PDA

Prikaži potpunu verziju : Napajanja

Strane : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16

Nepotpisani Čitalac
14.5.2011, 17:11
GPS serija je interno low-end Delta, ta platforma je sposobna za nekih 500-550W. Konkretno, model GPS-450AA-101A je sposoban za 360W kombinovano na 12V. Deklarisan je na 396W, mada na tom nivou opterećenja 12V grana spadne na nekih 11,65V... Na pomenutih 30A (360W) je mnogo zdravijih 11,78-11,80V. Jedina prava slabost napajanja je u crossload situaciji, gde 12V ubrzano pada a 5V ubrzano raste ako je opterećenje na 5V grani manje od nekih 4A. No, dovoljno je imati priključen po jedan HDD i ODD, pa da zajedno sa potrošnjom matične ploče lako bude prebačena ta potrošnja. eventualna zamerka za korišćenje Ltec kondenzatora (i primarni i sekundarni) i neprisustvo MOV-a, nije dovoljna da ovo napajanje diskvalifikuje. Max potrošnja stock GTX460 je oko 15A u (maskiranom) Furmarku ili OCCT GPU, dok je u igrama i koji amper niža. i5 2400 traži oko 11A u WPrime ili SuperPi i sl. tako da nema potrebe za promenom napajanja...

Predloženi Seasonic je odličan, i ako ga je reckless već kupio, svakako nije pogrešio, samo zaista GPS može da potera njegovu planiranu konfiguraciju bez ikakvih problema, pogotovo ako ne planira OC + burn-in benching ili folding 24/7 i slično...

Picard
14.5.2011, 17:30
http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=108

Nije data kombinovana snaga na 12V, u idealnom (nemogućem) slučaju bi bila 348W (29A), što bi značilo da realno teško može da baci preko 25A (ako i toliko), a da ostane u okviru ATX specifikacija.

Ti si sigurno mislio na GPS-450A:

http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=486&Itemid=728

Nepotpisani Čitalac
14.5.2011, 18:02
Možda sam ih pomešao, ali nisam pogrešio, 450A je samo mali update iste platforme. Razlika je u tome što "A" koristi 2 paralelno vezana Ltec-a na primarnom, dok "AA" koristi jedan Samxon. Druga razlika je što "AA" koristi 2 paralelno vezana ispravljačka mosta, dok "A" koristi jedan zakačen na mali aluminijumski hladnjak. Ostatak je isti.

U krajnjoj liniji, idi na delta.com.tw i potraži GPS seriju, naći ćeš 450AA (http://www.delta.com.tw/product/ps/sps/desktop/download/pdf/GPS-450AA-100.pdf), i naći ćeš pripadnike GPS-xxxAB serije, 450A je po Chieftec-ovom zahtevu dopravljen, ali nije daleko odmakao od korena. Recenzija u kojoj se pominje AA: XBit labs (http://www.xbitlabs.com/articles/cases/display/chieftec-psu-roundup.html).

aconi
15.5.2011, 12:30
A kako mozes da mu preporucis da ce drzati vidis da je na ivici snage i da i sami na testiranju nemaju neko misljenje o tom napajanju.A i vremenom ce oslabiti,tako da je najpametnije uzeti jace,izmedju onih preporucenih

reckless
15.5.2011, 21:41
Nisam jos uzeo napajanje a i sacekacu GTX560 koji trosi 10W manje of 460 pa cemo videti..

Nepotpisani Čitalac
15.5.2011, 22:16
A kako mozes da mu preporucis da ce drzati vidis da je na ivici snage i da i sami na testiranju nemaju neko misljenje o tom napajanju.A i vremenom ce oslabiti,tako da je najpametnije uzeti jace,izmedju onih preporucenih

Mit o slabljenju vremenom mi je "omiljeni"... Jedino što išta "slabi" vremenom su kondenzatori, kojima se lagano menjaju kapacitivnost i ESR. Ovo zavisi isključivo od temperature, i to logaritamski. Za svakih 10°C razlike od deklarisane radne temperature, srednje vreme do otkazivanja (odnosno izlaska vrednosti kapacitivnosti i ESR izvan okvira tolerancije od 10%) se koriguje faktorom 2. Kondenzator koji je deklarisan da radi na 105°C sa MTBF (srednjim vremenom do otkazivanja) od 4000 sati (što je relativno standardno), ukoliko radi na temperaturi od 95°C MTBF postaje 8k sati, a ukoliko bi radio na 65°C, ta vrednost ide na 64k radnih sati. Dakle, ukoliko bi temperatura vazduha oko prosečnog kondenzatora na sekundarnom (kakvi su i Ltec upotrebljeni u pomenutom napajanju) je nešto preko 7 godina neprekidnog rada. Kondenzatori "stare" i ako su dugo van funkcije, većini elektrolit krene da degradira nakon mesec dana mirovanja, i MTBF kondenzatora koji je uskladišten ili drugačije neaktivan je obično kraći 2 do 4 puta od onog koji se deklariše za neprekidni rad.

Napajanje je sposobno za ~360W na 12V i da pritom ostane u specifikaciji i po vrednosti napona i po ripple/noise, sa prilično prostora. Ne vidim problem, zaista, osim ako čovek planira da siluje mašinu. Igranje igara na toj konfiguraciji sa tim napajanjem je bezbedno, i to je to. Novije bi bilo nešto bolje rešenje, samo zbog tišeg rada, i eventualne dodatne sigurnosti, zavisno od toga koliko se ovo trenutno "najelo prašine"... A i to je rešiva situacija.

AndreIguodala
16.5.2011, 13:54
Koje napajanje da uzmem za konfiguraciju AMD X4 640, 500gb hard, 4gb ram-a, ploca Biostar i graficka 9600GT. Jedan vas clan mi je jos ranije rekao preko privatnih poruka da vas ne slusam i da uzmem Fronter i da ce to odlicno drzati konfiguraciju. Kaze da ih ima na lageru za 40e ali meni je sigurnije da uzmem novo iz radnje. Sta vi mislite, koje napajanje da kupim do 50e? Da li je dobro to Fronter napajanje od 500W i kakvog je kvaliteta?

Red_Devil_89
16.5.2011, 14:05
Pretpostavljam da je taj clan bio Frank Ribery:kreza:

Ma kakav crni Frontier, to je trash napajanje.:facepalm

Do 50e imas Chieftec CTG 500W, Chieftec CHP 500W, AXP Simple Power 630W, Seasonic 400ET 400W, LC Power 6600GP2,...

AndreIguodala
16.5.2011, 14:10
Hvala puno, zapisacu pa cu da uzmem nesto od toga sto imaju. Jeste u pravu si, bio je frank, kako si pogodio :) ? Kaze da on ima novo za 40e i kaze da je kvalitet ali hocu ipak da se posavetujem sa vama, dve glave su ipak pametnije od jedne zar ne ;) ? Znaci Fronter ne valja? Sto ga on onda prodaje tako skupo (kaze da je nov)? Red Devil , hvala ti puuuunooo na savetu :aplauz:.

Red_Devil_89
16.5.2011, 14:15
Pa Frank je poznat po Frontier napajanju, jedino on hvali to napajanje.:D

Dati za Frontier 40e???:facepalm to je cisto bacanje para, mada ne verujem da postoji Frontier od 40e, uglavnom su to napajanja do 1700din i pretstavljaju najlosiji izbor sto se tice napajanja, pored svoje ostale brace Codagen, KME, JNC, i ostale kung fu boranije.:kreza: :opanachke

Sad sam nasao, Frontier kuciste sa napajanjem od 600W za malo vise od 6000din, ovo je tako precenjeno, da je to strasno:a_whistli, cak ni ti skuplji Frontieri nisu nikakav kvalitet i ne vrede te pare.

AndreIguodala
16.5.2011, 14:18
Hvala ti, onda cu kupiti nesto iz prodavnice sto je provereno :).

ivanza
16.5.2011, 14:18
Hvala puno, zapisacu pa cu da uzmem nesto od toga sto imaju. Jeste u pravu si, bio je frank, kako si pogodio :) ? Kaze da on ima novo za 40e i kaze da je kvalitet ali hocu ipak da se posavetujem sa vama, dve glave su ipak pametnije od jedne zar ne ;) ? Znaci Fronter ne valja? Sto ga on onda prodaje tako skupo (kaze da je nov)? Red Devil , hvala ti puuuunooo na savetu :aplauz:.

Frontier od 500W košta 20e uvrh glave tako da je dobro što nisi kupio njegovo napajanje jer bi te izuo iz cipela.:kreza:

To bi bila prevara meseca.:facepalm On bi ti prodao svoje Frontier napajanje koje koristi i koje je pre nekoliko dana hvalio do nebesa u jednoj temi a i pomoću Photoshop-a je pokušao da ga napravi da je Made in France.:facepalm

AndreIguodala
16.5.2011, 14:26
Frontier od 500W košta 20e uvrh glave tako da je dobro što nisi kupio njegovo napajanje jer bi te izuo iz cipela.:kreza:

To bi bila prevara meseca.:facepalm On bi ti prodao svoje Frontier napajanje koje koristi i koje je pre nekoliko dana hvalio do nebesa u jednoj temi a i pomoću Photoshop-a je pokušao da ga napravi da je Made in France.:facepalm

Hvala vam do neba, mislio sam da je ozbiljan a jos mi kaze pazi se da ti ne prodaju Kineski Fronter i da se cuvam prevaranata i prodavaca. Kaze da svi prodaju Kinesku robu a on donosi iz inostranstva original pa je zato ta cena. Hvala vam jos jednom, kupi cu nesto u radnji. Nisam znao da ta napajanja kostaju 20e. Mislio sam da je to neka klasa jer se ne razumem. Kazu ako ne znas sta je dobro a ti pitaj sta je skupo :) ali ni to nekada nije resenje. Ovaj forum je super i hvala vam jos jednom :)

Red_Devil_89
16.5.2011, 14:28
Frontier i jeste kineski, drugi ne postoji.:rofl:

Rocker
16.5.2011, 14:30
A sada će i kaznu da popije zbog reklamiranja i varanja po forumu. :cool:

Picard
16.5.2011, 14:34
Ma što bismo se više mlatili sa njim uopšte, trajni ban i kraj priče.

ivanza
16.5.2011, 14:38
Hvala vam do neba, mislio sam da je ozbiljan a jos mi kaze pazi se da ti ne prodaju Kineski Fronter i da se cuvam prevaranata i prodavaca.

Možda je podsvesno mislio na sebe.:kreza:

+1 za trajni ban korisnika Frank Ribery jer za ovo što je pokušao da uradi stvarno nemam reči.:dedica:

aconi
16.5.2011, 15:01
Mit o slabljenju vremenom mi je "omiljeni"... Jedino što išta "slabi" vremenom su kondenzatori, kojima se lagano menjaju kapacitivnost i ESR. Ovo zavisi isključivo od temperature, i to logaritamski. Za svakih 10°C razlike od deklarisane radne temperature, srednje vreme do otkazivanja (odnosno izlaska vrednosti kapacitivnosti i ESR izvan okvira tolerancije od 10%) se koriguje faktorom 2. Kondenzator koji je deklarisan da radi na 105°C sa MTBF (srednjim vremenom do otkazivanja) od 4000 sati (što je relativno standardno), ukoliko radi na temperaturi od 95°C MTBF postaje 8k sati, a ukoliko bi radio na 65°C, ta vrednost ide na 64k radnih sati. Dakle, ukoliko bi temperatura vazduha oko prosečnog kondenzatora na sekundarnom (kakvi su i Ltec upotrebljeni u pomenutom napajanju) je nešto preko 7 godina neprekidnog rada. Kondenzatori "stare" i ako su dugo van funkcije, većini elektrolit krene da degradira nakon mesec dana mirovanja, i MTBF kondenzatora koji je uskladišten ili drugačije neaktivan je obično kraći 2 do 4 puta od onog koji se deklariše za neprekidni rad.

Napajanje je sposobno za ~360W na 12V i da pritom ostane u specifikaciji i po vrednosti napona i po ripple/noise, sa prilično prostora. Ne vidim problem, zaista, osim ako čovek planira da siluje mašinu. Igranje igara na toj konfiguraciji sa tim napajanjem je bezbedno, i to je to. Novije bi bilo nešto bolje rešenje, samo zbog tišeg rada, i eventualne dodatne sigurnosti, zavisno od toga koliko se ovo trenutno "najelo prašine"... A i to je rešiva situacija.
Nije u tome fazon,radice njemu ali jednostavno to napajanje nije za taj njegov komp.Barem 500w,ali realnih

Srdjan Novitovic
16.5.2011, 17:24
Da li mi neko moze preporuciti koje napajanje da uzmem za AMD phenom x6 1090T i nVidia GTX460?:confused:

ivanza
16.5.2011, 17:34
Da li mi neko moze preporuciti koje napajanje da uzmem za AMD phenom x6 1090T i nVidia GTX460?:confused:

1) Koliko para si namenio za napajanje ?
2) Da li Nvidia gtx 460 već imaš ili ćeš da kupiš ?

Srdjan Novitovic
16.5.2011, 17:44
1) Koliko para si namenio za napajanje ?
2) Da li Nvidia gtx 460 već imaš ili ćeš da kupiš ?
Kupio sam i stoji mi u kutiji,cekam jos neku komponentu da kupim pa da sastavljam. A za napajanje bih mogao da izdvojim oko 6-7 pa ajde i osam hiljada u krajnjem slucaju.

Red_Devil_89
16.5.2011, 17:46
Za te pare imas Seasonic 520GM 520W ili Chieftec CFT-600-14CS 600W, pa koje god da uzmes neces pogresiti.

BMLW
16.5.2011, 19:24
S obzirom da Frontier od 500W ima za 1200 dinara sigurno bila bi to prevara decenije :D.
Izbaciti ga s foruma koliko odmah.

Mr.Simpson
16.5.2011, 20:08
Jesi li ti normalan? Kakavih 40A-45A? 25 stvarnih A je i više nego dovoljno i tako stoji na stranici Nvidie, ili sada ona laže. Ajde da si napisao 30, to i nekako da shvatim, ali 40-45? WTF?
Zavisi sta podrazumevas pod "normalan". Ti si tu nesto pomesao, pa ti necu zameriti. :)

Hm, onda imam ukupno 70A na V12. Super za mene.
Cista iz radoznalosti me zanima koje napajanje imas?

GPS serija je interno low-end Delta, ta platforma je sposobna za nekih 500-550W. Konkretno, model GPS-450AA-101A je sposoban za 360W kombinovano na 12V. Deklarisan je na 396W, mada na tom nivou opterećenja 12V grana spadne na nekih 11,65V... Na pomenutih 30A (360W) je mnogo zdravijih 11,78-11,80V. Jedina prava slabost napajanja je u crossload situaciji, gde 12V ubrzano pada a 5V ubrzano raste ako je opterećenje na 5V grani manje od nekih 4A. No, dovoljno je imati priključen po jedan HDD i ODD, pa da zajedno sa potrošnjom matične ploče lako bude prebačena ta potrošnja. eventualna zamerka za korišćenje Ltec kondenzatora (i primarni i sekundarni) i neprisustvo MOV-a, nije dovoljna da ovo napajanje diskvalifikuje. Max potrošnja stock GTX460 je oko 15A u (maskiranom) Furmarku ili OCCT GPU, dok je u igrama i koji amper niža. i5 2400 traži oko 11A u WPrime ili SuperPi i sl. tako da nema potrebe za promenom napajanja...
S obzirom da reckless (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=37450) nije napisao koju verziju GTX 460 planira, ja sam odmah pretpostavio "najgori" slucaj tj. najveceg potrosaca, recimo MSI HAWK varijantu (koja, pritom, uopste nije toliko retka u Srbiji koliko se moze na prvi pogled pretpostaviti), za svaki slucaj, ako se slucajno odlucio za tu varijantu (da ne bude posle neko kriv). Doduse, trebali smo da ga pitamo s obzirom da mu je napajanje tu negde na donjoj granici (ipak, ako je planirao 192bit verziju koja ima manje ROP-ova i manje memorije pa samim tim manje i trosi, taj GPS-450AA-101A bi mu verovatno bio dovoljan)... Pomenuta HAWK verzija (bez obzira da li je test ili igra, nebitno) moze povuci i do 17A-18A, sto u testu moze potvrditi recimo guru3D (http://www.guru3d.com/article/msi-geforce-gtx-460-hawk-review/8). Dodaj na to potrosnju procesora, kao sto si naveo, i uzmi u obzir da ima dva WD-a iz Raptor serije, OC nisam ni racunao... Hm??

Bilo kako bilo, u toj konfiguraciji GPS-450AA-101A bi mu bio najslabija tacka (ne znam koje kuciste ima i ne racunam optiku). Ne kazem ja da znam najbolje, daleko od toga, ali znam da mu ne bi preporucio GPS-450AA-101A za tu konfiguraciju.

S obzirom da Frontier od 500W ima za 1200 dinara sigurno bila bi to prevara decenije :D.
Izbaciti ga s foruma koliko odmah.
Ma izbacio bih ja njega sa planete...

vazquez
16.5.2011, 20:31

Nemojte trajno, ljudi, chemu cemo se onda smejati u threadu o napajanjima??? :(

reckless
16.5.2011, 20:53
S obzirom da reckless (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=37450) nije napisao koju verziju GTX 460 planira, ja sam odmah pretpostavio "najgori" slucaj tj. najveceg potrosaca, recimo MSI HAWK varijantu (koja, pritom, uopste nije toliko retka u Srbiji koliko se moze na prvi pogled pretpostaviti), za svaki slucaj, ako se slucajno odlucio za tu varijantu (da ne bude posle neko kriv). Doduse, trebali smo da ga pitamo s obzirom da mu je napajanje tu negde na donjoj granici (ipak, ako je planirao 192bit verziju koja ima manje ROP-ova i manje memorije pa samim tim manje i trosi, taj GPS-450AA-101A bi mu verovatno bio dovoljan)... Pomenuta HAWK verzija (bez obzira da li je test ili igra, nebitno) moze povuci i do 17A-18A, sto u testu moze potvrditi recimo guru3D (http://www.guru3d.com/article/msi-geforce-gtx-460-hawk-review/8). Dodaj na to potrosnju procesora, kao sto si naveo, i uzmi u obzir da ima dva WD-a iz Raptor serije, OC nisam ni racunao... Hm??

Bilo kako bilo, u toj konfiguraciji GPS-450AA-101A bi mu bio najslabija tacka (ne znam koje kuciste ima i ne racunam optiku). Ne kazem ja da znam najbolje, daleko od toga, ali znam da mu ne bi preporucio GPS-450AA-101A za tu konfiguraciju.

Odlucio sam se da sacekam GTX560 (http://www.geforce.com/#/News/articles/560-game-previews/) koja bi trebalo da trosi 10W manje od 460. Nemam nista nakaceno drugo sem 2x 36gb stara sata1 raptora(ploca nema IDE pa nemam dvdrw)

dejanl
16.5.2011, 20:55

Ovo je skandalozno, kakav sljam:facepalm

Red_Devil_89
16.5.2011, 21:10
Odlucio sam se da sacekam GTX560 (http://www.geforce.com/#/News/articles/560-game-previews/) koja bi trebalo da trosi 10W manje od 460. Nemam nista nakaceno drugo sem 2x 36gb stara sata1 raptora(ploca nema IDE pa nemam dvdrw)

GTX460 trosi 10W manje od GTX560 , pobrkao si malo, ali nema veze;). Za takvu grafu kao sto je GTX560, otvori se i za jedno kvalitetno napajanje, neki Seasonic 520GM ili Chieftec CFT-600.

reckless
16.5.2011, 21:19
GTX460 trosi 10W manje od GTX560 , pobrkao si malo, ali nema veze;). Za takvu grafu kao sto je GTX560, otvori se i za jedno kvalitetno napajanje, neki Seasonic 520GM ili Chieftec CFT-600.

Mozda mislis na 560Ti ? GTX560 izlazi sutra kada ce i biti zvanican info.. Pogledaj link koji sam ostavio

Red_Devil_89
16.5.2011, 21:27
Mozda mislis na 560Ti ? GTX560 izlazi sutra kada ce i biti zvanican info.. Pogledaj link koji sam ostavio

A da, nisam obratio paznju. Tu oznaku Ti niko ni ne pise, pa preslo u naviku, a od sad ce morati da se vodi racuna, posto su razlicite grafe.;)

Nepotpisani Čitalac
17.5.2011, 13:14
Moram (delimično) da osvetlam obraz Frontieru, jer ne prave samo i isključivo drek i katastrofu ;)

Naime, imaju (ili bolje imali su) pod-brend ACE Power (http://www.ace-power.com.tw/index.html), čija mi se stranica ne učitava (no DNS record)... Napajanja su prvo samo nosila model name kao jedinu oznaku (Google cache (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:bAhpahRdkjYJ:www.ace-power.com.tw/product_80plus850W.html+frontier+fp-850W&cd=4&hl=sr&ct=clnk&gl=rs&source=www.google.rs) jednog od modela, prodajna (http://www.percletak.lv/Frontier-ACE-POWER-FP-650W-%2880PLUS%29-600W-ATX-v2-3-EPS-v2-92-140mm-FAN.123374) još jednog), a posle im je dodeljeno i ime serije - Generator 2000 (http://www.computex.biz/ChannelProducts_ProductDetail.aspx?pdt_id=32855&com_id=1214) (cooornyyy...)

Izgleda da je Frontier rešio da se oslobodi pod-brenda, te sad Generator 2000 reklamira (http://www.frontier.com.tw/index.asp?page=products&ID=power_supply&It=special) i prodaje direktno pod svojim osnovnim brendom. Ako uporedite fotku sa one prodajne stranice i ovu sa Frontier-ove, primetićete sličnost unutrašnjosti kroz intake grill... Elem, napajanja su interno Sirtec (HIGH POWER/Sirfa, kako god, taj OEM svako malo menja ime), izuzev 850W modela koji je CWT. Konkretno:

FP-350W = HP-350-G12 (Chieftec APS-350S, između ostalih)
FP-400W = HP-400-G12S (Chieftec CTG-400-80P, recimo)
FP-450W = HP-450-G14S (Xilence SPS-XP450, na pr)
FP-550W = HP-550-G14S (OCZ OCZ550FTY - Fatal1ty 550W)
FP-650W = HP-650-G14C (Lian Li Silent Force PS-S650GE)
FP-750W = HP-750-G14C (LEPA B750-MA, Scythe Kamariki4 P750A, OCZ Fatal1ty 750W, Lian Li Silent Force PS-S750GE)
FP-850W = CWT PSH850V-J (Chieftec Nitro BPS-850C, Corsair 850TX)
FP-1000W = HP-1000-G14C (Chieftec APS-1000C)

Dakle, nije to tako loše, naročito što je cena odlična. Kraći kablovi i nešto manji broj konektora radi uštede nisu ništa novo u svetu napajanja, i ono što nisam siguran ali je verovatno je da su koristili i nešto jeftinije kondenzatore... No, svakako je daleko od Deer, Bestec, Sun Pro, L&C i ostalih užasa koje stavljaju u svoja najjeftinija napajanja. Još kada bi neko uvezao ove bolje modele, pa da vidimo hoće li prestati biti sramota hvaliti Frontier ;)

BTW, iskreno sumnjam da je pomenuti muvator nudio neko od ovih.

Thaedass
17.5.2011, 16:21
Ok lepo je to sto su presli na bolje platforme,ali iskreno i dalje ih ne bi kupio za sebe. Dok neko ne istestira ta napajanja i pokaze fotke iznutrica da se vidi sta su menjali u odnosu na ostale nema ni govora o poredjenju sa navedenim napajanjima

Nepotpisani Čitalac
17.5.2011, 16:30
To stoji, i da, mogli su da stave HEC, Fuhjyuu i Jun Fu kondenzatore i time unište dobar dizajn... Ali budući da su već napravili poprilično ime za sebe, u veoma negativnom kontekstu, sumnjam da bi uopšte pokušavali da prave ovakve modele a da ih oskrnave do neprepoznatljivosti - jer za prodaju u mainland Kini i ne treba veći trud od pakovanja u providna kućišta. Ovo verujem da je namenjeno izvozu, pa tako ne može da bude kompletni šmrlj. Bilo bi lepo imati jedno ili pet na testu, baš da vidimo :)

reckless
17.5.2011, 19:43
http://www.geforce.com/#/Hardware/GPUs/geforce-gtx-560/specifications

evo je.. ipak isto trosi kao 460. Sutra stizu kod nas asusove http://uk.asus.com/Graphics_Cards/NVIDIA_Series/ENGTX560_DCII_TOP2DI1GD5/#specifications pa javljam dal ce biti problema

Doomche
17.5.2011, 19:47
Pa bogami ne troshe bash isto, ova Asusova TOP povuche i po 50W vishe od GTX460, prateci reviewove, a ne specifikacije, a to je daleko od male razlike.

Bice skuplja od 6870, vishe ce troshiti, a performanse iste - ponegde chak i loshije. Ne vidim mnogo smisla u tome.

Red_Devil_89
17.5.2011, 19:53
A pritom je nova kartica, treba sacekati koji mesec, da vidimo kako ce da se pokaze u radu, ko zna mozda ima nekih problema i sl, nikad se ne zna. Dok je 6870 vec dugo na trzistu i za sad se pokazala ok, a pritom je jeftinija i daje slicne performanse.

reckless
17.5.2011, 20:06
treba mi nvidia zbog CUDA-e

Red_Devil_89
17.5.2011, 20:22
Ja da sam na tvom mestu, razmislio bih o GTX560Ti, ima da se nadje za 20700din.

Nepotpisani Čitalac
17.5.2011, 20:22
Ja bih radije uzeo "vanilla" 560 Ti nego OC 560 (pod pretpostavkom da će cene biti do u 10€), pogotovo ako je CUDA primarni razlog kupovine - ipak Ti verzija ima više "CUDA jezgara", a pritom se o njoj već sve zna :)

reckless
17.5.2011, 21:39
videcu cenu sutra GTX560 ali trebalo bi da bude ispod 150e. 'Ti' varijanta je 205e pa na gore a ne znam dal je brza za toliko para :D Mozda bi bilo dobro da sacekam par dana za neki review ove nove..

Luka Filipovic
17.5.2011, 21:43
http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1327765&postcount=1708

Red_Devil_89
17.5.2011, 21:51
videcu cenu sutra GTX560 ali trebalo bi da bude ispod 150e. 'Ti' varijanta je 205e pa na gore a ne znam dal je brza za toliko para :D Mozda bi bilo dobro da sacekam par dana za neki review ove nove..

Ne verujem da ce biti ispod 150e. Mozda malo manje od 200e. Videcemo kad stigne kod nas.

reckless
18.5.2011, 14:26
Ne verujem da ce biti ispod 150e. Mozda malo manje od 200e. Videcemo kad stigne kod nas.

Nazalost verovatno si u pravu.. bice blizu 200e... :( Ako se ipak odlucim za GTX560Ti da li bi ovo napajanje bilo dovoljno SEASONIC SS-520GB?

Red_Devil_89
18.5.2011, 14:31
Nazalost verovatno si u pravu.. bice blizu 200e... :( Ako se ipak odlucim za GTX560Ti da li bi ovo napajanje bilo dovoljno SEASONIC SS-520GB?

Da, bice dovoljno.

Picard
19.5.2011, 14:55
2 Nepotpisani Čitalac:

Pošto si veoma dobro upućen u napajanja, da li bi mogao da napraviš neki presek ponude do/oko 50e, to je klasa koja zanima najveći procenat ljudi, šta je po tebi tu najbolje (OK, znamo svi za Seasonic SS-400ET, ali je akcenat na drugima, LC-u i Chieftecu, a i na AXP-u). Bilo bi dobro da napišeš ono što znaš o tim napajanjima, ako nije problem.:)
Znači, opseg od ~30-50/55e otprilike.

Nepotpisani Čitalac
19.5.2011, 15:26
Mogao bih, verovatno kasnije u toku večeri, sad sam malo u gužvi... Samo ne znam je li bolje u okviru ove teme ili da načnem(o) novu? I koliko je etički (ne)ispravno da kopiram neke svoje postove (delom ili u celosti) sa drugih foruma, a koji su baš na ovu temu postavljeni? Mislim, činjenice su činjenice, svejedno ću reći istu stvar, a konkretna formulacija ne utiče previše, ali ipak da pitam...

Picard
19.5.2011, 15:29
Ne brini, totalno je etički.:)
Ne moraš da žuriš, kad stigneš napiši, samo je važno da imamo konkretne informacije, jer se ovde često "bacamo" neproverenim.
Možeš da otvoriš novu temu ako želiš.

aconi
19.5.2011, 18:41
Ne ulazeci u to koliko je isti strucan,po njegovim prethodnim odgovorima znam odprilike sta ce da napise.A ja znam posle 20 godina u hi -fi svetu ,sve sto ne isprobas ,cujes,vidis,ne vredi nikakvo izlaganje.

reckless
19.5.2011, 21:34
Ne ulazeci u to koliko je isti strucan,po njegovim prethodnim odgovorima znam odprilike sta ce da napise.A ja znam posle 20 godina u hi -fi svetu ,sve sto ne isprobas ,cujes,vidis,ne vredi nikakvo izlaganje.

nemoj tako argumentavno :s

a odo sad na yt da cujem neka napajanja.. da vidim dal rade i to :s

asteriks254
19.5.2011, 22:05
Da li se sajtu Hardware secrets i njegovim testovima napajanja moze verovati?Da li znate jos neke pouzdane sajtove?

aconi
19.5.2011, 22:05
nemoj tako argumentavno :s

a odo sad na yt da cujem neka napajanja.. da vidim dal rade i to :s
Ne razumem te,ajd objasni

Picard
19.5.2011, 22:52
Da li se sajtu Hardware secrets i njegovim testovima napajanja moze verovati?Da li znate jos neke pouzdane sajtove?
Može im se verovati, drugi najpoznatiji sajt za napajanja je jonnyguru.com.

Asmodeus
20.5.2011, 3:31
@Aconi:
Ako se covek razume u energetiku/elektroniku, koja je po prirodi egzaktna (prostora za subjektivan utisak nema, nasuprot HiFi svetu i u muzici, gde se premaa licnim afinitetima ka odredjenom stilu kupuje odredjeni brand/tip opreme/instrumenta), zasto onda sumnjati u njegovo poznavanje i iskustvo? Pusti coveka da iznese svoje misljenje... ;)

aconi
20.5.2011, 9:18
Neka sloboddno iznese misljenje,ali na ovom forumu je toliko diskusija oko jeftinih napajanja,za 40-50 evra bilo koji uzmes Lc,Chieftec,CM,Axp svi su istog kvaliteta i terace istu konfu.Sad da li neki preferiraju odredjenu marku to je njihov problem.Nece me niko ubediti da je jeftini Chieftec bolji od Lc-a ili Axp od ovog onog.Sve je to isto sr..e.Za 15-20 evra vise vec ima Seasonic.Tako da onaj koji voli Chief kupice ga i pljuvace po ostalima,a drugi ce uzeti neku drugu marku.Bilo je dosta na forumu koje smo ubedjivali u nesto pa su ipak uzeli svoje.Ne znam da li me razumes:)

Doomche
20.5.2011, 12:51
Ako ti se ne svidja ono shto ce napisati, na forumu josh uvek ne postoji polisa koja te obavezuje da to prochitash ;). Ja sam za to da napishe tekst.

aconi
20.5.2011, 13:39
Nisam ni rekao da nen apise ili da necu procitati,nego znam unapred sta ce napisati.zar nas nije ubedjivao kako je to Chieftec napajanje dobro ,kako je Lc los itd.Toga ima ovde na 10 stranica. A ja jos jednom tvrdim da do 50 evrica nema neke razlike izmedju istih

water wizard
20.5.2011, 15:11
bre ja kad sam kupovao napajanje, imao sam cene, i onda sam gledao da izvučem maks... tad mi je best buy bio Chiftek CTG 80P za 4300din... ali eto sve zavisi od ponude, cene i kvaliteta i snage koju dobijaš za 50e pa biraš...

aconi
20.5.2011, 17:58
Pa o tome ja govorim. Svako bira prema sebi,ne moze jedan glas da nekoga odvrati od necega.A ja najvise volim da pogledam i isprobam ono sto kupujem.A realno tu do 50 evra ima veliki izbor napajanja ali ce sve da teraju slicne konfe.Za nesto jace se vec treba protegnuti:)

Picard
20.5.2011, 18:09
Time što "pipneš i vidiš" napajanje ne možeš da izvedeš zaključak o tome šta je unutra i šta ono može da drži. Po tome znači i da će svako napajanje od ~70-80e da nosi slične konfe, što je generalno i tačno, ali je poželjno imati informaciju o tome šta je best-buy, a za to bi bilo idealno testirati napajanja onako kako to rade HW Secrets i Jonnyguru. Pošto niko na forumu nema opremu koja je potrebna za to, "next best thing" je imati nekoga ko je dovoljno upućen u materiju da bi mogao da da valjane smernice šta je najbolje kupiti u određenoj klasi. To ne mora da bude 100% tačno, ali je svakako bolje od "odokativne" metode ili manje ili više osnovanih pretpostavki, kao što je ovde čest slučaj.

Doomche
20.5.2011, 18:21
Svako bira prema sebi,ne moze jedan glas da nekoga odvrati od necega.

Tvrdoglavu osobu koja dodje da potrazhi pomoc na forumu i ne uvodi argumente u svoje razmishljanje nece ubediti ni jedan, ni hiljadu i jedan glas, tako da me za takve ljude iskreno boli uvo.

Pametnom choveku koji trazhi savet je dovoljan jedan glas upucene osobe da se odluchi. Da nije tako, sve teme u SDK bi bile od 10+ strana.

U rangu od 50e postoji veliki broj napajanja. Ne vidim nijedan razlog zashto se za iste pare ne uzme marginalno bolje napajanje, pa makar bilo i 1% bolje.

water wizard
20.5.2011, 18:26
pa na napajanju ne treba štedeti, najbolje je kad je za jedan broj veće od potrebnog, a odokativno pratimo ko se na šta žali i sa kojom konfom.. ja sam gledao i specifikacije na 12V... zbog grafičke :D
Sad, od kog gvožđa je napravljeno i kako se to gvožđe drži kad se zagreje i optereti... isto najbolje kad se čuje od korisnika koji ga arče duže vreme

aconi
20.5.2011, 18:33
Tvrdoglavu osobu koja dodje da potrazhi pomoc na forumu i ne uvodi argumente u svoje razmishljanje nece ubediti ni jedan, ni hiljadu i jedan glas, tako da me za takve ljude iskreno boli uvo.

Pametnom choveku koji trazhi savet je dovoljan jedan glas upucene osobe da se odluchi. Da nije tako, sve teme u SDK bi bile od 10+ strana.

U rangu od 50e postoji veliki broj napajanja. Ne vidim nijedan razlog zashto se za iste pare ne uzme marginalno bolje napajanje, pa makar bilo i 1% bolje.
Pa ja kad sam trazio savet svi ste predlagali LC 6650 gp3,a sad ispada da i nije bas tako,po nekima.Meni dobro radi ali sad vidim da sam pogresio i da sam dodao jos 20 evrica i kupio Seasonic 520,ili CFt. Pogotovo sto nema velike cenovne razlike izmedju tih klasa ,a osetno su bolje

Doomche
20.5.2011, 18:42
Ne znam kad si kupovao napajanje, ali se Seasonic kod nas pojavio pre manje od godinu dana. Razlika od 20e na cenu od 50-60e je skoro pola te cene, pa to i nije tako mala razlika. Da si trazhio 20e skuplje napajanje - to bi i dobio. 50e i 70e nije isto i ne mozhe svako da doda toliko.

Uostalom, LC Power 6650GP3 uopshte nije losh.

nerro7
20.5.2011, 19:00
Na sve ovo bih dodao samo, ono što sam zapazio. Posedujem napajanje: http://www.google.com/search?um=1&hl=en&biw=1024&bih=570&tbm=isch&btnG=Search&aq=f&aqi=&oq=&q=cooler%20master%20real%20power%20m520

U idle je napon 11.6V a čim nešto pokrenem, RAR, igricu, bilo šta što cpu uzme više od 25%, napon skokne na 11.94V i stoji. Jeste da je onomad plaćeno 100€ ali mislim da vredi...sad ne znam koliko vredi, a ne mogu ga ni prodati, jer sam skinuo sleeve, bili tvrdi kablovi pa mi pukao sata power od HDD-a. Uskoro mi stiže AX, pa ne znam šta ću sa cm-a

Ko tetka je Cors HX850, čuje se u pm, zuji, kablovi tvrdi da se ******... napon nije meren još uvek.

aconi
20.5.2011, 19:07
Ma nisam ja trazio cenovno,nego za konfiguraciju svoju. daleko od toga da Lc nije dobar,nego konstatacija da za 20 evra vise mozes dobiti mnogo bolje napajanje.E sad ako gledas ,jeste teska situacija kod nas ali te pare mozes nekako ustekati.Sa druge strane ako gledas ,onda ne bi ni imalo smisla praviti jeftina napajanja.

water wizard
20.5.2011, 22:24
pa LC se na ovom forumu pakuje dosta često, dođe neko pita koje napajanje, ili mu ne rade igrice, pa mu onda odmah preporuče neki LC kao jeftino rešenje koje će da drži konfu... A i ti veruješ svakome,a neki samo hvale svoga konja :D...
Nego dobro, važno je da sve radi kako treba, ipak si uštedeo 20 evrića... pa kad sledeći put kupuješ, imaj na umu da ako daš malo više para dobićeš i više muzike :D

Doomche
24.5.2011, 2:35
Stigao novi Corsair CX430 V2 (http://www.corsair.com/builder-series-cx430-v2-80plus-certified-power-supply.html), kao zamena za fijasko sa proshlom zamenom (:paranoia:).

Performance 9

Functionality 10

Value 10

Build Quality 7

Total Score 9

The Good:
affordable
excellent ripple suppression
well above average voltage regulation for a group design
handled full power temps over the temp spec

The Bad:
soldering could use improvement

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=239

Potencijalno novi best-buy kod nas, ako opet krene uvoz Corsaira. Moje mishljenje je da su ipak mogli nagurati jedno 30A 12V na ovo :).

leonine
25.5.2011, 9:07
Pozdrav svim forumašima. Imam jedno malu nedoumicu, da ne kažem problem. Zaista ne znam šta da radim, a na ivici sam da nekog nalupam iako sam žensko :D.
Pre malo jače od mesec dana sam uzela sledeću konfiguraciju:
CoolerMaster Elite 335, 420W, 12cm fan
AMD Phenom II X2 555, 3.2GHz/6MB 64Bit BOX Black Edition
Asus M4A87TD
2 x 2GB DDR3 Kingston PC1600 HyperX, KHX1600C9AD3B1K2/4G
Sapphire ATI 5670, 512MB DDR5
DVD+-RW Samsung SH-S223C SATA
1TB WD WD10EALX, SATA3, 7200rpm, Blue
Leadtek WinFast TV2000 XP Expert

Problem je sledeći. Računaru je nakon dva paljenja crklo napajanje. Odnela sam računar na servis, ustanovili su da je u pitanju napajanje i bez da me obaveste, umesto Cooler master napajanja su mi stavili LC Power LC420H-12 V1.3, 420W, 12cm fan. Pri preuzimanju računara sam pitala da li su stavili Cooler master, i rekli su mi da nisu jer nisu imali na stanju i da ako hoću kad dobiju napajanje mogu da mi stave Cooler master. Prođe tih nedelju dana, i malo jače, ja pozovem i oni mi kažu nisu još dobili ali da ne bih čekala izvadiće oni iz drugog kućišta i staviti mi to napajanje. I onda se ja pitam, zašto to nisu uradili odmah? :confused: Sad šta mene zanima. Pošto je kućište Cooler master sa napajanjem, koliko je to napajanje uopšte kvalitetno da ga stavljam ponovo? U suštini logično je da ono napajanje koje dolazi uz kućište i ovo koje se prodaje posebno imaju isti kvalitet, ali ne škodi da ipak pitam. Da li da tražim da mi stave Cooler master od 460W koji imaju na stanju ili da čekam da dobiju Cooler master od 420W ili možda možete da mi preporučite neko bolje. Cooler master svi hvale pa ja sad ne znam sta da radim. Znam da se loše napajnje može zalomiti bilo skupo ili ne... Za napajanje mogu da izdvojim do 5.000RSD (cena onog sto je riknulo + da dodam).
Hvala unapred na odgovoru! :)

P.S. Postavila sam post i na temi Značaj kvalitetnog napajanja (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1330915#post1330915), pa ako je viska slobodno brisite.

Doomche
25.5.2011, 9:16
Taj LC Power koji je stavljen je chak i bolji od napajanja koje dolazi uz Cooler Master Elite. Unutra uopshte nije Cooler Masterovo napajanje, vec Thermal Master, koji je dosta losheg kvaliteta. U sushtini, najbolje je da ostavish stvari takve kakve jesu, napajanje je sasvim dovoljno da tera samu konfiguraciju.

Ako bude problema, ali ne bi trebalo, onda mozhe da se menja napajanje, mada je prilichno mala shansa da ponovo zakazhe. Kako god, pri toj eventualnoj promeni napajanja se verovatno opet ne bi preporuchio Cooler Master, jer njihova napajanja uglavnom hvale bez razloga, bar ona uslovno recheno jeftinija ;).

Thaedass
25.5.2011, 9:19
Slazem se sa tim da je LC420H-12 bolje napajanje od onog sto je doslo uz CM kuciste. Jedino sto bi se moglo razmisliti jeste sta ce biti ako devojka odluci da otkljuca svoj procesor,a X2 555 je poznat po velikom procentu uspesno otkljucanih..

Muad Dib
25.5.2011, 10:58
Taj LC Power koji je stavljen je chak i bolji od napajanja koje dolazi uz Cooler Master Elite. Unutra uopshte nije Cooler Masterovo napajanje, vec Thermal Master, koji je dosta losheg kvaliteta. U sushtini, najbolje je da ostavish stvari takve kakve jesu, napajanje je sasvim dovoljno da tera samu konfiguraciju.
.

Ovo je 100 % tacno! Ne znam zasto CM dozvoljava da se u Elite seriji stavljaju neCM napajanja, brukaju svoje ime. Ne menjaj napajanje, ostani na ovom LC-u jer je bolje i radice ti odlicno.

Muad Dib
25.5.2011, 11:02
Znam da se loše napajnje može zalomiti bilo skupo ili ne... .

Netacno! Moze se zalomiti neispravno ali ne i lose. To je razlika izmedju dobrih i losih napajanja. Dobro napajanje kada crkne (posle xy godina, u proseku posle 7-10 godina) crkne samo ono, a lose kada crkne (posle 2-3 godine) spali jos par komponenti zajedno sa sobom. Uvek treba izdvojiti extra para za napajanje, to je najbolja investicija u racunaru. Kada promenis konfiguraciju mozes da zadrzis kvalitetno napajanje za sledeci upgrade ako zadovoljava sa snagom. Od struje sve pocinje i sa strujom se sve zavrsava.

Thaedass
25.5.2011, 11:14
Ovo je 100 % tacno! Ne znam zasto CM dozvoljava da se u Elite seriji stavljaju neCM napajanja, brukaju svoje ime. Ne menjaj napajanje, ostani na ovom LC-u jer je bolje i radice ti odlicno.

Stavljaju napajanja drugih proizvodjaca jer u svojoj ponudi nemaju dovoljno jeftina napajanja da bi sa kucistem stvorili cenu od 48e.. Uostalom CM napajanja nisu nesto posebno kao sto mnogi misle i kao sto ih u Srbistanu velicaju..

Netacno! Moze se zalomiti neispravno ali ne i lose. To je razlika izmedju dobrih i losih napajanja. Dobro napajanje kada crkne (posle xy godina, u proseku posle 7-10 godina) crkne samo ono, a lose kada crkne (posle 2-3 godine) spali jos par komponenti zajedno sa sobom. Uvek treba izdvojiti extra para za napajanje, to je najbolja investicija u racunaru. Kada promenis konfiguraciju mozes da zadrzis kvalitetno napajanje za sledeci upgrade ako zadovoljava sa snagom. Od struje sve pocinje i sa strujom se sve zavrsava.

Zasto to mislis? Znam napajanja od 100+e koja su losa,a ispravna.. A sto se tice povlacenja ostalih komponenti nema pravila.. I kvalitetna napajanja mogu povuci za sobom jos nesto

Muad Dib
25.5.2011, 11:24
Pa i ne mogu, sansa da se to desi je manja od 1 %. Dobra napajanja treba da imaju sve ove zastite:

Over-voltage, Under-voltage, Over-current, Over-load, Over-temperature, Short-circuit.

Jeftina napajanja (ispod 50 evra) ako imaju i samo jednu od ovih zastita ili nijednu.

Thaedass
25.5.2011, 11:27
Sve je to na papiru,ali u praksi moze da se desi upravo suprotno..

Barni
25.5.2011, 11:35
ne znam odakle vam ideja da cm, corsair, ocz, lc power itd prave napajanja, kada oni samo lepe svoje nalepnice na proizvode firmi koje su specijalizovane za proizvodnju napajanja seasonic, cwt, fsp, acbel itd

Thaedass
25.5.2011, 11:38
Nemoj biti u zabludi.. Mnoge firme rade napajanja bazirana na platformama koje su osmislile i proizvele druge firme. Nije bas tako jednostavno kao sto mislis da samo lepe nalepnice..

Barni
25.5.2011, 11:51
pogledaj malo na hardware secrets (http://www.hardwaresecrets.com/page/power) pa mi javi ako nađeš neko napajanje koje je zapravo proizvela neka od kompanija koje sam gore naveo

Thaedass
25.5.2011, 12:05
pogledaj malo na hardware secrets (http://www.hardwaresecrets.com/page/power) pa mi javi ako nađeš neko napajanje koje je zapravo proizvela neka od kompanija koje sam gore naveo

Gledam ja "njih" vrlo cesto ;) Poenta koju nisi shvatio je sledeca: mnogi proizvodjaci rade svoja napajanja na bazi necije platforme sto ne mora da znaci da ce ti se dva napajanja razlicitih marki (Corsair i XFX recimo) baziranih na istoj platformi isto i pokazati. Uostalom kad vec posecujes HS obrati sekciju testa gde se pokazuju iznutrice napajanja pa uporedi Corsair i XFX - prvu razliku koju ces uociti je razlicit kvalitet lemova. Da su oba napajanja izasla iz Seasonic-a imala bi identican lem,zar ne? Pritom Corsair ima svoje pogone gde se proizvode napajanja na bazi CWT-a i Seasonic-a,a to ne ukljucuje prepakivanje elektronike drugih proizvodjaca u njihovu limariju.. Corsair se ne zamara dizajniranjem sopstvene platforme sto ne znaci da ne proizvode napajanja

leonine
25.5.2011, 12:22
E pa momci hvala svima na odgovorima :)
Ako smatrate da je LC bolje, ostavicu ga. Samo jos jedno pitanje. Da li mozda umesto ovog od 420W da stavim LC Power 500W (http://www.lc-power.de/index.php?id=184&L=1) , to napajanje imaju u ponudi.

Barni
25.5.2011, 12:22
a nije ti možda palo na pamet da iz corsa ili ocz nazovu npr cwt i poruče npr 3 šlepera njihovog napajanja od 500W, pri čemu se dogovore koje komponente će cwt staviti u kutiju odnosno o broju i tipu konektora (koliko će napajanje imati molex-a, koliko sata a koliko 6/8 pin vga priključaka) o tome na koju vrednost će se uključiti npr ocp, koji ventilator će biti korišćen i da zapravo tako nastaju te min razlike koje si zapazio...

Thaedass
25.5.2011, 12:30
E pa momci hvala svima na odgovorima :)
Ako smatrate da je LC bolje, ostavicu ga. Samo jos jedno pitanje. Da li mozda umesto ovog od 420W da stavim LC Power 500W (http://www.lc-power.de/index.php?id=184&L=1) , to napajanje imaju u ponudi.

U principu bi mogla i tako da uradis ako ti nece nista naplatiti :)

a nije ti možda palo na pamet da iz corsa ili ocz nazovu npr cwt i poruče npr 3 šlepera njihovog napajanja od 500W, pri čemu se dogovore koje komponente će cwt staviti u kutiju odnosno o broju i tipu konektora (koliko će napajanje imati molex-a, koliko sata a koliko 6/8 pin vga priključaka) o tome na koju vrednost će se uključiti npr ocp, koji ventilator će biti korišćen i da zapravo tako nastaju te min razlike koje si zapazio...

Nije mi palo na pamet jer sam se dopisivao sa covekom iz Corsair-a pa mi je razbio iluzije..

leonine
25.5.2011, 12:57
Ma moram da doplatim nekih 800 dinara, nije problem. Ovo napajanje koje imam od 420W kod njih kosta 1.850RSD. Mogu ja da dodam pare i za neko bolje ako smatrate da ima neko bolje od ovog LC-a.

Muad Dib
25.5.2011, 13:25
Malo lazuckaju ovi iz LC-a:

http://www.lc-power.de/index.php?id=183&L=1

to od 420W daje 15A na +12V a od 500W daje 2x15A?

http://www.lc-power.de/index.php?id=184&L=1

pa ne moze to tako ;)

Thaedass
25.5.2011, 13:43
Ma moram da doplatim nekih 800 dinara, nije problem. Ovo napajanje koje imam od 420W kod njih kosta 1.850RSD. Mogu ja da dodam pare i za neko bolje ako smatrate da ima neko bolje od ovog LC-a.

Iskreno razlika izmedju ta dva napajanja ne vredi 800 dinara doplate..

Picard
25.5.2011, 13:55
Malo lazuckaju ovi iz LC-a

Ajde?:D LC500H možda može da da ~20-22A na 12V kombinovano, čisto sumnjam da može više.

leonine
25.5.2011, 14:17
Suma sumarum, znaci LC ne neka druga marka?
I suma sumarum 420W ili 500W?
Jos za ovo da izgnjavim i necu vise, obecavam :)

Muad Dib
25.5.2011, 14:23
Pitanje je sta imaju u toj radnji koje marke da ti ponude.

Muad Dib
25.5.2011, 14:29
Ovo ti je neki minimum ispod koga ne bi trebala da ides:

http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-silent-lc5550-550w/comp_comp_powersupply/204/272

Picard
25.5.2011, 14:31
Suma sumarum, znaci LC ne neka druga marka?
I suma sumarum 420W ili 500W?
Jos za ovo da izgnjavim i necu vise, obecavam :)

Sva predložena napajanja su sasvim adekvatna za tvoju konfiguraciju, a ako želiš da se obezbediš i za neki kasniji upgrade (quad core + grafa srednje klase) onda pojuri neki jači LC ili Chieftec (LC6560GP3 i sl).
Seasonic SS-400ET je odličan, pored njega AXP od 500W predstavlja dobru kupovinu.
Ali ako ne planiraš upgrade u skorije vreme onda je i LC420H dovoljan.:)

leonine
25.5.2011, 14:35
Ne planiram nikakav upgrade makar naredne dve godine :)

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 16:43
Ne znam... Otprilike ima jednak broj ljudi koji hvale i koji kude LC-Power, ja ih po pitanju onoga što nude za dat novac hvalim, ali po pitanju onoga što uopšte nude kudim. LC420H-12 je stari half-bridge Huntkey sa klimavih 15A na 12V, i iako konfiguraciji u kojoj se obreo ne treba više od ~12A u full load, ne bih se igrao. Iako je TM-420-PMSR koji je bio u kućištu interno SunPro, nije lošiji od ovog LC-a. Čak postoje varijante koje su prilično dobre, pokazalo se da Thermal Master nekad stavlja jedan F16C20 (http://www.mospec.com.tw/pdf/fast/F16C05-F16C20.pdf) Schottky (16A), a nekad 2 x U16C20 (http://www.farnell.com/datasheets/85177.pdf) (16A svaka) ultrafast diode. Čak i u lošijem slučaju, napajanje je bar jednako sposobno kao LC420H.

Ja lično ne bih išao ispod Chieftec GPA-400S (CWT DSA), Recom RC-PE450Plus (Andyson AD-5480N2-36), ili Xilence SPS-XP400.(12)R3 (Topower, ne znam ime platforme, ali u pitanju je ista koja se nalazi u Tagan TG400-U33). Svi navedeni modeli su 30-35€... Nije baš najjeftinije na svetu, ali je daleko iznad pomenutih TM i LC, opravdano duplo skuplje.

nerro7
25.5.2011, 17:55
Što me zanima ovo napajanje: http://www.guru3d.com/article/enermax-revolution-85-1020w-psu-review/
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=194
Da li vredi 300€...

Nije 300€ već 250 http://www.caseking.de/shop/catalog/Power-Supplies/Enermax/Enermax-Revolution-85-Netzteil-1020-Watt::15027.html

300 je onaj 1.25kW

Thaedass
25.5.2011, 17:58
U principu i da i ne. Kvalitetno jeste,ali imas i jacih (isto tako kvalitetnih) napajanja za te pare

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 18:17
Ne vredi 300. Ne znam gde kupuješ, ali za te novce ima bar 10 napajanja u tom rangu snage koja su bolja, a ima još toliko onih koja nisu bolja (a ni lošija!) ali su 50% jeftinija. Enermax je uvek imao problem sa cenama, i to je realno jedini pravi problem, barem kad su u pitanju njihova napajanja od 2006. naovamo.

Thaedass
25.5.2011, 18:30
Cooler Master Silent Pro Gold Series 1200W - 240$
Enermax S-GALAXY EVO 1250W - 300$
OCZ ZX Series 1250W - 240$
Enermax MAXR EVO Series 1350W - 300$
Corsair Professional Series AX1200 1200W - 280e
To su sve napajanja do 300$ koja bih sebi pakovao u racunar. Pritom Enermax REVOLUTION 1020W koje si linkovao kosta 210$..

nerro7
25.5.2011, 18:32
Znam da nije jedini, pored njega ima Seasonic, Corsair, Silverstone itd itd.
Ali dve stvari kod ovog napajanja me privlače, kablovi i to da kad se isključi komp, vent radi 30-60 sekundi da ohladi napajanje skroz.

Ne razumem se mnogo, ali sam primetio da jaka i kvalitetna napajanja obično imaju jednu 12V granu, retko 2. Ovaj Enermax ima 4 komada po 35A. Buni me to što je 35x12=420W, e sad 4 grane po 420W... koliko dodje? sigurno preko 1020W...tu mi nije jasno ništa.

nerro7
25.5.2011, 18:34
Cooler Master Silent Pro Gold Series 1200W - 240$
Enermax S-GALAXY EVO 1250W - 300$
OCZ ZX Series 1250W - 240$
Enermax MAXR EVO Series 1350W - 300$
Corsair Professional Series AX1200 1200W - 280e
To su sve napajanja do 300$ koja bih sebi pakovao u racunar. Pritom Enermax REVOLUTION 1020W koje si linkovao kosta 210$..

I put po napajanja izadje te duplo skuplje...

Gde to ax1200 košta 280€? al odraše... ima ga za 220-240€ gde god oćeš, zapinjemo za njega nogama. Enermax su mi napajanja vrh...

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 18:58
Znam da nije jedini, pored njega ima Seasonic, Corsair, Silverstone itd itd.
Ali dve stvari kod ovog napajanja me privlače, kablovi i to da kad se isključi komp, vent radi 30-60 sekundi da ohladi napajanje skroz.

Ne razumem se mnogo, ali sam primetio da jaka i kvalitetna napajanja obično imaju jednu 12V granu, retko 2. Ovaj Enermax ima 4 komada po 35A. Buni me to što je 35x12=420W, e sad 4 grane po 420W... koliko dodje? sigurno preko 1020W...tu mi nije jasno ništa.

Eh... Mitovi o "multiple 12V rail" varijanti nikada neće umreti, zar ne? Kopiram svoj post sa jednog drugog foruma:

12V grane se ne sabiraju po pravilu. Prvo treba da razumeš da, osim u izuzetnim slučajevima, tipa CWT PUC platforme (Corsair HX1000 na primer, kao i Thermaltake Toughpower 1200W), 12V grane su zapravo "grane". Virtuelne. Šta ovo znači? Pa, postoji jedan transformator, jedan set ispravljača, jedan set filter kondenzatora i jedan set filter zavojnica, koji pravi sve 12V "grane".

Radi se o tome da kontroler sekundarne rektifikacije (ispravljanja) struje može da sadrži nekoliko OCP kanala (Over-Current Protection - zaštita od prejake izlazne struje), gde se jedan dodeli 3,3V grani, jedan 5V, jedan 5VSB, jedan -12V i ostali na +12V. +12V grana se prvo "izdeli" pomoću Shunt Resistora (http://en.wikipedia.org/wiki/Shunt_%28electrical%29), ne znam im ime na srpskom, ali najpribližnije bi se mogli zvati "skretački otpornici", koji od jednog izvora struje prave nekoliko različitih tokova, čija jačina zavisi od karakteristika samih otpornika. Ukoliko sekundarni kontroler zaista poseduje, recimo, 4 12V OCP kanala, i ugrađena su 4 shunt-a da dele +12V na +12V1, +12V2, +12V3, +12V4; onda imamo virtuelni multi-rail dizajn.

E sad, pošto sve 12V "grane" kreću sa istog izvora, njihova maksimalna zbirna snaga će biti ograničena snagom izvora. 60A je mnogo struje, to je 720VA (odnosno, ako uzmemo idealan faktor snage, to je 720W). Ako ga izdelimo na 6 x 10A, jasno je da na 12V1 grani od 10A ne možemo da poteramo ni Phenom II x4, jer njemu treba 10,5A. Šta raditi? Pa, postavljamo ograničenja (current limit) na, recimo, 20A na svakoj "grani", a na nalepnici pišemo 18A (namerno ostavljamo prostora za manevrisanje, umesto da pišemo stroge limite). Ovo radimo jer hoćemo da obezbedimo svakoj "grani" dovoljno prostora za veće potrošače, ali ispod pišemo onih 720W maksimuma, da bi korisnik znao da ne sme svih 6 odjednom da optereti sa tih 18 (nazivno, 20 efektivno) ampera potražnje. Time sprečavamo da 60 ampera može da poteče kroz bilo koju 12V žicu (odnosno konektor), jer može da se desi da dođe do kratkog spoja, ali takvog da se ne aktivira SCP (Short-Circuit Protection, zaštita od kratkog spoja). Ovo se dešava sa nekim konvertorima, recimo Molex -> SATA ili Molex -> 6-pin PCI-E, retko, ali dokumentovano. Recimo da kratki spoj napravi 45A protoka. Kontroler konstatuje 45A potrošača na 12V grani i ne gasi napajanje. A tih 45A, tekući kroz jednu žicu, stvara ogromnu toplotu, koja može da istopi žicu i zapali izolaciju, i napravi popriličan haos...

Tipičan primer nesabiranja bi bio Antec HCP-1200 (http://fc09.deviantart.net/fs70/f/2010/165/8/0/a12_p6_by_Phaedrus2401.jpg), gde bi prosto sabiranje dovelo do manijačke cifre od 2880W na 12V grani. Zato ispod lepo kaže, maksimalno kombinovano opterećenje (dakle zbir istovremenih opterećenja svih grana) je 99A odnosno 1188W.

I da, 12V grana je modernim mašinama najbitnija, jer najveći potrošači (procesor i grafička, motori hard diskova, motori i laseri optičkih drajvova) dobijaju struju upravo preko te grane.

Svaki proizvođač može lažno da reklamira maksimalnu snagu svog napajanja, a na nama je da saznamo koji su to modeli, i koje su im stvarne mogućnosti. "Nema više poštenja među lopovima."

nerro7
25.5.2011, 19:08
Znači jedan cpu i jedna grafa na 2 12V grane, ostale da lebde u zraku...to mi je glupo malo, bolje da su napravli 2 sa po 50A...

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 19:22
Znači jedan cpu i jedna grafa na 2 12V grane, ostale da lebde u zraku...to mi je glupo malo, bolje da su napravli 2 sa po 50A...

To malo pobija svrhu postojanja OCP zaštite. Žice koje dovode 12V struju u komponente su uglavnom 18AWG (American Wire Gauge (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Wire_gauge_%28PSF%29.png) - standard promera pune (ne-licnaste) žice). 18AWG žica je deklarisana na kontinualnih 14A struje i tada se žica ugreje na 90°C, ako je od 99+% čistog bakra. Kako PCI-E konektor ima 3 žice, maksimum pre topljenja najjače izolacije je 42A. Išta preko toga, i već rizikuješ. Ok, slažem se, ne postoji hardver koji povlači toliko. 40A struje je dovoljno za varenje standardnim varnim štapićima. Do sada sam imao priliku da vidim da grafička kartica povuče ~30A, ali to kroz 3 konektora, dakle 9 žica. Pa ipak, ako bi se desio nekakav kratak spoj na nekakvom produžnom kablu ili adapteru, OCP podešen na 50A bi bio skoro pa beskoristan. Inače, 18AWG žica se ponaša kao osigurač (topi se do neprovodljivosti) na nekih 83A.

nerro7
25.5.2011, 19:54
To malo pobija svrhu postojanja OCP zaštite. Žice koje dovode 12V struju u komponente su uglavnom 18AWG (American Wire Gauge (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Wire_gauge_%28PSF%29.png) - standard promera pune (ne-licnaste) žice). 18AWG žica je deklarisana na kontinualnih 14A struje i tada se žica ugreje na 90°C, ako je od 99+% čistog bakra. Kako PCI-E konektor ima 3 žice, maksimum pre topljenja najjače izolacije je 42A. Išta preko toga, i već rizikuješ. Ok, slažem se, ne postoji hardver koji povlači toliko. 40A struje je dovoljno za varenje standardnim varnim štapićima. Do sada sam imao priliku da vidim da grafička kartica povuče ~30A, ali to kroz 3 konektora, dakle 9 žica. Pa ipak, ako bi se desio nekakav kratak spoj na nekakvom produžnom kablu ili adapteru, OCP podešen na 50A bi bio skoro pa beskoristan. Inače, 18AWG žica se ponaša kao osigurač (topi se do neprovodljivosti) na nekih 83A.
:icon_scra Znači da ako jedna grafa traži 2 6-pin pci-ex konektora, to je 6 žica.. to bi trebalo da znači ako napajanje može da daa na jednoj 12V grani preko 30A a ima dve ili više grana mogu da nakačim bilo šta i neće biti problema?

NIDZA bOj
25.5.2011, 20:18
:icon_scra Znači da ako jedna grafa traži 2 6-pin pci-ex konektora, to je 6 žica.. to bi trebalo da znači ako napajanje može da daa na jednoj 12V grani preko 30A a ima dve ili više grana mogu da nakačim bilo šta i neće biti problema?
Nema to veze sa zicama.
Ako napajanje daje 30 A na v12 i ako je single rail mozes da nakacis procesor,i graficku koji zajedno ne prelaze otprilike 250 w.

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 20:20

Možda sam malko previše naglaska stavio na žice... One nisu ovde presudne, jer one samo prenose ono što napajanje obezbedi. Ideja iza postojanja Over-Current Protection mehanizma je sprečavanje delimičnih kratkih spojeva, koje druge logičke zaštite (tipa Under-Voltage i Over-Power) ne mogu dovoljno brzo da "uhvate". Zato se napravi nekoliko Over-Current senzorskih kola u kontroler sekundara, koja reaguju izuzetno brzo (5-30 milisekundi), tako da opasnosti od požara i drugih čudesa maltene nema.

Većina modernih napajanja mora da ima 2 OCP kanala za 12V, prema ATX 2.x specifikaciji. Jedna treba da ostane rezervisana za procesor, i da obezbeđuje barem 15A, a druga je slobodna, ali se preporučuje ne manje od 14A. To je 180 i 168W respektivno, i u principu je dovoljno za bilo koji CPU uz ne-tako-mali overclock, i većinu grafičkih kartica više srednje klase. 30A je dovoljno za overclockovani GTX580, tako da da, u principu ako imaš virtuelnu 12V granu sposobnu za 30A, i ubodeš 2 konektora iz iste te grane u GTX, neće biti gašenja računara. Alternativno, ako zabodeš 2 konektora, po jedan sa svake grane od 15A, opet je sve u redu. I još nešto, pod uslovom da OCP zaista postoji i nije samo na papiru, obično je "trip point" odnosno granica aktivacije barem 10% iznad deklaracije. Dakle ako kaže max za 12V1 = 22A, očekuješ da OCP ugasi napajanje kada se povuče 24-25A.

Napajanja kod kojih se ograničenja pojedinih grana sabiraju do ukupne maksimalne snage bez neslaganja, su obično ona kod kojih virtuelne grane zapravo i ne postoje, već su samo na papiru da bi napajanje moglo da se zove ATX 2.x. Čak i veliki Seasonic radi ovo, naime njima lepo piše da, recimo, SS-620GB ima 2 12V grane po 24A, a zbirna max snaga za obe je 576W (odnosno 48A). Nakon što se napajanje otvori i pogledaju tragovi i lemovi na štampanoj ploči, vidi se nedostatak shunt otpornika, i jasno se vidi da 12V1 i 12V2 vode do istog izvora. Da li to znači da je napajanje loše? Ne. Antec i Enermax su veliki proponenti istinske OCP zaštite u napajanjima, ostali manje-više ostaju pri single-rail pristupu, sa ponekim izuzecima. Što zbog prevlasti zablude da je multi-rail "zarobljena snaga", što zbog jednostavnosti konstrukcije i jeftinije izrade.

## EDIT ##

Nema to veze sa zicama.
Ako napajanje daje 30 A na v12 i ako je single rail mozes da nakacis procesor,i graficku koji zajedno ne prelaze otprilike 250 w.

To samo ako ima 5+ hard diskova ;)
30A x 12V = 360W
Ovde je priča bila samo o doticanju limita... Ne o praktičnom pristupu materiji, gde to što si rekao apsolutno stoji. Ipak ne troše struju samo GPU i CPU :)

nerro7
25.5.2011, 20:24
Nema to veze sa zicama.

To znam, a šta ako imaš cpu i grafu koji ukupno troše npr 400W, a imaš 5 12V grana po 20A, gde šta zakačiti? opteretiš 2 grane i one skoro crkavaju a ostale tri prazne....to ne kontam nikako.

Reci mi nešto... Koju najjaču konfu mogu da okačim o http://www.caseking.de/shop/catalog/Power-Supplies/Enermax/Enermax-Revolution-85-Netzteil-1020-Watt::15027.html po mogućstvu dve grafe i cpu...i to koje modele i kako će izdržavati napajanje. Hvala!

EDIT: nepotpisani čitalac...

Znači jedna grana od 30-35A za cpu, jedna-dve ili 3 od 30-35A za grafe i ostalo za ostatak sistema, jeli tako?
Svidja mi se enermax jer sam iščitao u poslednjih nekoliko dana dosta reviewa i vidim da najviše pažnje daju na zaštitu..

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 20:48
Pa, to je jedno od mogućih rešenja. 35A za CPU je užasan overkill, doduše, to možda za neke 6+ GHz na LN2 poduhvate, ali za nas smrtnike daleko previše. Za kakav sistem tražiš napajanje? Slabo šta zaista zahteva više od 750W, kamoli preko kW...

Doomche
25.5.2011, 20:53
da bi korisnik znao da ne sme svih 6 odjednom da optereti sa tih 18 (nazivno, 20 efektivno) ampera potražnje.

Ja kad sam pisao o nedostacima jednog Chieftec CFT-600-14CS napajanja (dodushe, iz mnogo manje elektrotehnichkog ugla) i nemogucnosti da potera najvece potroshache zato shto je za GPU izdvojeno samo 18A (i spomenuo sam 10% odstupanja, pa i sa ~20A opet mozhe da izda), bez obzira na njegovu kombinovanu snagu, niko me nije fermao ni 1% :kreza:. Naravno, bez molex-> 6-pin adaptera.

može da se desi da dođe do kratkog spoja, ali takvog da se ne aktivira SCP (Short-Circuit Protection, zaštita od kratkog spoja). Ovo se dešava sa nekim konvertorima, recimo Molex -> SATA ili Molex -> 6-pin PCI-E, retko, ali dokumentovano.

Mene ovo vishe zanima, jer nije mnogo spominjano. Je li ovo jedini razlog zbog chega preko grane oshtro zaobilaze ove molex -> 6-pin adaptere, ili tu ima josh nechega? Video sam neke mitove o regulaciji 12V grane, jer na grani za periferije nije predvidjeno toliko opterecenje, ali mi sve to mirishe na obichan mit.

nerro7
25.5.2011, 20:59
Pa, to je jedno od mogućih rešenja. 35A za CPU je užasan overkill, doduše, to možda za neke 6+ GHz na LN2 poduhvate, ali za nas smrtnike daleko previše. Za kakav sistem tražiš napajanje? Slabo šta zaista zahteva više od 750W, kamoli preko kW...

Tetak je skoro uzeo mašinu do 00, saCorsair hx1000 napajanjem ali je zujao vent mnogo i nije bilo 100% ispravno. E sad imamo zamenu za neka napajanja pa nam je zapalo za oko ono enermax.

intel 2600k, biće oc skoro.
asus p67 revol b3 ploča
kingston hx 8gb ddr3
5x wd green 1tb eads
wd raptor 150gb (prvi koji se pojavio)
ssd 120gb calisto
dugo čekane 2x ati 6950
dve optike
5 ventilatora

trebalo bi da napajanje ostane u još jednoj zameni kompa, znači na duže staze

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 21:02
Mene ovo vishe zanima, jer nije mnogo spominjano. Je li ovo jedini razlog zbog chega preko grane oshtro zaobilaze ove molex -> 6-pin adaptere, ili tu ima josh nechega? Video sam neke mitove o regulaciji 12V grane, jer na grani za periferije nije predvidjeno toliko opterecenje, ali mi sve to mirishe na obichan mit.

Nije jedini, ali je glavni. Ti adapteri su često nekvalitetni dovoljno da stvaraju volt-drop, ili da zbog labavosti gube kontakt, čak i varniče ako je veći potrošač; neki se prave pametni pa stave 20AWG ili čak 22AWG žicu i slično. NZXT pravi odlične extension i adapter kablove, na primer.

Što se tiče regulacije napona, ona kod virtual multi-rail napajanja zaista biva drugačija za svaku granu, ali to opet ima veze sa brojem žica koje nose struju. Što manje žica nosi što veću struju, to veći pad napona. Zato se mnogi odlučuju da na 20+4 pin ATX main stavljaju 16AWG žice, da umanje taj efekat. Druga rešenja uključuju dodatne konektore za struju (bilo da su Molex kao kod starijih ASUS ROG ploča, bilo da su 6-pin PCI-E kao kod MSI CF i SLI ploča, ili čak SATA power konektori, paralelni sa pločom, kao kod Gigabyte X58A-OC recimo...). Ovo se radi jer svaki PCI-E slot za grafiku uzima po 75W (~6A), pa ako ih ima 4 i u svima je po grafička, to je 24A, a ATX konektor ima samo 2 12V žice... To je već blizu granice "nosivosti".

## EDIT ##

Da ne pravim dupli post.

Tetak je skoro uzeo mašinu do 00, saCorsair hx1000 napajanjem ali je zujao vent mnogo i nije bilo 100% ispravno. E sad imamo zamenu za neka napajanja pa nam je zapalo za oko ono enermax.

intel 2600k, biće oc skoro.
asus p67 revol b3 ploča
kingston hx 8gb ddr3
5x wd green 1tb eads
wd raptor 150gb (prvi koji se pojavio)
ssd 120gb calisto
dugo čekane 2x ati 6950
dve optike
5 ventilatora

trebalo bi da napajanje ostane u još jednoj zameni kompa, znači na duže staze

Pobrojano može komotno, podvlačim komotno da radi na kvalitetnom 850W, čak i sa OC-om. 850AX (http://www.caseking.de/shop/catalog/Power-Supplies/PSUs-above-800-W/Corsair-Netzteil-AX850-Gold-850-Watt::14938.html) je odličan izbor, gledajući sajt koji si linkovao. Ako baš mora da bude napajanje sa OCP (a ne mora osim ako se bojiš oštećenih žica ili loših adaptera), onda da, pazari neki Enermax. Ipak je to 100€ razlike...

Doomche
25.5.2011, 21:05
@nerro7 - Mali offtopic, vala pored tog SSD-a, raptor mozhe komotno da ode na policu ili na oglase, to chudo je toliko uzhasno buchno da gubi svaku svrhu.

A taj sistem ne vuche vishe od 500W sigurno, ali bih uzeo jedno 750-800W kao optimalno optereceno.

Ako bi bash pucao na teshku artiljeriju, od onog ponudjenog gore Corsair AX1200 nudi najbolji price/performance. Ako bi medju ljude... Seasonic X-760 za ~18k ?

nerro7
25.5.2011, 21:18
Nije jedini, ali je glavni. Ti adapteri su često nekvalitetni dovoljno da stvaraju volt-drop, ili da zbog labavosti gube kontakt, čak i varniče ako je veći potrošač; neki se prave pametni pa stave 20AWG ili čak 22AWG žicu i slično. NZXT pravi odlične extension i adapter kablove, na primer.

Što se tiče regulacije napona, ona kod virtual multi-rail napajanja zaista biva drugačija za svaku granu, ali to opet ima veze sa brojem žica koje nose struju. Što manje žica nosi što veću struju, to veći pad napona. Zato se mnogi odlučuju da na 20+4 pin ATX main stavljaju 16AWG žice, da umanje taj efekat. Druga rešenja uključuju dodatne konektore za struju (bilo da su Molex kao kod starijih ASUS ROG ploča, bilo da su 6-pin PCI-E kao kod MSI CF i SLI ploča, ili čak SATA power konektori, paralelni sa pločom, kao kod Gigabyte X58A-OC recimo...). Ovo se radi jer svaki PCI-E slot za grafiku uzima po 75W (~6A), pa ako ih ima 4 i u svima je po grafička, to je 24A, a ATX konektor ima samo 2 12V žice... To je već blizu granice "nosivosti".

## EDIT ##

Da ne pravim dupli post.

Pobrojano može komotno, podvlačim komotno da radi na kvalitetnom 850W, čak i sa OC-om. 850AX (http://www.caseking.de/shop/catalog/Power-Supplies/PSUs-above-800-W/Corsair-Netzteil-AX850-Gold-850-Watt::14938.html) je odličan izbor, gledajući sajt koji si linkovao. Ako baš mora da bude napajanje sa OCP (a ne mora osim ako se bojiš oštećenih žica ili loših adaptera), onda da, pazari neki Enermax. Ipak je to 100€ razlike...

@nerro7 - Mali offtopic, vala pored tog SSD-a, raptor mozhe komotno da ode na policu ili na oglase, to chudo je toliko uzhasno buchno da gubi svaku svrhu.

A taj sistem ne vuche vishe od 500W sigurno, ali bih uzeo jedno 750-800W kao optimalno optereceno.

Ako bi bash pucao na teshku artiljeriju, od onog ponudjenog gore Corsair AX1200 nudi najbolji price/performance. Ako bi medju ljude... Seasonic X-760 za ~18k ?
Ta dva AX-a i Enermax je u ponudi. Koliko struje može napajanje uzeti iz mreže je nebitno...to nas ne interesuje pa ne bežimo od đerdapa. :)
E pa tih 100€ da li se isplati?

Ima dosta projekata na tom raptoru, dok ih ne završi i ne raspodeli nema prodaje-bacanja... inače slažem se da treba da leti.
Kežeš optimalno opterećeno...zasad, zato ganjamo đerdapčić da ako posle dodju još jače grafike i neki šestak ima snage...

EDIT: ne samo taj enermax nego svi koji pašu sa: http://www.caseking.de/shop/catalog/Power-Supplies/Enermax:::30_102.html

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 21:29
Ta dva AX-a i Enermax je u ponudi. Koliko struje može napajanje uzeti iz mreže je nebitno...to nas ne interesuje pa ne bežimo od đerdapa. :)
E pa tih 100€ da li se isplati?

Ima dosta projekata na tom raptoru, dok ih ne završi i ne raspodeli nema prodaje-bacanja... inače slažem se da treba da leti.
Kežeš optimalno opterećeno...zasad, zato ganjamo đerdapčić da ako posle dodju još jače grafike i neki šestak ima snage...

Trend sada, a miriše da će da se nastavi, je smanjivanje/optimizacija potrošnje. Zato i postoji 80+ program, zato Sandy Bridge na istoj potrošnji ide na veće frekvencije i performanse i tako to... 1 kW+ je manje-više rezervisano za 3+ GPU-ova na 2 ili više kartica + debeli OC procesora + dosta dodatnih potrošača. Ako misliš da ideš na tri- ili quad- CF, onda se slažem da je možda dobro imati i jače napajanje. Citirane cifre o potrošnji koje se nalaze po netu su sve peak, ne continuous, a i kad nisu, onda su dobijene kroz sintetičke benchmarke, koji su dizajnirani da neuobičajeno mnogo opterete hardver. Worst case scenario, dakle. Worst-case za to što sada imaš je ~800W, odnosno WPrime ili SuperPi + Furmark + ATTO disk suite ili neka slična perverzija. U igrama i programima nema šanse da dosegne toliko... Ako baš mora nešto zlokobno jako, ADATA od 1200W je interno lepo odrađen CWT PUC, ista platforma kao u Corsair 1000HX, s tim da su pazili na zujanje i tako to. Ako ne to, 1200AX je odličan. Što se tiče napajanja sa OCP-om, šteta je što caseking ne drži Antec. Da li ima još neka radnja gde bi kupovao? Antec High Current Pro 1200W (HCP-1200) je verovatno najsofisticiranije parče elektroinžinjerstva koje sam imao priliku da vidim, a par odgovora ranije si video da ima itekako detaljan OCP. Bolji je od oba pomenuta Enermax-a u svakom pogledu, a cena mu je bliska 1200AX u većini prodavnica...

Doomche
25.5.2011, 21:32

Malo zbunjujesh i mene, a i ostale tim povlachenjem iz shtekera, koje ima veze iskljuchivo sa efikasnoshcu napajanja, ne direktno sa njegovom snagom.

Corsair AX1200 i Seasonic X-760 su 80+ gold sertifikovana napajanja, shto znachi da ce pri opterecenju od 20%/50%/100% efikasnost biti 87%/90%/87%, respektivno, shto je fantastichno. Prevedeno na srpski, takvo napajanje pri opterecenju od 500W nece iz shtekera vuci vishe od 550W. Nijedno od njih, iako je ovo drugo 440W jache. Po tom pitanju si miran, jer efikasnije teshko da mozhe da bude, a razlike izmedju svih 80+ gold napajanja su zanemarljive, bar po meni, po pitanju efikasnosti.

Mozhe i AX850, naravno, ako bi bash "slona", AX1200 je vrlo jeftino za ono shto nudi, ali 100e je 100e, tolike razlike ne vredi osim ako cesh da pravish 3-Way SLI ili neku slichnu zverku.

superstar
25.5.2011, 21:35
imam jedno pitanje: kada se komp sam ugasi prilikom startovanja systema tj. nakon ukljucivanja kompa tako kao da nestane struje, da li je u pitanju napajanje. Prilikom paljenja mora se kabl za napajanje iskljuciti iz stuje kako bi se kuciste uopste sratovalo inace ne reaguje nakon samogasenja ako se ne iskljuci i ponovo ukljuci dovod struje, i normalno radi kada se pokrene nakon 6,7 pokusaja nadam se da sam objasnio...

aconi
25.5.2011, 21:40
Napisi koje je napajanje i konfiguraciju

superstar
25.5.2011, 21:57
ne znam koje je napajanje to je komp od drugara a konfiguracija racunara 1gb ram 3.3 ghz procesor maticna gigabyte... mislis da napajanje nije dovoljno jako da gura ostale komponente racunara ?

nerro7
25.5.2011, 22:09
Malo zbunjujesh i mene, a i ostale tim povlachenjem iz shtekera, koje ima veze iskljuchivo sa efikasnoshcu napajanja, ne direktno sa njegovom snagom.

Corsair AX1200 i Seasonic X-760 su 80+ gold sertifikovana napajanja, shto znachi da ce pri opterecenju od 20%/50%/100% efikasnost biti 87%/90%/87%, respektivno, shto je fantastichno. Prevedeno na srpski, takvo napajanje pri opterecenju od 500W nece iz shtekera vuci vishe od 550W. Nijedno od njih, iako je ovo drugo 440W jache. Po tom pitanju si miran, jer efikasnije teshko da mozhe da bude, a razlike izmedju svih 80+ gold napajanja su zanemarljive, bar po meni, po pitanju efikasnosti.

Mozhe i AX850, naravno, ako bi bash "slona", AX1200 je vrlo jeftino za ono shto nudi, ali 100e je 100e, tolike razlike ne vredi osim ako cesh da pravish 3-Way SLI ili neku slichnu zverku.

Mislimo na istu stvar, samo sam se vrljavo izrazio. :o

800-850W je di beste, jel?
Caseking ima antec, samo ne znam da li imaju taj model, nisam gledao. Kod njih može da se poruči sve što je postojalo, postoji ili ima negde na tržištu, samo treba čekati.

Preporučujete AX850 i 1200, mada ako se teži ka tome da se potrošnja smanji...onda preko 1kW ne treba ići...videćemo još. Počeo top model, odoh da gledam :D

Doomche
25.5.2011, 22:10
ako se teži ka tome da se potrošnja smanji...onda preko 1kW ne treba ići...videćemo još.

Kakva potroshnja da se smanji? Ovo mi nije bilo jasno ni u prvom postu.

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 22:29
Mislimo na istu stvar, samo sam se vrljavo izrazio. :o

800-850W je di beste, jel?
Caseking ima antec, samo ne znam da li imaju taj model, nisam gledao. Kod njih može da se poruči sve što je postojalo, postoji ili ima negde na tržištu, samo treba čekati.

Preporučujete AX850 i 1200, mada ako se teži ka tome da se potrošnja smanji...onda preko 1kW ne treba ići...videćemo još. Počeo top model, odoh da gledam :D

LOL top model. Zna se šta su prioriteti u životu :P
HCP-1200 je, trenutno, all-round najbolje napajanje na tržištu. Biće boljih, ali ne znam kada. Čekaju se Seasonic i Super Flower platinum modeli od 850+W, čekaju se čak i neki Sirtec gold i platinum modeli, osvežena CWT PUC linija, itd itd. Pitaj pošto bi ti doneli Antec HCP-1200 pa odluči.

Kakva potroshnja da se smanji? Ovo mi nije bilo jasno ni u prvom postu.

Ja sam prvi pomenuo, i mislio sam na to da proizvođači stavljaju sve veći akcenat na smanjenje potrošnje, čak su spremni i da žrtvuju nešto performansi zarad toga. Smanjenje litografije u procesorima, prelazak na gate-first ili "3D" tranzistore, i slični napreci, uglavnom doprinose jednakim ili većim performansama pri 20, 30, 50% manjoj potrošnji. I to je smer u kome se sve jasnije ide - štedljive performanse. To je odavno trend kod prenosnika a sve jači zamah ima i u desktop mašinama... Na to se misli. "Uzimam jače za buduće komponente" postaje suvišna izjava, kad znamo da ni za 5 godina neće biti procesora sa većim TDP od 125W i grafičkih sa više od 300W...

arki
25.5.2011, 22:36
http://www.conrad.de/ce/de/product/993664/ANTEC-PC-NETZTEIL-HCP-1200-W/0414020&ref=list
Evo cene za Antec:)

Doomche
25.5.2011, 22:42
Primetio sam i ja to, sve vishe izlecu 80+ Platinum napajanja i slichno, ljudi osvezhavaju cele serije napajanja zbog vishe efikasnosti. Dobar primer za sve to je Cooler Master Silent Pro -> Cooler Master Silent Pro Gold, gde su zhrtvovane performanse radi efikasnosti, ili Antec Earthwatts Green, gde je isti sluchaj. Kako god okrenesh, ljudi koji nece previshe da se cimaju oko dovlachenja (mada G ima neke akcije oko naruchivanja sa casekinga, koliko videh, shto je za svaku pohvalu) ne mogu ni da dodju do ovakvih napajanja.

Sve u svemu, ovo ima neke veze sa snagom napajanja. Poznato je da je efikasnost najnizha ispod 20%, pa i 15% opterecenja i da opada sa padom radne temperature napajanja. Logichno - sa vecom snagom napajanja se ta granica od 20% pomera nagore i samim tim je efikasnost nizha, ali sam prilichno siguran da nerro7 nije mislio na to.

Picard
25.5.2011, 22:52
2 Nepotpisani Čitalac:

Šta misliš o jačim modelima Recom-a kao što su RC-PE550Plus, RC-PE600Plus i RC-PEM500 kao i o Xilence SPS-XP500.(12)R3, SPS-XP480.(12)R3 i SPS-XP550.(12)R3? Šta je unutra i da li vrede?

Nepotpisani Čitalac
25.5.2011, 23:09
http://www.conrad.de/ce/de/product/993664/ANTEC-PC-NETZTEIL-HCP-1200-W/0414020&ref=list
Evo cene za Antec:)

Na tom sajtu je i Corsair AX1200 oko 40€ skuplji nego na caseking, pa pretpostavljam da to nije konačna cena koju bi CK.de ponudio.

Primetio sam i ja to, sve vishe izlecu 80+ Platinum napajanja i slichno, ljudi osvezhavaju cele serije napajanja zbog vishe efikasnosti. Dobar primer za sve to je Cooler Master Silent Pro -> Cooler Master Silent Pro Gold, gde su zhrtvovane performanse radi efikasnosti, ili Antec Earthwatts Green, gde je isti sluchaj. Kako god okrenesh, ljudi koji nece previshe da se cimaju oko dovlachenja (mada G ima neke akcije oko naruchivanja sa casekinga, koliko videh, shto je za svaku pohvalu) ne mogu ni da dodju do ovakvih napajanja.

Sve u svemu, ovo ima neke veze sa snagom napajanja. Poznato je da je efikasnost najnizha ispod 20%, pa i 15% opterecenja i da opada sa padom radne temperature napajanja. Logichno - sa vecom snagom napajanja se ta granica od 20% pomera nagore i samim tim je efikasnost nizha, ali sam prilichno siguran da nerro7 nije mislio na to.

A ni ja. Mislio sam isključivo na efikasniji rad komponenti sistema, ne na efikasnija napajanja... Mada se radi na oba fronta. Poenta je da ne verujem da će prosečna potreba za snagom da raste, nego će ili ostati ista ili se čak smanjiti.

2 Nepotpisani Čitalac:

Šta misliš o jačim modelima Recom-a kao što su RC-PE550Plus, RC-PE600Plus i RC-PEM500? Šta je unutra i da li vrede?

Rekoh već na nekoliko mesta, ali hajde još jedna iteracija. Recom je holandska firma, i sva njihova napajanja su Andyson. Konkretno ta tri su Andyson B serije (http://www.andysonpower.com/products_page.php?lang=en&product_no=131&serch=), modeli AD-5580N2-36, AD-5620N2-36 i AD-5520N2-36; s tim da su prve serije 600Plus modela bile F serija (http://www.andysonpower.com/products_page.php?lang=en&class_name=Power+Supply&class_no=43&st_page=0), konkretno AD-F620A2-36. Sada je F-serija rezervisana za ProEngine seriju, dok je PowerEngine B serija. U svakom slučaju solidna napajanja, negde između FSP i Enhance po kvalitetu izrade i struje koju daju. Komotno vrede toliko koliko se za njih traži, sa malom zamerkom na malom broju konektora i kratkim kablovima, doduše, za isti "zločin" je kriv i Chieftec, na primer.

## EDIT ##

Heh, dopunjeno je pitanje.

... kao i o Xilence SPS-XP500.(12)R3, SPS-XP480.(12)R3 i SPS-XP550.(12)R3? Šta je unutra i da li vrede?

To je Redwing serija, i ona je kompletno Topower. Doduše, to važi samo za R3, ranije verzije su bile Casing Macron. Generalno, platforma koju je Xilence upotrebio je ista koju je Tagan uposlio za svoja 2-Force (TG***-U33) i PipeRock (TG-***BZ) napajanja, i dosta je dobra. Rekao bih otprilike na nivou pomenute Andyson B serije. Andyson ima bolju regulaciju napona, Topower nešto niži ripple. Inače, Topower više ne radi svoja napajanja, nego ih naručuje baš od Andyson-a (doduše, oni rade elektro-dizajn), kad su u pitanju jači (700W+) modeli. Za slabije modele koriste usluge firme Forepoint/Focus, ali opet, samo za proizvodnju. Dizajnove i dalje rade sami. Sve u svemu ok napajanja, kvalitetnija od LC-Power ekvivalentne deklarisane snage, doduše ne drastično. Meni lično ne bi predstavljalo problem da mi mašinu pokreće neki Xilence ili Recom.

NIDZA bOj
25.5.2011, 23:15
To samo ako ima 5+ hard diskova ;)
30A x 12V = 360W
Ovde je priča bila samo o doticanju limita... Ne o praktičnom pristupu materiji, gde to što si rekao apsolutno stoji. Ipak ne troše struju samo GPU i CPU :)
Naravno da ne trose, al ja sam mu dao neku najsigurniju granicu, racunajuci faktor taj da ce uzeti neko napajanje srednje-nize klase.

Naravno, jedna od veoma bitnih stvari, sto si i lepo sad napomenuo jeste da kod uzimanja 1kw napajanja, koje je planirano da ide u setup koji trosi pola od deklarisane snage, bitno je gledati i efikasnost ne samo pri ful opterecenju, nego i pri opterecenju od 50,60 %. Al opet, recimo, isti racun ces dobiti na kraju godine sa napajanjem koje pri 50% opterecenju ima efikasnost 90% i ukljucenom sijalicom u kupatilu, i sa napajanjem koje pri 50% opterecenja ima efikasnost od 80% i iskljucenom sijalicom.

nerro7
26.5.2011, 0:20
LOL top model. Zna se šta su prioriteti u životu :P
HCP-1200 je, trenutno, all-round najbolje napajanje na tržištu. Biće boljih, ali ne znam kada. Čekaju se Seasonic i Super Flower platinum modeli od 850+W, čekaju se čak i neki Sirtec gold i platinum modeli, osvežena CWT PUC linija, itd itd. Pitaj pošto bi ti doneli Antec HCP-1200 pa odluči.

Ja sam prvi pomenuo, i mislio sam na to da proizvođači stavljaju sve veći akcenat na smanjenje potrošnje, čak su spremni i da žrtvuju nešto performansi zarad toga. Smanjenje litografije u procesorima, prelazak na gate-first ili "3D" tranzistore, i slični napreci, uglavnom doprinose jednakim ili većim performansama pri 20, 30, 50% manjoj potrošnji. I to je smer u kome se sve jasnije ide - štedljive performanse. To je odavno trend kod prenosnika a sve jači zamah ima i u desktop mašinama... Na to se misli. "Uzimam jače za buduće komponente" postaje suvišna izjava, kad znamo da ni za 5 godina neće biti procesora sa većim TDP od 125W i grafičkih sa više od 300W...

To mi kaži!!! Bojana mi je :D;)
A Neda :bibidu:

Mislio sam na ukupno smanjenje potrošnje komponenata, da se iste performanse postižu uz manju potrošnju, pa samim tim ne treba veliko napajanje. To sam mislio.

Mislim da bi caseking mogao da ga nabavi za oko 250-260€, obično uzmu max do 20€ za neku skuplju stvar ako moraju da je dotegle, ako je hitno (do 5dana) ako se čeka duže onda platiš koliko košta.

Da mi razjasnite nešto, da li je bolje 4-5 12V grana za 1cpu i 2-3 grafike, ili jedna grana za sve to? Hvala! (nikako ovo da provalim :( )

I još ako može, koja bi vi napajanja izdvojili kao najbolja od 750 do 1200W, onako 1,2,3,4 i 5-o mesto, po svemu, snazi, kvalitetu...?

Doomche
26.5.2011, 0:33
Da mi razjasnite nešto, da li je bolje 4-5 12V grana za 1cpu i 2-3 grafike, ili jedna grana za sve to? Hvala! (nikako ovo da provalim :( )

Pitanje na koga se i ne mozhe dati precizan odgovor, jer zavisi od napajanja do napajanja i ostalih njegovih karakteristika. U sushtini, multi-rail napajanje (vishe grana) koje je odlichno dizajnirano (dobar raspored grana i dovoljna snaga na njima, ali ne previshe snage) je bolje od single-rail napajanja, jer je bezbednije zbog vishe OCP-a.

koja bi vi napajanja izdvojili kao najbolja od 750 do 1200W, onako 1,2,3,4 i 5-o mesto, po svemu, snazi, kvalitetu...?

To je dosta veliki raspon snage, rekao bih da za to opet imash izbor u zavisnosti od snage koja ti je potrebna.

nerro7
26.5.2011, 0:45
Pitanje na koga se i ne mozhe dati precizan odgovor, jer zavisi od napajanja do napajanja i ostalih njegovih karakteristika. U sushtini, multi-rail napajanje (vishe grana) koje je odlichno dizajnirano (dobar raspored grana i dovoljna snaga na njima, ali ne previshe snage) je bolje od single-rail napajanja, jer je bezbednije zbog vishe OCP-a.

To je dosta veliki raspon snage, rekao bih da za to opet imash izbor u zavisnosti od snage koja ti je potrebna.

Hvala! To sam hteo da čujem. Znači više grančica sa po 30+ kvalitetnih A i to je to. Super.

Dobro, onda neki optimum.... 800-1000W, to je tu negde...

Nepotpisani Čitalac
26.5.2011, 1:08
Ako je napajanje kvalitetno, u praksi je svejedno da li je single- ili multi-rail.

A pitanje o rang-listi od 750 do 1200W je verovatno najteže u ovoj oblasti, jer je to raspon u kome se proizvođači "najviše trude"... U principu, Seasonic, CWT, Delta, Enermax, Super Flower, Enhance, i u manjoj meri Andyson, Cougar (HEC), Great Wall i Sirtec su ono što vredi imati. Konkretni modeli raznih proizvođača tu čine finese... Stvarno se svodi na to šta tražiš, tiši rad, više konektora, modularnost, garanciju, itd, jer u suštini, ovde nema mnogo mesta za grešku kao u rasponu 20-60€ recimo. Jedino čega se valja čuvati su škljmn proizvođači tipa Diablotek, i biće sve ok :)

Kad budeš rešio koliko novaca daješ i koju konfiguraciju napajaš, lako ćemo konkretno predložiti, u okviru prodavnica koje navedeš.

water wizard
26.5.2011, 1:12
još jedan entuzijasta koji želi 2-3 grafičke...:D

nerro7
26.5.2011, 1:14
još jedan entuzijasta koji želi 2-3 grafičke...:D
To sam naveo kao opciju, zasad samo 2 :to_care:

NIDZA bOj
26.5.2011, 1:45
Pa dobro tebe interesuje high-end segment, gde je bolje imati multi rail samo zbog OCP .
U nizem segmentu, gde pripada moj Chief je bolje imati single rail, jer tada ne moras da brines da li imas jednu granu od 20A za graficku i da li ce biti to dovoljno ili imas jednu granu od 48 A pa sve stavis na nju i ne brigas. Jer snaga koja nije iskoriscena sa v12 1 grane koja je recimo samo za graficku namenjena, nece se prebaciti na drugu granu ako zafali vec ce se sistem ugasiti. To je po meni bitnija mana multi raila kod napajanja sa granama ogranicenim na 20 A.
S tim sto su bezveze uradili to sa Chieftekom, 2 grane za cpu :facepalm i samo jedna za Gpu umesto obrnuto, al dobro sta je tu je .

nerro7
26.5.2011, 2:35
http://www.enermax.co.uk/produkte/netzteile/modu87plus.html
http://www.enermax.co.uk/produkte/netzteile/revolution85.html

arki
26.5.2011, 12:08
http://www.enermax.co.uk/produkte/netzteile/modu87plus.html
http://www.enermax.co.uk/produkte/netzteile/revolution85.html

A ovako nesto:confused: http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/index.php?StoryID=17&ProductID=212&websiteLang=de#

nerro7
26.5.2011, 12:56
Slabo je to...20A
One linkove sam postavio da pogledate...onako...

Gledam u pravcu hx1000,ax1200,maxr1200,hcp1200,st1000g..i još neki kilowtni modeli.to je definitivno. samo kilovatne predlažite, komentarišite ako hoćete...

Baš me interesuje koliko je izdržalo ovo napajanje: http://www.youtube.com/watch?v=P5hajD1kgCo&feature=related

Nepotpisani Čitalac
26.5.2011, 15:21
A ovako nesto:confused: http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/index.php?StoryID=17&ProductID=212&websiteLang=de#

Meh... BeQuiet! je FSP. Mislim, ok su to napajanja, ali ipak... Fortron je to. Moja skepsa još uvek nije razvejana :P

Slabo je to...20A
One linkove sam postavio da pogledate...onako...

Gledam u pravcu hx1000,ax1200,maxr1200,hcp1200,st1000g..i još neki kilowtni modeli.to je definitivno. samo kilovatne predlažite, komentarišite ako hoćete...

Baš me interesuje koliko je izdržalo ovo napajanje: http://www.youtube.com/watch?v=P5hajD1kgCo&feature=related

A da li te možda interesuje ovako nešto (http://www.youtube.com/watch?v=AtZdg3PvSQU&hd=1)?
Kakva apsolutna krmača...

NIDZA bOj
26.5.2011, 15:42
Ja koliko sam skapirao, Nerro oce da prikaci svoje napajanje na banderu, i onda da preko njena napajanja sporet, ves-masinu, i racunar zajedno.
Druze enermax 800w ti je dovoljno i za 6950 crossfire, iako bih ja pre isao na jednu 570gtx i core i5 2500k.

aconi
5.6.2011, 14:19
I Chieftec je poceo debelo da lazehttp://www.gigatronshop.com/napajanja/36http:// (http://www.gigatronshop.com/napajanja/36http://)
Pogledajte CTB 650

Nepotpisani Čitalac
5.6.2011, 14:33
I gde je tu laž?

aconi
5.6.2011, 15:30
Ako to napajanje daje toliko ampera za te pare ,onda je to najbolja kupovina ikad .Chieftec je tu slagao za 10 ampera po grani
A OEM je Sirtec ,prema tome nema se sta komentarisati dalje

Doomche
5.6.2011, 15:43
Ja tu nigde ne vidim lazh, takodje. Nije navedena kombinovana snaga koju mozhe da isporuchi na 12V, shto i dalje znachi da teoretski jedna 12V grana mozhe da isporuchi 30A, ako su sve ostale neopterecene, jer je tako podeshen OCP.

aconi
5.6.2011, 15:53
552w kombinovano,a Seasonic 620Gold 576w ,mislim malo morgen, a vi samo branite Chieftec

Doomche
5.6.2011, 15:58
Pa to shto je napajanje generalno loshijeg kvaliteta od Seasonica ne mora da znachi da ne mozhe da isporuchi dosta snage na 12V grani. Dobar primer za to je Cooler Master GX serija >500W.

Nepotpisani Čitalac
5.6.2011, 16:00
Ili fundamentalno ne razumeš koncept OCP i virtuelnih 12V grana, ili nisi dobro pročitao deklaraciju. Pre svega, CTB-650S je direktan re-brand ovog (http://www.highpowersupply.com/HP650G14C.html)napajanja. Sirtec nije loš OEM, i zapravo je jedan od većih igrača na tržištu, njihove usluge koristi više firmi nego što imam volje da nabrajam. Dalje, iako je svaka od tih grana deklarisana na 30A (zapravo je trip point nešto viši, oko 33A), zbirni maksimum je 46A (552W), i tu nema laži ni 1%. Ova platforma je oprobana i testirana, i baš ovaj isti model je upotrebljen kao osnova za Lian Li Silent Force 650W i Scythe Kamariki4 650W (test (http://www.technic3d.com/article-898,1-scythe-kamariki-kmrk4-p-650w-netzteil-im-test.htm)). Test 550W verzije (kao u CTB-550S) te platforme postoji ovde (http://www.hardwaresecrets.com/article/Scythe-Kamariki-4-550-W-Power-Supply-Review/762/1). Razlika je, naravno, u tome što Chief nije modularan, ali to ne igra neku ulogu u krajnjim performansama.

Da, CTB serija je odlična kupovina. Jedina zamerka Chieftec-u je što ne koristi japanske kondenzatore, već tajvanske (Teapo i OSTor), ali i oni su u redu, naročito u poslednje 2-3 godine, u toku kojih je proizvodni proces osetno unapređen.

## EDIT ##

Dok ja iskopam konkretne primere, vi izbacite još 3 posta... Polako ljudi :p

aconi
5.6.2011, 16:07
Pa to sam i rekao ako je istina to onda je odlicna kupovina ali cisto sumnjam u to,zato sto sam imao u klubu 16 Sirteca i 4 rade jos,ostalo je riknulo.Vise izdrzava Lc power.

Nepotpisani Čitalac
5.6.2011, 16:10
Sve se svodi na kvalitet hlađenja, kad je u pitanju Sirtec, a Chief kao firma koja sa Sirtecom sarađuje 10+ godina, sigurno zna to veoma dobro. Hell, čak je i Enermax uposlio Sirtec za svoja NAXN 82+ napajanja od 750W i 850W, i ona su interno skoro pa identična sa Chieftec APS-750C i 850C.

aconi
5.6.2011, 16:15
Sve je to ok ,ali u realnom radu kazem ti kakav je rezultat,barem kod mene.Onih 12 zamenjeno je za 10 Lc powera koji jos rade ,a za divno cudo 2 su zamenjena za Blueberry i isto rade vec neko vreme

Red_Devil_89
5.6.2011, 16:16
E sad sto se tice kupovine doticnog napajanja, kapiram da je u klasi sa Chieftec-om CTG-600, ali za taj cenovni rang do 65e, zar nije bolje uzeti Seasonic 500ET,Chieftec BPS-500 ili Thermaltake TR2 RX 550?

Nepotpisani Čitalac
5.6.2011, 16:22
CTB je nešto iznad CTG po kvalitetu, ali ne mnogo. Mislim da će Chief da uradi phase-out CTG serije, i da je CTB naslednik, ali ne mogu da dobijem zvaničnu potvrdu toga. Ostala napajanja koja si naveo, jesu kvalitetnija (BPS i Tt TR2-RX su CWT DSA modeli), doduše, ovde ipak imaš više snage, pri ne toliko značajno manjem kvalitetu. BPS ima NCC primary, Teapo secondary, Tt je SamXon i Teapo, Seasonic je Hitachi primarni, NCC i OSTor sekundarni. Razlika nije tolika da se odustane od veće izlazne snage. Ripple/noise je isto prilično dobar kod CTB-a, očekuješ negde oko 50% ATX specifikacije (25 mV na 3,3V i 5V; 60 mV na 12V granama) pri punom opterećenju, što je prilično dobro, naročito za taj cenovni rang. Realno najveća zamerka su kratki kablovi, nedovoljno brojni konektori, i glasan Globe Fan ventilator, kada se pređe na iznad 70% opterećenja.

aconi
5.6.2011, 16:22
Sigurno je bolje uzeti sva 3 ,mada bih ja i Lc6650 uzeo pre,em je jeftiniji em nije ni losiji,mozda je malo slabiji ali ko zna

Red_Devil_89
5.6.2011, 16:29
Znas kako, ako nekom treba vise snage nego sto daju SS 500ET ili Chief BPS 500, taj ce uzeti sigurno bar Chieftec CFT-600 ili Seasonic 520GB.;) Jer to su obicno konfiguracije sa GTX570 i slicno.

Nepotpisani Čitalac
5.6.2011, 16:34
Ovde je više išlo poređenje, možeš uzeti sličan kvalitet i istu snagu za manje, ili veću snagu za slične novce... Ma, kako god, svako će uvek imati svoje preferencije, koliko god bile (ne)osnovane. Ne tvrdim da je CTB najbolje rešenje, ali nije loše ni slučajno.

arki
5.6.2011, 23:25
Novi modeli od CorsAir AX 650w Gold i HX 1050w Silver Certified;)

Nepotpisani Čitalac
5.6.2011, 23:34
Novi modeli od CorsAir AX 650w Gold i HX 1050w Silver Certified;)

AX650 je interno Seasonic X-660. HX1050 je interno blago dorađeni CWT DSG1000V, i verujem da će zapravo uspeti da dohvati 80+ Gold u testovima, iako je deklarisan kao Silver. Isto je viđeno na HX750 i 850, koji su takođe DSG serija.

arki
6.6.2011, 13:57
AX650 je interno Seasonic X-660. HX1050 je interno blago dorađeni CWT DSG1000V, i verujem da će zapravo uspeti da dohvati 80+ Gold u testovima, iako je deklarisan kao Silver. Isto je viđeno na HX750 i 850, koji su takođe DSG serija.
Naso neki sajt sinoc ima dosta informacija o napajanjima,a i o drugim komponetima.

aconi
16.6.2011, 19:40
Evo pojavila su se Seasonicova napajanja po dobrim cenama B.G..p

vazquez
19.6.2011, 2:53
2 Nepotpisani Čitalac:

Pošto si veoma dobro upućen u napajanja, da li bi mogao da napraviš neki presek ponude do/oko 50e, to je klasa koja zanima najveći procenat ljudi, šta je po tebi tu najbolje (OK, znamo svi za Seasonic SS-400ET, ali je akcenat na drugima, LC-u i Chieftecu, a i na AXP-u). Bilo bi dobro da napišeš ono što znaš o tim napajanjima, ako nije problem.:)
Znači, opseg od ~30-50/55e otprilike.

Hoce li biti nesto od svega ovoga? Extremno me zanima, jer eto, leto je maltene pochelo, Radeon ne silazi ispod 50C (sto mi je manje bitno, a, IMO, nije uopste ni alarmantno), ali nekako ne volim kad vidim Samsunga na 40-45C, nikako manje... A budzet je ogranichen na 30-ak EUR (u planu je LC5450 ili LC5550), dakle jos jedna molba za chitaoca koji ne voli da se potpisuje... :n_klanja:

Nepotpisani Čitalac
19.6.2011, 3:44
Imao sam volju da krenem sa pisanjem tako nečega, ali uvek ima potrebe za case-by-case preporukama, generički vodič je u ovom slučaju manje koristan nego što se čini, a traži zaista mnogo vremena. Ono što ulazi u razmatranje je svojevrsna copy/paste kompilacija onoga što sam pisao, i čak što su drugi pisali a imam dozvolu da ponovim. Za to ću još videti da odradim.

Što se tvog konkretnog slučaja tiče, pominjane su već neke Chieftec GPA-500S8 varijante. Trenutno je ovo optimalno rešenje u 30€ rangu.
Čak je i ovo mnogo za to što sad imaš, Radeon HD 4770 će ti povući možda možda 80ak vati kad ga zajašiš Furmark-om i sličnim nerealnim glupostima. Athlon II X2 245 ako zatraži 60W, to je neki maksimum. Ostatak sistema uđe u 40ak vati na 12V i 50ak vati 3,3V i 5V kombinovano, najgori slučaj. Zato taj MS Industrial i uspeva da istera sve, ali Chief će biti daleko tiši i davati daleko čistiju struju, a pritom će biti dovoljan i za neki budući upgrade, ako ga bude...

vazquez
19.6.2011, 4:20
^ Thanx, bro, ali zar 4770 ne bi morao da povuche nesto vishe od pomenutih 80-ak vati? Jeste da je to prvi 40nm Radeon, ali ne bi bez razloga imao dodatni 6-pinski konektor da mu je 75W sa ploche dovoljno? I konachno, pomenuti Chief vs navedeni LC modeli??? Upgrade-a ako/kad bude bilo, bice samo zamena CPUa (+ nesto memorije), ali o tom potom...

Nepotpisani Čitalac
19.6.2011, 4:56
Ne, ne bi morao :)
Pogledaj sledeće linkove: g3d (http://www.guru3d.com/article/ati-radeon-hd-4770-review/3), ts (http://www.techspot.com/review/163-radeon-hd-4770/page12.html), thd (http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-4770,2281-13.html), hwc (http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/17320-ati-radeon-hd-4770-512mb-gddr5-review-19.html), tpu (http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/HD_4770/26.html).
Svugde je delta consumption system load - system idle. Idle za 4770 je oko 15W, a pošto barem toliko skoči CPU potrošnja (jer nijedan test ne stresira samo GPU), računaš da je load - idle veoma blizu apsolutne potrošnje kartice. 6-pin PCI-E je tu jer kartica u OC uslovima troši osetno više.

Što se tiče razlike između navedenih LC i Chief-a... Chief je entry-level CWT (Channel Well Tech). Daje nazivno 24A na 12V1, 21A na 12V2; zbirno do 396W (33A) na obe grane. Punu snagu isporučuje tik unutar specifikacije, ali do nje nećeš doći sa trenutnim sistemom ni u ludilu. Mogao bi da ideš i na jeftiniju varijantu, no, uštedeo bi 4-5 evra a izgubio tiši i hladniji rad i zategnutiju regulaciju napona.

Oba LC su low-end Huntkey, od 350 i 450W respektivno, a i to je velikodušan rejting. 5450 obećava 8A na 12V1 i 13A na 12V2, čak i u zbiru to je 252W. 5550 tvrdi 15A na 12V1 i 10A na 12V2, u najboljem slučaju, ako je zbirni rejting svih 10+15 (a obično je manje od zbira), to je 300W na 12V.

I to je pitanje kog kvaliteta je izlazna struja pod tim uslovima... Ali da bi pokretalo tu tvoju mašinu, bi. Tebi je cilj hladnija kartica, a to možeš da dobiješ samo time što će njeni VRM (moduli za regulaciju dolaznog napona) imati manje posla, što je opet moguće samo ako je napajanje kvalitetnije.

vazquez
20.6.2011, 1:57
^ Sve jasno k'o dan!!! :n_klanja: Samo jos jedna sitnica, ja sam se lichno bio zapalio za pomenute LC modele jer sam imao prilike da ih slusham (da, slusham :D) & nevezano za to sto proizvodjach kaze da pripadaju Silent seriji, stvarno su nechujni u realnom radu!!! Kakav je ovaj Chieftec po tom pitanju???

Nepotpisani Čitalac
20.6.2011, 3:31
Prilično tih. Tiši od tih LC-Power na istom opterećenju.

Nisam 100% siguran koji ventilator koristi (ali sam čuo napajanje u radu, odnosno, nisam ga čuo, iako sam slušao)... Međutim, Chieftec baš i nema neki izbor fan OEM-a, ili je Yate Loon D12SH-12, ili je Globe Fan S1202512L. YL je deklarisan na 88CFM/40 dB(A) pri 2200 rpm, a GF na 79CFM/38 dB(A) pri 2000 rpm. Pošto Chieftec ne tera ventilatore preko 9V/~1400 rpm, očekuješ da buka na full load ode na oko 30-31 dB(A), a da na 50% opterećenja bude 19-22 dB(A). Šapat sa metar udaljenosti ima rejting 30 dB(A).

vazquez
20.6.2011, 3:55
^ Lud chovek, definitivno, kazem ja... ;) U medjuvremenu sam se (online) raspitao o preporuchenom PSUu, pa sam pronashao podatak, vezano za buku, o neka 24 decibela, al' nigde nije precizno definisano da li se to odnosi na maximum or prosechno opterecenje napajanja...

Nepotpisani Čitalac
20.6.2011, 4:29
Takođe je bitno čime je mereno, u kojim uslovima (udaljenost, zvučna izolacija prostorije), i da li je to buka izolovanog napajanja, ili celog sistema, pri kojoj isporučenoj snazi itd.

Simbol dB(A) (http://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting) predstavlja A-kalibraciju očitavanja, koja prati liniju jednake percepcije (jer ne čujemo sve frekvencije jednako dobro). Cifre koje sam ja naveo važe u akustičnoj komori sa nivoom šuma od oko 14 dB (apsolutno), gde se meri samo doprinos ventilatora. Pri tome se merenja vrše sa 1 m udaljenosti, usmerenim mikrofonom. Ako bi recimo 20 dB(A) merio nekalibrisanim mikrofonom sa 30 cm udaljenosti, mogao bih komotno očitati 28 dB.

Sve je to vrlo subjektivno, povrh toga šro je teško definisati održiv standard, pa tako neki objektivno tiši ventilator može "ružnije" zvučati, zavisno od uha onog ko sluša. Ali u načelu, i YL i GF imaju maksimum na oko 500 Hz, i nekima to smeta jer im zvuči pomalo "nazalno" (kao kroz nos). Međutim, na tim nivoima zvučnog pritiska, daleko je glasniji šum vazduha koji se provlači kroz rupice na napajanju, a i tada je to duplo tiše od šapata na kontrolnom u srednjoj školi. Biće tiho, ne brini.

Aibo
22.6.2011, 20:24
Nakon čitanja par zadnjih postova, imam jedno pitanje. Već imam LC5550 sa X2 7750BE i HD4850. Planirao sam neki postepeni upgrade, mislim da ubacim prvo Phenom II X4 (overklok bih radio samo u okvirima default napona). Kasnije bih možda menjao i grafiku. Zbirno, na 12V, napajenje ima dovoljno snage za npr. X4 + HD6850 (pretpostavljam maksimalno ~250W zajedno), ali kad se podeli po granama na 10A + 15A... Koja bi maksimalna kombinacija CPU + GPU mogla da se izvede na ovom napajanju?

ivanza
22.6.2011, 20:50
Nakon čitanja par zadnjih postova, imam jedno pitanje. Već imam LC5550 sa X2 7750BE i HD4850. Planirao sam neki postepeni upgrade, mislim da ubacim prvo Phenom II X4 (overklok bih radio samo u okvirima default napona). Kasnije bih možda menjao i grafiku. Zbirno, na 12V, napajenje ima dovoljno snage za npr. X4 + HD6850 (pretpostavljam maksimalno ~250W zajedno), ali kad se podeli po granama na 10A + 15A... Koja bi maksimalna kombinacija CPU + GPU mogla da se izvede na ovom napajanju?

Ati 6850 sama povuče oko 130W u full load dok 4850 povuče 110W. Razlika je samo 20W.:kreza: Sve u svemu mislim da će napajanje izdržati ali ništa jače od 6850.

Samo bih hteo da ti skrenem pažnju na činjenicu da stock kuleri uz Phenom II X4 imaju običaj da se deru kao konji u štali. Ukoliko ti to smeta planiraj i investiciju u bolji i tiši kuler. Jedan CM 212+ bi ti rešio sve probleme.

Bez podizanja napona možeš npr. 955BE da nateraš sigurno na 3.4 ghz. Množilac na 17 i kraj priče. Možda može i na 3.6 bez dizanja napona (množilac na 18) pošto je revizija C3. Ja imam 955BE ali C2 i njemu je za 3.6 ghz (osim množioca na 18) trebao i napon od 0.025V.

Aibo
22.6.2011, 22:23
Tom logikom se i sam vodim. GPU na 12V1 a CPU na 12V2 granu i, kao, trebalo bi da bude OK. Jedino me brine to zbirno isporučivanje snage, kada i CPU i GPU povuku maksimum. Ipak, ne verujem da će bilo koje od ta dva da povuče maksimum sem ako nije na nekom stress testu.

Doomche
22.6.2011, 22:36
Od overkloka odmah odustani, ako cesh da drzhish na tom napajanju. 10A za bilo shta od to dvoje jeste premalo, pri OC-u sigurno. Procesor je relativno lako opteretiti do maksimuma, grafu malo tezhe, ali recimo vec se Metro 2033 priblizhio FurMarku pri potroshnji. Nishta ne garantuje da nece josh neshto. Ti te grane sigurno ne mozhesh opteretiti sa 10A prvu i 15A drugu istovremeno i da rade, ako su tako deklarisane.

To napajanje se lako mozhe prodati za jedno 20e. Sad je pitanje da li bi ti da ulozhish josh jedno 35-40e i da se osigurash sa SS-500ET ;).

Mozhda sa sachekash i reviziju Cooler Master GX serije (GX Bronze), da vidimo koliko koshta, mozhda bude isplativa. Dosta je kvalitetnija od prethodnika.

Aibo
22.6.2011, 22:50
Jači CPU mi je prioritet jer mi je ovaj x2 usko grlo u nekim CPU zahtevnim igrama. GPU i napajanje (eventualno) imam u vidu, ali ne u skorije vreme.

Znači Phenom x4 je u svakom slučaju veliki potrošač za ovaj LC. Dobro da se nisam izleteo. Videću šta ima od ovih sa 95W TDP, ima i tu finih procesora, računam da sa tim već nema brige.

Doomche
22.6.2011, 22:56
Uh, da, mana tih procesora je shto se loshe klokuju, inache uopshte nisu loshi. Javi ako budesh prodavao ;).

Inache, kako stoji ta plocha sa otkljuchavanjem Phenoma II? Mozhda da potrazhish u oglasima neki koji se provereno otkljuchava u x4? Ako mozhe da se otkljucha, drzhish ga na x2 rezhimu dok ne nabavish napajanje, onda samo zveknesh x4 :). Tako bih bar ja uradio.

Mislim da ti je bolje napajanje pozheljna investicija na shta god odluchish da predjesh sa tog x2 procesora...

ivanza
22.6.2011, 23:58
Jači CPU mi je prioritet jer mi je ovaj x2 usko grlo u nekim CPU zahtevnim igrama. GPU i napajanje (eventualno) imam u vidu, ali ne u skorije vreme.

Znači Phenom x4 je u svakom slučaju veliki potrošač za ovaj LC. Dobro da se nisam izleteo. Videću šta ima od ovih sa 95W TDP, ima i tu finih procesora, računam da sa tim već nema brige.

Amd Phenom II X4 955BE revizija C3 ima TDP od 95W. Maltene svi novi 955BE bi trebalo da su C3.

Kada sam malo bolje pogledao ipak bi bilo napeto sa tvojim trenutnim LC-om. Recimo da na 12V grani daje kombinovano 20A što znači 240W preko 12V grane. Sa drugih grana dodaj đuture 30W i najbolja varijanta je 270W. Ati 6850 sa 130W i gornji Amd sa 95W bi srkali pod opterećenjem cca 225W.

Bolje kupi prvo bolje napajanje pa tek onda procesor.

+1 za SS-500ET.

Uh, da, mana tih procesora je shto se loshe klokuju, inache uopshte nisu loshi. Javi ako budesh prodavao ;).

Inache, kako stoji ta plocha sa otkljuchavanjem Phenoma II? Mozhda da potrazhish u oglasima neki koji se provereno otkljuchava u x4? Ako mozhe da se otkljucha, drzhish ga na x2 rezhimu dok ne nabavish napajanje, onda samo zveknesh x4 :). Tako bih bar ja uradio.

Mislim da ti je bolje napajanje pozheljna investicija na shta god odluchish da predjesh sa tog x2 procesora...

Svi dobro znamo da Phenom II nije kao Sandy bridge koji se inače overklokuje kao šuntav ali imam utisak da Aibo nema nameru da juri svetske rekorde u OC-u.:rolleyes:

Ploča koju ima poseduje SB750 što znači da verovatno podržava otključavanje.

Nema potrebe da se mlati za traženjem procesora koji će sigurno da se otključa u X4 jer niko ne može da mu garantuje da će uspeti da nađe takav procesor u momentu kada i ako ga bude tražio.

Doomche
23.6.2011, 0:06
Kombinovana snaga na 12V mu nije toliki problem. Ako je njemu CPU i plocha sa sve PCI-E slotom na 12V grani od 10A (rachunajmo 12 jer nikad nije tachno deklarisano), on to lagano mozhe probiti uz jachi procesor.

A za overklok nisam rekao za Phenom II, vec za 7750BE koji on trenutno ima, imaju prilichno jadan potencijal i pored dobrog startnog takta. Preko 3.4 Ghz nece maltene nijedan.

Za proecsor... nishta ga ne koshta da potrazhi po oglasima, ima ih chesto. Svakako ce jeftinije proci.

Aibo
23.6.2011, 0:52
Prisetio sam se nečega. Ja sam i ovaj 7750 otključavao ne 4 jezgra (jedan od vrlo retkih primeraka), i radio je potpuno normalno što se napajanja tiče. Ne znam koliko troši Phenom I sa 4 jezgra na 1.265V (što je u principu bio) ali je radio na istom ovom napajanju.

Kad mi je riknula TA790GXB, vratili su mi iz servisa sa GXBE modelom i tada više nije videla 4 jezgra. Nisam previše mario jer se ionako nisu uvek boot-ovala kako treba a i grejala su se dosta. Poenta je da sam ipak imao Quad Phenom na kratko i da ga je napajanje držalo na Prime95 i u nekim igrama.

Pošto napajanje ipak stari, ne bih da rizikujem. Videću neki polovni 720BE, kontam da može da se klokne osrednje na default naponu i tako sam miran što se napajanja tiče. Ali idući put se definitivno ne zezam sa polu-kinezima i kvazi watima... tad sam bio mlad i neiskusan. :)

@Ivanza
I 955 C3 stepping (http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom%20II%20X4%20955%20Black%20Edition%20-%20HDZ955FBK4DGM%20(HDZ955FBGMBOX).html) ima 125W TDP. To je 965 spušten sa 140W na 125W. Ni na jedan drugi mislim da nije uticalo.

Aibo
5.7.2011, 18:56
Koliko godina rada se može očekivati od napajanja više klase? Recimo, skoro je polovan Antec Phantom 500p mogao da se kupi za 4000din, van garantnog roka, pa je pretpostavljam već solidno radio. Specifikacije su vrhunske, koliko sam na netu video, a cena novog je bila oko 200$. Da li je realno očekivati da služi lepo još koju godinu? Računam na vrlo kvalitetnu elektroniku u napajnju te klase.

Doomche
5.7.2011, 19:24
Vishe klase? Teshko. Kombinovano ne daje vishe od 330W na 12V (27.5A), ima Fuhhjyy (ili kako vec) kondenzatore, a sam CWT dizajn napajanja je prilichno mator. Fan menadzment i efikasnost su jedine stvari koje su stvarno dobre kod tog napajanja.

Nepotpisani Čitalac
5.7.2011, 19:26
Phantom nikako. U pitanju je CWT Congo platforma, koja je krcata faličnim Fuhjyyu kondenzatorima. Kako je Phantom semi-passive, to je ogroman problem, jer su ti kondenzatori ticking time-bomb. Slobodno pretraži net za "Antec Phantom fail" ili sličnim, pa vidi šta su vlasnici prijavljivali...

CWT je posle fijaska sa Phantom failure rate brojevima malo doradio Congo platformu, i osim sitnih izmena u layout-u i malo drugačijih ispravljača na sekundaru, upotrebio Teapo kondenzatore na sekundaru, a Panasonic (Matsushita) na primaru... Međutim, koliko mi je poznato, Antec je obustavio otkup Congo platforme pre ove izmene.

Ako staviš eksterno kontrolisani ventilator na Phantoma, i postaraš se da ne prestaje da se okreće, a da provlači vazduh preko kondenzatora unutra, potencijalno možeš imati odlično napajanje. Phantom ima nizak ripple i odličnu regulaciju napona, plus je sposoban da isporuči punu deklarisanu snagu, tako da je dobro napajanje, osim što je nepouzdan zbog Fuhjyyu prevare...

U ovom konkretnom slučaju, gde ne znaš koliko dugo je napajanje radilo i u kojim temperaturnim uslovima, to je mačka u džaku, i sva je šansa da neće raditi ni pola godine kako treba.

I na kraju, to polovno košta 4000 din, a SS-400ET imaš za ~4200, koji je moderniji dizajn, APFC, kvalitetnije komponente, 3 godine garancije, i gotovo jednako sposobno po pitanju sirove snage (a sposobnije na 12V)... Ja bih Phantoma, iako je prelep, ipak preskočio.

FrankRibery
5.7.2011, 20:02
O kakvim platformama ti pricas????

Aibo
5.7.2011, 20:30
Ok, dobro se nisam istrčao da uzmem (tj. nisam imao para :)). Mislio sam da toliko visoka cena garantuje i visoko kvalitetan dizajn, kondenzatore... Ali očigledno to nije garancija.

Picard
11.7.2011, 14:26
Nepotpisani, šta misliš o review-ima koje radi KitGuru? Pala mi je u oči razlika u rezultatima testiranja XFX Core od 450 i 550W: JG (http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story2&reid=224) vs KG (http://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/xfx-pro-series-450w-and-550w-power-supply-review/6/). Da li je JG samo dobio lošiji primerak ili se radi o razlikama u samim testiranjima?

EDIT:

KG je manje opterećivao 3.3V i 5V:

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story4&reid=225

Nepotpisani Čitalac
11.7.2011, 15:02
Zardon zna šta radi, s tim da se povremeno zapitam o ripple/noise rezultatima koje dobija. Ok, zaokružuje ih na najbližih 5 mV, ali ponekad potpuno promaše "ballpark". Kapiram da je svaki primerak nekog napajanja ipak zver za sebe, i da ne mogu svi identično da se ponašaju, pa opet... No, generalno su review-i dobri, pouzdani i kredibilni, iako momak ima još mnogo da nauči o OEM-ima, platformama itd :)

Što se tiče razlike u rezultatima, tu je jonny "pogrešio", i već smo ga kritikovali na forumu u par navrata, zbog nerealističnih opterećenja na 5V i posebno 3,3V granama. Pa kakav RAM treba da imam da bi ta grana došla do preko 10A? Tipičan RAM vuče 1-2A čak i na najzategnutijim podešavanjima, trebala bi mi SR2 ploča i 8 stickova da to opterećenje u sintetičkom testu ima smisla...

No, ovde je prvenstveno bitna 5V grana. Kako su Core 450 i 550 group-regulated, odnosno 5V i 12V grane imaju zajedničku regulacionu zavojnicu, one su u međusobnoj sprezi. Povećanje opterećenja na jednoj grani dovodi do pada napona na istoj, a do rasta napona na onoj drugoj. Očekivao bi da taj odnos bude 5/12, i obično jeste. Odnosno, ako hoću da mi se napon linearno skalira na obe, amperaža mora biti u tom odnosu. Problem nastaje kad ja opteretim 12V granu sa 30A (što je vrlo realistično u modernim mašinama), pa to zahteva 12,5A na 5V grani... Za tako visoko opterećenje mi treba 4+ drive RAID5 niz na dedicated kartici + gomila USB uređaja, pa da posrču išta blizu toliko. Tipično, u full load situacijama, moderna mašina traži svega 5-6A na toj grani. Zbog toga mnogi proizvođači na poseban način namotavaju 5/12 zavojnicu, tako da odnos zavisnosti bude 1/5 ili čak i manji, viđao sam i 1/7, tako da se spreči neželjeni rast 12V napona. Ovo sistem ostavlja slabim na težak 5V crossload, ali opet, to je nerealističan scenario, tipičan za servere, u koje svejedno ne idu consumer-level group-reg napajanja...

Sakiboj
14.7.2011, 8:23
Imam neko Rex napajanje 350W koje je ima 20 pina na kabli a ja hocu da uzmem plocu MSI G31TM-P21 b koja ima 24 pina za ubadanje :D

Dakle zanima me jel ce moci to napajanje na toj ploci?

MacGruber
14.7.2011, 8:39
То напајање баци у реку пре него што ти хаварише нешто.

Sakiboj
14.7.2011, 8:59
Potrebno mi je samo da komp radi, nista zahtevno, za surf, valjda toliko moze?

MacGruber
14.7.2011, 9:00
Ја се не бих играо, коју конфу треба да тера?

Sakiboj
14.7.2011, 9:02
cpu e2160 i mozda graficku 8600gt a i ne mora posto ima integrusu

MacGruber
14.7.2011, 9:06
Мислим да је то премало за ту конфигурацију, са интегрисаном би ишло. Ако се не варам тај Рекс је има 16а на +12v линији.

Гледај да одвојиш нешто мало кеша и узмеш ово

http://itsvet.com/proizvod/lc-power-...supply/204/416 (http://itsvet.com/proizvod/lc-power-lc500h-500w/comp_comp_powersupply/204/416)

а ако хоћеш да уложиш који евро више онда
http://itsvet.com/proizvod/chieftec-...rsupply/48/680 (http://itsvet.com/proizvod/chieftec-iarena-gpa-500s8-500w/comp_comp_powersupply/48/680)

и миран си на дуже стазе

Nepotpisani Čitalac
14.7.2011, 10:32
Tsj REX može samo da sanja 10A na 12V... ima dve obične 3A diode povezane paralelno. Već na 6A je ripple/noise ubitačan. Baci to smeće i nemoj se igrati sa životom svojih komponenata.

Sakiboj
14.7.2011, 14:09
Meni sljako na strom kompu bez problema, nikad mu nista nije falilo

MacGruber
14.7.2011, 14:12
Срећно онда :)

Luka Filipovic
14.7.2011, 14:12
Meni sljako na strom kompu bez problema, nikad mu nista nije falilo

Sto ne znaci da sutra nece da crkne i da odvuce ostale komponente na vecna lovista

Sakiboj
14.7.2011, 14:48
A nije mi jasno, jel je 350W slabo za to sto hocu ili jednostavno napajanje je kantastrofa?:)

Luka Filipovic
14.7.2011, 14:54
A nije mi jasno, jel je 350W slabo za to sto hocu ili jednostavno napajanje je kantastrofa?:)

Slabo,katastrofa

Nepotpisani Čitalac
14.7.2011, 15:01
350W bi bilo dovoljno, kada bismo pričali o Seasonic, Delta, CWT, Enhance, Sirtec, pa čak i FSP, AcBel ili čak Andyson proizvodu. Ovo je Key Mouse Electronic, notorni kineski dubroštanc, i njima ne verujem da to napajanje može i 200W da isporuči kako valja.

MacGruber
14.7.2011, 15:02
+ и ако се узме чињеница да је то напајање арчено годинама и знатно је слабије него кад је било ново.

Sakiboj
14.7.2011, 15:10
Pa ja stvarno ne znam ali nikad nisam imao problema, cak su ljudima riknjavali kvalitetnija napajanja a ovo radilo svaki dan, nestajalo je struje, grmljavine i nije mu nista

Picard
14.7.2011, 15:13
Samo zato što si imao mnogo sreće ...

Nepotpisani Čitalac
14.7.2011, 15:16
Sun Pro i Leadman prave neka od najizdržljivijih napajanja... Imao sam prilike da vidim nekoliko njihovih spektakla koji su ubili matičnu, a nastavili da rade... Key Mouse nije posebno poznat po tome, ali svejedno: To što nije crklo, ne znači da radi kako treba. No, svako je kovač svoje sreće.

Sakiboj
14.7.2011, 15:17
Da ili mi mislimo da je to kinez a ustvari ono neka high tech thingy

Nepotpisani Čitalac
14.7.2011, 15:19
Uvek možeš da otvoriš napajanje i fotkaš unutrašnjost. Svejedno nije pod garancijom. To će odagnati svaki trag sumnje da bi to moglo biti kvalitetno napajanje. Do tada, molim te, uzdrži se od trolovanja.

Sakiboj
14.7.2011, 15:20
Mislim da gresis oko kovanja srece u ovom slucaju, ipak to zavisi od onoga sto isporucuje el energiju i na zalost napon varira nekad podosta

Sakiboj
14.7.2011, 15:21
Uvek možeš da otvoriš napajanje i fotkaš unutrašnjost. Svejedno nije pod garancijom. To će odagnati svaki trag sumnje da bi to moglo biti kvalitetno napajanje. Do tada, molim te, uzdrži se od trolovanja.

OK, izvinjavam se na tzv trolovanju, idem da ga fotkam pa da okacim

Sakiboj
14.7.2011, 15:54
evo slika

http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0015.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0016.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0017.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0018.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0019.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0020.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0021.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0022.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0023.jpg
http://i1085.photobucket.com/albums/j432/sakiboj/Napajanje/Photo-0024.jpg

Luka Filipovic
14.7.2011, 16:25
Evo kvalitetnija slika koju sam uspeo da nadjem
http://www.limundo.com/slika-4223442x640.jpg

Sakiboj
14.7.2011, 16:38
Moje je atx 12V PL-350

water wizard
14.7.2011, 16:44
ove mutne slike možeš da obrišeš, ima i onih koji imaju spor internet ili plaćaju po kilobajtu..

Nepotpisani Čitalac
14.7.2011, 16:46
Slike su mutne, ali potrudiću se.

Ajmo redom. Tranzitni filter - dva + jedan Y kondenzatora. Norma je četiri Y, dva X, dve zavojnice. Primarni kondenzatori HEC (katastrofa), ispravljački most - četiri diode, dve od 3A, dve od 2A. Pošto u Grecovom mostu najmanji element odlučuje o snazi mosta, uzimam 2A. U teoriji, to je dovoljno za naše uslove, jer 2A * ~220V = 440VA, uz efikasnost od ~70% i aproksimaciju na jednosmernu struju, to je ~310W (predvideo sam da napajanje ne može ni 200, so far - so good). Koliko vidim, dva paralelna NPN JFET tranzistora u polumostu vrše primarno ispravljanje, plus još jedan za voltage doubler kolo, zbog selektora ulaznog napona. Ne vidim koji su konkretno, ali svejedno je - dovoljno je da su sposobni za ~6A u kontinualnom i ~10A u pulsnom modu, na ~50°C, i da sve radi. Glavni transformator mmmožda može da preživi 300W kontinualno. onaj najmanji u sredini je verovatno za stand-by, dok je onaj desno, verujem, izolacioni. Mogli su koristiti optocoupler-e, uštedeli bi još malo. Koliko vidim, sekundarni ispravljači su jedan Schottky u TO-220 pakovanju, najverovatnije ultra-popularni SBR30C45, i najverovatnije je taj zadužen za 5V granu. Još dva integrisana diodna ispravljača su vidljiva sa druge strane, vrlo verovatno MOSPEC, jedna ultrafast 16A dioda za 3,3V i jedna 12A fast-recovery za 12V, ako imaš sreće, a 6A ako nemaš. Za stand-by 5V vidim samo jednu poveliku diodu, 3 ili 4A, što je, priznajem, dovoljno. Filter kondenzatori na sekundaru su Asia'X, što je pod-brend firme Fuhjyuu (opet, katastrofa), i ima ih čak šest, zapanjujuće. Cela stvar ima jednu jedinu regulacionu zavojnicu, na koju su namotani izvodi sa 3,3V i 5V i 12V. Divota. Vidim i dve uspravne zavojnice, što znači da je filtracija sekundara izvedena kroz pi-filtere, verovatno za 3,3V i 5V. I na kraju, vidim samo jedan usamljeni termistor, koji je direktno na naletu vazduha iz ventilatora, umesto da je zakačen na hladnjak sekundara. On je zadužen za zaštitu od pregrevanja, a tu gde stoji - baš i ne radi svoj posao. Upravljačko kolo, ne vidim koje je, ali nije ni presudno, vidim da je OVP zaštita izvedena diskretnim otpornicima i kondenzatorima. Ko zna, možda podržava i UVP, ali iskreno sumnjam u to.

Sve u svemu, blagi užas, tiha jeza...

Sakiboj
14.7.2011, 16:50
Znaci ukratko da probam pa ako oce oce

water wizard
14.7.2011, 16:54
Bez grafičke, samo integruša... grafičku kad nabaviš neko od 1500-4000 din
Ako nešto crkne, sam si kriv..

Sakiboj
14.7.2011, 16:58
Neko mi rece da ce moci ali max 8600gt

water wizard
14.7.2011, 17:02
pa dobro, :facepalm ako nešto crkne krivi nekog, rečeno je da ne može ali pokušavaš da nas ubediš da može ?
Tvoj kompjuter, što se mene tiče možeš i da ga baciš :ciao:

Sakiboj
14.7.2011, 17:05
Ne pokusavam nikoga da ubedjujem samo kazem, ne moras biti cinican

aconi
14.7.2011, 17:07
Rex power je proizvod firme KME. Sve je receno

Sakiboj
15.7.2011, 10:10
A jel bi moglo mozda ovo napajanje

http://www.neobit.si/?a=artikel&Artikel=75134&NazivArtikla=Tecnoware+Single+Fan+12+420W+ATX+napa jalnik

MacGruber
15.7.2011, 10:15
Где ископаваш тај ђубар?

Ево ти крајње буџет напајање испод којег не би требао да идеш

http://itsvet.com/proizvod/lc-power-lc420h-12-420w/comp_comp_powersupply/204/452

Sakiboj
15.7.2011, 10:48
Sto djubre? U Sloveniji nemaju kinesku robu kao kod nas, ovo je britansko napajanje

OK, jel moze ovo

http://www.neobit.si/?a=artikel&Artikel=33514&NazivArtikla=NAPAJALNIK+SILENTPOWER+LC420H-12+V1.3+420W+BULK

slicno kao ovo sto si ti predlozio

MacGruber
15.7.2011, 11:09
Sto djubre? U Sloveniji nemaju kinesku robu kao kod nas, ovo je britansko napajanje
:to_care:

OK, jel moze ovo

http://www.neobit.si/?a=artikel&Artikel=33514&NazivArtikla=NAPAJALNIK+SILENTPOWER+LC420H-12+V1.3+420W+BULK

Пазари то и миран си.:ciao:

Sakiboj
15.7.2011, 11:14
Ne nego sam ja nasao, burazer mi je u sloveniji a pravo da ti kazem pre cu verovati Zmagu nego nasima, zato i gledam tamo jer ce me ovde sigurno neko za.....i, takav smo narod ali se slazem da je LC mama, imam ja vec LC, nego koja je razlika izmedju onog sto MacGruber predlozio i ovo sto sam ja

I stvarno ne znam zasto lupanje u vugla, niko nije rodjen naucen

MacGruber
15.7.2011, 11:22
ne nego sam ja nasao, burazer mi je u sloveniji a pravo da ti kazem pre cu verovati zmagu nego nasima, zato i gledam tamo jer ce me ovde sigurno neko za.....i, takav smo narod ali se slazem da je lc mama, imam ja vec lc, nego koja je razlika izmedju onog sto macgruber predlozio i ovo sto sam ja

http://www.neobit.si/?a=artikel&artikel=33514&nazivartikla=napajalnik+silentpower+lc420h-12+v1.3+420w+bulk

i stvarno ne znam zasto lupanje u vugla, niko nije rodjen naucen

Ја бих рекао да је у паковању само разлика или грешка у опису пошто на сајту ЛЦ-а стоји само ова булк верзија.

vazquez
24.7.2011, 2:52
Što se tvog konkretnog slučaja tiče, pominjane su već neke Chieftec GPA-500S8 varijante. Trenutno je ovo optimalno rešenje u 30€ rangu.

Samo 2-3 rechenice, mozda ce nekome znaciti... Napajanje je, na prvu loptu, zgodno samo tako, hladno k'o guja, tiho, naponi stabilni kao Trepcha pre inflacije... Dovoljno sam rekao, necu da ga hvalim previse da ga ne ureknem!!! ;)

Iako sam svestan cinjenice da je iluzorno komentarisati (bar u pozitivnom kontekstu) o PSUu posle samo par dana koriscenja, zasad, barem u cenovnom rangu kojem isto pripada, apsolutna i bezrezervna preporuka za iArenu!!! :alealeee:

salesam
25.7.2011, 1:32
Po meni to je prva stvar na kojoj ne treba stekati sto uglavnom vecina ljudi radi. Skupi lovu i kupi neko koliko toliko pouzdano napjanje, ono je cuka tvog sitema, a znas sta se desava kad cuka stane, vise nista nije vazno.

Asmodeus
26.7.2011, 0:23
Da li je napajanje SS-400ET dovoljno za core i3 2100 ili 965BE, u kombinaciji sa 6870 (možda i GTX 560 ti, videću) grafikom i 4GB rama i jednim klasičnim HDD-om.
Mašina neće biti klokovana, tako da me zanima da li će pri full opterećenju biti dovoljno SS-ovih 400 vati. Možda ću kasnije, za godinu, dve, ubaciti jači sandy bridge procesor, ako se odlučim za tu platformu.

Nepotpisani Čitalac
26.7.2011, 0:28
Moglo bi. Na teoretski maksimalnom opterećenju svega bi bilo čupavo, ali to se u svakodnevnoj primeni prosto ne događa - ta situacija može da nastane samo pokretanjem nekoliko benchmarka paralelno. I to one vrste projektovane da stresira komponente do apsolutnog maksimuma.

Asmodeus
26.7.2011, 0:35
Ne bih ga ja stresirao. Koristio bih ga za igre, povremeno video ili 3D rendering, rad u CAD okruženju, podizanje virtuelnih mašina itd. Nemam nameru da ga stresiram, već želim pouzdan, relativno snažan i tih računar. Planiram da uzmem ovo u WinWin-u jer imaju za par dana akciju od 10% popusta, pa će me mašina izaći poprilično jeftino, oko 47k dinara, a nemaju SS napajanje od 500 vati na stanju, nego samo ovo, a ne daju mi se pare na preskupa napajanja.
Čitao sam tvoje postove i vidim da si poprilično upućen u problematiku, na osnovu kojih sam shvatio da ljudi nepotrebno troše pare na napajanja.
Imaš li neki predlog umesto ovog SS-a (4000 dinara), da nije mnogo skuplji?

water wizard
26.7.2011, 2:04
hehe, ne bih baš rekao da ljudi nepotrebno troše pare na napajanja.. to što on predlaže za mid range konfiguracije od 400W je u redu, ali ipak za neke jače mašine tipa GTX560Ti i slično već nategnuto,a od malo viška glava ne boli, naročito ako planiraš kasniji upgrade kao što kažeš.. ne valja ako zafali, pa moraš da kupiš posle jače..:rolleyes:
Naročito ako želiš pouzdan, relativno snažan i tih računar..

MacGruber
26.7.2011, 8:22
Хмм што се коцкати кад за само 1500 динџи више има 500-ка? То пазариш и служиће те дуги низ година, док ћеш овако сво време бити на некој граници

Nepotpisani Čitalac
26.7.2011, 9:08
500W model daje 4A (48W) više na 12V grani - i nije neki veliki skok. Ako mu zaista samo toliko fali sa 400W modelom, onda će i 500W model raditi blizu maksimuma, zar ne?

TDP nije potrošnja. TDP je po definiciji očekivana termalna disipacija u okviru očekivanih performansi hardvera. Primećujete da čitave serije procesora imaju isti TDP, od modela na 2,7 do modela na 3,3 GHz. Kako je moguće da troše jednako? Nije. Pritom, čak ni najbrži model ne povlači ni blizu TDP-a... Ono što je realnost TDP oznake, nasuprot onome što joj je definicija, je maksimalna moguća potrošnja pti 100% opterećenju. Ali ne 100% u task manageru ili nekom monitoring programu, nego 100% u smislu svaki mogući logički podsistem u okviru procesora (bilo grafičkog ili centralnog) radi punom parom istovremeno. Praksa je pokazala da je to jedini način da se potrošnja i TDP (skoro) izjednače...

GTX 560Ti ima peak potrošnju oko 200W, kao i neki modeli HD6870, zavisno od radnog takta. Pri tom, taj peak se javlja vrlo retko, kao momentalni spike. Sve ukupno, vreme provedeno u tolikoj potrošnji ne prelazi 1% od ukupnog vremena provedenog u radu (puno softversko opterećenje).

Worst-case scenario: Potrefe se spike CPU i spike GPU-a, pa imaš oko 120W CPU potrošnje i oko 200W GPU potrošnje, plus 50ak vati ostatka sistema, i još uvek si u dozvoljenim granicama, bez problema.

Asmodeus
27.7.2011, 13:17
Ako ne bude imao SS, da li je ovaj chieftec dovoljan:
CTG-500-80P (http://www.chieftec.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=449&Itemid=689)

Nepotpisani Čitalac
27.7.2011, 16:13
Bio bi dovoljan, s tim da bih ja za te novce radije pokupio CHP-500A (http://itsvet.com/proizvod/chieftec-chp-500a-500w/comp_comp_powersupply/48/364), nešto je kvalitetniji, plus malo jači na 12V grani. Isto je Sirtec kao i CTG, samo malo drugačija platforma...

Red_Devil_89
27.7.2011, 16:41
@Nepotpisani Citalac

Kakav je Chieftec CTG/CHP 500 u odnosu na AXP Simple Power 630, da li je bolji ili losiji, posto su u istom cenovnom rangu?

Nepotpisani Čitalac
27.7.2011, 21:09
Pitaš za sebe ili za druge? O AXP 630 sam već pričao, no, hajde da to i ovde prenesem... U pitanju je Super Flower dizajn, stariji Passive PFC, ATX 2.01. Evo i par sličica: 1 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/57-finterior1.jpg), 2 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/58-finterior2.jpg), 3 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/59-finterior3.jpg), 4 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/60-finterior4.jpg), 5 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/61-finterior5.jpg), 6 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/62-finterior6.jpg), 7 (http://www.islabit.com/wp-content/imagenes/raul/nox_urano2_630w/63-finterior7.jpg). Na slikama je Nox Urano II, ali on je bukvalno identičan sa AXP Simple Power 630, sve do poslednjeg napisa na štampanoj ploči. Tranzistori komotno imaju snage za ono što je obećano, 24A @ 3,3V , 32A @ 5V; 3,3V + 5V = 200W max. 38A @ 12V (456W) max. Ove cifre postiže u potpunosti unutar ATX specifikacije. Efikasnost je 72-78%, što znači da se pri većim opterećenjima ume dobrano zagrejati.

Chief je ipak moderniji proizvod, ali AXP nije loš.

Red_Devil_89
27.7.2011, 21:11
^Pitam ovako, posto su napajanja u istom cenovnom rangu, cisto da se vidi sta je bolji izbor.

Nepotpisani Čitalac
27.7.2011, 22:13
Pa, što se toga tiče, AXP je neefikasan i manje otporan na padove napona i neregularnosti u naponskoj mreži, zato je Chief bolji izbor. Inače, tu su oni negde po regulaciji napona i ripple/noise performansama. Chief je i malo dugovečniji, oni kondenzatori što liče na NCC u AXP-u su zapravo ELCON, nisu baš top-pick... Chief, standardno, ima Teapo.

Doomche
1.8.2011, 20:15
Heh, izgleda da me krenulo sa unishtavanjem dobrih napajanja :mad:. Posle XFX-a, pre par dana je, izgleda trajno, ispustio dushu Antec Earthwatts 500W.

Nije radilo jedno mesec dana, dok sam bio na odmoru, vratio se, ukljuchio u shteker, i vec na ukljuchivanju prekidacha na napajanju je procvrchalo, chak ni do cold boota nije stiglo. Shto je josh gore, izgleda da je malo isprzhilo i plochu jer backpanel ne radi sa drugim napajanjem (prijavljuje USB overcurrent i ne vidi tastaturu niti napaja ethernet), ali to cu zakljuchiti tek kada dobijem ispravno i krshteno napajanje jer je ovo probano na nekoj starudiji koja je malo bolja od prosechnog kineza, a izguglah da su takvi problemi izazivani i napajanjem, dodushe retko.

Odneo u Gi, ne znam da li ce mi uvazhiti garanciju, koja je na samo napajanje 3 godine, dok je na kucishte 1 godinu, ali ovo napajanje je doshlo uz kucishte... sad koje je od ovo dvoje - ne znaju ni oni. Rekli su da cu bez problema dobiti novo napajanje, ako je ovo u kvaru i u garanciji, shto je korektno.

Sad blejim na matorom rachunaru koji je dopremljen iz Uzhica :paranoia:.

reckless
3.8.2011, 21:05
i3 2100
h61m-p23
2x2gb

Koje napajanje je dovoljno za ovu konfu? Nista fancy.. cisto da nije neki kinez

Doomche
3.8.2011, 21:15
Ako se nece nadogradjivati dodatnom grafikom, i jedan LC Power 420H-12 od <2000 dinara ce zavrshiti posao.

Ako bi otishao na kvalitet, potrazhi Seasonic SS-400ET, dovoljan i kasnije za neku solidnu grafiku, a nije preterano skup.

mica1709
6.8.2011, 8:47
Šta mislite o Ultron napajanjima? Kakvog su kvaliteta? Konkretno me interesuju sledeći modeli:SILENTFORCE Model:UN650s 650W, SILENTFORCE Model:UN550s 550W i GREENFORCE Model:UN550G 550W. Takodje me interesuje i MS-TECH Model:SP-680 680W. Koliko koštaju nova i koliko bi vredelo platiti za polovna?

Picard
17.8.2011, 13:39
LC Power LC7600 V2.3 X-Type review (http://www.pcaxe.com/hardver/napajanja/lc7600-x-type)

Red_Devil_89
17.8.2011, 13:48
^Al su nasminkali ovo napajanje.:D Sad sam video cenu, 60e, da li vredi toliko?

MacGruber
17.8.2011, 14:52
Dobro si rekao nasminkali :) Iznutra deluje identicno kao moj Corsair VX550/CWT OEM, deluje kvalitetno ali 60eur batice.. za te pare cu pre neko modularno.

Red_Devil_89
17.8.2011, 14:57
^Unutra je Andyson. A i realno za ove pare modularno napajanje tesko da moze da se nadje, tj ima Recom PEM500, ali mi se cini da je ovo bolje.

MacGruber
17.8.2011, 15:00
Nisam zagledao, kome treba modularno nije bolje :D

Doomche
17.8.2011, 15:20
Pa za 60e se i necesh odusheviti nechim modularnim. Mrzelo me da gledam onaj video, pretpostavljam da je Seasonic SS-500ET i dalje bolje napajanje, iako je LC Power nashminkan. Distribucija i snaga 12V grana govori da ce sve shto radi na LC Poweru raditi i na Seasonicu.

Picard
17.8.2011, 15:22
2 Mac:

Koje modularno imaš za te pare? Pomenuti Recom PEM500 i THERMALTAKE TR2 RX 450W W0146 i to je to, a oba su ispod ovoga.

nerro7
18.8.2011, 0:30
2600k
GA-Z68X-UD7
gtx580
8gb 1600
5hdd green 1ssd
u planu je vodeno..

šta treba za ovo?

p.s. nabavlja se vani

Doomche
18.8.2011, 0:38
Ako se nabavlja napolju, onda mozhe da legne recimo Seasonic X-760, Corsair AX750 ili Antec High Current Pro 750W, Super Flower Golden Green 800W ili tako neshto. Samo, uzimanje te ploche za single-gpu setup je bacanje para. Mada, uzimanje te ploche je svejedno bacanje para :D.

nerro7
18.8.2011, 0:54
Ako se nabavlja napolju, onda mozhe da legne recimo Seasonic X-760, Corsair AX750 ili Antec High Current Pro 750W, Super Flower Golden Green 800W ili tako neshto. Samo, uzimanje te ploche za single-gpu setup je bacanje para. Mada, uzimanje te ploche je svejedno bacanje para :D.

seasonic i cors može, ostalo teško...nema ih baš na svakom ćošku.
sve je već na stolu, sutra-prekosutra stiže kućište, ubićete ako vam kažem koje je, čeka se napajanje i da se prelomi oko hlađenja.

Doomche
18.8.2011, 1:01
Preko grane se sve ovo mozhe lako nabaviti, sem mozhda Super Flower i sve predstavlja fenomenalno reshenje, svejedno je shta cesh. Opet mislim da je takva plocha totalno nepotrebna, a ja josh nikad ne zakidam na plochi :paranoia:.

Nepotpisani Čitalac
18.8.2011, 11:41
Andyson F serije. Mediokritet, ali za te pare je ok izbor... S druge strane, ~60€ kupuje i izvesna Seasonic i Chieftec napajanja koja su prilično dobra konkurencija ovome.

arki
11.9.2011, 9:37
Dali moze X-660(ss-660km) da fura ovu konfu iz mog Profila?

amdx2
11.9.2011, 10:59
Naravno da moze!

ivanza
11.9.2011, 12:35
arki :
Dovoljno je reći Seasonic X serija i svaka negativna dilema tu prestaje.:D