PD KUTAK<>
042010<><>

Auction Sentry Deluxe 3.2.5

(Ro)bot za licitaciju

Sve razvijene zemlje odavno koriste mogućnost online kupovine. Kao lideri na tom polju izdvojili su se najveći sajt za online aukciju eBay, a kao sredstvo plaćanja online servis PayPal. PayPal je u vlasništvu eBaya od 2002. godine i često je jedina ponuđena opcija plaćanja na njemu (svakako najpovoljnija). Iako je, na primer, Moneybookers legitimno sredstvo plaćanja na eBayu, nismo videli do sada mnogo prodavaca koji ga podržavaju kao opciju. Ako ste nekako uspeli da se snađete po pitanju korišćenja ovih usluga u našoj zemlji, ostaje vam samo da na miru razgledate (pre)bogatu ponudu artikala koje možete kupiti.

eBay kao način kupovine nekog predmeta u velikom broju slučajeva predviđa licitaciju, pa morate biti oprezni pri postavljanju ponuda. Licitacija funkcioniše po sistemu „ko dâ više” (mada je ponekad moguće odmah kupiti predmet). Vi upisujete koliko ste najviše novca spremni da izdvojite za neki artikal, ali ne manje od naznačene početne cene. Sve dok neko ne ponudi više od vas, a taj neko, inače, ne može znati vašu najvišu ponudu, vi ćete izaći kao pobednik licitacije. Dakle, ako osoba B ponudi više od vaše trenutne ponude, a manje od vaše najviše sume koju ste spremni da platite, vi i dalje vodite u aukciji, ali sada automatski po ceni za korak višoj od ponude osobe B. Problem nastaje ako gubite u poslednjim sekundama pre nego što licitacija istekne. Tada morate „tresnuti” veću količinu novca da biste bili sigurni da ćete nadmašiti ponuđivača ispred sebe, jer za postepeno dizanje ponude nema vremena. Druga situacija koja vas može lišiti osvajanja predmeta jeste zauzetost obavezama koje će vas sprečiti da redovno pratite i povećavate iznos kojim ćete voditi u licitaciji (na odmoru ste, poslovnom sastanku ili se licitacija završava u pet ujutru po vašem vremenu, kada spavate).

Pomoć u radu i rešenje drugog problema nalaze se u programu koji opisujemo, jer će on umesto vas brinuti o postavljanju ponude. Glavni deo programa rezervisan je za dva taba. U prvom aukcijskom tabu pratite sve aukcije sa eBaya koje su vam zanimljive, i to je najvažniji deo programa. Drugi tab predstavlja internet browser integrisan u program, tako da iz njega možete direktno pretraživati eBay bez potrebe za pokretanjem eksternog browsera. Što je najbolje, svaki izlistani predmet sa eBaya možete iz browsera dodati u aukcijski tab putem kontekstnog menija.

Slično kao i na eBayu, pored predmeta koje ste dodali u listu, možete videti bitne informacije vezane za kupovinu, kao što su broj ponuda koje su „pale” za taj predmet, koja je trenutna najviša ponuda, kao i vreme koje je ostalo do kraja licitacije. Nad predmetima možete vrštiti razne akcije. Pored ponovnog gledanja informacija proizvođača u vezi sa predmetom ili čitanja „knjige utisaka” ljudi koji su već kupovali od tog prodavca (na internet stanici u browseru), najvažnija mogućnost je postavljanje vaše licitirane sume za predmet. Postavljanje regularane ponude nije toliko zanimljivo koliko i glavna funkcija programa – postavljanje „odložene” ponude koja se naziva snajp (snipe). Dovoljno je uneti željnu sumu i vreme kada želite da program postavi ponudu na eBayu, a nama se čini da je to najlakše uraditi pomoću opcije koja ponudu postavlja u nekom vremenskom trenutku pre zaključivanja licitacije koji sami odredite. Najbolje je da to vreme bude nekoliko sekundi pre isteka licitacije kako bi program stigao da prosledi, a eBay da prihvati vašu ponudu.

Ovim programom možete istovremeno odrediti licitiranje svih predmeta sa vaše liste i vreme kada će se te licitacije plasirati (neophodno je da vaš računar bude uključen, sa aktivnom konekcijom i pokrenutim programom). Pored toga što se ne zahteva vaše fizičko prisustvo, licitacije možete „naviti” na sam kraj roka, što ne podstiče nadmetanje kupaca tokom dužeg vremenskog perioda kada cena predmeta obično znatno raste. Za sve koji se tek upoznaju sa eBayom i ovim programom autorski tim ponudio je izvanredno rešenje. Oni su napravili svoj test artikal na eBayu koji služi za testiranje licitacije (bidovanje), koja se uvek poništi tako da kupaca nema (da se ovo događa nekoj „normalnoj” kompaniji, ona bi brzo dobila lošu reputaciju). Da bismo bili sigurni, mi smo i drugačije testirali program – kupovinom „pravog” predmeta. Jednim nalogom rekli smo programu da snajpuje predmet, a drugim nalogom postavili izvesnu cenu koja će biti nadmašena (outbidovana) snajpom sa prvog naloga (vidite kako autori tekstova u „Svetu kompjutera” požrtvovano testiraju programe kupujući predmete koji su im potrebni). Možemo reći da je test uspešno završen, a Auction Sentry je na oba naloga ažurno obaveštavao o promenama koje su se dešavale na licitaciji. Imajte u vidu to da je svaki predmet sa liste koji ste licitirali označen bojom u skladu sa trenutnim stanjem na licitaciji: žuta boja označava da se čeka vreme za postavljanje snajp ponude, zelena da je vaša ponuda najviša, a crvena da vaša ponuda zaostaje u trci za predmetom.

U ovom tekstu pisali smo o jednoj odličnoj alatki koja će svima pomoći da pobede na eBay licitacijama, a naročito onima koji to rade često. Nažalost, izgleda da autori programa u ovom trenutku ne haju previše za pružanje korisničke podrške ili osvežavanje informacija vezanih za njega. Ako vam se, kao nama, dogodi da probni period traje čitavih 200 godina (!), samo možemo reći da su autori programa sami krivi za moguću eksploataciju baga. Program se odlično pokazao, pa se bojimo za njegovu budućnsot (nismo dotakli sve njegove mogućnosti kao što su, na primer, snajpovanje istog predmeta kod različitih prodavaca i automatsko odustajanje od ostalih pordavaca kada ste predmet kod jednog osvojili). Bez njega makar ne gubite doživljaj i adrenalin koji nastaje kada zureći u ekran brojite sekunde do kraja licitacije.

Ognjen POPOVIĆ

 
Opera 10.50 beta
Oxelon Media Converter 1.1
ReaJPEG Pro 4.0
SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6
Auction Sentry Deluxe 3.2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
gdplayer 0.9h
Untiny 1.2
PearlyWhites 2.0.3
Akvis Decorator 1.6
Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,08 MB (trial), 3,1 MB na HD-u
Cena:
13 dolara (godišnje), proba 10 dana
Adresa:
www .auctionsentry .com /index .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera