Prikaži potpunu verziju : Napajanja
Strane :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
Trebalo bi da posluži, s obzirom da je napajanje iz office mašine koje po običaju imaju napajanja dobrog kvaliteta, trebalo bi da ne bude problema. Ovaj najgori scenario je uglavnom kod teških kinezština od napajanja, gde ne mare ni za osnovne stvari kada je u pitanju sigurnost.
Samo sam malo skrenuo pogled sa scene napajanja i vidim da Seasonic-u otišla cena jako visoko pa gledam sa drugom šta je sada najbolje za jedan i5 + R9 280 bez klokovanja. Ne steže se previše za kintu ali ne bi se ni razbacivao previše.
Prvo sam pomislio da bi stari dobri SS 400ET odradio odličan posao sa svojih 300-350W na 12V ali me malo cima što R9 280 navodno može da potegne i do ~200W što je max ovog SS-a po jednoj grani. Ne verujem baš da je ova brojka moguća u igrama ali mi ipak cima živac. A sva jača SS su trenutno bezobrazno skupa (500ET, 520GB su oko 75€). Onda sam malo pogledao Chiftec, npr. CTG-500-80P ili GPS-500A8... ili 600W varijante ako će gurati ovo lakše i tiše... Ali ne uspevam da pohvatam razlike između CTG i GPS...
I još samo jedna stvar, zna li se šta se krije pod FRACTAL DESIGN Esence 600W (http://www.itsvet.com/proizvod/fractal-design-esence-fd-psu-es1b-hv-600w/comp_comp_powersupply/781/1048)? Na njihovom sajtu ovog modela nema, čak ni u discontinued sekciji.
Edit: Nije problem ni dati 70-ak €, uzeti nešto bolje... ali da bude bolje u smislu izrade i kulture rada a prosto dovoljno po pitanju vati. Ne volim taktiku "više da bi bio sigurniji" jer je to tipična odlika neznanja. :)
TT 530M je provereno napajanje, može da razmisli o njemu.
water wizard
1.11.2014, 14:36
sva ta napajanja iz srednje klase mogu da pruže maksimum u peeak tj na trenutak, dok je Seasonic deklarisan da radi konstantno pod tim opterećenjem. Tako da bolje uložiti u malo jače napajanje od minimum 600W za tu 280
CTG je najbolja serija od Chieftec asortimana.
Shang Tsung
3.11.2014, 13:38
Ja bih preporučio Antec TP-550C EC. Ima ga u jednoj beogradskoj maloprodaji za 9100 din. U pitanju je napajanje sa 80+ Gold sertifikatom, pri čemu je Seasonic unutra. Jedina realna mana je što nije modularno, ali s obzirom na cenovni rang, ovo i nije realan problem.
Super Flower SF-450P14HE,
http://www.itsvet.com/proizvod/super-flower-sf-450p14he/comp_comp_powersupply/1236/901
MARE GSX R
4.11.2014, 11:08
Da li moze napajanje od 300w (nmg ni da procitam koje je... video sam samo da pise forpiv) da posluzi za testiranje procesora intel pentium d 945 da se proveri da li proc radi? posle ce se naravno ako je ispravan uzeti jace napajanje....
Moze ne vidim sto ne bi moglo nije sad da je to ne znam koji proc, al opet 300w je sirok pojam pravi output nam je nepoznanica.
Tdp tom procesoru je 95w btw.
MARE GSX R
4.11.2014, 13:18
Moze ne vidim sto ne bi moglo nije sad da je to ne znam koji proc, al opet 300w je sirok pojam pravi output nam je nepoznanica.
Tdp tom procesoru je 95w btw.
Ma znm ja da to nije neki procesor ali su poznati po tome da zderu struju i greju se ko rostilj, zato pitam, cisto da posluzi da se upali i da se malo nabije u obrtaje.... nzm koje bi posle mogao da uzmem za taj procesor, dva dvd-a i grafa ge force 9500 gs.? a mogu li ja negde da procitam taj pravi output ili mi treba onaj tester za napajanja?
Manje vise svako Lc power napajanje ce lepo da ti zavrsava posao sa tom grafom i procesorom, iako ni ona nemaju onoliko koliko pise po specifikaciji dovoljno je i to.
Za ovo testiranje sto radis sad pa nista kad budes otvarao vidi sa zadnje i prednje strane koji model napajanja je, za output imas negde na netu ionako zabelezeno ako ne nadjes nikakve podatke samom napajanju .
Prelistaj i ovo Link (http://forum.benchmark.rs/showthread.php?261963-Kako-izracunati-pravu-snagu-napajanja)
Johnny-24
4.11.2014, 14:58
Thermaltake Smart SE 530W je odlicno napajanje pa eto vam jedna preporuka za napajanje gura X2 5000+, 8800GTX i jos neke sitnice bez problema a 8800 GTX je tdp 160W cini mi se...
Stella Rossa
7.11.2014, 20:04
Dobik jednu gtx 590 pa sam hteo malo da se igram sa njom al nisam 100% siguran dal ce moci napajanje da je izdrzi.Najverovatnije hoce al cisto da proverim u pitanju je hx650 bronze.Na sajtu pise da treba 700w i 50A na +12v grani a ovo moje napajanje moze do 52A.Nisam siguran pa da pitam btw ovo napajanje je u pitanju http://www.corsair.com/en/professional-series-hx650-80-plus-bronze-certified-modular-power-supply
Moći će. GTX 590 ima TDP od 365W. Sve i da ga upariš sa nekim gladnim CPU-om od 130W TDP, to je i dalje ispod 500W. Sa obzirom da je HX650 (Seasonic inside) provereno kvalitetno napajanje koje garantovano može da isporuči svojih 52A, tj. 620W na 12V, problema nema.
A to što navode 700W je ono za svaki slučaj, nije svako napajanje Corsair...
Antec True Power Classic 550w domaći test:
http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/antec-true-power-classic-550w
Ej, ljudi sutra mi stize R9 270X Sapphire Dual X OC 2GB.Imam napajanje TT LT-500 500w koje sada tera ati 6850 i phenom 960t bez problema.Plan mi je da privremeno koristim ovo napajanje jedno mesec dana dok ne kupim novo, neki corsair od 600w najverovatnije.Mislim da ce ovo bez problema da gura neki period, ne verujem da potrosnja moze da predje 350w, a ovo napajanje daje realnih 400w.Neki savet ili misljenje u vezi ovoga bi dobro doslo!
zaneobre
20.11.2014, 15:47
Моја препорука за напајање "Cooler Master GX 650W" ради одлично и имате и 5 година гаранције, тешко да ће те да се зезнете ако се одлучите за овај модел :a_whistli
Drugaru treba napajanje.
Konfa je:
Amd Athlon 5000+
Ploca Asus M2N
Grafa MSI 6670 1gb DDR 5
2 harda + 12cm vent da izvlaci vruc vazduh.
4 gb DDR 2
Budzet je oko 3000 +- neka kinta.
Sta moze da se pazari za ovu kintu? Dajte vise predloga.
Ovako sam ja nesto gledao:
LC Power 420W LC420H-12 - 2.349,00 rsd
Super Flower SF400ATLAS 12cm Vers.2.2 - 3.370,00 rsd
LC Power 500W LC500H-12 V2.2 - 3.310,00 rsd
Nepotpisani Čitalac
4.1.2015, 23:21
Za te pare bolje jedno od ova (http://www.kupujemprodajem.com/CORSAIR-WX450W-450-Wati-18123956-oglas.htm) dva (http://www.kupujemprodajem.com/Napajanje-CORSAIR-450w-17719630-oglas.htm), nego bilo šta novo. Ionako u zemlji Srbiji garanciju mož' da okačiš mačku o rep, a i ovo su interno Seasonic napajanja koja će da žive još 4-6 godina bez problema, potencijalno i duže.
Ipak bih novo uzeo... Da li uzimati nesto od ovoga sto sam nabrojao ili ima nesto bolje? Mislim sva tri ce obaviti posao. Razmotricu i nesto polovno...
Nepotpisani Čitalac
5.1.2015, 1:36
To je razlika između polovnog Poršea (sa ~ 100.000 pređenih km) koga je vozio deda Austrijanac koji ga je čistio krpicom za naočare na svakih 15 minuta i u njega ulazio samo u krpenim papučama; i ganc-novog Yuga.
Ja bih radije ono prvo u 100% slučajeva.
Razumeo :-)
Ipak ti u potpisu pise PSU Guru. Ja bio u fazonu sta moze da bude gore od Bluberija od "350"W pa sam mislio da ce i ovo sto sam nabrojao odraditi posao (odradice sigurno) ali opet ce verovatno isto dugo trajati kao i polovnjaci koje si mi predlozio samo sto su ta dva daleko kvalitetnija.
A i neces rizikovati u slucaju udara groma, pada i porasta napona u mrezi i tako dalje. Ovo su kvalitetnija napajanja i imaces vecu sigurnost iako su napajanja polovna. Ali svakako LC ce odraditi posao ako basbas ne zelis polovno.
Jel moze neko da mi objasni ovoliku razliku u ceni izmedju ova dva napajanja:
Chieftec GPM-1250C Navitas 1250w, 80+ Gold, +12V 104A - 20k din
Seasonic SS-1000xp 1000w, 80+ Platinum, +12V 83A - 39k din
Garancija je 2 godine naspram 7 godina sto je velika razlika, Seasonic znam da je veoma kvalitetan, ali trebalo bi i ovaj high end Cheftec da je kvalitet.
Recimo da neko kupuje napajanje ovog tipa za neku gaming masinu u kojoj ce da bude SLI i overklokovan procesor, jel se isplati dati tolike pare za taj Seasonic, ako ce sve to i ovaj chief od 1250w odraditi kako treba, jel ta garancija dize cenu toliko, odnosno vrhunski kvalitet?
Platinum napajanja su zbog efikasnosti veoma skupa. Ta efikasnost jeste donekle veća u odnosu na napajanja sa Gold sertifikatom, ali ne opravdava razliku u ceni. Možda kada je mašina pod stalnim opterećenjem, tj. ako se koristi za rudarenje i sl. akcije, pošto je efikasnost najviša kod otprilike 80% opterećenja.
Što se ova dva modela tiče, evo iz prve ruke:
Taj Chief je hardverski odličan. U redakciji ga koristimo za testiranje. Najveći deo vremena ventilator se uopšte ne vrti i napajanje je hladno. Čak i pod opterećenjem sa jednom grafičkom se vent skoro nikad ne uključuje (i proc i grafa klokovani žestoko, i7-4770K i GTX770). Bez ikakvih problema je guralo 5960X sa svih 8 jezgara klokovanih na 4,5 GHz + 3-SLI GTX770 i ostatak konfe. Pri tom nije bilo bučno, tj. uopšte se nije čulo pored grafičkih i vodenjaka na procesoru, ali bi u ultra-tihim mašinama svakako bilo čujno. Polu-modularnog je tipa, tj. ATX i EPS konektori (kojih ima 2, 4+4 i jedan 8-pinski) nisu odvojivi. Što se mene tiče, najveća mana su jako kratki kablovi. Za konfe kojima je namenjeno, sa više grafičkih spakovanih u bilo šta veće od mid-tower kućišta, svaki cable management jednostavno je neizvodljiv. Kablovi su obloženi bužirom, prilično kruti i ima svega par klasičnih molex priključaka. Takođe, ne raspolaže hibridnim modom, tj. prekidačem koji će "naterati" vent da se uvek pomalo vrti kako bi obezbedio strujanje vazduha u kućištu, nego sve to radi automatika. Nije presudno, ali nekom može da znači ako nema dodatnih ventova za promaju, već koristi napajanje. Takođe, broj kablova ograničava upotrebu na max 3-SLI/Crossfire kombinacije. Za 4 grafe ne može da se upotrebi.
SS XP serija je odlična. Kilovatni model nisam probao, ali lično koristim 760XP2. Na mojoj konfi, šta god radio vent se ni jedan jedini put nije uključio za ovih godinu dana koliko ga imam i uvek je hladno, čak i leti. Ima prekidač za hibridni mod, tako da vent uvek može da se uključi da radi na minimumu ako za time ima potrebe. Ja ga držim na hibrinom modu, tj. da se automatski uključuje kad ima potrebe, ali moja mašina ga prosto ne opterećuje dovoljno da bi se to desilo. Kablovi su kruti, nisu bužirani i svi su potpuno crni, što zna da zakomplikuje život ako nešto budžiš pa nisi siguran koji je koji, naročito kod jump-starta, ako ga pališ bez ploče. Konektora ima dovoljno za sve moguće kombinacije, potpuno je modularno (što olakšava cable management), ali podržava samo 2-SLI/Crossfire kada se koriste kartice sa po 2 dodatna konektora. To je OK za njegovu snagu, kilovatni model mislim da podržava 4-SLI/CF rešenja. Pri tom su kablovi sasvim dovoljne dužine i za veća kućišta.
Garancija za oba modela je tolika koliko si naveo. Možda možeš da pogledaš Seasonic Gold seriju napajanja, koja su jeftinija i imaju 5 god. garancije.
Toliko mi za sada pada na pamet, ako te zanima još nešto, pitaj. :)
Jel moze neko da mi objasni ovoliku razliku u ceni izmedju ova dva napajanja:
Chieftec GPM-1250C Navitas 1250w, 80+ Gold, +12V 104A - 20k din
Seasonic SS-1000xp 1000w, 80+ Platinum, +12V 83A - 39k din
Garancija je 2 godine naspram 7 godina sto je velika razlika, Seasonic znam da je veoma kvalitetan, ali trebalo bi i ovaj high end Cheftec da je kvalitet.
Recimo da neko kupuje napajanje ovog tipa za neku gaming masinu u kojoj ce da bude SLI i overklokovan procesor, jel se isplati dati tolike pare za taj Seasonic, ako ce sve to i ovaj chief od 1250w odraditi kako treba, jel ta garancija dize cenu toliko, odnosno vrhunski kvalitet?
Mozda se ne isplati dati 39k za taj Seasonic, koji je fantastican, ali zato mozes za 29k da uzmes SUPER FLOWER Leadex Platinum 1000W SF-1000F14MP (garancija 5 godina ;)). Prema misljenju mnogih PSU fanatika ova serija je neprikosnovena kada se gleda cena/kvalitet.
matrix_ninja
23.4.2015, 18:13
Valja li ista ovo napajanje ?
http://www.olx.ba/artikal/16743489/napajanje-argus-720w/
Vidim pise efficiency 82+ pa nisam siguran jel znaci to sta (na ovom seasonicu sto imam pise 80+)
Uglavnom, treba mi za athlon II 640 x4, i amd 6950 1gb.
Il da dodam jos malo, pa uzmem ovaj zalman?
http://www.olx.ba/artikal/14514830/zalman-zm700-lx-700w/
Ili da idem na ovaj corsair?
http://www.olx.ba/artikal/17000919/napajanje-corsair-vs-650w/
pozdrav! drugar ima phenom II X4 955 be i R9 280 sa 8 giga rama. dali je dovoljno napajanje Raidmax RX-500AF ??? ako ne, sta bi ste preporucili.hvala
Trgovao sam nedavno Thermaltake Toughpower 750W Gold, s 5 godina garancije.
Da li su to kvalitetna napajanja ranga Chieftec-a, Corsair-a, Seasonic-a?
I da li može da izgura 2 GTX 970 i I7 3820?
Trgovao sam nedavno Thermaltake Toughpower 750W Gold, s 5 godina garancije.
Da li su to kvalitetna napajanja ranga Chieftec-a, Corsair-a, Seasonic-a?
I da li može da izgura 2 GTX 970 i I7 3820?
Pa ni Chieftec i Seasonic nisu ista klasa :) Thermaltake je ispod Seasonica, koji vazi za najbolja.
750W bi trebalo da je dovoljno za 2 x 970 :)
Pa ni Chieftec i Seasonic nisu ista klasa :) Thermaltake je ispod Seasonica, koji vazi za najbolja.
750W bi trebalo da je dovoljno za 2 x 970 :)
Seasonic,Enermax,Be quet 3 napajanaja koja su vrhunska 10 mesta prazna pa ostala boranija.
OWERKLOKER
28.5.2015, 8:19
Otkad je to Be Quiet ispred npr. Corsaira?!
Ja se nešto prećerano ne razumijem ali Be Quiet isto mi bode oči ovđe u ovoj listi.
Ja na ovo moje imam 5 godina garancije, gold je, 80+ i ima 90% efikasnost, tako da me boli uvo za Seasonic, Enermax i ostala što koštaju po 100 i kusur.
Ovo sam za 70 trgovao.
Seasonic,Enermax,Be quet 3 napajanaja koja su vrhunska 10 mesta prazna pa ostala boranija.
Be Quiet ne proizvodi svoja napajanja, vec uzima od drugih i stavlja nalepnicu. Najcesci OEM je FSP (pouzdan), zatim HEC (ispod prosecan), jedino iza Dark Power Pro serije stoji Seasonic (modeli 850W+). U principu, nisu losa napajanja, ali ne mozes ih staviti u isti rang sa Seasonic-om.
Da si umesto Be Quiet napisao Super Flower, tvoj komentar bi bio realniji, ali ne bih bas ostale nazvao boranija. CWT i Delta Electronics su cenjeni proizvodjaci, znaju da naprave vrhunsko napajanje (kod nas su u ponudi najcesce low-end modeli, tako da nemamo pravu sliku).
Ni Enermax nije ono što je bio nekada.
Drugaru bi trebalo napajanje posto trenutno bluberi od "350w" napaja Atlona 5000+ i 6670 grafu i greje se kao sporet a ponekad i ispusti cudan zvuk.
Trenutno razmatramo 2 komada pa me zanima sta je bolja kupovina i da li je mozda bolje preskociti pa naci nesto boje.
1. Antec ea-380d green(6-pin)380w - 1.200 rsd
2. Zalman ZM400B-APS 400W - 1.200 rsd
Znaci da li je bolje kupiti nesto od ova dva ili sacekati malo trecu opciju.
Siguran sam da ce oba biti daleko bolja od bluberija ali ne znam da li su dobra kupovina ili bacanje para.
Taj Antec ce biti vise nego dovoljan.
Be Quiet ne proizvodi svoja napajanja, vec uzima od drugih i stavlja nalepnicu. Najcesci OEM je FSP (pouzdan), zatim HEC (ispod prosecan), jedino iza Dark Power Pro serije stoji Seasonic (modeli 850W+). U principu, nisu losa napajanja, ali ne mozes ih staviti u isti rang sa Seasonic-om.
Da si umesto Be Quiet napisao Super Flower, tvoj komentar bi bio realniji, ali ne bih bas ostale nazvao boranija. CWT i Delta Electronics su cenjeni proizvodjaci, znaju da naprave vrhunsko napajanje (kod nas su u ponudi najcesce low-end modeli, tako da nemamo pravu sliku).
Be quet dok je radio Listan gmbh je koristio Seasonic paltforme od kad su ga preuzeli Svajcarci 2013 ako se ne varam to je svoj svet.Otvori neki Be neces naci nista strano no nebitno to.
Prvi svoj Be quet e7 400w saam uzeo kroz neke polovne komponente koji sam koristio i na ovu konfiguraciju.Kad sam hteo da radim OC mislim da sam bas ovde piao kolko mogu.5850 na 1030/1250 sa 1.325v i procesor na 4,20 svi su mi govorili stani ne idi dalje nece izdzati.Prosle godine sam ga zamenio uzeo 750w dark power a svoje staro dao rodjaku on jos ludji od mene sa 550ti i fx 6300 stavi 280x:icon_scrai gura i dan danas da sam znao da tako gura ne bih ga dao ;).Komsija na 750w kako moje vuce 2x280x i 8350 pre toga 7990.Kad sam planiro kupovinu mislio sam se izmedju Seasonic i Be quet svi su mi rekli Be uzimaj i nema greske.Ako gledamo kvalitetno napajnje vljda gledmo specifikacije i njegovu zadnju granicu.750w Dark na 12v 110A (25,25,30,30)koliko napajanja moze da se pohvali ,gde ces kvalitetnije od ovoga kad bude stani pani A je taj koji odigra scenu zivota.Super Flower kolega vidi sepcifikacije jednog vidi drugog pa reci.Ja sam spreman sa mojim da idem do 744w u svako doba dana i noci:boxing:
Nisam sreo neko da se zalio na ova napajnja,steta kad sam ga kupovao kostalo je 147e sada je 182e za 25e imao bih 1000w i da ne brinem jedan vek ;)
@Picard Enermax isto ima proverena napajanja Revolution jako dobra meni su malo kicasta ali takodje vrhunska napajanja.
@Owercloker Oduvek Crosa je bilo jako dobro napajnje isto dok nisu zeznuli sa Turskim i Bugarskim i kojekavim kondezatorima pre par godina.Jedno vreme nije ga opste bilo u ozbiljnim trgovinama sad vidim se vraca ali im je ugled skoz srozan.Ko zna mozda vrate staru slavu.
@ karlos
Tvoj komentar je na principu rekla-kazala. Izvoli pogledaj ovo (http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page1354.htm).
Dakle, Seasonic je samo u Dark Power Pro seriji, ostatak je FSP i HEC. Ja mogu da napisem da sam terao GTX Titan na kinezu od 400w, kako ces ti da dokazes suprotno;) ?
Jos jedna velika greska je sto sabiras virtuelne grane. Ne mozes da kazes da to napajanje od 750W moze da isporuci 110A na 12V zbog toga sto ima na 4 grane 25,25,30,30A. (kombinovano ne moze da isporuci ni 70A). Vidi se da slabo poznajes ovu materiju, bez ljutnje. Nemoj da se salis da uporedjujes Super Flower i Be Quiet ;). SF je jedna od retkih firmi koja moze da izadje na crtu Seasonic-u (SF ima najveci broj kvalitetnih 80+ Platinum modela). Pre 7-8 godina bi poredjenje imalo smisla, ali poslednjih par godina SF je dostigao vrh sto se tice izrade napajanja (jedan od najvecih inovatora u svetu napajanja, nisu kao vecina, da "kradu" od drugih i lepe svoje nalepnice, oni su ti koji poboljsavaju, unapredjuju, pronalaze bolja resenja...). Ne kazem da su Be Quiet napajanja losa (cak se moze reci da su odlicna), ali budimo malo realniji, za njih drugi prave napajanja, tako da nije posteno reci da su najbolji ;) (ta zasluga opet ide Seasonic-u zbog Dark Power Pro serije :)).
Ako budes u prilici, pitaj McSteel-a, objasnice ti ko je ko u svetu napajanja.
Milos Darmanovic
16.8.2015, 19:08
Pozdrav forumaši, sastavljam novi PC i imam pitanje u vezi napajanja pošto se dosta toga promijenilo od kad sam skalapao svoj stari PC. Naime za napajanje sam uzeo Chieftec GDP-750C polumodularno napajanje koje ima dva izlaza za PCI-e i uz njega sam dobio dva kabla za te izlaze koji imaju po dva 6+2 priključka na sebi. Na grafičkoj imam jedan 8-pinski i jedan 6-pinski priključak. Moje pitanje je da li da grafičku napojim iz jednog izlaza sa napajanja jednim kablom sa dvije račve ili da vodim dva kabla i svaki konektor napojim iz različitog izlaza sa napajanja?
Hvala unaprijed
Jedno kablo sa svoja dva kraka je dovoljno. Imam istu konfiguraciju grafičke, dakle jedno PCI-E kablo sa svoja dva 6+2 pina je napaja.
Verovatno moze da radi i bez jednog u 2d modu ali nisu bezveze stavili 6+8 na kartu znaci prokljuci oba konektora.
Da ne otvaram novu temu vec da postavim pitanje ovde posto je problem vezan oko napajanja.
Drugar uzeo neki brendirani hp racunar. E sad kad je hteo da stavi njegovo napajanje video da ploca nema standardan 24-pinski konektor vec 6-pinski pci express konektor i neki 6-pinski aux konektor valjda se tako zove. Moze li nekako da se poveze na klasicno napajanje, postoji li nekakav adapter? Sta mu je ciniti?:confused:
Drugar hoce da kupi napajanje. ima ponudu za Chieftec A80, CTG 650c, nov, za nekih 5000. Kakvo je ovo napajanje? Jel vredi uzimati, jel se pokazalo da ima nekih problema?
Ako dobija garanciju neka uzme, ok ponuda.
Hvala.
A sad, pošto bih i ja menjao napajanje, ovo moje je odvratno i mislim da polako riknjava, uzeo bih npr 650W Antec TP-650C EC, vidim da ima 5 godina garancije. Ili mi predlažete nešto drugo u tom cenovnom rangu ili jeftinije?
Napajaće konfu iz profila, s tim što ću menjati grafu za godinu-dve.
To ili VPF-650 ili Chieftec GDP-650C ako bi da uštediš.
Ovako, dosao sam u posed graficke karte Asus Radeon HD 4850 512mb. Na netu sam nasao da je njena max potrosnja 110, 115w, kako na kom sajtu. Stavio bih je na svoju staru konfiguraciju: intel core 2 duo e6600 2,4gh, jedan hard od 80gb. Na tom kompu je napajanje Chieftec 450w. Da li bi bilo dovoljno za ovu graficku i gore navedeni procesor? Izvinite ako sam postavio pitanje na pogresnom mestu, ovde je rec o napajanjima, pa rekoh valjda je ovde naj prikladnije.
Ovako, dosao sam u posed graficke karte Asus Radeon HD 4850 512mb. Na netu sam nasao da je njena max potrosnja 110, 115w, kako na kom sajtu. Stavio bih je na svoju staru konfiguraciju: intel core 2 duo e6600 2,4gh, jedan hard od 80gb. Na tom kompu je napajanje Chieftec 450w. Da li bi bilo dovoljno za ovu graficku i gore navedeni procesor? Izvinite ako sam postavio pitanje na pogresnom mestu, ovde je rec o napajanjima, pa rekoh valjda je ovde naj prikladnije.
Moj prijatelj je na 460W napajanju (Cooler Master) bez problema gurao i3 i GTX460, koji ima 2 6-pinska konektora i, ako se dobro sjećam, je imao deklarisanu potrošnju od oko 160W, tako da ne bi trebalo biti problema.
hd5770 1GB c2d e7500 6gb ram,500GB HDD којекакви кулери још накачејни,chieftec 450W и гура од јануара 2010 до данашњег дана,кева користи сад тај компјутер буквално прође и по месец+ дана да га не угаси..
Hvala vam puno na odgovorima! :)
Kupio novo napajanje, i kada malo opteretim PC na 12v grani mi pokazuje ~11.968. Da li to malo odstupanje ne predstavlja problem ? Ova na 3 i 5 su odlicne.
Vlad Cepesh
22.12.2015, 4:57
Ne predstavlja nikakav problem. Gotovo nikad neces imati napon bas tacan kao sto pise, vec u nekom +- opsegu. Tebi je to manje od 1% i ne vidim razloga za brigu.
Ne predstavlja nikakav problem. Gotovo nikad neces imati napon bas tacan kao sto pise, vec u nekom +- opsegu. Tebi je to manje od 1% i ne vidim razloga za brigu.
Ima 1 dan, zato mi je cudno sto nema tacno 12v(da menjam na vreme :D). Imam jedno staro, koje nikad nije spustalo ispod 12v, pa sam ocekivao da ce i ovo raditi tako.........
Imam napajanje lc600h-12 v2.31 ( http://www.lc-power.com/en/product/netzteile/standard/lc600h-12-v231/ ) koje ima dve 12v grane sa po 20A na svakoj..Graficka koju trenutno imam na napajanju je r9 270x koja ima 2 x 6-pin konektora..Narucio sam graficku r9 380x gigabyte g1 koja ima samo jedan 8-pinski konektor..Pitanje je da li ce graficka preko tog jednog 8-pinskog konektora koristiti dovoljno snage, zato sto napajanje ima 12v1 i 12v2 sa po 20A?
Imam napajanje lc600h-12 v2.31 ( http://www.lc-power.com/en/product/netzteile/standard/lc600h-12-v231/ ) koje ima dve 12v grane sa po 20A na svakoj..Graficka koju trenutno imam na napajanju je r9 270x koja ima 2 x 6-pin konektora..Narucio sam graficku r9 380x gigabyte g1 koja ima samo jedan 8-pinski konektor..Pitanje je da li ce graficka preko tog jednog 8-pinskog konektora koristiti dovoljno snage, zato sto napajanje ima 12v1 i 12v2 sa po 20A?
razlika te dve karte je samo 10w
Assassinator
18.1.2016, 16:18
Šta mislite o Seasonic S12 II 620W (http://www.seasonicusa.com/S12II-Bronze.htm)? Zanima me kvalitetno napajanje 550W-650W, cena do 12k.
Dobro je, ali za malo preko 12k potraži Antec TP-650C, isto je Seasonic unutra, ali nešto bolja platforma, gold efikasnost i 5 godina garancije.
Assassinator
18.1.2016, 17:31
Ima li šanse da se kod nas nadje Evga SuperNOVA G2 550W ili 650W? Kod mađara ima tek od 750W što mi je overkill.
Nema. Ali možeš da pitaš nekoga da ti nabavi od 550 ili 650W.
Ili Super Flower Leadex Gold.
Drugar ima ovaj racunar
https://www.youtube.com/watch?v=tiHk_pp8yjM
Dakle u pitanju je HP dc8000. Resio je da Core 2 Duo E8400 zameni sa Core 2 Quad Q8400 procesorom sto smo i odradili.
Druga stvar, hteo je da stavi neku koliko toliko bolju grafu (uzeo je HD 5770).
Naravno, ova grafa zahteva 6 pin connector i neko pristojnije napajanje.
Uzeo LC 500H. Tu nastaje problematika.
Dakle napajanje koje je u kucistu je vece od standardnog(u ovom slucaju ovog LC Power napajanja), drugo maticna nema 24 pin connector vec ima neki 6 pin na ploci plus ima neka 2 4 pinska. Znaci pokusao sam neke kombinacije danas, ma nece da se javi napajanje. Doneo sam ga i uzeo sebi, na moju plocu EP35-DS3L sve radi ok.
U ovom gore video klipu ima ovaj link
http://www.ebay.co.uk/itm/ATX-24pin-to-Motherboard-2-port-6pin-Power-Supply-Cable-for-HP-Z220-Z230-SFF-/131671682585?hash=item1ea83e6e19:g:7HYAAOSwnipWZ5m
Sta je u ovom slucaju najpametnije da se nabudzi?
Drugar ima ovaj racunar
https://www.youtube.com/watch?v=tiHk_pp8yjM
Dakle u pitanju je HP dc8000. Resio je da Core 2 Duo E8400 zameni sa Core 2 Quad Q8400 procesorom sto smo i odradili.
Druga stvar, hteo je da stavi neku koliko toliko bolju grafu (uzeo je HD 5770).
Naravno, ova grafa zahteva 6 pin connector i neko pristojnije napajanje.
Uzeo LC 500H. Tu nastaje problematika.
Dakle napajanje koje je u kucistu je vece od standardnog(u ovom slucaju ovog LC Power napajanja), drugo maticna nema 24 pin connector vec ima neki 6 pin na ploci plus ima neka 2 4 pinska. Znaci pokusao sam neke kombinacije danas, ma nece da se javi napajanje. Doneo sam ga i uzeo sebi, na moju plocu EP35-DS3L sve radi ok.
U ovom gore video klipu ima ovaj link
http://www.ebay.co.uk/itm/ATX-24pin-to-Motherboard-2-port-6pin-Power-Supply-Cable-for-HP-Z220-Z230-SFF-/131671682585?hash=item1ea83e6e19:g:7HYAAOSwnipWZ5m
Sta je u ovom slucaju najpametnije da se nabudzi?
Najbolje da proda tu plocu\kuciste i kupi polovnu standardnu
Vlad Cepesh
3.2.2016, 1:38
Ta masina ima nestandardno napajanje, maticna nije ATX formata i tu nastaje problematika. Jos je snaga starog napajanja 240 ili 320W sto je malo za neku iole ozbiljniju grafiku. Mozda neku koja ne trazi dodatne konektore tipa Radeon 7750 ili GeForce 750(ti). Covek u klipu je dao link ka resenju potencijalnom, a to je adapter. Mozda bi i ti mogao da probas. Koliko kontam treba ti 2x6pin (1 za plocu i 1 za grafiku) i 2x4 pin za plocu. Mozda bi moglo, ali verujem da si probao. Ako ne nabavite neki adapter za plocu i napajanje da se povezu kako treba, onda je prodaja ploce jedino resenje.
U pravu si Cepesh. Verovatno mu je to jedina solucija jer adaptercic ovaj mislim da nigde ne moze da se nadje
Kakva je kupovina CORSAIR VS Series VS650, 5 godina garancija za 58 evra?
Kakva je kupovina CORSAIR VS Series VS650, 5 godina garancija za 58 evra?
Sasvim ok
Koje od navedenih napajanja je najbolje za drzanje R9 380X grafičke:
Fortron Hyper 600w (http://www2.fsplifestyle.com/home/product.php?rKey=P161000095) - 5 godina garancije
XFX TS Series 550W PSU (http://xfxforce.com/en-us/products/ts-series-bronze-full-wired/ts-series-550w-psu-p1-550s-gren) - 5 godina garancije 80+ Bronze
Corsair VS650 650W (http://www.corsair.com/en/vs-seriestm-vs650-650-watt-power-supply) - 3 godine garancije
FORTRON 550W Raider RA550 (http://www2.fsplifestyle.com/home/product.php?AreaLang=0&PSN=380) - 5 godina garancije - 80+ Silver
Bitno mi je da je napajanje tiho, i po mogućnosti da je jedno od ovih sa 5 godina garancije
Hvala za odg. Možeš malo pojasniti zašto? Ja sam mislio da je Raider bolji s obzirom da ima Silver certifikat.
Ukratko, taj sertifikat pokazuje efikasnost napajanja, nema veze sa kvalitetom. Unutar pomenutog XFX-a je Seasonic, sto podrazumeva kvalitetnije komponete.
Citam na newegg u komentarima kupaca da ih se dosta žali na buku i Coil Whine... ne znam jel to neka greška u proizvodnji tog napajanja ili su ti samo imali lošu sreću... :paranoia:
Vlad Cepesh
14.3.2016, 16:21
+1 za XFX u ovom slucaju.
Na konfi iz profila ventilator na napajanju je poceo da pravi "klik-klik" zvuk (kao brza kazaljka na satu). Posto podmazivanje nije pomoglo, skinuo sam rotor i video da je osovina uglacana na jednoj strani (kao da vent nije dobro balansiran) pa sam resio da zamenim ceo ventilator.
Problem je sto je sam ventilator Yate Loon 14 cm i 2800 rpm (mada se nikada nije vrteo na toj brzini, tj. nikad nije bio bucan da huci ili nesto, sam ovo kliktanje), pa sam stavio Noctua NF P14s 1500 RPM. Napajanje je sada stvarno necujno, ali me brine to sto na papiru je manji CFM ove noctue od originalnog.
Zna li neko po kom principu kontroler u napajanju kontrolise brzinu obrtaja (da li u zavisnosti od temperature unutar napajanja ili u zavisnosti od opterecenja)? Sam vent se definitivno ne vrti punom brzinom na leru (mozda negde oko 800 rpm max tj. van kucista i startovano spajanjem crne i zelene zice)
Zavisi kako je projektovano napajanje..Neka imaju kontroler brzine pa kad
se više ugreju povećavaju obrtaje dok druga imaju određenu brzinu na kojoj vrte..Ako se puno ne zagreva to je ok..
Zavisi kako je projektovano napajanje..Neka imaju kontroler brzine pa kad
se više ugreju povećavaju obrtaje dok druga imaju određenu brzinu na kojoj vrte..Ako se puno ne zagreva to je ok..
Malo kasnim, ali evo. Napajanje se ne greje puno (kao za inat multimetar nece vise da meri temperaturu preko sonde, da uporedim temp ulaznog i izlaznog vazduha), ali sada na max loadu duva pozadi topao vazduh (ne vruc, mada trenutna konfiguracija i nije nesto gladna struje). Znam da napajanje ima AFC (active fanspeed control) ali ne znam u zavisnosti od koje promenljive funkcionise (opterecenje ili temperatura).
Ako je temperatura, to je bolja solucija jer ce kontroler "juriti" temperaturu nezavisno od toga koji je ventilator stavljen. Nadam se da ima smisla ovo sto sam napisao :D. Ako ima jos ko neki input, bio bih zahvalan.
Funkcioniše u zavisnosti od temperature.
Super, onda ne moram da brinem. Hvala!
s[C]ream Zombi[E]
18.7.2016, 14:35
Cao. Kako da izmerim temperaturu napajanja ? Da li postoji neki program ?
Sumnjivo mi je.
Nemaju napajanja senzore za temperaturu koje možeš da očitaš kroz program. Jedino fizički, uređajem - termometar i zabodeš termosondu u napajanje pa očitaš.
s[C]ream Zombi[E]
18.7.2016, 20:59
Nemaju napajanja senzore za temperaturu koje možeš da očitaš kroz program. Jedino fizički, uređajem - termometar i zabodeš termosondu u napajanje pa očitaš.
Pretpostavio sam.
Zahvalan sam.
ream Zombi[E];2084299']Pretpostavio sam.
Zahvalan sam.
Pa to baš i nije tačno :dedica:
Postoje Enermax-ova DIGIfanless napajanja,i ona imaju kompletan monitoring (temp i potrošnja). Već neko vreme su na tržištu, i vrlo su skupa.
http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_1&lv0=1&lv1=86&no=295
s[C]ream Zombi[E]
20.7.2016, 12:48
Zahvalan sam na obavijestenju Helen. Prelistacu to.
Interesuje me, da li taj program meni moze omoguciti da vidim temperature sopstvenog napajanja iako ne koristim Enermax? To je sustina.
Ukoliko tako nije, za mene je beskorisno. (ZDPMS)
Ne mozes ako nemas potrebne senzore unutar napajanja. Moraces da kupis napajanje kao sto je pomenuti Enermax ukoliko zelis kompletan monitoring.
water wizard
20.7.2016, 13:44
za one sa plićim džepom tu je ručni senzor staviš ruku pozadi i gledaš da li izduvava vreo vazduh
White Ripper
20.7.2016, 16:33
za one sa plićim džepom tu je ručni senzor staviš ruku pozadi i gledaš da li izduvava vreo vazduh
Upravo. Napajanje ne smije da izbacuje iole topliji vazduh. Sve što je jače od "mlako" znači da ne valja. Moj LC u full loadu živ se ne čuje i izbacuje hladan vazduh. Takođe, čovjek se ne može osloniti ni na iščitavanje volta preko prorgrama, ali opet najefikasniji način je uzeti više programa i uzeti sredinu. Takođe i oscilacije napona preko 5% su loš znak.
Ma što ne bi smelo da izbaca iole topliji vazduh. Evo baš sam postao radoznao i po prvi put nabio termo sondu u svoje napajanje Seasonic SS-400ET (znači tanka sonda i gurnuta u napajanje). Evo merenja:
- Idle, osećaj kada stavim ruku na izduv da nije čak ni mlako, sonda meri ~32 C
- Igram Dars Souls III sat vremena, ruka kaže umereno topao vazduh, sonda meri 38-39 C
Znači ono što je meni na ruci delovalo malo toplije, sonda unutar napajanja očitava kao 39 C što je za sve elektronske komponente hladno kao boza.
MARE GSX R
20.7.2016, 18:41
Ma sta ne moze, posebno neka meri u toplijim prostorijama, u manjim kucistima koja nemaju dobro strujanje vazduha, sa jednim ili nijednim vent, pa da veliki vent on napajanja vuce napolje toplotu od celog kucista, pa neka izmeri onda temp, a takvih naprava ima na milion koja rade po 12h svaki dan,godinama...
Послато са LG-P760 уз помоћ Тапатока
Ma sta ne moze, posebno neka meri u toplijim prostorijama, u manjim kucistima koja nemaju dobro strujanje vazduha, sa jednim ili nijednim vent, pa da veliki vent on napajanja vuce napolje toplotu od celog kucista, pa neka izmeri onda temp, a takvih naprava ima na milion koja rade po 12h svaki dan,godinama...
Upravo si naveo komp od mog burazera lol XD ne da bije topao nego vreo vazduh iz napajanja (LC 500w) josh sto mu se fan od proca ubija na 6k rmp_a ,neznam kako nije odlepio od buke do sad lolz
Al dobro da kucnem u drvo nijedan problem sa kompom vec dve godine!
Konfiguracija iz profila, 3 godine staro napajanje, ovaj tjedan mi stiže 970 GTX i 2 HDDa, je li ga trebam mijenjati ili još može?
Nabavih skoro ovo napajanje 630w 80+ gold http://www.enermax.co.uk/revolution-xt/ (http://www.enermax.co.uk/revolution-xt/)
šta kažete jel vredi nešto?
Konfiguracija iz profila, 3 godine staro napajanje, ovaj tjedan mi stiže 970 GTX i 2 HDDa, je li ga trebam mijenjati ili još može?
Taj Corsair bi trebalo da te služi bar još isto toliko bez problema.
MARE GSX R
20.7.2016, 21:27
Upravo si naveo komp od mog burazera lol XD ne da bije topao nego vreo vazduh iz napajanja (LC 500w) josh sto mu se fan od proca ubija na 6k rmp_a ,neznam kako nije odlepio od buke do sad lolz
Al dobro da kucnem u drvo nijedan problem sa kompom vec dve godine!
Ma svi bi oni hteli u sobi 25+ stepeni a da im kimponente budu 23 sa 2 venta, oces racku sine, kad bi to sve tako lako crkavalo niko bez vodenog hladjenja ne bi mogao... da se razumemo velike temp ne valjalju ali ni komponente nisu toliko svilene da ne mogu izdrzati 50+.....
Nabavih skoro ovo napajanje 630w 80+ gold http://www.enermax.co.uk/revolution-xt/ (http://www.enermax.co.uk/revolution-xt/)
šta kažete jel vredi nešto?
Napajanje je dobro, ima ocene od 8.2 do 9 na skali do 10. Regulacija napona mu je dobra, moze da ima manjih problema ako okrenes vent ka dole u kucistu, build q negde 4 od 5, moglo je i bolje. Ali sve u svemu, pouzdano napajanje za 5+ godina...
TPowerup: (https://www.techpowerup.com/reviews/Enermax/ERX630AWT/11.html)
TTown: (http://www.tweaktown.com/reviews/7196/enermax-revolution-xt-630w-80-plus-gold-power-supply-review/index5.html)
Da li je neko imao iskustva sa Chieftek napajanjima iz Eco serije?
Neophodno mi je novo napajanje za konfiguraciju koja se koristi za internet, ofis, itd., bez igara, barem novijih. Potrebno je da bude pouzdano i tiho.
Da li će moći napajanje MS-500 (na slici u spojleru) da izgura staru konfiguraciju sa dva hard diska, sa kojih moram da prebacim neke podatke na eksterni hard disk StoreJet 25H3 (1TB).Prethodno napajanje je bilo LC-B400ATX (na slici u spojleru).
CPU: AMD Athlon XP 2500+ 1,4 GHz
DDR RAM: 768 MB
MB: A7V600-X
HDD: WD2500JB x2 (250GB x2)
GPU: NVIDIA GeForce4 MX 440 (64MB)
http://i.imgur.com/mQTrncM.jpg
http://i.imgur.com/KhC2kg4.jpg
water wizard
30.10.2016, 19:36
Pa ovo ti je još slabije, ovo od 400W ima 20A na 12V a od 500 12A :kreza:
Još dole piše max 70W i 144W to ti je 210W napajanje
Sto rece wizard, to novo je slabije... ali gurace tu staru konfiguraciju (mali potrosaci).
:boodala: A na sajtu gde sam kupio napajanje piše snaga 500 W. :facepalm
Hvala na odgovoru, sad da vidim kako da ga vratim i dokupim neko malo jače.
jel ima neka velika razlika izmedju napajanja od npr. 600W koje kosta 3500 din. i onog od 9000 din. koje je isto 600W? da li ova jeftinija rade jednako dobro kao 2-3 puta skuplja napajanja?
water wizard
13.11.2016, 7:55
Ima, ugrađeni su kvalitetniji delovi, inače bi svi kupovali jeftina, ali mora i konkretan model nije ni svako skupo jednako dobro
jel ima neka velika razlika izmedju napajanja od npr. 600W koje kosta 3500 din. i onog od 9000 din. koje je isto 600W? da li ova jeftinija rade jednako dobro kao 2-3 puta skuplja napajanja?
Ima, to od 3500 din ne može da da 600W, a ono od 9K može možda i više, uz bolji "kvalitet" struje, dužu garanciju itd. što je posledica kvalitetnijih komponenata unutra. Nepisano pravilo je da se ~10% cene konfiguracije odvoji za napajanje da bi čovek bio miran.
Da jeftinija rade jednako dobro kao 2-3x skuplja niko ne bi kupovao skuplja, logično.
Ne znam da li su ova LC-500H, 600H... napredovala, ali je mene nervirao ventilator kod bivšeg LC5550 V2.2. Kada se zaprlja počne da pravi neku buku i zvrjanje... onda ti skineš celo napajanje, pa ventilator, pa očisiš prašinu i zauljiš... i to bude tiho narednih 6 meseci pa opet. Na kraju sam skinuo i rešetku i osigurač sa venta da imam direktan i brz pristup bez ikakvog alata i skidanja napajanja. :)
Koliko na papiru pise da izvlaci ovo napajanje?
https://s18.postimg.org/a5jags6rt/originalslika_Napajanje_Frontier_500_W_108550457.j pg
Prema nekoj mojoj kalkulaciji, dosao sam do 440w ukombinovano a 264w na 12v grani e sada kada bi to tipicno, za ovakva kineska napajanja prepolovili do pola izlaza u fullu dosli bi do 132w na 12v a 220w ukupno da moze da isporuci .
Napajanje je staro od 2013 na ovamo bez ikakvih problema ni preglasno, ni pregrevanja zbog samih komponenti, u kompu ne verujem da trosim vise od 170w-180w i to max peak.
Nikad se nije gasilo pri radu izuzev, onda kada je u samoj zgradi bilo problema sa naponom znaci ok primerak mi je zapao srecom.
E sad kad bih ubacio ovu grafu Link (http://a-maze.rs/index.php?route=product/product&path=4&product_id=12208)
Da li bih dostigao plafon ili bih jos imao lufta po vasem misljenju, (i da znam normalno da je gtx 750 ti stedljivija i isplatljivija ako se ne gledaju radnje zna da uleti i za 10-11k sa garancijom .
I da pitanje da li bi ovakav dizajn karte, ometao Pci uredjaje aka Tv Kartu ipak mi maticna ima samo jedan slot ? (ne racunam mesta za Pci-e slotove) u odnosu na sadasnju kartu Link 2
(http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102934)
CPU ti ima jako mali TDP od 55W i karta je samo 65W, što je taman OK za to napajanje na koje bih ja maksimalno kačio ~140W na 12V.
Inače, tvoja ploča je ova (https://content.hwigroup.net/images/products_xl/157485/msi-b75ma-e33.jpg) i meni izgleda da tu ima mesta za full dual slot kartu a da se ništa ne poremeti, ni PCI-e, ni SATA, a PCI je još dalje... Plus, ta grafika je jedva malo šira od jednog slota - slika profil (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31jhJA6ityL.jpg).
A ja bih se isprsio kako znam i umem za 750Ti negde na KP, samo malo skuplje da izaže a značajno bolja. Oko 90-100€ su vrlo malo korišćene, u garanciji još uvek.
Tako sam i mislio ali ti si otisao i korak dalje sa direktnim primerom hvala.;)
Vlad Cepesh
13.11.2016, 18:05
@Aibo
Posto sam imao prilike da sredjujem dosta tih budzetskih konfiguracija, sto rodbini, sto prijateljima, svima preporucim LC Power LC500-H ili 600-H, pa mogu da kazem da su novije serije bolje sto se tice ventilatora. Nije to savrseno, moze da se zaprlja i bude bucnije, ali nekako mi se cini da treba da prodje oko godinu dana i vise, pre nego mora da se cisti. Ja praktikujem na 6 meseci da to uradim, pa nema frke nikakave.
@Sale94
90% napajanja masina vuce sa +12V grana, tako da uvek treba gledati taj podatak. Jeftina napajanja uvek stave zbirno, dok je to kod ozbiljnih marki otprilike snaga na toj grani. Po nekom nepisanom pravilu za samo napajanje je pozeljno da ne prelazi nekih ~60% maksimalne snage na +12V grani. Ako imas CPU koji ima 95W deklarisane snage, graficku od 120W i ostatak sistema ~50W, to je zbirna potrosnja od ~265W po punim opterecenjem. To grubo znaci da bi neko napajanje koje daje oko 400W na +12V grani bilo idealno za takav sistem.
Naravno ovo nije idealan sistem, ali je dovoljno dobar da se izbere odgovarajuce napajanje.
To oko ventilatora i buke je verovatno bilo pogoršano time što je meni kućište bilo skučeno pa jedna stranica otvorena zbog hlađenja. Drugim rečima, prašina na sve strane. Međutim, Seasonic i to već polovan, je u istim takvim uslovima terao 2 god bez problema.
Sve u svemu, kad sam bio mlađi, štedeo sam na svemu što ne povećava fps. :) Ali kad prljav ventilator krene da zavija, pa još pogodi rezonantnu frekvenciju tankog lima na kućištu, to je "milina". :boodala:
water wizard
13.11.2016, 19:03
Eh, treba ulagati i u konfekciju, kućište, miš, tastatura, podloga.. pogotovo kućište što se tiče ove teme, pa da li napajanje ide gore ili dole pa da li ima filtere itd. A kućište obično najduže i traje, njega sam zadnjeg zamenio od svih delova a menjao sam 3 procesora, 2 matične, 2 grafičke.. nije ni sad neko skupo ali je mnogo bolje provetreno nego prethodno, sad imam MS industrial Conqeror, i pre sam imao neko njihovo ali se vidi da su za 8 godina unapredili dizajn i funkcionalnost
Rockstar
13.11.2016, 19:32
Da li bih dostigao plafon ili bih jos imao lufta po vasem misljenju, (i da znam normalno da je gtx 750 ti stedljivija i isplatljivija ako se ne gledaju radnje zna da uleti i za 10-11k sa garancijom .
Тај Radeon је заправо Radeon 7730 и ем не би била неки посебно добар upgrade у односу на карту коју већ поседујеш, ем је 11к за њу криминал. Обавезно иди на 750/750-Ti.
Тај Radeon је заправо Radeon 7730 и ем не би била неки посебно добар upgrade у односу на карту коју већ поседујеш, ем је 11к за њу криминал. Обавезно иди на 750/750-Ti.
Ne znam bas u svim mogucim kombinacijama R7 250 i to ne 250X je ispred moje i to debelo za moj pojam (75-80% na prakticnim testovima/klipovima).
Slazem se da cena nije realna za nekih 2 hiljade recimo .
250x znam da je rebrand od 7770, dok bi obicna 250 trebalo da je priblizni ekvivalent hd 7750 koja je opet iznad moje .
O gtx 750 Ti ne treba trositi reci, kad je ulozeno/dobijeno u pitanju prezvakano vec tolko samo treba ipak naleteti na neku sa garancijom a da nije skuplja, ili ista cena nego u radnji sto je najgore bilo ih je pun K na Kp do skoro za 100e doduse uglavnom 1gb verzije.
Sve u svemu za 900p mi i ne treba jace, od navedenih za sada tek toliko da bi ispratile Cpu koji je ispred Gpu, i tek u zadnje vreme to pocinjem da vise osecam u nekim igrama (citaj dark souls 3 rani patchevi i silno mucenje sa lighting particles mi je prevrtalo zeludac) i rekoh ajde da izjednacim sve .
Uostalom i napajanje bih odma menjao, da ocu Rx 460/gtx 950 il nesto tog tipa direktno bi otisao lestvicu il dve gore .
Toliko da ne spamujemo vise temu poruka primljena stanje jasno hvala na misljenjima i pomoci.:)
Rockstar
13.11.2016, 20:00
Не бих баш рекао да је тако, усталом погледај (https://www.techpowerup.com/gpudb/2459/radeon-r7-250) (имаш вамо десно relative performance). Нема 6570 али има 6670.
То је практично 7730 ипак, значи још мало слабија него 7750. А погледај колико је бржа 750-Ti. По мени, јако ћеш погрешити ако купиш тог Radeona за те паре, али одлука је на теби.
Pozdrav drugari, intetesuje me da li neko ima iskustva sa ovim napajanjem.Koliko sam saznao u pitanju je nemacko napajanje.
http://www.oldschool-samp.com/slike/?v=2016112819.jpg
http://www.oldschool-samp.com/slike/?v=201611izi.jpg
http://www.oldschool-samp.com/slike/?v=201611vlv.jpg
искрено да ти кажем тренутно сам у немачкој и нисам никад ни вид'о ни чуо за ово напајање
ако би ти нешто немачко онда бих ти препоручио Bequiet
Da li da ga vratim prodavcu ili da ostavim, plaćeno je 70e.
Vlad Cepesh
29.11.2016, 1:15
Sudeci po specifikaciji, izgledu i poreklu napajanje deluje kao kvalitetno, cak i po izradi. Jeste da nisam cuo za proizvodjaca, ali izgleda da se nisi zeznuo. Uzmi to sa dozom rezerve. Ali sta ti planiras da radis sa tih 850W? To je overkill, osim ako ne planiras neke graficke koje vuku 300W ili neke Crossfire ili SLI konfe.
Pozdrav drugari, intetesuje me da li neko ima iskustva sa ovim napajanjem.Koliko sam saznao u pitanju je nemacko napajanje.
http://www.oldschool-samp.com/slike/?v=2016112819.jpg
http://www.oldschool-samp.com/slike/?v=201611izi.jpg
http://www.oldschool-samp.com/slike/?v=201611vlv.jpg
Kratko googlovanje potvđuje da je u pitanju nemačka kompanija i od sajtova koji ga nude daje uglavnom nemačke i norveške sajtove. Cena za to napajanje je 75-85€.
Npr. na jednom nemačkom sajtu je ovako:
Ultraforce 850W - 76€
Seasonic SS-520GB - 58€
Seasonic sam naveo samo kao primer napajanja koje je kod nas u prodavnici 70€. Što znači da su cene na tom sajtu vrlo razumne i kao po običaju jeftinije nego u Srbiji. Dakle, napajanje koje si ti uzeo zaista košta toliko i da ga ima kod nas u prodavnicama, verovatno bi bilo 90-ak €. A koliko je zaista dobro ne znam ni sam. 850W za tu cenu mi liči da je otprilike na nivou LC Power Metatron serije ili nešto slično.
Napajanje je testirano nije bucno i cini mi se da je dosta kvalitetno izradjeno sudeci po težini.Ja sam na ovo napajanje sasvim slucajno naleteo, nisam imao nameru da ga kupim.Plaćeno je 70e ali posto je od preko nema garancije.Ne znam da li da se kockam s njim.Pokretalo bi i7 6700k i gtx 1060
Ne znam da li da se kockam s njim.Pokretalo bi i7 6700k i gtx 1060
Uzmi krstenih 500-550W i miran si (cak i za kasniji upgrade, buduce graficke nece biti veliki potrosaci).
Znači da vratim
Ukoliko ne zelis da se kockas (posto nemas garanciju) vrati. Uzmi novo kvalitetno 500-550W, neki Seasonic, XFX, Antec...
Smrtonosna Šorka
8.12.2016, 18:16
Od ova dva jeftina napajanja koja bi mogla da zamene moje još jeftinije lc 420w, koji bi uzeli:
1. 400W Raidmax RX-400XT 28A na 12v
2. Chieftec 500W - PPS-500S +12V1 32A
Cena 3400 i jedan i drugi.
Da li su oni ok, za neke grafičke koje imaju tdp do 150w?
Skuplje od ovih ne bih...
Od ta dva ja bih izabrao Čifonju. Samo nešto se ne slaže u specifikacijama, 32A nije 360W već 384:
http://www.chieftec.eu/en/psus/odm-psu/oem/pps-500s-new.html
Trebalo bi da može da izdrži grafu od 150W uz laganiji ostatak mašine.
Smrtonosna Šorka
8.12.2016, 18:37
Da, da vrv su negde pogresili u računanju.
Primećujem da onda taj RX manje laže, piše 400w a daje na 12V 336, a ovaj piše 500w a na toj najbitnijoj grani daje 360 recimo ili malo više kako god.
A jedan skuplji Chief isto piše 500w, al' zato +12V 37,5A / 450W. Zanimljive stvari. Ali je i cena 2500 više...
water wizard
8.12.2016, 18:38
I oni imaju jeftinije i skuplje modele
Raidmax meni ne uliva poverenje i ne bih ga kupio bez obzira na specifikacije. Za Raidmax važi da lažu po drugim parametrima što se otkrivalo testiranjima. Sumnjam da može da izbaci pristojnih 336W na 12V.
Da, skuplja napajanja veći procenat snage daju na 12V, interno su kvalitetnija. Neka čak mogu da daju celu specificiranu snagu na 12V.
Smrtonosna Šorka
8.12.2016, 18:55
Da to sam i ja primetio, ali dobro za ove pare će i ovaj da radi posao, spojio bi ga možda sa 960, ili tako nešto starije i jeftinije 270, 660, msm ako ne uzmem neki rx 460, 750ti, onda neću menjati ovaj moj LC.
water wizard
8.12.2016, 19:46
to što je starije i jeftinije ne znači da manje troši :D ali dobro, držaće
MacvaSabac
9.12.2016, 13:33
Samo da pitam posto je tema vezana za napajanja. Koliko bih mogao da dobijem za Cooler Master G550M? Ambalaza i sva prateca oprema, ukljuceni. Stanje savrseno. Cetiri godine domace garancije. A i u ovih godunu dana je radilo oko cetiri meseca. Nemam vremena za racunar, pa sam skoro sve vec prodao. Samo ne znam koliko da trazm za napajanje. Tamo na Kupujem Prodajem prodaju krseve za velike pare, valjda bih ja mogao da dobijem 7900 dinara. Ni trunke prasine nema.
Tesko, toliko skoro kosta u prodavnici...
Koliko vidim u prodavnicama trenutno nije ispod ~10.5k, a ako ne može da ga proda po toj ceni skine 10% i otići će.
Pa uvek moze da proba, stavi na kp pa vidi.
MacvaSabac
9.12.2016, 15:37
Stavicu ga na KupujemProdajem pacu da vidim.
Uzimam napajanje nekada idući tjedan za konfiguraciju iz profila, pa me zanima iduće, koje je bolji izbor od idućih što se tiče buke i performansa.
Corsair RM650x - 107e
Corsair RM750x - 125e
Corsair RM650i - 125e
Vuče me sve da uzmem 750x jer se ventilator ne pali dok ne vuče 300W, pa da provjerim mišljenja. Ima li neke značajne razlike između x i i serije?
Pitao sam vec na drugom mestu o mogucem upgrejdu grafike, pa sad da pitam ovde oko struje.
Hoce li mi neko napajanje do 3-4k biti dovoljno za navedeno?
Athlon II x4 750k
Geforce gtx 1050 2g
120 gb ssd + 512 gb hdd
MSi fm2-A55-E33
DvD-RW
LC Power LC600H za 4K i miran si.
Samo da vas obavestim da sam zadrzao napajanje ali se ispostavilo da to nije bila dobra odluka jer je crklo kad sam ga priključio na racunar.Tako da izbegavajte ovu marku jer nije pouzdana, a ja ostadoh bez 70 eura. :nov_mad2:
Ček, crklo je prvi put kada si ga stavio u računar? Ako je tako ti si to druže dobio neispravno već. Ne znam koliko loše da je, ne bi smelo tek tako da crkne sa tvojim komponentama koje ne prelaze 250W na 12V.
Testirali smo kod ovog lika na nekom kompu a to je bilo pre dve nedelje i radilo je.Danas kad sam spojio na moj racunar, nije htelo da se upali.Da li znate neki servis za popravku napajanja?
A jel tvoj računar radi normalno sa nekim drugim napajanjem? Čisto da si siguran da nije problem do matične ili tako nečeg pre nego što ga odneseš u servis.
Napajanje neće da se upali cak ni kad premostim zelenu i crnu žicu.Probao sam sa drugim napajanjem i radi sve.
Ok, onda nema sumnje, napajanje je. Jbg.
Jedino što upali zelenu lampicu na maticnoj ploci, znaci da daje neke znake zivota.Da li neko zna neki servis koji se bavi popravkom napajanja?
Iako mi nova grafa radi savrseno, sa starim napajanjem kao i da nisam menjao.
Ipak sam resio da ne bi bilo lose da upotpunim trenutno stanje stvari sa novim napajanjem zlu netrebalo za potencijalno dodavanje jos poneceg u blizoj buducnosti (polovni IB I3 il I5 i jedan dodatan hard).
Uslovi koje trazim su 1. Da je 500w 2. Da ima solidan broj ampera na jednoj 12v grani ili ok broj u kombinaciji dve. 3. Da ima sve najcesce zastite.
4. Da kosta oko 4500 din il nesto nize mislim da je to u redu cena iako bih mogao da dam vise ali mislim da nece biti potrebno.
5.I da je dovoljno tiho/tj ne preterano glasno u radu.
Posto ovo moje Frontier mi nikad nije pravilo buku izuzev mozda sto zna pri samom bootovanju dok ne prodje logon screen .
Neki moji kandidati sto su trenutno dostupni
1. LC Power LC500H-12 V2.2 I V2.3 Bronze (http://www.eponuda.com/kompjuteri-napajanja-cene/1/f1_0~f5_0)
Moguce je 2.2 nabaviti i za 3400 din u jednoj radnji deklarisano na 15A 12v1 i 15 A 12v2 grane
2. Chieftec PPS-500S (http://www.eponuda.com/kompjuteri-napajanja/chieftec-pps-500s-500w-napajanje-napajanje-cena-393498)
Cena oko 4100-4200 din
Deklarisano na 30- 32A 12v1 single rail , i koliko sam citao negde nije bilo vece stednje u izradi kablova i ostalog mada slabo ima nasih ljudi na netu da se javljaju o iskustvima sa istim .
3. Raidmax RX-500XT (http://www.eponuda.com/kompjuteri-napajanja-cene/1/f1_6~f5_0) cena 4500 Deklarisano na 36A @ 12v1. Predpostavljam da je blazi bullshit ta stavka. Reklamira se kao bas tiho napajanje.
O raidmaxu jedino znam da imaju do jaja dizajn svojih kucista ko cheaper thermaltake alien izgled style.
To je otprilike to pored njih postoje i Deepcool napajanja koja nisu cak ni na papiru rated na 500w ne vidim poentu u cenovnom rangu.
I Njoy Titan serija tu negde oko 4700-5000 sto vec prelazi ono sto sam naveo kao cenu .
E sad vasa misljenja tj koje bi vam bilo favorit od ova 3.
O Lc power napajanjima najvise znam iz iskustva ljudi iz moje okoline.
Jedan drugar ima spomenuti Lc 600H sa I3 6100 i 9800 gtx+ tj dok mu ne stigne gtx 1060.
Njega ne znam sto nisam dodao u listu ali ipak me interesuje ponesto i o ostalim opcijama spomenutim gore .
Zaboravi ostale opcije, za te pare nema boljeg napajanja. Što naravno ne znači da je ono nešto ekstra, samo najbolje za te pare.
Vlad Cepesh
15.12.2016, 0:00
+1 za LC Power LC600H-12. Imam isto napajanje 5 godina sa Core I5@ 4.2GHz, Radeon 7850 (bila do skoro 6950), 8GB RAM, 2xHDD, 1xDVD-RW i radi kao sat. Makar u toj klasi ne moze bolje. Jos ima 480W na 12V granama. Nije zanemarljivo.
LC Power LC600H-12
Ima li neke razlike u kvalitetu u odnosu na lc500h? Treba mi za office masinu sa integrisanom grafikom pa bih rado ustedeo i tih par stotina dinara.
I koliko su oba kvalitetnija od lc modela od 420w?
Vlad Cepesh
16.12.2016, 4:57
Nemas nekih razlika izmedju LC420H ili LC500H ili LC600H po pitanju kvaliteta. Sva su iz iste serije. Samo je razlika u snazi. Posto ti je to za kancelarijsku masinu, LC420H ce da ti radi posao sasvim kako treba.
water wizard
16.12.2016, 10:01
420W valjda nema neke zaštite
Vlad Cepesh
16.12.2016, 11:16
Jok. Imaju iste zastite, OVP, OPP, SCP i UVP.
Ipak sam uzeo Chieftec PPS 500s.
Utisci teze je duplo bar od starog , mnogo tise od prethodnog iako sa onim proslim frontierom nisam imao problema vecih sa bukom(iako se definitivno culo dok ne prodje logovanje wina i podizanje svega a kasnije se culo al ne iritirajuce)
Sa ovim novim maltene i zaboravim na njega tisina na nivou i to kad prislonim glavu direkt uz otvor sa zadnje strane mogu ga tako tek cuti ventilator inace bi tripovao dal je zivo xd.
Probavao sam u lords of the fallen sat vremena i malo dark souls 3 da vidim ima li znaka ikakvog grejanja , i nista potpuno hladno totala .
Frontier mi je primetno ispumpavao topli vazduh (ali i samo se zagrevalo celom duzinom) od kad sam ugradio novu grafu pri igranju iole jaceg duze od 40 min to i proizveo mi je jednom totalni freeze svega gde je reset bio jedino resenje sto mi se nije desavalo sa starom grafom.
Sve u svemu veoma zadovoljan promenom sve sto sam zamislio dobio sam, jos jedno dobro budzetsko napajanje u toj kategoriju uz Lc vec spomenuti.
abartissimo
9.3.2017, 15:54
Ovde sam primetio da je neko pomenuo Ultron Ultraforce napajanja
"Kratko googlovanje potvđuje da je u pitanju nemačka kompanija i od sajtova koji ga nude daje uglavnom nemačke i norveške sajtove. Cena za to napajanje je 75-85€.
Npr. na jednom nemačkom sajtu je ovako:
Ultraforce 850W - 76€
Seasonic SS-520GB - 58€"
Samo da kažem da sam relativno skoro imao prilike da se susretnem sa više komada donetih iz inostranstva. Pošto je većina ispostavilo se neispravna, otvorio sam da vidim ko je proiyvodjac OEM. Kinezi, prastari dizajn sa pasivnim PFC-om zbog koga je napanjanje teško. A cene nenormalne http://www.ultron.de/liste.php?wg3=Netzteile
Dobar dan imam jedno pitanje da li mogu da teram ovu graficku na napajanje brendirano od 310w vtx radeon hd7730 2gb 128bit?hvala unapred
Vlad Cepesh
10.3.2017, 16:49
Mozes. Ta kartica ima TDP od 47W, do je tvoja sadasnja na ~20W. Nije to neka razlika, a imas brendirano napajanje koje isporucuje koliko je deklarisano. Neces imati frke.
MasterChief2
12.3.2017, 22:29
Ja imam BeQuiet napajanje od 700W. Pre nekih nedelju dana pocelo je da mi pisti i ubija me u pojam.. Cim se procesor optereti pocne pistanje sto me uzasno zivcira. A napajanje je skroz u redu, nikakve probleme ne pravi. Pre se culo samo na pocetku i kada se zagreje prestane, a sada konstatno.. Moze li se to nekako resiti, ne bi da kupujem novo jer je ovo izuzetno kvalitetno i sluzi me vec 3 godine, a platio sam ga svega 3000 dinara..
вероватно је само coil whine
ништа што би требало да те брине
имаш овде решење
http://www.corsair.com/en-us/blog/2013/september/coil-whine
Vlad Cepesh
13.3.2017, 0:30
Moguce je da ti je napajanje oslabilo, i ne isporucuje deklarisanu snagu. A i BeQuiet nije bas toliko dobra marka kao sto ti se cini. Takodje imas masinu koja moze da povuce pristojnu snagu kada je pod opterecenjem. Moguce da ti je na izdisaju, mada proveri prvo savet Pascle sto ti je dao.
MasterChief2
13.3.2017, 10:32
Moguce je da ti je napajanje oslabilo, i ne isporucuje deklarisanu snagu. A i BeQuiet nije bas toliko dobra marka kao sto ti se cini.
Imam jedno BeQuiet od 450W koje je iz 2003-2004 i dan danas radi i nikada nije otvarano. Ventilatori kao da su novi, ni jedan se ne cuje, dosta tesko i kablovi i vise nego dugacki. U to vreme je i placeno posteno, ali nakon 10 godina i dalje radi bez greske. Zato sam uzeo i ovo BeQuiet jer znam da je proveren brend. Mada sad citam i vidim da je ovaj problem dosta cest, pa cak i kod zvucnijih proizvodjaca.
White Ripper
13.3.2017, 10:45
+1 za LC Power LC600H-12. Imam isto napajanje 5 godina sa Core I5@ 4.2GHz, Radeon 7850 (bila do skoro 6950), 8GB RAM, 2xHDD, 1xDVD-RW i radi kao sat. Makar u toj klasi ne moze bolje. Jos ima 480W na 12V granama. Nije zanemarljivo.
Da li to znači da se i, recimo, RX480 može bez problema koristiti na LC 600H? Ova kartica traži uglavnom 1x8pin kod nereferentnih modela i ima deklarisano 150W TDP.
ukimafija
13.3.2017, 11:29
Da li to znači da se i, recimo, RX480 može bez problema koristiti na LC 600H? Ova kartica traži uglavnom 1x8pin kod nereferentnih modela i ima deklarisano 150W TDP.
Moze, mada ako je ikako moguce, ima boljih napajanja u klasi do 50e pogotovo na Kp-u. Ali ako neko vec poseduje ovo napajanje, da, odradice posao...
White Ripper
13.3.2017, 12:32
Moze, mada ako je ikako moguce, ima boljih napajanja u klasi do 50e pogotovo na Kp-u. Ali ako neko vec poseduje ovo napajanje, da, odradice posao...
Šta znam ovaj LC se može naći za 32-35e na većini mjesta čak i u standardnim radnjama. Ono što jes jes ne valja zakidati na napajanju. Mada koliko sam čitao na nekim stranim forumima lc power se ne uzima u dublje razmatranje uglavnom uz komentare „spremi crijeva sa hidranta“ ili „rukavice na ruke pa onda dotakni dio kućišta gdje je napajanje“ itd.
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk
Vlad Cepesh
13.3.2017, 12:58
Mozes da prodjes sa RX 480 i LC Power LC600H-12 napajanjem. Licno sam drzao 200W graficku na tom napajanju 3 godine i radilo je bez frke. Ono sto je uki u pravu jeste da treba ici na bolja napajanja ako mozes da priustis. Cela ta serija od LC Power (LC420H-12, 520 i 600) su office serija, i apsolutni minimum kvaliteta ispod koga ne vredi ici. Ima i LC Power boljih modela, kao i konkurencije neke. Kratko receno, radice posao, ali ako imas ~20e vise za neki bolji model, idi na tu varijantu.
Šta znam ovaj LC se može naći za 32-35e na većini mjesta čak i u standardnim radnjama. Ono što jes jes ne valja zakidati na napajanju. Mada koliko sam čitao na nekim stranim forumima lc power se ne uzima u dublje razmatranje uglavnom uz komentare „spremi crijeva sa hidranta“ ili „rukavice na ruke pa onda dotakni dio kućišta gdje je napajanje“ itd.
Uz iole ozbiljniju konfiguraciju ga ne bih razmatrao, ali nije bas toliko strašno. Na stranim forumima se ništa ispod Seasonica, Anteca i slično ne smatra ni prihvatljivim, kamoli dobrim. Po meni je za prosečnu konfu sasvim dovoljno oko 500-550w dobrih, što se može naći az oko 50 EUR.
White Ripper
13.3.2017, 13:20
Šta znam i3 + rx480 i nije neka opaka kombinacija, recimo. 50 + 150w ne očekujem da je to nešto za hendlovanje mada uvijek postoji ono zašto i ono jbg. :-)
Ne mislim na potrosnju ozbiljniju, vise na cenu komponenata :D
Al3k5an9ar
18.3.2017, 20:10
Ne mislim na potrosnju ozbiljniju, vise na cenu komponenata :D
Upravo to, bolje napajanje = duži radni vek cele konfiguracije. A 500-600W je sasvim dovoljno za sve single card konfiguracije pod uslovom da je to stvarnih 500-600W.
Kako se prikljucuju u zid ova napajanja od 1600w posto imaju drugaciji kabel za struju?
edit: sad vidim da ima razlike u prikljucku u Evropi i Americi, to me je zbunjivalo sve vreme jer je drugaciji kabel kada se gledaju US sajtovi. Na EU sajtovima ista napajanja su prikazana sa drugim kabelom, tako da je misterija resena.
water wizard
4.4.2017, 15:54
u US radi i na 110V nije samo kabl
Pozdrav! Imam jedno pitanje. Imam napajanje Cooler Master SilentPro M2 720W. Za koji dan mi stiže procesor QX9770. On troši 136W i potrebno je osmopinsko napajanje za njega. Napajanje ima taj kabal i to nije sporno. Međutim, u specifikacijama za moju ploču piše da, ako stavim osam pinova za CPU, onda sa ploče skidam 4 pina sa 20+4 kačenja za ploču. Problem je što ovo napajanje nema 20+4, već 24 i nemoguće je odvojiti ta 4 pina. Jedino da ih otkinem. Zanima me hoće li biti problema ako stavim 8 za CPU i 24 za MBO?
Vlad Cepesh
14.4.2017, 9:58
U principu ne bi smelo da imas problema sa procesorom i napajanjem. Napajanje ima i vise nego dovoljno snage za jedan jak CPU i ekvivalentno jaku grafiku, i jos da ti ostane prostora u vatazi. Takodje imas i sve prikljucke (24pin za maticnu i 4+4pin za CPU). 20pinski za maticnu i 4pin za CPU su neki standardi koji moraju da se ispostuju, dok je dodatni +4 pinovi za maticnu i CPU nije neophodni, nego pozeljni. Vidjao sam slucajeve kada masine rade bez tih konektora, zato sto se kacila na stara napajanja bez istih. I radilo. To sto ti pise u uputstvu za maticnu, verovatno je staro. Kada su napajanja dolazila u kombinaciji 20+4 pin za MB i samo 4pin za CPU. Usput, koja ti je maticna?
I dokle smo stigli,koje je najbolje napajanje do 50e?
http://www.lc-power.com/en/product/netzteile/standard/lc500h-12-v22/
http://www.lc-power.com/en/product/netzteile/standard/lc500-12-v231/
Malo me buni lc koji za ovo koje nije 80+bronza kaze max 500w,a za bronzano max 400w.Ko je lud??
http://www.raidmax.com/power-supplies_rx-500xt.html
http://www.raidmax.com/power-supplies_rx-500af-b.html
Mislim da RX-AF vaze za jedna od boljih u Raidmax ponudi.
http://www.chieftec.eu/en/psus/odm-psu/oem/pps-500s.html
http://www.chieftec.eu/en/psus/odm-psu/iarena-series-odm/gpa-500s.html
I tu je Chieftec.
Za ~50e Antec VP500PC ili Chieftec GPE-500S.
U toj klasi "do" je i LC6550 V2.3 koje je bolje od LC600H, a lično bih ga pre uzeo nego Raidmax.
U principu ne bi smelo da imas problema sa procesorom i napajanjem. Napajanje ima i vise nego dovoljno snage za jedan jak CPU i ekvivalentno jaku grafiku, i jos da ti ostane prostora u vatazi. Takodje imas i sve prikljucke (24pin za maticnu i 4+4pin za CPU). 20pinski za maticnu i 4pin za CPU su neki standardi koji moraju da se ispostuju, dok je dodatni +4 pinovi za maticnu i CPU nije neophodni, nego pozeljni. Vidjao sam slucajeve kada masine rade bez tih konektora, zato sto se kacila na stara napajanja bez istih. I radilo. To sto ti pise u uputstvu za maticnu, verovatno je staro. Kada su napajanja dolazila u kombinaciji 20+4 pin za MB i samo 4pin za CPU. Usput, koja ti je maticna?
Gigabyte GA-EP45-DS3
Kakav je ovaj Chieftec PPS,vidim da je prilicno jeftin?
https://www.jakovsistem.com/kucista/chieftec-pps-500s-500w-napajanje
kakav je ovaj chieftec pps,vidim da je prilicno jeftin?
Са обзиром да не дају 8-пинца већ само један 6-пин, вероватно није лоше али ништа спектакуларно добро. Намењено је oem тржишту, значи ништа "бесно и гејмерско".
Kakav je ovaj Chieftec PPS,vidim da je prilicno jeftin?
Solidno napajanje ako nemas prezahtevnu, masinu stabilno gura recimo konfu iz profila pod svim uslovima(svakodnevni rad, gaming.
I povremeno encoding) kada nije pod teretom poprilicno tiho, cak i tise od drugarovog lc power 600h. jos ga on drzi u mnogo boljem thermaltake kucistu sa 2 venta i boljom izolacijom a ja u obicnom frontieru mada to zavisi i kakav primerak ubodes i guess. a ni pri opterecenju buka nije znacajna izuzev mozda uvece kad se nista drugo ne cuje po stanu.
Spomenuti drugar je komentarisao da su kablovi, kod tog chiefteca nesto duzi od lc-a pogotovo za hard/optiku.
Ali opet nije bas najsrecnije za kucista gde je napajanje na dnu trebali bi produzni mislim. Na dva ruska sajta gde je detaljno rastureno je pokazano da je specifikacija od 3 360-80w na 12v tacna ali u njihovom 24/7 testu je znalo da dolazi do varijacija napona kad se stalno drzi pod opterecenjem.
Ventilator iako deluje kao dosta pasivniji posto je uvucen dosta , dobro se nosi sa toplim vazduhom.
2- 3 lige iznad obicnih ms industrial i frontier napajanjima (jedan takav frontier sam promenio sa prosle konfe gde sam ubacio ovo i preneo ga na sadasnju). Malo sam toga kad je trebalo odlucim cuo o istom, a mnogi mi preporucivali lc ali eto hteo sam da probam i vidim, i da nisam bio zadovoljan vratio bih ga, a kako 600h nisu imali na stanju u toj radnji...
Medjutim tada kada sam ga kupovao prosle god nisam bas hteo se otvaram puno sa parama a trebalo mi je hitno jer se frontier posle sada kada bih kupovao komotno neko verovatno bih isao na chieftec gps 500a8 (600 a8 takodje) il Cooler Master B500.
Svi ti se uklapaju u 50e.
Vlad Cepesh
15.4.2017, 16:52
@uco73 (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=28826)
Neces imati problema sa tim napajanjem i tvojom maticno. Mozes ici na taj kombo.
@yhaker
Te oznake kod LC Power napajanja nemaju nikakve veze sa stvarnom vatazom koje moze da isporuci. Bez H varijante su kvalitetnije, ali manje snage. U svakom slucaju bi isao na neki od Picardovih predloga. Ako bas hoces da ustedis idi na Chieftec PPS. Radice ti posao.
Pozdrav! Treba da stavim novo napajanje Cooler Master v750 pa me interesuje da li bih mogao ostaviti kablove koji su dobro postavljeni (a ja sa tim nemam iskustva) od sadašnjeg Seasonic SS 520gb.Ako su isti konektori da li je to preporučljivo?
Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
Ne, moraš da koristiš kablove od V750 da ne bi kojim slučajem napravio havariju. To što su konektori isti ne znači i da je raspored napona isti. Ne igraj se.
Mario Pavićević
7.6.2017, 14:54
Konektori mogu biti isti ali raspored zica unutra ne, tako da pre bilo kakvog pokusaja koriscenja starih kablova obavezno proveri unimerom da li se naponi slazu, naravno sa povezanim kablovima, ukljucenim napajanjem i svim kablovima raskonektovanih sa potrosaca.
Ili lepo idi na sigurno i zameni kablove, a taman imas original koji idu uz sesonic kada njega budes nekome prodavao/poklanjao/iskoristio za rezervu.
Koliko vati moze da isporuci jedan sestopinski sata power kabel koji ima cetiri sata prikljucka za napajanje sata uredjaja?
Ako je kvalitetno napajanje, da li moze na jedan sestopinski kabel da se zakace recimo 4 WD Black hard diska koji dosta trose i da sve radi kako treba?
Ne, moraš da koristiš kablove od V750 da ne bi kojim slučajem napravio havariju. To što su konektori isti ne znači i da je raspored napona isti. Ne igraj se.
Ok hvala!
Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
Smrtonosna Šorka
21.6.2017, 17:37
Ljudi koje biste napajanje uzeli od ovih ponuđenih.
1. Napajanje 500W LC Power LC500H-12 V2.2 3.570 dinara
2. Napajanje 600W LC Power LC600H-12 V2.31 4.130 dinara
3. 500W Raidmax RX-500XT, 12cm fan/do 80% 3.690 dinara
4. 450W Thermaltake LitePower,12cmFan 3.990 dinara
Meni je neka psihološka granica tih 4k, ne bih dalje, a i šta će mi sa rx 460 i celeronom (koji ce postati i3 41**).
E sad svi spominjete lc power, stalno, ali meni nekako ovaj thermaltake deluje kao najjače ime ovde, ali me brine zasto ima samo 13A i 14A na dve grane, a ovi ostali ide ovako.
LC 500 ima dve od 15A, LC 600 dve od 20A, i ovaj raidmax na papiru najjači s jednom od 36A.
Sada imam lc 420, ali on nema 6pin, i ima samo 15a, pa da ga ne mučim. Iako mu ide i ovako. Možda da sada promenim ''brand''. :D
water wizard
21.6.2017, 17:40
taj lite power ti je neki najjeftiniji model od TT nije to isti kvalitet kao bolji modeli
Smrtonosna Šorka
21.6.2017, 18:23
Ma da znam, ima i toughpower, ali to je neka druga liga. Nije jeftin ni ovaj lite od 550w i više.
Gore je greška u Em radnji je TT450w sa jednom granom od 33A. Tako da čini mi se da imam pobednika?
Vlad Cepesh
21.6.2017, 22:22
Gledajuci Sajt TT-a ne videh model sa jednom budzenom granom. Iskreno. Ima modes sa 13A i 14A i jedan sa 2x17A, ali max 300W na obe kombinovano. Kao sto vodeni rece nisu to bas specijalno dobra napajanja. Ono sto bi ti preporucio jeste LC Power LC600H-12. Licno imam to napajanje 5 godina i radi kao sat. Drzao sam i graficke od 200W na njemu bez frke, sa OC procesora 4,5GHz (Core i5 2500K). Jeste da ti ne treba toliko jako napajanje, ali ko zna, mozda budes sebi mogao da priustis neke jace komponente, i tako si prebrinuo brigu oko toga.
+1 za LC600H-12 za te pare nema bolje, evo služi me već 3 godine, čak ni ventilator nisam menjao, a nakačen na FX furunu i Radeona.
Smrtonosna Šorka
22.6.2017, 0:00
Vlad kad ukucaš ime modela u google sa Em** radnje; PS-LTP-0450NPCNEU-2. Dobiješ koji je. 33A i max output power 396w. Takođe piše da ima sleeved kablove. Što mi je takođe lep detalj. Pod uslovom da taj broj modela nisu lupili, i da slika ne odgovara :D
Ima moj drug lc 600h, neki i3 2*** i h7850 na njemu bez problema takodje.
Videću za sada su mi njih dva favoriti.
LC 600h od tih navedenih. Taj TT nije dobar. LC je izuzetno tih, a kacio sam na njega graficke sa 2x6 pina koje mnogo trose, nikad problem. Moja preporuka za LC , od tih navedenih.
Jos jedna preporuka za LC 600H. Litepower serije od TT i nisu neki pojam kvaliteta, konkretno sam nalazio testove za verziju od 500w i najveci problem je je bio sum na svim granama tj oscilacije napona.
Vlad Cepesh
22.6.2017, 11:06
Nadjoh na sajtu TT-a navedeni model, i to je starija generacija. Zaista ima jednu jaku granu od 33A sto je dobra opcija svakako. Za masinu za I3 CPU-om i grafickom ranga potrosnje GF 1050, i vise nego solidan izbor. Za vise od toga ne znam. Ljudi imaju rezervacije prema tom naponu. LC Power je provereniji izbor.
To su starija TT napajanja, verovatno su CWT build, i moze bilo koje da ti odradi posao, ali ja ga danas iz principa ne bih kupio. Iako ne volim da preporucujem LC Power, u ovom slucaju i s obzirom na siromasnu ponudu i jake cene kod nas, kupi LC Power 600H model. Nikada se ne stedi 500-1000 din za mnogo bolje i novije napajanje...
Jedina je steta sto nema Seasonica ili XFX-a u rasponu 400-500w kod nas osim ako ne mozes da ih narucis preko KP-a pa da cekas, ovaj ti sistem jako malo trosi tako da ako mozes da cekas(napajanje ti radi) i ako mozes da dobijes dobru cenu za XFX ili Seasonic ona su bolji izbor i mnogo su kvalitetnija. Ako ne, LC Power 600H ima sasvim dovoljno snage za mnogo jacu masinu od tvoje tako da ce ti sluziti i za upgrade ako ga budes radio...
Smrtonosna Šorka
23.6.2017, 20:45
Ok, ok vidim da vlada konsenzus povodom LC. I bi tako, naručen je.
Mislim da se malko preteruje sa pricom o napjanjima.Ne mora da bude toliko jako napajanje,koliko je bitan sam kvalitet...Moje napajanje nema vise od 336w realne snage na +12v grani pa evo,konda iz profila radi savrseno.Klokovana grafa do trenutno krajnjih granica.Pre nje bila 7870ghz sa istom konfiguracijom,takodje klokovana,sa dignutim naponima do krajnjih granica.Sve radilo super jace od 2 godine...Preteruje se bas mnogo.Sa ovom sad grafom,napajanje mi je hladno kao zmija :D .
Mislim da se malko preteruje sa pricom o napjanjima.Ne mora da bude toliko jako napajanje,koliko je bitan sam kvalitet...Moje napajanje nema vise od 336w realne snage na +12v grani pa evo,konda iz profila radi savrseno.Klokovana grafa do trenutno krajnjih granica.Pre nje bila 7870ghz sa istom konfiguracijom,takodje klokovana,sa dignutim naponima do krajnjih granica.Sve radilo super jace od 2 godine...Preteruje se bas mnogo.Sa ovom sad grafom,napajanje mi je hladno kao zmija :D .
Uvek bilo i bice. Gejmerska konfiguracija sa jednom grafickom, nece povuci vise od 350 w u 90 % slucajeva (racunam graficke do ranga 1070, rx 580) cak i da se sve isklokuje, mislim da je 400w neki plafon. Zato napajanje od 500 w ako je kvalitetno je sasvim dovoljan izbor za veliku vecinu konfiguracija.
Smrtonosna Šorka
26.6.2017, 15:47
Pa da 500w nekog branda, za 50-60 evrića i mirna Bačka, ali ja sam hteo maks da dam 4k, tako da ovaj LC 600w koji u stvari ima i manje od 400w je korektan izbor.
water wizard
26.6.2017, 16:39
Jeste ali ovo što je on gledao nisu baš neki brandovi, odmah oduzmeš 100W za realnu snagu, a i 600W je skuplje od 500W za nekih 500 din, pa onda što da ne. A i nije dobro da napajanje radi pod makismalnim opterećenjem, ovo su ti sve neka napajanja do 4000 din, a brandirana nema ispod 50e čak i slabija 400-500W tako da kad se sve sabere. to je to.. Isto kao što na kineskom može da piše 500W a ono nema 15A na 12V i ostala čudesa. Čak i brand ne znači da je neko napajanje kvalitetno imaš isto lošija i bolja, i taj LC Power ima vrhunska napajanja i ova jeftinija office.. nisu džabe stavili tu oznaku..
http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page8401.htm
Čisto reference radi, već treću godinu imam LC power 500w koji gura fx4300 i gtx 750ti. Nije neki potrošač, ali nije ni za bacanje mašina. Jedino što je ventilator počeo da otkazuje posle godinu dana ali me je mrzelo da se akam sa reklamacijom pa sam sam zamenio...
Ja sam pred kraj prošle godine uzeo LC Power 600H, neverovatno koliko je bučno napajanje, nije do vibracija nego je jednostavno ventilator previše glasan. Možda je samo meni zapao takav primerak.
Ja sam pred kraj prošle godine uzeo LC Power 600H, neverovatno koliko je bučno napajanje, nije do vibracija nego je jednostavno ventilator previše glasan. Možda je samo meni zapao takav primerak.
Verovatno je do primerka. :icon_scra Ovaj što ja imam, nemam pojma da li se vrti ventilator, valjda da jer je hladan totalno, moram nekako sa ogledalcetom ispod kućišta videti da li se vrti i valjda je normalna brzina, ne verujem da ima silent i turbo mod. :cool:
Obično su vrlo tiha dok ne nahvataju prašine ili se slije mazivo na osovini.
DeCoy, ako te ne mrzi jedno rasklapanje ventilatora, čišćenje i podmazivanje bi verovatno potpuno rešilo problem.
A moj savet svima sa sleeve bearing ventilatorima je da kad odrade prvo čišćenje uopšte ne vraćaju onaj krug žice i osigurač na osovinicu... Tako mogu da vade ventilator za čišćenje brzo i lako, bez otvaranja napajanja idući put. (bez brige neće vent da izleti sam bez osigurača, drži ga odlično magnetna sila).
Kod mene nije postao normalno bučan, nego da tandrči kao kultivator. U početku je prestajalo ako ga malo lupim, ali vremenom nije pomagalo. Probao sam sa čišćenjem i podmazivanjem i ništa. Na kraju sam mu stavio neki Xilence led ventilator, uključio direktno na moleks i rešena stvar.
Ja takodje da ne znam da imam napajanje,mislio bih da ga i nemam.Apsolutna tisina.Ventilator totalno necujan,koliko god da je optereceno...Sledece napajanje cu opet da uzmem ili Chieftec ili corsair,sve da mi je potrosnja i ravna nuli.Imam toliko pozitivna iskustva da je to smesno i pricati..Kada bih rekao da sam na kratku stazu stavio 280x na njega radi probe i igrao se jace od sat vremena,neki bi verovatno rekli da sam lud.Da ne ispadne onaj sistem,kako hvalim svoju komponentu,ali stvarno,napajanje je ozbiljna investicija i treba uzeti kvalitetnu stvar.Znaci mnogo za komponente.Ne vidim zasto je problem recimo na grafu od 300e,staviti dostojno napajanje...Ne mora da bude jako,ali kvalitetno da.
Sigurno je do tog primerka. Ja sam koristio i ugradio više desetina LC Power napajanja i sva su bila neverovatno tiha.
Ako nije kasno mogao bi da ga reklamiraš i da tražiš drugo :dedica:
Obično su vrlo tiha dok ne nahvataju prašine ili se slije mazivo na osovini.
DeCoy, ako te ne mrzi jedno rasklapanje ventilatora, čišćenje i podmazivanje bi verovatno potpuno rešilo problem.
Ma nije do toga, tako se čuje od prvog dana kad sam ga otpakovao i stavio u kućište.
Ma mrzi me da se natežem za reklamaciju, uzeo sam pre neki mesec Thermaltake Core v31 kućište pa kad me ne bude mrzelo da prebacim mašinu u njega, baš me zanima da li će biti razlike. Ako bude isto uzeću neki Seasonic.
Smrtonosna Šorka
27.6.2017, 20:13
Evo stavio sam lc 600w, to je to sve super.. Msm čuje se da radi nije APSOLUTNA tišina. To nisam ni očekivao. Ne mogu da lažem, ali se čuje i hard i kuler procesora tako da ni sam ne znam tačno ko je od njih. Ali nije bučan, jednostavno kad naćuliš uši pa čuješ da radi. Ali to je meni nebitno totalno. I dosta je tiši od starog.
A kablova ko u priči, šta ja koristim 6pin, 24pin, 4 pin, i ono za hard. A ceo bunt ih ima nepovezanih. Nzm čemu ono 2x 4pin za MB. Jedan mi treba.
Btw. onaj miris kad je izvađen iz kutije, plastika ona udara u glavu. Je*o ih Kinez. Ko da juče izvađen sa prozvodne trake. :D
water wizard
27.6.2017, 20:39
ima i matičnih sa 2x4
Zato uzmeš modularno napajanje i bodeš samo šta ti treba ;)
Smrtonosna Šorka
27.6.2017, 21:44
ah neki drugi put kad bude mašina od bar 500e
Pozdrav svima :)
Brzo i kratko pitanje:
Stara masina, Athlon 630 X4, par hdd-ova, gigabitna mrezna kartica i integrisana grafa => Home media server.
Potrebno mi je napajanje, do 6000rsd koje je tiho. Bitna je sto veca tisina i da ne bude apsolutni krs.
Prvi pick je za sada: Chieftec ECO Series GPE-500S ali nisam siguran u svoj izbor obzirom da uglavon rezultati pretrage na google-u izlaze na bugarskom :)
Uzmi lc power 600w (http://www.emmi.rs/napajanja-i-dodatni-ventilatori-napajanje-600w-lc-power-lc600h-12-v231.11.html?productId=12092),imam ga dve godine i radi perfektno a skoro pa necujno
Sent from my Samsung Galaxy J7 (2016) using Tapatalk
Vlad Cepesh
28.6.2017, 16:08
Chieftec ECO serije je dobar izbor. Narocito ako planiras kasnije da koristis isto napajanje za neko prosirenje. Ako neces, onda je mozda i jace nego sto treba. Recimo Antec VP400PC bi bilo sasvim dovoljno za tvoju masinu.
Jel zna neko kolika je maksimalna potrosnja moje graficke kada se klokuje do nekog svog maksimum,a to je individualno i kada joj se poveca power limit do svog maksimuma...Ja sam u mom slucaju to odradio.Prema msi ab power limit mi je 111% .
Vlad Cepesh
12.7.2017, 12:17
~120W je neka teorijska regularna potrosnja, dok sa OC-om ne moze da predje 150W. Toliko joj isporucuju PCI-e 16x slot i 6-pin konektor. Bice da je potrosnja u OC-u izmedju te 2 vrednosti.
Kartice mogu da povuku i preko deklarisanih vrednosti. Setite se Radeona RX 480, koji je vukao >75W iz slota. Standard propisuje 75W za PCI-E x16, kao i za 6-pinski PEG, ali to ne znači da se svako toga pridržava.
Koliko samo napajanja koristi provodnike većeg poprečnog preseka, pa 8-pinski PEG dodatna 2 pina vuče sa 6-pinskog, da bi se uštedelo na punoj dužini provodnika do samog napajanja.
Kod overkloka potrošnja ne raste uvek linearno, naročito kada se vrednosti približavaju graničnim mogućnostima čipa, ali i čitave kartice. Ako je naponska sekcija manje kvalitetna, efikasnost opada pod većim opterećenjem, pa ima i većih gubitaka. Jedini način da se utvrdi stvarna potrošnja je merenje namenskim ampermetrima.
Pitam iz prostog razloga jer primecujem da mi se napajanje bas greje. Nije se toliko grejalo ni kad sam klokovao 7870 sa dignutim naponom. Gornji lim od kucista bude vruc, a i napajanje. Prosto mi nije verovatno da sam toliko povecao potrosnju dizanjem power limita i frekvencija.
Vlad Cepesh
14.7.2017, 8:02
Ako koristis ono tvoje staro napajanje, moguce da nije vise toliko efikasno kao kada si ga kupio, pa se "muci" da isporuci dovoljno stabilan napon. Ili unutra ima mnogo prasine. U svakom slucaju valja to pogledati.
Ako koristis ono tvoje staro napajanje, moguce da nije vise toliko efikasno kao kada si ga kupio, pa se "muci" da isporuci dovoljno stabilan napon. Ili unutra ima mnogo prasine. U svakom slucaju valja to pogledati.
Isto je, a ima vec prilicno radnog staza. Sto se higijene tice, ona je kod mene uvek dobra, kompresor redovno radi.
nenad 970
14.7.2017, 20:27
Napajanje oslabi vremenom,zavisi koliko ga ko trosi ali izgubi an efikasnosti
Graficke povuku i vise no sto su deklarisane, primer: 1080-ti gde pise da je 250w na def pod opterecenjem sto nije tacno.
Moje 2 povuku tacno 635w mereno iz zida,nisam verovao al se uverio :)
Napajanje oslabi vremenom,zavisi koliko ga ko trosi ali izgubi an efikasnosti
Graficke povuku i vise no sto su deklarisane, primer: 1080-ti gde pise da je 250w na def pod opterecenjem sto nije tacno.
Moje 2 povuku tacno 635w mereno iz zida,nisam verovao al se uverio :)
A da ti ne pricam kroz kakvo maltretiranje je moj corsair prosao...7870 ghz edition,drzao je klokovanu na tom napajanju i to sa dignutim naponom,dve godine...
Hahhahaha,CM V850 kod mene godinu,ne moze da izdrzi 2x1080-ti na def u loadu,gasenje ko mrak :D,moz misliti koliko sam ga iztresirao klokovanjem raznih sistema :D
Sa kojim su CPU-om uparene te dve 1080Ti? Njih 2 u apsolutnom piku mogu da potegnu baš puno kao što kažeš. A sa malo nasviranim CPU-om i drugim sitnim potrošačima to može da bude baš nategnuto sa deklaracijom napajanja, ne bi me čudilo da u piku prebacaš 100% opterećenja pa zato bude mrak. :)
@Sajevac
Jel ventilator na tvom napajanju sigurno radi lepo, bez kočenja, usporavanja i sl. Pitam jer je meni skoro na 8+ god starom Seasonic-u počeo da umire vent polako, stavio novi i evo ga hladno kao boza. Mada je sada rasterećeno sa i3 i 1060... Vrtelo je klokovani Phenom i klokovanu GTX670 koji su umeli sigurno preko 80% da ga opterete. Verovatno je zato jadan vent i stradao, hladeći sve to.
Mada na ovim ludim temperaturama sve ume da se pregreva. Kod mene kada u sobi počne da prilazi 30 C, sve u kompu počinje da divlja. :rolleyes:
nenad 970
15.7.2017, 10:28
Vazno je koliko sam dregadirao CM jer nisam verovao da je toliko potrosen,inace cpu je x5660 bio sa nji to pici preko 850w,pa sam stavio x5570 posto mnogo manje vuce al opet nije mogo CM da isprati kad pustim rudnik
Zato sam uzeo merac struje iz zida da se uverim koliko vuku ove bestije koje su me iskostale ko petra kajgana i uverio se koliko sam naveo gore.
Stize Kw sredinom sledece tako da mi ne treba ova trenutna gimnastika od 2 napajanja :)
Radi ventilator odlicno, napajanje mi je toliko necujno da prosto kao da ga i nema u kucistu.
Iako u teoriji mogu neke komponente da počnu da se pregrevaju sa godinama (trafo, elektroliti), nisam to nešto u realnosti primetio da se dešava. Pa ne verujem ni da se sada dešava tako nešto kod tebe.
Da li napajanje stoji na dnu ili na vrhu kućišta? Ako je gore onda ono kupi svu tu nakupljenu toplotu. Mislim da nije slučajno što si tako nešto primetio baš na ovim vrućinama. 5-6 C više temperature u sobi itekako mogu negativno da utiču na temperature u kompu.
I na kraju, naša ruka i pipanje lima/vazduha baš i nisu neki pokazatelj. Za ruku je već 40C vrlo toplo, 50C imaš osećaj kao da će da te opeče... Ako su ti temperaturna očitavanja u normalnim granicama, ne bih uopšte razmišljao o tome.
Pa grafa, cpu sve je u normali, a napajanje je gore. Ja isto mislim da je to ok i da je razlog to sto je u sobi vruce. U pravu si da to bas nije relevantan pokazatelj kolika je temperatura kad se procenjuje pipanjem kucista.
Moj stari LC power power počeo da cvrči kao ulje u tiganju čak i kad je komp dokon i da bude vreo na dodir, ponekad prestane pa počne ponovo. Verovatno je rešio da otegne papke. Sad, nisam baš pri parama budžet mi je 50-tak evra, našao sam ova 2 modela od mađara za te pare:
http://www.coolermaster.com/powersupply/thunder/thunder-600w/
https://www.evga.com/products/product.aspx?pn=100-W1-0500-KR
Pretpostavljam da je EVGA bolja marka, al ipak da se konsultujem :D Naravno ako neko ima bolji predlog za te pare neka me posavetuje.
Konfiguracija je ova iz profila.
Znam da je Seasonic majka al nemam para za njega(oko 70e najjeftinije), nisam baš rad da čekam, nisam siguran dokad će ovaj LC da poživi,a i strah me da nešto ne povuče u grob sa sobom.
Chieftec GPE-600S ili EVGA 600W.
Ma nije do toga, tako se čuje od prvog dana kad sam ga otpakovao i stavio u kućište.
Ma mrzi me da se natežem za reklamaciju, uzeo sam pre neki mesec Thermaltake Core v31 kućište pa kad me ne bude mrzelo da prebacim mašinu u njega, baš me zanima da li će biti razlike. Ako bude isto uzeću neki Seasonic.
Setih sad ove poruke...
Definitivno mi je zapao nakaradan LC Power kod koga se ventilator prilično čuo dok radi. Nisu vibracije, u dva kućista je bila ista situacija. Već mesec dana je zamenjeno sa EVGA 600BQ i ovo se uopšte ne čuje.
Koji ventilator je pametno staviti?
Kuciste nije nesto provetreno i koliko treba biti cfm zamenskog ventilatora, mislim koliko je potrebno da bude?
Racunam da ovi ventilatori od 1000rpm su slabi pa pogledah ovaj al ne znam moze li se on ugraditi?
COOLER MASTER JetFlo 120 Blue Fan - R4-JFDP-20PB-R1 ---on je do 2000rpm i ima dobar cfm.
Najbitnije mi je utisati to napanje jer ventilator je glasan i plus sto radi uglavnom i u idle na visim obrtajima jer je toplo.
jedino na pocetku rada racunara dok se ne ugreje kuciste je tiho, uglavnom ovaj ventilator je katastrofa.
Ne bi trebalo napajanje da bude toplo kada je komp u mirovanju, ja generalno ne volim da izbacuje topao vazduh ni kada je opterećeno. Ako je koniguracija iz profila, koje je tačno napajanje u pitanju? Takođe, kako si planirao da povežeš taj vent? U pitanju je PWM ventilator, napajanja uglavnom imaju kontrolu obrtaja preko napona pa nema mnogo poente za PWM ventom, osim ako ga ne kačiš na ploču, mada se meni ni tako ne sviđa. Ja sam na prethodnom napajanju stavio AC F12 3pin vent. Na žice od predhodnog sam povezao 3pin utičnicu (skinuo sa račve za ventilatore) i tako ga povezao, samo napajanje je radilo kontrolu brzine. Sa napajanja idu 2 žice samo, 12V i uzemljenje. Dobro je radilo, tih je vent, a napajanje je ostajalo hladno uvek.
Jeste konfiguracuja iz profila. Napajanje lc power 500h v2.2 office serija. Pa dok je bio procesor na stock i mogao da obara napon bilo je hladnije ovako dosta i u leru on trosi. A ventilator je svejedno bucan i kad radi u idle komp obori ono brzinu ali se ubedljivo najvise cuje. Nisam znao da pwm ne mogu da se spoje da rade na kontrolu napona??
Ma mogu da se spoje i da radi kontrola preko regulacije napona, samo nema potreba da plaćaš ekstra za PWM. Ovi AC F12 su dobri jer im je za start potrebno samo 2,7V. Inače, slabašno je to napajanje, ja bih pre njega zamenio.
Htedoh da porucim i nemaju trenutno u gigatronu artic f12. Imas li jos neku preporuku za tihu 12 koja ima dovoljno protoka za napajanje? Nude mi neki cm sa 2000rpm jel to preglasno jer ono bi u loadu poteralo taj ventilator na max?
Meni je sve preko 1000 obrtaja preglasno. ( :
Mislim da nećeš mnogo dobiti na tišini zamenom venta, to napajanje je preopterećeno i greje se pa će svaki vent da radi blizu maksimuma. Protok vazduha se tu čuje u svakom slučaju. Ipak mislim da je bolje da uzmeš neko bolje napajanje.
Obrati samo pažnju kad biraš vent na ovo što je pomenuto da ventilator treba da ima nizak napon pokretanja. Ja sam u svoj stari Seasonic pokušao da ubacim 2 ventilatora koji nisu hteli da se zavrte jer traže veći startni napon (min 5V).
Jeste optereceno ali ne toliko obori ono obrtaje kad odmara al i dalje ima ventilator ucanje neko. Uopste ventilatori su losi u ovim napajanjima, pa zamisli kad je ono glasnije nego ova devetka na 2500rpm na kuleru procesora. Na kp nadjoh artic f12 pwm ista cena dodje kao tamo sto pomenuh 3pin. Jesu iste karakteristike kao 3pin? Jel start njemu na 2,7v?
Nisu, po sajtu je njemu 6V start. Guglaj svaki vent koji nađeš, na sajtu proizvođača obično piše koji je napon potreban za start.
Lose vesti po sve kompjuterske entuzijaste ukljucujuci i mene u ovu grupu.Kolosalan problem sa Chieftec napajanjima koja su nekada bila etalon pouzdanosti i kvaliteta.U jednoj od svojih konfiguracija imam Chieftec Iarena 8 napajanje koje kada sam otvorio doziveo sam neprijatno iznenadjenje.Umesto kvalitenog prozvoda docekao me neki china fake Jun Fu produkt.Nije mi bilo svejedno ali sam mislio da je to usamljen slucaj falsifikata koji mi je dopao polovan saka.Posto sam alergican na nebradirane elkose skinuo sam sve jun fujce sa sekundarne grane napajanja iako je PSU sasvim ispravno radio jedino sto se komp pri paljenju nekoliko puta ponasao kao da je pokvarena graficka karta,(Saphire R9).Rezultat merenja kapaciteta Jun fujaca je bio dosta preko deklarisanih vrednosti na komponentama sto po dokumentaciji za merni uredjaj predstavlja isusen elektroliticki kondenzator koji ima katastrofalno lose karakteristike filtracije napona a samim tim vodi u overkill samog napajanja ili pregrevanje uredjaja koji se napajaju sa tim izvorom energije.Sto i jeste bio slucaj sa doticnim Radeonom,termalna pasta na gpu cipu je bila u stanju praskaste materije.
Problem sa grafom resen ugradnjom Panasonic elektrolita,jedini problem sa njima je cena,skoro 2,5 euro komad,a samo cela sekundarna grana za zamenu.
Nakon toga donosi mi komsija tri neispravna Chieftec napajanja manji model za brand name masine od 180W donesene iz inostranstva,EU sa masina koje nisu starija od dve godine
Opet ista situacija dobro poznati Jun Fun kapaciteti sekudara,naduveni iscureli,totalni haos.Dva od tri napajanja koja su imala u primaru mreze Nicikon el-ko su proradila nakon zamene kapaciteta i sredjivanja dosta suvih lemova.Trece koje je imalo Jun Fu i u primaru je zavrsilo sa ekplodiranim primarom mreze,dok se mrezni el-ko nije naduo,ali jos gore iscureo je pored negativnog izvoda koji je potpuno otpao od kondenzatora.Time sirotom napajanu nije bilo pomoci jer sem tradicionalnog switch on Mos-feta sadrzi i aktvni pfc kontroler u vidu vertikalnog pcb modula cija su stampa smt cip, otpori nestali u ekspoziji primarne sekcije.Naravno ovog cipa koji je ekspodirao nema ni u data sheet podacima a kamoli u nabavci.
Kad se setim svih onih Delta electronics Chiefteca koje sam prodao,umesto da sam ih sacuvao za svoje potrebe,koji su mogli uz redovne servise zamene istrosenih kapaciteta ta traju neograniceno.:boodala:
Chieftec ne pravi napajanja, pakuju svašta pod brendom, od prosečnih Kineza (poput tih) do malo boljih. Trenutno su kod nas koliko-toliko zanimljivi (cenovno) u srednjoj klasi sa Eco i ELP serijama (CWT napajanja).
Pozz , moze li mi neko preporuciti neko napajanje do 25e ,
Imam hd 7730 1 gb i c2q 2,6 kojeg zelim kloknuti na 3,2
Pa mi treba neko solidno napajanje koje ce moc to izvuc
Dali je ovo dobro ?
https://www.olx.ba/artikal/29304269/napojna-corsair-vx450w-450w-80-plus/
Vlad Cepesh
15.6.2018, 10:01
Druze to je brutalno dobro napajanje, ali ne uzimaj dok ga ne proveris licno. Oglas je jako sumnjiv jer oglasavac ne daje nikakve dodatne informacije i slike, vec kopira sa interneta.
Ne znam kakva je situacija u Bosni, ali u Srbiji za taj novac ima da se nadje LC Power LC420H-12 420W napajanje. Napajanje je minimum kvaliteta koje vredi razmotriti, ali se uklapa u cenu, moze da podrzi tvoj hardver i novo je sa garancijom.
Druze to je brutalno dobro napajanje, ali ne uzimaj dok ga ne proveris licno. Oglas je jako sumnjiv jer oglasavac ne daje nikakve dodatne informacije i slike, vec kopira sa interneta.
Ne znam kakva je situacija u Bosni, ali u Srbiji za taj novac ima da se nadje LC Power LC420H-12 420W napajanje. Napajanje je minimum kvaliteta koje vredi razmotriti, ali se uklapa u cenu, moze da podrzi tvoj hardver i novo je sa garancijom.
Dobro drug , uzecu to u obzir
Moze li mi rec sta mislis o ovom napajanju koje mogu dobit za 25e ?
Covjek garantuje da moze podnijet i vise od mog ocekivanja vezano za overclock i jacu grafu ?
https://www.olx.ba/artikal/30052464/seasonic-napojna-500w/
c2q 2,6 kojeg zelim kloknuti na 3,2
Pa mi treba neko solidno napajanje koje ce moc to izvuc
Klokovan C2Q na LC420? Ne bih se upustao u tu igru.
LC 500/600W su druga prica.
Moze li mi rec sta mislis o ovom napajanju koje mogu dobit za 25e ?
Covjek garantuje da moze podnijet i vise od mog ocekivanja vezano za overclock i jacu grafu ?
https://www.olx.ba/artikal/30052464/seasonic-napojna-500w/
To napajanje moze glatko da podnese i jace konfiguracije. Ukoliko ti covek garantuje da je ispravno, uzmi slobodno.
Vlad Cepesh
15.6.2018, 23:00
Za taj Seasonic slicno kao za Corsair, jako dobro, ali prethodno proba.
Ajde da pitam, treba mi preporuka za napajanje da tera i7 3770 i gtx 970. Trenutno koristim TT toughpower 750w, ali njega hoću da prepakujem na drugu mašinu.
Znaci treba mi neko novo, da može da se uzme u Srbiji, I ako je moguće da bude u granici do 10 hiljada.
http://itsvet.com/napajanje_seasonic_ss-620gb_620w-pdaa1-57.i?id=589
ili
http://itsvet.com/napajanje_fsp_hexa_85_bronze_ha650-pdaa1-57.i?id=1381
i78700
Људи, никад нисам куповао напајање, тј. никад нисам ни склапао конфигурацију сам генерално. На шта треба да обратим пажњу? Процесор i78700 ће бити сигурно. Могу да излистам и остале компоненте, али не знам колико је то битно. Графичку у почетку нећу ни имати. Комп је за видео обраду.
Хвала!
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.