Prikaži potpunu verziju : Zaglavljivanje ili restartovanje računara
Strane :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
A neki potpuno glup spoljašnji uzrok, recimo loš kabl za napajanje i/ili loš napon, loša utičnica?
U prilog ovoga :)
Neki dan sam imao,nazovi,sličnu situaciju sa jednim kompom.Živ sam se ubio tražeći uzrok :boodala: da bi na kraju ispala glupost :facepalm .
LM,komp je ili radio i imao totalno nasumične restarte ili uopšte nije hteo da se uključi.T.j. uključi se ali samo vrti kulere i svetle diode (Power i HDD) a ne prima druge komande,čak ni fioke od optika ne izlaze na stisak tastera.
Muvao sam,petljao,menjao sve živo (cpu,ram,psu,...) i na kraju gotovo presudio da je ploča crkla kad ... odjednom proradi skroz normalno :eek:.Ništa,ae vraćaj original delove jedan po jedan i-sve radi!
Stavim stranicu (kućišta),zašrafim,uspravim kućište,povežem kablove i uključim ga.Opet ne radi :eek::n-cc2::eek:.
U jednom momentu čujem jedva tiho Ccsssccc,Ccssccc i komp proradi OK :eek: .Opet muvaj gledaj ... Provalim da kad bukvalno samo pipnem Reset taster na kućištu čuje se taj zvuk i komp ode u aut !
Skinem front masku,izvučem Rst taster i ... sve izgleda ko novo :rolleyes:.
Uključim ga tako da visi taster na žičicama i komp radi OK.Mrdnem žičice od Rst tastera i opet pljas :eek: :n-cc2: :boodala:!
Dakle,prekid u glupavim žičicama od Reset tastera mi je pojeo 5-6 sati vremena i gomilu živaca :n-cc2: .
Znači,nije bio problem u spoju žica i tastera (što često zna da bude) nego baš u samim žicama,tipa 5-6 cm dalje od tastera!
analayzer
28.12.2011, 21:35
:DSvaka čast na rešenju ovo je vredelo čuti :Freddy:
He,he ... sad čitam šta sam napisao :kreza:
Problem je očigledno bio u samom Reset tasteru :boodala: iako je isti spolja izgledao kao nov. Malo je šlb :D da takav problem bude u 1 žičici :dedica:
Borko Motorko
5.1.2012, 20:44
Ja imam jedan problem koji je na delu duze vreme ali me nije nervirao
Ovako, nekad kad palim kantere ili izlazim iz njih (ne uvek) ili neke druge igre, komp se restartuje
Dok nisam igrao CS nije mi to predstavljalo problem, al sad me nervira :nov_explo
Napajanje sam prosle godine promenio stavio sam LC 600 H treba da je dovoljno za moju konfu
Sta vi mislite? Na to napajanje imam povezan jedan kuler, drugi ide direktno na maticnu
Kuler na grafi ne radi al ne znam dal ona ima veze sa tim
Hvala
Neispravan kuler na grafi najverovatnije ne izaziva to ali-treba da ga središ jer ćeš vremenom upropastiti grafu.
Spalićeš je na kraju :dedica:
Taj problem je najverovatnije softverske prirode.Možda ne bi bilo loše instalirati neki noviji drajver za grafiku.
p.s.
Taj LC lagano nosi tvoju konfu :) .
Borko Motorko
6.1.2012, 3:15
Nemam vremena nikako da ga odnesem na servis... Lakse mi je da odnesem ceo komp nego da skidam sam grafu, a uzece mi iste pare..
Treba li da napomenem da ako cackam nekim metalnim predmetom prednju USB ulaz, i tad se komp restartuje? To mi se desava odkako sam promenio kuciste i sam sam prebacio sve to....
Sad cu da skinem drajvere za grafu pa cu videti...
:eek:
Obavezno im napomeni i to !!
Borko Motorko
6.1.2012, 14:48
Ah da, zaboravio sam jos jedan problem
Kad stisnem dugme SHUT DOWN on se nekad ugasi a nekad se i restartuje :facepalm:facepalm
Čini mi se da je i to do hardvera,no,tu bi izgleda dobro došla i reinstalacija O. S-a ;) .
Borko Motorko
6.1.2012, 15:28
Sta moze da bude do hardvera? Grafa, maticna, procesor?
Prostudirao bih ploču ... Proverio da li su svi konektori (ali svi) utaknuti kako valja.Proverio uzemljenje u zidnoj utičnici ... I najzad,možda je i samo napajanje ipak počelo da brlja :( ...
Jesi ga stavio novog prošle godine ali ipak ... crkavaju i skuplja napajanja tako da :( - proveri i to.
p.s.
Probaj Clear CMOS npr..
Borko Motorko
6.1.2012, 22:20
Instalirao sam nove drajvere za grafu, i sad mi se ne gasi kad ulazim i izlazim iz igara, a igram kantere ceo dan, 10x sam izlazio i ulazio
Hvala :tapsh:
Pre oko dve godine uzeo sam racunar na predlog ljudi sa foruma i od dana kada sam ga kupio imam problema sa istim. Od prvog dana kada je kupljen on se jednostavno zakoci u nekom momentu i samo i jedino moze direktno da se restartuje. Bilo da je upaljena igrica, internet ... ( da naglasim da nije samo tokom igrica, cak je cesce u slobodnom radu , kada su upaljena dva tri programa ) on jednostavno zabode i to je kraj. Da naglasim da sam drivere mnogo puta instalirao iznova , uvek nove update sa pravilnim ciscenjem onih starih drivera, da su na njemu u startu kad aje kupljen pokusane zamene svih komponteti , prvo memorija, pa odmah nakon nje umesto ATI 5750 Powercolor stavljen je Saphire 5750, ploca je zamenjena isto tako da bi proverili da li je slucajno neispravna, nista nije pomoglo.
Da li iko ima bilo kakvu ideju o cemu moze ovde da se raadi. Prihvatam sve predloge sve mogucnosti.
Generalno razmisljam da zamenim graficku skroz , da prodam ovu i kupim neku drugu jer vise ne znam sta drugo da uradim
Konfiguracija je sledeca :
AMD Phenom X3 2.6
Gigabate GA-MA770T-UD3P
4GB DDR
ATI Radeon 5750 Saphire
OCZ 600W
Thermaltake kuciste ( najgore kuciste na svetu crkavaju ventovi svakih par meseci evo sada moram gornji veliki ventilator da promenim a i obican zadnji ).
Molim pomoc zaista !
Uuu što je naponska na ploči :eek: :alealeee::tapsh: !!
Hmmm,mrzim ovakav prob zabadanja kompa :mad: .
Da vidimo,menjana je grafa,menjana je ploča,menjani su drajveri.
Da li je :
-procesor O/C,otključavan,dizani naponi ??
-testiran ikad u Prime,Orthos,... bilo na def. bilo modovan ?
-RAM O/C ?
-testiran na def i/ili O/C-ovan ?
-bilo ikad problema tokom instalacije OS-a i ostalog ?
-upotrebe optike (CD/DVD) ?
Da li si razmotrio varijantu da ipak mašinu probaš i sa nekim drugim napajanjem ?
p.s.
Čini mi se da grafa nije problem u ovoj priči ... Jedino ako bi da je menjaš jačom ;) .
Ako mi verujes da ja vise ne znam sta da radim !
Sto se tice napajanja , kada sam uzimao komp ovo je bilo jedno od boljih ( skupljih ) ali nije mi problem da zamenim ako mislis da moze da bude do napajanja.
Reinstaliran sistem nekoliko puta u fazi pokusaja da se otkrije problem , pokusaj i sa WIN 7 i Win XP nije bilo razlike.
Optika normalno funkcionise.
Ono sto mene buni je neka prica koja je bila aktuelna kada sam ja uzeo svoju graficku kartu , bile su price o nedovrsenosti serije 5700 zbog prebrzog izaska na trziste , mnogim bagovima koje ta serija ima, od zakucavanja pa sve do plavog ekrana i slicno , zbog toga mi je jedina pomisao bila graficka karta ili nekompatibilnost sa plocom iako na zvanicnom sajtu stoji da se slazu kao ivica i marica.
Naglasavam ti i ovo, kaada su u Win-u testirali ovaj komp pri kupovini na ekranu manje rezolucije, ceo dan je sve radilo bez ijednog kocenja !
Na Procesoru nije dizan napon ! Test hm neki od testova su radjeni, memorija da , procesor nisam siguran iskreno.
Memorija je menjana u startu prvo sam uzeo 2x1GB neke dosta skuplje memorije pa su mislili da je do nje , na kraju ze zamenjena sa 2x2gb isti problemi su se nastavili.
PEDJA CZBG
29.1.2012, 13:33
Јуче сам пазарио комп, Phenom 960T, ASUS m5a97Pro, ASUS 6850, 4GB HyperX rama, Seasonic ss-500ET имам стари хард од 120 гига... Е сад, кад отворим неки клип на јутјубу, на делић секунде ми искочи ми нешто плаво-љубичасто и онда ми цео екран постане црн и не могу да радим ништа осим да рестартујем комп... Инсталирао сам све драјвере, све сам лепо повезао, немам појма који му је ђаво... 'ел зна неко?
Poštovani,
Da li neko zna rešenje mog problema a on je sledeći;
Upalim računar da radi,kada neredim ništa na njemu on ode u stanje mirovanja tj.ekran je crn a računar radi.Kada klinem na miša da ga pokrenem on uopšte nereaguje,pa ga moram isključiti pritiskom na dugme jer se neće ni restartovati.Kada ga opet uključim na dugme pojavi se
Overclocking failed!Please enter Setup to re-configure your sistem
Press F1 to Run SETUP
Press f2 to load default values and continue
kliknem na f2 i radi sve ok.Šta je problem?
@IgorBG ,pozajmi od nekoga ako možeš neku slabiju grafiku pa probaj sa njom šta se dešava.Druga varijanta je to isto ali sa napajanjem.
Ne sporim OCZ kvalitet ali, :dzavo: nikad ne spava :( .
@PEDJA CZBG, moguće da je problem do drajvera za grafiku.Da probaš sa nekom drugom verzijom Catalyst-a ?
@swega, koje i koliko staro napajanje je u tom kompu ?
Za početak,mogao bi da resetuješ BIOS (džamperom ili skidanjem baterije sa ploče) i ponovo ručno podesiš potrebene parametre.Ako nastavi da luduje,možeš da uflešuješ noviji BIOS na ploču.
Chieftec 500W je napajanje staro godinu i1/2.Odoh gledat kuma,pa posle pisem da li je opet zaspao komp.
Pre 3 dana je nestalo struje dok je racunar bio ukljucen i struja je ponovo dosla kad je racunar bio ugasen ali je bio ukljucen u struju.Od tad mi se komp restartuje redovno, uvek nakon odredjenog vremena kad igram neku igru (fm12), ali zna i da se restartuje i kada radim nesto na netu..Citao sam mnoga resenja i koliko sam shvatio problem je sto se nesto pregrejava (nesto na grafickoj), da li da instaliram nove drajvere i da ocistim stare i kako to da uradim ne znam..ili ako je resenje nesto drugo ? Graficka mi je GeForce 9800 GT
Probaj za početak:
Reset pa uđi u advanced boot meny i izaberi "directory service restore mode".Neka se Win učita u tom modu.Potom ga resetuj opet i neka se digne normalno.
Trebalo bi da pomogne.
Ako nastavi da brlja opet,isključi "automatic restart ..." pa napiši šta od grešaka prijavljuje kad ti izađe BSoD ??
hvala uradio sam tako i radi normalno kao pre
opet se pojavio problem, isto kao pre...iskljucio sam to "disable automatic restart when system failure" ali isto se restartuje kao i pre
Naravno.
To "Disable ..." omogućava da se se prikaže "plavi ekran" na kome piše šta je izazvalo reset mašine ;) .
Ovo što je označeno nas interesuje šta piše kad ti se resetuje mašina:
http://img115.imageshack.us/img115/5264/bsod0x50.jpg
Pre toga možeš da probaš proveru i popravku:
http://www.dodaj.rs/t/z/GH/1Uj6poRf/chkdsk.jpg (http://www.dodaj.rs/?z/GH/1Uj6poRf/chkdsk.jpg)
Od danas mi komp zamrzne na sekund sve se zaustavi samo se čuje "Zzz" gledao sam seriju koju sam skinuo sa torenta pa sam mislio da je loš snimak ali evo sad i kad gledam tv? Šta može da bude? Da nije hdd? Monitor je kupljen pre skoro 2meseca.tnx
phenomenon
21.2.2012, 23:38
Da li moras da ga restartujes kada se to desi? Verovatno je graficka...
nema vise glavljenja, mozda je nesto zabagovalo...temperatura graficke 54C a u idle :O ati 2600pro ddr2
Treba mi pomoc. :confused: komp. u zadnje vreme je poceo da mi blokira samo mi se pojavi crn ekran i moram da ga restartujem ne znam u cemu je problem do skoro je radio normalno sada mi blokira i na fb. cs. i svim aplikacijama skoro.
Nisam siguran da ovo pripada ovde, pa je l' može neko da pogleda http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=79353
Imaš odgovor tamo u temi :D
Treba mi pomoc. :confused: komp. u zadnje vreme je poceo da mi blokira samo mi se pojavi crn ekran i moram da ga restartujem ne znam u cemu je problem do skoro je radio normalno sada mi blokira i na fb. cs. i svim aplikacijama skoro.
A bre ljudi pa kako nikom ne padne napamet da napiše sa kakvim kompom ima problem nego samo "imam problem,help?" a mi da gledamo u pasulj koje su mu komponete i koliko su matore :rolleyes: :mad: :facepalm !!
phenomenon
28.2.2012, 19:09
Mozda je crklo napajanje, ram, graficka ili maticna ploca, a proveri mozda je i hard :D
Imas uputstvo (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=12721) za postavljanje tema koje je napisano pre 5 godina.
Ploca: asus m4n68t v2
graficka: ati radeon sapphire hd 5770 1g ddr5
procesor: AMD athlon II X2 250
ram kingston hyperx 2g
napajanje 550w ms
Problem je u tome sto mi je stojao nekoliko dana iskljucen i posle toga celi dan radio bez problema i onda poceo opet da blpkira kada ukljucim neku igricu ram sam menjao i nista se nije promenilo graficku sam u 3dmarku proveravao i nije bilo problema procesor takodje temperatura svega je u normali.tako da mislim da je napajanje jedino ili mozda ploca ali kod napajanja sam primetio da 12v nije 21v nego manje i to varira od 11.8 do 11.4
Ako je to napajanje MS Industrial onda je ono najverovatnije problem ...
Pozdrav, imam problem kada ulazim u foldere na C particiji posebno, kada treba da udjem u novi folder racunaru treba par sekundi. Da li moze neko da mi kaze kako da ubrzam rad sa datotekama. U sustini ostalih problema nema, programi rade super, net takodje.
Hvala u napred.
Nutsbre@ker
12.3.2012, 10:55
U kakvom je stanju hard disk tacnije da li je velika fragmentacija?
Evo podataka sa defregmentacije koju sam obavio, a bilo je i obavestenje da pojedini fajlovi ne mogu da se defragmentuju
Volume (C:)
Volume size = 37,11 GB
Cluster size = 4 KB
Used space = 13,65 GB
Free space = 23,46 GB
Percent free space = 63 %
Volume fragmentation
Total fragmentation = 8 %
File fragmentation = 16 %
Free space fragmentation = 0 %
File fragmentation
Total files = 52.329
Average file size = 386 KB
Total fragmented files = 106
Total excess fragments = 1.291
Average fragments per file = 1,02
Pagefile fragmentation
Pagefile size = 1,13 GB
Total fragments = 2
Folder fragmentation
Total folders = 10.822
Fragmented folders = 1
Excess folder fragments = 0
Master File Table (MFT) fragmentation
Total MFT size = 143 MB
MFT record count = 63.600
Percent MFT in use = 43 %
Total MFT fragments = 3
Marka,model i straost HDDa na kojoj je ta C: particija ??
Obradi disk ovim programom http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/download/
U podešavanju programa uključi funkcije:"obriši privremene datoteke pre defragmentacije" i "pomeri sistemske datoteke na početak diska" .
Na odgovarajućem dugmetu,umesto "Defragmetiraj" izaberi "Optimizuj i defragmentiraj".
U prvom krugu štikliraj da obradiš samo C: disk pa kasnije možeš i ostale,po potrebi.
Pre svega ovoga,deinstaliraj,ako imaš,programe koji ti više ne trebaju i uradi redovno (ručno) Disc CleanUp.
Arctic Donkey
16.3.2012, 11:04
Унапред се извињавам ако имам проблемчић као и многи други, па написах дупло питање са неким - једноставно не видим начин да прегледам 50 страница у потрази за мојом фрком. :dedica:
Наиме, када се бутује виндоуз, и када се појави десктоп слика, он наравно учитава како би све било спремно за нормалан рад. И то обично траје десетак до двадесет секунди, не. Сасвим океј. :tapsh:
Али, кад се мени то учитавање оконча (нема више курсора са кружићем који се врти, в7) и постане видљив само бели курсор, треба да кликнем на било коју иконицу. И то у реду ради, све док не кликнем десним кликом - онда се појави само плави кружић (еквивалент пешчаном сату са вин. икс пе), и тако се он врти врти, све док ја после неколико минута не попиздим и проузрокујем поруке типа "нот респондинг" и сл. Али ни то не помогне често. :facepalm
Треба ускоро да набавим це-де, да реинсталирам оперативни систем. Да ли сам на добром путу за решење проблема ? :icon_stud
EDIT : Управо нађох на другој секцији тему "десни клик" и видим да лик има проблем идентичан малтене..Али нисам сигуран да ли је то и код мене проблем :(
Kao prvu pomoć,do reinstalacije,probaj i ti ;)
Probaj za početak:
Reset pa uđi u advanced boot meny i izaberi "directory service restore mode".Neka se Win učita u tom modu.Potom ga resetuj opet i neka se digne normalno.
Trebalo bi da pomogne.
Posle toga bi mogao i "popravku fajl sistema" na C: disku.Ono,C disk pa desni klik,Properties pa Tools pa Erorr chek pa tu izaberi samo "Automatic repaire sistem file erorrs" bez dreuge opcije (popravka bad sektora na disku).
Resetuj ga i pusti da odradi šta treba ;) .
Ako i posle toga brlja,ja bih radije išao na OS reinstall nego na krpež raznoraznim third party programima .
----------
Što se tiče hardvera,proveri da li je valjano utaknut S-ata kabal,i u disk i u ploču.
Aj da probam i ovde, čisto da potvrdim u čemu je kvar. Kupio sam DoA (kakve sam sreće...) ploču, Biostar TP67B+, i kada ubacim sve delove radi pet sekundi i onda se ugasi pa ponovo krene isto na pet sekundi da radi. LED koji pokazuje CPU stanje svetli, tj. prihvata procesor a LED koji pokazuje RAM stanje ne svetli, tako da sam ja zaključio da slotovi za DIMM ne rade. Međutim kada sam nosio na garanciju, koju su usput odbili zbog "fizičkog oštećenja" ali to je nebitno za vas, kažu da može da bude i upravljač memorije na CPU, odnosno na ležištu CPU-a, pa me zanima da li neko od vas može sa sigurnošću da kaže šta je od ta dva. Da li slotovi za memoriju ne prihvataju memoriju ili upravljač memorijom otkazuje? Moje lično mišljenje je da upravljač memorije otkazuje pošto sam isprobao sva četiri slota za memoriju sa Kingstonovim modulom koji je potvrđen na Biostarovom sajtu kao prihvatljiv. Hvala unapred.
До сада сам кулирао следећи проблем, али од данас почиње да ме иритира :nov_mad2:. Први пут се десило следеће
-гледам ју тјуб замрзне се комп, зуји звук, бела слика,
-други дан иста прича.
-пар дана касније, гледам филм, браон слика,
-неки дан, гледам ју тјуб црна слика,
-данас, опет црна слика.
Пукне ми без икакве најаве, једноставно комп заблокира, и појави се некад црна слика, некад браон и бела, и зуји. И онда морам рестартовати комп. Игре ми раде нормално. Пуца на ју тјубу ( 4 пута за две-три недеље) и једном је пукла слика кад сам гледао филм. Проблем се почео јављати од кад сам инсталирао драјвер 295.73 и 296.10. Ови из нвидије су очигледно заборавили да графичка (драјвери) не служи само за играње :rolleyes:. Само игре не пуцају. За сада, ових 5 "испада" ми нису алармантни. Ако ово настави чешће да се јавља враћам 285.62 драјвер. Да ли још неко има сличних проблема.
jel imas sve potrebne kodeke instalirane?
update flash player-a???
ista stvar http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=79457
jel imas sve potrebne kodeke instalirane?
Update flash player-a???
Користим км плејер. Немају везе кодеци. Имам нови флеш плејер. Ма драјвери 100%. 285.62 су радили перфектно. Опет понављам ситуација за сада није критична да ме тера да их враћам. Некако ћу прећи преко тога ако се дешава једном недељно.
Evo ovako, mislim da je moj problem unikat. Zasto tako mislim?! Jer ni jedan servis nije uspeo ovo da resi.
Problem je sledeci: kada je konektovan na internet i prilikom pustanja klipova bilo koje vrste ili sa bilo kog sajta racunar krece da podize temperaturu. Posebno na fullscren. To se desava i prilikom igranja igrice ili redje prilikom gledanja filma. Ovo se samo ponekad desi, ne cesto.
Kada se vratim ne desktop ili minimiziram sve se vrati u normalu.
Racunar podize temperaturu jako brzo, kuler se zalece skokovito na svakih 3-6 sekundi dok temperatura raste po nekoliko stepeni odjednom. Komp se ugasi ako ne odreagujem i smirim ga.
Zamenjen je procesor, stavljen je jaci sa 4 jezgra, sa manje wati, mnogo jaci od predhodnog. Prosiren ram na 4GB, zamenjena graficka, ova sada razvaljuje. Sve je u kompu u fulu, konfiguracija je bas snazna.
Ali problem se opet pojavi s vremena na vreme. Sve je NOVO. Ovaj komp nebi smeo da oseti nijedno opterecenje jer su sve komponente kvalitetne i sa dokazanim brendom zato u to bar nebi trebalo da bude sumnje.
Sta je onda?!
Radjen je kompletni monitoring, svi parametri su normalni, komp je radio satima pod 100% opterecenjem i nije osetio, obaran sistem, ciscen i sta sve nije. Ali opet se desi ovo.
Da li neko moze da predlozi nesto???
:n_klanja:
Imao sam sličan problem.
Na kraju je zveknuo CPU,posle ~ 5-6 samogašenja zbog pregrevanja izazivanog u sličnim situacijama.Ploča na kojoj se to dešavalo je i danas u pogonu,sa drugim proc-om.Mislim da je ovde i izvesna nekompatibilnost RAM modula doprinosila preopterećivanju.
Pošto ništa konkretno nisi napisao šta imaš od komponenata :rolleyes: ,proveri u BIOSu opcije za štednju energije i to isto a u Win podešavanjima.
Da nije slab cpu cooler ?
Ili skučeno i loše provetreno kućište ?
Da li si u Task Manager-u pratio koji aktivni proces okupira procesorsko vreme u situacijama kad ti se dešava ubrzano zagrevanje ?
Ajda da i ja izložim moj problem koji je počeo skoro da se dešava.
Komp podigne win normalno ali nakon nekog vremena prvo što se desi je da se izgubi internet konekcija a zatim i računar blokira. Kursor miša radi ali ne može da se klikne ni na jednu ikonu.
Kada pak uspem da kliknem na neku od ikona počne da se vrti onaj kružić kao da pokreće program i posle toga ništa
Taj kružić stoji i vrti se i vrti se nekoliko minuta nakon čega se komp sam resetuje i onda cela procedura posle odredjenog vremena ide ispočetka.
Dešava se takodje da i teže ulazi u BIOS kada pritisnem DEL dugme. Ponekad mu treba i dobrih 5 minuta....:nov_mad2:
Konfiguracija je ova koja stoji u profilu....
Pomagajte...
Za početak,podesi da izbacuje BSoD umesto reseta pa da se vidi šta prijavljuje kao prob..O istom trošku proveri da li su svi kablovi od HDDova i DVDova dobro uštekani.
Šta se dešava tokom tih 5 min dok držiž Del i čekaš ulaz u BIOS ?
Za početak,podesi da izbacuje BSoD umesto reseta pa da se vidi šta prijavljuje kao prob..O istom trošku proveri da li su svi kablovi od HDDova i DVDova dobro uštekani.
Sve sam kablove raskačio očistio i ponovo nakačio.
Šta se dešava tokom tih 5 min dok držiž Del i čekaš ulaz u BIOS ?
Nekada zaglavi na auto-detecting sata2,nekada zaglavi na atapid dvd drive not found,nekada izbaci grešku za LAN kabal da je neispravan.
Svaki put je nešto drugo u pitanju.
Za početak,podesi da izbacuje BSoD umesto reseta pa da se vidi šta prijavljuje kao prob
Ček ček :icon_scra Kako da podesim da mi izbacuje BSOD?
@Acid
jel si proverio ventilatore/temperature ? mozda treba da se promeni baterija na ploci.
Baterija nema ulogu sve dok je komp pod mrežnim naponom ;) .
@Acid ,desni klik na My Computer pa onda vidi sliku :) i skini štiklicu po uputu.
Склопио сам нови комп коначно - Intel Core i5-2500k (Stock), Gigabyte R6870OC и 4ГБ РАМа, међутим када сам инсталирао Радеонов драјвер, након што упалим било који програм појави се BSOD и након рестарта опет исто, пишем и њима наравно али претпостављам да ћу овде добити одговор раније. Сад сам вратио на Windows Default драјвер, тј. ни не пријављује Радеон 6870 него Graphics Display Adapter, али барем немам BSOD. Има неко предлог?
Nepotpisani Čitalac
29.4.2012, 21:03
Imam ja genijalan savet - ne kupuj(te) Gigabyte grafičke.
...kao da nije xyz puta ponovljeno ovde na forumima...
Imam ja genijalan savet - ne kupuj(te) Gigabyte grafičke.
...kao da nije xyz puta ponovljeno ovde na forumima...
Баш си му помогао. Нажалост, истовремено си у праву, било је гомила проблема са графичким картицама тог произвођача, неко је то решавао са продавцем (мењањем примерка) неко са драјверима.. У сваком случају, ја бих то заменио, уз доплату за неки поуздан бренд, како је то Радеон, узми Сафир. Изгледа да Gigabyte нама шаље робу "не-дај-Боже" квалитета...
Zadnjih meseci sam još par puta naišao na slične komentare i za Gigabajtove MB :confused: .
Jel moguće da se G-B toliko iskvario :eek: ??
Nepotpisani Čitalac
1.5.2012, 14:24
Nije to da se Gigabyte-u smanjio kvalitet, samo sada kod nas dolaze fabrički reparirani i resertifikovani proizvodi, kao i oni koji prolaze manje rigoroznu kontrolu kvaliteta, pa su zbog toga pri uvozu osetno jeftiniji. Lepota ovoga je što takvi proizvodi nisu vidno obeleženi. Dovoljno da čak ni garancija ne mora da se smanjuje. Ovo nije teorija zavere, ovo je znanje iz prve ruke. Dobro, iz prve i po, pošto ne radim u komercijali :P
Obratite pažnju i na Seagate diskove, pogotovo green serije (na 5400 i 5900 rpm), mnogi su "factory recertified". Neki imaju godinu dana garancije pa se po tome jasno zna, dok neki imaju dve... I nije problem garancija, problem je gubitak podataka, te zato četvore oči otvorene.
Evo ga i moj problem- juce sam igrao half life 2,i kada sam povecao detalje,monitor crn,svi ventilatori rade,etc. Ja reset- da pomenem da reset dugme nije reagovalo,a power samo kada se drzi,i tada kad se ugasi power led svetli- i monitor blackout pre nego sto se podigao system. Ja za svaki slucaj rasklopio i izduvao prasinu,opet isto. Posle toga sam vratio detalje nazad,i igrao se nekih 2-3 sata. Kasnije,iz cista mira,na desktopu FAIL. E sad ja sumnjam na napajanje,premda je potpuno ocekivano da ploca pravi problem. Napajanje je frontier 400w,staro skoro 6god.
Zdravo svima! Moja konfiguracija je sledeca AMD Phenom II x4 955, 3.2 GHz/8MB, Gigabyte MA770T-UD3, 2GB DDR3 Patriot PC 1333 CL9, Sapphire ATI 5670 512MB DDR5, 500 GB Samsung HD502HJ ATA.
A problem koji mi se javlja je kada palim komp (uglavnom prvi put tog dana), podigne windows 7, funkcionise par minuta, a onda zablokira i izadje blue screen sa porukom DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL! Posle reseta funkcionise normalno! Ako neko zna sta je u pitanju neka postuje... Hvala!
Ta poruka BSoDa je relativno česta.
Šta piše ispod nje?
Ono, STOP: 0x0000007e i tako to ...
Drugari porebna mi je pomoc
U poslednje dve nedelje dolazi mi do pojave zamrzavanja racunara a kako vreme prolazi ovo postaje sve izrazenije da poslednja 2 dana nemogu nista da radim..
Ovo je greska koju mi je danas prijalvjena
Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 10266
Additional information about the problem:
BCCode: 1000007e
BCP1: FFFFFFFFC0000005
BCP2: FFFFF88004E1E0D7
BCP3: FFFFF880028F49E8
BCP4: FFFFF880028F4240
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1
Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\123108-18813-01.dmp
C:\Users\Racunar\AppData\Local\Temp\WER-86580-0.sysdata.xml
Read our privacy statement online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0409
If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:
C:\Windows\system32\en-US\erofflps.txt
U poslednjih mesec dana od drivera sam samo instalirao driver za ruter i pre par dana neke za zvuk.Prekljuce sam bio instalirao neki program za hd proveravanje ako se secam dobro hdtune i po njemu je hard ok
Trenutno konfiguracija koju imam je stara 17 meseci na njoj procesor i memorija su klokovani od samog dana kupovine.
AMD Phenom II X4 955 3.2 klokovan na 3.6
Board: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-MA770T-UD3
ATI Radeon HD 2400 PRO preuzeta sa starog racunara - stara oko 4 godine mozda i vise
WD 1T black serija
blueberry kuciste sa njegovim napajanjem od 500w
os windows7 ult
pre par minuta sam pogledao podesavanja u biosu i ona su ovakva
cpu clock ratio x18 3600
cpu northbridge freq 2000mhz
memory clock x8 1600
system voltage control auto
system temp 40c
system cpu temp 43c
cpu fan speed 4400
odradio sam system health report i ovde mozete videti rezultate link (https://dl.dropbox.com/u/14527430/System%20Health%20Report.html)
Da li neko ima mozda ideju ,savet sta raditi ,sta pravi probleme etc..?
Evo ovde cu ja da posutujem i moj problem, glupo mi da otvaram novu temu.
U pitanju je BSoD, ocekujem detaljne instrukcije i upustva posto nisam ekspert :)
Link (http://imageshack.us/g/856/bsod1.png/)
:ciao:
Edit: U medjuvermenu jos jedan! Desava se sve cesce.
Link2 (http://img845.imageshack.us/img845/4645/bsod3.png)
Čini mi se da oboica imate problem sa drajverima.
Probajte ovako nešto http://support.microsoft.com/kb/244617
Problem sam resio deinstaliranjem avasta...Izgleda je bilo konflikta sa spybotom.. Zasad sve radi ok nadam se da ce tako i ostati...
Kanta: AMD Sempron 2800+, MB MSI K8MM3 H, 1GB DDR 400, ATI Radeon 9600XT 256MB AGP, HDD WD800JB ATA, PSU Codegen 500W...
Problem:Kada radim i nešto potpuno nezahtevno (npr. internet, Paint, Total Comander), na ekranu se sve osim miša odjednom ukoči. Posle par sekundi koči se i miš, a posle još par sekundi ceo ekran postaje crn uz kratak "bip" na spikeru, dok dioda monitora treperi kao da je komp iskjučen. Ctrl+Alt+Del ne prima, pa mora restart "na dugme". Ovo postaje sve učestalije, sinoć sam celu proceduru ponavljala uzastopno 6-7 puta za 15-ak minuta. Između dva restarta sam pokrenula "Everest" i naponi i temperature su bili OK.
Memorija testirana Mem test-om, hard disk HDD Sentinel-om i sve je OK. Nisam uspela da izmerim temperaturu GPU-a jer koji god softver sam probala (GPU-Z, CPUID HW Monitor, GPU Temp, ATI Tray tools), nijedan je nije pokazivao iako navodno treba da pokažu(?).
Sistem skeniran sa Spybot-om, HiJackThis i Eset Smart Security4, nadjen 1 trojanac, uklonjen, ali problem je i dalje tu.
Napomena: pre mesec dana menjana pasta na CPU i GPU i podignut WinXPSP3, mada problem datira od pre oko 10-ak dana, prvo ređe pa sve učestalije. Čini mi se da su i dva kondenzatora jedva primetno nabubrela. Par puta instalacija drajvera ponavljana (kao nisu odgovarajući) iako su bili legacy drajveri sa sajta proizvođača.
Napomena o napomeni: Primetila sam da se u 50% slučajeva pri uključenju računara ne vidi inicijalni ekran sa podacima o BIOS-u, grafičkoj, CPU, memoriji, diskovima. Jel to normalno ili...? :confused:
Ako neko ima slično iskustvo molim za pomoć :paranoia:
Nepotpisani Čitalac
19.7.2012, 21:14
Nabubreli kondenzatori, makar i jedva primetno (ali definitivno) su dovoljan razlog za ovakvo ponašanje mašine. Naročito ako su u CPU VRM sekciji. Zavisno od revizije ploče, stage 1 kondenzatori su Rubycon ili Panasonic, tako da teško da je do njih... Stage 2 su obično OSTor i oni su problematični, mada sam viđao varijante sa Nichicon-om, što bi inače bilo dobro, kada HM serija tih kondika ne bi imala grešku u proizvodnji koja je trajala od 2002. do 2005. Na ostatku ploče su ili OSTor ili Samxon, ni jedni ni drugi nisu poznati po naročitoj dugovečnosti...
U sv. sl., ako ne možeš ići na ploča + cpu + ram zamenu, tražiš ili ASRock K8NF3-VSTA, ili neku pristupačnu integraciju tipa MSI E350IS-E45 + neki IDE -> SATA adapter za taj tvoj WD HDD, nešto tipa Intex SD-SA2IDE-A1 ili Digitus DS-33150 + neki RAM štapić po ličnom izboru i mogućnostima. Postojeće CPU i RAM prodaš kao ispravne i ploču takva kakva je.
Treća varijanta je da ti neko zameni te kondenzatore na ploči, ali to je uvek 50/50 posao, čak i ako imaju adekvatnu zamenu (dakle nešto sa imenom, Rubycon, Nichicon, NCC, Panasonic, itd, a ne neke škljmn kondike za 10 dinara komad)...
Obrati samo pažnju i na taj Codegen PSU. Zavisno od starosti i toga koliko se najeo prašine, kao i da li mu vent uopšte radi i ako radi, kako radi, mogao bi i on imati naduvanih kondenzatora na filter sekciji sekundara... To bi moglo da objasni odakle isti na ploči, jer kad oni u napajanju prestanu da "nose teret" filtriranja struje, oni na matičnoj preuzimaju i taj, dodatni, zadatak. Uvek možeš otvoriti napajanje, očistiti od prašine i pregledati stanje. U slučaju nesigurnosti o tome šta imaš pred sobom, fotke ploče i napajanja bi nam prilično pomogle da ti pomognemo dalje.
Moja greška, izvinjavm se, ali u pitanju su kondenzatori na grafičkoj kartici, a ne na matičnoj. Staviću i sliku što pre da bi bilo ilustrativnije. Inače ova ploča ima i integrisanu grafiku, ali je dodat Radeon 9600XT zbog igranja igrica...:)
Nepotpisani Čitalac
19.7.2012, 21:58
Pa dobro, probaj onda da koristiš računar samo sa integrušom i vidi da li se šta bitno menja, ako da, onda grafička pravi dovoljno veliki problem.
Integrisana je krajnja opcija, ali ja bih, ako mogu da sredim ATI 9600 (ako je do njega, a mislim da jeste). Evo i slika, malo su lošije (slikano mobilnim), ali mislim da se primećuje da su vrhovi dva veća kondenzatora malo nabubreli u odnosu na vrh manjeg pored. Oznaka kondenzatora je ATWB 738A 1000µF 10V 105°C. Proizvodjač grafičke je Club3D oznake CGA-E966R, a memorijski čipovi su elixir. Još me muči što ne mogu ni u jednom probanom softveru za monitoring (prethodni post) da izmerim temperaturu GPU-a, kao da je otišao senzor (ako ga je uopšte imala kartica) ili...:confused:
Napomena: probano u jednoj od Hirens boot alatki da se vide informacije u vezi grafičke i tamo pokazuje da ima samo 16.384 KB memorije:confused: Jel to zbog starije verzije softvera ili nešto nije redu sa grafom (mada GPU-Z u Win pokazuje normalno 256MB)?
Nepotpisani Čitalac
20.7.2012, 20:50
To bi bila otprilike ova (http://content.hwigroup.net/images/products/xl/000160/club_3d_radeon_9600256.jpg) kartica, ako se ne varam. Kondenzatori na njoj su obično Teapo, ali koliko vidim sa tvoje fotke, a i prema oznaci koju si dala, kod tebe su TK (Toshin Kogyo). I jedni i drugi su tajvanci, s tim da je TK firma registrovana u Japanu, za koju kondenzatore proizvodi tajvanski OSTor. Vidim da je tvoja kartica nešto novija revizija, ne koristi diskretne ispravljačke diode, i fan header je izmešten. U svakom slučaju, ta dva kondenzatora moraju obavezno da se promene, a idealno bi bilo zameniti i treći (onaj manji, pored filter zavojnice), jer ako su dva od tri već "otišla", ni treći nije daleko.
Što se tiče adekvatne zamene, teško. U Srbiji mogu da se nađu, u najboljem slučaju, CapXon, a inače Elna i Jamicon. Svi navedeni spadaju u "isprdak" klasu, i neće te naročito usrećiti. Da ne pričam o no-name "markama" koje valja većina prodavaca. Dovoljno je reći da na komad koštaju po 10-15 dinara, pa da bude jasno da su beskorisni, naročito u VRM filter ulozi.
Mogli bi se naći online, konkretno, ja znam kako doći do Panasonic, Nichicon, Rubycon, Vishay i u manjoj meri Sanyo i NCC kondenzatora (ali nema načina da ti lićno to nabaviš, osim ako radiš u nekoj IT firmi), i to je skupa rabota. Pitanje je koliko stvarno ima smisla popravljati tu karticu, naspram kupovine ili druge vrste nabavke neke polovne u toj klasi...
Što se tiče HBCD-a i pogrešnog prijavljivanja količine grafičkog RAM-a, budi sigurna da je greška u konkretnoj aplikaciji, ne u hardveru.
U pravu si Nepotpisani čitaoče, to je skoro identična kartica (sa neznatnim izmenama koje si pomenuo). Danas je stavljana i druga memorija i problem je i dalje prisutan, tako da se metodom eliminacije krug ipak sužava oko grafičke. Blago šizim i par puta je ruka sama kretala ka bejzbolki :nov_mad2: Videću šta ću dalje sa njom, obzirom da se ovde u KG-u to teško popravlja (što zbog nedostatka kvalitetnog servisa, a što zbog nedostatka prodavnice sitnih elektronskih komponenti). Možda čak kupim i neku drugu u istom rangu, limundo je neminovan. Tebi svakako veliko HVALA na pomoći i respect za znanje i upućenost! :n_klanja:
Ta kartica,kao ni sve ostale R9550/9600 nema u sebi senzor temperature.Zato nijedan progam istu ne može ni da ti očita.Čisto da se ne maješ dalje oko tog detalja :D .
Hvala FlavioPO. Googlanjem dodjoh i ja do istog podatka;) Kartica verovatno sutra ide na zamenu kondenzatora, nema druge... :ciao:
Aleksandar 032
23.7.2012, 22:07
Ljudi treba mi pomoc oko kompa.Moj racunar je: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+,Graficka:ATI Radeon HD 3600,RAM:2,00 GB.Kompjuter mi zakuje i izbaci plavi ekran pa neki put pise BAD_POOL_HEADER , a neki put BAD_POOL_CALLER , ali zakuje mi samo u toku nekih igara kao na primer Sims 3 i Test Drive Unlimited i PES 12 ponekad pa me zanima u cemu je stvar?
Probaj da ga vratis u predjasnje stanje kad nije bilo problema.
Fatamorgana
27.7.2012, 2:01
Skorije sam došao u posed polovnog lap-topa SONY Vaio VGN-FE11S (donacije su čudo ;)):
Intel Core Duo T2400 @ 1,83GHz,
Intel i945PM,
1GB DDR2 266MHz,
NVidia GeForce Go 7400,
Fujitsu MHV2160BT 160GB,
Matshita DVD-RAM UJ-841S.
However, ispostavilo se da ipak nije sve tako idealno. Naime, ono što me zabrinjava je da računar čas radi normalno i stabilno, a čas uspori kao da je Pentium I u pitanju. Otvorio sam CPU-Z i zapanjio se kad sam video da se u intervalima od po par sekundi množilac sam od sebe menja :confused: u vrednostima od 6 do 11, tako da shodno tome i takt procesora varira od 1828,7MHz do 997,5MHz! WTF?!?:paranoia: Ako iko zna šta bi moglo biti uzrok ovome neka ostavi komentar. `Fala unapred!
To bi trebalo da je OK.Tako radi Intel SpeedStep .
Promeni Power Plan opcije u Win ,stavi na Home/Office ili Presentation (ili na Performance-zavisno koji je OS tu) pa vidi onda kako se ponaša .
Fatamorgana
27.7.2012, 12:12
Ok, to je onda taj,"Intel SpeedStep", ali ne vidim u cemu je poenta da na svake 2 ili 3 sekunde radi to sto sam opisao u proslom post-u? :confused: Masina mi se nekad stvarno stravicno uspori, pa ne znam da li je to razlog? Pomisljao sam cak da je mozda zaprljan kuler od procesora, pa usled njegovog periodicnog zaglavljivanja (i odglavljivanja) komp sam obara mnozilac kako bi izbegao pregrevanje procesora ili nesto slicno. Ok, probacu ovo sto si mi preporucio pa se javljam...
Poenta je da tako duže traje baterija na lapu a,i manje se greje mašina.Isto važi i za desk mašine.Proc se manje greje ako ne vozi svo vreme na punom gasu.
http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep
i
http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep#Versions
E sad,to usporenje lako može biti i nešto drugo.Probaj prvo ovo pa da viidmo ...
Fatamorgana
27.7.2012, 18:57
U sekciji Power Schemes (sistem je WinXP SP3) mi je već bilo podešeno na "Home/Office Desk". Menjao sam i u mod "Presentation", ali se ništa ne menja. Mada, bode mi oči jedan folder na C: particiji (levo na slici - označen crvenom bojom, a desno je crvenim označen njegov sadržaj). Nisam siguran čemu služi i šta tu ima da traži nešto što se zove AMD64?
Sass Drake
28.7.2012, 15:36
Priveremeni fodler gdje je raspakovana neka zakrpa. Možeš ga slobodno izbrisati.
el_corona
28.7.2012, 16:09
U sekciji Power Schemes (sistem je WinXP SP3) mi je već bilo podešeno na "Home/Office Desk". Menjao sam i u mod "Presentation", ali se ništa ne menja.
Nije to to, u biosu se regulise speedstep/c1e/eist samo nije uvek slucaj da je ta opcija ostavljena na laptopu kao sto je skoro uvek prisutna na desktop racunarima.
Aleksandar 032
29.7.2012, 3:26
Pomagajte imam problem koji nmg da resim vec dugo evo slike:
http://i.imgur.com/0GiBX.jpg
:icon_scra
Što ne isključiš integrisanu grafu u BIOSu ?
Ili,jednostavno je tu,u Device Manager-u onemogući.
To verovatno luduje pošto koristiš diskretnu grafiku ...
Aleksandar 032
29.7.2012, 15:33
:icon_scra
Što ne isključiš integrisanu grafu u BIOSu ?
Ili,jednostavno je tu,u Device Manager-u onemogući.
To verovatno luduje pošto koristiš diskretnu grafiku ...
Kako to da uradim?
Desni klik na tu stavku (tu,u Device manager-u) i izaberi Disable.
Što se tiče (eventualnog) isključivanja integrisane grafike u BIOSu ploče,konsultuj uputstvo od matične ploče ;) .
Aleksandar 032
29.7.2012, 19:51
Desni klik na tu stavku (tu,u Device manager-u) i izaberi Disable.
Što se tiče (eventualnog) isključivanja integrisane grafike u BIOSu ploče,konsultuj uputstvo od matične ploče ;) .
Ok.Xvala :))
virtualstefan
12.8.2012, 2:06
Ljudi imam problem, primetio sam da mi komp posle izvesnog vremena pocinje da se sam gasi, tj restartuje i izbacuje ponekad da mi boot image is corrupt, nekad pokazuje da fali neki critical drajver a imam ix sve instalirane, nekad se slika zamrzne i razvuce tako da se vide samo neke linije, mislio sam da je do sistema podigo sam ponovo windows 7 i odma posle nekoliko sati se restartovaoo, i pokazao je neku gresku, nzm tacno koju izbacio je plavi ekran i nisam uspeo da procitam sta je pisalo...Kompjuter mi se ne zagreva posto mi je otvoren jedan deo i direktno ga hladi klima sto imam u sobi. Da li neko zna do cega je????
Moja konfiguracija je Asus M4N78 PRO Motherboard 2GB RAMA ATI RADEON HD 6850 i AMD Athlon II X2 250 3.00GHZ...
Nisam siguran, ali bih, za pocetak deinstalirao SVE drajvere koji se mogu deinstalirati, i opet instalirao najnovije verzije. Obzirom da ti se slika razvlaci, sumnjam na GPU driver. A sto se tice temperature, i to proveri preko nekog specijalizovanog programa - to sto duva klima ne znaci ma bas nista, ako je neki od ventilatora ili fan kontrolera u kvaru. Ukoliko temprerature budu u redu, i poroblem ti se bude javljao i posle reinstaliranih drajvera, javi se opet pa da idemo dalje.
Ah, da, sad sam opet procitao i palo mi je na pamet... To sto ti pise boot image corrupt moze da znaci da ti sistem nije dobar (iako si ga reinstalirao), ili da mozda imas lose sektore na disku- Probaj sa drajverima i proveri temperature, pa cemo ti reci kako da pokrenes proveru hard diska.
virtualstefan
12.8.2012, 13:59
Sad cu da probam da skinem najnoviji drajverza graficku.
Ja najvise sumnjam na hard disk posto je on malo vruc kad ga pipnem u odnosu na ostale komponente koje nisu.
Da se lako proveriti. Temperaturu HDD-a ces lako ocitati bilo kojim programom za tu namenu - imaj u vidu da je normalno da bude mlak, i d se temperature preko 40 C tolerisu, cak do 50 ce raditi OK. Nikako nemoj da ti padne na pamet da skidas poklopac sa njega, trebace ti kilo-srafciger da ga vratis. Probaj dravjere, ocitaj temperature, pa cemo probati sa sistemom, pa cemo posle videti...
virtualstefan
13.8.2012, 20:23
Namestio sam, nije mi bila graficka dobro zasarafljena pa gubila kontakt, sad sam je dobro zasarafio i radi normlano :D
Ubacio sam dodatna 2 gb RAM-a u komp, kada sam ga uključio na određeno vreme se zacrni ekran i onda se vrati sa porukom :
http://www.dodaj.rs/f/29/8n/2QIZAxhO/sadgasdg.jpg
Ništa slično se nije dešavalo ranije pa nemam pojma o čemu se radi...Kada se otvori neka igrica onda zabada na svaki 20-30 sekundi, a ovako ređe. Ako neko može da mi da neki savet bio bih zahvalan puno
To zabada drajver od grafičke ali ... Bilo bi dobro da istestiraš RAM.
Posebno ako moduli nisu istih karakteristika.
Najzad,šta si imao od RAM-a a šta si tačno dodao ?
Imao sam 2x 1gb i dodao sam 1x2gb. Stavio sam ga u drugi slot i sada radi normalno...ne znam o čemu se radi nadam se da neće opet :D
Ili nisi ubacio kako treba, ili tako nesto... Probaj da ispravan modul (ovaj prvi) stavis u taj slot gde ovo nije radilo, pa da utvrdis jel do slota ili do RAM-a
joximovic
28.8.2012, 22:34
Ovako, ne znam ni ja kako, ali od danas je kompjuter poceo da mi izbacuje onaj dobro poznati plavi ekran cim se upali.
On normalno startuje Windows, ucita par programa, antivirus, itd.. i onda poslije par sekundi prvo ekran na nekih par milisekundi dobije nekih 10 000 isararanih boja, da bi se poslije toga pojavio plavi ekran citav ispisan. On traje svega 2-3sec, i komp se gasi, tako da ne mogu ni da procitam sta pise.
Nekada davno mi se to desilo kuci na drugom kompu... medjutim izgleda da je u tom slucaju bio problem do RAM slota, jer kad sam promjenio slot modulu, komp je radio kako treba. Sada na ovom kompu sam i promjenio slotove, i izbacio jedan modul, odnosno pokretao komp naizmjenicno prvo bez jednog pa bez drugog modula, ali nista. Graficku ssm takodje vadio pa vracao, pomislio da se nije pomjerila iz slota, ali nista.
Ima li u ovom slucaju neko rijesenje a da to nije da nosim u servis gdje ce da mi u startu uzmu 1000din, a problem je mozda jednostavan?
Deluje jednostavno- reinstaliraj sistem. Ako imas neke bitne podatke, uradi repair
Mislis da je problem cisto softverske prirode?
Pa ono, jeste da su mi najvaznije stvari na drugim particijama, ali imam i na ovoj sistemskoj particiji imam nekih podataka koji mi trebaju..
Da, 99% sam siguran da je problem u softveru, pogotovo ako nikada ne podize sistem. BSOD je u globalu glavni pokazatelj, zato sto kad neka komponenta "flipne" obicno se to manifestuje totalnim odsustvom bilo kakvih pokazatelja (crn ekran) ili odredjenim brljavljenjem u radu (glitchevi, nagla usporenja itd). U svakom slucaju, jeftinije ti je da makar probas da reinstaliras sistem, pa ako bude bilo OK, super, ako nije, servis...
joximovic
29.8.2012, 13:58
Da, 99% sam siguran da je problem u softveru, pogotovo ako nikada ne podize sistem.
Pa cek, ja rekoh da on podigne sistem uvijek? Ucita Win, ucita nekoliko start up programa, antivirus, i onda tako uspije da ostane budan jos nekih par sekundi, i sledi plavi ekran i restart..
joximovic
29.8.2012, 20:17
deluje jednostavno- reinstaliraj sistem. Ako imas neke bitne podatke, uradi repair
Ништа, то је то, био си скроз у праву.
Да ли је мене онај проблем који сам имао на другом компу асоцирао да је нешто до РАМ-а или другог хардвера, али био сам у грдној заблуди.
При бутовању са Виндовсовог ЦД-а има опција гдје може да се дође буквално до експлорера... то сам искористио и прекопирао све важно са системског диска... урадио формат и реинсталацију, и сад све ради како треба.
Хвала у сваком случају. :)
Wisdom... :P Drago mi je da je upalilo ;)
OK. Izvinjavam se ali mi je zaista mrsko da chitam ovoliko strana zato zelim preci na svoj problem. Prochitao sam "Rocker"-ov post i zakljuchio da ovo moze biti tema mog problema. Dakle konfiguracija je sledeca:
MB - ASRock B75M
CPU - Intel i5 - 2320
GPU - VGA GeForce GTX 550 Ti Gainward
RAM - 2x4gb Kingston Viper XTreme
PS - LC Power Silent Giant Green Power LC6600GP2 V2.3
HDD - WD ATA 500gb
CD - ne znam tachno ali ovo pishe na vrhu "DVD Writer Model SH-S223" a ovo napred " Super WriteMaster Speed Plus*"
Evo problema:
Imao sam Matichnu plochu "Asus Maximus IV GENE-Z/GEN3" i onda sam zeleo da promenim napajanje. Dok sam menjao napajanje, u gore navedeno, nisam znao za shta sluzi jedan kabl, shto sada znam da ide za floppy, gurnuo sam ga u jedino mesto koje mi je izgledalo moguce i sprzio sam mikro provodnik. Poshto plochu ne mogu poprvaiti kupio sam novu ASRock B75M jer sam bio u mogucnosti samo nju da kupim za novac koji sam imao. Dakle kad sam instalirao Windows 7 Ultimate 64bit i instalirao par aplikacija kao shto su "Team Viewer, Ventrilo, Skype, BitTorrent, VLC player, Mozilla Firefox, Nero" i ostale koje su mi potrebne, pocheo sam da skidam Blizzard klijente da mogu da igram WoW, SC2 i Diablo 3 koji su naravno originali. Poshto sam pushtao da se skidaju sva 3 odjednom rachunar jednostavno "Zabode" u smislu da ne mogu da pomeram misha, ne funkcionishe CTRL+ALT+DELETE, vec znam da ne mogu nishta nego da restartujem rachunar. Kada sam skidao jednu po jednu sve je bilo OK. Sledeci put se deshavalo tokom igranja Diablo 3 da se odjednom chuje "sound loop" kako zabruji na sekund i vrati se na normalno na 5 sekundi i rachunar "zabode" i chuje se taj "sound loop" kako bi ga ja nazvao. Reinstalacija Windows-a je pomogla malo i to se vishe ne deshava. Deshava se kada radim vishe stvari od jednom kao npr. download preko torrenta, instalacija neke aplikacije, takodje imam nekoliko programa koji rade u "system tray"-u kao shto su "Curse Client, Team Viewer, Poweriso, Skype, Windows Live Msg. Nvidia control center itd." i tad moze da "zabode. Mislio sam da ram radi brze nego shto je za plochu predvidjeno ali mi nije jasno kako onda mogu da igram Battlefield 3 sa sve na "Max" vizuelnih efekata? Josh jednu stvar koju sam primetio je da kada preko "MSconfig" uradim clean boot da mi ne pochinje windows sa nijednom instaliranom aplikacijom rachunar zabode. Kad iskljuchim i Microsoft aplikacije ili procese (nebitno) nece da zabode mada sam tada bio skracen radjenja bilo chega da bi mogao da isprobam vishe aplikacija. Poshto mi se to sada manje deshava nego obichno, naravno zeleo bih da mi sve radi kako treba jer sam pre mogao da otvorim ako sam hteo 20 aplikacija da radi kako treba, medjutim hteo sam da instaliram "Prototype 2" original (probao sam i Skidrow pirat) kako klikem naravno 2 puta da udjem u igru pojavi se crni prozor kao da je uchitava normalno ali se nishta ne deshava i mogu videti da na ruter-u za net uglavnom svetluca "Internet" dioda koja tada samo stoji mirno upaljena, zakljuchujem da je rachunar ponovo zabo.
Dakle ne zelim da mi se ovo deshava u igrama koje bi zeleo da igram niti da mi se deshava uopshte ako je moguce.
Ukoliko MORAM uradicu bilo koji test koji je naveden u prvom Post-u ali naravno samo ukoliko moram.
P.S. Chesto i pazljivo chistim prashinu iz svakog dela grafichke ploche i procesora kao i njihovih kulera i menjam termalnu pastu. Hvala na vremenu!
EDIT: Da ne zaboravim da je problem josh manje uticao na rachunar kad sam ga skroz rasklopio i ponovo sklopio ;), takodje se problem pojavljuje tek kad se ulogujem na Skype!
Neobican problem, ali je po mom misljenju imas 80% sanse da je taj pogresan konektor odneo nesto i pored ploce, tj. da je delimicno onesposobio GPU, CPU, RAM i ostalu bagru. Drugih 20% je mogucnost neuklapanje komponenti, tj. da se tvoje stare komponente ne uklapaju sa novom maticnom.
EDIT : Sledeci put kad budes nesto menjao i radio sa strujom u racunaru ne zaleci se ko june u plast (izvini na poredjenju) i ne trci, vec na drugom kompu ili telefonu detaljno prouci konektore, klipove sa YT koji objasnjavaju instalaciju itd... Kao sto vidis, kostalo te je jedno odlicne ploce
pa kad sam kreten kad moram tako da se izrazim guram neshto shto znam da ne bi trebao -.-' uglavnom moguce je da je do rama jer specifikacija ploche kaze da je moguc radni takt 2200mhz i neshto ispod 2000 a moj ram je 2133 da li to moze remetiti stvari?
Errr... da te ne lazem sad, ali mislim da tu samo RAM nece raditi punim kapacitetom, i da nece praviti ovakve probleme. Najbolje bi bilo da uzmes lepo deo po deo da probas na drugom kompu, i da budes siguran da li je i sta je crklo
Istestiraj ti sve lepo redom. Memtest 86 za memoriju,Furmark za GPU,Linx za CPU,proveri Sentinelom Hard. Prati nekim programom temperature,možda ti se nešto zagrejava.
recimo meni se pregreva GPU samo se chuje odjednom kao lamborgini aventador na max obrtaja mogu napravim light saber od nje xD ali ona to samo nekad radi...recimo kazem vam da igram battlefield 3 na max sve i nemam nikad problema...al ok pusticu sve da se testira i memoristati sve rezultate ... hvala za sada
Nepotpisani Čitalac
6.9.2012, 18:14
Zvuči kao oštećen CPU, tačnije, loša cache memorija na istom...
Budi siguran da CPU veoma temeljno istestiraš, čime god stigneš. Prime95, OCCT, Intel Burn Test (i Intel Processor Diagnostic Util), SuperPi, WPrime itd.
Zvuči kao oštećen CPU, tačnije, loša cache memorija na istom...
