Prikaži potpunu verziju : Napajanja
Strane :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
brandzaman
21.6.2013, 21:09
Pa cela prica o napajanju otpada jer na tu plocu ne mogu te 2 nvidia kartice :D mogu da se stave al ne i da rade :kreza:
@Howard1
PLOCA NEMA SLI!!!
:ciao:
Nepotpisani Čitalac
22.6.2013, 0:20
Amateri. (http://www.techpowerup.com/forums/showpost.php?p=2414995)
Ma dzabe sve to kad je drugi slot x4 to je dratican pad u performansama. Nadjite testove na netu da ih ne kacim sada.... po meni se ne isplati al dobro. Ja nisam rekao da sli nece raditi vec da sli sa x4 slotom nema smisla
Amateri. (http://www.techpowerup.com/forums/showpost.php?p=2414995)
Znam za neke kombinacije sa custom biosom, za ovo nisam znao. To opet ne znaci da ce da mu radi kao treba i da je bolje ici na ovakve budzevine u odnosu na prostu kupovinu jace single kartice. :)
Ако буђави ЛЦ може да гура две 460, онда моје Сисонче може опуштено да тера ге те икс 770 да се ни не озноји. Само што немам потребан број прикључака за графу. Али то је најмањи проблем :D:d
Pa nije lc power budjav kao firma uopsteno, a i bezveze bi bilo porediti napajanje od 25e sa onim od 60+.
water wizard
22.6.2013, 18:06
pa imaju ta office napajanja koja su najjeftinija posle kineza, mada imaju i skuplja, ali tu ih gazi konkurencija
joximovic
23.6.2013, 13:24
Па сад... ја се сјећам кад сам узимао свој комп прије неких 3 год.. тада сам више методом упоређивања цијене и волтажа се одлучио да узмем LC 650W Silent Green Power GP3. И могао бих да се закунем да га у то вријеме нисам платио више од 35-40е по тадашњем динарском курсу.
Касније кад сам мало више читао о напајањима.. нађем коментаре да ово напајање уопште није лоше, да има добру ефикасност и ок струју, поготово за своју цијену. И видим да већ дуууугооо времена ово напајање не пада испод 50е, што ми је чудно.
Тако да... ето и понеки добар LC.
Dali je dobro ovo Napajanje Evga SuperNova NEX 650W:confused:
Kolega hoce da uzme.
abartissimo
26.6.2013, 19:22
OEM je FSP, 4 grane 20A, 636W na 12V grani, modularno, 80+ Gold. Vise informacija ce ti dati "Nepotpisani citalac" i reci da li je isplativo za kupovinu, ali to vec zavisi i od namene.
Dali je dobro ovo Napajanje Evga SuperNova NEX 650W:confused:
Kolega hoce da uzme.
Navedi koja je konfiguracija pa da lakse mozemo da procenimo koje napajanje odgovara za tvog kolegu i da li je ovo napajanje OK za njega. Iskreno, ja prvi put cujem za tu marku ali mislim da je skroz OK i da je kvalitetno napajanje s' obzirom da kosta dosta.
Nepotpisani Čitalac
26.6.2013, 19:33
Kao što je rečeno, pravi proizvođač je FSP, a platforma je Aurum CM (cable management). U principu, da je Aurum Pro, rekao bih da bezuslovno vredi kupiti, to je prva FSP platforma koja je meni lično duboko impresivna. CM re-iteracija Auruma je rešila neke od problema (neprihvatljivo visok ripple/noise, veoma loš odziv na tranzite u opterećenju), ali i dalje je to grupno regulisani DC-DC dizajn, apsolutni mediokritet u regulaciji napona i suzbijanju visoko‚- i niskofrekventnog šuma. Kvalitet izrade je bez zamerki, japanski kondenzatori, solidan kvalitet lemljenja, dobra štampana ploča, dobra završna obrada; ali zameram što su upotrebili Yate Loon 2BB fan, koji ume da bude neprijatno glasan, a bez potrebe.
Koja je cena (MSRP je ~120$, što je solidno visoko), gde kupuje, i za koju namenu?
Kao što je rečeno, pravi proizvođač je FSP, a platforma je Aurum CM (cable management). U principu, da je Aurum Pro, rekao bih da bezuslovno vredi kupiti, to je prva FSP platforma koja je meni lično duboko impresivna. CM re-iteracija Auruma je rešila neke od problema (neprihvatljivo visok ripple/noise, veoma loš odziv na tranzite u opterećenju), ali i dalje je to grupno regulisani DC-DC dizajn, apsolutni mediokritet u regulaciji napona i suzbijanju visoko‚- i niskofrekventnog šuma. Kvalitet izrade je bez zamerki, japanski kondenzatori, solidan kvalitet lemljenja, dobra štampana ploča, dobra završna obrada; ali zameram što su upotrebili Yate Loon 2BB fan, koji ume da bude neprijatno glasan, a bez potrebe.
Koja je cena (MSRP je ~120$, što je solidno visoko), gde kupuje, i za koju namenu?
Cena je 140CHF,On ima BeQuiet Pro 10 650w, jer kada je uzimao ovu Konf. nije bilo Evga PSU, posto ima plocu i grafu i CPU Cooler od Evg-e,hoce sad da uzme i Napajanje da kompletira sve od Evg-e.
Cena je 140CHF,On ima BeQuiet Pro 10 650w, jer kada je uzimao ovu Konf. nije bilo Evga PSU, posto ima plocu i grafu i CPU Cooler od Evg-e,hoce sad da uzme i Napajanje da kompletira sve od Evg-e.
Ako ima para i hoce dobro napajanje neka uzme neki Chieftec ili Cooler Master od 100e-150e i neka zaboravi na napajanje narednih godina a ako nema para onda ovde neka okaci konfiguraciju i sta zeli da budzi za naredni upgrade pa ce mu clan Nepotpisani Citalac ili neko drugi od raspolozenih clanova reci sta da uzme a da bude OK u cenovnom rangu :dedica:.
Nepotpisani Čitalac
27.6.2013, 10:14
Budući da je BeQuiet Dark Power Pro 10 650W baziran baš na Aurum Pro platformi (bolja regulacija napona, niži šum), kao i to da koriste u njemu svoj Silent Wings II fan (neuporedivo tiši rad), prelazak na EVGA napajanje bi bio downgrade u svakom pogledu. Mislim da je krajnje nepotrebno da to radi, osim ako planira da tera 4 OC grafike ili nešto jednako bizarno.
Yah...Dark Power Pro 10 je odličan, nema smisla kupiti taj EVGA samo radi promene imena...ali ako ima para za bacanje...
Nepotpisani Čitalac
27.6.2013, 10:52
Ako ima para za bacanje, slobodno neka meni pošalje svoj sadašnji BQT P10-650W, ja se ne gadim na nemački kvalitet... Platiću ja dostavu, nije frka.
Ako ima para za bacanje, slobodno neka meni pošalje svoj sadašnji BQT P10-650W, ja se ne gadim na nemački kvalitet... Platiću ja dostavu, nije frka.
Ok pitacu ga koliko trazi para;)
Da li bi CFT-650-14CS (http://www.itsvet.com/proizvod/chieftec-cft-650-14cs-650w/comp_comp_powersupply/48/246) bila dobra kupovina, ukoliko se nabavi ispod standardne cene? Neki ga hvale, neki ga pljuju, tako da ne znam kome da verujem. Šta vi kažete?
abartissimo
1.7.2013, 17:14
Zavisi za koju namenu ti treba napajanje. Ima razdvojene 4 grane 12V po 18A, 576W, modularno, OEM CWT. Po meni nije lose, ali ipak kazem sve zavisi od svrhe.
Hteo bih polako da počnem sa upgrade-om, mic po mic, planirao sam neki phenom II da nađem na oglasima pa da ga podignem negde blizu 4ghz, 8gb rama, 2 hdd-a, možda padne i neki ssd, pokušao bih da lovim neku 6870/6950 ili možda 7850, koji vent da sve to drži na nekoj normalnoj temeperaturi. Tako nešto, da prođem što je jeftinije moguće a da imam solidnu mašinu na kraju. Hteo sam da počnem sa napajanjem, pa vremenom sve ostalo, kako dođu pare.
Nepotpisani Čitalac
1.7.2013, 21:51
Verovatno je najbolje da uradiš upravo obrnuto, jer ćeš imati veće šanse da na oglasima zatekneš nešto novijeg kova i kvalitetnije.
Ne fali staroj PSH-V platformi ništa (osim možda zamerke na Samxon kondenzatore), ali za te pare moderne platforme nude više.
Stella Rossa
2.7.2013, 0:08
Samo polako kupuj delove nemoj zuriti.Ja sam dugo trazio napajanje za moj novi pc cekao sam da sto bi rekli izleti nesto mnogo dobro za male pare i to se i desilo.Prodao mi jedan lik Corsair HX650 star 3 godina pod garancijom jos 4 za 60e znaci kontam da nisam mogao bolje proci.
http://www.dodaj.rs/f/31/G2/4Q52go4D/img0102.jpg
Evo da vam se javim konacno, pisem vam sa racunara koji koristi novo LC 600H-12 napajanje a na granama ima po 40 A po grani :D. Kondenzatori od 1000uf zamenjeni sa 3300uf na 105C (jedva stali u kuciste ). Primar mreze je pojacan sa dva elektrolitska mrezna kondenzatora umesto standardnog jednog i pojacan je grecov most sa diodama jacine 10A (fabricki ide grecov most jacine 4A )tako da je to sada ubica od napajanja. Stavio sam i pojacao hladnjake i u primaru i u sekundaru mreze tako da izbacuje hladan vazduh iz napajanja a a evo i slika da vidite kako to sve izgleda :D
http://www.dodaj.rs/f/1N/lQ/436DNssi/slika-1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2A/FG/1BLz2BV4/slika-2.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2R/u5/4eND6Ud8/slika-3.jpg
http://www.dodaj.rs/f/F/92/1QnAQZpe/slika-4.jpg
http://www.dodaj.rs/f/r/T3/2rjP3hnL/slika-5.jpg
Za sada sve radi extra i napajanje je necujno, fale jos samo nalepnice i da bude u Full-u :)
Ovom prilikom bih se zahvalio doktoru za poznavanje napajanja koji ima nick Nepotpisani Citalac i koji mi je svojim iskustvom i znanjem pomogao oko odabira komponenata :)
Niko ni da pohvali moj trud ;) ?
Evo ja cu da te pohvalim iako ne razumem sta si to zbudzio ali deluje dobro:kreza:
Petar Damnjanovic
5.7.2013, 14:50
Hm zanimljivo, samo morao si jos nesto da promenis da bi napajanje davalo 40A, sem greca i kondenzatora, ako se ne varam?
Izvinjavam se :), zaboravio sam da napisem da sam u sekundaru mreze menjao Shotki barier diode za grane na 12V koje su po defaultu na 20A (model MBR20100CT)pa sam ja stavio MBR4060CT i te diode rade na 40A po grani (menjao sam za obe grane na 12V) i sada je napajanje em necujno em hladnije duplo :alealeee:.
Evo ja cu da te pohvalim iako ne razumem sta si to zbudzio ali deluje dobro:kreza:
Vecina nas nema blage veze sta si zapravo uradio :) Mozda bi bilo dobro da ovakvo modovano napajanje uporedite sa nekim out of the box koje bi mu bilo ekvivalent. U svakom slucaju je za pohvalu.
U prostim crtama sam pokusao da objasnim sto jednostavnije ali cilj mi je bio da pojacam 12V grane da imaju vise ampera tako da sam uz pomoc nekih korisnih saveta naseg clana Nepotpisani Citalac uspeo da uradim sta sam zeleo jer je on bolje upoznat sa napajanjima od mene, ja radim mreze televizora i audio uredjaja vec 11 godina a i napajanje od racunara mi je manje poznato :) Jeste da je sve to elektronika ali opet.... sve ima svoje a elektronika je bas sirok pojam ;). U svakom slucaju, napon na 12 V je ,,zakucan,, i ne varira ni pod opterecenjem a najvise mi se svidelo to sto sam mu stavio hladnjake gde god sam mogao u njemu i gde god je bilo mesta i sada sa prefarbanim kucistem i hladnijim napajanjem koje se oseti itekako i pod ruku :) imam utisak kao da imam neko zaj**ano napajanje iz visoke klase i jos da LC nije stedeo na coper trafou i zavojnicama u sekundaru i da tu nisam bio ,,ogranicen,, od strane samog proizvodjaca, cudo bi napravio od napajanja :D, mada i ovako sam prezadovoljan :).
Ljudi drugar hoce da nadogradjuje komp na Haswell, ali da mu ostane staro Thermaltake napajanje od 400w.
Pa sam hteo da pitam, da li je rizicno da ostavi to napajanje i prosto testira kako bi mu radio komp sa tim napajanjem i kupi novo samo ako se ukaze potreba, ili je rizicno po komponente da ih pokrece na tako slabom napajanju?
Znaci moje pitanje je da li nesto moze da se desi komponentama ako su pokrenute na preslabom napajanju?
Stavili bismo GTX 660 grafiku.
Koje Termaltake napajanje je u pitanju i koja je konfiguracija tacno? To moras tacno navesti podatke kako bi momci sa ovog foruma mogli sto preciznije da odgovore na pitanje.
Lep rad, nema sta skidam kapu. Ko je vest sa elektronikom lepo iskoristi svoje staro napajanje i nadogradi ga :)
Kazi nam samo koliko su kostali ovi elektro delovi za nadogradnju skupa?
Koje Termaltake napajanje je u pitanju
Вероватно ово (http://support.thermaltakeusa.com/Product.aspx?C=1432&ID=1542#Tab1)
Или ово (http://electron55.ru/images/stories/site/power_supply/Thermaltake%20400PP/DSCN8618-800.jpg)
Lep rad, nema sta skidam kapu. Ko je vest sa elektronikom lepo iskoristi svoje staro napajanje i nadogradi ga :)
Kazi nam samo koliko su kostali ovi elektro delovi za nadogradnju skupa?
Sve ukupno ulaganje oko 20e s' tim da sada imam napajanje srednje klase i miran sam za neku konfiguraciju sa jednom grafickom koju ja planiram :)
Cekaj niko ne moze da mi odgovori da li slabo napajanje moze da osteti komponente?
Znaci konstatno pomazem ovde raznim ljudima po forumu u vezi raznih stvari, i jednom kad ja dodjem nesto lepo vas da pitam, niko ne zna lepo direktno da mi odgovori..
Znaci nevazno koje je napajanje i koje su komponente, ja sam vas pitao za slucaj kada napajanje JESTE preslabo, da li nesto moze da se desi komponentama od toga? Jednostavno i direktno pitanje, neko ko se dovoljno razume samo treba da mi napise DA ili NE.
Hvala.
Cekaj niko ne moze da mi odgovori da li slabo napajanje moze da osteti komponente?
Znaci konstatno pomazem ovde raznim ljudima po forumu u vezi raznih stvari, i jednom kad ja dodjem nesto lepo vas da pitam, niko ne zna lepo direktno da mi odgovori..
Znaci nevazno koje je napajanje i koje su komponente, ja sam vas pitao za slucaj kada napajanje JESTE preslabo, da li nesto moze da se desi komponentama od toga? Jednostavno i direktno pitanje, neko ko se dovoljno razume samo treba da mi napise DA ili NE.
Hvala.
Ako je napajanje slabo a kvalitetno tj. od kvalitetnog proizvodjaca vrlo je moguce da ce samo da se iskljuci i da neces moci da ga koristis kad se preoptereti. Kineska napajanja u vecini slucajeva eksplodiraju i povuku sa sobom, plocu i graficku najcesce. Veoma je vazno koje je napajanje da li je Kina ili Chieftec ili Seasonic tako da ako je Kina strada ploca u 95% slucajeva dok kod ovih kvalitetnih reaguje zastita od preoprerecenja.
Da, u pitanju je taj neki Thermaltake Litepower model GPS-400AB D, sto me baca na ovo http://www.delta.com.tw/product/ps/sps/clone/download/pdf/400w.pdf
Da li uopste da pokusavamo da stavljamo GTX 660 na ovo?
abartissimo
6.7.2013, 0:27
Napajanje je preslabo, dve 12V grane od 14 i 16A, kombinovano 19A, 228W. Od njega je bolji cak i LC 600h-12.
Taj Thermaltake Litepower nema realnih 400W a kao sto kaze kolega, napajanje je preslabo za taj racunar i 12V grana mu je jako slaba.
abartissimo
6.7.2013, 0:43
Samo GTX660 trosi max 140W, CPU oko 84W...
Ok hvala na pomoci, uzecemo napajanje obavezno.
Slao sam mail LC Power podrsci da pitam koja su napajanja kompatibilna sa Haswellom i dobio veoma detaljan i opsiran odgovor.
Ovde vam kacim tabelu koju su mi poslali, listu svih napajanja kompatibilnih sa Haswellom, ako neko planira da kupuje LC Power u skorije vreme obavezno neka pogleda ovo.
The Rifter
12.7.2013, 9:59
Ja juče za 50 € uzeh Raidmax RX-600AF, pošto me je izdao matori Antec.
Jes' da je više reč o napajanju od 450W nego od 600W, cenim da je ipak više nego dovoljno za trenutnu mašinu:
G860
B75
1x4GB RAM
7770
1 SSD
1 HDD
1 DVD-RW
+ Napajanje lepo izgleda, belo-crne boje, tiho je, slivovani kablovi adekvatne dužine
- Za sada ništa posebno, sem nekog utiska da nemam premium proizvod u kućištu.
Znam da sam za 20€ više mogao uzeti Seasonic, i ovaj Antec je bio by Seasonic, ali je ovo maksimum koji sam bio spreman da dam.
Može da isporuči 600W, nije problem.
Test za RX-500AF
http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/raidmax-rx-500af/strana-7
regulacija nije baš najsjajnija, i generalno napajanju bi koristilo još filtriranja na primarnoj strani, ali hej, napajanje je relativno jeftino, pa se moralo negde uštedeti.
Mislim da ti je RX-600F bio overkill, ja moju konfiguraciju iz profila vozim sa RX-500AF.
abartissimo
12.7.2013, 15:41
Ako moze strucno misljenje o SUPER FLOWER SF 550P14HE . Nesto je niza cena nego SEASONIC SS-520GB, pa me interesuje da li je dobra kupovina ili vredi doplatiti za pomenuti Seasonic?
To je Super Flower Amazon serija, druga revizija (model od 650W je stariji iz 2008, ovaj bi trebalo da je noviji od pre 2-3 godine). Napucani model od 500W, Nippon Chemi-con na primaru, Capxon (Crapxon :D) na sekundaru, kao da je pravljen od vishka Golden Green platformi (solidno) sa jedne strane i totalnog proseka sa druge. Generalno nisam preterano impresioniran, ali mozhe biti dobra alternativa nechemu, u zavisnosti od ove druge polovine i kako se pokazala.
Kolika je cena i shta bi napajalo?
The Rifter
12.7.2013, 17:19
Može da isporuči 600W, nije problem.
Test za RX-500AF
http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/raidmax-rx-500af/strana-7
regulacija nije baš najsjajnija, i generalno napajanju bi koristilo još filtriranja na primarnoj strani, ali hej, napajanje je relativno jeftino, pa se moralo negde uštedeti.
Mislim da ti je RX-600F bio overkill, ja moju konfiguraciju iz profila vozim sa RX-500AF.
Znam da je donekle predimenzionisano za trenutnu potrošnju, ali sam zato u situaciji ograničenih finansija išao na što više kvantiteta, ako je kvalitet već upitan. :D
Nepotpisani Čitalac
12.7.2013, 17:42
Ja juče za 50 € uzeh Raidmax RX-600AF, pošto me je izdao matori Antec.
Koji tačno model, i kol'ko tražiš za Antec-a?
abartissimo
12.7.2013, 18:01
To je Super Flower Amazon serija, druga revizija (model od 650W je stariji iz 2008, ovaj bi trebalo da je noviji od pre 2-3 godine). Napucani model od 500W, Nippon Chemi-con na primaru, Capxon (Crapxon :D) na sekundaru, kao da je pravljen od vishka Golden Green platformi (solidno) sa jedne strane i totalnog proseka sa druge. Generalno nisam preterano impresioniran, ali mozhe biti dobra alternativa nechemu, u zavisnosti od ove druge polovine i kako se pokazala.
Kolika je cena i shta bi napajalo?
Hvala na odgovoru. Evo linka gde je postavljeno pitanje u vezi konfiguracije koju treba da napaja http://server.sk.rs/forum/showthread.php?p=1767032#post1767032
7700? Mislim da je to previshe za neshto sa Capxon kondenzatorima, nemodularno i sa neznatno vishe snage. Ruku na srce, nije ni preterano jeftinije od SS-520GB, 5-6 velikih tochenih piva. Ima boljih alternativa, chitaj - jeftinijih.
Mada, mozhda greshim, dao sam procenu samo na osnovu specifikacija i slika, mozhda Nepotpisani iskopa neki kvalitetan review i opovrgne moje mishljenje, iskreno me mrzi da kopam. Chekaj i njegovo mishljenje.
abartissimo
12.7.2013, 18:43
7700 je cena za TT SPS630, a cena SuperFlower-a je 8200. U pravu si, Seasonic je oko 9000, nekoliko tocenih piva vise.
The Rifter
12.7.2013, 19:54
Koji tačno model, i kol'ko tražiš za Antec-a?
Napajanje je Antec True Power Trio 650 W by Seasonic, druga (poboljšana) serija iz 2007. godine.
Doduše, vizuelno nije nešto, jer je preživeo moj modding eksperiment od pre koju godinu, pa se farba malko oljuštila. :)
I morao bi da se menja jedan SATA naponski konektor koji je naprsao.
Pitanje je koliko je isplativa investicija sređivati ga, ali ti mogu poslati fotke na PM ako hoćeš.
Dusan-DDY
13.7.2013, 12:07
Imam Chieftec gps-600a8 novo koje je skoro kupljeno... kada normalno radi komp, nista se ne cuje i kada pokrenem neku igru pocne da pucketa kao da u nesto zakazuje ventilator iz napajanja, i posle gasenja igre i dalje se cuje. Da li je to normalno za ovo napajanje? ili da ga vratim posto je u garanciji
Prief Lirator
14.7.2013, 21:53
Ja skoro kupio LC-600H za konfiguraciju iz profila (a i za nešto buduće, neka ima malo viška snage) i zadovoljan sam - tiho, hladno i očekivano radi bez problema. Preporučujem ga za relativno slabije potrošače i pitajte ako vas nešto specifično zanima. :)
Ali mene nešto zanima: napajanje sam postavio "obrnuto", odnosno naljepnica je obrnuto postavljena (okrenuta za 180°) i naponski kael na zadnjoj strani je okrenut širim dijelom nagore. Pretpostavljam da je to normalno jer je dizajniran za "bottom PSU kućišta"? Dakle, kod mene je na vrhu kućišta i ventilator (koji je okrenut nadole) duva iznutra prema spolja, na zadnju rešetku, očekivano.
Prief Lirator
15.7.2013, 16:06
Pa baš tako bi bilo i kod mene, ventilator ne bi mogao da duva od metalne ploče odnosno gornje strane kućišta. A čak se ne bi ni moglo zavrnuti šarafima u svoja ležišta jer ne odgovara položaj; dakle ili ga staviti u Bottom PSU kućište, ili postaviti ovako "obrnuto". Jesmo u pravu? :)
Slabo sam razumeo.... ali napajanje u tom kucistu treba da stoji na dnu a da usisava vazduh spolja i da ga izbacuje kroz resetke od napajanja pozadi. Dakle napajanje treba da se postavi ovako http://www.servimg.com/image_preview.php?i=71&u=18112437
E sad sto to kuciste ima neko duplo dno..... to je druga stvar. Kako tu napajanje vuce vazduh odoszdo ne znam a sad nisam ni nasao neke fotke koje bi mi pomogle.
Nzm samo sto ste se svi zalepili za te raidmax svemirce.....
RexGrammer
15.7.2013, 16:15
Obrisao sam onaj post, ukapirao sam fazon.
Inace zalepio sam se zato sto sam klinac od 3godine u dusi :alealeee::rofl:
A i ima odlicno hladjenje, iako su svi ventilatori 12ice, ima ih stvarno dosta, jeste da kad ga ukljucis imas stvarno lep utisak da je pored tebe simfonijski orkestar, ali meni to ne smeta :p
Prief Lirator
15.7.2013, 16:17
@VITKO
Ali mi imamo matora kućišta i moramo ga držati na vrhu kućišta, a ne na dnu. Onda valjda shvataš da napajanje moramo okrenuti "odozgo-nadole", dakle napajanje je gore, a ventilator gleda dole. :)
http://www.youtube.com/watch?v=NRRYxNvKo68
Uklavirio sam i ja sta su oni tu izmislili. Iskreno glupljeg resenja nisam video. Napajanje se tu okrene normalno na dole i vuce vazduh iz odeljka za hdd a da bi tu bio hladan vazduh pozljno bi bilo montirati ona dva 8 cm kulera na zadnjoj strani ispod napajanja......
Sto se tice kucista bukvalno je od plastike i potencijalan je generator buke tipa usisivaca lg sa platnenom kesom......
Ako ga jos nisi pazario razmisli jos jednom, plsss
RexGrammer
15.7.2013, 16:25
Jos cu da razmislim, ionako bih morao da menjam konfiguraciju radnog stola da bi ga ugurao. Moj najveci problem je to sto nemam dovoljno kinte za HAF 912, Chaser A41, Storm Enforcer itd. tj. morao bih da uzmem Gigabajtovu gtx760 umesto asusove. A kod Asusove je valjda bolje hladjenje dosta.
Nije ovo pravi podforum za raspravku o kucistima...... ali
Moj savet ti je da se ili strpis da skupis novac za tog hafa ili da uzmes gtx 660 ili 7870 ako bas zapne. Na kraju uzmi i msi verziju gtx 760 jer je razlika u tom "hladjenju" karti koje se u sustini uopste ne greju ( imao sam pre ove 4870 u idle karta radila na 63c a u ful loadu 74) nego da pazaris ovo kuciste radi " boljeg" hladjenja gtx 760.
Ovo se meni ni malo ne dopada. Sad sam jos bolje pogledao ti kuleri 8 cm dolaze sa kucistem i svrha im je da ubacuju hladan vazduh za napajanje..... A jel ti znas kako se cuje kuler koji uvlaci vazduh posebno kroz ove debele plasticne resetke a ovde ih ima 2 :D???
RexGrammer
15.7.2013, 16:37
Haha, ukradosmo mi ovu temu.
Meni buka ne smeta, tj. muzika je konstantno ukljucena na mini liniji.
Po cemu je HAF 912 Advanced bolji od Storm Enforcer osim sto je malo jeftiniji?
Nisam rakao da je bolji haf ili storm vec da je taj raidmax po meni "jadan" u odnosu na ostale pomenute ... po meni su odlican izbor pa koje ti vise odgovara dizajnerski :)
Na kraju uzmi i msi verziju gtx 760 jer je razlika u tom "hladjenju" karti koje se u sustini uopste ne greju....
Ovo govorim iz ličnog iskustva pošto posedujem MSI GTX 760 TwinFrozr Gaming: kartica zna da bude k'o furuna. Dok igram Crysis 3 temperature idu do 73-74C, a iz kućišta kulja topao vazduh, zimi će moći da služi kao kalorifer. Inače kućište je više nego dobro provetreno.
U MSI Kombustoru lagano dolazi do 83-84C.
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GeForce_GTX_760_TF_Gaming/31.html
Мање-више ок температура. С обзиром да скоро све имају просек око 70 степени. Изузев референтне 82. Чак ни Асус није ништа бољи од МСИ. Што и не треба да чуди, јер је потрошња већа него код претходне генерације истог ранга.
RexGrammer
15.7.2013, 18:15
Sad kad cuh ovo, razmisljam da mozda i uzmem HD7950 >.<
Ali ovo definitivno nije tema da nastavljamo ovu raspravu :ciao:
sad kad cuh ovo, razmisljam da mozda i uzmem hd7950 >.<
Не размишљај.
Ovako koristim Cooler Master RP-650-PCAP na sledećem računaru:
CPU; Intel i5-2500k @3.3GHz
GPU: Gigabyte R6870-OC Edition @900 MHz
RAM: 4GB Kingston KVR @ 1333MHz
Mainboard. Biostar TP67+
HDD: Maxtor 3000AKS @7200 rpm
Sinoć, kao i svake noći sam upalio XBMC, i uključio odloženo gašenje (recimo da je bilo 1h20m na meraču) i streamovao epizode Prijatelja na TV. Bez ikakvih naznaka greške ili zastajkivanja sam odgledao šta sam hteo, isto kao i svake noći, i ugasio TV. Onda sam zaspao i ne znam šta je bilo sa PC-em. Od jutros računar ne može da se upali. Menjao sam utičnicu, lopova... A kada se uključe zvučnici koji imaju USB kabl umesto napajanja čuje se zvuk kao da umiru (teško da mogu da vam opišem zvuk slovima, ali uglavnom isprekidan je, nije jednodelan). Koliko vas misli da je napajanje crklo i da li imate neke savete kako da ispitam? Nema nikakvih vidljivih kvarova (da je nešto izgorelo) ni na jednom delu računara niti na kablovima. Voleo bih da Suna odgovori. Hvala unapred na pomoći.
P.S. Većina je rekla da nije ovo napajanje dovoljno za pomenut sklop, ali nikada nije bilo poteškoća pri radu računara, takođe, svi radno taktovi su podrazumevani, ništa nije OC-ovano.
Ako imaš unimer i parče žice, možeš sve otkačiti konektore napajanja, i sa žicom kratko spojiti zelenu i bilo koju crnu žicu, na velikom ATX konektoru što ide na matičnu.
http://2.bp.blogspot.com/-SiU2tYJix6E/UAr7czBnT3I/AAAAAAAAACU/ab46QAXaX_E/s400/24pin01.jpg
To je PS_ON žica. Ako se ne čuje ventilator iz napajanja kako vrti, onda je crklo. Možeš proveriti napone unimerom, ako se upali.
Preživeli smo i napajanje i ja "spajalicu".
Javljam vam se sa ponovo sklopjenog računara. Ironično, potrošile su se baterije na mišu, sad se navikavam da koristim džojstik umesto njega. Ali to je mala cena (a nikakva novčano) u odnosu na ono što sam mogao da platim...
Hvala na pomoći. Uzdravlje :D
Luka Filipovic
16.8.2013, 22:53
i5 3350p
asrock b75 pro3
wd10ezex 1tb
2x4gb ddr3
gtx650ti boots 2gb asus
moze li ovo na SS 430gb komotno?
i koji UPS oko 100e za ovo?
Vlad Cepesh
17.8.2013, 8:53
Moze taj Seasonic na tu masinu bez frke. Sto se tice UPS-ova, neka ti neko drugi kaze, to mi je slaba strana.
Da li je dobra kupovina ovog napajanja , i da ne radi na maskimum nego u normalnom radu za ovu konfiguraciju, ako nije predlozite nesto do tu cenu :)
Cfg :
procesor intel q6600
graf: 9600 gt
Maticna : asus p5q
2gb ram.
napajanje:
chieftec-ctg-450-80p 450w
:)
Da, solidno napajanje, možeš da ga uzmeš za tu mašinu, neće biti mnogo opterećeno.
Juče je moj lc 550 w ispustio dušu..Pa mi treba neka adekvatna zamena..
Mašina iz potpisa je u pitanju plus umesto ati je stavljena gtx 260 palit.
Gledao sam da uzmem nešto solidno.Ovaj lc mi je služio fino 3 godine..
Gledao sam ovo
http://www.raidmax.com/psu/rx_535ap.html
Pa me zanimaju neke ocene za njega?
Nemoj Raidmax, mutni su. Idi na nekog Chiefa, GPS-500A8 košta isto, a deluje kao dosta sigurnija kupovina.
Još jedno pitanje?
Našao sam ovo napajanje ima finu garanciju..
Enermax NAXN ENP500AGT Cena mu je 5200 rsd ..Mislim da je bolje napajanje
od konkurencije za ove novce.
Šta mislite?
Pa i nije, tu je sa Chiefom iz te klase, jedino što ima 3 god. garancije.
Obtainer
11.10.2013, 15:52
Razmišljam se da uzmem Enermax Triathlor 650w za 100€. Po:
http://www.hardwaresecrets.com/article/Enermax-Triathlor-FC-650-W-Power-Supply-Review/1732/1
i
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story6&reid=338
je veoma dobro napajanje.
Koristiću ga, naravno, sa mojom konfom, plus se mislim uzimati nešto kao 280X kad Witcher 3 izađe.
E sad pitanje je ima li na tržištu kod nas još neko napajanje koje bi bilo uporedivo sa ovim i koje bih mogao pogledati?
Aleksandar Stanojevic
11.10.2013, 16:16
Pozdrav svima!!!
Sta mislite, ima li smisla staviti na LC L600h sledecu konfiguraciju, koliko bi guralo to makar kao privremeno resenje:
ASUS M5A97 R 2.0
AMD FX8350 4GHZ(4,2 turbo)
4x 2GB DDR3 KHX1600
MSI GTX650-ti boost 1GB DDR5
SATA 2 SEAGATE 500GB
DVD-RW
4x12cm ventilatori
Razmišljam se da uzmem Enermax Triathlor 650w za 100€. Po:
http://www.hardwaresecrets.com/article/Enermax-Triathlor-FC-650-W-Power-Supply-Review/1732/1
i
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story6&reid=338
je veoma dobro napajanje.
Koristiću ga, naravno, sa mojom konfom, plus se mislim uzimati nešto kao 280X kad Witcher 3 izađe.
E sad pitanje je ima li na tržištu kod nas još neko napajanje koje bi bilo uporedivo sa ovim i koje bih mogao pogledati?
Super Flower SF-650P14XE
2 Aleksandar: može.
devil1997ify
15.10.2013, 21:29
Interesuje me koje napajanje da uznem do 4000,gledam ova 3,lc power 600,Cooler Master Elite (RS-500-PSAPJ3-IT) i Raidmax RX-500AF...Guralo bi
Amd fx 4350
msi 970a-g46
ati 6670
kasnije bi uzeo jacu graficku,6850 ili 7850....
Vlad Cepesh
15.10.2013, 22:57
Licno imam LC Power LC600H-12, i nemam zamerki na rad vec skoro 2 i po godine kako mi radi. To je neki minimum kvaliteta kad se uzimaju komponente. Uglavnom radi jako dobro, mada moze da zapadne neki losiji primerak. Za Raidmax RX-500AF vazi slicna prica kao za LC Power. Uglavnom radi dobro, neki ga hvale, neki svrstavaju u prosek. Subjektivno bi isao na LC Power, dok bi zaobisao Cooler Master u sirokom luku jer na nasem trzistu ima dosta modela Cooler Mastera koji su ustvari obicni kinezi sa nalepljenom nalepnicom Cooler Master. Nikad nisi siguran sta zaista dobijas za svoj novac.
Prief Lirator
16.10.2013, 1:39
I ja imam LC Power LC600H-12 nekih 2-3 mjeseca i nemam zamjerki, jako sam zadovoljan. Ali nije mnogo opterećen jer radi na konfiguraciji iz profila koja nije veliki potrošač, tako da ne znam kakav bi bio da se optereti.
devil1997ify
16.10.2013, 2:36
Hvala u svakom pogledu,gledacu da uznem lc power....
Graficar92
16.10.2013, 16:27
Ljudi zanima me da li ce ovo napajanje moci da dobro sluzi masinu koju uskoro uzimam...komponente su:
INTEL i5-4670 3.4GHz 6MB LGA1155
SEAGATE Barracuda 500GB 7k 16MB SATA300 ST500DM002
CHIEFTEC CTG-600-80P 600W - Napajanje
ASUS DRW-24F1ST (opticki drive tj. DVD player najednostavniji do nekih 1500)
KINGSTON 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3 (RAM memorija)
GIGABYTE GA-Z87-HD3 (rev. 1.0) (Maticna ploca)
MSI GeForce GTX 760 2GB GDDR5 N760 HAWK - (Graficka) ili ASUS
Jel moze taj chefteck 600W da radi uz ovu konf. u emmiju mi rekose nemoj uzmi 700 w bla bla zanima me vase misljenje?
Trebalo bi da može komotno. Ja još gladniju konfiguraciju guram na napajanju koje ima realnih 480W na +12V grani (doduše jeste dosta kvalitetnije od tog Chiefteca).
Graficar92
16.10.2013, 17:29
Pa i ja ne vidim sto ne bi radilo lepo sa tih 600W al ono...sta znam oni mi nudili neki thermaltake od 700W
Ch.e.d.a.
21.10.2013, 20:53
E ljudi imam jedno pitanje samo za iskusne i korisnike istog napajanja.Generalno cekam odgovor V.I.P. PSU Gurua :D
Dakle imam Thermaltake Smart SE SPS-530M napajanje,znam kakvo je napajanje i njegov kvalitet,ali planiram da kupim i5 4670k sa grafom tipa R9 270X,GTX760,itd,CM Seidon 240M,4-5 fanova,8gb rama,ssd,hdd,led stripes i ostalo,pa me zanima generalno da li ce ovo napajanje izdrzati dobar OC i5-ice sa svim ovim.Proveravao sam u kojekakvim kalkulatorima i max W na 100% iskoriscenosti sam dobijao 390W.Zanima me jer hocu da radim MDPC-X sleeve pa da ne bacim pare ako ne moze da istera.Znaci zanima me da li je neko imao iskustva i generalno ima nesto ovako u kanti...
Nepotpisani Čitalac
21.10.2013, 23:38
Taman su me priupitali o tom napajanju nedavno, pa ću samo kopirati uopšten odgovor o istom:
SPS-530M je zapravo re-brand CWT GPM-550s. Na kondenzatorima se štedelo, ali je sâm dizajn neverovatno ripple-proof. Možeš pogledati nešto više o 530M ovde (http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=sr&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fpower.zol.com.cn%2F379%2F3792725_al l.html) (veće fotke ovde (http://detail.zol.com.cn/picture_index_1144/index11436778.shtml#/&pn=30)) i o GPM ovde (http://translate.google.com/translate?hl=sr&sl=ko&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.playwares.com%2Fxe%2F29556352).
Sve u svemu, prostran i otvoren dizajn, dosta prostora za lak protok vazduha - pod manjim opterećenjima bi trebao da se naživi, zbog malih vrednosti ripple struje. Sa druge strane, regulacija je očajna, oko 2,2% za 12V, oko 4,7% za 3,3V i oko 3,7% za 5V... Doduše, to je sve unutar ATX specifikacije od +/- 5%.
E sad, iako ovo funkcioniše u razumnim okvirima, i istina je da nećeš prebaciti ~400W sa tom konfiguracijom osim ako baš preteraš sa OC, ipak mislim da ne bih ulagao pare u sleeving na tom napajanju. Takav podvig je više za nekakav Seasonic ili Super Flower ili punokrvni Enermax...
Baš mi priča prijatelj kako je njegov prijatelj odradio full sleeving na Chiefu CFT-750-14C, kome je ujedno promenio i ventilator, stavljajući tiši. Naravno, Chief je eksplodirao koju nedelju kasnije jer se nije uspevao adekvatno ohladiti... Dobro, nije baš ista situacija, ali tvoj Tt je taman dovoljno nižeg kvaliteta da se svodi na isto - nije mu verovati. A MDPC sleeving nije baš jeftin, koštaće te koliko i sâmo to napajanje.
Ili ostavi kako jeste, ili prodaj pa uzmi kvalitetnije, kad se uračuna razlika u novcima koje bi dao za sleeve. Odnosno, tako bih ja uradio...
Marko Radonjic
21.11.2013, 20:57
Procesor - Core i5 2500k @3,3 Ghz
Maticna - Asus P8P67 (G3)
Memorija - 8GB DDR3 1600 Mhz
Graficka - MSI GTX560 1024 MB
Planiram da ubacim jos jedan gtx u sli i overclock prosesora. Da li je dovoljno ovo napajanje (http://www.coolermaster.com/product/Detail/powersupply/gx-series/gx-750w.html) ili mora vise ulaganja?
Procesor - Core i5 2500k @3,3 Ghz
Maticna - Asus P8P67 (G3)
Memorija - 8GB DDR3 1600 Mhz
Graficka - MSI GTX560 1024 MB
Planiram da ubacim jos jedan gtx u sli i overclock prosesora. Da li je dovoljno ovo napajanje (http://www.coolermaster.com/product/Detail/powersupply/gx-series/gx-750w.html) ili mora vise ulaganja?
Mozda prije neki Seasonic,mada bih ti prije preporucio da tu karticu prodas a uzmes neku jacu single gpu.
water wizard
21.11.2013, 22:39
pogotovo što se sli uopšte ne pominje da je podržan na toj matičnoj, samo CrossFire...
Marko Radonjic
21.11.2013, 22:59
Ma i da je single gtx 580, bitno mi je misljenje za napajanje?
Ako te zapatila starija verzija bez "Bronze" u imenu, zaobidji. U suprotnom je sasvim solidno napajanje. Za ostalo zavisi od cene i alternativa.
Vlad Cepesh
22.11.2013, 0:12
Za novac do 10k uzeo bih Seasonic SS-620GB. Sasvim dovoljno za tvoju konfu i dodatni 560. Mada kao sto rekose ljudi, bolje da prodas tvoju 560ticu, i uzmes nesto u klasi grafickih oko 200e. Osetices ogromno ubrzanje. I tvoj sadasnji Thermaltake od 500W bi trebalo da bude sasvim dovoljan, posto te kartice ne trose vise od tvoje 560.
Marko Radonjic
22.11.2013, 1:00
Za te pare mogu samo upgrade na gtx660, sto i nije neko ubrzanje za toliko para.
Vlad Cepesh
22.11.2013, 11:38
GeForce 660 moze da se nadje za oko 150e, i brza je oko 30-40%. Dok za oko 180 moze da se nadje Radeon R9 280X ili za oko 215e GeForce 760. Obe kartice su gotovo duplo brze.
Da nisi mislio možda na R9 270X? Jer da je Radeon R9 280X 180 evra, odmah uzimam dva.
Vlad Cepesh
22.11.2013, 19:26
Dap. Moja stamparska greska :D R9 270X sam trebao napisati :)
Jedno pitanje,da li valja ovo napajanje 700W Chieftec GPS-700A8?
Cena je povoljna pa se premisljam da uzmem. Unapred zahvalan.
E ljudi imam jedan komp:
ploca (http://www.asrock.com/mb/Intel/G31M-GS%20R2.0/)
cpu intel g840
2gb ram ddr2
sapphire (http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=1227&pid=2092&psn=&lid=1&leg=0)
napajanje (http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-super-silent-lc6550-550w/comp_comp_powersupply/204/51) lc6550
Malo kopam lc al kada se optereti dosta, napajanje pocne da zuji i ugasi se komp.
Koje mi napajanje preporucujete za ovu graficku?
Vlad Cepesh
7.12.2013, 18:08
@Atwa013 Dobro napajanje, tako da neces pogresiti.
@Sakiboj Ako imas novca Seasconi SS-520GB. Alternativa Thermaltake SPS-630M. Zavisi kolko novca mozes da izdvojis. A i ta ploca nije bas najsretnije resenje za tako jaku graficku, kao ni taj CPU. Ima tu mnogo potencijalnih "uskih grla".
water wizard
7.12.2013, 18:10
750 Watt Power Supply is required.:a_whistli
750 Watt Power Supply is required.:a_whistli
Ma jok,evo namestio sam na mom kompu sa raidmax rx-730ss i kopa kao luda ove ltc.
Narucih ovo (http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001966), jbg nisam nasao drugo.
@Sakiboj Ako imas novca Seasconi SS-520GB. Alternativa Thermaltake SPS-630M. Zavisi kolko novca mozes da izdvojis. A i ta ploca nije bas najsretnije resenje za tako jaku graficku, kao ni taj CPU. Ima tu mnogo potencijalnih "uskih grla".
A znam da ova ploca i proc su krsine al jbg morao sam graficku i sad me napajanje zeznulo pa sam i to morao, neka kopa ltc mesec-dva pa cemo da menjamo posle.
Nego jel znate sto mi to staro napajanje lc 6550 zuji?
Zato što je slabo za tu grafičku.
Sasvim je OK taj TT koga si naručio.
Jos od ranije mi taj lc 6550 zuji pa sam uzeo raidmax. Eno ga tamo, tako neka niska frekvencija, pisti prosto i iritira uzasno.
ta ploca nije bas najsretnije resenje za tako jaku graficku, kao ni taj CPU. Ima tu mnogo potencijalnih "uskih grla".
ako je komp namenjen samo za mining onda nema potrebe ici na jaci cpu.
kod mininga usko grlo neigra ulogu izmedju cpu i gpu-a
Narucih ovo (http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001966), jbg nisam nasao drugo.
odlicno napajanje i sasvim dovoljno ako ces u buducnosti prosirivati mining rig sa jos jednom grafom slicne potrosnje
Nesto zanimljivo od komsija kad su u pitanju napajanja::p
http://www.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/napajanja-vasu-konfiguraciju-po/51397.aspx?jumpto=3988736&sort=asc&view=flat&page=364
i ovde je kruna :p:D
http://www.bug.hr/forum/topic/graficke-kartice/kako-prepoznati-cpu-bottlenecka-gpu/148619.aspx?page=110
Sta će ljudi. Nemaju Nepotpisanog :D :nov_guita
Nepotpisani Čitalac
9.12.2013, 4:34
...koji se očigledno vrhunski razume u materiju.
Nadajmo se da je u pitanju veoma talentovan troll.
Rockstar
10.12.2013, 14:24
Планирам да узмем 650ти или чак 660 графичку, тако да ми ново напајање не гине. Гледао сам, читао сам и ипак би избегао Raidmax, а не бих потрошио баш 6000-7000. Chieftec GPS-500A8 (http://emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-500w-chieftec-gps-500a8-500w.11.html?productId=28080) ми се чини као коректно, поготово за моје потребе. Чак и касније не бих узимао неки претерано распојасани процесор, ништа оверклок а чисто сумњам да бих узимао high-end графичке (или било шта преко 200 евра), тако да не видим како би машина трошила више од 250 вати, те ми се ово чини као сасвим довољно.
Но, како ви овде знате и које радио дизајн, и који кондезатори, ето, да питам да ли је ово ОК.
GPS-500A8 nije loše napajanje.
OEM je CWT, Ima kompletan ulazni filter, svi elektrolitski kondenzatori su Jun Fu što nije za pohvalu, ali ako se hlade kako treba, ne bi trebalo da ima problema. Ima dosta zaštita (OCP, SCP, OPP, OVP, OTP). Regulacija je dobra, iako je šum nešto povišen pri većim opterećenjima. Ono što nije sjajno je efikasnost
http://easycom.com.ua/data/power/1301031608/img/image001.png
Garancija je 2 godine
Ne znam šta si čitao o Raidmax-u, ali trenutna dostupna napajanja ima jako dobar odnos uloženo/dobijeno, i prilično su dobra.
Ako ćemo da ga uporedimo RX-500AF-om, OEM je Andyson, nije kompletan ulazni filter što nije za pohvalu, ali ako nemaš u kući neke velike potrošače ili induktivna opterećenja koja bi stvarala šumove u mrežnom naponu neće biti problema. Ima takođe Jun Fu na primaru, ali kombinaciju Jun Fu-a i Teapo-a na sekundaru (Teapo važe za nešto kvalitetnije kondenzatore), nema SCP, ali ima OPP (razlika je u tome što OPP nešto sporije gasi napajanje od SCP-a, ali sam svoj RX500AF par puta kratko spajao što slučajno, što namerno i nije bilo nikakvih problema). Efikasnost je 80 Plus Bronze, što je osetno bolje od Chiefteca, regulacija i šum su dobri. Ima više kablova od Chiefteca (2x4-pinska EPS12V konektora i 2x6+2 PCI-E, dok Chief ima samo jedan od oba, što je čudno s obzirom na deklarisanu snagu). Svi kablovi su slevovani i garancija je 3 godine.
U ovom slučaju bih ti preporučio Raidmax-a, i jedno i drugo napajanje imaju svoje mane, ali ono što je kod mene prevagnulo kad sam birao napajanje je bila 3-godišnja garancija, nešto bolji kondenzatori i 80 Plus Bronze efikasnost.
Tu je i CTG-500-80P za 300 dinara više, ali o njemu će morati neko drugi da dopuni.
Izvori
http://www.easycom.com.ua/power/chieftec_gps-500a8/
http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/raidmax-rx-500af/strana-4
Rockstar
10.12.2013, 22:27
Хвала пуно на одговору! На неколико места сам прочитао "да су мутни", мада морам да признам да нисам видео гаранцију.. Три године је сасвим довољно да напајање покаже истрајности, поготово јер ја никада не гасим рачунар.
У кући (или боље речено, домаћинству) немам неке посебно велике потрошаче, имам истина у радионици разне машине, и кад повуку сијалице се на трен "пригуше", али у суштини никада није било проблема са уређајима (тако је већ десет година).
Морам да признам да си ме сад бацио у ребус :)
airforce_on
10.12.2013, 23:13
Шта је боље ставити : тај RaidMax или онај LC Power 925B да бих нормално гурао 660 и i5?
Vlad Cepesh
10.12.2013, 23:40
LC Power 925B je kuciste, ne napajanje. Unutra se nalazi LC Power LC600H-12 napajanje, koje je solidno, ali i Raidmax i LC Power imaju kvalitetnije modele od ovoga. Tako da je bolje Raidmax. LC Power ako si tanak sa novcem.
airforce_on
11.12.2013, 0:39
Па да,на то сам заправо мислио,на тај LC Power у кућишту,јер знам да његова реална снага не одговара спецификацији.Није за мене,нисам чак ни сигуран са колико новца тај лик располаже,али ајде да кажемо нека то буде нека кинта која би одговарала минимуму квалитета једног напајања које би без икаквих сметњи терало оне две ствари.Тако бар могу да се оградим од лаичког нагађања,а њему ако то не одговара,његове паре - његов проблем.
Дакле,какво би то напајање било и какви су ови Chieftec-ови?
@Rockstar
Pojavila su se kod nas Super Flower napajanja u tom cenovnom rangu, SF450P14P i SF500P12P. Ne znam kakva su interno i kakve su performanse, ali Super Flower ima dobru reputaciju. Možda Nepotpisani ili neko drugi ima više informacija.
Да, они су ми познати са страних сајтова и форума. Мада, лично верујем да у тој економској класи су сви производи сличног квалитета, који је ипак одређен ценом..
@Rockstar
Pojavila su se kod nas Super Flower napajanja u tom cenovnom rangu, SF450P14P i SF500P12P. Ne znam kakva su interno i kakve su performanse, ali Super Flower ima dobru reputaciju. Možda Nepotpisani ili neko drugi ima više informacija.
Bas sam hteo da pomenem istu stvar, ali nisam upoznat sa kokretnim modelima osim imena...
Inace sam prosle godine sastavio i53350p i gtx660 na raidmax 500af, jednom poznaniku, i nikakvih problema do sad...
Filip89x
14.12.2013, 20:59
Chieftec 750w modularno radilo od kraja 2008. godine, crklo:(
http://imageshack.us/a/img811/3061/hptn.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/811/hptn.jpg/)http://imageshack.us/a/img17/7853/wlx2.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/17/wlx2.jpg/)
Kolko sam primetio naduven je jedan kondezator i smrducka ( ili mi se cini, zato sto je ceo komp furuna pa je mozda povuklo miris posto ne smrdio kao konez kad izgori:kreza:)
Konfiguracija:
Ploca: Asus RAMPAGE EXTREME. (prva serija)
CPU: Intel Q9550 .( bio klokovan na 3.4ghz od prvog dana i planira se ponovo OC na 3.4ghz ili 3.6ghz)
RAM: 2x2GB Kingstone 1333 DDr3.
Jedan HDD 1TB WD.
Jedan DVDrw.
Grafa: GYGABYTE 4850 1GB ddr3 256bit. ( muku muci sa temperaturama, a za pravo cudo jos uvek radi)...
Ceo komp radi od kraja 2008. godine maltene bez gasenja. Koristi se za igre i zabavu...
Koje mi napajanje preporucujete?
Budzet 5000-7000din....
Sta uraditi sa starim? Baciti, a sacuvati ventilator:kreza:? Da li je moguce da jedan kondezator zeza (obelezio sam na slici kondezator)? Vidjao sam kineze sa naduvena dva-tri kako rade sve u sesnest...
Ako nekoga zanima od cega se satoji, mogu bolje da ga slikam....
Slabo ti drzalo,sve dok budes uzimao napajanja od 750w za 70e ima tako da prolaze..
Uzmi neko 550w 600w ako nadjes ali kvalitetnije Enermax,be qutet,crosu evo ti ovo http://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/netzteile/24861-enermax-triathlor-550w.html
Vidi jos nesto uzmi manje kvalitetnije.
Filip89x
14.12.2013, 22:12
^^heh Beshe ovo vrlo skupo kuciste sa napajanjem tad. Nije moj racunar.
Aj ovako da pitam, da li ce za tu konfu da bude dovoljno Silverston napajanje od 500w?
Ja cepam u svoje racunare samo Silverston od skupljih i MS industrial 550-pro ( iskljucivao samo taj model) kao jeftinu varijantu za ne daj Boze.
Do sada mi ni jedno nije crklo niti nekome kome sam ih ugradjivao. (dugi niz godina)
Da li ce Silverston 500W biti dovoljno? Ono je oko 7000din.
Ako ne jel ima neka konkretan preporuka za odredjeni brend i model?
Uzmi Enermax, Corsair ili Seasonic ili Apple od 600W i pobedio si. Izbegavaj napajanja kao sto su Cooler Master, Chieftec LC Power, Frontier i tako te slabije marke do 600W:alealeee:
Moze nije problem da to drzi taj sistem ni u ludilu nece da prebaci 250w ali kad sam ti reko da uzmes neko kvalitetnije od navedenih pod time mislim kasnije za nadogradjivanje,menjaene i da te drzi 10god napajanje,a 400-600w iams vec kvalitena napajanja...
Silverstone 500w da hoce drzace taj sistem nije problem
Pretece me Howard1 i dobro ti je reko:aplauz:
Nisam neki strucnjak za napajanja, ali mislim da tesko da je Cooler Master i Chieftec tesko staviti u isti kos sa Frontierom, cak i LC Power je pouzdanijji od Frontiera (ako se izuzme cinjenica da lazu za realnu snagu). Cooler Master ima neke dobre serije dok su neke precenjena da ne kazem sta.
Ja sam u poslednje moje dve masine stavio Chiftec napajanje (prvi je bio CFT 14 CS 600w, nakon tri godine sam ga prodao a radio je kao prvog dana, trenutni je u profilu), i za razliku od ranijih Frontiera, kojima je rok trajanja bio od godinu dana do 2,5 godine, da cuknem u drvo jako dobro pokazao (radio neko vreme sa crossfire 7970, za mene puna kapa :D)
Uzmi Enermax, Corsair ili Seasonic ili Apple od 600W i pobedio si. Izbegavaj napajanja kao sto su Cooler Master, Chieftec LC Power, Frontier i tako te slabije marke do 600W:alealeee:
Apple?
Enermax da ako se radi o jačim serijama, NAXN je samo OK.
CM ima Vanguard seriju koja je Seasonic unutra i neke jeftinije koje su Enhance, znači skroz korektna napajanja.
Frontier ne možeš da strpaš u isti koš sa ostalima, njegovo društvo su Blueberry i ostala boranija.
Nepotpisani Čitalac
14.12.2013, 23:37
Hah, klasika. Taj naduveni kondenzator je jedan od 5VSB (stand-by) filter-kondenzatora na sekundaru te grane, a istovremeno je i kritični kondenzator za tu granu jer njegovim stradavanjem PWM kontroler obustavlja isporuku struje. Napajanja koja "rade" sa nekoliko nabubrelih (dakle potpuno neispravnih) kondenzatora su ili tenkovi koji su deklarisani na 50% od svog realnog maksimuma ili đubre najgore.
Isplati ti se zameniti taj jedan, ali MORAŠ da staviš nešto kvalitetno na to mesto, nikako kondenzator od 15 dinara. Kvalifikuju se Panasonic/Matsushita, Nippon Chemi-Con, Rubycon, Nichicon, Sanyo, Fujitsu (ne Fujicon). Potrebno je da kondenzator bude približno jednakih dimenzija (gledaš da ne bude manji), jer fizičke dimenzije diktiraju maksimalni ripple current (odnosno maksimalnu varijaciju u dolaznoj struji) koju kondenzator može da "ispegla" bez pregrevanja.
Što se tiče maksimalne voltaže i kapaciteta, u suštini 6,3V pa naviše je u redu. Nazivna kapacitivnost treba da bude između 1200 i 2200 uF, koliko se sećam originalno (fabrički) je 16V/1500uF ali ne drži me za reč (odnosno možeš pročitati). Moguće i da je 10V/2200uF zavisno od revizije...
Kvalitetan japanski kondenzator košta između 120 i 250 dinara po komadu u maloprodaji.
Sta hvali Enermax-ovim ostali serijama ili ADV:) koja isto imaju mala napajanja Platimax serija isti ima od 500w+ Revolutution97+ od 550+ ako se ne varam sve vrh vrhova napajanja.Enermax,Be,Crosa,Seasonic najbolja napjanaj na trzistu :alealeee: pa ostala boranija
Filip89x
14.12.2013, 23:54
@Nepotpisani Čitalac (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=9071)
E, fala na vrlo korisnoj informaciji. (dao bi ti tri zahvalnice da mogu):D.
Zamalo da ga bacim:D.
Kupujem najverovatnije Silverstone od 600w za ranije navedenu konfu. Cene ga oko 8000din.
Uvek se dizala "fama" oko napajanja, a to je i normalno kad je ogroman izbor, kako kod nas tako i svuda. Svako ima pravo na svoju zabludu:D pa i ja.
Meni je rodjak sto ucestvuje u proizvodnji MS industrial napajanja koji je sa ovih prostora jos pre 7-8 godina rekao, uzmi Silverstone i neces pogresiti:D:D:D.... To je moja zabluda:D
Hah, klasika. Taj naduveni kondenzator je jedan od 5VSB (stand-by) filter-kondenzatora na sekundaru te grane, a istovremeno je i kritični kondenzator za tu granu jer njegovim stradavanjem PWM kontroler obustavlja isporuku struje. Napajanja koja "rade" sa nekoliko nabubrelih (dakle potpuno neispravnih) kondenzatora su ili tenkovi koji su deklarisani na 50% od svog realnog maksimuma ili đubre najgore.
Isplati ti se zameniti taj jedan, ali MORAŠ da staviš nešto kvalitetno na to mesto, nikako kondenzator od 15 dinara. Kvalifikuju se Panasonic/Matsushita, Nippon Chemi-Con, Rubycon, Nichicon, Sanyo, Fujitsu (ne Fujicon). Potrebno je da kondenzator bude približno jednakih dimenzija (gledaš da ne bude manji), jer fizičke dimenzije diktiraju maksimalni ripple current (odnosno maksimalnu varijaciju u dolaznoj struji) koju kondenzator može da "ispegla" bez pregrevanja.
Što se tiče maksimalne voltaže i kapaciteta, u suštini 6,3V pa naviše je u redu. Nazivna kapacitivnost treba da bude između 1200 i 2200 uF, koliko se sećam originalno (fabrički) je 16V/1500uF ali ne drži me za reč (odnosno možeš pročitati). Moguće i da je 10V/2200uF zavisno od revizije...
Kvalitetan japanski kondenzator košta između 120 i 250 dinara po komadu u maloprodaji.
Preskupo ali je tako. 120 din za 1000uF 10V je zaista velika cena, da ja placam toliko delove za TV isao bi u minus ali znam o cemu pricas pa te podrzavam. Nisu losi ni Yageo kondenzatori, ja godinama radim sa njima i nikada reklamaciju nisam imao da kucnem u drvo a nisu skupi :alealeee:
Nepotpisani Čitalac
15.12.2013, 2:21
Yageo bi ovde bio nezgodan jer primar 5VSB radi hard switching u ovom napajanju pa je "bučan" elektronički gledano (veliki spajkovi pri uključivanju/isključivanju tranzistora + slab filter ulaza sa ispravljačkog mosta). Pritom, taj filter kondenzator je u veoma toplom sendviču sastavljenom od malog i toplog EI-19 trafoa, 10A šotki ispravljačke diode i hladnjaka sekundara. Kad je napajanje u stand-by, topli su i sekundarni ispravljač i trafo od 5VSB, a nema aktivnog hlađenja. Kad napajanje radi, ima aktivnog hlađenja i 5VSB je rasterećen (osim ako su na matičnoj USB-ovi prespojeni da se napajaju sa stand-by umesto sa regularne 5V grane), ali zato je hladnjak sekundara vreo. Dakle taj kondenzator se "kuva" kako god okreneš, sve dok je napajanje u upotrebi.
Yageo prosto nije smišljen za to. A i njihova ideja o tome šta Low ESR znači je ~60 mOhm u ovoj veličini kondenzatora od 10x20mm (kod nas nisam viđao SC seriju koja je deklarisana na ~45, mada im nešto ne verujem preterano...)
Doduše, originalni Samxon GF koji je tu upotrebljen nije puno bolji sa svojih ~46 mOhm. Panasonic FR koji bih ja stavio kao zamenu u toj veličini je deklarisan na oko 20.
Filip89x
15.12.2013, 12:26
... Dakle taj kondenzator se "kuva" kako god okreneš, sve dok je napajanje u upotrebi.
...
.
Upravo to, a u ovom slucaju kuvao se i vishe nego sto je zasluzio. (cela konfa je iz kraja 2008. i maltene se nije gasila)
http://imageshack.us/a/img59/4900/1wrf.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/59/1wrf.jpg/)
Ceo komp je furuna. Ploca se najvishe greje bash tu odma ispod napajanja koje direktno uvalci vruc vazduh u sebe. Pritom kuciste bez ikakve provetrenosti, potpuno ocerupano i ostavljeno bez ventilator koja su isla uz kuciste. Domaca posla:kreza:
Ja cu da mu stavim novo napajanje i dve 12-ice da izvlace vazduh ( pozadi i gore na krovu) Kolko-tolko da provetre i umanje ulazak vruceg vazduha od ploce u napajanje....
Staro cu da sacuvam i dam drugaru da zameni kondezator ( umem i sam, al drugar je profesionalac). Potrudicu se da pronadjem taj Panasonic FR, pa ako proradi, javljam.... Posle Nove Godine....
Upravu je @Nepotpisani Citalac i slazem se sa njim ali iznosim svoja iskustva vezano za elektroniku i servis TV-a a to je da sa Yageo zaista nikada nisam imao ni jednu reklamaciju i da prave zaista dobre kondenzatore mada u napajanjima stavljam teapo ili jamicon i da kucnem u drvo za sada mi se nije ni jedno napajanje vratilo :). Kad budzim moje napajanje obavezno menjam i hladnjake tako da moze i bez ventilatora komotno da radi ali to je vec neka druga prica :alealeee:.....:qliranje:
Dusan-DDY
15.12.2013, 14:30
Posto je moje GPS-600A8 napajanje pocelo da pucketa i posle nekog vremena da zuji, poslao sam ga u servis i nakon nekoliko dana su mi ga vratili i rekli da je sve u redu. E sad ja ga probam i opet isto, posto nema nista od danasnje reklamacije sta bih mogao ja da preduzmem? To pucketanje je kao da ventilator zakacuje u nesto... a zujanje je prisutno cak i kada je PC iskljucen i kada je prekidac na 0, ne znam sta bi moglo da bude. :mad:
To ako se cuje da ventilator kaci, to mozes proveriti srafcigerom da ga zavrtis mehanicki, naravno kada je iskljucen iz struje i da vidis da li on pravi problem. Sto se tice onog zujanja, imas u primaru mreze problem e sada ovako napamet ne mogu ti reci sta je dok ne pogledam ali cesto hoce i zavojnica da pravi problem ili tranzistor, treba prvo prekontrolisati napone pre coper trafoa, mada se cesto desava da i sam choper trafo hoce da zuji kada je lose konstruisan i to bez obzira sto je prekidac napajanja na nuli, ne znam koliko si strucan u elektronici da to sve proveris ?
Dusan-DDY
15.12.2013, 14:51
Ventilator ovako ne zakacuje nigde i dok radi ne cuje se uvek mada dok je pc dugo vreme upaljen ume da iritira i da se pojaca zvuk, svasta sam probao i verovatno je nesto u osovini? ovo zujanje se slabije cuje kada je ugasen i kada je upaljen se ne cuje jako samo me brine da se ne pogorsa. Iz servisa su rekli da je napajanje proslo sve testove i da je potpuno ispravno i kada sam poceo da im dosadjujem rekli su da je to normalno za ta napajanja da se vremenski pojavi neki sum... Ja mogu da izmerim napone mada mislim da je to u redu a nisam siguran da li bi trebao da ga otvaram i unistim onu nalepnicu
To zujanje nista ne smeta i nece se nista pogorsati, uvek postoji neki napon u napajanju bez obzira da li je on ukljucen ili ne na prekidac. Cim ti zakacis kabl naponski na napajanje on je direktno prikljucen na jednu malu bakropertinaksnu plocicu sa zavojnicom i par pasivnih elemenata koja je direktno povezana sa fazom, nulom i uzemljenjem i napajanje svo vreme ima neki mali napon i cuje se zujanje. To zujanje ne smeta nista tako da samo uzivaj e sada ako ti smeta ventilator sto se cuje, probaj da ga podmazes za pocetak pa da vidis onda.
jozvan_Kg
15.12.2013, 15:55
Posto je moje GPS-600A8 napajanje pocelo da pucketa i posle nekog vremena da zuji, poslao sam ga u servis i nakon nekoliko dana su mi ga vratili i rekli da je sve u redu. E sad ja ga probam i opet isto, posto nema nista od danasnje reklamacije sta bih mogao ja da preduzmem? To pucketanje je kao da ventilator zakacuje u nesto... a zujanje je prisutno cak i kada je PC iskljucen i kada je prekidac na 0, ne znam sta bi moglo da bude. :mad:
Ovo nije prvi put da cujem da se ljudi zale na taj GPS-600A8...a bas sam planirao da ga kupim za moju konfu (iz profila napajanje je gotovo da svisne, ugreje se nenormalno cak i kad ne igram nista, a ubacio sam novi vent i stavio da duva na max i ne pomaze :( ).
Da li ce Chief CTG-600-80P biti dovoljno za moj komp? Trenutno nazalost nemam para za SPS630M :(
water wizard
15.12.2013, 16:50
meni već par godina vozi konfu iz profila ctg500
@jozvan_Kg
Ako misliš na konfiguraciju iz profila, hoće bez problema. I CTG-500-80P bi bio sasvim dovoljan.
@Nepotpisani, Picard, iko ko ima iskustva i znanja o trenutno dostupnim napajanjima
Valjalo bi napraviti jednu sticky temu kao neki vodič za kupovinu napajanja, gde bi se nalazile relevatne informacije, ne potpun review nekog napajanja nego u kratkim crtama komentari, prednosti i mane određenog napajanja, da li se uopšte isplati kupiti ili ne, šta može da napaja, itd. Može se napraviti podela po cenovnom rangu, ili po snazi. Bio bih voljan da pomognem koliko mogu i koliko bi mi vreme dozvolilo. Šta mislite o tome?
Jedno lako pitanje za vas ineterusje me dali ce ovo http://www.bequiet.com/en/powersupply/300 napajanje da drzi 850w+ non stop 24 /7 znaci treba vrhunsko napajanje 1000w
Darko,nepotpisani od vas ocekujem najvise..
Napajanje je koliko vidim bazirano na Seasonic X-1050 platformi, tako da će moći da odradi posao, nemaš brige. BTW, šta planiraš sa konfiguracijom koja će da troši 850W+ 24/7? Rudariš litecoin?
@Slobal Hvala pa tako nesto tereba da drzi sistem 850-900w nesme da kiksene ince ima da kiksnem ja.Ja cekao nepotpisanog ali je on izgleda specijalista za ova nizeg kvaliteta;)
@Nepotpisani, Picard, iko ko ima iskustva i znanja o trenutno dostupnim napajanjima
Valjalo bi napraviti jednu sticky temu kao neki vodič za kupovinu napajanja, gde bi se nalazile relevatne informacije, ne potpun review nekog napajanja nego u kratkim crtama komentari, prednosti i mane određenog napajanja, da li se uopšte isplati kupiti ili ne, šta može da napaja, itd. Može se napraviti podela po cenovnom rangu, ili po snazi. Bio bih voljan da pomognem koliko mogu i koliko bi mi vreme dozvolilo. Šta mislite o tome?
Što se mene tiče može ako se Nepotpisani slaže da napiše par reči o aktuelnim modelima.
Rockstar
31.12.2013, 15:54
Пазарих на крају Chieftec CTG-500-80P (http://www.chieftec.eu/en/psus/a-80-series/ctg-500-80p.html). Хтео сам, заправо, да пазарим Raidmaxa, али га више није било (или неће да га продају сад пред ПДВ). Чак и овај сам купио "булк", тј. без кутије и кабла, али свеједно је две године гаранције. Први утисак - знатно је тиши од LC 420H-12, који сам имао до скоро (када је "црко" после три године 24/7/365 рада, и пошто је то друго LC Power напајање које сам купио (прво је страдало због удара грома пре три године, да не грешим душу, комшилуку је страдало брдо уређаја), решио сам да их и не узимам у обзир више).
Теже је најмање два пута, а по рецензијама бих рекао да је ту негде са тим Raidmaxom, једино се напомиње да користи Taepo кондезаторе на оба филтера, тј. да се није штедело као у случају Raidmax на улазном филтеру (иначе се не разумем у електронику, тако да парафразирам рецензије, надам се да не лупам глупости). Такође, ефикасност није поменутих 80%, тј. ~80%, али при мањој потрошњи, када се упрегне "до краја" ефикасност опада. Но, како планирам да уградим 650ти модел, који троши ~110 W, + 65W E6600, рекао бих да сам миран вероватно и следећи апгрејд, мада бих пазарио пре АМД него Интел, али и тако ће бити у најбољем случају до 300 W укупне потрошње, што би ово напајање изгурало лагано. Сад још само да изгура једно пет година, па да будем баш задовољан :)
Такође сам зачуђен ценама - платио сам га 4380,00 динара, а по продавницама иде од 4200,00 до чак 5700,00, такође "булк" варијанта.
bata_kameni
11.5.2014, 22:58
Ima li dobrog i veoma tihog napajanja od 750W za neku sumu do 15K Dinara?
Mislio sam da se možda stisnem za neki Seasonic (ono, kao, dugoročna investicija, jednom se kupuje i to), ali onda sam malo počeo da istražujem. Stvari kao što je "coil whine, koji vremenom postane gori, ili ga možda nema, ali se posle mesec, dva pojavi" ne želim da dovodim u vezu sa napajanjem za koje bih dao 200 Evra.
Ako nema nečeg na šta čovek može da se osloni, ako se lepo opruži (možda je Enermax i dalje to, ali nema ga kod nas), onda ću bar da tražim nešto što, kad već nema premium performanse, makar nema ni premium cenu.
SUPER FLOWER Golden Green PRO SF-750P14XE je sigurno veoma tiho.
bata_kameni
11.5.2014, 23:26
Slabo mi je poznata firma, ali, super, to i jeste tip predloga kakav mi treba.
OWERKLOKER
12.5.2014, 8:12
Super Flower je izuzetan, ali ga nije bilo mnogo kod nas pa ti je zato slabo poznat.
Jel moze preporuka za neko silent napajanje do 300w konfa je h81, g1820, 4gb ram-a i 160gb hdd. Neko polovno da jurim i kolko je dobro polovno da ganjam ili da se manem corava posla, drug ima neki CM B500 tako nesto ali to kosta kao pola moje konfig. :)
Vlad Cepesh
15.5.2014, 12:15
Za tu masinu za LC Power LC420H-12 je dobar izbor. Nije previse bucno. Kosta oko 2,200 din. Ima jos modela koji su mozda i tisi, ali ovo je minimum kvaliteta ispod koga ne vredi ici.
Super Flower SF-400 Atlas.
LC Power LC500H-12 (http://www.eponuda.com/kompjuteri-napajanja/lc-power-lc500h-12-v2-2-cena-186443)
Ok. Hvala videcu da uzmem neko, nadam se da ce biti tise od trenutnog codegena :)
ok. Hvala videcu da uzmem neko, nadam se da ce biti tise od trenutnog codegena :)
Узми слободно lc 420h-12. Апсолутно нечујно.
Opet ja :) a sta mislite o cooler master elite power 400w? Zanima me buka?
darkowozzd
6.6.2014, 10:49
imam mali problemcic, al reko da ne otvaram temu kad se podrazumeva i u ovu.. naime, kad ukljucim pc, ventilator pocinje da... hmm... fali mi izraz... ajd da kazem tandrce.. :kreza: i naravno , kad pipnem osnovu ventilatora(crveni kruzic nacrtan u paintu na slici :D ) osecam kako vibrira.. a sad ono najcudnije.. celo to vibriranje nestane u roku od 5 minuta,i vrati se na normalu.. sta da radim? nisam nesto mnogo iskusan, ono, znam da zamenim procesor,graficku, ram, hdd, i tako to ,lagano.. al napajanje nikad nisam cackao.. i da ,kinez je, dobijen uz gotovu konfu iz prodavnice
evo i slike
http://www.dodaj.rs/t/C/An/18V5qqmJ/picture-2.jpg (http://www.dodaj.rs/?C/An/18V5qqmJ/picture-2.jpg)
sme li se napajanje otvoriti i cistiti od prasine? i da , garancija je prosla pre mesec ipo
Ventilatoru je potrebno podmazivanje. Pisano je u SK-u (setiće se neko tačno u kom broju) pre izvesnog vremena kako se rastavlja ventilator. Napajanje je više nego jednostavno otvoriti, a i skidanje ventilatora podrazumeva odvijanje 2 šrafa (štede braća Kinezi, nema više 4 šrafa :D ). Nakon toga je dovoljno da ga očistiš od prašine i rastaviš, a kao mazivo će sasvim dobro poslužiti par kapi WD-40 ako nemaš ništa egzotičnije pri ruci. Jednostavnije i dugoročnije rešenje je da za 100din kupiš običan 8cm vent i postaviš ga umesto tog, mada to zahteva i malo angažovanja lemilice.
water wizard
7.6.2014, 20:49
ja bih ti čak preporučio i da gledaš neko malo bolje napajanje ipak ta gtx650 troši 100W i zbog buke i zbog kvalitetnijeg napajanja da se zameni
darkowozzd
8.6.2014, 15:39
ja bih ti čak preporučio i da gledaš neko malo bolje napajanje ipak ta gtx650 troši 100W i zbog buke i zbog kvalitetnijeg napajanja da se zameni
jok, nema sestopinski konektor, 75W tdp http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX650E1GD5/specifications/
Ventilatoru je potrebno podmazivanje. Pisano je u SK-u (setiće se neko tačno u kom broju) pre izvesnog vremena kako se rastavlja ventilator. Napajanje je više nego jednostavno otvoriti, a i skidanje ventilatora podrazumeva odvijanje 2 šrafa (štede braća Kinezi, nema više 4 šrafa :D ). Nakon toga je dovoljno da ga očistiš od prašine i rastaviš, a kao mazivo će sasvim dobro poslužiti par kapi WD-40 ako nemaš ništa egzotičnije pri ruci. Jednostavnije i dugoročnije rešenje je da za 100din kupiš običan 8cm vent i postaviš ga umesto tog, mada to zahteva i malo angažovanja lemilice.
meh, videcu nesto da uradim povodom toga :o
imam mali problemcic, al reko da ne otvaram temu kad se podrazumeva i u ovu.. naime, kad ukljucim pc, ventilator pocinje da... hmm... fali mi izraz... ajd da kazem tandrce.. :kreza: i naravno , kad pipnem osnovu ventilatora(crveni kruzic nacrtan u paintu na slici :D ) osecam kako vibrira.. a sad ono najcudnije.. celo to vibriranje nestane u roku od 5 minuta,i vrati se na normalu.. sta da radim? nisam nesto mnogo iskusan, ono, znam da zamenim procesor,graficku, ram, hdd, i tako to ,lagano.. al napajanje nikad nisam cackao.. i da ,kinez je, dobijen uz gotovu konfu iz prodavnice
evo i slike
http://www.dodaj.rs/t/C/An/18V5qqmJ/picture-2.jpg (http://www.dodaj.rs/?C/An/18V5qqmJ/picture-2.jpg)
sme li se napajanje otvoriti i cistiti od prasine? i da , garancija je prosla pre mesec ipo
Kao sto Rocker reche treba da se podmaze jer ima lufta (skines fan i sa unutarnje strane tog sto kazes kruzica bocni srafcigerom treba da bude mali cepiic otvori i naulji ga) mada ako te buka nesmara nediraj nista mu nece faliti :)
Ili pak skokni do kineza il koje god prodavnice i uzmi 8cm fan i zameni,nebi trebalo da je vishe od 200-300din
darkowozzd
8.6.2014, 17:49
Kao sto Rocker reche treba da se podmaze jer ima lufta (skines fan i sa unutarnje strane tog sto kazes kruzica bocni srafcigerom treba da bude mali cepiic otvori i naulji ga) mada ako te buka nesmara nediraj nista mu nece faliti :)
Ili pak skokni do kineza il koje god prodavnice i uzmi 8cm fan i zameni,nebi trebalo da je vishe od 200-300din
pa mogo bi da otvorim i da ocistim od prasine, 2 godine star komp,(doduse uzeo sam gtx650 i 2 ventilatora 12 i 8 ili 9 nisam siguran, pre 4 meseca) i do tad je proslo godinu dana kad nije bio ciscen, i vent od napajanja je bio jedini, mogu da zamislim kolko ima prasine tamo, anyway kad se nadje malo parica uzecu neki chieftek mozda
Ezzio Auditore
29.6.2014, 17:04
Trenutno imam grafičku karticu Nvidia 8600 gt, pa me zanima da li bih mogao da je zamenim sa malo jačom Nvidia 8800 gt ili GeForce 8800gtx na napajanju ATX 450W Vito? Ostala konfiguracija: AMD Athlon 64 x2 5000+, HDD 160 GB, RAM 3 GB DDR2.
water wizard
29.6.2014, 18:16
nikako to napajanje je slabo
Ezzio Auditore
29.6.2014, 20:13
Sa trenutnim napajanjem i pomenutom konfiguracijom koja bi bila najbolja opcija grafičke za zamanu moje Nvidia 8600 gt, a da može ono moje napajanje da izdrži?
Vlad Cepesh
30.6.2014, 10:25
Nazasalost Zito je kineska marka, i ne preterano kvalitetna. Ako nemas novaca za GeForce 750, dobra alternativa je Radeon 7750. Ako nemas ni za to, onda Radeon 6570 ili R7 250. Za to napajanje bilo koja graficka koja trosi do 75W i ne vuce dodatnu snagu iz napajanja je sasvim ok.
Imam Corsair TX750,4godine nije mrdao,24/7rad .. u zadnje vrijeme mu je povishena temp . e sad,imam josh 1god garanciju na njega, da li da ga rastavljam ili samo izduvam na kompresoru? Hvala unaprijed :o
Vlad Cepesh
12.7.2014, 10:10
Koliko povecana temperatura? Ciscenje je ok u principu uvek, ali ne i kad je komponenta u garanciji. Vidi koliko je normalno i koliko je tebi sada. Samo u slucaju velike razlike se odluci na takav potez.
U igrama i preko 60c,sad sam ga izduvao. Cekam da prodje neko vrijeme ,de-kondezacija xD Nisam dobio na telefon notifikaciju
Vlad Cepesh
12.7.2014, 20:22
60ak stepeni nije preterano veliko za vecinu kvalitetnih PC komponenti. Tako da mislim da nema potrebe da se cimas previse oko toga.
darkowozzd
14.7.2014, 18:43
pa mogo bi da otvorim i da ocistim od prasine, 2 godine star komp,(doduse uzeo sam gtx650 i 2 ventilatora 12 i 8 ili 9 nisam siguran, pre 4 meseca) i do tad je proslo godinu dana kad nije bio ciscen, i vent od napajanja je bio jedini, mogu da zamislim kolko ima prasine tamo, anyway kad se nadje malo parica uzecu neki chieftek mozda
otvorio ,ocistio, (nisam podmazao ventilator) upalio.. KAD JE POCEO DA ZUJI , ko busilicu da sam upalio.. iskljucio sam opet.. rastavio opet..pritegno opet... i evo ga radi.. ista buka ko ranije.. manje prasine..moram da uzmem novo napajanje.. totalni kinez ovaj moj.. nista ne lici na napajanja sa interneta xD
Jel moze neko da stavi sliku kako izgleda PCI-e kabel za modularno napajanje Enermax Liberty(elt400awt) starije napajanje, nasao sam na KP kabel ali ne znam da li moze taj. Na napajanju imam dva crvena sa po 6 pin konektora.
http://azsurplus.com/images/ENERMAX_ELT620AWT.jpg
Nije bitan samo izgled konektora, već i kako su povezane žice. Znam ljude koji su tako spalili pola kompjutera gurajući neodgovarajući kabel iako ja sam konektor na napajanju fizički odgovarao.
Koje bi bilo minimalno napajanje za R9 270 uz G620 procesor?
Nije bitan samo izgled konektora, već i kako su povezane žice. Znam ljude koji su tako spalili pola kompjutera gurajući neodgovarajući kabel iako ja sam konektor na napajanju fizički odgovarao.
Ok hvala, jel mogu nekako da proverim? Trenutno nemam graficku ali zelim da uzmem kabel zato sto su retki...
To bar nije problem. Ako imaš unimer, vidi da li se poklapaju žice na izlazu iz napajanja (taj konektor) i onaj što ide na grafičku.
Ljudi evo posvetio sam se da naucim o napajanjima sto vise, pa me zanima nesto vezano za efikasnost. Kapiram da se efikasnost istog dobija kao kolicnik izlazne i ulazne snage, znaci ako imam napajanje od 1000w koje iz uticnice vuce 1250w, ono je 80% energetski efikasno. E sada, zanima me da vidim koliko je moje napajanje efikasno. Ono je ms industrijal ky-400. Dakle isporucuje 400w, a pise da je ulazno 231v i 5A (230V*5A=1150w). Ako sam u pravu, u idealnom slucaju, u full loadu [izlazna/ulazna snaga] = [400w/1150w] ~ 0.35. Dakle da li to znaci da mi je napajanje 35% energetski efikasno ili sam ja negde zabrljao?
Ne deluje mi kao logicno, pa me zanima da li sam u pravu? Evo prilazem sliku slikanu telefonom, hvala unapred na odgovoru :D
http://www.picresize.com/images/rsz_1new_doc_17-page-001.jpg
Lepo si ti to izračunao i tako je u teoriji. Ipak, 5A je verovatno max jačina osigurača ugrađenog u napajanje, tako da je prava potrošnja u svakodnevnom radu manja. Koliko tačno "vuče" jedino možeš da proveriš uz pomoć nekog merača potrošnje.
S obzirom da su danasnja napajanja dizajnirana da rade i na 110V, tih 5A je deklarisano kada je napajanje spojeno na 110V. Ali kao sto rece Rocker, bez vatmetra ne mozes proveriti efikasnost.
Hvala na odgovorima :) Napajanje nema onaj switch sa 231V/110V kao sto sam vidjao na starijim napajanjima. Drugo kapiram da mi treba merac potrosnje, ali sve i da imam to ce da meri samo koliko snage vuce napajanje iz uticnice. Kako da izmerim koliko snage daje na drugom kraju u realnom vremenu, posto sam racunao da sama konfiguracija u teoriji vuce oko 250-260w, itd.
water wizard
6.8.2014, 12:56
daje oko 50% a možda i 35% a i piše ti na nalepnici koliko isporučuje na kojoj grani pa to računaj kao maksimum...
http://static.kupindoslike.com/-R-Napajanje-400W-2x-80mm-MS-Industrial-KY-400ATX-P4_slika_XL_18808313.jpg
moj ti je savet da to menjaš ako ti komp vredi više od 100e
Stella Rossa
7.8.2014, 2:17
Au kakva azdaja :)
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=378
Đe nađe MS industrijal? Beži od njih ko Đavao od krsta. Šta god da pipneš od njih škart je. Nije ni loš moj Raidmax Rx 1000AE uzet skoro.
ribolovac81
7.8.2014, 22:49
ljudi ja da pitam kada sam upalio komp kuler na napajanju novom ne vrti.Rucno sam pokrenu lagano kuler i on vrti lagano.Kada sam ugasio i ponovo upalio komp kuler sam vrti ali nekom po meni manjom brzinom. DA LI JE TO ISRAVAN KULER NAPAJANJA?
Koji je model napajanja i da li se ugreje nakon nekog vremena?
Napajanje ti je zrelo za reklamaciju
Moze li kod nas da se nadju SFX napajanja od oko 500w?
Treba mi za G620 (za sad) i R9 270 graficku.
water wizard
8.8.2014, 18:49
ima super flower http://www.itsvet.com/proizvodi/super-flower/comp_comp_powersupply/producer/1236
Kod nas ces naci tri,cetiri SFX napajanja koja nisu nikakvog kvaliteta.. By the way 500W SFX jedinicu bas i neces lako naci zato sto je 95% SFX napajanja u rangu 200-350W sto je razumljivo s obzirom za sta su namenjena. SilverStone malo odstupa iz te filozofije sa ST45SF(-G) i SX600-G pa ako imas mogucnosti razmisli o tim modelima
Nepotpisani Čitalac
8.8.2014, 22:24
A obaška priča da ti za G620 i R9 270 ne treba više od 250W (računajući i sve ostale komponente).
ribolovac81
8.8.2014, 23:34
Napajanje je raidmax 530w hibrid modular ugreje se napajanje posle nekog vremena pitam se da li mozda treba negde3 da se podesi i ima li uopste ta varijanta?
Napajanje je raidmax 530w hibrid modular ugreje se napajanje posle nekog vremena pitam se da li mozda treba negde3 da se podesi i ima li uopste ta varijanta?
Postoje modeli koji imaju toplotnu regulaciju pa se u početku ventilator okreće sporo dok se ne poveća temperatura a samim tim i broj obrtaja, ali pošto se tvoje napajanje zagreje posle nekog vremena, ipak je nešto do njega, tako da ga nosi na reklamaciju.
A obaška priča da ti za G620 i R9 270 ne treba više od 250W (računajući i sve ostale komponente).
Jos bolje ako ne mora jace napajanje.
Trenutno u htpc-u gde je G620 i GT 630 koristim Nomak napajanje, 450 (nazovi) W . Znam, znam, ali vrlo je tesko naci sfx napajanje a da staje u prvenstveno usko kuciste.
E sad, kako umesto GT 630 treba da stigne jaca grafika, promenio bih napajanje, ali ne bih menjao kuciste jer mi ovo savrseno odgovara.
treba da uzmem 4giga rama i napajanje. za ram sam nasao isti koji imam.. a napajanje ocu da uzmem 500W Cooler Master B Series, RS-500-ACABM3-E1
jel dobro? u napajanja se ne razumem bas nesto :D
Jos bolje ako ne mora jace napajanje.
Trenutno u htpc-u gde je G620 i GT 630 koristim Nomak napajanje, 450 (nazovi) W . Znam, znam, ali vrlo je tesko naci sfx napajanje a da staje u prvenstveno usko kuciste.
E sad, kako umesto GT 630 treba da stigne jaca grafika, promenio bih napajanje, ali ne bih menjao kuciste jer mi ovo savrseno odgovara.
LC380M dovoljno za R9 270
Testirao sam jednog dana R9 270 na ovom postojecem napajanju, više od 12 h igranja, bez problema je sve radilo!
Na tri kompa se grejalo takodje napajanje u letnjim danima,resenje je bilo da skinem stranicu sa kucista,posle toga totalno hladna.Nemora da znaci da je napajanje,moze da bude kao u mom slucaju slabo provetreno kuciste.
Kasno se javljam za reply ali bolje ikada nego nikada.Ja kao TV serviser imao sam jedinstvenu priliku da se mucim popravljajuci smps power supply dugi niz godina,20+.Sto se tice napajanja za PC tu vazi po mome misljenju dogma Chieftec i tacka .Iako ni oni ne proizvode,za njih kao i za Compaq,pogotovo su poznati po laptop adapterima radi Delta electronics,po mom misljenju jako korektan proizvodjac.I to samo modeli sa pasivnim PFC,trafo balastom u mreznom stepenu.Koje je inace deklarisano kao Euro tip napajanja.Sve ostalo od napajanja LC,Frontier,ANS..... nema 220V in line RSO filtere,stabilizatorske zavojnice,300VDC limiter zener diode na grecu.Cak toliko su stedeli na materijalu da nemaju ni suve kondenzatore,odvodnike od 2KV prema masi za odvodjenje strujnih udara ka uzemljenju.Doduse na stampanim plocama postoje lepo iscrtana mesta gde to treba da se nalazi,no to je sve lepo izmosteno ili nedostaje.Pa ko zeli moze na svoj Frontier,LC... da doda ove komponente,kao sto sam inace radio popravljajuci eksplodiran primar mreze i klimav sekundar u kome umesto low esr se nalaze obicni elektroliti,montirani tik u vatrostalni balast otpornik koji przi sirote elkose.Mada i dalje ostaje problem slabog split trafoa,slabe stby jedinice ciju struju koriste USB uredjaji.No i to moze da se sredi zamenom split trafoa i ugradnjom jacih bridge rectifier komponenata.Ali ako dodje dotle lakse je lepo naruciti kvalitetnu stampanu plocu i spakovati napajanje po zelji.Za Frontier napajanja od 500W trazeci semu radi popravke,sam nasao kod Alibabe nove rezervne PCB po oznaci izradjenoj na stampi deklarisan na samo 25W po smesnoj ceni za bulk od 100 komada.Takodje Gigabyte ima jako kvalitetna napajanja.Isto vazi i za pomenuti Compaq najanja su odlicna ali nazalost uglavnom fizicki se mogu ugraditi samo u njihova kucista,koja su uglavnom malih dimenzija za neki ozbiljniji PC.
Chieftec vec skoro 7-8 godina nema napajanja made by Delta. Jedini brand gde mogu da se jos uvek nadje Deltina proizvodnja je Antec. Ali oni sami dizajniraju napajanja. 99% Chieftec napajanja su CWT ili Sirtec. Stoga po kvalitetu nista spec. tj ne spadaju u kvalitetnije proizvode.
Sto se tice LC verovatno si se sretao sa L&C napajanjima za tvoju tvrdnju. TO nisu ista napajanja kao sto je LC-Power o kome se ovde prica i spadaju u klasu Frontier cak mozda i losije od njih. http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=1474
MARE GSX R
13.9.2014, 12:44
Nisam znao bas u koju temu ovo da postavim pa ajd ovde, zanima me da li je potrebno da se pored prikljucenog napajanja za grafiku (br 22) 50053 na ploci prikljuci i poseban kabal na grafiku ako ona to zahteva, msm ako ima onaj dzek za napajanje?? oprostite na neznanju ali ne skodi pitati... :D
water wizard
13.9.2014, 12:46
svejedno treba jer slot za grafičku ima ograničeno koliko može da pruži 75W čini mi se
Vlad Cepesh
14.9.2014, 7:53
Po specifikacijama 75W je maksimalna snaga koja moze da prodje kroz PCI-e 16x slot na maticnoj ploci, tako da za dosta modernijih grafickih kartica treba dodatne snage i valja to prikljuciti. Samo mi nije jasan taj 4pinski prikljucak pored prvog PCI-e 16x slota, obicno to ide za IDE uredjaje starije generacije i neke starije graficke, ali se kaci direktno u kompnente, ne u maticnu. Ovo prvi put vidim u zivotu.
Neke stare matiče, obično tzv OC modeli su koristili taj sistem da bi obezbedili dodatno 12V napajanje i stabilniji napon. Sad se aktuelna neka drugačija rešenja, kao kod na primer Gigabyte Z87X-OC koja ima konektore za 1 x 4 pin 12V, i 2x 8pin 12V EPS , jedan kod procesora, drugi kod PCI-E x16 slota.
Rešenje jeste staro već nekoliko godina, ali je i dalje vrlo aktuelno. Konkretno, dodatno napajanje može da bude izvedeno preko molexa, SATA naponskog konektora, a retko i kao EPS procesorskog-naponskog konektora. Kada se koristi više od jedne grafe u sistemu, povezivanje dodatnih konektora je poželjno, nekad i neophodno da PCI-E vodovi na ploči ne bi bili preopterećeni. 75W je garantovano na primarnom slot, za druge to uopšte ne mora da bude pravilo. Ovo naročito važi kada je sekundarni ili tercijarni PCI-E slot u punoj dužini (x16), ali zapravo ima polovinu vodova i funkcioniše kao x8, a ostatak slota je prazan, tj. samo plastika je pune dužine.
MARE GSX R
14.9.2014, 20:49
Joj ljudi ja vas slabo kapiram, moze li to na prostom srpskom za nas neskolovane, ja samo znm da mi je ovaj prvi PCIe slot (naradzasti) 16x a ovaj dr 4x... i da kada su mi to povezali pre 2 god su mi rekli da sad kao mogu koju god hocu graficku da prikljucim... al ja u svakom slucaju koristim samo jednu obicno u prvi slot... jer meni komp sluzi prvenstveno za zezanje ne za posao i neke ozbiljnije stv, i sad cu da ga nabudzim max sto moze ploca i neka radi dokle radi posle toga ide druga makina... :D
Dokle god koristiš samo jednu grafu i to u primarnom slotu, nema potrebe da povezuješ dodatno napajanje na ploču. Grafu svakako treba da držiš isključivo u prvom slotu, jer u 4x (drugom) slotu performanse neće biti kakve bi trebalo da budu. A i morao bi da kačiš dodatno napajanje i to svakako nema nikakvog smisla raditi. :)
MARE GSX R
15.9.2014, 10:59
Dokle god koristiš samo jednu grafu i to u primarnom slotu, nema potrebe da povezuješ dodatno napajanje na ploču. Grafu svakako treba da držiš isključivo u prvom slotu, jer u 4x (drugom) slotu performanse neće biti kakve bi trebalo da budu. A i morao bi da kačiš dodatno napajanje i to svakako nema nikakvog smisla raditi. :)
Aham hvala sad vec puno jasnije... :D znaci koju god da uzmem i dokle god je drzim u prvom primarnom slotu nema potrebe da kacim dodatno napajanje iako grafika ima prikljucak za to... :icon_stud
water wizard
15.9.2014, 13:45
ne na grafičku, na matičnu nemaš potrebe da kačiš..
MARE GSX R
15.9.2014, 14:36
Dokle god koristiš samo jednu grafu i to u primarnom slotu, nema potrebe da povezuješ dodatno napajanje na ploču..
ne na grafičku, na matičnu nemaš potrebe da kačiš..
tek sad vidim da je covek lepo napisao, od sada citam pazljivije... :boodala:
water wizard
16.9.2014, 17:03
i više nego dobro, grafička ti nije veliki potrošač
Bilo bi sasvim dovoljno. E sad, imaš i tu opciju da ga prodaš i dodaš za neko kvalitetnije ukoliko bi radio upgrade grafike za neki model koji vuče više struje.
U tom slučaju slobodno stavi GPS-600A8, radiće sve kako treba.
To napajanje je odlicno i zavrsice ti poso sa tom konfom. ja sam imao isti model samo 500w i bio sam stvarno zadovoljan, tako da ako je plus i poklon, ne razmisljaj puno nego ga montiraj u kuciste :D
Napajanje 630W Thermaltake Smart SE SPS-630M Modularno (http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-630w-thermaltake-smart-se-sps-630m-modul.11.html?productId=33462)
Sf-550p14xe
+1
Kad vec ne moze da se protegne za Antec....
Koje tačno Antec-ovm model misliš da bi trebao da pazarim?
http://www.itsvet.com/tekst/antec-truepower-classic-tp-550c/8572/
Nesporan kvalitet i 5 godina garancija
Vlad Cepesh
29.9.2014, 1:23
Planiram da pazarim novo napajanje jer na starom je poceo ventilator da ispusta cudne zvuke i verovatno pocelo da odlazi u vecna lovista. Budzet mi nije veliki, 5000 dinara, i imam 2 opcije koje bi mi radile posao, a to su Chieftec GPS-500A8 ili Raidmax Cobra RX-500AF-B. Bazajacu po IT Svetu, naisao sam na ovo cudo:
http://www.itsvet.com/proizvod/super-flower-sf550p14p/comp_comp_powersupply/1236/892
U pitanju je SuperFlower SF550P14P model. Ima li neko iskustva sa ovim napajanjem?. Navodni bi trebalo da ima 468W na 12V granama, sa maksimalnih 550W.
A koje komponente treba da ti tera napajanje?
Vlad Cepesh
29.9.2014, 10:55
Tera Core I5 2500K, 8GB Rama, Radeon 6950, 2x500GB HDD i dve 12tice u kucistu, sa tim sto bih menjao graficku pocetkom otkobra. Uzeo bih na Radeon R9 270(X).
Trebao bi da staviš neko kvalitetnije i jače napajanje nešto 600w a da ima
bar 3 x 12 v grane..
Meni ovaj nestek fino gura ovu aždaju gtx 260 već nekolko meseci
nikakvih problema nema..
Ovde kod nas znaš i sam da je priča jadna..
Ako imaš nekog preko da ti pazari nešto sa ebay.de..
Moj drug juče pazario ovo.
Silverstone st75f..
Za 35 evrića..http://silverstonetek.com/product.php?pid=240&area=en
Vlad Cepesh
29.9.2014, 18:17
Meni trenutno masinu pogoni 3 godine stari LC Power LCH600-12V sa "600 W". Ima 2x20A na 2 12V grane, sto mu navodno daje 480W. Tako da krstenih 550W mislim da bi bilo dovoljno do zamene graficke.
Sto se tice narucivanja preko neta u inostranstvu, nemam nikog. Imam Visa Internet karticu, i mogu sam da narucim, ali sam se uvek zentao da porucujem zbog nase carine, poste i nestajanja delova i komponenti u vazduhu i ostecivanje istih...
Pa onda pazari nešto od 500w da bude kršteno i dobre 12v grane..
Ja sam stavio jače napajanje iz razloga da mogu da turim bilo šta od
hardvera a da se ne zentam dal će biti dovolljno ili ne..
Bez obzira kolko grafika troši ono uvek ima dovoljno rezerve da radi
normalno..
Game fever
29.9.2014, 19:11
Hteo bih da osvezim komp, zelim da pocnem od napajanja? Da li neko ima iskustva sa ovim (http://www.super-flower.com.tw/products_detail.php?class=2&sn=17&ID=102)napajanjem
Kako vidim ljudi govore da su izuzetno kvalitetni samo nisu toliko popularni zbog cudnog imena.
Hteo bih da osvezim komp, zelim da pocnem od napajanja? Da li neko ima iskustva sa ovim (http://www.super-flower.com.tw/products_detail.php?class=2&sn=17&ID=102)napajanjem
Kako vidim ljudi govore da su izuzetno kvalitetni samo nisu toliko popularni zbog cudnog imena.
Ne bih rekao da nisu popularni, nego da je malo njih culo za SF. Oni su pre svega OEM, tek odnedavno su prisutni u Evropi pod svojim brandom, a samim tim i kod nas. Mozda da se vise culo za EVGU pa to je ovo isto http://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=220-G2-0750-XR samo SF pravi za njih... Ukratko SF Leadex serija su vrhunska napajanja.
Šta mislite o ovom napajanju http://www.lc-power.de/index.php?id=401&L=1-Grafi%C4%8D ?
Kvalitetan Andyson od 600W. Jedino sto se za slicne pare mozda kupiti Antec od 650W...
Jel moze neka preporuka za napajanje do 5000? Naravno pozeljno sto manje. Prevrnuo sam testove i ostalo i svakom nadju dlaku u jajetu,msm shvatam da nije top klasa,ali valjda nisu toliko ni losa :confused:
-LC600H-12 600W
-Super Flower SF-550P-14P v2.2
-Chieftec GPS-500A8
-COOLER MASTER B Series 500W(malo preko 5k ali 3god garancije)
Treba da napaja amd 750K,r7 260x,ostatak standardan. Prvo me zanima da li vredi 1000(i vise) din razlike lcp u odnosu na ostale? Najvise bi SF zbog 14ice vent, tisinaaa(trenutno imam neko cudo sa 8cm,bez regulacije obrtaja :n-cc2: ),ali sam za njih citao da kod nas stize svasta... A i nema aktivan pfc. Prosto sam sludjen :confused:
Zdravo drugari.Prvi mi je put da pisem ovde.Gledam neku karticu r7 260x powercolor i sve moze,poloca procesor,sve je to ok.Napajanje bi isto trebalo da bude ok.Nije neko kris a nije ni bog zna sta ali kazu da je minimum 500w a ja to imam..Ima 500 w i sledecu oznaku TM-500-psap-f1.Kuciste mi je Cooler Master.Na nalepnici pise u onim kockicama +12v a ispod 20a.Za karticu koju zelim minimum je na 12v 19a.Da li sam u pravu da je napajanje ok bar za sad.Ima i cak i 1 a lufta.A imam i spoljni stabilizator napona da bi dobijao konstantno istu struju u napajanje.Da li snaga u amperima koju trazi graficka mora da bude ista apsolutno sa snagom napajanja na 12v?
Hvala unapred.
[QUOTE= Moćiće da to napajanje da gura konfiguraciju sa tim komponentama, ali bi ti savetovao da u nekombudućem periodu zameniš napajanje, čisto radi predostrožnosti[/QUOTE]
E hvala to sam i mislio zato sto sam cuo glupost da napajanje moze da sprzi karticu kao recimo ona trazi minimum 19a a napajanje radi na 20a.Odnosno da mora tacno u amper da se poklopi a koliko znam bolje je da je napajanje jace nego sto komponente traze a one uzimaju struju koliko im treba,zato i sluzi napajanje a ne ide direktno iz stekera u zidu.
Nisam upoznat sa tako nečim, mada mi to nekako nema logike, logika kaže baš to što si ti rekao čak i ako je napajanje jače komponente će da crpe onoliko koliko im treba...više je bolje
Koliko je staro to tvoje napajanje?
Pa kupio sam ga zajedno sa konfiguracijom u Gigatronu pre 3 godine.
water wizard
4.10.2014, 17:33
na granici si ako počne da se gasi ili bude nestabilan kompjuter trebaće da se menja
A koja bi kartica bila tu negde a da trosi manje sta mislis?
water wizard
4.10.2014, 17:50
GTX 750 ali je malo skuplja
Ja bi izabrao ovog Chieftec GPS-500A8, kvalitetno je bronze napajanje, sa standardnim under/over voltage i ostalim zaštitama, nećeš imati problema sa konfiguracijom koju treba da pokreće...
Msm da nije bronze, da je samo 80+:confused:
Pa nemam bas kad da se cimam za nesto preko... Taj chieftec je i bio moj izbor,ali cini mi se da sam negde procitao da "kao postoji i bolje za te pare"...
Ja bi izabrao ovog Chieftec GPS-500A8, kvalitetno je bronze napajanje,
Samo za informaciju. Navedeni Chieftech nema 80+ sertifikaciju.
http://www.plugloadsolutions.com/80PlusPowerSuppliesDetail.aspx?id=19&type=2
Chieftech-ova oznaka koja stoji na napajanju nije ista kao 80+ Njegova oznaka oznacava da je na odredjenom procentu opterecenja napajanja ( obicno 50% ) iskoristenost 80%.
Koja je razlika ako napajanje ima 2 te 12v grane ili jednu?Sta cete laik sam:)
Koja je razlika ako napajanje ima 2 te 12v grane ili jednu?Sta cete laik sam:)
Single Rail vs Multi Rail PC Power Supplies as Fa…: http://youtu.be/rC-ImSeYn2A
Single Rail vs Multi Rail PC Power Supplies as Fa…: http://youtu.be/rC-ImSeYn2A
Hvala.Jasno.
Nego imam UPS PowerMustek 424e.Ranije kad nestane struja komp je radio jos minut dva bez problema a sad kako nestane struja tako se gasi komp i ako je ukljucen preko UPS-a.Sta moze da bude on radi zapisti kao i uvek kad se pali gasi...Znaci li mi uopste za zivot napajanja?
madsrdjan
16.10.2014, 18:47
Pitanje: Šta se desi ako imamo, recimo jaku mašinu a slabo napajanje? Šta bi se desilo kada bi max opteretili mašinu? Da li bi se ona restartovala/ugasila? Da li bi oštetili komponente? Spržili nešto?
U najboljem slučaju bi se računar gasio ili nestabilno radio. U najgorem bi se moglo desiti nešto ovako
http://onlinebackupyourdata.com/images/burned%20PC.png
Pitanje: Šta se desi ako imamo, recimo jaku mašinu a slabo napajanje? Šta bi se desilo kada bi max opteretili mašinu? Da li bi se ona restartovala/ugasila? Da li bi oštetili komponente? Spržili nešto?
Ako je napajanje slabo neće moći da pokrene konfiguraciju pri velikim opterećenjem, dok ukoliko je dovoljno jako ali nekvalitetno, moguć je i ovaj poslednji scenario što si naveo. Ako pak napajanje ima određene zaštite, ugasiće se i višak struje preuzeti na sebe i time sačuvati ostale komponente. Zato bi kvalitetno napajanje bila jedna od najbitnijih komponenata kada se sklapa konfiguracija, jer perfomanse u radu dosta zavise i od njega.
Edit: A i Darko ti je slikovito pretstavio najgori scenario. :D
madsrdjan
16.10.2014, 20:43
Pazario sam Dell Optiplex 775 koji ima svoje Dell 300w napajanje. U njega sam ubacio E8400 + Ati 4850. Računar radi ali nisam još ništa zahtevno pokretao na njemu. Sad, interesovalo me može li da posluži privremeno dok ne kupim neko jače napajanje?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.