TEST RUN<>
042010<><>

Corel VideoStudio Pro X3

Tatamata za video montažu

U poslednje vreme prilikom pomena audio-video obrade ime kompanije Corel sve češće se čuje. Kupovina Uleada mora se opravdati kao investicija, a koji je način bolji od agresivnog razvoja ionako kvalitetnih alata? U domenu video montaže VideoStudio se odavno nametnuo kao logično rešenje (govorimo o prosečnim i umereno naprednim korisnicima). Zašto? Program je jednostavan za korišćenje i ne čeka korisnika iza svakog ćoška kako bi ga zaskočio nerazumljivim opcijama, akcije se obavljaju brzo, paleta mogućnosti je i više nego šarena... Ako montažom video materijala kanite da se bavite u kućnom okruženju, sva je prilika da se pod skutima (sada) Corelovog čeda nalazi baš sve ono o čemu ste sanjali.

Kada bi nam neko tražio da ukratko objasnimo šta to X3 verzija paketa donosi, našli bismo se u prilično nezgodnoj situaciji. Na tanjiru je poređano mnogo toga, pa je stvarno teško odlučiti se šta bi to trebalo da predstavlja highlight. Između ostalih stvari, Corel VideoStudio Pro X3 donosi poboljšanu podršku za rad sa HD materijalom. Materijal je sada moguće autorizovati i u Blu-ray oblik, i to uz upotrebu tranzicionih i ostalih vrsta grafičkih efekata, odnosno kreiranje interaktivnih menija. Dalje, autorizacija HD klipova ne podrazumeva nužno korišćenje modernih medija, pošto je sve moguće obaviti i na klasičnim DVD-ovima. Naravno, omogućena je i obrnuta varijanta – snimanje DVD autorizovanog sadržaja na Blu-ray, recimo. Konačno, ubačena je i podrška za kreiranje HD MPEG-4 fajlova sa H.264 kompresijom, optimizovanih za korišćenje na Webu. Kad smo već kod Mreže, valja napomenuti to da je iz programa omogućeno automatsko uploadovanje materijala na servise kao što su Facebook, YouTube, Flickr i Vimeo, i to u SD ili HD oblandi. Priča o novitetima ne bi bila kompletna da se ne pomene gomiletina novih specijalnih efekata, a takođe i ugrađena GPU akceleracija kojom se deo posla sa procesora prebacuje na grafički podsistem i tako povećava komfor pri radu. Ovde prvenstveno mislimo na nVidia Cuda tehnologiju...

Po pokretanju programa dočekaće vas neka vrsta quicklaunch forme (nazvana Launcher), čija je namena da što brže i jednostavnije usmeri na potrebnu alatku iz paketa. Ovde nema previše opcija iz prostog razloga što se većina „dobara” nalazi implementirana u okviru samih uključenih programa, te je ovo više neka vrsta raskrsnice. Ukoliko želite nešto „na brzaka” da obavite, tu je opcija Easy Edit kojom se poziva program VideoStudio Express 2010. Za uobličavanje sadržaja i njegovo narezivanje na optički medijum tu su odeljak Burn i (poznati) program DVD Factory Pro 2010. Ako samo želite nešto da prebacite sa DV kamere na hard disk, za vas je opcija DV-to-DVD Wizard. Konačno, pun obradni kapacitet poziva se putem opcije Advanced Edit, kada pred korisnikovim očima „iskače” zvezda večeri – program VideoStudio Pro X3. Ne znamo da li je imalo smisla baviti se implementiranjem ove početne forme pošto se do željenih alata ionako lako stiže, a nema ih u tolikom broju da vam je potrebna pomoć u pronalaženju pravog. U svakom slučaju, Launch forma može se isključiti i tada se direktno ide u sekciju VideoStudio Pro.

Sistem rada nije se mnogo menjao, što znači da smo i dalje „osuđeni” na upotrebu tzv. vremenske linije. U prevodu, to znači da se učitani klipići svojevoljno mogu raspoređivati po naročitoj video traci, a na raspolaganju su i dodatne trake za rad sa audio komponentom, tekstom i slično. Tako možete imati do šest Overlay traka, tri trake za muzičku pozadinu, jednu za digitalizovane komentare (glas), odnosno dve trake za rad sa tekstom. U isto vreme možete raditi samo sa jednom (glavnom) video trakom. Ovde ćete zaista biti svoj na svome, pošto je opisani princip već godinama u upotrebi i forsiraju ga praktično sve kompanije koje se bave izradom programa u klasi. Treba napomenuti to da program obiluje raznolikim tranzicionim i specijalnim efektima, baš kao i bazom audio semplova koji se slobodno mogu koristiti prilikom rada. U svakom momentu na preview ekranu može se pogledati šta koji od efekata „radi”, ali i videti kako će njegovo implementiranje uticati na učitani video. Ono što u ovoj sekciji zameramo jeste slaba podrška za različite formate zapisa na ulazu. Za većinu potreba učitavanje datoteka u obliku AVI, MPEG, FLV, WMF, ASF, MP4, 3GP je dovoljno, ali bismo voleli da vidimo barem i MKV, odnosno MOV podršku... S druge strane, dopala nam se raznolikost ponude na izlazu. Datoteke možete snimiti u obliku pogodnom za reprodukciju sa računara, nekog od prenosnih uređaja (kao što je PSP ili iPod), potom za mobilni telefon, Pocket PC uređaj, a tu je i već pominjana opcija izrade kompletnih disk rešenja, odnosno upload na neki od online servisa.

Novina u paketu je komponenta VideoStudio Express 2010. U principu, radi se o noob alatu za izradu video kreacija koji zahteva svega nekoliko klikova mišem da bi ponudio rešenje. Nudi se izbor formata slike (4:3 ili 16:9), izbor definicije prikaza (SD ili HD), kao i setovanje samog stila prikaza. Nakon što odaberete željene video klipove i slike, programska rutina će sama izvršiti njihovo „stapanje” u smislenu celinu, i to na osnovu odabranog stila (na primer, klip – tranzicioni efekat – klip). U pitanju je krajnje pojednistavljen princip rada putem vremenske linije, gde se korisnik veoma malo mora angažovati kako bi dobio upečatljiv rezultat. Isto je i sa izborom vrste izlaznog fajla. Sve je veoma jednostavno i jednoznačno.

Corel VideoStudio Pro X3 je logičan izbor, u to nema nikakve sumnje. Program je inuitivan i obdaren brojnim mogućnostima, pa ćete uz njegovu pomoć moći i da digitalizujete svoje snimke, uobličite ih u jedan od popularnih formata i potom narežete na disk ili pustite u online divljinu. Ako ste početnik u sferi video montaže i editovanja, tu su novi Launcher i komponenta VideoStudio Express koji će vam pomoći da bezbolno načinite prve korake. Jedini problem u čitavoj priči je, kao i uvek, cena. Paket vredi svakog uloženog dinara, ali je napaćenim korisnicima sa ovih prostora već dovoljno bunarenja po najudaljenijim delovima džepa. Ipak, ako planirate na duže staze, mesta nekom dužem razmišljanju nema.

Vladimir PISODOROV

 
Corel VideoStudio Pro X3
Šta mislite o ovom tekstu?
Womble EasyDVD
HyperSnap 6.70.02
Dynamic Auto Painter 2.0.7
Insofta 3D Text Commander 3.0
Rešenja za filtriranje web sadržaja
Byoni Perfect Diet Tracker 3.3

Potrebno:
Windows XP/Vista/ 7, Intel Core Duo / 1,83 GHz ili AMD Dual-Core / 2 GHz, 1 GB RAM-a, grafička kartica sa 128 MB VRAM-a
Veličina:
612 MB (trial), 1 GB na HD-u
Cena:
100 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .corel .com
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera