PD KUTAK<>
042010<><>

Opera 10.50 beta

Najbrži browser na svetu?

Beta verzija Opere oznake 10.50 konačno je ugledala svetlost dana, a developeri tvrde da je (ili će biti) najbrži internet browser današnjice.

Pre tri meseca, kada je izašla pre-alpha verzija, digla se prašina oko nove Opere. Međutim, pre-alpha je samo bleda slika onoga što bi nova verzija trebalo da pruži. Mnogi koji su je testirali složili su se da je brza, ali da prečesto „pada”, što je logično uzimajući u obzir to da je u pitanju ipak pre-alpha. Početkom februara izašla je i beta, koja je donela konkretne novine i mogućnost iole praktične upotrebe.

Kao i kod prethodnih verzija, spisak mogućnosti je veoma dugačak, jer Opera važi za najkompletniji web browser. Ona sem osnovnih opcija pruža i mogućnost bržeg učitavanja stranica, ogromnu mogućnost šerovanja, strimovanja audio i video sadržaja, email klijent, download menadžer sa podrškom za bit-torrent, kontrolisanje samog browsera pokretima miša i još mnogo toga. Ono što smo mogli da vidimo kod konkurentskih browsera sada ima i Opera, a to je mogućnost privatnog surfovanja, tj. surf bez tragova, korišćenjem opcije private browsing.

Kao i u prethodnim verzijama, i u novoj beti možemo videti da Opera misli i na korisnike sa slabijim vezama, jer je Turbo još prisutan. U pitanju je, naime, ubrzavanje učitavanja web stranica na uštrb kvaliteta grafičkih elemenata. Još jedna ekstenzija koja može biti veoma korisna jeste Unite! To je nova platforma koja vam omogućava da delite svoje fajlove bez ikakvog prethodnog uploadovanja, već umesto toga pomoću Opere kreirate neku vrstu mini-servera. Naravno, brzina „servera” zavisi isključivo od vaše internet konekcije. Da biste to mogli da koristite potrebno je samo da se registrujete na Unite, što je (naravno) besplatno. Za njega postoje i plug-inovi, pa sem fajlova možete da delite slike, strimujete audio ili video materijal direktno sa svog računara, napravite sopstvenu chat sobu i još više od 30 različitih funkcija koje vam mogu biti od koristi. Email klijent, download manager i slične opcije nisu pretrpele nikakve značajnije izmene.

Najbitnije promene Opera je doživela „ispod haube”, gde je krasi novi JavaScript endžin, kao i novi grafički endžin Vega. Carakan, endžin koji koristi nova Opera, navodno je osam puta brži od konkurencije. O tome da li je to istina govore brojna testiranja na Internetu, koja potvrđuju samo činjenicu da je brži, ali ne toliko. Ono što će obradovati sve fanove Opere jeste to da je, prema svim testiranjima, ovaj browser najbrži, ili je „za dlaku” drugi, što je impresivan rezultat za alfa i beta verzije. Za brže učitavanje i lakše i lepše surfovanje brine se Vega. Nova verzija Vege daje Operi mnogo bolji izgled i pazi da sve animacije teku glatko. Takođe, integracija sa novim Windowsom je bolja, pa ovog puta možete iz samog taskbara da pogledate koje stranice imate otvorene preko tzv. preivew tabova. Još jedna novina koja se tiče izgleda jesu promenjeni dijalozi koji sada više liče na Googleov Chrome. Prednost novih dijaloga je to što se „integrišu” u vrh strane ili sam tab, pa možete menjati tabove dok je neki dijalog otvoren.

Podrška za web standarde je proširena, pa nova verzija podržava sve aktuelne standarde, uključujući HTML 5 i CSS 3. Karakteristike ova dva standarda jesu bolja video podrška i lepši „efekti”. Samim tim, kako developeri tvrde, u novoj Operi Internet izleda bolje nego ikada.

Međutim, i dalje postoje bagovi, koji bi trebalo da se isprave u finalnoj verziji. Nama se dešavalo da se program „zaledi” prilikom surfovanja u private režimu ili da „zabaguje” kod nekih Flash animacija.

Opera novom verzijom planira da preuzme primat na polju web browsera. Već ima epitet najkompletnijeg browsera, a kako izgleda, biće i najbrži. Developeri poručuju da će se još dosta toga promeniti do finalne verzije i da će Opera 10.50 doneti još mnogo novina. Vreme će pokazati da li su u pravu.

Stefan ISIDOROVIĆ

 
Opera 10.50 beta
Šta mislite o ovom tekstu?
Oxelon Media Converter 1.1
ReaJPEG Pro 4.0
SpeedBit Video Accelerator 3.1.3.6
Auction Sentry Deluxe 3.2.5
gdplayer 0.9h
Untiny 1.2
PearlyWhites 2.0.3
Akvis Decorator 1.6
Web čitači za decu i programi za roditeljsku kontrolu

Potrebno:
Windows
Veličina:
9,6 MB, 12,9 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .opera .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera