PD KUTAK<>
042010<><>

Oxelon Media Converter 1.1

Simultano konvertovanje

Programi za konvertovanje video materijala postaju sve jednostavniji za upotrebu. To je činjenica. Na svu sreću, visoka automatizacija posla i zadržavanje jednostavnog upravljačkog interfejsa u većini slučajeva ne utiču negativno na kvalitet i optimizaciju posla. Svedoci smo pojave brojnih ostvarenja na datu temu, pa čak i onih besplatnih, koji se bez problema mogu uhvatiti u koštac sa komercijalnim primercima poznatog imena. Autori se međusobno bore ne samo na polju podržanih formata i jednostavnih korisničkih okruženja već i brzine rada, implementiranja interne baze kodeka, cene... Kada je jednostavnost u radu u pitanju, projekat softverske kuće Oxelon Media Converter otišao je prilično daleko.

Ovaj alat možemo okarakterisati kao nov u ringu. To, naravno, ne znači da je reč o ostvarenju još uvek grubih ivica i nedorečenih mogućnosti. Naprotiv, Oxelon Media Converter je pažljivo upakovan, nudi posve dovoljno manevarskog prostora, a opet je krajnje jednostavan za upotrebu (čitaj: zauzdavanje). Sve opcije se, tako, nalaze samo na jednom ekranu, mada je bolje reći radnoj formici čija se veličina ne može korigovati. Kada se prvi put budete sreli s njenim sadržajem imaćete osećaj da je sve veoma logično razmešteno i da je ponuđeno taman toliko funkcija koliko je zaista potrebno. Nakon učitavanja datoteke koju želite da konvertujete u neki drugi format očekuje vas izbor izlaznog formata, potom biranje audio i video kodeka, odnosno „igranje” sa parametrima poput radne rezolucije, frekvencije semplovanja, bitratea, broja sličica u sekundi, formata zvuka (mono, stereo, surround...) itd. Verovali ili ne, ovo je sasvim dovoljno da bi se po pritiskanju tastera Conversion došlo do datoteke u željenom formatu.

Važno je reći to da Oxelon Media Converter dolazi u paketu sa svitom kodeka (što u prevodu znači da ne zavisi od sistema i sadržaja koji je tamo instaliran), ali je za njegovo korišćenje u punoj formi potrebno preuzeti tzv. Oxelon Media Plugins (1,3 MB). Ovaj paket dodatnih kodeka potrebno je instalirati u direktorijum programa (i to samo tamo, pošto će instaliranje na drugu lokaciju prouzrokovati to da program ne izvrši njihovo prepoznavanje), čime je on stavljen u punu funkciju. Na ulazu se prepoznaju gotovo svi bitni video formati, a dozvoljena je konverzija u AVI, MOV, VOB, MP4, MPG, RM, FLV, SWF, DV, 3GP i mnoge druge formate. Da stvar bude još bolja, program može da se iskoristi i za konverziju samo jedne od komponenti (audio ili video) s obzirom na to da je podržano tzv. Direct Stream kopiranje koje podrazumeva premeštanje naznačene komponente bez ikakvih izmena u rezultujući fajl. Takođe, veliki plus jeste to što je na ulazu podržan i svekoliko popularan MKV sadržaj, odnosno što se konverzija može izvršiti u, recimo, format potreban za reprodukciju sa PSP-a.

Program podržava i batch procesiranje, ali je ono ovoga puta implementirano u pomalo neuobičajenom obliku. Naime, fajlovi se ubacuju na radnu listu i dozvoljeno je njihovo procesiranje u maniru „jedan za drugim”, baš kao što smo i navikli. Ono što je novost jeste činjenica da možete odabrati koliko fajlova želite da se procesira istovremeno – dva, tri, pet, deset... Promena se može vršiti i „u letu”, pa na taj način možete i naknadno započeti konverziju. Ovde svesrdno pomaže podatak da se program „ne zamrzava” nakon pokretanja procesa konverzije, već slobodno možete nastaviti sa radom i dodavanjem novih fajlova na listu za vreme obavljanja posla. Inače, autori kažu da ja program u potpunosti optimizovan za rad sa procesorima koji sadrže četiri jezgra. Što se tiče podataka koji se korisniku plasiraju putem radne liste, tu su dužina trajanja, veličina, kao i veličina izlaznog fajla. Desnim klikom na bilo koji unos dobijate podatke vezane za radnu rezoluciju ulaznog materijala, bitrate, format zapisa, broj sličica u sekundi, oblik audio komponente i slično. Stvar koja nam se ovde nije svidela jeste to što se postavljeni radni parametri primenjuju na sve stavke u radnoj listi, pa je nemoguće vršiti konverziju u više formata (ili više različitih rezolucija) istovremeno.

Oxelon Media Converter se prilikom instalacije integriše u Shell i tako postaje dostupan direktno iz Explorera. Iz omiljenog fajl menadžera dovoljno je označiti fajlove i potom, pozivanjem konteksnog menija, sa liste odabrati jednu od dve dostupne funkcije sa nazivom Oxelon u imenu. Odavde ćete videti da je program u stanju da izvrši „čupanje” samo audio komponente i izvrši njeno beleženje u jednom od podržanih formata (WAV, MP3, OGG, AC3, FLAC, VOC, AIFF, AAC...).

Moramo priznati da je nakon perioda testiranja Oxelon na nas ostavio pozitivan utisak. U pitanju je jednostavan, mogućnostima potkovan i sasvim brz program. Ovo poslednje testirali smo na 720p MKV fajlu dužine trajanja 46 minuta, za čije je pretakanje u klasičan SD AVI zapis (XviD kompresija) bilo potrebno tek nešto više od 25 minuta.

U stvari koje nam se nisu svidele spada i to što nije moguće upisivati željenu veličinu izlaznog fajla na osnovu koje bi programska rutina automatski izvršila setovanje radnih parametara.

Vladimir PISODOROV

 
Opera 10.50 beta
Oxelon Media Converter 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
ReaJPEG Pro 4.0
SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6
Auction Sentry Deluxe 3.2.5
gdplayer 0.9h
Untiny 1.2
PearlyWhites 2.0.3
Akvis Decorator 1.6
Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera