TEST PLAY<>
112006<><>

Battlefield 2142

Godina je 2142. Svet kakav poznajemo više odavno ne postoji. Ratni sukobi zastrašujućih razmera zahvatili su veći deo planete i prete da svojom eskalacijom unište čovečanstvo. Ali, globalno puškaranje i zveckanje oružjem na svaki pogrešan mig protivnika samo su delić crnila koje se nadvilo nad ljudskom rasom – nastupilo je ledeno doba. Sneg i led, praćeni nezabeleženo niskim temperaturama, okovali su planetu uništavajući po kratkom postupku sve za normalan život bitne resurse. Svet se podelio na dve frakcije: Panazijsku koaliciju (skraćeno PAC) na čelu sa Rusijom i Evropsku uniju. Najžešći konflikti nastali su u onom momentu kada su PAC trupe na nasilan način pokušale da pregaze Evropu u pokušaju da se dočepaju severnog dela afričkog kontinenta na kojem se još uvek ne osećaju posledice prirodne katastrofe.

Ovo je u kratkim crtama zaplet najnovijeg, četvrtog, oficijelnog nastavka popularne multiplejer pucačine koja nam dolazi iz kuhinje Electronic Artsa – Battlefield. Kao što se iz naslova može zaključiti, serija se preselila u budućnost, a sudeći po dosadašnjem sledu stvari, to se i moglo očekivati (degustirali smo Drugi svetski rat, pa borbe u Vijetnamu, onda smo se bavili izmišljenim sukobima u bliskoj budućnosti). Međutim, ako ste pomislili da vas očekuje sveopšti mayhem, sastavljen od upotrebe energetskog oružja, teledirigovanih kiborga i interstelarnih obračuna, ostaćete u najmanju ruku uskraćeni željenog iskustva. Naime, iako igra donosi preko 40 različitih vatrenih alatljika (i borbenih dodataka koje život znače), gotovo sve predstavljaju samo poboljšane varijante konvencionalnog „mehaničkog” naoružanja. Nabudžena automatska puška, raketni lanser budućnosti i moćna snajperka i dalje će predstavljati osnovni izbor. Ipak, u igri se može naići i na EMP granate (zgodne su za kratkotrajno oneposobljavanje neprijateljskih vozila), „pametne” bombe, sentry gunove, pa čak i personalne uređaje za maskiranje koji će vas učiniti teško vidljivim na bojnom polju. Kao i u prethodnom delu, većina naprednog naoružanja i dodataka nedostupna je za korišćenje od samog početka, a od igrača se zahteva da konstantnim igranjem i prikupljanjem iskustvenih poena izvrši njihovo „otključavanje” (početnicima ovo može stvoriti prilične probleme prilikom online igranja sa superiorno opremljenim igračima). U Battlefieldu 2142 postoje svega četiri različite klase vojnika (sedam ih je u Battlefieldu 2), ali se u ovom slučaju njihov razvoj može odvijati u dva različita pravca, što stvari donekle čini zanimljivijima jer igrač u zavisnosti od svog afiniteta može da izabere željeni put. Poboljšanja se mogu implementirati i u toku same partije.

Futurističko okruženje sa sobom je donelo i upotrebu odgovarajućih tipova borbenih vozila. Dok se za napredne oklopne transportere, jurišne bagije, pa čak i levitirajuće tenkove i futurističke avione može reći da ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, pravu poslasticu čini prisustvo ogromnih borbenih hodačica (Battle Wallkers). Osećaj koji se javlja prilikom prašenja neprijateljeve žive sile iz jedne od ovih metalnih grdosija ili trčkaranje oko njenih višetonskih pipaka koji pokušavaju da vas zdrobe odličan je doprinos atmosferi u igri.

Najveća novina u igri jeste postojanje unikatnog Titan moda. Za razliku od klasičnog Conquest režima u kojem je protivnika potrebno poraziti zauzimanjem svih spawn tačaka, ovde su stvari za nijansu zanimljivije. Naime, cilj je sa neba eliminisati protivničku (gigantsku) borbenu krstaricu, i to najpre slabljenjem energetskih štitova (na svakoj spawn tački nalazi se protivvazdušna baterija koja služi svrsi), a zatim ukrcavanjem na dotičnu kada sledi hand-to-hand borba u uskim koridorima sa suparničkim vojnicima (cilj je doći do sobe u kojoj je smešten reaktor i uništiti ga, prethodnim dizanjem u vazduh četiri kontrolna terminala).

Na kraju, ne možemo a da se ne pozabavimo i tehničkim aspektima igre. Zvučni efekti su odlični. PAC trupe međusobno komuniciraju na ruskom jeziku (iako postoji način da se ovo zaobiđe), dok kvalitetni zvuci eksplozija i „šteketanje” oružja atmosferu drže na potrebnom nivou. Grafička rešenja su za svaku pohvalu. Ima tu svega, od upečatljivo dočaranih promenljivih vremenskih uslova, do suncem obasjanih i peskom zatrpanih predela afričkog kontinenta. Jedna od misija čak se dešava u Beogradu, a da li su autori uspeli verno da dočaraju okoliš, uverićete se i sami! Ipak, mora se priznati da je vizuelna komponenta doživela neznatnu kvalitativnu transformaciju u odnosu na prethodni nastavak te da Battlefield 2142 koristi za pinklicu modifikovan pokretački engine. Nažalost, modifikacije sa sobom nisu denele poboljšanje na polju optimizacije tako da igra zahteva prilično jaku mašinu za današnje standarde kako bi „zasijala” u punom spektru. Dok se seckanje prikaza na ekranu donekle može preduprediti obaranjem rezolucije i količine efekata, na jednu stvar se ne može uticati. Učitavanje mapa toliko je sporo da ćete posle nekoliko ponovljenih sesija poželeti da uputite preteća pisma tvorcima igre.

Na osnovu onog što smo videli testirajući igru, ne sumnjamo da će Battlefield 2142 na tržištu postići zapažen uspeh. Međutim, sasvim smo sigurni da se oko ovog nastavka neće stvoriti tolika histerija kao što je to bio slučaj kada se na rafovima prodavnica pojavio Battlefield 1942. Iako je igra zadržala prepoznatljiv sistem izvođenja, to bi u isto vreme mogao da bude i njen najveći nedostatak – malo je toga novog ponuđeno igračima. S druge strane, monstruozna hardverska zahtevnost onemogućiće mnogima da uživaju u ovom naslovu, dok će čak i oni koji u ovom segmentu ispunjavaju kvalifikacionu normu proklinjati programere zbog izuzetno dugačkog vremena učitavanja pre početka svake misije.

Vladimir PISODOROV

 
Battlefield 2142
Šta mislite o ovom tekstu?
Silent Heroes
Caesar IV
FIFA 07
NBA Live 07
Heroes of Annihilated Empires
Lego Star Wars II: The Original Trilogy
Open Season
ParaWorld
Stronghold Legends
Garfield: A Tail of Two Kitties
Desperate Housewives
Microsoft Flight Simulator X
Warhammer 40.000: Dawn of War - Dark Crusade
Championship Manager 2007
Scarface: The World is Yours
Mage Knight Apocalypse
Just Cause
Joint Task Force
Broken Sword: The Angel of Death
Football Manager 2007

Platforma:
PC
Potrebno:
Pentium 4/1,7 GHz, 512 MB RAM, grafička kartica sa 128 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4/3 GHz, 2 GB RAM, grafička kartica sa 256 MB VRAM
Veličina:
1 DVD
Adresa:
battlefield2142 .ea .com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera