PD KUTAK<>
042010<><>

Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu

I za decu i za roditelje

Kako zaštiti dete od loših uticaja na Internetu

Današnji roditelji tinejdžera imali su otprilike isto toliko godina kao i njihova deca kada su prvi put videli ili čuli za kompjuter. A današnji klinci prvo su naučili da koriste miša, pa su tek onda prohodali. Stoga je sasvim normalno da mladi naraštaji znaju mnogo više o računarima i Internetu od svojih roditelja. Međutim, daleko od toga da znaju sve – baš suprotno, potpuno su nesvesni opasnosti koje se kriju na Mreži. Sećate se kako su nam roditelji dok smo bili mali govorili da ne smemo da uzimamo čokoladu od nepoznatih čika? Sada takve čike prilaze deci putem Interneta, ali prerušene u superkul bate i seke koji bi baš voleli da se upoznaju sa „drugarima”.

Potpuno efikasan sistem zaštite dece na Internetu, nažalost, ne postoji. Možda ste pomislili da ćete problem rešiti tako što ćete svom detetu zabraniti da koristi kompjuter i Internet, ali će ono otići u najbližu igraonicu ili kod nekog druga i pristupaće sadržajima bez ikakve mogućnosti da vi to saznate. Smatramo da je svakako mnogo bolje da to bude u vašem prisustvu, mada se tada pojavljuje pitanje koje muči mnoge roditelje – šta oni to mogu da urade ako se ne razumeju u računare? Odgovor je jednostavan: ne morate ništa da radite, samo sedite pored deteta dok surfuje.

Ako je vaše dete mlađe od 10 godina, među stručnjacima u svetu preovladava mišljenje da ga ne treba uopšte puštati na Internet. Deca uzrasta od 10 do 12 godina treba da posećuju samo sajtove koji su namenjeni njima, deca od 12 do 14 godina mogu da surfuju, ali samo u prisustvu odraslih (i ne dozvoljavati im da se idu na socijalne mreže), dok starije tinejdžere treba na neki način držati pod nadzorom.

Internet za decu

 
Postoji mnogo proizvođača softvera koji su napravili specijalizovane web čitače za decu. To nisu samo klasični čitači kao Internet Explorer ili Firefox, već predstavljaju čitav jedan zatvoreni svet koji je napravljen tako da bude siguran za decu, a da im ipak dopusti da (donekle) surfuju Internetom. Ovakvi programi po pravilu su šareni i imaju mnogo zvučnih efekata tako da privlače pažnju dece, a često su i „nafilovani” gomilom sadržaja – od pristupa online Flash igrama, preko predefinisanih portala za decu, pa sve do spiska proverenih web stranica sa sadržajima primerenim datom uzrastu.

Pristup izvan propisanih sadržaja iz ovih browsera je nemoguć. Oni se po pravilu aktiviraju preko celog ekrana, ne dozvoljavaju prebacivanje u Windows i traže šifru za bilo kakva podešavanja (koja treba da obavi roditelj, a ne dete). U zavisnosti od vrste programa može da se desi da dozvoljavaju pristup samo strogo definisanim stranicama ili da omogućavaju prividnu slobodu surfa, proveravajući pre otvaranja stranice na serveru proizvođača da li je ta prezentacija okarakterisana kao bezbedna ili kao „opasna” po dete. U drugom slučaju, ili ako stranica ne postoji u bazi, zabraniće se pristup tom sajtu, a nakon naknadne provere od strane stručnjaka biće odlučeno da li će se sajt deklarisati kao bezbedan ili nepodoban za decu, i u skladu s tim će se upisati na belu ili crnu listu sajtova.

Neki od programa igraju na drugu kartu. Umesto da se time bave nepoznati „eksperti” u koje možete ali i ne morate da imate poverenja, oni dozvoljavaju roditeljima da sami odluče šta je dobro za njihovu decu i da sami definišu kojim sajtovima njihova deca smeju a kojima ne smeju da pristupe.

Alatke za roditelje

U dosadašnjem delu teksta bavili smo se programima koji deci dopuštaju da posete neki sajt ili im to zabranjuju. Međutim, postoje mnogi drugi načini kako Internet i samo korišćenje računara mogu negativno da utiču na dečju psihu. U doba mladosti autora ovog teksta svaki slobodan trenutak provodio se na poljančetu u pikanju lopte, a danas su deca mnogo otuđenija. Pod izlaskom napolje sada se podrazumeva odlazak u igraonicu, a fudbalski derbi između dve zgrade zamenili su online mečevi u Counteru.

Takvo nekontrolisano korišćenje računara od strane deteta, koje neće sámo prestati da se igra čak ni po cenu da preskoči pisanje domaćih zadataka, nikako se ne dopada roditeljima. Oni često zabranjuju deci da koriste kompjuter dok ne urade domaći, ali šta to vredi kad roditelji danas po ceo dan provode na poslu, pa su deca u prepodnevnim satima obično sama u stanu. Tada ih niko ne kontroliše i mogu da se igraju do mile volje (do odlaska u školu), da surfuju po Netu, slušaju muziku...

Na sreću, postoje softverske alatke koje će slediti uputstva roditelja i kada oni nisu pored dece. To su tzv. Parental Control programi, odnosno alatke koje dozvoljavaju roditeljima da definišu parametre upotrebe kompjutera. Takvi programi, recimo, dozvoljavaju definisanje u kom vremenskom periodu i u kom dobu dana dete može da koristi kompjuter, ali i šta sve sme (odnosno ne sme) da radi na njemu. A sve aktivnosti deteta obično se beleže u log fajlove, pa se može proveriti šta je sve radilo, koje sajtove je posećivalo, kome je slalo mailove, sa kim je i šta četovalo... Programi ovog tipa najčešće dozvoljavaju i definisanje koji softver instaliran na računaru sme da se pokrene a koji ne, tako da detetu možete da dozvolite pristup, recimo, nekoj enciklopediji instaliranoj na disku, ali ne i igrama. Parental Control programi veoma su efikasni po pitanju vremena koje dete može da potroši na neke aktivnosti vezane za računar i neumoljivo će isključiti kompjuter kada to vreme istekne. Postoji samo jedna mana ovih alatki: po pravilu nisu besplatne i za naše uslove često previše koštaju.

Bez straha i panike

 
Svi programi, bilo da su u pitanju web browseri za decu ili možda alati vezani za roditeljsku kontrolu, obično su vrlo jednostavni za podešavanje. Iako često imaju veliki broj opcija, one su najčešće veoma intuitivne i od korisnika (mislimo na roditelje koji treba da izvrše podešavanja) ne zahtevaju nikakvo specijalno predznanje. Jedino je potrebno osnovno poznavanje rada na računaru, a to, nadamo se, svi imaju.

Za kraj moramo da napomenemo još jedan detalj. O svemu vezanom za Internet i korišćenje računara razgovarajte sa svojom decom. Objasnite im da virtuelni internet „prijatelj” ne mora da bude ono za šta se izdaje i da nikome ne treba verovati na prvu loptu. Ako deca hoće da se dopisuju i četuju, neka to rade sa prijateljima koje poznaju u stvarnom životu, a ne sa nekim novim Facebook drugarom sa kojim ima 20 zajedničkih „prijatelja”. Najbitnije je da uspostavite odnos poverenja, pa ako dete i napravi neku grešku (recimo, ako nekoj nepoznatoj osobi ostavi svoje lične podatke), nemojte da ga grdite već pokušajte da mu objasnite zašto je pogrešno to što je uradio. Tako ćete, umesto da budete dežurni policajac, biti vašem detetu roditelj koji će znati da ga posavetuje na najbolji mogući način u svakoj situaciji. A to je najbolji put za prevenciju i zaštitu dece u cyber svetu.

Branislav BUBANJA

Najpoznatiji Web čitači za decu
Naziv programaAdresaCena
Buddy Browserwww.buddybrowser.comBesplatan
PikLukpikluk.comBesplatan
My Kids Browserwww.mykidsbrowser.com30 dolara
KidZuiwww.kidzui.combesplatan
AT Kid Browserat-kids-browser.smartcode.com30 dolara
Kido'zkidoz.netbesplatan
KidRocketkidrocket.orgbesplatan
Surf Knightwww.surfknight.combesplatan
Zac Browserwww.zacbrowser.combesplatan
McGruff Kid Safe Web Browserwww.mcgruffbrowser.combesplatan
KidSurfwww.kid-surf.combesplatan
Shrek Browserwww.shrekbrowser.com7 dolara

Najpoznatiji programi za roditeljsku kontrolu
Naziv programaAdresaCena
Net Nannywww.netnanny.com30 dolara
CyberPatrol Parental Controlswww.cyberpatrol.com40 dolara
Safe Eyeswww.safeeyes.com.au50 dolara
PC Tattletalewww.pctattletale.com50 dolara
SentryPCwww.sentrypc.com50 dolara
KidsWatchwww.kidswatch.com50 dolara
Sentry Parental Controls:
Total Family Protection
www.sentryparentalcontrols.com4 dolara mesečno
Time Sheriffwww.refog.com/ timesheriff30 dolara
WebWatcherwww.webwatchernow.com97 dolara
Time Bossnicekit.com35 dolara
 
Opera 10.50 beta
Oxelon Media Converter 1.1
ReaJPEG Pro 4.0
SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6
Auction Sentry Deluxe 3.2.5
gdplayer 0.9h
Untiny 1.2
PearlyWhites 2.0.3
Akvis Decorator 1.6
Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera