PD KUTAK<>
032010<><>

avast! Free Antivirus 5.0.396

U novom ruhu

Avast! je poznat kao pouzdan antivirusni paket koji je korisnicima interesantan između ostalog i zbog toga što postoji i u besplatnoj varijanti. Ipak, dosadašnje verzije imale su pomalo čudan interfejs, koji je više podsećao na audio plejere nego na zaštitni softver. Sa aktuelnom verzijom (5.x) proizvođač je rešio da predstavi i mnogo moderniji način prikaza informacija na ekranu.

Jedna od velikih prednosti ovog antivirusnog paketa jeste to što ne zauzima mnogo sistemskih resursa. Zauzeće memorije je oko 60 MB, a u stanju „mirovanja” na test-mašini opterećivao je sistem samo između jedan i tri procenata. U režimu skeniranja opterećenje se kretalo u proseku oko 20 procenata, sa maksimalnim pikovima od oko 35 procenata, što je izuzetno dobar rezultat. Na Internetu smo našli informacije o tome da su pojedini korisnici prijavljivali da se zbog opcije provere kompletnih izvršnih fajlova prilikom njihovog startovanja znatno usporava sistem, ali to se kod nas nije dešavalo. Da ne bismo mnogo pričali, preporučujemo da pročitate dokument na adresi www.av-comparatives.org/images/stories/test/performance/performance_dec09.pdf i da pogledate rezultate testiranja koje je sprovela AV Comparatives, nezavisna organizacija koja vrši testiranje antivirusnog softvera. U najvećem broju slučajeva obavljanja uobičajenih zadataka (kopiranje fajlova, kompresija i slično) avast! Free Antivirus dobio je ocenu „vrlo brz”, što u prevodu znači da je pri obavljanju testiranih operacija uočeno usporenje od nula (nije ga bilo) do maksimalno 25 procenata u odnosu na obavljanje istih operacija na istoj mašini bez instaliranog antivirusa. I benčmark sistem iz istog izvora (korišćen je test Worldbench) pokazao je da je prosečno usporenje manje od dva procenta, što je u realnom radu zaista teško osetiti.

Mi bismo uz ove rezultate priložili još i podatak da je particija od 20 GB na test-mašini kompletno skenirana opcijom Full System Scan za 31 minut. Proizvođać tvrdi da postoje dva sistema keširanja podataka prilikom skeniranja kako bi se taj proces kasnije ubrzao. Prvi sistem nosi naziv Transient Caching i on je privremenog tipa. Kod njega se podaci o fajlovima koji su skenirani i ocenjeni kao „čisti” smeštaju u privremenu memoriju, a kasnije se ti fajlovi ne skeniraju ponovo sve dok se ne izvrši restart sistema. Drugi sistem je Presistant Caching i on permanentno čuva podatke o fajlovima koji su valjano digitalno potpisani. E sad, ovde smo naišli na jednu caku jer su pomenuti sistemi keširanja izgleda vezani i za File System Shield, koji pripada delu skeniranja podataka u realnom vremenu. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da je prethodna tvrdnja tačna, ali rezultati koje smo dobili tokom testiranja ukazuju na to. Naime, ponovljeni proces skeniranja kompletnog sistema koji smo obavili odmah nakon prvog doneo nam je ubrzanje od samo 90 sekundi (oko pet procenata). A treći proces skeniranja koji smo obavili nekoliko časova kasnije, nakon upotrebe računara i bez restartovanja, završen je za samo 18 minuta (što je oko 40 procenata brže od prvog skeniranja). Nakon toga više nije bilo većih oscilacija u brzini skeniranja, jer nismo koristili nove programe već iste kao i one u prethodnom periodu od startovanja računara, a oni su već bili (verovatno) keširani, pa su s toga i brzine skeniranja dovedene na neki stabilan nivo.

 
Sekcija Real-Time Shield sastoji se iz nekoliko sistema za proveru fajlova u realnom vremenu. Već pomenuti File System Shield proverava sve programe u trenutku njihovog startovanja. Mail Shield proverava odlazne i dolazne elektronske poruke, Web Shield štiti od virusa koji stižu sa web stranica ili preuzimanjem fajlova sa Interneta, P2P Shield se brine o sigurnosti prilikom korišćenja P2P mreža, dok IM Shield služi za sigurnu komunikaciju preko instant mesindžera. Tu su još i Network Shield koji detektuje pretnje na Netu i onemogućava pristup malicioznim sajtovima smeštenim u avast! bazi, kao i Behaviour Shield koji predstavlja neku vrstu heuristike jer prati aktivnosti na sistemu i blokira sve sumnjive i neobične aktivnosti koje uoči. I konačno, verzije avast! Pro Antivirus i avast! Internet Security (koje su komercijalne) sadrže i Script Shield koji detektuje i blokira maliciozne skriptove. Pored pomenutog skeniranja celog sistema, avast! poseduje i mogućnost provere samo izvršnih fajlova ili izmenljivih medija (fleš i USB hard diskova), kao i aktiviranje skeniranja sistema kada se uključi skrin-sejver, što je veoma interesantna opcija.

Pronađeni zaraženi fajlovi mogu da se smeste u Virus Chest, neku vrstu karantina, gde se čuvaju ukoliko niste sigurni u to da je u pitanju baš virus, ili da budu odmah obrisani. Igračima je na raspolaganju i poseban gaming mod u kom ih avast! neće obaveštavati o promenama na sistemu dok god je aplikacija pokrenuta u režimu preko celog ekrana, a ne treba zaboraviti ni proveru rootkitova prilikom podizanja sistema.

Komercijalne verzije, pored Script Shielda, nude još nekoliko interesantnih mogućnosti. avast! Pro Antivirus poseduje izolovano Sandbox okruženje u kome mogu da se pokreću sumnjivi programi bez bojazni da će zaraziti sistem. Verzija Internet Security pored nabrojanih opcija ima još i opciju antispam, kao i ugrađeni firewall, a i licenca važi za tri računara umesto za jedan.

U realnom radu avast!, tačnije njegova besplatna verzija koju smo probali, pokazala se veoma dobro. Nismo imali nikakvih problema ni pod XP-om ni pod Vistom ni pod Windowsom 7. Zauzeće procesora bilo je minimalno, a na test-mašini pronađeno je sedam trojanaca i virusa koji su ostali nezapaženi kod AVG-a i Panda Cloud Antivirusa. Jedina stvar koja nam se nije svidela, mada smo sigurni u to da će neko smatrati da je to sasvim dobro rešenje, jeste decentralizovani setup koji se kod svake opcije pojavljuje pojedinačno umesto da se sva podešavanja nađu na jednom mestu, kako je to uobičajeno.

Branislav BUBANJA

 
avast! Free Antivirus 5.0.396
Šta mislite o ovom tekstu?
Flashkicker
FILEminimizer Pictures 2.0
Bigasoft Total Video Converter 1.7.5
Password Generator Professional 5.46 Lite
Google Chrome 4.0.249.78
Gmail Manager 0.6
MiniTube
NightVision 1.03
Upside Down 0.2.1

Potrebno:
Windows
Veličina:
43,55 MB, 175,45 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .avast .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera