Prikaži potpunu verziju : Napajanja
Strane :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[
16]
Grafička je bitna, ali generalno uzmeš neko od bar 600 W poznatijeg proizvođača (Seasonic, Cooler Master, EVGA, Fortron) i miran si...
CPU nije veliki potrošač ali ako rešiš da dodaš jaku grafiku nekada da pomogne u renderovanju bolje da unapred imaš spremno jako napajanje. Pogledaj npr. samo post iznad svog što je Picard stavio dva linka. Ja bih tu lično pre išao na FSP HEXA 85+ Bronze. Vrlo moderno napajanje sa DC-DC pretvaračima, može da baci skoro svu snagu na 12V. Japanski kondenzatori, fluid-bearing ventilator, tj. trebalo bi da traje dugo.
Da malo plivam uz vodu, lično bih tu bez problema išao na FSP HEXA 85+ Bronze HA550 (http://www.itsvet.com/napajanje_fsp_hexa_85_bronze_ha550-pdaa1-57.i?id=1373) jer se slaže savršeno i ako nekad dodaš kartu u rangu GTX 1070, i dalje ostaješ u okviru 50% opterećenja što je idealno.
@decoy - пошто радим у Корелу, тј. све намештам тако да бих радио у Корелу, графичка скоро да уопште није битна. То могу да ти посведоче лично људи са форума корисника Корела и званични подаци о хардверским захтевима на сајту Корела. Ја нисам веровао колико тај програм не захтева јаку графичку, па сам чак и контактирао кориснички сервис Корела (онај њихов чет) и начекао се да они то провере како би ми на крају рекли да је то што пише на њиховом сајту све што треба да знам.
https://support.corel.com/hc/en-us/articles/115002829967-VideoStudio-X10-System-Requirements-
Ја кад сам хтео да купим четири пута јачу графичку од најјаче тражене, људи су ме по форумима (и овде и на Линус Тех Типсу) питали зашто бих уопште куповао тако слабу графичку. :)
Није исто радити у Корелу и у Адобиу. Рад у Адобиу, макар по тим званичним подацима, тражи јаку графичку. Најјефтинија графичка за Адоуби мени је скупа. Најмање што траже је gt970. На сајту itsvet који приказује домаће тржиште то не постоји, а пошто је то минимални захтев, ја гледам шта је најслабије од свега јачег да бих уштедео. То је gtx1060. Најјефтинији од тих модела је 29015 динара. То је за мој новчаник научна фантастика тренутно.
@Aibo - Хвала на савету. Само ме је бунило да ли ја треба да саберем потрошачке апетите свих делова хардвера, да их саберем, па да онда бирам напајање и да ли то напајање морам некако да подешавам према томе. У смислу, ако је јако, да га смањим.
Ne, jače napajanje nikada ne smeta. Smanjuješ isključivo da bi uštedeo. Kad smo već kod toga predloženo FSP od 650W je 9000 din a ne treba ti, 550W je 7500 din i to je po meni ok ušteda pogotovo što je i više nego dovoljno snage. Ispod toga (recimo 450W) ne bih išao iz prostog razloga što su uštede minimalne, tipa 500 dinara a iako ti trenutno ne treba ni 550W... možda u budućnosto počneš da radiš i u nekim paketima gde ti treba grafika i sl. pa da budeš potpuno miran.
Ako te interesuje oko potrošnje kako se računa, u principu je uvek najbitnija 12V grana i komponente koje troše 12V, CPU i GPU pre svega, su najveći potrošači. Najlakše je da sabereš TDP svih komponenti. Npr. ti imaš CPU koji troši 65W i ako nekada u budućnosti dodaš moćnu grafiku koja je potrošač od npr. ~150W, imaš zbir od 215W i dodaš još 30-40W na sve ostale komponente tipa hard disk, matična, ventilatori i dođeš do ~250W. I to ti je sve ispod 50% opterećenja jednog kvalitetnog napajanja kao što je FSP HEXA 85+ Bronze HA550, ono sa tim opterećenjem radi gotovo idealno, efikasnost velika, ne zagreva se, tiho je itd.
Sada kada nemaš grafiku, tvoj ceo komp će trošiti ~100W. Znači nikakve brige oko snage nemaš jer je to opušteno za bilo koje kvalitetno napajanje, radiće sa 20-25% kapaciteta. Može i slabije napajanje bez problema, 450, čak i 350W ali nemoj iz prostog razloga što su uštede male a ako ti zatreba neka jača grafika mučenje je posle da menjaš i napajanje.
EDIT: Sve ovo oko računa i procenata opterećenja važi kod kvalitetnih napajanja (Seasonic, EVGA, FSP...) kod nekih jeftinih varijanti se laže kada se piše snaga i sve ovo pada u vodu. Sem lažnih specifikacija se takođe ugrađuju i jeftinije komponente koje nemaju jednak vek trajanja, kod ozbiljnog kompjutera sa i7 8700 o njima ne treba ni da pričamo ali je ovo čisto informativno.
MasterChief2
12.7.2018, 1:14
Imam BeQuiet Straight Power E6 700W napajanje vec jedno 4 godine, kupljeno polovno. Pre jedno godinu dana sam pisao da je pocelo malo da zuji/pisti nesto iz njega kada se optereti, ali nisam mnogo obracao paznju jer je bilo neprimetno, a sada je to na vec mnogo visem nivou i pomalo me zivcira. Ima li tu nekog leka ili ga moram menjati? Ako bi morao da menjam uzeo bi sada neko novo, takodje BeQuiet, samo sto vidim da ih nema bas po prodavnicama.
coil whine verovatno...u suštini je bezopasno i nema potrebe da se menja
ako bi već da menjaš za drugi bequiet,preporučujem power zone
peta godina kako ga koristim,ne čuje se,ne greje se...švaba
MasterChief2
12.7.2018, 14:14
Pretpostavio sam da su kalemi... Znam da nije nista opasno, samo me nervira taj zvuk.. Ako ne pustim muziku u pozadini ili ako radim nesto sto optereti CPU na 100% probi usi.. Moze li se to nekako resiti? BeQuiet inace koristim vec 14 godina i nikada nisam imao problema, zato bih na njih isao.
@Aibo - Хвала пуно на оволиком објашњењу. Послушао сам твој савет. Нисам стигао раније да се захвалим. Пошто у Е није било од 550 узећу од 600. Јесте да кошта 1000 динара више, али шта да радим? :) У праву си. Ко зна кад ће ми затребати нека јача графичка.
Pretpostavio sam da su kalemi... Znam da nije nista opasno, samo me nervira taj zvuk.. Ako ne pustim muziku u pozadini ili ako radim nesto sto optereti CPU na 100% probi usi.. Moze li se to nekako resiti? BeQuiet inace koristim vec 14 godina i nikada nisam imao problema, zato bih na njih isao.
Malo kasnim sa odgovorom ali neka neko procita za ubuduce pa mozda i nekome pomognem sa ovim odgovorom. Prelakiraj sve zavojnice i kalemove sa posebnim lakom koji se koristi za povecanje izolacije namotaja za elektromotore, prelemi sve lose i suve kontakte na stampanoj ploci i proveri elektrolitske kondenzatore u sekundaru napajanja. To ce resiti problem sigurno.
Pozdrav!
Moze li neko da mi kaze koja je snaga ovog napajanja? Napajnje je MS 500. Je li se sabira 70+144=214W ili...? Ovo pise na napajanju:
AC input 220V-240V 3A-5A 47Hz-63Hz
DC output +3.3V +5V +12V -12V +5VSB
MAX load 12A 14A 12A 0.5A 2.2A
MAX 70W 144W
Na +12V grani max 12A, dakle 144W.
70W je za +5V granu.
da li je LC Power LC600H-12 V2.31 dovoljno za q9400 i r7 260x 2gb model posto vidim da na kutiji pise da mu je potrebno dosta vise amperaze zsa 12v granei. Pitanj jos jedno koliko je taj lc power tih,sobzirom da sam na internetu procitao neka jako alarmatna misljenja za ovo napajanje,da je jako bucno ako optereti i da se cuje kao avion,ako ne ovo sta onda predlazete
Dovoljno je jako i nije ti grafika veliki potrošač uopšte pa neće biti nešto preterano opterećeno. Zato ne bi trebalo ni buka da bude prevelika. Mada hoće ponekad da im se čuju ventilatori, naruči preko neta da možeš lako da vratiš ako ti baš zapadne bučan primerak.
posto starog konja modifikujem,taj q9400 TDP ima 95w u def a na ovj garfickoj pise da trazi minimum 500w i da minimum na 12v grani bude 24A) pa reko da li je dovoljno (Asus Radeon r7 260x)
Opusteno i moj proc je 95w i ista grafika pa radi bez problema preko 2-3 godine, inace napajanje je maltene necujno
posto starog konja modifikujem,taj q9400 TDP ima 95w u def a na ovj garfickoj pise da trazi minimum 500w i da minimum na 12v grani bude 24A) pa reko da li je dovoljno (Asus Radeon r7 260x)To što piše ne obraćaj pažnju, to pišu zbog svih jeftinih napajanja sa lažnim vatima... grafika troši 100ak W... Nikakav problem.
Vlad Cepesh
9.9.2018, 10:31
Ma bez frke moze da drzi sistem koji zelis. Drzao sam na tom napajanju 200W (Radeon 6950) i 180W (R9 270X) graficku karticu do skoro i tako je radilo 7 godina. Plus ostatak sistema.
Momci primetio sam ovo napajanje Kolink KL-850M 850w koje mi deluje jako kvalitetno. polumodularno je,ima vent od 14cm i 12v 63 ampera,Cena je oko 6k sto nije mnogo za ono sto nudi
Videh ga kod nekog naseg youtubera koji je radio malu recenzu. Da li neko zna nesto o ovom napajanju i kakvu je u odnosu na npr chieftec u tom cenovnom rangu (tipicno oko 600w)
sad moje potpitanje, al nema glupih pitanja.:D
moze li napajanje da isporucuje npr 1000w a da bude nekvalitetno na duze staze ako ti npr imas neku konfiguraciju koja moze vuci 700w?
odnosno pretpostavljam da je takvih napajanja iako ih ima slabije, al me zanima ima li ih uopste?
Cek' bre... Kako da isporucuje 1000w, ako ti konfa trosi 700w? Ako mislis da li nekvalitetno napajanje deklarisano na 1000w moze dugorocno da radi na konfiguraciji koja vuce 700w, mislim da je adekvatan odgovor "zavisi koliko je nekvalitetno". U svakom slucaju, ako ti treba napajanje od 700w (u sta sumnjam) kupi provereno od 800-850w, bolje nego losijeg kvaliteta pa neka je i od 1200w (odnosno, snaga napajanja je samo jedan od faktora, ima tu jos dosta karakteristika koje su bitne)
losije sam se izrazio, bih u zurbi.
mislio sam postoje li nekvalitetnija napajanja koja mogu da isporuce deklarisanu snagu od tipa 1000w.? ima li napajanja koja mogu da isporuce tu snagu ali su nekvalitetna sto se tice izdrzljivosti na duze staze? ili ona koja isporucuju deklarisanu snagu jedino mogu biti kvalitetna, nema nekvalitetnih?
Kratak odgovor, verovatno mogu biti nekvalitetna (uslovno receno). Tipa, mogu da isporucuju 1000w, ali recimo da to ne bude "cista" struja (ripple, dropovi kada se zagreju itd, iskreno ne razumem se toliko u napajanja ali sam citao dosta testova). Imas da nadjes tabele napajanja ( psu tier list, prvi i drugi tier se racunaju kao kvalitetna, treci ok, i tako cini mi se do petog). Ne secam se da sam video od 1000w, ali znam da sam naisao na neka napajanja od 850w koja spadaju u 4. tier, koji se vodi kao los.
Realno, o dugorocnosti, sve su to anegdotalna iskustva i nemaju neku tezinu, za svakog kome je neko napajanje iz 5. tiera trajalo godinama, naci ces nekoga sa napajanjem iz prvog tiera kome je crklo posle mesec dana. Poenta je da iako neko napajanje moze da isporuci 1000w, ne znaci da je "kvalitetno" (recimo mozda su kondenzatori loseg kvaliteta, predvidjen broj radnih sati komponenata na odredjenoj temperaturi moze da bude manji od kvalitetnijeg napajanja iste snage). Zato neka od 1000w mogu imati garanciju od 2 godine a neka druga i 10 godina (uglavnom praceno i velikom razlikom u ceni).
Uh, malo je zbrda-zdola ali nadam se da sam preneo p poentu :o
MasterChief2
4.10.2018, 19:55
Zivi primer nekvalitetnog napajanja ti je MS-Tech od 1000W. To napajanje nema realnih 500W, a ne 1000W. Oni saberu snagu na +12V (koja iznosi oko 500W) i snagu na +3, +5V (koja je 300W) i na to jos dodaju neku svoju glupost i to napajanje deklarisu kao 1000W.
water wizard
4.10.2018, 20:10
pa da sabiraju se snage nema veze to sa kvalitetom, kvalitet je prvo stabilna struja, pa zaštite da ti ne sprži komponente tako jako napajanje koja obično imaju po 50-60A na 12V grani pa izdržljivost delova da traju i podnose visoke temperature itd
http://www.deepcool.com/product/powersupply/2014-10/10_1049.shtml
Kakva su deepcool napajanja,ne bih uzimao lc power i nikako raidmax?
Ili FSP?Ali nema podatka o duzini kablova.
https://bulk.fsp-europe.com/sp500-a
Cpu je od 100w i graficka 115w.
Ili ovaj novi inter-tech u giga.
https://www.inter-tech.de/en/products/psu/atx/aps-620
Eventualno njoy.
http://www.njoy.ro/PSU/agon600#specificatii
MasterChief2
10.12.2018, 21:26
Chieftec Nitro 85+ BPS-850C
Kakvo je ovo napajanje? Ovaj moj BeQuiet iako radi stabilno pistanje mi ide jako na zivce, a ne otvara mi se pa bih da ga zamenim nekim drugim napajanjem.
Ja sam do skora koristio bps-750c2, pet godina je guralo klokovani phenom, kasnije 4690k i razne grafike. Najvise sto sam ga opteretio je bio phenom na oko 1.5v, 4ghz i crossfire radeon 2x 7970. Tu kombinaciju sam testirao oko nedelju dana, nije bilo problema.
Napajanje je i dalje ispravno, samo sam mu nakon 3 godine zamenio ventilator, stari je poceo da pravi zvuk kao sat koji cakće, kada sam ga rasturio jedna strana osovine je bila vidljivo sjajnija od druge, verovatno nije bio dobro balansiran. Stavio sam noctua 14 cm 1500rpm. Jedino mi deluje hladjenje nekako anemicno (koliko se secam, samo par aluminijumskih tabli, cak nisu ni hladnjaci sa finovima), ali nisam imao nikad problema s pregrevanjem ili bukom.
Ukratko, ako ti treba bas napajanje od 850w, verovatno ce ti zavrsiti posao, ali radije bih jurio neko od 750w sa malo sigurnijim renomeom (i/ili duzom garancijom, ako nisu promenili na chiftec je 2 godine).
Kakva su ova napajanja Zeus i Falcon klasicni kinezi ili bolji od njih?
Klasicni,ako ti bas trreba jeftino okusaj srecu sa MS Industrial.
Zakljucio sam da mi glavna toplota iz racunara dolazi od napajanja..Dugo imam ovaj corsair i stvarno ne mogu da se pozalim,nikakve anomalije nisam primetio,radi super,sve je ok,ali pri igranju kompa jedno 2h gde mi je i cpu i gpu nategnut,kuciste mi bude vruce,a pozadi kad pipnem napajanje prilicno toplo..Strah me da to nije pocelo znatnije da se greje otkako sam stavio i7 3770,ali bi po onome sto sam procitao on trebao da bude manji potrosac od prethnod i5 2400.
water wizard
13.5.2019, 12:27
koje kućište imaš mogao bi i neko veće i provetrenije da kupiš, sad će leto...
koje kućište imaš mogao bi i neko veće i provetrenije da kupiš, sad će leto...
Ma malo je starije proizvodnje,merkurovo,ali je otvoreno.Prosto me zanima da li gresim u vezi potrosnje da je i7 veci potrosac u full opterecenju od i5...
water wizard
13.5.2019, 13:29
pa nije niži mu je tdp
pa nije niži mu je tdp
Da,to sam i sam video,zato me i cudi,mada furunjalo je to sve i sa i5...Doduse nisam cistio kuciste od letos,pa moguce da malo i prasina radi svoje...Narucito jer je otvoreno.
Da li kojim slucajem neko zna,da li pomenuti model corsair cx 430 ima kontrolu obrtanja ventilatora ?
Da li kojim slucajem neko zna,da li pomenuti model corsair cx 430 ima kontrolu obrtanja ventilatora ?
Ne verujem, to imaju samo modeli Corsair napajanja koji imaju ''i'' u nazivu RMi, AXi, HXi. RMx, CX, TX i svi ostali nemaju tu mogućnost.
Ih, da l je moguce? Pa poslednja dva chiefteca koja sam imao kontrolisali su vent. Mozes da proveris da li povecava izduvavanje vazduha na napajanju metodom papirnih traka (kao na sobnim ventilatorima koje nekad vidimo u cilmovima). Tako sam ja grubo utvrdio da se povecava kontrrola obrtaja, posle potvrdio merenjem napona za ventilator pri opterecenju...
@ makiem
Misli se na manuelno kontrolisanje broja obrtaja, ne automatsko.
Da li ima išta bolje od Seasonic Focus Plus Gold u toj klasi? Malo sam ispao iz forme poslednjih god dana ali rekao bih da je to i dalje najbolje oko 80ak evra (550W na KP navodno ima za 83€).
Razmatrao sam prvo Corsair CX550M ali me mami na Focus to što ima semi-pasivno hlađenje. Komp mi je deo hifi lanca pa gledam što tiši da bude kad radi u idle.
Nema, to je i dalje najbolje.
Hvala, evo naručio sam. 85€ je na KP trenutno prava najniža cena.
Radi mi i dalje Seasonic SS400-ET ali kod mene je već 5 god a polovno sam ga kupio i nije mi novo baš delovalo ni tad. Verovatno ima 8-10 god. Pre neki dan izmerim napon na 5V i vidim da je 4.89 u idle... Nije to baš divno, da ne izazivam sudbinu. :)
Imam vec godinama napajanje corsair cx430 i jako me lepo sluzi.Totalno necujno i jako kvalitetno.No to nije ni bitno..NIkako ne mogu da uocim razliku izmedju dva u oznaci koliko sam video potpuno ista modela...Moje napajanje konkretno je cx 430 i po specifikacije ima 28A na grani od + 12v,a isto takvo vidjam na internetu sa potuno istom oznakom cx430,ali sa 32A na grani od +12v .Evidentno je da je taj drugi model nesto jaci od mog,ali u oznaci su isti.U cemu je fora ?Da budem precizan da ga intezivno koristim od 2014 godine i tada sam napajanje dobio u zamenu za neku moju plocu,polovno...Zaista da ga ima u proizvodnji,iskreno bi ga preporucio svima jer je izuzetno hladno,tiho i dugovecno...Ko zna koliko ce jos sluziti.
water wizard
1.2.2020, 8:09
možda noviji model, znam da LC na isti model zalepi i V123.. pa se razlikuju
Moje napajanje konkretno je cx 430 i po specifikacije ima 28A na grani od + 12v...
Zaista da ga ima u proizvodnji,iskreno bi ga preporucio svima jer je izuzetno hladno,tiho i dugovecno...Ko zna koliko ce jos sluziti.
Zalio si se da se leti zagreje, "usija" se gornja stranica kucista.
Nije to lose napajanje ali nije kvalitetno kao CX400, mada bi neko pomislio da je CX430 bolji zbog veceg broja u oznaci.
Ako pocne opet tako da "kuva" kad dodju topliji dani, nemoj da rizikujes nove komponente, ipak je to prilicno staro napajanje (uzeo si polovno 2014).
Zalio si se da se leti zagreje, "usija" se gornja stranica kucista.
Nije to lose napajanje ali nije kvalitetno kao CX400, mada bi neko pomislio da je CX430 bolji zbog veceg broja u oznaci.
Ako pocne opet tako da "kuva" kad dodju topliji dani, nemoj da rizikujes nove komponente, ipak je to prilicno staro napajanje (uzeo si polovno 2014).
Pa dobro bilo je tu i sobne temperature,full load cpu i gpu...Ima tu svega....Jeste matoro,ali jos uvek radi...Mozda ga i zamenim uskoro..
neki ventilator bi to resio i bez promene napajanja
neki ventilator bi to resio i bez promene napajanja
Imam ga :D,samo sam podesio obrtaje da se jedva okrece...Nervira me buka.Cak razmisljam o kupovini boljeg cpu kulera u nekoj buducnosti jer mislim da ovaj cpu ne zasluzuje da ga hladi ova fabricka krbulja.
water wizard
23.4.2020, 14:10
modularno možeš da skineš višak kablova pa je lakše za cable management, a TT je solidno napajanje da kažemo srednja klasa u brandiranoj klasi..
Da li je bolje uzeti
FORTRON FSP 750W HYDRO G HG750,
Seasonic FOCUS Plus Series SSR-750FX 750W 80+ Gold
ili
Antec HGC serija 750W HCG750 GOLD napajanje?
Mislim da je Antec unutra stariji Focus, bez Plus. Uzmi Seasonic između ostalog i zbog duže garancije u odnosu na Hydro G.
Nije modularno, kvalitet solidan koliko znam. Ništa spektakularno naravno, u skladu sa cenom.
Obično postoji "M" u nazivu, ali ne mora da znači da prisustvo M automatski znači modularnost. Primeri: Corsair RMx 650W, Thermaltake SPS-530M, Seasonic GM-500 itd.
A i vidi se kada pogledaš slike napajanja, modularna su sa jedne strane ovakva:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51c%2BhDMdpKL.jpg
Postoje i polumodularna kod kojih su neki kablovi fiksirani, kao npr pomenuti 530M i GM-500:
https://www.winwin.rs/media/catalog/product/420x420/116/90/1169001-4.jpg
Primeri bez M a sa punom modularnošću: Evga Supernova G2/G3, Seasonic SSR-750PX itd.
Ako se uzima nešto u tom budžetu koji si naveo bolje je obratiti pažnju na generalan kvalitet nego na modularnost.
Najkvalitetnije i najtiše koje ti možda malo prebacuje budžet je Corsair RMx 650W koje se na KP-u prodaje za 70-80e sa godinu dana usmene garancije, novo.
U domaćim radnjama SPS-630M ako ga ima negde, ne pada mi ništa drugo na pamet.
water wizard
10.5.2020, 13:35
verovatno se šališ, u svakom slučaju za te pare imaš i brand name napajabje a ne taj rebrandirani kinez
Šta ga čini zanimljlivim?
Stefan754
10.5.2020, 14:07
Ms industrial, od njih mozes kuciste da kupis i nista vise. Inace papir trpi svasta, mogu da napisu i da ima 2kw i razne zastite, ali zna se od koga se kupuju dobra napajanja, a to ovaj proizvodjac nikako nije.
Nije provereno, nema testova niti nekih iskustava a za te pare može da se kupi barem 10 proverenijih modela.
Kao što je već i rečeno, MS industrial samo kućišta vrede, ostalo ništa.
Našao sam jedno vrlo zanimljivo napajanje. Kako vam se čini? Samo 60 evra :D
https://ms-start.com/ms-platinum-pro-80plus-700w-bronze-napajanje.aspx
Zanimljivo jeste... nisam do sad naisao na MSi napajanje skuplje 3000 din (mislim u masinama koje sam servisirao, ne na oglasima). Nikad mi nije palo na pamet da ce neko dati 60E za napajanje a opet uzeti MS industrial :eek:
Ja ne znam cemu toliko opterecivanje oko napajanja kad za prosecne konfe posao rade osrednja napajanja.Ja sam kupio corsair cx 430 2014 polovno i evo dan danas radi perfektno posao.Za te novce sad imaju i bolja...Mnogo ste optereceni potencijalnim kvarovima.Ako ga ne guras preko granica,prosecno napajanje traje isto dugo kao i ona super brendirana.Da dodam da je cx 430 totalno necujan.
Psychon@ut
11.5.2020, 21:21
Taj Corsair je zapravo jako solidno napajanje za koje postoji dosta opisa na internetu što se ne može reći za MS.
Pa solidno,ali opet osrednje.To pokusavam da kazem da osrednja napajanja rade posao.Ne vidim cemu tolika tripovanja oko kvarova.
Stefan754
11.5.2020, 22:37
Nisi nas razumeo, taj corsair je bar dva puta bolje napajanje od navedenog modela:). Od boljih brendova 700w, modularno, kosta bar dva puta vise od navedenog modela. Inace trazih za MS industrial bilo kakvu recenziju, nema nista, jedino sto sam uspeo dan nadjem je savet da se zaobidje i za te pare kupi neki poznatiji provereni brend brend sa manje snage koji ce sigurno biti bolji od ovog ms industriala. Problem kod tih no name napajanja su komponente koje su stavili, a naveli su gomilu nekih sertifikata za koje verujem da nemaju veze s vezom.
Pa solidno,ali opet osrednje.To pokusavam da kazem da osrednja napajanja rade posao.Ne vidim cemu tolika tripovanja oko kvarova.
Mojne se uvredis, ali cesto pricas mnogo o stvarima koja ne razumes. Nije stvar u tome koliko gura napajanje, nego kako gura. Ako je tebi kriterijum da radi i da je necujno, mozes da kupis napajanje od 2500 dinara, dobar fan za 1000 i eto ti necujno napajanje.
Ali kad vidis napajanje kako se ponasa pri razlicitim opterecenjima, pa pogledas komponente unutra, pa pogledas testove strucnih ljudi (znam, ti ne verujes u testove na internetu) i ako iole razumes te testove, onda shvatis razliku napajanja od 600 W i od "600w".
Pa onda vidis da je CHIEFTEC napajanje pri skoku napona iskljucilo komp, dok je komp pored sa LC Power u istom trenutku crkao, spalilo plocu i grafiku a stranica kucista ogarena. Ti imas napajanje od 430 W solidnog kvaliteta, dok je Thermal Master od 420 W spalio dve graficke karte gf 9600gt, dok nisam liku dokazao instrumentom da mu napajanje isporucuje spajkove od skoro 14 V na jednoj grani.
To nije opterecivanje, to je jednostavno smanjivanje sanse da nesto krene po zlu i da me to kosta vise stotina evara. Uostalom, ovde se uglavnom i preporucuju "osrednja" napajanja, ne ono sto se u svetu smatra vrhunskim koja kostaju po vise stotina dolara, imaju nenormalne garancije i sertifikate. Tako da ono...
water wizard
12.5.2020, 0:59
sajevac ne možeš da porediš corsair i msindustrial koji su do skoro nazivali modele 400,500 a u stvarnosti nemaju ni 150W, naziv modela nema veze sa watažom samo se tako zove što dovodi kupca u zabludu koji je navikao da se model zove po wataži a ne model 400 500 bez W
evo ovo se zove platinum a nema veze sa standardom napajanja koji dobije sertifikat platinum
https://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus
https://viphouse.rs/products/37199/3919.jpg
water wizard
12.5.2020, 1:16
evo sad gledam i to modularno nema certifikat 80 plus bronze osim što oni tvrde da ima na sajtu
https://ms-start.com/EasyEdit/UserFiles/Catalog/msstart-ms-platinum-pro-80plus-700w-bronze-napajanje/msstart-ms-platinum-pro-80plus-700w-bronze-napajanje-slika-2_1012_1012.jpeg
Stefan754
12.5.2020, 12:54
Verovatno po njihovom nekom internom standardu, ali po nekom svetskom standardu, ne verujem. A pitanje je kakav je ripple noise kada se optereti napajanje... sve u svemu, zaobici i kupiti on poznatog brenda napajanje.
Chieftec napajanja isto nemaju te sertifikate, jer nemaju US modele, gde se ti sertifikati dodeljuju. Svakako, za iole veće pare kupuje se nešto provereno.
water wizard
12.5.2020, 14:46
kako nemaju evo prvi što sam kliknuo a80 ekonomska klasa ima bronze
https://www.chieftec.eu/en/psus/ps-2/a-80-series/ctg-650c.html
ovo ima gold https://www.chieftec.eu/en/psus/ps-2/core-series/bbs-600s.html
Malo ste me pogresno shvatili.Nisam u tom smislu hteo da poredim corsair i tog kineza,nego sam vise sveobuhvatno mislio da su mozda za osrednje racunare sasvim dovoljna osrednja napajanja iz srednje klase.Stace meni realno napajanje od 100e.
Stefan754
12.5.2020, 20:01
Naravno da ne treba, nego je zvucalo kao da si rekao da je ovaj kinez skroz ok za tu cenu.
Naravno da ne treba, nego je zvucalo kao da si rekao da je ovaj kinez skroz ok za tu cenu.
Ma.njega nisam ni spomenuo.Prvi ga ja ne bih uzeo, a ni preporucio nikom.
Malo ste me pogresno shvatili.Nisam u tom smislu hteo da poredim corsair i tog kineza,nego sam vise sveobuhvatno mislio da su mozda za osrednje racunare sasvim dovoljna osrednja napajanja iz srednje klase.Stace meni realno napajanje od 100e.
Klasa napajanja nije odredjena njegovom cenom, nego kvalitetom (postoje bukvalno klase [Tier] napajanja). Kao sto vidis, ovo MSi napajanje je 60 E, a za tu lovu se moze uzeti Seasonic 550w). Cena ista, klasa ni priblizna.
Postoje na netu razne nezvanične ''tier'' (rang) liste napajanja, koje se trebaju uzeti sa određenom rezervom, ali su ipak relativno pouzdane u nekoj meri.
Obično su napajanja rangirana od tier 1 do tier 7. Tier 1 i 2 su vrhunska napajanja koja prosečnom korisniku ne trebaju. Od tier 3 do 5 su napajanja koja se preporučuju za prosečnog korisnika. Tier 6 su napajanja koja mogu da prođu, ali bolje da se ne uzimaju. Tier 7 su klasa ''nikako''. Ovih MS Industrial napajanja, a bogami i nekih, kod nas popularnih, LC Power napajanja, nema na mnogim listama čak ni u tier 7, onda možeš zamisliti šta se sve stavlja u računare na našem tržištu.
Evo jedne takve liste:
https://linustechtips.com/main/topic/1116640-psucultists-psu-tier-list/
Kakvo je ovo napajanje za neke normalne gejming konfiguracije koje imaju RTX grafičku na primer. Da li je provereno? :p Takođe je semi-modularno. Iznosi 550W.
https://www.chieftec.eu/de/netzteile/ps2/power-smart-serie/gps-550c.html
Mislim da je skroz korektno,ali nek se javi neko kompetetniji za napajanja ko ima iskustva sa doticnim modelom.
Pa opet za njegovu cenu od 9-10k postoje sigurnije varijante, i u domaćim radnjama i na KP-u.
water wizard
15.5.2020, 16:02
Čini mi se da je thermaltake jeftinije isto modularno
Za te pare može i neki Seasonic.
Bitfenix Formula 650/750W su toliko na KP-u, ili polumodularno BeQuiet Pure Power 11 600W CM.
Space Beer
15.5.2020, 20:47
Sudeći po listi iznad, taj Chieftec je jedno od boljih napajanja na našem tržištu, ako ga ima
water wizard
15.5.2020, 22:40
čim je gold ne može da bude loše
Kad je napajanje gore u kućištu ono ne izbacuje vazduh ka ploči/procesoru, nego uvlači odatle vazduh i izbacuje vani.
To inače može da ima negativan uticaj jedino na samo napajanje, a koliko to je pitanje.
Kad je pozicionirano na dno kućišta napajanje uvlači hladan vazduh sa poda i izbacuje opet vani, dok je vazduh koji cirkuliše oko procesora (i uopšte u gornjem delu kućišta) zagrejan pa se onda i samo napajanje slabije hladi kad je postavljeno gore.
Tako da napajanje u gornjem položaju u kućištu sigurno ima višu radnu temperaturu od onog postavljenog dole, a sama temeperatura utiče na dugovečnost elektronike.
Ali kao što napisah gore, pitanje je koliki je taj uticaj (to nije nešto što može da se testira, može samo da se ispita radna temperatura, ali se nešto ne sećam da sam nalazio da je neko to radio).
pa stetno jeste sigurno, meni je iz lc 500w uz q9650 i gtx 660 kad je bilo gore izlazio vreo vazduh. kad sam promenio kuciste uz iste komponente jedva da je mlako bilo u cpu+gpu stress testovima...
Pa kad je gore ponaša se kao izduvni ventilator, sva toplota od CPU ide kroz napajanje. Tek kad je dole se vidi koliko je prosečno napajanje ustvari hladno samo od sebe. A sa obzirom da sva napajanja imaju elektrolite čiji životni vek zavisi direktno od prosečne temperature... Dole je jasno bolja pozicija.
Nekorisno je da kućište ima tri venta napred koji uduvavaju ladan vazduh a nazad da ima samo jedan vent da izbacuje i jošte je napajanje gore. Koliko ima ventova da uzimaju vazduh toliko treba da bude ventova da izbacuju topao vazduh. To je neki balans. Ovaj moj Cosmos 1000 je obrnuto stavili su mesto za 3 venta da izvlače vazduh a samo jedan da ubacuje. Dok ga nisam modifikovao uvek problem sa temperaturama. FX 8350 na 4.7Ghz pa ti vidi.
water wizard
3.6.2020, 10:40
bolje je kad je veći pritisak u kućištu da izbacuje prašinu, u suprotnom slučaju kućište se ponaša kao usisivač..
water wizard
28.6.2020, 14:09
kinesko napajanje, šta možeš da očekuješ..
Stefan754
28.6.2020, 14:19
Napajanje ima čudan zvuk (electric sound, ne znam bas kako da opišem) kada se ništa ne radi na kompu. Kad se igraju igre (i one zahtevnije) sve je normalno. Ventilator nije 100%>
Napajanje je https://ms-start.com/ms-platinum-pro-80plus-700w-bronze-napajanje.aspx
Šta može biti? Možda struja generalno u kući?
Vec si postavio jednom pitanje da li kupiti ovo napajanje, receno je da je lose...
Psychon@ut
29.6.2020, 12:56
Nešto od ovoga:
- Kondenzator naduvan ili curi - manje vjerovatno i znači da bi napajanje uskoro moglo da otkaže
- vibriranje navoja bakarne žice kalema ili transformatora usljed nedovoljne zategnutosti - više vjerovatno i nije opasno koliko mi je poznato
Evo jedan dobar tekst koji se dotiče zvukova iz napajanja :)
https://www.corsair.com/ww/en/blog/coil-whine
Samo ne znam koja opcija je na forumu da to aploadujem kako bi videli/čuli. :D
Youtube
Coil whine ne mora da znači da je nešto nekvalitetno, niti je znak da je nešto pokvareno, ali ume da bude iritantan zvuk.
Meni je MSI GTX 750Ti lagano zujala u idle, čim pokrenem neku igru nestane zvuk.
MasterChief2
8.7.2020, 13:07
Ja sam pre godinu i po dana kupio na Limundu za 100e Evga G2 1300W napajanje koje je bilo skoro kao novo sa kutijom i svim kablovima. Napajanje je kod mene radilo na 20% svoje snage i jednog dana je odlucilo da samo crkne. U cetvrtak uvece sam ugasio kompjuter, a u petak uvece sam hteo da ga upalim da prijavim neke ispite i kompjuter samo zavrti ventove i ugasi se i to je to. Toliko o kvalitetu i napajanju koje ima Gold sertifikat.
Sa druge strane, posedujem BeQuiet od 700W iz 2006/2007 godine koje sam pre 7 godina kupio polovno na pijaci za 3000 i dan danas radi bez greske i nikada nije otvarano. Ko zna sta je teralo pre nego sto je doslo kod mene jer je bilo puno prasine, onda je kod mene teralo overklokovani FX8320 na 4.7GHz 4 godine, a potom godinu dana Ryzena i do pre par dana je korisceno u HP Z600 serveru iz kog sam ga izvadio jer mi je ovo Evga crklo u glavnom kompjuteru. A ovaj BeQuiet cak nema nikakav sertifikat. Jedina mana je sto pisti kada se optereti i to me stvarno iritira, ali ovako problema sa njim nikada nisam imao.
Ja sam pre godinu i po dana kupio na Limundu za 100e Evga G2 1300W napajanje koje je bilo skoro kao novo sa kutijom i svim kablovima. Napajanje je kod mene radilo na 20% svoje snage i jednog dana je odlucilo da samo crkne. U cetvrtak uvece sam ugasio kompjuter, a u petak uvece sam hteo da ga upalim da prijavim neke ispite i kompjuter samo zavrti ventove i ugasi se i to je to.
Kad kupujes polovno napajanje to je kockanje, bez obzira sto je izgledalo kao novo. Ko zna zbog cega je taj resio da se otarasi tako dobrog napajanja za 100e. Garancija na EVGA G2 1300W je 10 godina, to ipak govori nesto o kvalitetu.
Bice da ti nisi imao srece.
water wizard
8.7.2020, 13:39
sva ta jaka napajanja su iz rudnika
MasterChief2
8.7.2020, 14:20
Ne znam, bilo je bas kao novo, ni trunka prasine. Lik se navodno bavi video obradom i bio je dosta uctiv, nije mi izgledao na prevaranta. I kod mene je radilo godinu i po i samo odjednom je stalo. Zavrti ventove i stane i to je to. Gde god da je radilo, ako je kvalitet treba da radi duze. Ali kao sto Lex kaze bice da nisam imao srece. Sve moze da crkne i novo i polovno, a s obizrom da sam od onih koji kupuju samo polovno ovo mi je prva stvar koja je crkla posle ovako kratkog vremena. Pogledace ga tata, mozda nije neki velik kvar, ali stvarno sam se to vece iznervirao. Sledece napajanje ce verovatno biti neki novi BeQuiet, koristio sam tri njihova napajanje i nijedno me nikada nije izdalo.
Gold sertifikat kao i bilo koji drugi iz 80+ ka5egorije ne govori bas nista o kvalitetu komponenti napajanja. Jednostavno, to samo znaci da vuce manje struje iz uticnice pri vecem opterecenju.
E sad, ne znam nista o konkretnom napajanju, ako daju 10g garancije trebalo bi da je dobro ali i tada moze da se desi felericni primerak. A po mom misljenju, bolje da si pljunuo tih 100 eur za novo napajanje sa garancijom jer i kao sto sam kazes radilo je na 20% snage, sto i nije tako idealno. Napajanje preko 750w (i to da budem velikodusan) zahteva mozda 2-3 procenta PC entuzijasta, a o obicnim korisnicima, gejmerima i da ne govorim.
ognjen_ogi
8.7.2020, 17:11
Kako mislis ne govori nista o kavalitetu komponenata?Uzmi za primer napajanja iste snage a da su gold i bronze verijante.Ovaj gold ima sigurno kvalitetnije komponente.
Psychon@ut
8.7.2020, 20:23
Sertifikati se već odavno koriste kao marketinški trik. Možda je nešto veća vjerovatnoća da je npr. napajanje sa Gold sertifikatom kvalitetnije (zato što su skuplja) ali uopšte nije nikakva garancija i kao što makiem reče ne govori ništa o kvalitetu komponenti, na žalost.
water wizard
8.7.2020, 20:29
sertifikati znače koliko je napajanje efikasno a ne kvalitetno, mada to obično ide zajedno
Kako mislis ne govori nista o kavalitetu komponenata?Uzmi za primer napajanja iste snage a da su gold i bronze verijante.Ovaj gold ima sigurno kvalitetnije komponente.
Ne mora uopste da znaci. Stvari su slozenije od toga. Gold znaci da je efikasnije ne I kvalitetnije. A I ti nazovi sertifikati su nezvanicni koliko se secam, pa postoje razna stelovanja od strane proizvodjaca kako bi se dostigli. Ja uvek pogledam ko je OEM napajanja, pa ako ne nadjem dobar review istog modela onda bar gledam review nekog napajanja koje koristi istu platformu. Recimo moje Antec koristi Seasonic Focus platformu, ali je bilo jeffinije od Seasonica pa sam uzeo njega.
A imas I raidmax napajanja sa gold sertifikatom, a unutra tajvanski I kineski kondenzatori. Definitivno ne bih njih stavljao u istu klasu.
ognjen_ogi
9.7.2020, 10:12
Naravno da Seasonic i Raidmax ne treba porediti,misli se na istog proizvodjaca.
Ne mora uopste da znaci. Stvari su slozenije od toga. Gold znaci da je efikasnije ne I kvalitetnije. A I ti nazovi sertifikati su nezvanicni koliko se secam, pa postoje razna stelovanja od strane proizvodjaca kako bi se dostigli. Ja uvek pogledam ko je OEM napajanja, pa ako ne nadjem dobar review istog modela onda bar gledam review nekog napajanja koje koristi istu platformu. Recimo moje Antec koristi Seasonic Focus platformu, ali je bilo jeffinije od Seasonica pa sam uzeo njega.
A imas I raidmax napajanja sa gold sertifikatom, a unutra tajvanski I kineski kondenzatori. Definitivno ne bih njih stavljao u istu klasu.
Stara serija raidmaxa jeste bila loša ali ova nova koja je izašla prošle godine je izuzetno dobro uradjena. Ja sam lično kupio Raidmax RX-600AE-M (modularno) sa gold sertifikatom. Stvarno je izrada odlična a i kondezatori su kvalitetni, nema govora. Prilikom testiranja na maksimalnom opterećenju naponi ne padaju ispod navedenih vrednosti, stabilni.
Danas kupih novu Radeon 5700XT Sapphire pulse, zakacih na napajanje i problemi. Racunar pali, radi normalno dok se ne optereti(igrica) ili ako pokrenem Furmark odmah se gasi tj restartuje. Kontam da je napajanje problem, mada nije mi jasno da je Chiftec CFT-600-14CS preslab za nju???
Vlad Cepesh
15.9.2020, 13:56
Trebalo bi da bude dobro napajanje, ali nesto tu ne stima. Taj Sapphire koliko znam trazi 1x8pin i 1x6pin konektore dodatne za napajanje, sto tvoj Chieftec ima. Jedino sto me brine jeste sto imas 3x18A na 12V granama, pa je tu mozda slabo. Postoji mogucnost da ti je "oslabilo" tokom vremena i ne isporucuje dovoljno snage, a mozda je i do same kartice. Tvoje napajanje starije, vise se ne prodaje, a mislim ni ne proizvodi. Nema ga vise na Chieftec sajtu.
Ono sto bi trebalo da uradis jeste da je probas kod nekog ko ima kvalitetno 600+ W napajanje ili da pozajmis. Sistem eliminacije. Ili sa nekim unimerom da probas.
Koliko ti godina ima taj Chieftec?
Boga mi mator je, verovatno ga godine zezaju. Kod mene je sigurno jedno 3-4 godine a nisam prvi vlasnik
Space Beer
15.9.2020, 14:18
Pogledajte Seasonic Core GC-650 i GM-650 u domaćim radnjama (prvo na itsvet.com), ima ih po dobrim cenama. Neki prodavci će spustiti cenu ako ukažete na postojanje niže ponude
Upravo sam pricao sa covekom iz radnje u kojoj sam kupio karticu(Plutos Computers) i dao mi je predlog da umesto tog jednog PCI-E konektora koji ide sa napajanja na graficku povezem adapterom molex-6pin i uplailo je.Ide furmark bez problema, videcemo kako ce se dalje ponasati ali zamena napajanja mi ne gine
Space Beer
15.9.2020, 14:54
Kupi odmah novo napajanje, nemoj da spališ novu grafičku od €400+ zbog napajanja od ~80€
Vlad Cepesh
15.9.2020, 17:24
Ovde izgleda da je bio problem 3 grane od 18A na +12V granama. Verovatno graficka napaja se sa jedne grane, a 18A je malo struje za FX 5700XT. Zato je upalilo molex na 6pin. Mada i ako radi, menjanje napajanje je fakat prava stvar.
water wizard
15.9.2020, 18:16
Recommended 650 Watt Power Supply (Minimum 600 Watt Power Supply).
1 x 8-pin Power Connector.
1 x 6-pin Power Connector.
Power Consumption 241W
jeste vuruna, ali imaš garanciju 2-3 godine pa gledaj neko jače napajanje ono ako napajanje ima konektore treba da može da isporučuje toliko struje koliko je u specifikacija, tako da je to minus Chifteku, ali je olakšavajuća okolnost da je mator.. ali ne moraš da čekaš da crkne napajanje pa gledaj da to što pre rešiš..
Ok,hvala svima na odgovorima, videću da rešim to u narednih par dana. Kupio bih nešto jače u slučaju da rešim da se upustim u vode majninga pa da mogu još bar jednu ili 2 da nakačim(nešto tipa 5600XT ili tipa jedna ili 2 RX 580 8GB). Any suggestions?
Ovde izgleda da je bio problem 3 grane od 18A na +12V granama. Verovatno graficka napaja se sa jedne grane, a 18A je malo struje za FX 5700XT. Zato je upalilo molex na 6pin. Mada i ako radi, menjanje napajanje je fakat prava stvar.
Ja bih rekao da je to. Svojevremeno (2009. godine) sam imao to napajanje, 7950 je moglo bez problema (tdp 200W čini mi se). Kada sam krenuo da eksperimentišem sa većim potrošačima prodao sam ga i uzeo single rail chieftec nitro bps 750w, ono je čini mi se moglo 62 A na grani 12V. Od tada preferiram single rail napajanja.
Šta mislite
https://www.monitor.rs/napajanja/750W-Seasonic-SSR-750FX
Ili
https://www.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/napajanja/lc-power-1200w-platinum-napajanje-kao-novo-mining-ethereum/oglas/101572932
ili nešto treće(jeftinije)?
Vlad Cepesh
16.9.2020, 1:15
A za sta ce ti napajanje? 1200W je overkill, osim ako bi da imas masine za rudarenje ili render farmu i slicno. 750W je okej za high end graficke, sadasnje i nadolazece generacije.
Ako hoces da napajas masinu iz profila, onda ti je Seasonic SS-620GB, SS620GM2 ili Antec NE650M odlican izbor za izmedju 8 i 9 hiljada.
Posto mi je potreban brz odgovor,a ne mogu da cekam u zadatoj temi da neko odgovori,mislim da ce ovde ljudi brze videti moje pitanje pa da postavim i u ovom pod forumu..
Dakle narucio sam graficku rx 5700xt gaming x..To vec velika vecina znaju.
Napajanje je sporno..Covek me ceka da zna da li da porucuje napojnu...
COOLERMASTER MWE Bronze V2 650W
Kakvo je napajanje.67e ce me izaci...5 godina garancija...Jel okej brend i konkretan model...Hoce li biti dovoljno za konkretnu graficku i buducnost...Neka traje koliko traje garancija i ja sam zadovoljan.
Psychon@ut
1.10.2020, 19:57
Djeluje solidno na papiru i novija je platforma. Nisam našao full review osim za White verziju ali na JohnyGuru pišu kako je dobro (nešto u rangu Corsair CX - što je jako solidno). Ako je stvarno 5 godina garancija, onda odlično, ne bih se dvoumio.
Djeluje solidno na papiru i novija je platforma. Nisam našao full review osim za White verziju ali na JohnyGuru pišu kako je dobro (nešto u rangu Corsair CX - što je jako solidno). Ako je stvarno 5 godina garancija, onda odlično, ne bih se dvoumio.
Znaci da narucujem...
Vlad Cepesh
1.10.2020, 20:44
Jako dobro napajanje na papiru. Ima 648W na +12V grani, tako da cela snaga moze da bude na raspolaganju. Imaces i lufta.
Jako dobro napajanje na papiru. Ima 648W na +12V grani, tako da cela snaga moze da bude na raspolaganju. Imaces i lufta.
Nista onda uzimam definitivno.
Space Beer
2.10.2020, 5:40
Solidno napajanje, ali ako možeš, uzmi Seasonic Core GC ili GM 650, koštaju oko 90€. Najbolji izbor za taj novac, 7 godina garancije
Solidno napajanje, ali ako možeš, uzmi Seasonic Core GC ili GM 650, koštaju oko 90€. Najbolji izbor za taj novac, 7 godina garancije
Vec sam porucio taj coolermaster.Nema smisla vise da se ceka :D .Uvek ima bolje,a ovo uzimam preko istog coveka od koga sam narucio i grafu,pa ce stici u istom paketu..Jedino sto moram da cekam do sredine meseca...Tako mi je rekao,ali ne zurim nigde..
Preterivanje. Mislim da je svako napajanje od preko 700-750W preterano, bar što se tiče PC-a. Za nešto drugo,ok.;)
Posto moje napajanje ima jednu granu od +12v i po dva kabla na kome ima 2x6+2 pin,da li su oni iste snage..Na jednoj bablu kada ukljucim grafu radi komp normalno,a na drugom se resetuje cim krene da ucitava 3d....
Napajanje koje imam je cooler master mwe 750w bronze.
Space Beer
20.10.2020, 21:40
Mislim da to ne bi trebalo da se dešava. Meni smrdi na neispravno napajanje
Mislim da to ne bi trebalo da se dešava. Meni smrdi na neispravno napajanje
I meni isto...Ne znam sta da im kazem,a da mi ga ne vrate kao ispravno na reklamaciji,ako je to..
Vlad Cepesh
21.10.2020, 7:52
Nije da smrdi, nego drugi 6+2 kabl ocigledno ne radi kako treba, cim ti se resetuje kod pokretanja 3D-a. Ne isporucuje dovoljnu amperazu. Dobro si primetio. Mislim uvek postoji mogucnost da si sam zabrljao prilikom montiranja, sto kontam da su male sanse da ti se desi. Ako nisi pokusao da ponovo monitoras drugi 6+2 kabl na graficku, probaj za svaki slucaj. Ako jesi, onda zaboravi sta sam rekao.
Psychon@ut
21.10.2020, 12:20
@Sajevac
Preporučljivo je da se koriste 2 odvojene grane odnosno po jedan 6+2 pin kabl sa dve odvojene grane. Trebalo bi u teoriji da radi i sa jedne grane koja se račva ali to znači da preko nje ide do 300w. Inače glupo je što su stavili 4 6+2 pin konektora na to napajanje jer očigledno je da ne može da povuče toliko na sva 4 ...
U suštini, zamijeni ako možeš čisto da budeš miran, ali moguće je da će i novo isto da se ponaša.
water wizard
21.10.2020, 12:51
mislim da reče negde da to napajanje ima jednu granu, sad jedna grana i više grana svako ima svoje prednosti i mane, pre je do kabla ili konektora problem jer on ne dodaje drugu grafičku pa da mu treba po 300W na oba kabla nego samo menja kabl na jednoj grafičkoj.
Ja bih prvo proverio da li je lepo lego kabl i da li isporučuje dovoljno struje, a reklamaciju kao zadnju opciju jer ima jedan kabl koji radi, da ga čeka mesec dana da se vrati sa reklamacije baš i nije lako.. a pošto njemu i ne treba drugi kabl, ja se ne bih cimao oko reklamacije, nego tek ako se pojave još neki problemi tek onda bih potezao reklamaciju.. ili kad mu ne treba komp mesec dana..
Posto moje napajanje ima jednu granu od +12v i po dva kabla na kome ima 2x6+2 pin,da li su oni iste snage..Na jednoj bablu kada ukljucim grafu radi komp normalno,a na drugom se resetuje cim krene da ucitava 3d....
Napajanje koje imam je cooler master mwe 750w bronze.
Uključujem se možda malo kasno i, verovatno, sa pogrešnom pričom jer ne znam da li je napajanje koje si uzeo modularno ili ne, ali imao sam sličan slučaj samo zato što nisam čitao šta piše.
Uglavnom, dok sam se zamajavao sa ortakom kablove koji bi trebali da budu na napajanju grafike (6+2 sa jedne strane, 8 pinova u napajanje, PCI-E, lepo piše na portovima) sam greškom ubacio tamo gde bi trebalo da bude 8 pinova za napajanje matične (napajanje za matičnu je otišlo u PCIe, nije mi trebalo više od jedne grane). Reklo bi se da nije strašno, dešava se, nije nikakav problem, ali sam se danima drndao i zamlaćivao pogrešnim stvarima, umesto da pogledam to. Jer kad dođeš u situaciju da plačeš, jer si učinio sve što znaš, dok nisam krenuo da zamenim napajanje, a onda vidim da sam uradio nešto što je, naizgled, potpuno nebitno, prostim menjanjem kablova na napajanju računar je proradio (i radi još uvek) bez trunke problema.
A što se tiče izbora napajanja, ja se zaista pitam zašto bi neko izabrao bilo šta osim Seasonic ili Corsair. Već 15-u godinu moj Corsair HX-650 (inače "preimenovani Seasonic) radi kao sat bez trunke prašine u sebi.
jer je CM zastupljeniji u srbiji od ružnih air max patika.
kako god okreneš,uvek pokušaju da ti ga uvale.
sad,pitanje je koliko je to uvaljivanje,nije da je CM neki jeftini no name proizvod..
srbija i nije poznata po nekoj raznovrsnoj robi,ne samo kad se radi o kompjuterskim komponentama.
Psychon@ut
21.10.2020, 17:27
A što se tiče izbora napajanja, ja se zaista pitam zašto bi neko izabrao bilo šta osim Seasonic ili Corsair. Već 15-u godinu moj Corsair HX-650 (inače "preimenovani Seasonic) radi kao sat bez trunke prašine u sebi.
Zato što nije svaki Seasonic ili Corsair kvalitetan. Npr. Seasonic je godinama prodavao staru platformu u toj nižoj klasi (S12II i M12II Bronze) zahvaljujući popularnosti brenda a u to vrijeme je bilo puno boljih opcija za manje novca. Mislim da je baš CoolerMaster imao odličnu GM***M seriju u toj klasi.
Kako bilo, za high end grafičku poput 5700xt je najbolje koristiti dva odvojena pcie 6+2 napojna kabla (koja se ne račvaju iz jednog). Zašto? Primjer Vega64. Imala je kratke spajkove na preko 350W. Može se desiti da se upali overcurrent zaštita ili da napajanje ne može isporučiti toliko struje što je dovoljno da izazove restart.
Imam neku varijantu da zamenim napajanje.Tj uzecu drugo,staro reklamirati i kad mi posalju novo prodavac ce ga otkupiti ili cu to novo reklamirano preprodati.Nudi mi corsair cx 750m ....Brzo pisite iskustva.
Johnny-24
22.10.2020, 13:18
Da li moze napajanje Thermaltake Smart SE 530W da gura RX 590, i7 3770 16gb RAM-a?
Hvala
Hm, nekako mi je ta vataza na knap, s obzirom da kartica u loadu uzme oko 380W.
Johnny-24
22.10.2020, 19:22
Ja na takvom PSU teram i5 3470 i RX 580,bez problema. Koliko 580 može više da povuče od 590?
Vlad Cepesh
22.10.2020, 19:31
+1 da bi bilo napajanje nategnuto. RX 590 obicno trazi 1x8pinac i 1x6pinac sto mi govori da bi pozeljnije bilo uzeti neko napajanje u rangu od 600W za tu graficku.
Johnny-24
22.10.2020, 19:41
Ja sam se obezbedio, uzeh 580 isto trazi 1x8 I 1x6 pin konektor. Ovo drugar hoće da uzme 590, a napajanje smo zajedno uzeli isto i zbog toga pitam. Gledao sam po netu i uglavnom max opterećenost sistema sa 590 ide do 400w sa nekim i7 procesorom beše. Tako da ni ja nisam pametan..
Stefan754
22.10.2020, 20:51
Uvek se ostavlja da napajanje ima viska snage, da ne radi punom raspolozivom snagom. Taj TT 530w na 12V grani daje 492W, jos kada se doda tome da vremenom slabi... Za 590 bih isao na jace napajanje.
Uh, kada pročitam ovo da "napajanje vremenom slabi" ospe dobijem...:facepalm
Ali savet podržavam, ipak bih išao na jače napajanje, nekih 600W krštenih.
Stefan754
23.10.2020, 0:29
Uh, kada pročitam ovo da "napajanje vremenom slabi" ospe dobijem...:facepalm
Ali savet podržavam, ipak bih išao na jače napajanje, nekih 600W krštenih.
Hoces da kazes da ne slabi vremenom?
Ne slabi, to je mit. Trudio se još Nepotpisani Čitalac (ko se seća legende za napajanja) godinama da to objasni, ponavljali su i drugi uključujući mene ali nikako da ga se otarasimo.
Ono što vremenom slabi je kvalitet peglanja napona ali to je nešto drugo i nije razlog za brigu kod bilo kog iole kvalitetnijeg napajanja.
Uzmi za primer ljude koji znaji šta rade poput MS i Sony. U novi XB Series X i PS5 stavljaju napajanja od 315W i 350W a to su mašine koje će raditi dugi niz godina sa Ryzen 8c/16t procesorima i novim Radeon GPU i trošiće pod maks opterećenjem blizu 300W verovatno. Zamisli sad da napajanjima stvarno pada snaga u vatima, to bi posle 5-6 god. pucalo na zahtevnijim igrama samo tako.
...
Na temu, ako taj TT stvarno ima 492W na 12V grani, vući će bez problema ako ne klokuješ ništa. 220-230W je karta... Sa tvojim CPU je 320-330W worst case scenario, što je tek 65% opterećenja. Ja bih to zakačio bez razmišljanja. Držao sam slične potrošače na 400W napajanju starom 5+ god. bez problema.
Ja na Be Qutet 400w imam 4790k i Titana Black napajnje je staro preko 10god i radi bez problema ja se mislim da prikacim 2080ti na njega ;)
@Aibo je rekao sve, nemam šta dodati.
Ako napajanje ima stvarno 492W, nije problem, drzaće tu kombinaciju bez frke. Ali ja volim da ubacim jos par stotina vati jer povremeno eksperimentišem sa nekim hardverskim kombinacijama pa po defaultu savetujem i drugima, trebalo bi da prestanem sa tim.
550W je dovoljno za 95% gejmerskih mašina, ne znam koliko trenutno troši neki solidno klokovani aktuelni CPU, ali sumnjam da može da dobaci blizu 200W (a ko dotera procesor do te potrošnje, taj zna šta radi i neće stavljati PSU koje je na granici) i oko 300W za grafiku (mislim da je to oko gornje granice do koje bi išao neki gejmer entuzijasta a ipak relativno vodi računa o budžetu). I plus ostatak hardvera (mb, skladišni prostor, neka zvučna karta, AIO hlađenje...), pa sve to u stress test da zakuca na 100%, možda dogura do 600W. Tako da 500-650W proverenog kvaliteta smatram dovoljnim za ogromnu većinu "naprednih" korisnika.
P.s. nedostaje mi @Nepotpisani Čitalac, čovek je davao vrhunske savete.
Stigla prinova...Radi napajanje ekstra.Komp se ne cuje u full loadu...
Psychon@ut
30.10.2020, 22:35
Odlično, ipak je V2 :D
Haha znaci korser cx.. Jos kad cujem to nazivanje "prinova, bebica, mezimica, mladunce, ljubimac"..
Stigla prinova...Radi napajanje ekstra.Komp se ne cuje u full loadu...
Brate da si dodao jos malo i da uzmes Enermax,Seasonic,Be quiet i da ne mislis...
Pa ako ga ne opteriti "mnogo" na 12v nekad i ne planira na duzi neki period cc 10+god onda ne mora da misli.Ja sam imao dve Crose ranije u vreme Fx procesora koliko se secam 7970..oba su mi riknula..to da mi pokonis ne bih vise uzeo...
Nabrojana 3 napajanja su sam vrh..pa ostala boranija.
Pa ako ga ne opteriti "mnogo" na 12v nekad i ne planira na duzi neki period cc 10+god onda ne mora da misli.Ja sam imao dve Crose ranije u vreme Fx procesora koliko se secam 7970..oba su mi riknula..to da mi pokonis ne bih vise uzeo...
To je tvoje individualno iskustvo.Ja sa corsair napajanjem imam sjajno iskustvo.
Edit: Malo mi je previse glupo da pricam o tome da li ce napajanje trajati 10 plus godina..To niko ne moze da zna.Umiru i ljudi,a ne napajanja..10 godina je mnogo..Neka izdrzi 6,7 i ako se pokvari,ko ga sisa.Zamenicu ga....Ja sa corsairom imam sjajno iskustvo i zao mi je sto ga odmah nisam uzeo,a trebao sam...Namerno sam trazio cx seriju jer konkretno sa njom imam super iskustvo..
Enermax odavno ne radi svoja napajanja već je unutra CWT. Što ne znači ništa loše po automatizmu uopšte, samo to nije "onaj" Ener.
Mislim da i Seasonic/Corsair jeftinija napajanja takođe radi CWT.
Koliko se secam, bas CX seriju Corsaira radi CWT. Ja sam imao CWT napajanja ispod Chieftec nalepnice, odlicno su mi se pokazala (ali Yate Loon ventilatori, da l sam bio maler ali na oba sam odmah po isteku garancije zamenio, zujali, kliktali...).
Sad sve radi fercera,ali ne bi ja bio ja,kada ne bi iskackao nesto na kompu sto mi smeta,ali ovog puta nema veze sa kucistem.Bas da kazem pa da vidim da li neko zna o cemu se radi...Primetio sam u igrama da imam neke kao talase,kao da malko talasa slika.To se i ne primeti toliko bas kad igram,ali kad se covek zableka u meniju igre,vidi se.Odmah sam otklonio sumnju grafe jer sam uzeo i povezao komp u drugoj sobi na tv preko hdmi i nema takvih anomalija..Desava se iskljucivo na mom monitoru..Inace koristim nazalost hdmi to vga adapter,a na tv sam isto prikljucio preko hdmi i sve je radilo super.Inace ja imam jako puno kabloga oko kompa i kojecega jer sam audiofil....
Mislim da i Seasonic/Corsair jeftinija napajanja takođe radi CWT.
Seasonic ne, a kod Corsa rade i RMx/RMi/HX/HXi tako da kvalitet nije upitan.
Sad sve radi fercera,ali ne bi ja bio ja,kada ne bi iskackao nesto na kompu sto mi smeta,ali ovog puta nema veze sa kucistem.Bas da kazem pa da vidim da li neko zna o cemu se radi...Primetio sam u igrama da imam neke kao talase,kao da malko talasa slika.To se i ne primeti toliko bas kad igram,ali kad se covek zableka u meniju igre,vidi se.Odmah sam otklonio sumnju grafe jer sam uzeo i povezao komp u drugoj sobi na tv preko hdmi i nema takvih anomalija..Desava se iskljucivo na mom monitoru..Inace koristim nazalost hdmi to vga adapter,a na tv sam isto prikljucio preko hdmi i sve je radilo super.Inace ja imam jako puno kabloga oko kompa i kojecega jer sam audiofil....
VGA konekcija. 100%. Mozes da probas da VGA kabl monitora udaljis od strujnih kablova, to bi trebalo da smanji intenzitet (eksperimentisao sam i sa nekim DIY verzijama shieldinga, ali slaba vajda). Ako ne pomogne premestanje kablova, monitor sa bilo kojim tipom digitalnog ulaza resava taj problem.
Ti HDMI to VGA adapteri su aktivni DA konverteri i sa obzirom na cenu su uglavnom prilično neprecizni u tom poslu, tj. unose izobličenja i degradiraju kvalitet slike.
Isto sam viđao i na starijim lcd monitorima koji su imali samo VGA ulaz i sa pasivnim DVItoVGA adapterima. Na sivim pozadinama je bilo narocito izraženo.
Provalio sam da kad cackam kablove da se smanjuje,ali je gotovo nemoguce da nestane.Uglavnom nije toliko nepodnosljivo dok se covek bas ne zagleda.Sledeca investicija kada je komp u pitanju je zamena monitora.
Provalio sam da kad cackam kablove da se smanjuje,ali je gotovo nemoguce da nestane.Uglavnom nije toliko nepodnosljivo dok se covek bas ne zagleda.Sledeca investicija kada je komp u pitanju je zamena monitora.
Kad budes u prilici menjaj monitor imo sam i ja hdmi to vga adapter ,sto ti kazes sve ok al nijansa smeta,kod mene se desavalo da kad sam pokreno neku stariju igru koja je po instaliranju i pokretanju pre nego sto sam ulazio u podesavanja igre ako je igra imala manju rezoluciju od full hd znao adapter da zaglupavi pa ostane crn ekran
i sve linije i to sto spominjes najednostavnije sam bio resio zamenom monitora cim mi se ukazala prilika tako da adapteri su dobra stvar al za ispomoc da se premosti vreme dok ne budu isti prikljucci
ognjen_ogi
2.11.2020, 9:15
Mozda ne moras da menjas monitor,imao sam to isto na Radeon 270x,monitor je bio neki Filips 22 inca 60hz.Kada sam stavio dvi kabl problem je nestao.Probaj neki dvi na hdmi ako ti moniitor ima ulaz za dvi,nista te ne kosta.
Mozda ne moras da menjas monitor,imao sam to isto na Radeon 270x,monitor je bio neki Filips 22 inca 60hz.Kada sam stavio dvi kabl problem je nestao.Probaj neki dvi na hdmi ako ti moniitor ima ulaz za dvi,nista te ne kosta.
To bi resilo problem. Ali posto koristi VGA ulaz, pretpostavio sam da nema drugi (digitalni) ulaz zato sam mu predlozio zamenu monitora kao jedino trajno resenje. VGA kao analogna konekcija je izuzetno osetljiva na elektromagnetno polje (EMI). Ranije, dok je VGA port bio daleko vise zastupljen, jedno od (potencijalnih) resenja je bilo zamena kabla kvalitetnijim, shieldovanim, ali ja ih nisam nasao kod nas.
Imam samo vga sto je jako cudno,ali sta da se radi.Zamenicu monitor uskoro.
Potreban mi je produzni za eatx ili eps kako se vec obelezava. Da ne bih kupovao novo napajanje samo zato sto je kabal kratak .Uzeo sam mnogo vece kuciste sa mesh mrezom napred jer je mnog bolje od ovog sto imam ali napajanje je ok ne moram da zurim pa sad ne znam koliko je kvalitet bitan.
kako da ocenim koji je kabal dobar. Vidim da preko dobar kabal oko 10 dolara .
Sad nasao sam dva ,ima li razlike ili ima negde bas dobar kabal da se naruci.
Evo linkova od oba .
https://www.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/kablovi-i-adapteri/produzni-kabl-8-pin-eps-za-napajanje-procesora/oglas/121601371?filter_id=1579731887
https://www.avmarket.rs/kabl-produzni-eps-8pin-93870.html
edit
Mislim da je je ovo AWG 18 lose, jedva knap za 600W jer podrzava do 5 ampera . AWG 16 je zlatna sredina medjutim niko ne stavlja nikakve specifikacije.
Da li je pametno uopste produzavati kablove ? Verovatno ce mi i 24 pin trebati (skoro sigurno).
water wizard
2.1.2022, 9:05
ja imam takve kao iz provog linka 4pin na 8 i 8na8, napajali xeon od 130W, ali generalno kineska roba od 2$. Skuplji su valjda i kvalitetniji, imaš i bužirane u raznim bojama
Eatx je veličina matične, eps je konektor...
Ne znam naplasi me neki clanci sa tim AWG 16 awg 18.
Ima veze sa jacinom napajanja tj odakle izvode struju a manje sa jacinom procesora. ( valjda)
AWG 18 su do 5 ampera i idu do 600W a awg 16 do 10 ampera i idu preko 600W a mogu i naravno za slabija od 600.
Na stranim sajtovima lepo imaju specifikacije ovde ne, ovo sto sam gledao a pogledao sam dosta . Samo opis uticnica , duzina i da je kvalitet a ako nije kvalitet ne kazu nista.
Na ATX i drugim plocama pise EATX12V i nisam jedini koji je morao da gugluje zasto. Nema veze sa dimenzijom ploce a bude zbunjujuce , zasto je tako ne znam.
Evo ti uposvo moje ploce koja je definitivno ATX i malo skoluj dole ,5, 6 list videces na semi kod mesta za procesorski konektor stoji EATX12V
https://gzhls.at/blob/ldb/a/a/3/2/57d65fbf254b29f7c111f6eee4a02cf59b2d.pdf
water wizard
2.1.2022, 9:57
napajanje može da isporuči maks 125 ili 150W po 4 pina, znači x2 300W.. tj isporučuje koliko procesor zahteva
Ako uzmeš pipni ga nekad da vidiš dal se greje pod opterećenjem samo oprezno struja...
ovaj tvoj i5 ima tdp 65W ali pod turbo bustom skače na više..
Dakle ne bi bili ti awg 18 slabi, ili su to neki Americki standardi sto sam ja citao.
A light-duty 18 AWG power cord is good for about 5 amps. That’s OK for a PC with up to a 600 watt power supply. Above 600 watts, assuming your computer is actually using that much power, you push the limits of an 18 AWG power cord and can expect the cord to heat up and possibly malfunction.
https://dfarq.homeip.net/computer-power-cord-awg-why-it-matters/
PS -Ako zna neko de mogu da uzmem 24 na 24 musko-zenski produzni za plocu i 8pin na 8pin da su awg 16 jer bas ne mogu da nadjem ,ili su awg 18 ili se ne zna.
Johnny-24
30.1.2023, 22:53
Imam pitanje, koje napajanje uzeti u gigatronu do nekih 8.500 dinara, ja sam gledao i bilo koje od ova tri mi vrsi posao, uzimace se u Gigatronu. Sta vi mislite?
https://gigatron.rs/napajanja/gigabyte-napajanje-650w-gpp650b-284292
https://gigatron.rs/napajanja/thermaltake-napajanje-litepower-rgb-650w-ps-ltp-0650nhsane-1-295562
https://gigatron.rs/napajanja/raidmax-napajanje-vortex-bronze-rx-700ac-v-700w-400457
https://gigatron.rs/napajanja/fsp-napajanje-hydro-pro-series-700w-ppa7004303-362517
ili
https://gigatron.rs/napajanja/be-quiet!-system-power-10-650w-bn328-napajanje-519161
Konkretno izmedju ta dva modela, koje bi ti najpre uzeo ?
Hajd da pitam, a mozda neko od ova dva?
https://gigatron.rs/napajanja/corsair-cv650-650w-cp9020236-eu-napajanje-504308
https://gigatron.rs/napajanja/cooler-master-mwe-750-white-230v-mpe7501-acabw-eu-v2-napajanje-518493
water wizard
31.1.2023, 1:38
to ti je isto FSP pravi za BQ, mada ono 10k din bronza.. u svakom slučaju bolje od raidmaxa i gigabyte
evo ti spisak pa listaj https://linustechtips.com/topic/1477009-psu-tier-list-rev-161a/
Hvala momci, a ovaj Cooler Master i Corsair kako su se pokazali, cuo sam da je Corsair dosta dobra marka, pa rekoh da pitam.
to ti je isto FSP pravi za BQ
A i jedne i druge pravi tajvanski HEC.
Hvala momci, a ovaj Cooler Master i Corsair kako su se pokazali, cuo sam da je Corsair dosta dobra marka, pa rekoh da pitam.
Corsair da, definitivno, Cooler Master baš i ne, naročito u budžet segmentu.
Johnny-24
31.1.2023, 15:00
Hvala svima, naruceno ono FSP Hydro od 700w koje je DeCoy predlozio.
polarnimeda
31.1.2023, 16:00
ja za svoju konfu sa 3060 ti uzeo pre nekoliko meseci seasonic focus 650w i od tad se pitam dal sam morao da potrosim bas 13k na napajanje... jos mislim da je ceo komp prve 3-4 nedelje mirisao na njega.
Ja sad imam EVGA BQ od 600W, ako budem kupovao novu grafiku (što je u razmatranju već dve godine :kreza:) definitivno uzimam i Seasonic Focus.
water wizard
31.1.2023, 16:14
ja dao 20e za polovno FSP Aurum 400W gold.. ima jedan 6/8 pin za grafičku i tera mi gtx970. Ventilator je malo bučan, čuje se kad je tišina.. inače bi bilo super.
polarnimeda
31.1.2023, 19:42
uh, sad vidim da u gigatronu ponovo imaju focus 650w, ali je 18k. :eek:
zasto bi bio duplo skuplji od ovog fsp hydro od 700w? ne kapiram.
water wizard
31.1.2023, 19:51
pa valjda je viša klasa, ovo je gold a ovo bronza, ipak je to budžetsko napajanje a focus valjda high end, plus focus ima i modularne kablove..
Ne kažem da je loše, nego poredim dva modela
Malo brand name, malo što je modularno, malo kvalitetniji materijal, 90 vs 85% efikasnosti, nakarika se lako...
polarnimeda
31.1.2023, 20:42
znam da focus ima 10 godina garancije i to mi je bilo super, ali posle razmisljam, pitanje je dal ce za 5 godina 650w biti dovoljno za mid range gamerski komp.
Johnny-24
31.1.2023, 20:49
Ja se nadam da je i ovaj FSP dobar, mislim da nisam pogresio, sigurno cu biti miran bar 3 4 godina. Jbga, mogli su bar da ga naprave modularno, ali opet, kada je potrebno iskoristiti vise kablova, ni to ne igra neku ulogu.
polarnimeda, jbga, nisam bas ni ja hteo da dam 10k za napajanje, nego dobro, neka, to je jedna od najvaznijih komponenta u kompu, pa mi nije zao, zato sam i pitao ovde, takodje 700w mislim da ce da bude dovoljno za neki period od 3 4 godina. Sve u svemu videcemo.
Napajanje je jako bitna primarna komponenta,ali ne treba preterivati....Uzimas prema sopstvenim potrebama kao i sve...Stace ti neka prebolesna azdaja od napajanja,ako istu neces nikada iskoristiti....
Johnny-24
31.1.2023, 21:37
Sopstvene potrebe sad mogu da budu 300 za godinu dana 600w, i zasto uzeti sada npr. 400-450w napajanje, iako ono zavrsava posao, zbog trenutnih potreba, i onda pri stavljanju nekog veceg potrosaca, opet menjati napajanje ? Meni je sada iskrsla prilika da uzmem novo napajanje, jer mi je trenutno najstarija komponenta u kompu, sigurno preko 8 godina, samo je pitanje kada ce da zvekne, a nebih zeleo da povuce jos nesto sa njim. Ali kao sto rekoh ni ovih 10k nisam bas planirao za to, nego ajde, nema vezem neka ga, sluzice valjda, bar upola koliko je TT, ja cu da budem zadovoljan.
Sopstvene potrebe sad mogu da budu 300 za godinu dana 600w, i zasto uzeti sada npr. 400-450w napajanje, iako ono zavrsava posao, zbog trenutnih potreba, i onda pri stavljanju nekog veceg potrosaca, opet menjati napajanje ? Meni je sada iskrsla prilika da uzmem novo napajanje, jer mi je trenutno najstarija komponenta u kompu, sigurno preko 8 godina, samo je pitanje kada ce da zvekne, a nebih zeleo da povuce jos nesto sa njim. Ali kao sto rekoh ni ovih 10k nisam bas planirao za to, nego ajde, nema vezem neka ga, sluzice valjda, bar upola koliko je TT, ja cu da budem zadovoljan.
Nisi me razumeo.Uzmi solidno napajanje za oko stotinak evra i plivaj...Hocu samo da kazem da ti ne treba neki ekstrepmni PSU sa puno snage i gold sertifikatom,sem ako neces da kacis na njega rtx4090ti i graficke slicnih naponskih karakteristika..Ja licno koristim corsair cx750m bronzu i za prosecnog korisnika je i vise nego dovoljan....
water wizard
3.2.2023, 9:37
ma i to je mnogo, kad igraš igre ako uspe da dostigne 50% opterećenja, ono jeste tad optimalna potrošnja, ali... ti si bar terao onaj seasonic 400W pa znaš i sam..
Slažem se da treba birati napajanje prema sopstvenim potrebama, ali ne bih baš kupovao u fazonu možda nekad zatreba.. nego tek kad zatreba.
I pre bih išao na kvalitetnije nego na jače, a gold je obično simbol za kvalitet, ali dobro, ni kvalitetna bronza nije loša
Ovo jos nije stiglo koje sam narucio.. Sve u svemu nadam se da je ovaj FSP dobar, a rezervni wati neka su tu, nece da propadnu tek tako. :D
ma i to je mnogo, kad igraš igre ako uspe da dostigne 50% opterećenja, ono jeste tad optimalna potrošnja, ali... ti si bar terao onaj seasonic 400W pa znaš i sam..
Slažem se da treba birati napajanje prema sopstvenim potrebama, ali ne bih baš kupovao u fazonu možda nekad zatreba.. nego tek kad zatreba.
I pre bih išao na kvalitetnije nego na jače, a gold je obično simbol za kvalitet, ali dobro, ni kvalitetna bronza nije loša
Gresis,imao sam corsair cx430 bronzicu...Odradilo je momacki posao i dan danas radi kod brata u skromnoj masini.....Staro 10 godina i vise...Pa jel malo...Rx5700xt bas nisam smeo da nakacim na njega,ipak bilo bi previse..Sad je tu brat cx750m...Mocno napajanje stvarno ;) .Naravno za prosecne korisnike kakav sam ja...
Koje god napajanje uzimo vazno mi da ima makar sertifikat bronzani,ok jacina napajanja u watima je shodno potrebama racunara i po meni isto jedna vazna stavka u vezi napajanja kad se zivi u drzavi srbiji je UPS.Ups sam uzo jos davne 2003 kad je prvi racunar uso u kucu tada je bila stara trafo stanica u ulici napon stvarno bio jedva znao racunar i da se ugasi i od tada pre 3 godine zamenio za jacu ups i nedavno bateriju,bez obzira sto u medjuvremenu nova trafo stanica i bolja struja ja nemogu da zamislim da mi racunar ne dobija struju preko upsa.malo danas razgledam po forumu i vase postove a i potrefilo se da danas lose vreme i bas ubi napolju ledeni vetar i ni sam nisam brojo kolko puta je danas vec ups zapistao i culo se skljocanje kad se prebacuje na bateriju da isporuci sto bolji napon.Mozda je nekom ovaj savet i suvisan al po meni nije lose dodatno zastiti svoje voljeno sokocalo
Smrtonosna Šorka
15.12.2024, 14:13
Dobar dan,
Pošto sam uzeo nov računar, tačnije polovan, od drugara, želeo bih da svoj stari SSD koji se povezuje sa sata kablom priključim, međutim ovo napajanje je modularno, ono ima kablove samo koje su mu trebali da spoji šta je sve imao. SSD koji sam dobio je m2 tako da nema kablova.
I sad dakle moj stari ssd ima SATA power cable to je onaj uski 15 pin ili kako se vec zove, ali napajanje to nema, ono ima gomilu 6 pin mesta neiskoristenih.
Da li se može kupiti bilo koji 6pin to SATA ili mora baš neki koji je za taj PSU?
PSU je EVGA G3 850 W.
water wizard
15.12.2024, 17:02
može ata to SATA, a 6pin to sata ti je za grafičku a ne za diskove
možeš i preko mreže da pristupiš ssd na drugom kompu i da iskopiraš fajlove, koliko razumem napajanje nema neke mogućnosti za upgrade ata/sata diskova
takva nepotpuna napajanja su i jeftinija pa ti je valjda računao nižu cenu a tebi je to onda prihvatljivo da tako koristiš komp bez dodatnih diskova...
Smrtonosna Šorka
15.12.2024, 17:22
Nije jeftino, napajanje je vrlo kvalitetno. Ovo je u pitanju
https://i.postimg.cc/fkyT8gfr/evga.png (https://postimg.cc/fkyT8gfr)
Nego ono pozadi ovako izgleda:
https://i.postimg.cc/PLKT4mpH/Whats-App-Image-2024-12-14-at-19-06-29.jpg (https://postimg.cc/PLKT4mpH)
Dakle kako, sta treba da kupim da ubodem tu iza i moj stari SSD koji ima sata power, da utaknem, i da imam jos malo storage. Posto imam samo 250 od tog m2 ssd sto sam dobio.
water wizard
15.12.2024, 17:51
treba ti originalni kabl od napajanja ne možeš da bodeš nešto sa pijace tj od kineza rizikuješ da spališ ceo komp
https://youtu.be/ij2jwJewCQs
https://youtu.be/opFTzO1s1WA
Smrtonosna Šorka
15.12.2024, 19:50
E to, to sam hteo da pitam. Dakle trebaće mi originalni sata, pa to je nemoguce naći...
Ni prvi vlasnik to nema jer je bio u fazonu samo taj m2 ssd, i dosta. To i mene doduse savetuje da uzmem veci kapacitet i gotovo...
water wizard
15.12.2024, 23:57
il to il drugo napajanje, ne znam kakva je ostala konfiguracija možda može i neko jeftinije i kakvi su tvoji zahtevi za proširenjem
Smrtonosna Šorka
16.12.2024, 1:35
Uf ma gde cu drugo ovo je sjajno, pitao sam drugara da vidi po kutijama ako može jel mu ostalo tih kablova.
Al ovo je računar sastavljen pre 7 godina kad je bio top, ja nisam dao puno para sada..tj. mnogo manje nego sto komponente vrede po oglasima pojedinacno.
NIkad nisam imao nista skupo uvek bazične stvari, nije ni ovo, ali je bilo nekad, a bogami i sada radi lepo.
Inače r7 1700, GPU Asus strix 1080. 16gb rama, napajanje to gore, evga g3 i neko otvoreno kućište staklena jedna strana..., thermaltake. I ploca je isto dobra Taichi, ima baš dosta opcija.
Ne verujem da cu menjati išta, skorije. Jedino uzmem 1tb ssd i gotovo.
Baš me nervira to što se ne može uzeti bilo koji kabl nego mora original Evga...al ajde.
water wizard
16.12.2024, 2:44
pa baš ako budeš hteo da ubacuješ diskove, ta grafička i nije previše zahtevna 1x 8pin https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1080.c2839
piše sugested psu 450W
I nek pogleda za te kablove, džabe dobro i jako napajanje ako ima samo par kabla.
Smrtonosna Šorka
16.12.2024, 3:02
1x8 pin i 1x6 pin joj trebaju :D
Videće pa će mi javiti, ali davno beše...ko zna gde mu je kutija.
Ja imam "neoriginalni" kabl na EVGA napajanju za CPU već 5 godina, jer je onaj koji je dolazio sa napajanjem bio kratak. Takođe i custom made kablove za GPU.
worstever
16.12.2024, 13:29
U pretrazi na KP sajtu sam napisao "EVGA G3 kablovi" i video 4 oglasa, pokušaj i to.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.