Prikaži potpunu verziju : Napajanja
Strane :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Mozhe li mi neko, josh jednom, objasniti razloge za preporuke u <50e rangu?
Konkretno, preporuke behu (ako se dobro secam)
Thermaltake TR2 470w (cwt, niko zhivi nema pojma sa ili bez fuhjyyu-a, shto je, koliko sam ja razumeo, jedino vazhno)
LC Power 6550 i... (:ipak ide ponovo na prvu stranu: :P)
Antec BP500 (ne svidja mi se zbog vent-a)
E, sad, ako pretpostavim da tr2 ima fuhjyyu kondenzatore, a za LC Power cujem da neugodno krahira ako se preoptereti (mozhe li neko ovo potvrdi/opovrgne?), shta ja mojoj devojci da preporuchim? :)
Pres(s)kot joj se JAKO dere/greje, cenim da je problem u furuni od KME-a u kome outtake fan NIJE na najvihsoj mogucoj poziviji u kucishtu, a napajanje (neka tuga sa deklaracijom <200w na 12v) ne samo da ne pomazhe u hladjenju (8cm fan 'zada), vec se i samo poprilichno greje... (otud moja skepsa vezana za antec-a, plus, ne znam ima li ga u NS-u)
E, sad, konkretno. Interesuje me da li se neko raspitao/bolje guglao od mene/shtagod o gps chieftecima.
Na jonnyguru forumima se (zbrajajuci nekoliko tema) dolazi do zakljuchka da je rech o delta OEM-u...
OEM je Delta, i takodje nisu nekog kvaliteta.
Medjutim, bash na guru-ovim forumima nalazim da je(iako nije prisutan u USA) Delta prilichno dobar proizvodjach. (Konkretno, user Oklahoma Wolf ga preporuchuje).
Ima li neko iskustva sa GPS chiftecima od 400-450w?
Chuo sam negde (IT svet i josh na jednom mestu, ali nishta od googla), da serije 400 i 420 imaju fabrichku greshku koja rezultuje time da PSU vuche struju iz zida i kad je komp ugashen.
Zna li neko neshto vishe o ovome?
Ima li neko nekog drugog razloga zashto se ne preporuchuje chiftec u ovom rangu?
Takodje, josh jednom, najradje bih devojci preporuchio tt TR2 470w, ako neko ima isti model i mozhe potvrditi da nije rech o fuhjyyu kondenzatorima...
Izvinjavam se ako sam smorio, ali rachuna se na mene za preporuku, a google je pruzhio koliko je mogao... Pomozite ubogom momku koji bi samo da ispadne koristan :kreza:
Dakle, ovo nije post tipa "shta da kupim <50e", vec generalno pitanje o (preporuchenim) napajanjima <50e...
@NikolaNS:
Shto se TT TR2 tice, postoji verovatnoca da "upadne" primerak sa fuhjyyu kondenzatorima, mada koliko znam to su stariji primerci i vishe se ne prave napajanja sa njima (logicno).Ali opet niko ne moze da kaze da i stare zalihe i dalje ne kruze.
Shto se Chiefteca tice, meni licno je JonnyGURU preporucio LC Power 6550GP u odnosu na Chiefteca. Delta nije losha , ali ja sam mishljenja da je LC ipak neshto bolji.
Taj LC realno ima oko 400-450W, ako ta mashina nema nekog izrazitog potroshaca kao shto je ATI radeon 2900XT ili neki quad core, onda si siguran.Jedino shto sam cuo za LC da mu ne leze quad core procesori i to klokovani.
:ciao:
KiBo.Loshmi
23.1.2008, 13:33
Pozdrav ljudi, ja sam novi na forumu i ne snalazim se bas najbolje sa engleskim jezikom, tako da sam malo trazio po nekim nasim brojnim sajtovima dobar test jacis napajanja. :o
I nasao sam ono sta mi treba za sad i ubuduce, odnosno podrzavace i overklokovani sli i quadcore procesore, sa nekoliko optickih i hardisk uredjaja, vodeno hladjenje i ko zna sta jos. :D
To je Thermaltake Tougpower modularni izvor od 850W, model je W0131.
Kod nas moze da se nadje od 150 do 230 evra, ja sam ga nasao za 150 evra ali necu da napominjem firmu zbog reklame. ;)
Znaci po meni je to najbolji izbor za te pare, bolji i od nekih napajanja od 1000W pa cak i od 1200W. Mnogi se nece sloziti samnom a mnogi i hoce, u svakom slucaju koliko para toliko muzike.:qliranje:
A da za sve one koji zele informacije o ovom napajanju, a nisu dobri sa engleskim ili ih naprosto zamara jurenje i citanje stranih sajtova sa ultra velikim opisima, evo jedog prikaza istog na jednom domacem sajtu:
http://www.tehnoguru.info/index.php?option=com_content&task=view&id=368&Itemid=29&limit=1&limitstart=0
Nadam se da sam nekome bio od pomoci... :ciao:
mad_skillz
23.1.2008, 13:37
Overklokovani SLi i quad-core ce ti podrzati i Corsair HX520W od 100 evra. ;)
KiBo.Loshmi
23.1.2008, 14:45
Da, ali dali ce moci da podrzi i 3 hard diska, 2 dvd-a, vodeno hladjenje, 5 ventilatora i jos nesto sto planiram u bliskoj buducnosti tipa blue-ray...:icon_scra
Mozda i izvuce ali bi bilo uvek na punom opterecenju a da nespominjem buku venilatora ili promenu napona? :boodala:
Samo ocu da kazem, da je uvek bolje imati viska, od viska glava ne boli:to_care:
Ovo je napajanje namenjeno na duge staze ljudima koji znaju sta hoce i optimistima, po mom misljenju i misljenjima drugih koji su strucniji...
Mada ipak 100 ljudi, 100 cudi.:dedica:
Samo sam hteo da pomognem nekom ko je u nedoumici, meni napajanje odradjuje posao i prezadovoljan sam nadam se da ce tako ostati i ubuduce, a nevidim razlog sto ne bi...:odoK:
mad_skillz
23.1.2008, 15:04
Da, ali dali ce moci da podrzi i 3 hard diska, 2 dvd-a, vodeno hladjenje, 5 ventilatora i jos nesto sto planiram u bliskoj buducnosti tipa blue-ray...:icon_scra
Mozda i izvuce ali bi bilo uvek na punom opterecenju a da nespominjem buku venilatora ili promenu napona? :boodala:
Samo ocu da kazem, da je uvek bolje imati viska, od viska glava ne boli:to_care:
Ovo je napajanje namenjeno na duge staze ljudima koji znaju sta hoce i optimistima, po mom misljenju i misljenjima drugih koji su strucniji...
Samo sam hteo da pomognem nekom ko je u nedoumici, meni napajanje odradjuje posao i prezadovoljan sam nadam se da ce tako ostati i ubuduce, a nevidim razlog sto ne bi...:odoK:
Da, moglo bi.;)
Kada ti je rachunar u leru tada je i ono, niti se greje niti pravi buku ako komponente ne vuku struju u load-u, a inache je jedno od najtishih napajanja i kada je pod punim opterecenjem.
Ti kanda ne znash shta su Corsair napajanja, uzmi prochitaj ovu temu i bice ti jasno.;)
Ne treba preterivati sa prejakim napajanjima kada za njima nema potrebe, zahtevi za strujom su mnogo manje nego shto se to misli.
Da, moglo bi.;)
Kada ti je rachunar u leru tada je i ono, niti se greje niti pravi buku ako komponente ne vuku struju u load-u, a inache je jedno od najtishih napajanja i kada je pod punim opterecenjem.
Ti kanda ne znash shta su Corsair napajanja, uzmi prochitaj ovu temu i bice ti jasno.;)
Ne treba preterivati sa prejakim napajanjima kada za njima nema potrebe, zahtevi za strujom su mnogo manje nego shto se to misli.
A je li ? A zasto onda uopste postoji Corsair 620W, ako je taj od 520W dovoljan za sve ;). Nego si se ti previse zajubio u svoje napajanje, rekao bih.
Nemoj nesto da garantujes tudjim komponentama :dedica:.
Overklokovani quad, sli, gomila hdd-ova, dvd-ova,...
Corsair 520W bi u full loadu bio na izmaku snage.
Dobro si izabrao, eventulalno si mogao da izaberes Corsair 620W, koje je takodje ~150e, mada je bilo ovih dana u jednoj prodavnici i oko 120-130e.
mad_skillz
24.1.2008, 2:45
A je li ? A zasto onda uopste postoji Corsair 620W, ako je taj od 520W dovoljan za sve ;). Nego si se ti previse zajubio u svoje napajanje, rekao bih.
Nemoj nesto da garantujes tudjim komponentama :dedica:.
Overklokovani quad, sli, gomila hdd-ova, dvd-ova,...
Corsair 520W bi u full loadu bio na izmaku snage.
Dobro si izabrao, eventulalno si mogao da izaberes Corsair 620W, koje je takodje ~150e, mada je bilo ovih dana u jednoj prodavnici i oko 120-130e.
Postoji zato shto kao i drugi proizvodjachi treba da proshire ponudu a ne da imaju samo jedno napajanje lol. Logichno...
Ja garantujem svojim komponentama jer sam i sam probao a i ima tema u kojima je moj kompjuter zestoko overklokovan i pod opterecenjem a i svi znaju koji je kvalitet Corsair napajanje tako da je o tome izlishno prichati,
A Corsair HX620W ima da se nadje i za dosta manje od 150e,ispade da si ti taj koji deli dezinformacije.;) Knjigu/internet u shake pa onda pevaj pesmu kada nauchish.:icon_stud
evo ti test sa Bechmark sajta o Corsair HX520W napajanju za koje tvrdish suprotno u odnosu na mene, i citiram:
Pri ulasku u Windows voltaža na EPS 12V grani bila je 11.99 V, dok je pri punom opterećenju pala na 11.96 V, što će reći da je napon pao samo za 0.03 V. Svakako, ovo je ubedljivo najmanji pad napona, a samim tim, i najbliža vrednost idealnom naponu od 12 V.
i dalje:
Ipak ono što nismo očekivali jeste činjenica da je uređaj za merenje potrošnje prijavljivao ubedljivo najveću vrednost upravo na Corsair HX520W napajanju i vrednost iste iznosila je čitavih 468W. shto je efikasnost od 90%
i josh:
Krajnji zaključak možete doneti sami. Cooler Master Real Power Pro 550W zajedno sa Corsair HX520W napajanjem obavili su zadatak kako smo mogli i očekivali, bez imalo muke
A konfiguracija na kojoj je Corsair HX520W imao idealan pad napona i najvecu efkiasnost od svih testiranih (90%) je sledeca, i gle chuda sadrzi i quad-core i SLi konfiguraciju, i citiram:
Matična ploča- DFI LANParty UT NF680i LT-T2R (A2 revizija čipseta)
CPU kuler- ASUS Silent Knight
Procesor- Intel Core 2 Extreme QX6850 (4 X 3 GHz, FSB 1333 MHz, 8 MB L2)
Memorija- 2 X 512Mb Kingston DDR2 1200MHz
Grafička karta- 2 X eVGA 8800 GTS 320 Mb
Hard disk- 2 X WD Caviar 200Gb/WD2000JS, 7200rpm, 8MB
Opički uređaj- Asus DVD-E616A
Monitor- Belinea 19” 1925 S1W
Dodatni ventilatori- 3 ventilatora od 12cm
Postoji zato shto kao i drugi proizvodjachi treba da proshire ponudu a ne da imaju samo jedno napajanje lol. Logichno...
Ja garantujem svojim komponentama jer sam i sam probao a i ima tema u kojima je moj kompjuter zestoko overklokovan i pod opterecenjem a i svi znaju koji je kvalitet Corsair napajanje tako da je o tome izlishno prichati,
A Corsair HX620W ima da se nadje i za dosta manje od 150e,ispade da si ti taj koji deli dezinformacije.;) Knjigu/internet u shake pa onda pevaj pesmu kada nauchish.:icon_stud
evo ti test sa Bechmark sajta o Corsair HX520W napajanju za koje tvrdish suprotno u odnosu na mene, i citiram:
i dalje:
shto je efikasnost od 90%
i josh:
A konfiguracija na kojoj je Corsair HX520W imao idealan pad napona i najvecu efkiasnost od svih testiranih (90%) je sledeca, i gle chuda sadrzi i quad-core i SLi konfiguraciju, i citiram.
Kao prvo pogledaj malo bolje ono sto si me citirao, jel ja rekoh da ima Cors 620W i za manje :a_whistli.
Koju sli nije bas nebitno, gospodin KiBo.Loshmi mozda stavi dve 2900XT, plus rece 5 hdd-ova, dva dvd-a, gomilu ventilatora, a ovaj primer sa bencha sto si naveo, nigde se ne pominje overklok ;).
I jos govore pri ulasku u Win, dobro da nisu testirali pri ulasku u Dos :kreza:.
Nigde ne pise full load, ili ti nisi citirao taj deo teksta, to vec ne znam.
Tako da i dalje tvrdim da bi Corsair 520W bio na granici dovoljnog za dosta overklokvani npr q6600, dve 8800GT u sli rezimu overklokovane, gomilu hdd i dvd-ova.
I da opet ponovim pitanje, na koje nisi pametno odgovorio, cemu onda Cors 620W, ako je 520W dovoljno, sigurno ne cisto da vidi konkurencija da i oni mogu da ture vise Watti :D, vec upravo zbog overklokovanih zveri, kakve kolega KiBo.Loshmi planira da kupi.
Master Neo
24.1.2008, 3:57
gospodin KiBo.Loshmi mozda stavi dve 2900XT, plus rece 5 hdd-ova, dva dvd-a, gomilu ventilatora,
Ispravka, rekao je 3 hd-a. ;) A i cors bi garantovano sve to izdrzao bez vecih problema. Mozemo i da isprobamo, nije frka. Odnecu ja svoj hard kod Mad-a, nabavicemo grafe za sli, klokovace makinu, kulere imamo, rezace isto... I sta ako izdrzi? Onda ces ti ispasti da shirish neistinu i dezinformacije... Ne posedujes napajanje pa ga i ne poznajes ;)
Pjanovicu a cemu napajanja od 1,2kw?
Kao prvo pogledaj malo bolje ono sto si me citirao, jel ja rekoh da ima Cors 620W i za manje :a_whistli.
Rekao si da ima u jednoj radnji, ja migu da nadjem u bar 5 radnji za 120-130e.:D
Koju sli nije bas nebitno, gospodin KiBo.Loshmi mozda stavi dve 2900XT, plus rece 5 hdd-ova, dva dvd-a, gomilu ventilatora, a ovaj primer sa bencha sto si naveo, nigde se ne pominje overklok ;).
I jos govore pri ulasku u Win, dobro da nisu testirali pri ulasku u Dos :kreza:.
Nigde ne pise full load, ili ti nisi citirao taj deo teksta, to vec ne znam.
2900XT ne podrzava SLI vec CF.:icon_stud
Hard diskovi ne troshe puno, a ventilatori troshe smeshno malo.
Ma ne, oni na benchu samo pustili da udje u Win i to je to.:rofl: Napajanja su testirana u full loadu.:icon_stud Mad_skillz nije baveo ceo citat ali svakako je bio ful load.
Tako da i dalje tvrdim da bi Corsair 520W bio na granici dovoljnog za dosta overklokvani npr q6600, dve 8800GT u sli rezimu overklokovane, gomilu hdd i dvd-ova.
I da opet ponovim pitanje, na koje nisi pametno odgovorio, cemu onda Cors 620W, ako je 520W dovoljno, sigurno ne cisto da vidi konkurencija da i oni mogu da ture vise Watti :D, vec upravo zbog overklokovanih zveri, kakve kolega KiBo.Loshmi planira da kupi.
8800GT troshi dosta manje od 8800GTS, tako da bi potroshnja bila tu negde kao sa gornjeg testa.;)
Ispravka, rekao je 3 hd-a. ;) A i cors bi garantovano sve to izdrzao bez vecih problema. Mozemo i da isprobamo, nije frka. Odnecu ja svoj hard kod Mad-a, nabavicemo grafe za sli, klokovace makinu, kulere imamo, rezace isto... I sta ako izdrzi? Onda ces ti ispasti da shirish neistinu i dezinformacije... Ne posedujes napajanje pa ga i ne poznajes ;)
Mozda zna da njegov Thermaltake RX 550 ne bi mogao da izdrazi?:p
mad_skillz
24.1.2008, 4:04
Edit je chudo..;)
Hardovi i optika nisu toliko veliki potroshachi da mogu da opterete kvalitet kakav je Corsair, tako da za time nema potrebe. A i 2900XT Crossfire bi terao bez problema, za to je sertifikovan, by Garson/johnnyguru:
Corsair HX520 i HX620 - built by Seasonic, modularna, vrlo jaka, HX520 cak 40A na 12V, 620 cak 50A, SLI sertifikat, vrlo tiha, ukrtako vrhunska napajanja
Pravih 40A na 12V grani je itekako dosta za i najjachi SLi i Crossfire. ;)
Napisao sam ali ti ne chitash:
Pri ulasku u Windows voltaža na EPS 12V grani bila je 11.99 V, dok je pri punom opterećenju pala na 11.96 V, što će reći da je napon pao samo za 0.03 V.
U rechenici je odvojeno ulazak u windows i puno optrecenje iliti full load.
Pazi ovako, ti tvrdish da ne moze to da podrzi, da bi bio na granici, ja imam napajanje i terao sam zestoko overklokovan hardver na njemu i imam te teme ovde na forumu, ti nemash napajanje niti si ga testirao a imash gore test koji potvrdjuje moju tvrdnju, a ako ti to nije dovoljno sachekaj Garson-a da ti i on potvrdi ovo ako ti moja rech nije dovoljna.
A HX620W model , kao i najjacha po izlaznoj snazi TX serija, je tu iz istog razloga iz kog postoji jachi model kod npr. Antec-a ili Cooler Master-a.
I Corsair ima modele u rasponu od VX450W to TX750W i sl. kao shto puno modela ima TT, Chief ili CM. To shto nema tako veliku ponudu je jer su njihova napajanja kvalitetna i skupa prosto jer ih proizvode u saradnji sa Seasonic-om pa im i ne treba veci raspon modela. Jednostavno imaju jache modele shto je zdrav razum a ne jer pomenuti user ima mashinu koja to zahteva.
Da dodam, da sada i Corsair ima napajanje od kilovata.:) U pitanju je HX1000.
http://www.corsairmemory.com/products/hx1000.aspx
Bilo bi krajnje neozbiljno da renomirani Corsair dozvoli da nema napajanje u klasi u kojoj ostali konkurenti imaju ponudu.
Zaboraviste još jedan adut Corsairovih napajanja, a to je buka odnosno tišina njihovih ventilatora čak i pri najvećim opterećenjima! ;)
Evo i jednog citata sa zvaničnog foruma o Corsair napajanjima koji se tiče upravo ovih modela
Q: So which Corsair power supply should I buy, the 520W or the 620W?
A: That all depends on your needs and budget. The 520W is significantly less expensive than the 620W, but the 620W is more powerful. A major difference is the fact that while they both have similar +12V ratings at 18A each, the 620W power supply can do a combined total of 50A on the +12V rails, while the 520W can provide 40A on the +12V rails. The 520W would be more than enough for an enthusiast running dual mid-range video cards and a moderately over clocked power hungry processor with a few hard drives. The 620W would be more than enough for the absolute enthusiast who is running two high-end video cards, an extremely fast processor that is over clocked heavily, and just about anything else that could be thrown at it. It’s really up to you to decide which supply meets your needs.
preuzeto odavde (http://www.houseofhelp.com/forums/showthread.php?t=52589)
Ipak, mislim da oni malo preteruju, jer kako bi drukčije prodali jači model?! :to_care: Čak i na nVidijinom sajtu piše da je HX620 dovoljan za samo 2x 7900GTX (http://www.slizone.com/object/slizone_build_psu.html) a više puta je dokazano da može da izgura daleko jače kartice uz izuzetno moćan proc i gomilu hardova/optike i sl.
Ipak, mislim da oni malo preteruju, jer kako bi drukčije prodali jači model?! :to_care: Čak i na nVidijinom sajtu piše da je HX620 dovoljan za samo 2x 7900GTX (http://www.slizone.com/object/slizone_build_psu.html) a više puta je dokazano da može da izgura daleko jače kartice uz izuzetno moćan proc i gomilu hardova/optike i sl.
To pishe jer u vreme kad se HX serija pojavila najjace graficke su bile one iz serije GF7. Takodje mnogi su primetili da napajanje nema 80+ efficiency sertifikat iako je, naravno, 80+.Redbeard na jonnyGURU forumu je objasnio da nisu hteli da cekaju taj sertifikat pa ga zato i nema.
Skoro 3 pune strane obrisanih postova i to samo oko nagađanja o mogućnostima HX520W napajanja?! :cool: Šteta je upropastiti ovako kvalitetnu temu "filozofiranjem", tako da od sada ako nešto tvrdite, hoću da vidim i dokaze u vidu linkova i SC-a. Svako nagađanje o isplativosti i lični zaključci će biti obrisani bez objašnjenja.
ne razumem sto se moraju brisati rasprave?
zar forum nije mesto za rasprave, niko ovde nikog nije vredjao ili nesto gore.
to sto ti mislis da su nagadjanja, nemora da znaci da su stvarno nagadjanja.
ne razumem sto se moraju brisati rasprave?
Tema je pre svega zamišljena kao info o napajanjima na osnovu podataka sa relevantnih i pouzdanih sajtova, upravo zato što su napajanja do sada kod većine bile poslednja stavka na koju treba obraćati pažnju. Od kad su postala pristupačnija, vlada i veliko interesovanje, a ljudi su mahom slabo upućeni. Za rasprave o konkretnom modelu, izvol'te pa otvorite posebnu temu. :)
niko ovde nikog nije vredjao ili nesto gore.
Recimo da si propustio neku epizodu ove priče! ;)
to sto ti mislis da su nagadjanja, nemora da znaci da su stvarno nagadjanja.
Bilo je tu i dosta činjenica, ali takva rasprava je skrenula temu od onoga što bi ona trebalo da bude. Pošto je ovo pinovana tema, trebalo bi da bude preglednija i bolje organizovana od ostalih. Nadam se da smo se razumeli. :)
Zar nije logicnije da se u ovoj temi raspravlja o odredjenom modelu napajanja. Ok, jesmo malo preterali u raspravi, ali zar za svaki model napajanja treba da se otvara jedna tema ?
Uostalom nismo spamovali, bio je postavljen link sa bench-a i o tome smo raspravljali, ali dobro...
Bad Boy bad boy, what is gonna be :D (iz neke serije policijske valjda).
Pa ima previše napajanja da bi raspravu trpali u jednu temu.....isto kao da smo sve Intel ili AMD procove strpali u jednu. Videću sa kolegama, a dajte i vi predloge, pa da otvorimo par tema i da ih pinujemo. Mislim da bi mogli da ih podelimo po snazi, nešto otprilike ovako:
Napajanja od 300-400W
-||- 400-500W
....
Oko podele bi morali detaljno da se dogovorimo, jer nije realno trpati u istu klasu stari CM extreme od 430W sa 19A i Corsair VX450W. "Brand name" napajanja tek' da ne pominjem. Ajd' razmislite, pa dajte predloge. Kad se dogovorimo, pobrisaćemo te postove iz ove teme da je ne spamujemo i otvoriti par novih. Mislim da će tako sve biti preglednije i bolje organizovano!
Imam ideju... :)
Napraviti podforum Napajanja gde će svako napajanje imati svoju temu, nešto kao podforum Fotografija.
Imam ideju... :)
Napraviti podforum Napajanja gde će svako napajanje imati svoju temu, nešto kao podforum Fotografija.
To bi već bilo previše, jer realno nema toliko priče o napajanjima (bar ovde) da bi dobila podforum. Onda bi i procesori i memorije i ploče morali da dobiju po svoj a to je već previše....dakle, skoncentrišite se na par pinovanih tema, pa ćemo videti kako će to da funkcioniše.
Master Neo
25.1.2008, 4:06
mali off: Isto to sam govorio da se uvede za nove racunare, znaci 5-6 tema tipa best pc za 400-500e, 500-600, i sl. Ovako jedan dan se pojavi neko ko hoce pc za 330e a onda sledeci dan neki drugi lik otvori novu temu gde mu treba komp za 350e. Razmislite malo o tome.
Ontopic. Nije losa ideja sa par pinovanih tema. Taman tu da se lepo odma na pocetku postave i najbolja napajanja u toj odredjenoj klasi, kao i recimo spisak napajanja koja vredi uzeti u razmatranje i ona koja treba zaobici... Ali o tome cemo vec kad postavite nove teme... ;)
mali off: Isto to sam govorio da se uvede za nove racunare, znaci 5-6 tema tipa best pc za 400-500e, 500-600, i sl. Ovako jedan dan se pojavi neko ko hoce pc za 330e a onda sledeci dan neki drugi lik otvori novu temu gde mu treba komp za 350e. Razmislite malo o tome.
Ontopic. Nije losa ideja sa par pinovanih tema. Taman tu da se lepo odma na pocetku postave i najbolja napajanja u toj odredjenoj klasi, kao i recimo spisak napajanja koja vredi uzeti u razmatranje i ona koja treba zaobici... Ali o tome cemo vec kad postavite nove teme... ;)
Amen to that.:aplauz: I treba otvoriti u Shta da kupim? teme Koja ploca, Koja graficka i sl. da ne bi svaki dan bilo nekoliko slicnih tema.
Uffff... Ubih se dok sam ischitao ovo... :n-hang: Chak sam bar trecinu "preleteo" pogledom... Ali nisam nashao ono shto mene interesuje (ne iskljuchujem opciju da sam ga "preleteo")...
Kakvo je ovo Antec napajanje BP500u... Ono je u rangu do 50e (56e)... Mislim, video sam da je spominjano ali ljudi ga uporno izbegavaju i spominju LC i ostala...
Kakvo je ovo napajanje u odnosu na ostala lc, chieftec, corsair, CM (naravno u rangu do 50e)??? I Altec i LC6550GP 550W imaju dual +12v (verovatno ne real dual grane, zar ne?) Antec (18A 18A) a LC (16A 18A)...
Mali :offtopic:: Kada izvadim napajanje iz kompa kako da ga upalim da bih mu izmerio napone unimerom???
mad_skillz
25.1.2008, 11:26
Kakvo je ovo napajanje u odnosu na ostala lc, chieftec, corsair, CM (naravno u rangu do 50e)??? I Altec i LC6550GP 550W imaju dual +12v (verovatno ne real dual grane, zar ne?) Antec (18A 18A) a LC (16A 18A)...
Mali :offtopic:: Kada izvadim napajanje iz kompa kako da ga upalim da bih mu izmerio napone unimerom???
Antec Basiq Power 500W, dve 12V grane, active PFC, u principu solidno napajanje za te pare.
Napajnje kada izvadish iz kucishta isto radi kao kada je unutra. prikljuchish strujni kabl u utikach i to je to.
Antec Basiq Power 500W, dve 12V grane, active PFC, u principu solidno napajanje za te pare.
Napajnje kada izvadish iz kucishta isto radi kao kada je unutra. prikljuchish strujni kabl u utikach i to je to.
Kako moze da radi isto kao kada je u kucishtu? Mislim, ne radi ventilator... A napona nema na 24 pinskom izlazu (ustvari ima samo 7.5v recimo) i to je to???
Verovatno greshim negde ali gde???
mad_skillz
25.1.2008, 14:36
Mislio sam za merenje napona. Isto mozesh da izmerish i kada je unutar i kada je van kucishta, samo prikljuchish strujni kabl, uzmesh glimericu i proverish da li svugde ima struje, onda unimer i merish.
Amen to that.:aplauz: I treba otvoriti u Shta da kupim? teme Koja ploca, Koja graficka i sl. da ne bi svaki dan bilo nekoliko slicnih tema.
Momci, to predložite modovima sobe "šta da kupim", ja tamo nemam nikakvih ingerencija! :to_care: Ajd' PLS da se dogovorimo i otvorimo te teme, da se ovde ne ponavljaju pitanja "kakvo je xyz napajanje" i sl. Dakle, predložite kako vi mislite da bi to trebalo da izgleda. :)
Izvadio sam napajanje, gurnuo ga u struju i merio napone... Na jednom ili 2pina na 24 pinskom prikljuchku sam izmerio oko 7V a na ostalima ili 0.3 ili nishta... Jel ja negde greshim???
Na drugom napajanju koje je kao ispravno ponovio sam ovaj postupak i nigde nije bilo napona... Ni na jednom pinu...
pa meri na molexu napon, tu je mnogo lakse meriti nego na 24pinskom konektoru.
kada je napajanje van kucishta na molexu nema napona... A na 24pinskom ima 7-8v dok na drugom napajanju nema nigde napona...
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?p=451135#post451135
a sto ga vadis? spoj sve ukljuci racunar uzmi jedan molex i meri napon na njemu, nemozes nista spaliti merenjem.
Pa i to sam uradio i naponi na codagen 450w na molexu variraju (tachnije rastu) na jednom pinu od 7.67 do 11 v a na drugom pinu od 18.55 do 25v... Ja sam mislio da tu treba da budu 12v i 5v ali onda sam uzeo drugi codagen od 400w i naponi isto nisu 5 i 12v nego recimo 9-9.5 v i 19v... Tako da mi nije jasno zashto tako rastu i zashto su toliki???
+12V ocitavas tako sto crvenu stavis na zutu zicu molexa, a crnu na crnu zicu molexa
+5V ocitavas crvenu na crvenu zicu, crnu na crnu zicu
normalno mora biti spojeno napajanje i da radi racunar.
http://www.pjrc.com/about/rambling/antec_voltage.jpg
za +12 crveno utaknes gde ide zuta zica
Tako sam i radio... Ali sam upravo probao da gurnem Voltmetar u shteker i pokazao mi je 380v... Tako da znam zashto mi je pokazivao te sulude napone... Ali sad sam u josh vecoj dilemi zashto mi ne radi kompjuter normalno ali to nije za ovu temu ovde... Hvala u svakom sluchaju :)
Ako mozda imash ideju shta bih moao da probam, napishi u postu na linku ispod... Hvala :)
Zanima me da li neko zna nesto o trust, xilence i spire napajanjima. Posebno o onim jeftinijim (<50e)
Na it svetu sam video da hvale trust PW-5550 520W Pro (http://itsvet.com/proizvod/trust-pw-5550-520w-pro-psu-low-noise-big-fan/comp_comp_powersupply/170/123). I negde sam cuo pohvale za spire napajanja. A i zanima me kakav je xilence jer, iskreno, za tu firmu sam cuo tek skoro, pa me zanima a verujem da nisam jedini :)... Pa ako znate nesto podelite to sa drugima :)
Kakva su OCZ napajanja? Video sam da su za deklarisanu snagu prilicno OK cene, pa me zanima kakvog su kvaliteta.:confused:
dali neko moze da mi kaze dali je ovo napajanje dobro za dole navedenu konfiguraciju. unapred hvala :)
Napajanje je : LC Power LC6550 PFC 550W (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?cPath=1_32&products_id=297)
interesuje me ovo konkretno zato sto mi cena odgovara :)
Konfiguracija je :
Gigabyte P35-DS3P S775 (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?products_id=353) Intel Dual Core E2160 1.86Ghz s775 box (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?products_id=142) Seagate S-ATA2 320GB 16mb (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?products_id=265%7B7%7D10) PIONEER DVR-212D OEM SATA (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?products_id=45%7B1%7D2)
Sapphire HD3850 256MB GDDR3 PCI-E Full (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?products_id=350)
RAM DDR2 800MHz/2048MB GEIL KIT CL4 (http://www.3records.co.yu/webshop/catalog/product_info.php?cPath=1_24_53&products_id=165)
Taj LC je sasvim dovoljan za tu konfiguraciju.
Ja mogu da preporucim Antec TP TRIO 550w(po antecovom sajtu ima Active PFC) platio sam ga nesto manje od 70e pre vise od godinu dana, SLI je sertifikovano sto znaci da ima2x6pinski konektor.
Ima 12 fan, necujan i pri vecem opterecenju, a radilo je i bez problema sa 2900xt.
Za te pare stvarno extra napajanje.
http://www.antec.com/us/productDetails.php?ProdID=23550
A evo o jednom Rosewill napajanju (Xtreme serija)
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=60
ps. sada sam pregledao cenovnike i vidim da je ovaj antec otisao na min95e. jbga:P , ima 5 godina garciju ali ipak nije toliko isplativ jer za 100e ima i boljih
N-Gin tunning
1.2.2008, 23:44
Moja konfiguracija je sledeća: AMD Athlon 4400+(Brisbane jezgro),Msi K9agm3,2x1gb Apacer DDR2 na 800mhz,Vga-Sapphire Ati HD3850 sa 256mb ddr3. Dvoumim se izmedju ova dva napajanja: Lcpower 6550 i Thermaltake W0090RE(470w kao!) :D Dakle koje je bolje budžet mi je 50eura +/- 5eura i ne bih menjao ovo napajanje bar 2godine da li je dovoljno za kasniji prelaz na AMD Phenom 9500/9600?Grafiku sam skoro uzeo i ona će ostati u upotrebi duži period do pojave nove serije 9xxx NVIDIA grafičkih kartica!:ciao:
Moja konfiguracija je sledeća: AMD Athlon 4400+(Brisbane jezgro),Msi K9agm3,2x1gb Apacer DDR2 na 800mhz,Vga-Sapphire Ati HD3850 sa 256mb ddr3. Dvoumim se izmedju ova dva napajanja: Lcpower 6550 i Thermaltake W0090RE(470w kao!) :D Dakle koje je bolje budžet mi je 50eura +/- 5eura i ne bih menjao ovo napajanje bar 2godine da li je dovoljno za kasniji prelaz na AMD Phenom 9500/9600?Grafiku sam skoro uzeo i ona će ostati u upotrebi duži period do pojave nove serije 9xxx NVIDIA grafičkih kartica!:ciao:
Neznam koje da ti preporuchim, ali ja sam pre neki dan kupio LC 6550GP, pa da ti prenesem iskustvo. Ovako je sve OK, i svidja mi se po izgledu, al je vent mnogo buchan, bar u odnosu na moju 12-icu. Ja sam konto da se u opshte ne chuje, ipak je to vent od 14cm, kad ono kad sam ga ukljuchio, imam shta da chujem. Mada dosta i izduvava, tu nema sta da se pozalim. Sa' cu ga za koji dan staviti na 7, ili mozda 5v pa da vidim. A razlika u tome 6550 i 6550GP je sto ovo drugo ima vent od 14cm, a prvo od 12, i sto je navodno iskoriscenje snage kod GP-a 85%, a kod obichnog 6550 (ja mislim da tako pishe) 75%. JOsh nesto: necesh se nagledati reviewova na netu za LC6550 seriju, posto su to ipak budzet napajanja
PS: Mislim da si trebo ovo da stavish u novu temu, al shta sad.
Usput, dobrodoshao:ciao:
@N-gin...
Da sad biram napajanje uzeo bih nekog (jačeg) TT-a. I za LC-a važi ono "kao" 550W i to još više nego za TT. Ako već misliš da uzmeš LC onda potraži onu varijantu sa 14cm ventilatorom.
Edit: Preteče me Duschan sa njegovim utiscima za LC. Što se tog modela TT-a tiče mogu ti reći da se skoro nečuje, a više je nego dovoljan za tvoje komponente.
N-Gin tunning
2.2.2008, 0:14
Neznam koje da ti preporuchim, ali ja sam pre neki dan kupio LC 6550GP, pa da ti prenesem iskustvo. Ovako je sve OK, i svidja mi se po izgledu, al je vent mnogo buchan, bar u odnosu na moju 12-icu. Ja sam konto da se u opshte ne chuje, ipak je to vent od 14cm, kad ono kad sam ga ukljuchio, imam shta da chujem. Mada dosta i izduvava, tu nema sta da se pozalim. Sa' cu ga za koji dan staviti na 7, ili mozda 5v pa da vidim. A razlika u tome 6550 i 6550GP je sto ovo drugo ima vent od 14cm, a prvo od 12, i sto je navodno iskoriscenje snage kod GP-a 85%, a kod obichnog 6550 (ja mislim da tako pishe) 75%. JOsh nesto: necesh se nagledati reviewova na netu za LC6550 seriju, posto su to ipak budzet napajanja Znam ali mi ovako na oko deluje jako ubedljivo prateći druge opise po sajtovima o hardveru dolazim do zaključka da je do 75% iskorišćenja realan rezultat u ovoj budžet klasi do 60eura nevezano od proizvodjača znam samo da neću Chief uzimati mada sve te rezultate moram uzeti i sa odredjenom dozom rezerve;) Inače kao da si mi čitao misli ja sam i razmišljao izmedju verzije sa 12"i 14" kulerom ali sačekaću da vidim i mišljenja o ovom TT modelu koji sam naveo,a ti mi još samo kaži kakva je dužina kablova i da li na tom tvom LC-u ima 6-pinski konektor za grafiku,i koliko ima 4-pinskih konektora zbog njega najviše i menjam PSU jer se ovaj moj Unitek od 400w od kada sam uzeo ATI3850 počeo blago grejati a ne bih da za ljubav 50eura napravim glupost razumeš?:ciao:
Na koje 4-pinske mislish. Jel na molex-e, one sto idu u hdd, i u optiku???
Ono sto sam ja prebrojao je sledece:
2x grane sa 3 molex-a i 1 konektorom za floppy
1x grana sa 2 konektora za SATA uredjaje i 1 molex-om
1x grana sa 6-pinskim konektorom za pci-e (bar mislimda je za to, posto nikad nisam video uzivo, ali ima dimenzije 2x3 rupice, i na njih su nakachene 3 zute ,i 3 crne zice).
1x 20+4 pinski prikljuchak za plochu (jedini je on u "charapici")
1x 4-pinski prikljuchak za plochu - mislim da je to onih 5v sto daje signal napajanju da upali komp
Svi kablovi su prilichno dugachki. Npr. meni je 24-pinski prikljuchak na plochi skroz iznad grafe, tako da mi kabel mora zaobici gemina, pa da se moze prikljuchiti, i to sasvim fino, josh ostane dosta prostora da ga mogu pomerati kako hocu. Evo ti neke slike, jes da su malo loshije zato sto su hvatane mobilnim, al on mi vec bio kraj usb-a:
http://img29.picoodle.com/img/img29/4/2/1/t_Image090m_bd178ff.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/4/2/1/f_Image090m_bd178ff.jpg&srv=img29)
---------------------------------------------------------------------------------
http://img29.picoodle.com/img/img29/4/2/1/t_Image092m_9fd369a.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/4/2/1/f_Image092m_9fd369a.jpg&srv=img29)
Na ovo sam mislio kad sam reko za pci-e prikljuchak, valjda je to to
---------------------------------------------------------------------------------
http://img32.picoodle.com/img/img32/4/2/1/t_Image095m_9f790d4.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/4/2/1/f_Image095m_9f790d4.jpg&srv=img32)
http://img30.picoodle.com/img/img30/4/2/1/t_Image094m_cbbbabd.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/4/2/1/f_Image094m_cbbbabd.jpg&srv=img30)
A ovo je putanja 24-pinskog kabela
Znash kako, slika govori vishe od 1000 rechi, pa da mi ne otpadnu prsti pishuci :D
N-Gin tunning
2.2.2008, 0:58
Na koje 4-pinske mislish. Jel na molex-e, one sto idu u hdd, i u optiku???
Da na klasicne 4-pinske koje si naveo a molex bi trebao biti po nazivu ovaj 6-pinski za grafičku inače jeste offtopic ali za ATI3850 ovaj koji ja imam lepo piše da je potrebno napajanje sa 450w ili 550w ukoliko idemo na crossfire varijante!Ali ja to nisam gledao kada sam se odlučivao da je kupim inače piše da taj 6-pinski konektor treba da joj da 75w !Ja sam je u nedostatku istog vezao na adapter koji sam dobio uz nju i nije mi ni čudno što se ovaj moj kinez buni:D Naopako da sam kupio ATI2900pro ona guta tri puta više struje :eek:Ako su tačni ovi podaci koje sam našao ovde o potrošnji grafičkih kartica:icon_stud
Da na klasicne 4-pinske koje si naveo a molex bi trebao biti po nazivu ovaj 6-pinski za grafičku inače jeste offtopic ali za ATI3850 ovaj koji ja imam lepo piše da je potrebno napajanje sa 450w ili 550w ukoliko idemo na crossfire varijante!Ali ja to nisam gledao kada sam se odlučivao da je kupim inače piše da taj 6-pinski konektor treba da joj da 75w !Ja sam je u nedostatku istog vezao na adapter koji sam dobio uz nju i nije mi ni čudno što se ovaj moj kinez buni:D Naopako da sam kupio ATI2900pro ona guta tri puta više struje :eek:Ako su tačni ovi podaci koje sam našao ovde o potrošnji grafičkih kartica:icon_stud
Pa sasvim ti je svejedno, dal si je vezao preko adaptera na molex, ili direkt na ovaj 6-pinski konektor. Sve ti to na istom lemu
N-Gin tunning
2.2.2008, 1:29
Pa sasvim ti je svejedno, dal si je vezao preko adaptera na molex, ili direkt na ovaj 6-pinski konektor. Sve ti to na istom lemu
Znam to ali kaže da bi grana sa napajanja trebala da putem tog konektora solo isporučuje 75w za stabilan rad grafike pa logika je da ide sa istog napajanja ta struja nisam se lepo izrazio:D pa se nismo razumeli !znači 2x3 molex(4pin)konektora ima Lc 6550 pa lepo više mi neće ni trebati od 6 računajući sve što u bližoj budućnosti planiram da zakačim na njega iduće nedelje ga uzimam hvala na pomoći:n_klanja:Svidja mi se izgled tog pancirlook kabla:D
Caos svima. :ciao: Mozete mi li reci po vasem misljenju ili iskustvu za sledecu konfiguraciju koje je bolje napajanje?
Konfig.- Intel core 2 quad q6600 2,4ghz, asus p5k intel p35, s775, inno 3d i-chill nvidia 8800gt 512 mb, 2x2 gb geil pc2 6400 ddr2 800mhz, creative x-fi sb xtreme audio, pioneer dvr 212, fdd, wd caviar 250gb 16mb sata, antec 900 kucica :rolleyes:
Napajanje ce biti Thermaltake TR2 550W W0102. Da li je ono dovoljno? Po nekima jeste, a po onom odredivacu mi treba 509W za ovaj komp, tako da je to tu negde.
Ili je mozda pametnije uzeti Thermaltake ToughPower 600W W0103RE? Mada ne bih te jos 2 hiljade davao ako bas nije neophodno :a_whistli
I necu OC-ovati:qliranje:
ja bih pre to prikljucio na corsair hx520
Ima tog napajanja u josh nekoliko firmi.;)
Caos svima. :ciao: Mozete mi li reci po vasem misljenju ili iskustvu za sledecu konfiguraciju koje je bolje napajanje?
Konfig.- Intel core 2 quad q6600 2,4ghz, asus p5k intel p35, s775, inno 3d i-chill nvidia 8800gt 512 mb, 2x2 gb geil pc2 6400 ddr2 800mhz, creative x-fi sb xtreme audio, pioneer dvr 212, fdd, wd caviar 250gb 16mb sata, antec 900 kucica :rolleyes:
Napajanje ce biti Thermaltake TR2 550W W0102. Da li je ono dovoljno? Po nekima jeste, a po onom odredivacu mi treba 509W za ovaj komp, tako da je to tu negde.
Ili je mozda pametnije uzeti Thermaltake ToughPower 600W W0103RE? Mada ne bih te jos 2 hiljade davao ako bas nije neophodno :a_whistli
I necu OC-ovati:qliranje:
Aj zakuni se da neces klokovati, casna Titova ;) :D.
Pa za default je taj TT sasvim dovoljan. Ja ga imam, a klokovao sam, doduse E4400 @3GHz i zestoko klokovao graficku GTS 320MB @ mnogo :a_whistli (a ona trosi vise od 8800GT 512MB).
Tako da je taj TT TR2 550W i vise nego dovoljan, ako ces procesor drzati na default-noj vrednosti, a ovaj GT ionako ne mozes mnogo da klokujes :dzavo:, morao sam Gari :to_care:.
A za neki overklok tog q6600 bi takodje to TR2 550W bilo dovoljno, ali bi ti ipak bilo pametnije u tom slucaju da ides na minimalno Corsair 520W.
I reci mi, za koju cenu si nasao taj TR2 550W, ja sam ga bio platio chini mi se bas dosta, oko 70-80e, pre pola godine.
Hvala na odgovorima :aplauz: Pa ovo kosta 5 tisuca :boxing: Tako da mu i nije nesto drasticno pala cijena :cool: Kakva ijekavica.. nesto sam se zabagovao :rofl:
Necu klokovati... NOLETA MI!!! :rofl:
E Pjano, a reci mi situaciju oko buke, jel napajanje tiho? :confused: Hvala;)
E Pjano, a reci mi situaciju oko buke, jel napajanje tiho? :confused: Hvala;)
Pa znas kako, tisina/glasnost je relativna stvar. Dakle moze samo da se uporedjuje sa drugim napajanjima. A ja sam pre njega imao neki noname 350W, tako da nisam bas dobar za savet, oko poredjenja sa nekim drugim napajanjem.
Generalno, napajanje se ne cuje, ali postoji neki niskofrekventni zvuk (pucketanje) koje se cuje iz ventilatora. Dosta ljudi koji sednu za moj komp to skoro da i ne primeti, ali meni zna da smeta, pogotovo ako npr nocu (kada je apsolutna tisina :)) igram neku igru, zna da zasmeta, ali kazem to je samo moj utisak takav, jednostavno mi se potrefila ta frekvencija sa bubnom opnom, rezonancija sta li je vec :) :dedica:.
Ali svakako mogu da ga preporucim, bolji izbor od Chiefteca ili Coolermastera iz iste klase, dok je sa Cors 450W tu negde, za nijansu losije :icon_stud.
Pa posto sam trenutno i ja "na Kinezu" :rofl: , onda ce mi definitivno ovo doci kao poboljsanje... samo da mi se ne poklopi ko i tebi sa mozgovnom frekvencijom :opanachke Btw.
Its a mystery to me - the game commences
For the usual fee - plus expenses
Confidential information - its in a diary
This is my investigation - its not a public inquiry
Jel zvuci poznato? :dedica::qliranje:
Ali svakako mogu da ga preporucim, bolji izbor od Chiefteca ili Coolermastera iz iste klase, dok je sa Cors 450W tu negde, za nijansu losije :icon_stud.
Ne,ne, Cors VX450 nije loshiji od tog TTa, zapravo je bolji, i tishi.;) Mozda mu je izlazna snaga neshto niza ali je kvalitet na strani Corsaira.:icon_stud
Ne,ne, Cors VX450 nije loshiji od tog TTa, zapravo je bolji, i tishi.;) Mozda mu je izlazna snaga neshto niza ali je kvalitet na strani Corsaira.:icon_stud
Ne, ne :D ;), nisi dobro protumacio. Rekao sam da je TT TR2 550W za nijansu losije od Corsair-a.
Dakle nisam rekao da je Cors tu negde, za nijansu losije, nego da je sa (u odnosu na) Cors tu negde ili za nijansu losije.
Bre kad treba da crtam...
Ne, ne :D ;), nisi dobro protumacio. Rekao sam da je TT TR2 550W za nijansu losije od Corsair-a.
Nije bash za nijansu, ali dobro.:D
Ne sumnjam da je Corsair kvalitetnije napajanje, ali ne verujem da Corsair VX450 moze da izvuce preko 500W, a ovaj TT je barem deklarisan na 550W pa sta god izvuce- bice vise :dedica: :alealeee:
Ljudi planiram na leto ili na jesen da radim upgrade starog racunara ali mi je buraz rekao da ce mi dati 40 e od sledece plate za napajanje.Pa bih da mi preporucite neko do 45-50e.
Konfa je sledeca :AMD Athlon64 2800+,2x512 ram,Hdd Maxtor 80GB,Sapphire Ati HD2600XT 256ddr3,Dvd-rw Nec.
Ja na leto jesen planiram da uzmem plocu+procesor+memoriju za oko 200e sto je neka srednja klasa pa vasmolim da zmete u obzir nesto takvo za budu\ci rad napajanja.
Ljudi planiram na leto ili na jesen da radim upgrade starog racunara ali mi je buraz rekao da ce mi dati 40 e od sledece plate za napajanje.Pa bih da mi preporucite neko do 45-50e.
Konfa je sledeca :AMD Athlon64 2800+,2x512 ram,Hdd Maxtor 80GB,Sapphire Ati HD2600XT 256ddr3,Dvd-rw Nec.
Ja na leto jesen planiram da uzmem plocu+procesor+memoriju za oko 200e sto je neka srednja klasa pa vasmolim da zmete u obzir nesto takvo za budu\ci rad napajanja.
Ne kapiram, jel tebi treba napajanje za tu konfu, ili za buducu.
Za 50e imas Lc 6500GP 550W, ono je dovoljno za klokovanje nekih med range procesora i grafickih, znaci za neki E2xxx i 2600XT ili 8600GT.
A na leto jesen, ko zna sta ces tada uzimati...
Ne sumnjam da je Corsair kvalitetnije napajanje, ali ne verujem da Corsair VX450 moze da izvuce preko 500W, a ovaj TT je barem deklarisan na 550W pa sta god izvuce- bice vise :dedica: :alealeee:
a sa cime ces da ga opteretis sa 500W ?
U piku moze, kontinualno 450W, a za ovaj TT je pitanje u kojim uslovima moze da izvuce 550W.
BTW, znash li ti koliko je 500W?;)
Bre bre deckonja Gari, kad si postao moderator, veze vezice :D.
Ti to zelish zuti ili crveni karton?:a_whistli
a sa cime ces da ga opteretis sa 500W ?
Tacno tako.:)
U piku moze, kontinualno 450W, a za ovaj TT je pitanje u kojim uslovima moze da izvuce 550W.
Ja znam, za 50W vise od 450W :D. A sta ce nam uospte onda i 450W, najbolje je onda da svi pokupujemo po 300 i kusur watti :paranoia:.
Ti to zelish zuti ili crveni karton?:a_whistli
Pa samo ti zvizdi i kreni da odmah delis zute kartone, neces dugo potrajati to tvoje modovanje ;).
corsair hx450 moze da vuce svaki noviji kompjuter (osim da nije neki sa sli ili cf)
Vise od 450, zar ne? :aplauz:
Pa samo ti zvizdi i kreni da odmah delis zute kartone, neces dugo potrajati to tvoje modovanje ;).
Neće ti on dati karton, jer nije mod u ovoj sobi, ali ima ko jeste! :dzavo: Zato back on track i bez prozivki, ovde pričamo o napajanjima! :cool:
Ako si već odlučio koje ćeš napajanje, što onda protivrečiš ljudima koji hoće da ti pomognu? :cool: Uostalom, ovo nije soba "Šta da kupim", ovde se razgovara o napajanjima uopšte!
corsair hx450 moze da vuce svaki noviji kompjuter (osim da nije neki sa sli ili cf)
A TT TR2 550W to kao ne moze. Bas ne znas da argumentujes.
Ja sam rekao da je Cors za nijansu bolji, zbog stabilnijih napona koje daje u idle/load i (ajde da verujem Garsonu) manje decibela. Mada razlika je rekao bih ne toliko znacajna.
Pa ko god uzme i ovaj TR2 550W, sigurno nece pogresiti.
Neće ti on dati karton, jer nije mod u ovoj sobi, ali ima ko jeste! :dzavo: Zato back on track i bez prozivki, ovde pričamo o napajanjima! :cool:
Aye aye sir :D.
Pomislio sam da je Gari mod u ovoj sobi, jer se covek koliko vidim, razume u napajanja, ili barem tako tvrdi :to_care:.
Ali zna sigurno vise od mene.
Ako si već odlučio koje ćeš napajanje, što onda protivrečiš ljudima koji hoće da ti pomognu? :cool: Uostalom, ovo nije soba "Šta da kupim", ovde se razgovara o napajanjima uopšte!
Sta se ti javljas kad te niko nista nije pit'o?? Jel si Garijev decko mozda, pa si se nasao povredjenim?? :rofl:
Kao prvo, ja sam narucio konfiguraciju sa Corsairom za koje su mi rekli da ga nemaju, pa su mi predlozili TT, a ja kao prihvatio. Ali ipak se jos premisljam, posto cu sutra proveriti da li zaista nema Corsair. Zato cela ova pricha. I ne protivrecim nikome ko hoce da pomogne, nego sam im zahvalan svima!
A ova soba se (za ljude koji umeju da chitaju:dedica:) zove NAPAJANJA!!! I ima da pishem sha ocu u vezi toga! Jel jasno? :a_bleh::dzavo::to_care::alealeee::qliranje:
A TT TR2 550W to kao ne moze. Bas ne znas da argumentujes.
a gde sam ja napisao da ne moze?
Sta se ti javljas kad te niko nista nije pit'o?? Jel si Garijev decko mozda, pa si se nasao povredjenim?? :rofl:
Da se upoznamo, ja sam Rocker, super moderator i moderator ovog dela Test Drive-a. :cool:
Kao prvo, ja sam narucio konfiguraciju sa Corsairom za koje su mi rekli da ga nemaju, pa su mi predlozili TT, a ja kao prihvatio. Ali ipak se jos premisljam, posto cu sutra proveriti da li zaista nema Corsair. Zato cela ova pricha. I ne protivrecim nikome ko hoce da pomogne, nego sam im zahvalan svima!
Pa ako se premišljaš, onda bolje saslušaj prednosti u vezi oba napajanja pa odluči koje ćeš, umesto što neosnovano braniš TT. Corsair napajanja su kvalitetnija, iako VX450 ima nešto slabiju ukupnu snagu.
A ova soba se (za ljude koji umeju da chitaju:dedica:) zove NAPAJANJA!!!
Prvo nauči da praviš razliku između TEME i SOBE, pa onda uči druge da čitaju. Ovo je TEMA o napajanjima!
I ima da pishem sha ocu u vezi toga! Jel jasno? :a_bleh::dzavo::to_care::alealeee::qliranje:
Nije jasno, a ti samo izvoli i pokušaj tako nešto. :odoK:
Da se upoznamo, ja sam Rocker, super moderator i moderator ovog dela Test Drive-a. :cool:
Sylar, drago mi je :cool:
Pa ako se premišljaš, onda bolje saslušaj prednosti u vezi oba napajanja pa odluči koje ćeš, umesto što neosnovano braniš TT. Corsair napajanja su kvalitetnija, iako VX450 ima nešto slabiju ukupnu snagu.
JAO BRE, blondie:D ne branim ja nijedno napajanje!!! Smatram da je Corsair bolje, jel kapiras?! Ali sam morao naruciti TT. Ipak kazem da smatram da je TT550 po snazi ipak jace og Corsair450, zar ne?:dedica:
Prvo nauči da praviš razliku između TEME i SOBE, pa onda uči druge da čitaju. Ovo je TEMA o napajanjima!
A onda je mrmot zavio cokoladu :rofl:
Nije jasno, a ti samo izvoli i pokušaj tako nešto. :odoK:
Drhtim... tresem se... ah, ponovo sedim na promaji :rofl:
A onda je mrmot zavio cokoladu :rofl:
Drhtim... tresem se... ah, ponovo sedim na promaji :rofl:
A ti si banovan na 5 dana, pa sedi na promaji i dalje! :cool:
Izvinjavam se svima koji su morali da čitaju ove gluposti na ovoj temi, nastavljamo dalje u najboljem duhu ove teme! :)
Ne kapiram, jel tebi treba napajanje za tu konfu, ili za buducu.
Za 50e imas Lc 6500GP 550W, ono je dovoljno za klokovanje nekih med range procesora i grafickih, znaci za neki E2xxx i 2600XT ili 8600GT.
A na leto jesen, ko zna sta ces tada uzimati...
Ja cu napajanje kupti za mesec dana a maticnu+procesor+memoriju najverovatnije na jesen pa bih da sada kupim napajanje koje ce moci i to da izdrzi.A klokovati necu sigurno.
Ovih dana cu postati vlasnik Sapphire X1950pro 512mb AGP - stavicu na staru ragu od masine Epox 8rda+ i Barton 2600+ (oc ide do 3200+), 2X1gb Kingmax DDR400.
Da li ce Cooler Master napajanje od 430W biti dovoljno za ovu karticu? Kad sam video na slici da ona ima dva molex konektora uplasih se da je veliki potrosac...?!? U kucistu je jedan hard, 2 dvd/rw uredjaja i zadnji ventilator koji izvlaci vazduh... Pretpostavljam da nesmem na jedan cvor molexa da zakacim hard i grafu, vec mogu hard i ventilator, ili da iskljucim jedan dvd/rw ?
Novo napajanje (uh,nisam bas pri kinti...ali bih mozda mogao nekako da se snadjem) ili ce sljakati ? Da li uopste da povezujem grafu? Isprobam?
Hitno mi je potreban odgovor, da bih znao sta mi je ciniti. :paranoia:
meni je radila ta kartica sa seasonic s-12 430W
plus 2 dvdrw i 4 hard diska
Ok druze hvala !
Znaci da zakacim i ne brinem.
700-1000W enthusiast power supplies compared (http://techreport.com/articles.x/14064/1)
kupio bih kuciste Antec Sonata III koje ima(fabricki) u sebi antecovo Earth Watts 500w napajanje(zajedno se prodaju)...
e sad,mene zanima kakvo je to napajanje?....kako to da je toliko jeftino,jer zajedno sa kucistem kosta nesto iznad 100 eu?
na pocetku ovog foruma,Garson prilikom pregleda napajanja po proizvodjacima spominje neku losu seriju Antecovih napajanja od 500w sa nekim Fuhjyyu kondenzatorima,koja se preporucuje za izbegavanje...
da li je ovo Earth Watts 500w napajanje ta losa serija antecovih napajanja?
hvala
kupio bih kuciste Antec Sonata III koje ima(fabricki) u sebi antecovo Earth Watts 500w napajanje(zajedno se prodaju)...
e sad,mene zanima kakvo je to napajanje?....kako to da je toliko jeftino,jer zajedno sa kucistem kosta nesto iznad 100 eu?
na pocetku ovog foruma,Garson prilikom pregleda napajanja po proizvodjacima spominje neku losu seriju Antecovih napajanja od 500w sa nekim Fuhjyyu kondenzatorima,koja se preporucuje za izbegavanje...
da li je ovo Earth Watts 500w napajanje ta losa serija antecovih napajanja?
hvala
Nije, to je ranije bilo.
Earth Watts je sasvim OK.:)
Poz people!!! Moram da se javim u ovom delu foruma, da pozdravim sve pre svega, i da kazem jedno svoje strucno misljenje iz licnog iskustva!!! Corsair SuckS!!!!! Ma zekim se, znaci neverica, pre nekih nedelju dana je nova konfa pocela da mi baguje, pitah mad-a preko msn-a, nisam znao sta je u pitanju, pa sam se onda resio da maltene mesec dana posle kupovine, svoj sporet odnesem na servis u radnju u kojoj sam ga pazario... Dakle problemi su se oslikavali na sledeci nacin, par puta dnevno komp bi mi stajao i posle dva-tri reseta na logo screen-u od ploce i nije hteo dalje, a kasnije je poceo i da se resetuje kada ubacim neki disk u dvd-citac... Mozda sam ja prvi na ovom forumu, a realno mozda i u Srbiji da je imao problema sa corsair-ovim napajanjima... Dakle ljudi su 3 dana radili testove, hdd, ram mematu, proc i slicno, dok nisu provalili da je onaj veliki svezanj kablova koji izlazi iz napajanja i nije modularan :), na neki fazon malo vise presavijen tacnije neka zica se zalomila :)... Dakle, svaka meni cast :) :alealeee: Verovatno na ovoj planeti ima maleroznih ljudi, ali mislim da sam ja na prvom mestu rang liste... Ovo nije nikakva reklama, ili anti reklama, ili nesto slicno, ovo samo prica jedan laik lv5 u svetu kompjutera i komponenti iz srca i duse, da cak i perfektne i najhvaljenije stvari mogu da podbace... Hvala svima, probao sam da skratim, telo hoce, al dusa ne moze :)
nebojsa986
11.2.2008, 23:54
Znas kako, jos nije napravljena stvar koja ne moze da se pokvari :D
Nediraj mi moje napajanje. Skupo sam ga platio. VX450 rule
ps. A Rocker stvarno si našao komična protivnika. Mislim da taj napajanje u životu nije vidio.
ukimafija
12.2.2008, 20:51
Ma pazi sto se corsaira tice,stvarno je vrh vrhova,desava se svima da se zalomi neki falican primerak ali se takvo menja za drugo isto napajanje. Ja sam, za sad da kucnem u drvo prezadovoljan svojim corsairom,a kako i ne bih, kostao me je skoro 10 000 din,ali ono, necu da ga menjam jos godinama...:qliranje:
Ma pazi sto se corsaira tice,stvarno je vrh vrhova,desava se svima da se zalomi neki falican primerak ali se takvo menja za drugo isto napajanje. Ja sam, za sad da kucnem u drvo prezadovoljan svojim corsairom,a kako i ne bih, kostao me je skoro 10 000 din,ali ono, necu da ga menjam jos godinama...:qliranje:
To sad sto govoris naravno ne vredi ni pisljiva boba :D.
To ces znati tek za tih par godina da li neces :D morati da ga menjas.
U pravu si Pjano matori, nikada ne zna sta mu se moze desiti... :dzavo: Jedva cekam da vidim sta ce ovaj nas maher [DECHKONJA] za napajanja da kaze u vezi ovog mog loseg iskustva sa corsairom :) Cak sta mi je cudno sto vec do sad nije nesto napisao :D
mad_skillz
12.2.2008, 21:58
Morate razumeti sledece, nijedna komponenta niti stvar na svetu, i ovo ne vazi samo za kompjutere, ne moze vechno da radi bez greshke niti je zagarantovan takav rad, chitao neko ovde Marfijev zakon..
Dakle, jeste Corsair sinonim za kvalitet i sve to stoji ali ne postoji nikakva garancija da moze da se desi neki nepredvidjeni kvar zato i postoji pismena garancija proizvodjacha ili prodavca.
U ovom sluchaju 5 godina je duzina trajanja, lepo odesh u radnju, utvrde valja li ili ne, zamene ga ako ne valja i to je to, reshena stvar.
Dosta je bilo flame-a u ovoj temi, poenta je da ovde ljudi dodju za savet i gledaju na ovu temu kao neki FAQ a ne mesto gde ce da iznose neumesne komentare tipa CORS RULA! ili CM JE KRSH!, to je potpuno nepotrebno i nadasve beskorisno tako da bih zamolio ljude da se uzdrze od toga, u svachijem je interesu.
Gatti.Gatozza
13.2.2008, 13:54
LC Power 6550GP V2.0 sigurno daje 460-470 vati (po nekim merenjima s interneta) tako da je jači od tog Cooler Mastera.
Koliko se čuje taj 6550GP? Kupio bih nešto u tom cenovnom rangu, a da se ne čuje.
Aman, sta ste se toliko uozbiljili, malo sale nikad nije na odmet... :( Ja sam rekao samo svoje lose iskustvo sa corsair-om, naravno da ne postoji stvar koja se ne moze pokvariti... :(
mad_skillz
13.2.2008, 17:15
Koliko se čuje taj 6550GP? Kupio bih nešto u tom cenovnom rangu, a da se ne čuje.
LC Power 6550GP sam posedovao i stvarno je dosta tiho, ventilator radi na mali rpm a kako je 140mm nije potreban veliki rpm da bi protok bio dovoljno veliki da ohladi celo napajanje tako se moze svrstati u tisha napajanja.
Mada ako vec dajesh 50evra moj ti je savet da skupish josh 14evra i uzmesh Corsair VX450W, stvarno vredi svaki evro i mnogo je kvalitetnije od LC-a.
Takodje, mislim da je voodoo_ malo omashio za koji watt, meni je LC davao oko 440W..
Aman, sta ste se toliko uozbiljili, malo sale nikad nije na odmet... :( Ja sam rekao samo svoje lose iskustvo sa corsair-om, naravno da ne postoji stvar koja se ne moze pokvariti... :(
Razumem, mada nije to toliko loshe iskustvo, jer manje vishe napajanje je ispravno, e sad shto se kabl prekinuo teshko je reci, i siguran sam da je to veoma, veoma retka pojava.
Ja cekao tebe da se javis :)... Salim se, znas sta, bas sam sad citao review onog guru-a za napajanja, i mislim da je on upravo to pomenuo... :)
Moze li Garson da me informise ima li ThermalTake Purepower RX 550 (W0150) zloglasne Fuhjyyu kondenzatore poput TR2 serije, ili ne? Znam da je built by CWT i da nije modularno (koliko sam video na TT sajtu), ali mi je ovaj podatak nepoznat.
Pitam zbog toga sto sam u cenovniku Mikrosistemsa video to napajanje za 70e,sto je u klasi Corsaira vx450, ali sa 100w vise i 14cm ventilatorom...Nije lose :-)
U nekom reviewu doticnog napajanja sam video veliki Rubycon kondenzator...Hm...
Moze li Garson da me informise ima li ThermalTake Purepower RX 550 (W0150) zloglasne Fuhjyyu kondenzatore poput TR2 serije, ili ne? Znam da je built by CWT i da nije modularno (koliko sam video na TT sajtu), ali mi je ovaj podatak nepoznat.
Pitam zbog toga sto sam u cenovniku Mikrosistemsa video to napajanje za 70e,sto je u klasi Corsaira vx450, ali sa 100w vise i 14cm ventilatorom...Nije lose :-)
Vec sam rekao negde, Fuhjyyu kondenzatori su se ranije ugradjivali, vishe ne, mada niko ne moze da sa sigurnoshcu kaze da neko napajanja iz te stare serije ne kruzi.
RX 550W jeste modularno :icon_stud.
Veoma su blizu po kvalitetu Cors 450W i RX 550W, mada se "neki" nece sloziti sa mnom :D.
Posto nisam uspeo da nadjem taj RX od 550w ("nemamo"..."ne znam kada cemo moci da uvezemo"...),uzeo sam OCZ SXS 500w...Valjda nisam pogresio? :)
Hvala na odgovorima...
mad_skillz
22.2.2008, 19:26
Posto nisam uspeo da nadjem taj RX od 550w ("nemamo"..."ne znam kada cemo moci da uvezemo"...),uzeo sam OCZ SXS 500w...Valjda nisam pogresio? :)
Hvala na odgovorima...
OCZ pravi sasvim kvalitetna i korektna napajanja, nemash shta da brinesh.;)
OCZ pravi sasvim kvalitetna i korektna napajanja, nemash shta da brinesh.;)
Nesto sam nacuo od njima, u kom su oni rangu, >< sa Chieftecom, TT-om, CM-om,...(500W) ?
ukimafija
22.2.2008, 19:50
OCZ pravi vrhunska napajanja,ja bih rekao sa Seasonicom i jos par jacih prozivodjaca moze da se meri,Vrlo dobra i pouzdana napajanja prave, dosta kvalitetnije od TT, CM, i Chiefteca...
mad_skillz
23.2.2008, 4:12
Nesto sam nacuo od njima, u kom su oni rangu, >< sa Chieftecom, TT-om, CM-om,...(500W) ?
S'obzirom da su kupili PC Power & Cooling mozesh misliti koji su kvalitet, jedna od najboljih napajanja.:D
OCZ pravi vrhunska napajanja,ja bih rekao sa Seasonicom i jos par jacih prozivodjaca moze da se meri,Vrlo dobra i pouzdana napajanja prave, dosta kvalitetnije od TT, CM, i Chiefteca...
Nazalost nije tako, uglavnom su to FSP Epsilon/Everest napajanja sem za ProXStream i EvoStream serije koja su 3Y.
S'obzirom da su kupili PC Power & Cooling mozesh misliti koji su kvalitet, jedna od najboljih napajanja.:D
Ali i dalje ona pod imenom OCZ nemaju puno veze sa PC P&C.
ukimafija
25.2.2008, 18:22
Pa cekaj,ali to i dalje na nekom solidnom nivou zar ne? I po izgledu se vidi da je ozbiljno napajanje. Opet je bolje ono nego neki thermaltake,CM ili Chief?
Mislim na OCZ StealthXStream 500W OCZ500SXS-EU i od 600w posto imaju dobru cenu?
Pa cekaj,ali to i dalje na nekom solidnom nivou zar ne? I po izgledu se vidi da je ozbiljno napajanje. Opet je bolje ono nego neki thermaltake,CM ili Chief?
Mislim na OCZ StealthXStream 500W OCZ500SXS-EU i od 600w posto imaju dobru cenu?
Na dosta dobrom nivou su, ali ispod Thermaltake Toughpower serije, i Chieftec Turbo (oba CWT), i tu negde sa Cooler Masterom (tu mislim na ona slabija od 850W).
evo jedna perverzija... http://www.silentpcreview.com/article806-page1.html
fck corsair :D
http://www.enermax.com/admin/pic/200822022145236360.jpg
http://www.enermax.com/english/product_Display1.asp?PrID=90
U jbt, jel su ovo 4 3870, ili mozda cak 4 3870X2 :kreza:.
http://www.enermax.com/admin/pic/200822022145236360.jpg
ovo PSU tera i AMD-ovu mashinu na cebitu izgleda da su ga opravili za sve pare :)
U jbt, jel su ovo 4 3870, ili mozda cak 4 3870X2 :kreza:.
4x3850 :)
cpu: AMD Phenom 9500
mobo: MSI 790FX
gpu: 4x Gigabyte Radeon HD 3850 (CrossFireX)
mem: 4x 1GB OCZ DDR2 RAM
hdd: 2x Western Digital hdd
http://img160.imageshack.us/img160/8559/dsc02632qw0reskm1os5.jpg
I Corsair HX620 ce lagano da potera 4x3850.;)
Zašto Fck Corsair, kad ovo napajanje daje isto ampera, ali na samo 40°C, dok je kod Corsa garantovana snaga na 50°C. :rolleyes:
vidis green smile :D
ener je tisi :P
I Corsair HX620 ce lagano da potera 4x3850.;)
pa nisam ni rekao da nece :)
vidis green smile :D
ener je tisi :P
pa nisam ni rekao da nece :)
Tishi je za citav 1 dB.:D
Josh neshto, Enermax ima 85C rated main caps, Cors ima 105C.:)
ali enermax je 82+ :)
Cors nema ni 80+ oznaku ali je efikasnost 80-85. :)
Huntkey Green Star 450 W Power Supply Review (http://www.hardwaresecrets.com/article/527/1)
Ovo je nash stari znanac, LC Power. Vrlo je loshe proshao na testu.:o
This is probably the worst “branded” power supply we’ve seen in our life:
* It uses an obsolete design, the same one used by Jurassic AT power supplies. Seventeam ST-420BK also uses the same obsolete design on its primary stage, but its secondary is updated and it could deliver its rated power and also this unit from Seventeam didn’t explode.
* Its wires are thinner than required (20 AWG vs. 18 AWG).
* It doesn’t have a MOV, which is essential to cut spikes coming from the power grid.
* It can’t deliver its maximum labeled power (450 W).
* It explodes if you try to pull more than 80% of its load (360 W).
* It doesn’t offer any kind of protection (or it wouldn’t explode).
* Its efficiency is very good (i.e. above 80%) if you pull up to 60% of its maximum load (270 W), but if you go over this it drops below 80%.
In summary, would you buy a 450 W power supply that can only deliver 360 W and explodes if you try to pull more than that?
Da, ali sa LC Powerom je uvek bila fora u tome što uzmeš 650W ako ti treba 400W pa ti je čak i onda mnogo jeftinije od nekog brendiranog napajanja, a sve vreme i računaš da je max snaga 20% manja nego što jeste ;) Bar sam ja tako shvatao tu stvar.
Da, ali sa LC Powerom je uvek bila fora u tome što uzmeš 650W ako ti treba 400W pa ti je čak i onda mnogo jeftinije od nekog brendiranog napajanja, a sve vreme i računaš da je max snaga 20% manja nego što jeste ;) Bar sam ja tako shvatao tu stvar.
Da Vojo ali shta cemo sa ovim? ;)
* It explodes if you try to pull more than 80% of its load (360 W).
* It doesn’t offer any kind of protection (or it wouldn’t explode).
Drugi problem je shto je najjace Huntkey LC Power onaj od 550W koji ima 400-450W, a ono sledece jace je Metatron 700W koji je CWT built by i nije jeftin.
@Garson
Ima li bolje kupovine od onog modularnog thoughpower-a 750w za 8.7k din? (u tom cenovnom rangu)
@Garson
Ima li bolje kupovine od onog modularnog thoughpower-a 750w za 8.7k din? (u tom cenovnom rangu)
Nema.
Prosli put ssam trazio modularni tr2 i nije ga nigde bilo,sad nema ni ovog nigde da se kupi ili je preskupo...
RaKuN_s_NeOnKoM
14.3.2008, 12:47
Da li bi Cooler Master Real Power 450W bilo dovoljno da gura e4500,2gbram, 9600gt, 1hdd, 2optike i 5 kulera?
ja juce sklopio masinu ... 2giga rama, 2 sata harda, 2 dvd rezaca, 9600gt i conore-l (celeron)... ocitavam na zalman mfc2 95W u idle, nisam stigao sinoc nista zahtevno da pokrenem, ali mislim da ce gurati. prethodni racunar je trosio ~160W u idle (napajanje je 500W)
Da li bi Cooler Master Real Power 450W bilo dovoljno da gura e4500,2gbram, 9600gt, 1hdd, 2optike i 5 kulera?
Meni je chieftec 350w terao E4600 3.2Ghz radeon 3850,3giga rama,1hdd 1 dvd i 4 kulera,tako da neces imati problema sigurno.
mad_skillz
14.3.2008, 14:14
Real Power je najbolja CoolerMaster serija, gurace to bez problema.
Koja je razlika kada napajanje ima 4 rail-a (60A ukupno) ili kada ima 1?(isto 60A) Ne kapiram?
Ako je jos neko rad da me prosvetli, pre 3-4 meseca sam nabacio novu konfiguraciju, ali nisam bio odusevljen sa ATi X1950GT pa sam uzeo novu pre 2-3 nedelje pa sad kad citam o napajanju vidim da sam mozda napravio mali propust pri kupovini komponenti tj. napajanja, ATi RX3870, AMD Athlon 5000+, 4GB PC800Mhz, 80 + stari maxtor 40 GB hard, i jos se tu nadodaju, modem, wireless kartica i dvd rezac pa je moje pitanje da li je XILENCE 500W dovoljan za sve to?:confused:
Dali bi moje napajanje bilo dovoljno za moju konfig iz profila za neki jos veci klok procesora i graficke,trenutno je graficka na 700/2000 a procesor na 2.7 napon nije podignut.I jos jedno pitanje, koliko moja konfig trosi od prilike sa ovim klokom pri full load-u,znaci pri najvecem mogucim opterecenjem?
Kupio sam neko Rotro (nemacko napajanje) od 550 W pre 6. meseci.Jel neko zna nesto o tom napajanju i dali je kvalitetno posto trebam uskoro da se pojacam ozbiljnije :D Intel 2,2 Ghz,Nvidia 9600GT,komp mi treba za igre,ne klokujem !!!Hvala i pozdrav :ciao:
Partybreaker
1.4.2008, 14:46
Nesto sam razmisljao. Da li bi Corsair 450VX mogao da potera 2x8800GT/2x9600GT sa C2Duo/Quad na 3GHz? Cisto znatizelje radi, ne planiram nikakav SLI...
a mene interesuje da li bi cors620 mog'o da potera q6600 na 3.2 i 9900gt/gtx :)
a mene interesuje da li bi cors620 mog'o da potera q6600 na 3.2 i 9900gt/gtx :)
Ne bi ni osetio! :to_care:
A otkud znas specifikacije za 9900 seriju? :)
Pa koliko god da troši, ne može konfa sa jednom single GPU grafom da troši toliko da joj treba napajanje od 1kW.
Da li optički uređaji konstantno vuku struju i kada u njima nema diska?
Ovo pitam jer sam dobio rez 292W kada sam štiklirao oba dvd-a, a kada obeležim samo 1 dobijam 257W potrebne struje. Znači da li 1 dvd vuče 35W struje i kada ništa ne radi?
Kalkulatori su ti uglavnom gluposti za prodaju napajanja. Racunaj na nekih max 3W (prije 0.5-1W) kad je optika prazna i max 20W (10-15W) kad nesto cita max brzinom. Najaci laser za toster sto se ugraduju su 180mW. A motori su na nekih 12V i vuku manje od 1A.
Ovih dana cu postati vlasnik Sapphire X1950pro 512mb AGP - stavicu na staru ragu od masine Epox 8rda+ i Barton 2600+ (oc ide do 3200+), 2X1gb Kingmax DDR400.
Ako nisi kupio KINGMAX ni nemoj ta ploca ga nije podnoslila istina radilo se o tada aktualnim 2x256 modulima originalnog ne "superrama" istina izdali su zakrpu za to, al kako nam je epox nestao ak nemas kolekciju biosa ko zna hoces li moci update uradit. a ni ati+agp ti nije najsretnija solucija pogotovo kad bartonce nemre toliko prozvakat. 7600gs je vec overkill za tu masinu. Inace ta ploca je izbirljiva u pogledu napajanja (jeftinjara) al ako joj zamjenis kondenzatore u pwm koji ni kao novi nisu bili za nesto mos je vozit na starom enermaxu od 300W i nju i struje zednu 1950pro. Za CM ne znam al znam da je slicne kvalitete ko i taj epox, samo sto i nije jednako bilo budget rjesenje (preskupo precijenjeno napajanje)
Inace jeadan od boljih postova o napajanjima. :to_care: Iako mi nije rasvijetlio misteriju BeQuiet olosa (500w) i odnos prema entry levelu od Anteca BP500. Ima ko iskustva s ovim napajanjima. Antec mi je malo sugav jer izgleda (na kutiji) kao ona jeftina napajanja od 10 eura.
Ajd reci kako si zadovoljan njime, jel stvarno onak sugavo ko na kutiji. Otisnut profil u limu i stavljen jeftini 8cm vent. Jel tiho. Sto drzis na njemu?
LunaticRS
13.4.2008, 12:18
Desio mi se problem...Vec 3 godine imam problem sa ups-om Mustek 400w valjda koji je chisti trash...Problem je sljedeci.Gubi se kontakt kad ushtekam kucishte u ups.U kablu ili ulazu cvrchi, 100 puta u 1 sec se uspostavi i izgubi kontakt.Kratak spoj ili shta vec se deshava.Samo shto ne varnichi...
Medjutim postoji nachin da se malo kabal fiksira, da se ostavi u odredjenom polozaju i onda radi sve kako treba samo ne smije da se pomjera ni za mm.
Sinoc kad sam chistio prashinu iza stola pochupam sve kablove.Kada sam spajao istom procedurom, dakle pucketa, cvrchi iako ni ups ni kucishte nisu bili upaljeni desio se kurshlus.Neshto je puklo...Iz kucishta je zasmrdila zapaljena plastika.Skinem stranicu i vidim da na plochi nema vidljivih fizickih oshtecenja.Smrdi iz napojne jedinice.Bez obzira pokusham da ponovo upalim rachunar, al' nije moglo.Pomislim u najboljem sluchaju crkla je samo napojna Antec 480 w placena 90 evra.Medjutim jutros kad sam kretao na posao vidim da mi je iskochio osigurach od moje sobe.
Ups cu da prvo polupam chekicem pa cu da ga bacim.Kakav sam trash uzeo da chuva stroj u koji je ulozeno par hiljada evra.
Dakle moja pretpostavka poshto je kvalitetna napojna jedinica da je samo ona crkla.Medjutim zanima me da li se ona moze popraviti.Da li se moze zamijeniti neki dio koji je vjerovatno izgorio u napojnoj jedinici.Da li postoji shansa da je josh neshto nastradalo osim napojne jedinice i da li postoji shansa da napojna uopshte nije crkla.Ovo drugo nisam provjerio jer kad sam vidio da je osigurach iskochio morao sam na posao.
U sluchaju da je crkla napojna jedinica...Shta mi preporuchujete da uzmem ako se uzme u obzir da cu mozda uskoro uzeti mozda chak i 9900 grafichku.
LunaticRS
13.4.2008, 12:34
Molim moderaciju da obrishu ovu poruku...
Greshka u koracima...
Šta da brišemo, prvu ili drugu poruku?
A što se tiče napajanja i UPS-a, nije ti palo na pamet da ti možda ne valja samo kabl?
Da li si probao sa drugim kablom od UPS-a do napajanja?
PA drugu poruku naravno.Odvaljeni su ulazi u ups...Probao sam i sa drugim kablom.Pazi u jedan ulaz kad ukljuchim ne radi nikako dok u drugom moze da radi, al' dodje do kratkog spoja.
Preformulisacu pitanje...Moze li se moj Antec popraviti tj. moze li se zamijeniti neki dio, a ako ne koje mi preopuruchujete napajanje s obzirom da se nekad u plochu biti zabodena 9900 grafichka mozda chak i dual gpu?
Koji ups/apc mi preporuchujete i koliko bih otprilike morao para da izdvojim?
Da li smijem ushtekati direktno u struju komp ako je kvalitetno napajanje s obzirom da imam problema sa naponom jer sijalica nekad shkilji nekad sija normalno?
Predrag Stankovic
14.4.2008, 19:20
http://www.anandtech.com/casecoolingpsus/showdoc.aspx?i=3284
Sva Corsair napajanja dobila 80 PLUS sertifikate (http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=15357)
Da ne bude zabune, napajanja su ista kao i ranije, samo su sada i zvanicno 80 PLUS.:)
Uzeo sam vx450 pre 3 meseca i na kutiji mu je oznaka 80+ sertifikata.
el_corona
17.4.2008, 14:21
Jel moze starije napajanje sa 20 pinskim konektorom + 4 pinski aux da radi sa 24 pinskom plocom? Koristio bi mi neki link o tome.
Može ako procesor i grafička nisu veliki potrošači.
I ako ne preferiras manijakalno klokovanje procesora.
Imash adapter 20 na 24 pina, koshta oko 150 din.
http://www.pakom.com/SlikeProizvoda/2108105_0.jpg
Valja li to? Mislim, dodje mu prosto deljenje struje...
Valja li to? Mislim, dodje mu prosto deljenje struje...
Da, i onda je sve OK, ako zafali struje.
el_corona
18.4.2008, 21:59
Hvala momci. Cisto me interesovalo jel neko probao 20 pinsko napajanje na 24 pinsku plocu, bez adaptera (zanemarivshi pri tom opterecenje). Jos jednom, hvala.
Ja imam jednog prijatelja koji na AMD AM2 koristi samo 20pina umesto 24 i kaze da mu se resetuje komp pod opterecenim ... sto znaci da jos kako trebaju i ta 4 pina.
Nikola Milosavljevic
18.4.2008, 22:10
Hvala momci. Cisto me interesovalo jel neko probao 20 pinsko napajanje na 24 pinsku plocu, bez adaptera (zanemarivshi pri tom opterecenje). Jos jednom, hvala.
evo mojoj sestri sam namestio pre jedno 3 meseca bas tako i sljaka bez problema (doduse jako slab komp. celeron, integr. vga itd.)
Ja imam jednog prijatelja koji na AMD AM2 koristi samo 20pina umesto 24 i kaze da mu se resetuje komp pod opterecenim ... sto znaci da jos kako trebaju i ta 4 pina.
Zavisi od konfe, od kloka, od opterecanja... Meni masina iz profila prede na Codegan 500W. FSB od 270MHz nije nista posebno za Blood Iron ali PentiumD zdere struju na tim taktovima u loadu + Palit 9600gt.
Evo ja sam terao DFI Infinity nF4-4x (ima 24 pin konektor), Athlon 2800+ klokovan na 2.4Ghz, 1GB DDR500 RAMa, zestoko klokovan 7900GS, 2 HHDa na ASUS 360W napajanju koje ima 20 pina, i nije bilo ni najmanjeg znaka nestabilnosti.:)
Corsair HX1000W PSU Review (http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTQ4NywxLCxoZW50aHVzaWFzdA==)
http://img216.imageshack.us/img216/4212/1208390900ruvbbonfjx34lwc2.th.jpg (http://img216.imageshack.us/my.php?image=1208390900ruvbbonfjx34lwc2.jpg)
Shta reci, Editor's Choice nagrada.:)
Ovo cudo rejalno moze da tera 3x9800gx2 + neki quad klokovan na 5gh, 8 giga rama i 10 hard diskova bez problema :)
Jel ono pasuje u svako kuciste, mislim standardnih je dimenzija samo je malo "dublje"?
mad_skillz
22.4.2008, 14:05
Visina je ista, dakle standardno, moze svugde da stane gde je u kucishtu mesto predvidjeno za napajanje samo je duze nego slabija napajanja ali stace u recimo bilo koje normalno midi tower kucishte bez problema.
Nema te na msn-u a ja te trazim :D
Znas zbog cega pitam, gledao sam neki klip na youtube-u gde je neki lik uzeo neki enermax od 1000w ili slicno, koje mu je virilo pozadi van kucista jedno 20 cm pa su ga likovi prozivali kako je noob :)
Cisto informativno pitam :)
Ljudi treba da kupim napajanje i sada kod drugara koji radi sa jednom firmom sam video dva koja dolaze u obzir pa mi recite koje da uzmem jedno je OCZ StealthXStream PSU/PFC 500W a drugo Chieftec CHIFGPS550 FULL 550W razlika je 1000 dindzi u korist chiefteca pa molim za misljenje.
ukimafija
26.4.2008, 18:30
Ako je napajanje dole, nek uzme Chieftec zato sto OCZ ima kratke kablove,mada je bolje da uzme od Chiefteca CFT seriju, dosta je kvalitetnija...U principu drzace oba svasta...ne znam sta planiras da napajas...Recimo da bih ja uzeo Chieftec da moram da biram od ta sva u tom obliku, ali opet juri CFT seriju
i nema da te boli glava... GPS spada u najjeftinije serije Chiefa,a CFT(OEM je CWT) spada u najjkvalitetnije njihove serije...
Napajanje mi je gore u kucistu.Ma planiram polako da menjam deo po deo.
Zamenio sam graficku umesto stare GeForce 6600 uzeo ATI Radeon 2600XT 256ddr3 a na jesen planiram da promenim plocu,procesor i memoriju uzecu verovatno neki dual ili quad(koi ce valjda doci na razumnu cenu na jesen) i 2GB rama pa sad koje d auzmem ne znam.Ja imam neko napajanje eurocase 350W i za ove 4 godine nisam imao nikakvih problema sa njime.
Ta CFT je sigurno kavalitetnija ali i skuplja a meni je budzet ogranicen na 60e.A uzecu preko ovog drugara jer mi je najlakse ako ne daj boze treba da garanciju ostvarim.Inace na ovo OCZ garancija je 3 godine.
imam ja tog chifa ,ali ga nisam nikada nesto specijalno preopteretio ,sem sto sam mozda stavljo jos jedan hd ,ali mislim da bi trebo da izdrzi to sto ti planiras ......Meni su rekli da komotno mogu da stavim 8800 gt i neki dual core i da kloknem oboje bez cima :D e sada koliko je to tacno u praksi videcemo ,
mada otidi na bench i pogledaj sta sve likovi drze na chifu 350w (ja nisam verovao :eek::eek:)
Ma moze taj Chief da drzi dobro klokovanu konfigiraciju sa jakom grafom par hardova...Ja samo napominjem da je kod GPS serije OEM Delta cini mi se,i nikako ne moze da se poredi sa kvalitetom CWT napajanja tj. CFT serijom chiefteca...
Da li mi se isplati da moj CM 650W(koji se "dere" kao magarac) iz profila prodam za 6000din i da za 7800din kupim Corsair 520HX?! Znači, doplata 1800din.
Jeste slabije u W(na papiru), ali je kvalitetnije, modularno je(što mi je bitno), tiše(nadam se) i ima 5 god. garancije!
P.S. Da kućište nije sa providnom stranicom, stavio bih neku silent 12-icu u CM i rešio bih problem buke, a kablovi se ne bi ni videli. Ovako se vide svi kablovi na dnu kućišta koji su višak. Mislim da bi modularno napajanje rešilo taj estetski problem.
ukimafija
27.4.2008, 10:40
Pa ako mozes da ga prodas ja bih ga prodao, kazem to kao neko ko isto ima Antec 900 i Corsair doduse 620w napajanje je ultra tiho nema sta da brines.
Probaj nategni se jos 20e na tih 7800 i uzmi jace od`620w da se ne bi zezao duzi period ako mozes.Mada ce i ovo od 520w da odradi posao samo tako...Pozz
Probaj nategni se jos 20e na tih 7800...
U tom slučaju bih radije uzeo modularno Thermaltake 700/750W napajanje, ali nemam potrebe za većom snagom! Dovoljan mi je Corsair 520W.
mad_skillz
27.4.2008, 15:02
Isplati ti se naravno. Extreme Power je najslabija serija CM napajanja, da je to Real Power pa i da razmislish ali ovako nema dileme, Cors je daleko kvalitetnije napajanje od dva navedena.:cool:
Ljudi da li neko zna gde se u Beogradu moze kupiti Corsair 450W?
Trazio sam i na sajtu itsvet izvao te firme odatle medjutim nemaju. Ima li neko ideju gde to mogu da kupim danas?
trenutno nigde, svi cekaju na novi kontigent kod dobavljaca
u ovoj našoj zemlji treba uzeti kvalitetno napajanje bez obzira klokovali ili ne jer imamo veoma ne kvalitetnu struju.imam ups i na svakih 30 do 45 min se pali odnosno pegla napon zbog oscilacija na elerkto mreži.imao sam jeftino napajanje i koštalo me matične ploče,tako da od sada samo kvalitetna napajanja uzimam,neću da razmišljam...
Mean_Machine
9.5.2008, 11:52
u ovoj našoj zemlji treba uzeti kvalitetno napajanje bez obzira klokovali ili ne jer imamo veoma ne kvalitetnu struju.imam ups i na svakih 30 do 45 min se pali odnosno pegla napon zbog oscilacija na elerkto mreži.imao sam jeftino napajanje i koštalo me matične ploče,tako da od sada samo kvalitetna napajanja uzimam,neću da razmišljam...
Kod mene u krugu od pola km imam cetiri trafostanice (dve slabe i dve jake). Moj drug ima peglac napona i retko se aktivira. Naravno to ne znaci da ne treba kupiti neko kvalitetno napajanje (ima ih i za male pare 35evra npr.).
Stvarno bez nekog ozbiljnog istraživanja (na primeru barem 1000 napajanja) se ne može tvrditi šta je dobro ili dovoljno za prosečnog korisnika...
Mene su u par prodavnica/servisa ubeđivali da crkavanje napajanja u 90% slučajeva ne dovodi do kvara na ostatku hardvera (izuzetak je dial-up modem). Pa ako je ovaj podatak tačan pitanje je ima li smisla davati + >40€ za firmirane stvari, kada i kinezi rade posao:kreza:.
Mene moje popljuvano napajanje (http://www.xbitlabs.com/articles/other/display/psu-methodology_14.html)od 300W služi 3 godine i do sada je stradao samo dial-up modem :opanachke , lepo podnosi opterećenje - testirao sam ga tako što sam rezao DVD sa čitača na rezač i istovremeno igrao STALKER-a sa oc proc. i grafe (ne da bih dobio neko poboljšanje u performansama već da bih doveo sistem na granicu stabilnosti).
Merio sam napon unimerom (test sa 3d markom i prime95) napon nije padao ispod 11,64 V na 12V grani što je u granicama tolerancije od 5%...
Poenta je da čitav (prosečan) sistem troši 180-230W pod punim opterećenjem...
npr
Intel Core 2 Duo (http://www.legionhardware.com/#) E8400 (3.00GHz) LGA775
- x2 OCZ DDR2 PC2-6400 Platinum Edition (DDR2-800) Module(s)
- Seagate 320GB 7200-RPM (Serial ATA300)
- Nvidia GeForce 9600 GT (512MB)
- ASUS GeForce 9600 GT (512MB)ima potrošnju 215W u ovom testu... (http://www.legionhardware.com/document.php?id=725&p=10)
Kako god, u ovoj zemlji velika većina ljudi vozi svoje mašine na kinezima, a usudio bih se da kažem da je to slučaj i sa 70% forumaša, pa su te priče o nezaobilaznoj potrebi za firmiranim napajanjima u rangu lovačko-ribolovačkih priča.
Nikola Milosavljevic
14.5.2008, 17:18
Prilicno se slazem sa tobom, ali bih ja svakako na konfiguraciju od oko hiljaditinu evrica stavio napajanje od 50-ak evara, ne nesto mnogo vise.
Pa koja je onda svrha brendiranih napajanja?
Kako god, u ovoj zemlji velika većina ljudi vozi svoje mašine na kinezima, a usudio bih se da kažem da je to slučaj i sa 70% forumaša, pa su te priče o nezaobilaznoj potrebi za firmiranim napajanjima u rangu lovačko-ribolovačkih priča.
To što većina u našoj zemlji "vozi" svoje mašine na "kinezima", nije dokaz da su takva napajanja dovoljna ili dobra, već je u pitanju to da većina ima slabe i zastarele kompove, kao i to da nizak standard života ne dozvoljava da se neka poveća svota novca da za napajanje!!! Neretko se dešava da neko sa mukom skupi za skup CPU ili novu grafu i prinuđen je da to "tera" na starom napajanju i da po forumima pita da li će X napajanje da izdrži YZ komponente!!! Stvar je u nedostatku novca na prvom mestu!
Prilicno se slazem sa tobom, ali bih ja svakako na konfiguraciju od oko hiljaditinu evrica stavio napajanje od 50-ak evara, ne nesto mnogo vise.
Klasična priča... Staviti napajanje do 50-ak eura na konfu od 1000e je budalaština i apsurd za mene! To rade kupci koji hoće skupu ploču, CPU, 22" wide monitor(a imaju ograničenu svotu novca na raspolaganju) i kad dođe na red napajanje, onda se štedi(kao i na kućištu)! Ne može i jare i pare!!!Lepo kupiš slabiji proc ili grafu, jednostavno uskladiš komponente u smislu cene i performansi!
Pa koja je onda svrha brendiranih napajanja?
Verovatno za nas "u zabludi" i sa "viškom" para, kao da ih beremo na drvetu!!!
Jasno je da nisu namenjena korisnicima kojima komp do 400-500e završava posao ili onome ko nema mogućnosti za bolje!!! Svaka roba ima svog kupca!!!
Ovo sto sam napisao je bilo ironicno :rolleyes:
Naravno da covek sa 8400gs kartom nece uzeti neki enermax, kao sto i korisnik sa nekom 9800gx2 nece uzeti neko kung fu napajanje...
Normalno je da ces za napajanje da vati srazmerno novac koliko i za ostatak kompa. Po meni je ludost davati 100e za napajanje za kofu vrednu 600e. Razumno je ukoliko ces u tu konfu uskoro ulagati, kontam ja obezbedjivanje za buducnost ali to je opet preterivanje.
Mada mogu pouzdano da kazem da ima par kineza od ~25e koji garant mogu da furaju konfu od cirka 700e. Naravno ne preporucujem ali kazem da je itekako moguce. Takva masina radi vec dosta dugo bez ikakvih problema. Naponi sasvim korektni. U principu verujem da niko ne bi ni primetio, za OC se treba pipremiti ali opet srazmerno ceni svog kompa.
Mean_Machine
15.5.2008, 22:34
Negde sam procitao da napajanje treba da kosta 10% od cene konfiguracije. Naravno ovo je grubo receno ali moze da posluzi kao savet.
Partybreaker
15.5.2008, 23:01
Da se ja pitam, ja bih ovako postupao (levo je cena konfe, a desno napajanja):
<400 evra - neki Frontier, Codegen, Blueberry, LC Power itd. od 400-450W (<50 evra)
400 - 550 evra - LC Power 550W, Antec 500W ili TT ekvivalent (~50 evra)
550 - 700 evra - Corsair 450VX, OCZ 500W, neki CM eXtreme od 550W, pa i Chieftec od 550W (~70 evra)
700+ evra - od Corsair-a 520HX pa do KW napajanja (100+ evra)
To je neko moje vidjenje kakva napajanja (trenutno) treba da se uzimaju. Sva napajanja ovde ce izdrzati konfe u datom cenovnom rangu, pa cak i sa klokovima...
Nikola Milosavljevic
17.5.2008, 22:35
Posto su veliki mudraci ovde obrisali par postova jos jednom da pitam: Sta ce se to desiti racunaru od oko 1000e u kome je sve o/c sa napajanjem TT 470W, jako me zanima, ne spavam nocima zbog toga. (trebalo bi da pitanje ima neke veze sa napajanjima???!!!!)
Partybreaker
17.5.2008, 22:38
Posto su veliki mudraci ovde obrisali par postova jos jednom da pitam: Sta ce se to desiti racunaru od oko 1000e u kome je sve o/c sa napajanjem TT 470W, jako me zanima, ne spavam nocima zbog toga. (trebalo bi da pitanje ima neke veze sa napajanjima???!!!!)
Napisi mi konfiguraciju pa cu ti reci... Nije isto ako imas u tom kompu 9800GX2 ili 9600GT.
Nikola Milosavljevic
17.5.2008, 22:44
evo ova moja iz profila znaci c2d 4400, 2gb, 8800gt...
Partybreaker
17.5.2008, 23:06
evo ova moja iz profila znaci c2d 4400, 2gb, 8800gt...
Ma moze, vidis da ti tera bez problema... Ja sam kad sam napisao onu semu gore mislio na konfu bez monitora...
Duka kralj
20.5.2008, 12:21
e ljudi moze jedno pitanje... imam komp star mozda 8 meseci imam 2 giga rama asus pb5 plcu core 2 duo intelov proc dvd rezac i sad na ploci sam imao integrisanu zvucnu cak 7.1 ali posto snimam neke gitare nesto nebitno ubacio sam staru SB live! 5.1 i ona mi vrsi posao ... i to tako radi sve sa zvucnom od onda ali kucjiste sam platio zajedno sa napajanjem 19 eura x) x) i sve ovo imam u tom KME kucjistu x) ali ok meni je to radilo bez ikakvih problema...
pojavio se problem juce komp mi se sam restartovao par puta i pojavljivao mi se ekran na pocetku da mi je overcloacking neuspeo?? jel to mozda do glupog kme napajanja ili ne?? cuo sam par puta i neko taktanje ali sam bio ubedjen da mi je od stekera iz zida ne od kompa... uglavnom pisem konfuzno ko ludak jer moram da zurim jer se bojim se ne restartuje ovo ponovo... mada evo radi vec 20 minuta x) tek mi se juce javio ovaj problem... uglavnom (valjda sam ubo i temu ) izvinjavam se ako nisam ovde trebo postujem i na ovolikoj konfuziji x) ajde ako neko moze posavetuje sta da radim koje napajanje bi bilo fino da kupim ako je do toga bilo bi carski!
ukimafija
20.5.2008, 14:37
Ja mislim da je napajanje, KME ti je jedan od najlosijih proizvodjaca,tako da bi to trebao da zamenis.Ako opet gledas neki budzet segment do 20e Neki Codegen, Frontier od 20tak e i ""450w" bi zavrsio posao ako nemas grafu jacu od 8600GT. Ako hoces da se obezbedis na duze staze,kupi bar neki LC power 420w za ~35e, a ako bas hoces da das i da mozes da klokujes potpuno opusteni i da drzis jace grafe uzmi LC power 600w oznaka LC6600 za oko 50e.Javicu ti gde samo kazi koje ces.I ovaj LC 600w realno daje oko 500w ali je to dovoljno i za mnogo jace masine od tvoje i to bi bilo najpametnije da kupis.
Moj drugar ima istu plocu i takodje ime te ''nebulozne'' restarte, (plava kutija izgleda neka nova revizija) a ima CHIEFTEC GPS 400W. Naime, dok nije instalirao drajvere za plocu komp se prilikom restarta bukvalno gasi skroz, pa se pali, umesto da odradi tzv. soft restart normalno. I da, temperatura proca je pri full loadu (Orthos) na default taktu (E2180) 2.0GHz, za jezgra 50,50 a ukupna temp proca 81???? (a ponekad i 219 :opanachke) stepeni C zabelezeno AI suitom i Everestom. Tako da ja sumljam da nije nesto uredu sa senzorom na ploci, pa dolazi do tih restart-a. Sta li moze biti problem za to restartovanje, a sta za temperaturu?
Duka kralj
21.5.2008, 12:12
e poz ljudi fala za brzi odgovor i to sve... promenio sam produzni kabal i komp radi vec dva dana bez ikakvih problema... ?? izgleda mi KME radi jos...
ja imam isto everest i temperatura nigde nije prelazila 50 uvek ispod toga... imam 8600 gt graficku to sam zaboravio da napisem da... ali mislim da bi bio red da promenim taj KME uredjaj x) :):) sto se tice temperature imam klimu u sobi pa nemam frke sa time... mislio sam da mi je napajanje u fazi umiranja zbog tih restartovanja... ali promenih produzni i stvar se resila... mozda ono nista nije ni bilo... ali za svaki slucaj ima menjam ja to napajanje... te restarte sam imao od pre dva dana pre toga ne nikad... sve savrseno radilo... da zaboravio sam da napomenem da overkloking nikad nisam ni pokusao da uradim... a pojavljivao mi se taj ekran... ipak, dacu 30-40 eura za neko napajanje i mozda onaj ups ili kako god da se zove... fala ljudi jos jedared..
NjegovaWisost
27.5.2008, 16:35
c24400, 8800gts g80 i ostalo radi na 400w cheiftecu i to onom što je loše prošao na testu u SK. Doduše, ništa nije klokovano
ukimafija
27.5.2008, 22:11
c24400, 8800gts g80 i ostalo radi na 400w cheiftecu i to onom što je loše prošao na testu u SK. Doduše, ništa nije klokovano
Radi to ali za te pare ima sad da se kupi LC power 550w nije GP ali je ok,kvalitetnije je od chiefteca i daje~450w za oko 40e
Predrag Stankovic
27.5.2008, 23:38
http://www.vr-zone.com/articles/CoolerMaster_UCP_900W_PSU_Achieves_88%25_Efficienc y/5800.html
moze li neko da mi objasni oko sledecih napajanja posto nalazim na razlicite informacije (gde da pitam prodavce kad oni uvek imaju ono najbolje!). U pitanju su corsdair napajanja tx650w, vx550w i hx520. U cemu je razlika, jer cors vece snage kosta manje. Pretpostavljam da je u pitanju modularnost. Ko pravi svako od njih CWT ili seasonic? I koliko su bicni. Ima razlicitih informacija i na stranim sajtovima. Negde je bolje okarakterisan vx550w, a negde hx520W:confused:
Generalno su izuzetno dobra napajanja, da razlika je sto TX modeli i sa njima VX 550w nisu modularni,550w koji ja ne bih kupio nikad jer za 2e vise imas TX 650w fora je to sam saznao skoro da iako je na CWT pcb-u, TX 650w je ipak Seasonic napajanje,i gasi se tek na 780w opterecenja. Za TX 750w recimo mislm da je CWT ali je i on dobar,svejedno Seasonic ili CWT, imaces dobro i pouzdano napajanje, E sad ne mogu da tvrdim ciji je tacno VX 550w model ali rekao sam ti da se on ne isplati osim ako imas neku drugaciju cenu za koju ja ne znam.
Model od HX 520w(seasonic) je sigurno vrlo tih, ja imam recimo HX 620w(seasonic)...
Za TX 650w su na jednom sajtu pricali da nije toliko tiho,ali to je mozda i do primerka i to je vrlo mala buka koju ono proizvodi...
Normalno je da ces za napajanje da vati srazmerno novac koliko i za ostatak kompa. Po meni je ludost davati 100e za napajanje za kofu vrednu 600e. Razumno je ukoliko ces u tu konfu uskoro ulagati, kontam ja obezbedjivanje za buducnost ali to je opet preterivanje.
Zashto da ne? To napajanje ce trajati dugo vremena, a te komponente od 600-700e ce za godinu dana vredeti 200e. Za to jedno napajanje ce mnogi promeniti 2-3 graficke karte na koje ce izgubiti preko 50% njihove pocetne vrednosti.
I koliko su bicni. Ima razlicitih informacija i na stranim sajtovima. Negde je bolje okarakterisan vx550w, a negde hx520W:confused:
Sva Corsair napajanja su prilicno tiha, jedna od najtishih na trzishtu.
VX550 i HX520 su tu negde po kvalitetu ako se zanemari modularnost kod HX serije.Teshko je reci koje je bolje.
Generalno su izuzetno dobra napajanja, da razlika je sto TX modeli i sa njima VX 550w nisu modularni,550w koji ja ne bih kupio nikad jer za 2e vise imas TX 650w fora je to sam saznao skoro da iako je na CWT pcb-u, TX 650w je ipak Seasonic napajanje,i gasi se tek na 780w opterecenja. Za TX 750w recimo mislm da je CWT ali je i on dobar,svejedno Seasonic ili CWT, imaces dobro i pouzdano napajanje, E sad ne mogu da tvrdim ciji je tacno VX 550w model ali rekao sam ti da se on ne isplati osim ako imas neku drugaciju cenu za koju ja ne znam.
Model od HX 520w(seasonic) je sigurno vrlo tih, ja imam recimo HX 620w(seasonic)...
Za TX 650w su na jednom sajtu pricali da nije toliko tiho,ali to je mozda i do primerka i to je vrlo mala buka koju ono proizvodi...
TX650 nije na CWT PCBu, to su gluposti sa neta.
VX550,TX750 i HX1000 su CWT, sva ostala (VX450, TX650, HX520 i HX620) su Seasonic.;)
Zna li iko cemu sluzi ova prozirna plastika u napajanju koju sam zaokruzio zutom bojom u prilogu. Ja sam je skinuo jer sam mislio da je tu fabrickom greskom ostavljena, posto prakticno nisam osecao nikakvo strujanje vazduha iz napajanja tokom rada, a i napajanje je bilo mlako-toplo na minimalnom opterecenju. Sad se oseca strujanje vazduha i napajanje je potpuno hladno, ali ocigledno da ima razlog sto tu stoji i nije greskom ostavljena. Sta mi predlazete da li da je vratim nazad?
Zna li iko cemu sluzi ova prozirna plastika u napajanju koju sam zaokruzio zutom bojom u prilogu. Ja sam je skinuo jer sam mislio da je tu fabrickom greskom ostavljena, posto prakticno nisam osecao nikakvo strujanje vazduha iz napajanja tokom rada, a i napajanje je bilo mlako-toplo na minimalnom opterecenju. Sad se oseca strujanje vazduha i napajanje je potpuno hladno, ali ocigledno da ima razlog sto tu stoji i nije greskom ostavljena. Sta mi predlazete da li da je vratim nazad?
Nije greshkom tu stavljeno. CWT napajanja imaju tu plastiku koja sluzi za usmeravanje vazduha na odredjeni deo napajanja.;)
Nije greshkom tu stavljeno. CWT napajanja imaju tu plastiku koja sluzi za usmeravanje vazduha na odredjeni deo napajanja.;)
Da li ce sto biti ako je ne vratim ili je moram vratiti? Koliko utice na performanse napajanja?
Posto vidim da se dosta kvalitetno govori o napajanjima ovde, interesuje me sta mislite o Cooler Master eXtreme power od 430W?
Imam ovo napajanje, svestan sam da nije vrhunsko, ali mi deluje kao sasvim solidno, masina je danima ukljucena i 100% stabilna i kada se overklokuje.
Znaci interesuje me neko vase generalno misljenje.
Pa posto je napajanje iz najlosije CM serije, ja nemam bas neke naj utiske o njemu,ali tebi ocito vrsi posao. Generalno nije bog zna kako kvalitetno,ali moze da drzi solidne masine...Opet da kupujem novo sigurno bih odabrao neki LC power pre njega u toj klasi...Ali za tvoju masinu sasvim ok...
Pa posto je napajanje iz najlosije CM serije, ja nemam bas neke naj utiske o njemu,ali tebi ocito vrsi posao. Generalno nije bog zna kako kvalitetno,ali moze da drzi solidne masine...Opet da kupujem novo sigurno bih odabrao neki LC power pre njega u toj klasi...Ali za tvoju masinu sasvim ok...
Znao sam da je najslabije, iako su pokusali da me marketinskim trikom uvere drugacije stavljajuci ono "extreme" u nazivu!
Pre ovog sam imao na znatno slabijoj masini LC od 550W koje je riknulo posle 2 godine normalnog koriscenja. Ako Bog da i uskoro padne neki upgrade, isao bih na Corsair ako mi budzet to bude dozvolio.
@A M G
Koja verzija? Sa 8cm ili 12cm ventom?! Ja imam ovo sa 8cm ventom u kompu koji stalno nešto skida sa neta i evo ne gasim ga već dobrih 8 meseci (izuzev jednom kad je crk'o hard :to_care: ). Nije naročito jako i kvalitetno kao npr. Cors, Enermax, Seasonic i druge serije CM-a, ali da je izdržljivo i tiho, ne znam da li ti treba bolji dokaz. BTW, ako je noviji model sa 12cm ventom, taj mož' da potera moju mašinu iz profila i to full klokovanu i da radi tako normalno (moj ortak ima identičnu konfu i radi mu dobro već više od pola godine).
U pitanju je verzija sa osmicom. Pa nije vrh, al' za te pare je sasvim dobro. :)
Bolje se pokazalo za 10 meseci koliko ga imam od LC-a vece snage (550w naspram 430w), a gura jacu konfu.
Ako mozda hoce jedan moj drug da ga kupi, uzeo bih neko novo, ne skuplje od 50 evra. Da li ima neko neki savet?
Partybreaker
14.6.2008, 17:41
LC Power 6600. Best buy za 50 evra, super silent serija, 600W (na papiru doduse)...
LC Power 6600. Best buy za 50 evra, super silent serija, 600W (na papiru doduse)...
Jel bismo mogli nekako da zaobidjemo taj LC, malo strepim od njih, jedno vec crklo...?
Partybreaker
14.6.2008, 17:53
Ok, posto imas lose iskustvo pogledaj onda OCZ 500W (http://www.itsvet.com/proizvod/ocz-technology-ocz500sxs-eu-500w/comp_comp_powersupply/326/237), on je malko skuplji ili ako uspes da nadjes Corsair 450VX (http://www.itsvet.com/proizvod/corsair-cmpsu-450vx/comp_comp_powersupply/63/220) (u sta sumnjam jer ga nema vec duze vreme). To su kvalitetna napajanja za malo jace od 50 evra. Sve zavisi sta hoce da drzi na njima, ali ova 3 mogu stvarno svasta da izdrze.
Ok, posto imas lose iskustvo pogledaj onda OCZ 500W (http://www.itsvet.com/proizvod/ocz-technology-ocz500sxs-eu-500w/comp_comp_powersupply/326/237), on je malko skuplji ili ako uspes da nadjes Corsair 450VX (http://www.itsvet.com/proizvod/corsair-cmpsu-450vx/comp_comp_powersupply/63/220) (u sta sumnjam jer ga nema vec duze vreme). To su kvalitetna napajanja za malo jace od 50 evra. Sve zavisi sta hoce da drzi na njima, ali ova 3 mogu stvarno svasta da izdrze.
Dopada mi se ovo OCZ-ovo, i marka uliva poverenje. Sada je sve na mom drugu, uzeti solidno polovno napajanje ili nekog kineza za slicne pare. :kreza: Ako je pametan, ovajdicemo se i on i ja! :D
Odlucio sam da nebacam pare na slusalice, vec da ih ulozim u neko napajanje.Znaci treba mi najbolje moguce napajanje do 50 evrica.Ja sam malo gledao, i u oko mi upalo ovo napajanje (http://itsvet.com/proizvod/thermaltake-w0090re/comp_comp_powersupply/49/202) .Kako vam se cini?Jel vredi 50 evrica?
Odlucio sam da nebacam pare na slusalice, vec da ih ulozim u neko napajanje.Znaci treba mi najbolje moguce napajanje do 50 evrica.Ja sam malo gledao, i u oko mi upalo ovo napajanje (http://itsvet.com/proizvod/thermaltake-w0090re/comp_comp_powersupply/49/202) .Kako vam se cini?Jel vredi 50 evrica?
OK je, ali dodaj josh 5e i uzmi OCZ StealthXStream 500W.:)
Koliko je OCZ StealthXStream 500W pouzdan za poveci overclocking? Interesuje me, jer za sada sve nove komponente drzim na default-u, zbog loseg napajanja, ali nameravam da klokujem graficku na 650/2000 ako ne i vise, kao i procesor preko 3GHz (konfa iz profila), i memoriju na 700-800MHz.
Izdrzace ono taj tvoj OC. I vishe. Sa njim bi komotno mogao da "pljesnes" jos jednu takvu grafu, da ploca podrzava SLi :D. Ja mislim da je ipak taj tvoj CM dovoljan za taj klok koji zelis. :ciao: Sta mislite za ovaj CM 380W, dal' moze da izdrzi?
Sta mislite za ovaj CM 380W, dal' moze da izdrzi?
Za takva pitanja imate posebnu temu (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=27519). :cool: I ne, taj CM neće izdržati klokovanje proca i grafičke.
Ja bas imam suprotno misljenje. Video sam jedan extreme 380W koji je izdrzao mnogo vece potrosace.
@ el_corona:
:offtopic: Nisam pitao za coolermaster nego za OCZ.
Mene samo zanima da li ovo napajanje za 55e moze da obezbedi stabilan rad i dobar OC, bez preteranog zagrevanja psu.
ukimafija
19.6.2008, 15:15
MOZE. mada bih ja razmisio i o LC 6600 600w ~500w realnih gledao sam kakve sve ljudi na Bechu masine drze na slabijem LC 550w GP modelu jedan decko drzi Quad klokvan na 3.6ghz ako njemu moze da drzi to, ovo malo jace moze da drzi dosta solidne kompove. I ne svidja mi se sto OCZ 500w ima samo 2 sata konektora a ovaj LC ih ima 4,mozda nekom to nije bitno, ali meni koji recimo treba da dodam jos jedan hard a vec imam sata rezac i sata hard tu bi nastala frka...
I ovaj LC je 50e... Drzace bilo koje od njih...
@ ukimafija:
Koliko Ampera na 12V grani imaju ova napajanja ?
ukimafija
19.6.2008, 15:40
Ne znam tacno ali mogu da drze oba dosta jake grafe, recimo da je LC power 550W GP mozglo da potera cak ATI 2900xt koji je vukao preko 220w struje, racunam da 50w jaci model moze da drzi svasta. Trebalo bi da imaju po 18A oba, ali provericu...
Edit evo proverio za OCZ sxs 500w evo reviewa jeste 18A po grani http://www.techaddicts.net/reviews/stealth500/stealth500.html
LC izgleda kao nesto slabije http://www.inserzionavy.com/product_info.php?manufacturers_id=28&products_id=577&osCsid=8902464bbe6164e19238d4e5939bcee3
ali i dalje dovoljno da drzi svasta...
Nisam detaljno zalazio u tematiku napajanja, u smislu koliko je bitna amperaza na naponskim konektorima itd. ali na pakovanju graficke karte je u minimum hardware specs navedeno napajanje od 400W i da 12V 6-pin konektor ima 26A rating. Any comments?
edit: 12V struja bi trebalo da ima ima 26A rating,
Kako je moguce da corsair u specifikacijama (po cenovnicima sam vidjao) na naponu od 12V ima jacinu od 60A?
Da li se sabiraju jacine po grani (ovo v1 i v2)?
moracu da trazim neke osnove elektronike na netu definitivno ;)
ukimafija
19.6.2008, 15:53
Komentar je da ti bilo koja od ova dva napajanja daje vise nego dovoljno struje da napajas karte tipa 9800GTX, ATI 4870 i sve slabije od njih...za 9800GTX ces samo preko molexa koji dobijas uz grafu prikaciti i imas dva konektora, sve slabije karte od ove dve ova napajanja MOGU da drze...
ukimafija
19.6.2008, 16:00
DA, sabiraju se jacine po grani to sto si video je za neki jaci model Corsaira verovatno TX 750w , on ima 60A mislim. 1A = 12w
Nisam detaljno zalazio u tematiku napajanja, u smislu koliko je bitna amperaza na naponskim konektorima itd. ali na pakovanju graficke karte je u minimum hardware specs navedeno napajanje od 400W i da 12V 6-pin konektor ima 26A rating. Any comments?
edit: 12V struja bi trebalo da ima ima 26A rating,
Kako je moguce da corsair u specifikacijama (po cenovnicima sam vidjao) na naponu od 12V ima jacinu od 60A?
Da li se sabiraju jacine po grani (ovo v1 i v2)?
moracu da trazim neke osnove elektronike na netu definitivno ;)
http://www.hardwaresecrets.com/article/181/12
Ja bas imam suprotno misljenje. Video sam jedan extreme 380W koji je izdrzao mnogo vece potrosace.
Meni CM 430W nije bio dovoljan za klokovanu mašinu, a ovo je još slabije.
el_corona
19.6.2008, 23:26
Meni CM 430W nije bio dovoljan za klokovanu mašinu, a ovo je još slabije.
Ko zna sta tu nije valjalo pa si mislio da je napajanje. A ovo od 380W je vrhic i dalekooooo bolje od kineza na 500W - 600W :dedica:. Ipak je to jedan CM iako exterme.
Ko zna sta tu nije valjalo pa si mislio da je napajanje. A ovo od 380W je vrhic i dalekooooo bolje od kineza na 500W - 600W :dedica:. Ipak je to jedan CM iako exterme.
Nije valjalo to što nije imalo dovoljno snage, ništa drugo. Naravno da je daleko kvalitetnije od no name napajanja, ali kad nema dovoljno snage, onda nema i kraj.
Verzija od 380W ima samo 16A na +12V shto je zaista malo.Cak i da radi, shta znaci izdrzati? Jel' znaci upalio sam komp i nije nishta eksplodiralo?:rolleyes: Jel' zaista mislite da ce da radi dugo pod full opterecenjem? Kakvi su naponi u tom slucaju?
PA skoro svi kinezi na 12v imaju 15/16a a ljudi na njima teraju klokovane masine samo tako....
PA skoro svi kinezi na 12v imaju 15/16a a ljudi na njima teraju klokovane masine samo tako....
Neka teraju, meni to ne smeta.;) Ali ipak treba biti svestan mogucih posledica.:opanachke
CM 380W moze da izdrzi i vise od klokovanog E2180, par drajvova i 6800XT......
ukimafija
20.6.2008, 17:48
PAIN nije sporno da se desava da moze da izdrzi, nego je poenta kakvi su naponi i kako se ponasa to napajanje pri opterecenju. I ja i Garson potenciramo da treba ici na sigurnu varijantu sa nesto jacim napajanjem, e sad ko hoce da rizikuje i posle se mozda hvata za glavu njegov problem...Ja nikako ne vidim taj CM kao pouzdano napajanje pogotovu za OC...
Ako mi to napajanje radi sa E6300 i 7900GS i par drajvova pritom sve klokvono duze od godinu dana savrseno me boli tuki kakve cu napone da imam kad sve radi. Nik one kaze da je pouzdan vec da radi, a kako radi to me opet bas briga kad vec radi ;). Sta skrati ce se vek trajanja neke kopmonente.....sa 15 na 5god?
Partybreaker
20.6.2008, 20:12
Ja vec nedelju dana pokusavam da drugu stavim do znanja da nikako ne kupuje slabo napajanje... On se nesto ne razume posebno, a brat koji mu je kompjuteras mu je sklopio masinu sa Q6600 i 9600GT i napajanjem od 420W iz CM Elite kucista?! (ja sam mu bio predlozio E7200 + 8800GT + dobro napajanje). Bas me zanima koliko ce dugo da drzi, i da li ce uopste da drzi...
Nikola Milosavljevic
21.6.2008, 20:40
Ja vec nedelju dana pokusavam da drugu stavim do znanja da nikako ne kupuje slabo napajanje... On se nesto ne razume posebno, a brat koji mu je kompjuteras mu je sklopio masinu sa Q6600 i 9600GT i napajanjem od 420W iz CM Elite kucista?! (ja sam mu bio predlozio E7200 + 8800GT + dobro napajanje). Bas me zanima koliko ce dugo da drzi, i da li ce uopste da drzi...
naravno da ce da drzi, i to odlicno!!!
ukimafija
21.6.2008, 21:02
naravno da ce da drzi, i to odlicno!!!
Decko dal si ti prso:p:boodala:, pa ti da znas da je to napajanje thermal master i da nije ni proslo pored 420w mene bi cudilo da moze da izbaci i 350w, Garson rece da ima izuzetno slabu 12V granu ja ti licno preporucujem da to ni ne pomislis a kamoli probas, evo ti i jedno iskustvo s kucistem
http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=10566&forid=13&katid=2
Za Quad i 8800GT ili bilo koju kombinaciju sa jacom grafom i klokovanim procesorom LC Power 6600 "600w" ~500w realnih ti je minimalac da bude pouzdano ili OCZ SXS 500w oba su oko 50e
Nikola Milosavljevic
21.6.2008, 21:14
Ako mi to napajanje radi sa E6300 i 7900GS i par drajvova pritom sve klokvono duze od godinu dana savrseno me boli tuki kakve cu napone da imam kad sve radi. Nik one kaze da je pouzdan vec da radi, a kako radi to me opet bas briga kad vec radi ;). Sta skrati ce se vek trajanja neke kopmonente.....sa 15 na 5god?
evo covek je sve rekao!!!
generalno mislim da malo vestacki naduvavate ovu pricu u stilu "ne to nikako ne moze da izdrzi, uzmi napajanje od 100+ e, da bude stabilnije i pouzdanije itd...". i ja svima savetujem kvalitetnije napajanje, ali vi ga preteraste, sada ispade da su napajanja ispod 100e totalni krs. pa mislim stvarno???!!!....
ja sta kupujem za komp, ne kupujem za ceo zivot, sve ima svoj ciklus zamene. mozda je kod napajanja taj ciklus najduzi (2-3god) ali ipak postoji. ako moje napajanje od 50e radi savrseno na mojoj ne-tako-slaboj konfiguraciji pod oc, ja ga preporucujem svima, i boli me ..... za napone kada cu do promene napajanja promeniti sve komponente, neke i vise puta, a kad bude bilo potrebno jace (sto se sigurno nece desiti jos solidno dugo) tada cu prosto kupiti jace.
@ukimafija - nisam prso i ne k....
ukimafija
21.6.2008, 21:31
Pa koliko ja vidim ti imas TT koji je dovoljan za tvoj komp, A PAIN ima pravi Cooler Master a ne Thermal master koji nije ni prosao pored one sprecifikacije...
JA jacu kartu od 8600GT ne bih ni pomislio da stavim na njega...
Nikola Milosavljevic
21.6.2008, 22:32
Pa koliko ja vidim ti imas TT koji je dovoljan za tvoj komp, A PAIN ima pravi Cooler Master a ne Thermal master koji nije ni prosao pored one sprecifikacije...
JA jacu kartu od 8600GT ne bih ni pomislio da stavim na njega...
ok, iskreno nisam se detaljno udubljivao u to sta je tacno to od 420w odozgo, ali poenta moje price je da ce ova 50-evarska napajanja da rade odlicno sa 99% komjutera ovde a i svugde!
JA nemam CM vec pricam sta moj drug noob ima vec godinu dana. I ja sam ga ubedjivao da kupi nesto jace ali evo godinu i kusur dana on tera E6300 i 7900GS klokovane i to bas zesce. I posle ja ispao pajser.....Nisu sve to extremni potrosaci ne znam sta se dramatizuje toliko.
Za quad vec treba nesto bas ozbiljno jer on trazi dosta ispeglane napone.
Asmodeus planira da tera 8800GT na tom napajanju, a on je više nego duplo veći potrošač od 7900GS-a. O tome pričamo.
Asmodeus planira da tera 8800GT na tom napajanju, a on je više nego duplo veći potrošač od 7900GS-a. O tome pričamo.
Asmodeus ne planira da tera 8800GT, on vec tera ASUS 8800GS ;).
Svejedno napajanje je slabo i ne treba tu kartu stavljati na njega...
Svejedno napajanje je slabo i ne treba tu kartu stavljati na njega...
Ona vec radi na njemu :D, mislim na CM 380W eXtreme. I ona OC do maxa u peaku svih peakova ne moze da vuce preko 180W + E2180 na 3.0 oko 100W + 1HDD sa modemom, zvucnom jos nesto sitno oko 55W sto bi bilo oko 335 ukupno to za max. Znam da tom CM iskoriscenje nije sigurno 85% vec nize. A on nece sigurno izvuci 300W potrosnje iz tih komponenti. Imao bi mali, vrlo mali vDrop a mozda i ne bi ako bi vozio taj E2180 na 3GHz i graficku na 650/2000 kako je i hteo. Tako da s tim napajanjem moze opusteno da klokuje jedno. Ili CPU ili Graficku, kad ga je vec strah. Mislim da bi ga za 3GHz pre ogranicavao cooler tako da bi mu se pre isplatilo da kupi dobar CPU cooler jer leto je tu a i da nije treba bolji cooler za 3GHz. Nego nemogu da verujem da ste ovoliko zastranili :rolleyes:. Covek je pitao za OCZ SX 500w. Koji mu je ocigledno dostupan i VISHE NEGO DOVOLJAN za njegovu konfu i kraj.
Evo rezultata:
Napajanje CM380W Extreme Power:
Juce sam klokovao E2180 na 2.67GHz, Memoriju sa 533 na 667MHz, graficku sa 550/1375/1600 na 600/1550/1800MHz. Inace graficka je ASUS 8800 GS sa glaciator kulerom, tako da se pri maximalnom opterecenju grejala oko 65°C.
Uglavnom sve je radilo stabilno, (par sati u Crysis-u, fur rendering benchmark).
Jedino sto sam primetio da mi ploca daje napone za vcore daleko vise od odabrane vrednosti, ali to se desava i na def clockovima. Npr, ako stavim vcore voltage na 1.2625 u svim programima za monitoring izbacuje voltazu na 1.3v i preko. Na kraju sam stavio na najmanju vrednost (1.2125v cini mi se) i trenutno izbacuje oko 1.25v pri radu.
Planiram da odradim Orthos prime danas, pa cu javiti da li je stabilan na ovom kloku, pa ako jeste nastavicu da dizem clock.
Elem, za nekih 10-ak dana cu sigurno uzeti napajanje, OCZ 500W.
Ja imam 1 pitanje:
Imam napajanje koje sam dobio sa kućištem (Midi Tower 400W FRONTIER Irock IR11A-SV/BK Black-Silver)
Dali da ga zamjenim sa napajanjem Smartbox smb-400-8 ?
To sam si napajanje kupio za stari komp koji sad vise ne radi, a cini mi se da je to napajanje bolje !
Ovo napajanje mi je jako glasno! :confused:
Jel to napajanje bolje ili ne...?
^Uporedi oznake na njima i vidi koliko Ampera koje ima na 12V grani. Uzmi ono koje ima više, mada, oba su šit, tako da i nije neka razlika...ako ništa, uzmi bar to koje je tiše.
^Uporedi oznake na njima i vidi koliko Ampera koje ima na 12V grani. Uzmi ono koje ima više, mada, oba su šit, tako da i nije neka razlika...ako ništa, uzmi bar to koje je tiše.
Ovo smartbox-ovo ima 15 A (jel to dobro?):confused:
drugo cu jos vidjet
ovo koje sad imam je užasno glasno!
BTW znam da su obadva shit al rade za moju konfiguraciju:
ASUS P5NSLI Socket LGA-775
Intel Pentium 4 3.0 GHz FSB-800Mhz 1MB-L2 cache
Nvidia Ge-Force NX 7600GS 256MB MSI PCI-Ex16
2 x 1 GB RAM DDR2...
Meni je na skoro identičnoj konfi (bila je samo Gigabyte pliča - AGP varijanta, ostalo identično) crklo upravo Frontier 400W napajanje. Doduše, sve je bilo klokovano. Tih 15A (pod uslovom da to napajanje zaista može da izdrži toliko) ti je sasvim dovoljno za tvoj komp.
Na ovom Frontier napajanju imam +12V1 (14A) i +12V2 (13A)
Šta bi to trebalo značiti i dali je zato možda bolje od Smartboxovog (+12V 15A)?:confused:
To bi trebalo da znači da napajanje ima 2 nezavisne 12V grane, ali to nije slučaj ni kod daleko skupljih i kvalitetnijh marki, sem kod baš jakih modela, tako da to ne znači ništa.
Mean_Machine
29.6.2008, 21:18
To bi trebalo da znači da napajanje ima 2 nezavisne 12V grane, ali to nije slučaj ni kod daleko skupljih i kvalitetnijh marki, sem kod baš jakih modela, tako da to ne znači ništa.
Zbunio si me.
Hoces da kazes da Frontier to nazvrlja cisto reda radi?
Ne, to znači da napajanje najverovatnije ima interno jedan jedini izlaz od 12 volti, ali se on grana preko dva ograničavača struje. Ponekad postoje i dva nezavisna stabilizatora napona u svakoj grani.
Međutim, to ne znači da obe grane možeš istovremeno da opteretiš maksimalnom strujom. Maksimalnu ukupnu struju na 12 V možeš izračunati iz maksimalne snage na 12 V, ako je data, ili iz ukupne maksimalne snage, kada oduzmeš snagu na izlazima ostalih naponskih nivoa.
Kao što reče Rocker, prave se i napajanja sa dve nezavisne 12-voltne grane, ali samo ako su mnogo velike snage (kao omanja TA peć) i ako je u pitanju kvalitetna marka. Takva napajanja imaju u stvari u sebi dva oscilatora, dva transformatora, dva ispravljačko-filterska modula i dva modula za stabillizaciju.
znaci na kraju mi je mozda i bolje da stavim ono od 15A s 1 granom?
Tako bi trebalo da bude ako su brojke tačne.
Half-Life boy
1.7.2008, 14:51
Sta mislite o napajanju Xilence SPS-XP500 12cm? Koliko "pravih" vati ima?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.