PD KUTAK<>
042010<><>

SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6

Solucija za tečnu online video reprodukciju?

Postoji jedna stvar koja većinu internet surfera zna toliko da iznervira da bi najradije pojeli tastaturu i „glodara”. Da, govorimo o neobjašnjivom usporavanju prilikom reprodukovanja video klipića sa jednog od popularnih servisa za tu namenu. Uopšte nije redak slučaj da se ovakve stvari dešavaju čak iako imate konekciju više nego dovoljne „širine” ili kada se u pozadini ne odvija apsolutno nikakvo preuzimanje drugog sadržaja. Kreni-stani reprodukcija, česta punjenja bafera i naizgled neobjašnjiva čekanja jesu simptomi po kojima možete prepoznati bolest „blizu sam da nešto od hardvera polomim”. Programerska kuća SpeedBit tvrdi da će bez problema lečiti pakostan virus sve dok redovno budete uzimali njihov lekić po imenu Video Accelerator.

Namena ovog programa je više nego jasna – osmišljen je tako da spreči nesuvislo baferovanje i na minimalnu meru svede seckanje prouzrokovano preuzimanjem materijala tokom reprodukcije. Verovali ili ne, iza celog projekta ne nalaze se veštice iz Istvika ili praktična magija već naročito osmišljen algoritam koji će zatraženi materijal isporučiti na traženu adresu na znatno efikasniji način. Kvaka se nalazi u tome da program umesto sa jednog podatke preuzima sa više izvora istovremeno i šalje ih putem više bajtoputeva simultano. Na taj način ka vašem hard disku ide daleko više informacija nego što je to uobičajeno, čime se i proizvodi efekat kontinuiranog „plejbeka” (koristi se sva raspoloživa „širina” dostupne konekcije). Dalje, programska rutina je do te mere sofisticirana da samostalno može da prepozna zagušenja, opterećene servere i sama se preusmeri na izvore koji u tom momentu zadovoljavaju zacrtane uslove. Da bi sve ovo bilo moguće, autori programa stupili su u saradnju sa brojnim sajtovima i podršku za njih uključili u program. Bez ovoga cela priča o ubrzanju praktično bi bila nemoguća, što opet znači da ste prilikom korišćenja ograničeni na one servise koji su „aminovani” i postavljeni na listu dostupnih. U tom smislu, intervencije od strane korisnika moguće su samo u predočavanju autorima koje bi još sajtove želeli da vide pod okriljem programa, a nikako na samostalno definisanje servisa.

Program se koristi izuzetno lako, praktično bez ikakvih podešavanja ili šenlučenja po opcijama. Ako ste odabrali opciju da se Video Accelerator startuje zajedno sa operativnim sistemom, pozivanjem nekog video fajla pominjani algoritmi sami će pokušati da vam omoguće što tečniju reprodukciju. O tome ćete biti blagovremeno obavešteni putem prozorčeta koje će iskočiti odmah iznad systraya. To da li napredak postoji može da se primeti i po statusnoj liniji koja bi trebalo znatno brže da se „popunjava”. Tokom perioda testiranja došli smo do zaključka da program u većini situacija zaista sprovodi materijal do korisnika na daleko brži i efikasniji način, te da se pomenuta statusna linija stvarno toliko rapidno popunjava da je to više nego za pohvalu. Onih 20 miliona korisnika koji su već preuzeli program očigledno nisu to učinili slučajno. Ipak, bilo je slučajeva kada program jednostavno nije donosio gotovo nikakvu prevagu i kada je reprodukcija bila tek za nijansu tečnija od one kakva je kada se Video Accelerator ne koristi. Uglavnom se radilo o materijalu veće rezolucije, ali tu donekle možemo kriviti ograničenje koje je doneo sam internet paket koji smo koristili (bazni od 1 Mbita).

Besplatna verzija ovog ostvarenja nudi ubrzavanje prenošenja „normalnih” i tzv. HQ klipića, dok ćete za HD podršku morati da platite 20 dolara. Registracija se namiruje na godišnjem nivou, a s njom još dobijate i iTunes akceleraciju. Zanimljivo je to da obe verzije nude automatsko shareovanje video linkova preko servisa Twitter.

Video Accelerator trenutno podržava više od 150 popularnih sajtova na kojima se vrši skladištenje video materijala. Na spisku se pored ostalih nalaze i YouTube, DailyMotion, Metacafe, MySpace, Facebook, AOL Video, Yahoo Video... S druge strane, veoma je važno istaći to da program uspešno sarađuje sa praktično svim danas korišćenim internet pretraživačima, pa u njegovim beneficijama mogu uživati i korisnici Firefoxa, Internet Explorera, Google Chromea, Safarija, Opere, Netscape, Flocka, Maxthona... Nemojte misliti da je podrška ograničena isključivo na video servise, već se ubrzanje može izvući i iz posete „običnim” sajtovima poput GameSpota, CNN-a, FoX Newsa, Discovery Channela, Cartoon Networka i mnogih, mnogih drugih.

Vladimir PISODOROV

 
Opera 10.50 beta
Oxelon Media Converter 1.1
ReaJPEG Pro 4.0
SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Auction Sentry Deluxe 3.2.5
gdplayer 0.9h
Untiny 1.2
PearlyWhites 2.0.3
Akvis Decorator 1.6
Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu

Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
5,1 MB, 6,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .videoaccelerator .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera