tog kvaliteta i snage mozhesh da prikljuchish praktichno bilo shta, verovatno bi izdrzhalo i SLI GTX480.

miša topola
30.10.2010, 12:40
Konfiguracija je:

- 4GB DDR2 800MHz
- E6500 2.93GHz
- GeForce GT220 1GB

Ostatak konf. nije bitan.

Da li može napajanje od 500W da podrži ove komponente?

sportista
30.10.2010, 13:01
Da, može...
Kvalitetno napajanje od 500W bi bilo i više nego dovoljno za tu konfiguraciju. :)

miša topola
30.10.2010, 13:19
Znači onda moglo bi da se nadogradi i još RAM (2 GB) memorije ili da se stavi neka jača grafička karta.
Hvala :)

Freško
30.10.2010, 13:42
Znači onda moglo bi da se nadogradi i još RAM (2 GB) memorije ili da se stavi neka jača grafička karta.
Hvala :)

Tu tvoju konfu bi i Codegen od 500W držao bez problema ;). Neki Strajder ili slično bi fino odradio posao ako hoćeš nešto kvalitetnije da uzmeš...

miša topola
30.10.2010, 13:58
Ne mislim na ovu moju konf. iz profila, nego ovo što sam gore naveo:
- 4GB DDR2 800MHz (+2GB ako može da podrži = 6GB)
- E6500 2.93GHz
- GeForce GT220 1GB
:)

A znam da ovu moju kantu može da drži i kinez od 300W :)

Picard
30.10.2010, 14:28
Tu mašinu će savršeno da drži kvalitetnih ~400W.

Doomche
30.10.2010, 14:35
Ma i ne mora da se ubija od nekog kvaliteta. Ako daljeg upgrade-a nece biti, jedan LC Power 420H vrshi posao, a samo shto ga dzabe ne dele :)

miša topola
30.10.2010, 14:41
Okej.
Hvala svima na odgovorima i savetima.
Sada znam, koja jačina napajanja podržava određene komponente.

Freško
30.10.2010, 15:33
Ne mislim na ovu moju konf. iz profila, nego ovo što sam gore naveo:
- 4GB DDR2 800MHz (+2GB ako može da podrži = 6GB)
- E6500 2.93GHz
- GeForce GT220 1GB
:)

A znam da ovu moju kantu može da drži i kinez od 300W :)

I ja sam mislio na nju a ne na tvoju iz profila, I dalje ostajem pri onome gore, gurao bi je Codegen bez greške, ali se svakako nešto kvalitetnije preporučuje ne toliko zbog snage već zbog zaštita koje imaju kvalitetnija napajanja.

Što se konkretnog modela napjanja tiče može taj LC što ga spomenu Domče ili recimo APX 500W ono nije mnogo skupo a skroz je solidno napajanje.

miša topola
30.10.2010, 16:08
I ja sam mislio na nju a ne na tvoju iz profila.

Nismo se onda sporazumeli :) Nekako mi je 500W delovalo dosta slabo za podržavanje DDR3/2 memorija + nešto bržih procesora, ali šta ćeš kada se ne razumem u hardware

Freško
30.10.2010, 16:21
Nismo se onda sporazumeli :) Nekako mi je 500W delovalo dosta slabo za podržavanje DDR3/2 memorija + nešto bržih procesora, ali šta ćeš kada se ne razumem u hardware

Memorija za tvoju informaciju troši nešto skroz simbolično aj da ga kažemo 1W po modulu :) ne ni toliko, al aj da kažemo... Takođe ni hardovi nisu neki potrošači, oko 10W po komadu. Generalno, u računaru najveći potrošači su grafičke kartice i procesor, ostalo je zanemarljivo.

miša topola
30.10.2010, 16:27
Pa meni onda više od pola ovih 380W stoji bez potrebe :)
Jel ima neki sajt gde se može videti koliko koja komponenta uzima W od napajanja?

Freško
30.10.2010, 16:45
Jel ima neki sajt gde se može videti koliko koja komponenta uzima W od napajanja?

Malo progugal i za par minuta naćićeš tabele za procesore i grafičke. a za ove druge komponente su tabele stvarno nepotrebne....

gogi77
31.10.2010, 12:53
http://img209.imageshack.us/img209/6682/dppp9fotoverpackungblac.jpg (http://img209.imageshack.us/img209/6682/dppp9fotoverpackungblac.jpg) misljenje o ovim napajanjima http://img841.imageshack.us/img841/517/packaging650w.jpg

Barni
31.10.2010, 13:36
- pa najbolje bi bilo da sam to izmeriš
- moja kanta troši 120W u idle i 220W u crysis benchmark testu (aproksimativno), ove brojke još treba umanjiti za neefikasnost napajanja i onda ispada da u load-u potrošnja ne prelazi 200W :confused:
- što onda znači da su podaci koje navode proizvođači cpu i vga validni samo u nekim extremnim slučajevima kada se koriste programi koji mogu da ih uposle sa 100% što opet veze nema sa realnim životom

NIDZA bOj
31.10.2010, 22:03
- pa najbolje bi bilo da sam to izmeriš
- moja kanta troši 120W u idle i 220W u crysis benchmark testu (aproksimativno), ove brojke još treba umanjiti za neefikasnost napajanja i onda ispada da u load-u potrošnja ne prelazi 200W :confused:
- što onda znači da su podaci koje navode proizvođači cpu i vga validni samo u nekim extremnim slučajevima kada se koriste programi koji mogu da ih uposle sa 100% što opet veze nema sa realnim životom
Pa nece ti potrosnja biti manja ako ti napajanje ima manju efikasnost,vec ce biti veca ;) .
Ali to ne znaci da ti tvoju konfu mozes da stavis na napajanje od 300 watti , zato se ovakve procene potrosnje izbegavaju , i koriste se uredjaji za merenje .

Doomche
31.10.2010, 22:55
Pa nece ti potrosnja biti manja ako ti napajanje ima manju efikasnost,vec ce biti veca ;)

Zavisi iz kog ugla gledash na to:

- ako struju merish tako shto merish koliko napajanje povuche iz shtekera, manja efikasnost = manja potroshnja komponenti celog sistema.

- ako je merish tako shto merish struju na putu napajanje -> komponente, onda efikasnost nema nikakve veze sa potroshnjom, merish chistu potroshnju komponenti

- ako potroshnju merish softverski... radish to pogreshno :kreza:

@Barni - proizvodjachi CPU i VGA navode podatke uglavnom procenjene na osnovu snage 12V grane napajanja, pa ako kazhu da za (recimo) Radeon 5770 treba imati napajanje snage 500W, to ne znachi da sistem sa ovom karticom troshi 500W, vec da kartica zahteva onoliko snage na 12V koliko prosechno kvalitetno napajanje od 500W ima :).

el_corona
1.11.2010, 0:08
Pa nece ti potrosnja biti manja ako ti napajanje ima manju efikasnost,vec ce biti veca ;) .

Upravu si da ce biti veca, ali ne potrosnja nego gubitak koji predstavlja odnos potrosene i isporucene struje.

Zavisi iz kog ugla gledash na to:

- ako struju merish tako shto merish koliko napajanje povuche iz shtekera, manja efikasnost = manja potroshnja komponenti celog sistema.

Ovo je toliko pogresno jer bi tom logikom veca efikasnost = vecoj potrosnji, sto se direktno kosi sa praksom gde je efikasnost napajanja najmanja u full loadu tj. pod opterecenjem. Odnosno ako sistem idluje sa potrosnjom od =200W DC efikasnost kvalitenog napajanja je recimo =80% dok za tu snagu ono trosi =250W AC (iz zida), DC (izlaz)/AC (ulaz)=Efikasnost ---> 200/250=80% dok u loadu efikasnost napajanja pada na npr. ~70% gde je za npr. 450W DC potrebno ~642W AC. A to ne mora da znaci da takvo napajanje nema efikasnost od 85% pri 300W ni da ima 100% efikasnost za struju od 100W. (navedene vrednosti su primeri dok se konkretne vrednosti razlikuju od modela do modela a ponekad i od primerka do primerka).

- ako je merish tako shto merish struju na putu napajanje -> komponente, onda efikasnost nema nikakve veze sa potroshnjom, merish chistu potroshnju komponenti

To bi bila neka idealna situacija - izvor i potrosac, medjutim mi imamo da napajanje vuce jednu struju iz zida na ulazu i transformise je u drugu struju na svom izlazu i ta struja na izlazu je ona struja koju zahtevaju komponente u datom trenutku - load/idle. I sama ta konverzija struje AC u DC prouzrokuje gubitke a samim tim i veci racun uz napajanje manje efikasnosti ako je potrosnja komponenti konstantna (a nije :D).

Doomche
1.11.2010, 1:12
^Nope, to shto sam rekao je potpuno tachno, ali ga gledamo obrnutim redosledom :D.

Naravno, efikasnost napajanja i sve ostalo varira, ja sam ovo uprostio maksimalno koliko je to moguce i izostavio gubitke, inache bi ovo bio uzhasno dug post...

Recimo, podjesh od toga da je izmerio 100W na unimeru pre konverzije u samom napajanju, dakle izmedju shtekera i napajanja. Ako je efikasnost 80%, znachi da komponente troshe 80W, a da napajanje vuche 100W iz shtekera. Ako je efikasnost 60%, znachi da komponente troshe 60W, a napajanje vuche 100W iz shtekera. Samim tim veca efikasnost pri ovom vidu merenja = veca potroshnja komponenti :).

Razlika je u tome shto ti prichash globalno o potroshnji, a ja samo o rachunanju rezultata posle izvrshenog merenja ;). Takodje, ja pricham o struji koju komponente trazhe od napajanja, ne o struji koju napajanje vuche iz zida...

el_corona
1.11.2010, 10:37
Naravno, efikasnost napajanja i sve ostalo varira, ja sam ovo uprostio maksimalno koliko je to moguce i izostavio gubitke, inache bi ovo bio uzhasno dug post...

Pa sami gubici predstavljaju efikasnost, manji gubitak - veca efikasnost, veci gubitak - manja efikasnost. Slazem se za to u vezi duzine posta, i ja se trudim da izlozim u sto kracim crtama...

Razlika je u tome shto ti prichash globalno o potroshnji, a ja samo o rachunanju rezultata posle izvrshenog merenja ;).

Naprotiv, ja pricam o konkretnom merenju a to vazi i za pogled u globalu.

Takodje, ja pricham o struji koju komponente trazhe od napajanja, ne o struji koju napajanje vuche iz zida...

I tako gledano potrosnja komponenti je ista, iako ih ti kacis na razlicita napajanja. Banalan primer, GTX480 ce trositi isto bilo da je zakacena na Corsair HX1000W ili Chieftec GPS-450W. Znaci DC potrosnja je ista, jedina razlika je u struji koju ce vuci iz zida - AC, pa iz tog razloga sto gledas samo DC struju dobijas i manju potrosnju u sistemu sa napajanjem manje efikasnosti.

Recimo, podjesh od toga da je izmerio 100W na unimeru pre konverzije u samom napajanju, dakle izmedju shtekera i napajanja. Ako je efikasnost 80%, znachi da komponente troshe 80W, a da napajanje vuche 100W iz shtekera. Ako je efikasnost 60%, znachi da komponente troshe 60W, a napajanje vuche 100W iz shtekera. Samim tim veca efikasnost pri ovom vidu merenja = veca potroshnja komponenti :).

Slicno prethodnom citatu, ako npr. "neki" C2D procesor pri odredjenom taktu (sa ugasenim C1E, EIST...) u loadu trosi 80W u kombinaciji sa 80% efikasnim napajanjem, onda ce ono da vice 100W iz zida. E sad takav procesor trosi i dalje 80W ako se udruzi sa 60% efikasnim napajanjem s tim sto ce one sada zahtevati 133W iz zida pa je uz takvo napajanje i veci krajnji mesecni racun :). E tu se posle javlja problem stabilnosti sistema i kvaliteta napajanje (kinez, brend) ako je preopterecen.

>>ScReAmEr>>
1.11.2010, 10:45
Kakvo je ovo napajanje?
http://www.telix.rs/Distribucija/Xilence/tabid/200/CategoryID/270/List/0/catpageindex/4/Level/a/ProductID/20767/Default.aspx?SortField=ProductName%2cUnitCost

Sem da ima 2x 24a nisam nasao nista o njemu. Kolko moze stvarno da isporuci w?

el_corona
1.11.2010, 11:15
LINK (http://www.xilence.net/index.php?id=106&L=2&tx_vgzdbxml_pi1[showUid]=241517)
Modularno napajanje, a Xilence vazi za veoma tiha napajanja. Ako mu je OEM Macron koji je u Xilence-ovoj gejming seriji bio zastupljen, onda je tek nesto malo ispod proseka ali to ne mozes znati zasigurno dok ne nadjes neki rewiev jer se ovde radi o Xilence-ovoj modularnoj seriji... a opet zavisi na kakvu konfu planiras da ga prikacis.

Barni
1.11.2010, 13:20
Upravu si da ce biti veca, ali ne potrosnja nego gubitak koji predstavlja odnos potrosene i isporucene struje.

Ovo je toliko pogresno jer bi tom logikom veca efikasnost = vecoj potrosnji, sto se direktno kosi sa praksom gde je efikasnost napajanja najmanja u full loadu tj. pod opterecenjem. Odnosno ako sistem idluje sa potrosnjom od =200W DC efikasnost kvalitenog napajanja je recimo =80% dok za tu snagu ono trosi =250W AC (iz zida), DC (izlaz)/AC (ulaz)=Efikasnost ---> 200/250=80% dok u loadu efikasnost napajanja pada na npr. ~70% gde je za npr. 450W DC potrebno ~642W AC. A to ne mora da znaci da takvo napajanje nema efikasnost od 85% pri 300W ni da ima 100% efikasnost za struju od 100W. (navedene vrednosti su primeri dok se konkretne vrednosti razlikuju od modela do modela a ponekad i od primerka do primerka).

To bi bila neka idealna situacija - izvor i potrosac, medjutim mi imamo da napajanje vuce jednu struju iz zida na ulazu i transformise je u drugu struju na svom izlazu i ta struja na izlazu je ona struja koju zahtevaju komponente u datom trenutku - load/idle. I sama ta konverzija struje AC u DC prouzrokuje gubitke a samim tim i veci racun uz napajanje manje efikasnosti ako je potrosnja komponenti konstantna (a nije :D).

- napajanja imaju najveću efikasnost pri opterećenju od 40-60% od max deklarisanog

test mog napajanja (http://www.hardwaresecrets.com/article/OCZ-StealthXStream-500-W-Power-Supply-Review/798/7)
- jasno se vidi da je efikasnost veća pri 40% opterećenja nego pri 20%, pri 80% opterećenja efikasnost je praktično jednaka onoj pri 20%
- znači ako u idle moja mašina iz štekera vuče 120W, komponente troše nekih 95W ostatak su gubici
- sada je valjda jasno šta sam želeo da kažem :)
- mada i kada se posmatra logički nije moguće da je jednaka potrošnja c2d 8600 koji radi na 3,33GHz i ima 6MB cache-a i celerona e3200 (2,4GHz i 1MB cache), biće da su oni izmerili tu potrošnju na 3,5GHz npr sa nekim od procesora iz e8xxx serije, dodali još 10% na tu cifru čisto radi sigurnosti i onda tu vrednost ubacili za sve cpu-ove iz wolfdale familije...

Doomche
1.11.2010, 13:43
@el_corona - stvarno nema svrhe da nastavljamo raspravku, jer je verglam jednu prichu, dok ti verglash totalno drugu i nikako ne mozhemo da se nadjemo na pola puta :D

el_corona
1.11.2010, 16:30
@Doomche
Ma to izvlacenje DC struje iz konteksta nije merodavno no da ne gadimo vise temu :D.

- napajanja imaju najveću efikasnost pri opterećenju od 40-60% od max deklarisanog

test mog napajanja (http://www.hardwaresecrets.com/article/OCZ-StealthXStream-500-W-Power-Supply-Review/798/7)
- jasno se vidi da je efikasnost veća pri 40% opterećenja nego pri 20%, pri 80% opterećenja efikasnost je praktično jednaka onoj pri 20%

(navedene vrednosti su primeri dok se konkretne vrednosti razlikuju od modela do modela a ponekad i od primerka do primerka).

Evo primer jednog napajanja od 550W koje prema grafiku pokazuje najvecu efikasnost pri ~165W:
http://img214.imageshack.us/img214/9004/550wefficiencychart.jpg

- znači ako u idle moja mašina iz štekera vuče 120W, komponente troše nekih 95W ostatak su gubici

Upravo tako. I to bi rezultiralo efikasnoscu od 79%. Obrazac po kome se dobija efikasnost je DC/AC = Efikasnost.

- mada i kada se posmatra logički nije moguće da je jednaka potrošnja c2d 8600 koji radi na 3,33GHz i ima 6MB cache-a i celerona e3200 (2,4GHz i 1MB cache), biće da su oni izmerili tu potrošnju na 3,5GHz npr sa nekim od procesora iz e8xxx serije, dodali još 10% na tu cifru čisto radi sigurnosti i onda tu vrednost ubacili za sve cpu-ove iz wolfdale familije...

Dosta faktora igra vaznu ulogu u tome i ne ulazi u tu tematiku sad, jer smo se dogovorili sa Doomchetom da necemo da duzimo pricu :).

Barni
2.11.2010, 11:21
- moram da još malo offtopičarim :D pošto je ovo pitanje oko potrošnje procesora zanimljivo (barem meni) a ne sećam se da smo ga se ranije dotakli

- dakle imamo npr q9550 i q9505s koji se razlikuju po količini l2 cache (12:6MB)
- manje l2 cache znači manje Processing Die Transistors, a time i manju potrošnju 95W : 65W
- e sad nema sile da četvoroglavi procesor troši struju kao i dvoglavi celeron iako po intelu imaju jednaki tdp...

- dakle postavlja se pitanje kako su oni došli do tih 65W kod wolfdale familije?
- nakon brzog guglanja nađoh ovaj test (http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/intel-wolfdale_11.html#)
http://www.xbitlabs.com/images/cpu/intel-wolfdale/pcons-2.png

CPUs were loaded using Prime95 25.5 utility.- koliko je validan nemam pojima ali je sigurno tačno da procesori iz iste serije na istom naponu troše više struje ako rade na višoj fr.

Doomche
2.11.2010, 14:24
Sve to reshava chinjenica da TDP (http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power) nije potroshnja procesora, vec kolichina toplotne energije oslobodjena usled termalne disipacije, odnosno grejanja provodnika (i otpornika). Tu je prvenstveno kako bi se proizveo shto efikasniji kuler za procesor, ne da oznachi njegovu potroshnju.

Beagle
2.11.2010, 14:39
Sve to reshava chinjenica da TDP (http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power) nije potroshnja procesora, vec kolichina toplotne energije oslobodjena usled termalne disipacije, odnosno grejanja provodnika (i otpornika). Tu je prvenstveno kako bi se proizveo shto efikasniji kuler za procesor, ne da oznachi njegovu potroshnju.

Fora je u tome sto se stvarna potrosnja procesora od TDP-a vrlo malo razlikuje. Prakticno sva energija koju procesor utrosi se pretvara u toplotu, dok se koristan utrosak meri (bukvalno) u milivatima... Tako da se TDP moze posmatrati i kao snaga koju procesor disipira.

Doomche
2.11.2010, 14:52
Fora je u tome sto se stvarna potrosnja procesora od TDP-a vrlo malo razlikuje. Prakticno sva energija koju procesor utrosi se pretvara u toplotu, dok se koristan utrosak meri (bukvalno) u milivatima... Tako da se TDP moze posmatrati i kao snaga koju procesor disipira.

Nisam to detaljnije istrazhivao, ali kapiram da razlichita arhitektura, velichina chipa i proces izrade i pod istim TDP-om uzrokuju razlichitu potroshnju, pa to uzrokuje razlike u potroshnji kod istog TDP-a na jednom AMD i jednom Intel procesoru.

Beagle
2.11.2010, 15:00
Nisam to detaljnije istrazhivao, ali kapiram da razlichita arhitektura, velichina chipa i proces izrade i pod istim TDP-om uzrokuju razlichitu potroshnju, pa to uzrokuje razlike u potroshnji kod istog TDP-a na jednom AMD i jednom Intel procesoru.

Ima veze i sa merenjima. Intel ne meri TDP na isti nacin kao AMD (Intel tu pomalo i kraducka, a AMD zna da preteruje :)). AMD deklarise tzv. termalnu envelopu za svoje procesore. Tako imas nekoliko modela procesora ciji je deklarisani TDP 125W (npr 945, 955, 965), a sigurno je da u realnom radu ne generisu istu kolicinu TDP-a.

Na kraju sve to ima veze sa zakonom o ocuvanju energije (http://hr.wikipedia.org/wiki/Zakon_o%C4%8Duvanja_energije).

Barni
2.11.2010, 15:33
- a da vidimo kako stvari stoje kod novijih procesora

http://media.bestofmicro.com/V/W/234428/original/psu_load_power.png

http://media.bestofmicro.com/J/6/236562/original/psu_load_power.png

- dakle ovo je potrošnja čitavog sistema (vga je integrisana na ploču ili cpu)

- sa ozbiljnim grafičkim rešenjem gtx 260 u sistemu ovako stoje stvari

http://media.bestofmicro.com/2-8GHz-quad,F-K-232544-13.png

http://media.bestofmicro.com/F/D/232537/original/efficiency_avg_power.png

edit

- još jedan grafik da bi se jasnije video uticaj vga, na donjem grafiku je sistem sa integrušom (interesantan je rezultat za Q9550s procesor sa integrušom i kada je u sistemu gtx260)

http://media.bestofmicro.com/4/L/193269/original/psu_peak_power.png

Rocker
6.11.2010, 2:25
Fina vam je ova pričica momci, ali je ipak za drugu temu, ova je o napajanjima, a ne o potrošnji procesora. ;)

pedja_89
13.11.2010, 23:48
Kakvo je ovo napajanje? http://www.itsvet.com/proizvod/corsair-vx550w/comp_comp_powersupply/63/313

Beagle
13.11.2010, 23:58
Kakvo je ovo napajanje? http://www.itsvet.com/proizvod/corsair-vx550w/comp_comp_powersupply/63/313

Vrlo dobro... Ako ga igde ima.

marko95dar
30.11.2010, 22:57
Ljudi,ako bi neko bio ljubazan da mi odgovori na pitanje......evo ovako....prekjuce je duvao vetar i zice na banderama su se spojile,svetlo u kuci trepnulo na trenutak i komp se restartovao....pre nego sto se on skroz restartovao ja sam ga iskljucio ,,za svaki slucaj,,.......sutradan kada se vreme smirilo ja ga upalim i on ocita windows xp..prolazi ona linija nekoliko puta i onda se restartuje sam i tako ispocetka......prvo sto mi je palo na pamet je da je pao sistem....ja prikljucim komsijin hard disk i on radi perfektno.......ja lepo dam kuciste jednom ,,majstoru,, da podigne sistem....i malopre on meni javlja.....,,crklo ti napajanje,ustvari nije skroz nego kad se mrdne neki kablic on malo radi,malo ne radi.....,, i sta ja sad da radim dobri ljudi? :n-hang:

Sass Drake
30.11.2010, 23:12
Provjeri da li su dobro priljučeni kablovi na hard disk, premda ne bih isključio mogućnost da je napajanje otkazalo.

Boskos
1.12.2010, 17:34
Zdravo !

Ovo mi je prvi put ovde, zato nemojte da me karate ;). (to nije ruzna rec - pogledajte znacenja u srpskom recniku)

Ljudi, trenutno smo u krizi i nestasici sa visokokvalitetnim napajanjima u srednjoj klasi cena (70-110e).
Kao i svaki dobar streber i best buyer, uradio sam svoj domaci :icon_stud i stvarno precesljao ovaj segment oslanjajuci se na domacu ponudu, ili barem ono sto je uvozeno tokom zadnje dve godine. Posle ekstenzivnog rada - nasao sam da su uvozeni modeli sledecih proizvodjaca iako sva tri ne previse bucnih imena - u samom vrhu potencijalne shopping liste. Ne interesuju me reklame i rekla-kazala iskustva malobrojnih malicioznih snobova, vec sam isao po svim referentnim stranim sajtovima gde rasturaju napajanja do poslednjeg lema, i pomamno i osladjeno pricaju o onome sto vide unutra (na moje zapreapascenje i sablazan;), a zatim ista napajanja stresiraju kroz niz rigoroznih testova da bi ustanovili njihovo ponasanje u realnom i 'nadrealnom' radu u nizu parametara. Posle svega, dosao sam do zakljucka da bi sledeca napajanja od ~700w, trebalo da budu u vrhu wishliste nekoga ko u dzepu ima 7-11k dinara :

Napajanja proizvodjaca OCZ ;
Seasonic SS-750HT, takodje poznato kao S12D ;
Xigmatek NRP-C702, takodje poznato kao Go Green 80+, 700w.

Verovali ili ne - Xigmatek je napravio jako dobro napajanje - i mozete procitati koliko je gornji model - "value" za vas "money", na hardwareheaven.com websajtu.

Bilo kako bilo, ocekujem :opanachke da se sada javi lavina ljudi koja drzi neka druga napajanja, i koja ih voli 'jer su njihova', ili pak ima neki drugi fanaticni/ideoloski razlog zasto bas podrzava kupovinu istog/slicnih. Ali pre nego sto se upuste u raspravu - neka znaju da me ne interesuju komentari tipa - ovo je lepse - ili 'to je chieftec' ili pak 'moj cooler master /lc power me nikada nije izdao' . Znaci ne interesuje me. :ciao:. Sve i JEDINO sto me interesuje je da za svoje pare dobijem MAKSIMUM. Znaci da iscedim svaki peni iz svakog dinara koji imam. Odnosno - svaku paru ;)! (Ne mozes da iscedis kozu iz mleka :) ). Kao u Top Gear-u, gde uprkos proizvodjackim specifikacijama i "imenu" koje stoji iza modela automobila, oni testiraju sve navedene osobine, i naravno gledaju da ih uvek uporede sa najvisim postavljenim standardima od strane referentih modela, i da u sve uklope i argument vecitog katalizatora jednacine kupovine (cena), tako sam i ja postupio. I dosao sam do 3 napajanja koja sam gore vec spomenuo. Ponavljam da me ne interesuju vasa sporadicna i 'tendeciozno' napisana iskustva, vec iskustva profesionalnih nepristrasnih testera koji clanke pisu iz stvarnog, temeljnog zanimanja i ljubavi za ove stvari.

Ok. Kad sam tako 'pametan', svi se pitate sta cu ovde ? E pa, reci cu vam.
Dosao sam da se zalim. Tako je. Da se jadam, kukam, vicem i naricem -
jer niti jedan od pomenutih modela napajanja vise nije dostupan u Srbiji, niti u JEDNOJ JEDINOJ PRODAVNICI. NI KOD UVOZNIKA. Jel' je moguce da ste svi pokupovali sva OCZ, XIGMATEK, i SEASONIC SS-750HT napajanja?!? Osecam da ste i vi prodavci rezervisali primerke za sebe, po povoljnijoj ceni - jer gde ce se brze procuti sta valja nego kod vas ? A?!?!? AAAAaaa?!? :paranoia:

(ok...1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10)

Morao sam da izbrojim do 10 da se smirim. I DA, ZNAM DA SAM PROPUSTIO 4, NISAM DEBIL! :nov_mad2:

UUUUUUF !!!!! :facepalm

:icon_scra Covek bi pomislio da posle tako podrobno uradjene istrage citavog jednog trzista, uporedne analize testova i ispovesti kupaca, zasluzuje jedno dobro napajanje za sebe ! Ali NE ! :dzavo:

Da bude jos gore svi mi nudkaju Chieftec i Cooler master kao nekakve utesne nagrade ! :facepalm Muka mi je vise od same reci CHIEFTEC - i od njihovih J8Nih malokrvnih mediokritetnih napajanja :) !!!! Nema ostenog modela u tom rangu cena ni od njih ni od cooler master-a. Mislim nemojte me shvatiti pogresno, nisu to bas losa napajanja - ali nisu ni previse dobra ! To je kao sa BMW X i AUDI Q serijom ! Cena - relativno visoka za kvalitet i ugodjaj koji nude zauzvrat i koji su ispod nivoa. I to nije sprecilo nase uvoznike da uvezu hiljade i hiljade primeraka, prepustajuci me da se odredim izmedju toga, napajanja koje kostaju 11-18k, ili spustanja lopte i zadovoljavanja sa LC-power-om ili pak polovnjacom :mad: ?!?!? Sve me ovo navodi na zakljucak da nasi uvoznici/distributeri jednostavno nisu ozbiljni ! Ili je bestbuy nagrada rezervisana za retke i najbrze medju nama ?!? Sheesh ! Pomalo se osecam kao da je sezona lova na dobro napajanje u ovoj klasi izmakla, a ja sam u sumi sa sve opremom i puskom i uzaludno cekam svoju zverku !!!

Sto je najgore od svega, ako kupim LC power - znam da ce mi raditi posao.

:confused:

Ali jednostavno hocu "best bang for the buck" jer, :dedica: prosto ima nesto divno, ocaravajuce, u pomisli da u kompjuteru imas napajanje koje je izradjeno od vrhunskih komponenti, napajanje koje ima sve vrste zastita, koje prati specifikacije, koje je stabilno u radu kroz sve rezime - u svim parametrima, koje je pored toga maksimalno efikasno, hladno, tiho, cena mu je pravi 'deal', i pritom dolazi i sa 5ogodisnjom garancijom. A ako je jos i lepo, i stize u lepoj ambalazi, onda je to kao Lotus exige... :boxing: 'simply - the best your money can buy'.

I kako da se onda skrasis sa LC-jem, ili kupis u$rani :) cooler master GX ili !@$!%@$% Chief..(ne mogu ni da izgovorim to ime do kraja), ili pak pljunes jos 100k izvan svog vec ogranicenog budzeta za neki superauto kao sto je najnoviji Aston Martin, ili Ferari.

Ok, primecujem. U zadnje vreme gledam previse Top Gear-a, i citam previse recenzija za napajanja, ali ljudi smilujte mi se, i saosecajte !!! SAOSECAJTE !!! :(.

To je sve sto trazim.

Al' pazite, ako neko slucajno, SLUUUCAJNO ima, ili zna za neku novu seasonic SS-750HT :love: koju neko drugi ima i drzi negde ispod tezge....mozete i da mi javnete ;), obradovacete me istinski :to_care:

Doomche
1.12.2010, 17:57
Ako su SS-750HT nestala, jedino shto mi pada na pamet je da potrazhish Seasonic SS-620GM, u firmi na G. M12II platforma koja bi ti bila melem na ranu, osim ako ti je bash neophodno 700W, odnosno SLI kartica koje troshe vishe od Radeoncheta 4870.

Ako bash hocesh vrhunskih 700W, morao bi da stegnesh kaish. XFX Black Edition serije, koliko vidim, vishe nema, a Cooler Master M700 ne smem da preporuchim jer se bojim za tvoje zdravlje :D, dok napajanju ne fali ama bash nishta, sem toga shto koshta 13000 dinara, kao i slichna napajanja tog kvaliteta i snage.

P.S. Bolje da si propustio osmicu, nego 4. :kreza:

Thaedass
1.12.2010, 18:07
Ne znam sta bih ti rekao... OCz skoro nije izbacio nesto novije sto bi nasi uvoznici smatrali zanimljivim (za svoj dzep). Seasonic je uvezen na kasicicu sto su mnogi iskoristili sto su pre mogli tako da me i ne cudi podatak da ih vise nema. Isti slucaj je i sa Corsair-om. Xigmatek sa druge strane (licno) bas i ne mirisem,a pomenuti model izradjuje HEC sto je dobra stvar. Stvarno je rec o vrlo dobrom napajanju. Sta ti ostaje? Da te uk*nja da nadjes neko Seasonic/XFX/Corsair ili pak Cooler Master (na snizenju) napajanje.. Ako ne onda ti preostaje Chieftec :dzavo:

NIDZA bOj
1.12.2010, 20:33
Izgleda da decko nije cuo za odlicnu M seriju CMa,kao ni za cft,ili nitro od Chiefteca.
Nzm sta imas protiv njih ali si ih debelo napljuvao u svom itekako dugackom postu u kome se jedino iskazuje mrznja prema gore navedenim brendovima,i value for maney,etc... i 3 napajanja :
Napajanja proizvodjaca OCZ ;
Seasonic SS-750HT, takodje poznato kao S12D ;
Xigmatek NRP-C702, takodje poznato kao Go Green 80+, 700w.
:to_care:

Al okej,tvoje misljenje :) .
Doduse za te pare koje si naveo(70 - 110 e) imas i druga dobra napajanja,jeste da je do njih teze doci,al tako nemas ni neke nereferentne modele grafickih karti kod nas pa se niko ne zali ;) .

starx
1.12.2010, 20:38
Chieftec Smart Series GPS-400AA-101A 400W

E6500 OC (3.3)Ghz
P5B-E PLUS
3x1GB 667Mhz
CD/DVD LG Combo
WD 320GB
8800GT Palit Sonic (650/1625/1800) 512MB DDR3

Sta vi mislite imam gore pomenuto napajanje i ovu konfiguraciju, sta bi ste vi ?
Sve ovo radi ko sat:) kao prvo.... raznim proracunima i kalkulatorima zadovoljava sve kriterijume koje traze 290w a ovo isporucuje bar 350w pa i ono slabljenje nakon nekoliko godina ali neznam dali da menjam jacim, opet necim pouzdanim ili da ovako ostavim radice verovatno bar tri godine inace napajanje je u garanciji jos godinu dana. Naravno, necu menjati nista jace od komponenata.Ventilatore imam na zasebnom ispravljacu sa regulacijom broja obrtaja tako da to neracunam, dobro netrose bas mnogo ali samo je tu CPU i VGA fan...

Sta mislite? :ciao:

Doomche
1.12.2010, 20:45
Pa pazi, za GPS seriju sa AA nastavkom (ranija revizija) vazhe chinjenice da nema loshe performanse, pogotovo sa obzirom na to koliko koshta, ali je kolichina naprasno crknutih primeraka zaista ogromna. Ako sve radi kako treba duzhe vreme, nemash nikakvog razloga da ga menjash.

Thaedass
1.12.2010, 21:07
Izgleda da decko nije cuo za odlicnu M seriju CMa,kao ni za cft,ili nitro od Chiefteca.
Nzm sta imas protiv njih ali si ih debelo napljuvao u svom itekako dugackom postu u kome se jedino iskazuje mrznja prema gore navedenim brendovima,i value for maney,etc... i 3 napajanja :

:to_care:

Al okej,tvoje misljenje :) .
Doduse za te pare koje si naveo(70 - 110 e) imas i druga dobra napajanja,jeste da je do njih teze doci,al tako nemas ni neke nereferentne modele grafickih karti kod nas pa se niko ne zali ;) .

"M" serija Cooler Master-a jeste dobra,ali je "na ceni". CFT i Nitro su dobra napajanja,ali nisu ni nesta posebno. Poenta je u tome da ih on nije napljuvao vec zeli najbolje/najkvalitetnije/naj naj.. napajanje za te pare. Ako cemo da trazimo dlaku u jajetu Chieftec to nije :o A pritom su i prilicno isfurana napajanja (da se tako izrazim). Uostalom lepo je rekao: Ali jednostavno hocu "best bang for the buck" jer, prosto ima nesto divno, ocaravajuce, u pomisli da u kompjuteru imas napajanje koje je izradjeno od vrhunskih komponenti, napajanje koje ima sve vrste zastita, koje prati specifikacije, koje je stabilno u radu kroz sve rezime - u svim parametrima, koje je pored toga maksimalno efikasno, hladno, tiho, cena mu je pravi 'deal', i pritom dolazi i sa 5ogodisnjom garancijom. A ako je jos i lepo, i stize u lepoj ambalazi, onda je to kao Lotus exige... 'simply - the best your money can buy'.

Btw kad vec pomenu neke nereferentne modele grafickih karti kojih nema kod nas - onaj ko nesto zeli po svaku cenu dovuce svoj primerak preko grane :)

NIDZA bOj
2.12.2010, 9:40
Tacno je to sto si ti rekao Thead,al covek se zgrozava pominjanjem Chiefteca :D ,tako da verovatno ima nesto protiv njih ;) Inace,chieftec je vise nego dobar za te pare 80+ e..,a i ja sam tako gledao da pri uzimanju napajanja kupim najbolje za sve pare,i izbor je pao na chifa .
I ne mozemo posmatrati bang for buck napajanje bez znanja o konfiguraciji koju on zeli da napaja,tako da je to prvo pitanje koje mu se postavlja ? :)

Thaedass
2.12.2010, 13:19
Well Chieftec CFT-600/650 predstavlja vrlo dobar izbor za sve one koje zele dobro i zdravo napajanje za odredjenu sumu novca. Vrlo dobar odnos ulozeno/dobijeno.

Ono sto sam zakljucio iz njegovog posta jeste da nema neku posebno "zednu" konfiguraciju posto je i sam rekao da bi mu i LC Power zavrsio posao,ali da ocigledno zeli enthusiast napajanje u klasi do 700W tj u cenovnom rangu do 110e

Boskos
2.12.2010, 18:19
Hej Thaedass, citas misli :icon_scra ?, da nisi moj brat blizanac iz paralelne dimenzije ? Vidim da se razumeš u napajanja, ali priznaj mi, završio si i pravo iz hobija :) ? To je to, odsada si zvanično moj telohranitelj i advokat na ovim prostorima ;).

Nidza Boy, Ok, Znam - Munze-Konza, tebra nesi, zvini štjo sam ti pregazio teriJtoriju, vidim si inventar foruma...ma kao sto rekoh - svaki cigan svoga konja hvali, ali ček, izvini, možda nisi cigan, možda si grobar :alealeee::):):)....

E sad - Ljudi, moj post je skrojen u šaljivom duhu. Jeste napisan i kao informativan, ali je namenjen i kao štivo zabavnog karaktera. Karikature su namerno plasirane zbog moje frustracije situacijom gde uložim svaki napor i nađem the best of the best bang for the buck, a onda pretresajući prodavnice mic po mic shvatam da su primerci :n_klanja: 'vaspostavljanih u nebesa modela' iako oglašeni na sajtovima, nepostojeci u prodavnicama, još otkad se pročulo da su dobri. Što je u ovom konkretnom slučaju bilo taman dovoljno pre - nego što sam sklopio budžet za novu makinu. I da dodam, sa druge strane sam opet i iznova, poziv za pozivom slušao : "A jel' može neki Č... umesto toga ? "
Ah, to me podseća na onaj vic, iako ne sasvim prikladan za poređenje -

Gost naručuje : "Konobar, jel' može još jedna koka kola ?"
Konobar : "Nemamo više nijednu, jel može pepsi umesto nje?" ,
Gost : "Može, a jel' kod tebe dobar novac iz monopola ?"

To je taj fazon...:D, i NBoy, nemoj da misliš mrzim Č.....samo sam previše puta čuo tu reč za kratko vreme, a potom kao svaki dobar bestbuyer, uradio svoj domaći i potražio recenzije i tih Č ponuđenih zamena na netu. Prvo i začuđujuće - ali za skoro sve te modele uopšte nije bilo lako naći ali ama BILO KAKVU recenziju, u odnosu na naprasno superinfragigaturbofamozni Xigmtek ?!?!

like wtf ? :confused:

A potom, i kada bih našao recenzije tih modela, a među njima je bilo i nekih iz nitro serije, testeri bi rekli ili da je model ispodprosečno loš za klasu, ili u najboljem slučaju ništa posebno. To + priče o crkavanju pojedinih serija Č..... napajanja može poprilično da natmuri i izbora čelo "mislioca" kupca, a kad posle i tih saznanja, ljubazni prodavci u nedogled (ali bukvalno prodavački nedogled) nastavljaju da ti nudkaju te modele kao zamene - to već počinje da na tebe deluje kao klaustrofobija, lavirint, ama pakao :dzavo::p, iz koga nema izlaza, i počinju da ti se javljaju paranoidne misli :eek:. Sad bez zezanja.

Ali kako bi moj Djed Pribac voleo da kaže :
"Ali stari Magoo se prevarit' ne da :)!", i tako, i ovaj bata upotrebi svoje bubrege, i lepo okrenu par brojeva u ljepoj našoj, bivšoj (odakle su naši btw uvozili SS), ali skapira da je i tamo baš ponestalo tih napajanja, ili da ne mogu da prodaju robu izvan Republike Hrvatske. Kopao sam i po Austrijskim, Nemačkim, pa i Britanskim sajtovima, ali onda sam shvatio, alo bre, koga ti *****avaš, ova žurka sa napajanjima traje VEĆ MESEC daana i odavno se pretvorila u orgiju, a ti nemaš kompjuter.

Bila je to jučerašnja večer, (čovo, kako su komšije inspirativne, A :D?) ipak, pomalo rezigniran zbog svega, ali smiren, bauljao sam po kraju posle šetnje do Banke Intese u vezi njihovih internet kartica, i onako jer mi je bilo usput, rešim da svratim do prodavnice na G, ne očekujući bogznašta jer do juče nisu imali napajanje u koje sam se, priznajem zaljubio. Ne znam ni sam šta sam tražio unutra, ali hej, when you least expect it, expect the unexpected.
Dumche, TAKO JE ! M12II ili S12II ! Upravo su im stigli novi primerci ! Samo je pitanje S ili M :rolleyes: ? Samo ne S&M, jer je toga dosta bilo prilikom analize ovog tržišta ! Ali onda moje oči hvataju nesvakidašnji prizor : Retka zver za gradske uslove : ukrotili su, svezali i na policu stavili, pazite sad (Zamislite moćan glas usporen 2-3 puta) : S12D od 850 wwwaaatttiii!!! (ups, >ne zamerajte<, svršavam :p), jedno, po mom skromnom mišljenju - od NAJBOLJIH napajanja ikad. Zašto NAJBOLJIH ? Jer je za 13k, (citaj 13. j8nih 000.oo RSD) najveći ZMAJ napajanje za neviđeno male novce, i iako mi zaista ne treba, da mi ne treba jakna za snowboarding, uzeo bih ga iz čistog FETIŠA !!! Ahahah :dzavo:!,

ali ipak...cek cek cek, kupovinu tako dobrih proizvoda koji će ti pritom služiti opušteno - narednih 10 godina, ne možemo nazivati fetišom, ne... to je nešto sasvim drugo, i...mnogo više - to je puka, puritanska STRAST ! (znam da je pleonazam, ali dobro zvuči :qliranje:) I stvarno, mislim da je ovo na stranu sa nepostojanjem modularnih kablova jedna od ubedljivo najboljih jedinica za gamere, posebno kada se uzme u obzir odnos CENA/KVALITET. Ludilo, stvarno, za 13k, ne znam da li ima nešto bolje u ono kao - Životu.

Pročitajte recenzije, mislim da sledi "Baby, baby I'm falling in love, I'm falling in love again...:)"

Mislim se :icon_scra:icon_scra: "...ma ko je8e sve, ićiću bos ako treba, ali idem da ga uzmem !" :icon_evil

:dedica: ali NE. Avaj, savest se budi, moram da mislim i na druge ljude i stvari. I tako, moja mezimčad, na kraju balade - uzeo tata Bole ipak M12II 620W. I JAKO SAM SREĆAN !!!! Wheee ! :):qliranje::nov_guita:boxing::nov_explo
Ne, ne mogu da kažem da sam ludo zaljubljen, ali ovo je ona vrsta osećanja kada visprena zaljubljenost prelazi u posvećenost i ljubav, jer ja prihvatam i male, ali postojeće manjkavosti moje izabranice, i zaokružujem osećaj poleta, osećajem želje za posvećenošću, jer mi ruku na srce jače napajanje i ne treba. Što nas dovodi do još jedne od poenta priče, što je nboy pametno primetio, a to je konfiguracija koju će ovo napajanje gurati. Specifikacije konfe ipak necete dobiti, jer verujem da bi to moglo da dovede do smejanja u kome bi mogli da se zagrcnete, i takođe, do toga da pojedinci ozbiljno poveruju u priče o fetišu i zaljubljivanju u napajanje. Recimo da ovo ipak nije konfiguracija kojoj je potrebno pa čak ni 700w, a kamoli 850w.

Ali still, :opanachke, maaan, S12D 850...onakvo napajanje za one pare....makes you wonder. Naravno, jače napajanje će mi dobro doći, ali pitam se zašto ? Nisam pro gamer, ali želim moćnu konfiguraciju, posebno u budućim upgradeovima, i kad već kupujem napajanje, hteo sam jedno koje će podržavati sisteme - dugo.

Boskos
2.12.2010, 18:22
Zaključak :aplauz: :

Neznanje je blaženstvo, kažu, ali znanje je moć !, i ne mogu da kažem da mi nije drago što je baš M12II luče, posle svega u mojim rukama. Ne bi bilo ni moguće bez svega onoga. Ili možda - bi ga imao, ali bi i dalje razmišljao o nekim drugim devojkama, ovaj napajanjima. Ovako znam brate, i šta je prazna polica, šta je Či...Či...Či....(ne vredi, ovo će mi ostati=), i šta su nafrakane ribe sponzoruše, a znam i da sad moje srce pripada mojoj maloj, ali moćnoj zveri - sa svim njenim sitnim nesavršenostima naravno ;).

Doomche
2.12.2010, 18:42
E pa dobro, da izdvojim ono na shta se ovaj post mozhe svesti...
uzeo tata Bole ipak M12II 620W. I JAKO SAM SREĆAN !!!! Wheee ! :)

Neka te sa srecom sluzhi, a ne sumnjam u to da hoce, verovatno si kupio najbolji bang 4 buck na prostorima Srbije, shto se napajanja tiche.

P.S. Savetujem ti da buduce postove malo skratish, jer 90% ljudi odustane kada vidi koliki zid teksta treba da prochita :)

NIDZA bOj
2.12.2010, 21:39
1.
Nidza Boy, Ok, Znam - Munze-Konza, tebra nesi, zvini štjo sam ti pregazio teriJtoriju, vidim si inventar foruma...ma kao sto rekoh - svaki cigan svoga konja hvali, ali ček, izvini, možda nisi cigan, možda si grobar :alealeee::):):)....
2.
E sad - Ljudi, moj post je skrojen u šaljivom duhu. Jeste napisan i kao informativan, ali je namenjen i kao štivo zabavnog karaktera. Karikature su namerno plasirane zbog moje frustracije situacijom
3.
gde uložim svaki napor i nađem the best of the best bang for the buck,
4.
Nisam pro gamer, ali želim moćnu konfiguraciju, posebno u budućim upgradeovima, i kad već kupujem napajanje, hteo sam jedno koje će podržavati sisteme - dugo.

1.
Kako god, sve si pogodio :tapsh: .
2. Previse saljiv,previse neozbiljan post.
3.A sta ti mislis da sam ja radio kad sam kupovao ovo napajanje :confused: .
Pa nisam sigurno pitao neukog prodavca iz CTa i prvo sto je lupio,to sam uzeo ?! Ja sam takodje birao za svoje pare u datom momentu najbolje sto je moglo da se uzme kod nas,i pogresio nisam ;) .
4.Apsolutno se slazem sa ovim,i to je pametna odluka.Napajanje koje si uzeo jeste izuzetno kvalitetno,al i kosta tik malko iznad nego moja 2 Chifa u momentu kad sam ja kupovao ;) .

Morandi
2.12.2010, 23:56
Ne znam zasto, lik me podseca na qzmu zbog kog sam prestao da kupujem sk.

Thaedass
3.12.2010, 3:35
Hej Thaedass, citas misli :icon_scra ?, da nisi moj brat blizanac iz paralelne dimenzije ? Vidim da se razumeš u napajanja, ali priznaj mi, završio si i pravo iz hobija :) ? To je to, odsada si zvanično moj telohranitelj i advokat na ovim prostorima ;).

Hahaha :D

Da obrazlozim. Svideo mi se stil pisanja i provuceni humor (koji neki definitivno ne kontaju,ali what the heck) pa mi je projurila misao kroz i ono malo raspustenih sivih celija da ces pobeci glavom bez obzira i za sobom obrisati browser sa kog si dolazio na Forum prvom prilikom kad ti neko na tacni ponudi Chieftec. Uostalom procitao sam ceo post (jesam li spomenuo da mi se svideo?) sa paznjom tako da sam upamtio i detalje.

Btw mogao bi malo aktivniji clan da postanes :to_care:

nikola123
4.12.2010, 13:41
Imam napajanje kimpro 450w je li ovo neki kinez ili sta. Posto se u napajanja nista ne razumem.

Picard
4.12.2010, 13:45
Kinez.

Mr.Simpson
11.12.2010, 19:03
Da bude jos gore svi mi nudkaju Chieftec i Cooler master kao nekakve utesne nagrade ! :facepalm ....
Mislis da prodavac gives a damn sta ces ti da kupis i da li je to "to" sto ti zelis? Ima izuzetaka, ali to je uglavnom scena iz crtanih filmova kada umesto zenica lik ima dva $ $ znaka... ;)

amdx2
11.12.2010, 21:00
E jel mi moze neko reci kakvo je napajanje cooler master extreme power plus rs-500-pcap-a3.Trenutno imam amd x2 240,2gb ram,250 hard,ploca ga-m56s-s3 grafiku gainward 8600gt.E pa sad me zanima da li ce ovo napajanje moci da izgura ako ubaci gts 250,i malo klokujem procesor?