Budi siguran da CPU veoma temeljno istestiraš, čime god stigneš. Prime95, OCCT, Intel Burn Test (i Intel Processor Diagnostic Util), SuperPi, WPrime itd.
chekaj...mislish da uradim cpu test sa svime time?
GPU FurMark test 89 stepeni celziusa 100% fan speed sve uredu trenutno... sledeci edit...
Nepotpisani Čitalac
7.9.2012, 8:42
Idealno sa barem 2-3 stavke sa liste. L3 cache problemi su izuzetno teški za "uloviti"...
Uradi test sa svim gorenavedenim programima, dok nesto ne kiksne. Naravno, nadamo se da nece...
e ovako... znachi odradio sam test GPU i kolko vidim sve je proshlo uredu jer je grafika i fan otisho na max nishta se nije desilo...
zatim... moram da kupim prazan cd sad da narezem memtest pa da to proverim...
CPU sam trenutno istestirao sa intel dia. util. sve je uredu, i sa IntelBurnTest i sad imam ovako .... intelbt je radio celu noc.... tj pustio sam ga negde oko 5 da radi i evo sad sam ustao i vidim da program trenutno ne radi jer je keva igrala igrice na face-u...verujem da je posle nekog vremena program zavrshio posao i ugasio se ili slichno... medjutim kad je keva ostavila rachunar upaljen ostao je na logon screen-u facebook-a....tu je zabo...dakle...da li ima neshto jednostavnije za testiranje CPU i nadam se da ima neshto besplatno za HDD check jer mi onaj sentinel zaista dao neke errore ali ne znam preko njega da popravim...hvala!
odradio sam cpu sa wprime na minimum sad radi na max ono 1024 mislim da je pisalo ;) videcemo dal ce uloviti neshto... btw. na naglasim josh jednom...kad sam ugasio sve programe u msconfig i instalirane i microsoft za clean boot nisam imao problema...bar se tako nadam... da li je moguce da bude do njih?
wprime zavrshio bez problema...
Čekaj,čekaj,ajde okači Sentinel,kažeš da ti izbacuje errore.Možda ti i HDD riknjava
Čekaj,čekaj,ajde okači Sentinel,kažeš da ti izbacuje errore.Možda ti i HDD riknjava
There are 38 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
The drive found 22 bad sectors during its self test.
Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps.
There are 22 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
Problems occurred between the communication of the disk and the host 144 times.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.
performance 100%
health 29%
Eto resenja. Hard disk ti ima lose sektore (bad sector), sto mozes da probas da popravis check disc procedurom, ili kompletnim formatiranjem diska putem nekog DOS programa (Hiren's Boot, recimo). ukoliko nijedna od navedenih procedura ne upali, moraces da promenis disk. Naime, problem je u sledecem. Tokom rada, RAM se redovno puni podacima sa HDD-a. Kada sistem proba da nadje vitalne fajlove za dalji rad na disku, nailazi na los sektor. Tada je ucitavanje nemoguce, i zbog nedostatka fajlova sistem "zabada",kako ti kazes. Dakle, pravac Google, uradi sto sam ti rekao, pa ako ne upali, nov HDD
Eto resenja. Hard disk ti ima lose sektore (bad sector), sto mozes da probas da popravis check disc procedurom, ili kompletnim formatiranjem diska putem nekog DOS programa (Hiren's Boot, recimo). ukoliko nijedna od navedenih procedura ne upali, moraces da promenis disk. Naime, problem je u sledecem. Tokom rada, RAM se redovno puni podacima sa HDD-a. Kada sistem proba da nadje vitalne fajlove za dalji rad na disku, nailazi na los sektor. Tada je ucitavanje nemoguce, i zbog nedostatka fajlova sistem "zabada",kako ti kazes. Dakle, pravac Google, uradi sto sam ti rekao, pa ako ne upali, nov HDD
ok ja cu to sad da uradim...medjutim ja sam formatirao ceo hard bar jedno 10 puta u skorije vreme kad je ovo pochelo da mi se deshava...uglavnom radio sam repair hdd preko tuneup-a al sad cu da vidim ima li neki bolji kojim sluchajem...bar hard diskovi nisu skupi :D
Vrlo je moguce da ovo nece resiti probleme, da te ne lazem... Najverovatnije je problem hardverske prirode, moguce i kontakt glave citaca sa diskom (head crash). Medjutim, nista te ne kosta da probas, a moze da vredi.
Vrlo je moguce da ovo nece resiti probleme, da te ne lazem... Najverovatnije je problem hardverske prirode, moguce i kontakt glave citaca sa diskom (head crash). Medjutim, nista te ne kosta da probas, a moze da vredi.
pazi ja sam uradio disk check ranije kad je pocheo problem...mada tada je shurio nisam mogao da uradim nishta jer posle par minuta rachunar zabode... sad sam video da ce da radi hdd check preko boot-a ono...to radim >my computer > c:// > desni klik > prop > tools > check disk ... tada restartujem rachunar i on uradi disk check...taj sam pustio ranije 2 puta da uradi nije nishta uspelo...ima li neki mozda brzi ili bar bolji od windows-a samog? btw i dalje moram memory da proverim nisam uzeo cd to je i dalje solucija ;)
pustio sam hard disk sentinel da testira...idem od quick na long pa javljam
Chkdsk je utility za Windows, tako da mislim da ne postoji drugi program koji se time bavi... Ako nece, stvar koja bi moguce radila je da ga odneses na drugi komp, ukacis i iz sistema sa tog kompa (sa ispravnog HDD-a ) probas da izvrsis chkdsk. E, ako ni to nece, nzm... Ako ti nije problem da se iskesis za nov HDD, to bi najverovatnije resilo sve probleme. Pre bilo kakve takve odluke, sacekaj misljenje jos nekog sa foruma, jer su dve glave pametnije od jedne ;)
Bicu offline neko vreme jer reinstaliram prokleti sistem :D
Chkdsk je utility za Windows, tako da mislim da ne postoji drugi program koji se time bavi... Ako nece, stvar koja bi moguce radila je da ga odneses na drugi komp, ukacis i iz sistema sa tog kompa (sa ispravnog HDD-a ) probas da izvrsis chkdsk. E, ako ni to nece, nzm... Ako ti nije problem da se iskesis za nov HDD, to bi najverovatnije resilo sve probleme. Pre bilo kakve takve odluke, sacekaj misljenje jos nekog sa foruma, jer su dve glave pametnije od jedne ;)
Bicu offline neko vreme jer reinstaliram prokleti sistem :D
ok ce da vidim shta mogu da uradim...problem jedini je shto su svi rachunari (2 ne rachunajuci moj) sa sata prikljuchkom tako da moram da nadjem nekoga sa ATA xD
Pa probaj kod drustva ili tako nesto... Na kraju krajeva, verujem da ce ti i u nekim servisima pomoci, jer je laka,brza i besplatna procedura ;)
HDD ti polako riknjava,pitanje je kad će da zakaže.Vreme je za drugi
Aconi hvala na potvrdi mojih sumnji... ;) Dakle, Nethorash, ako ovo sto sam ti preporucio nece, moraces da menjas HDD
Aconi hvala na potvrdi mojih sumnji... ;) Dakle, Nethorash, ako ovo sto sam ti preporucio nece, moraces da menjas HDD
E pa ljudi nije nikakav problem za HDD....mogu da uzmem neki najjeftiniji realno jer je ovaj moj 500gb...uzmem neki shto manji da mogu samo OS da instaliram a ovaj stavim na slave? Hvala mnogo ljudi nema shta promenicu hard samo!
Na sta god stavljao stari HDD, zabadace prilikom igranja igara, pustanja filmova ili bilo cega.
Moraces da pucas na novi od 500 GB. Ja licno ne razmisljam o vise, zato sto u broadband eri kad film mozes da skines za manje od 15 minuta sa neta stvarno nema potrebe za pravljenjem zimnice na hard disku... Prosla su ta vremena odavno.
Sve su prilike da ce te nov hard disk olaksati za 60E. Ja bih konkretno uzeo neki WD Caviar (Green su hladni i tihi, dok i nisu nesto sporiji od drugih, a Blue su ti standardni Home/Office diskovi najstandardnijih preformansi)
Razmotrices
http://www.itsvet.com/proizvod/seagate-500gb-8mb-7k-sata300-st500lm012/comp_comp_hdd/27/2476 recimo, jer je povoljan a standardan...
ma upravu si nikad mi nije ni trebalo vishe od 500gb nikad ga nisam ni napunio...imam i externi od 250 pa ga koristim samo kad nekome prebacujem neshto vece kao filmove itd. hvala
Javi nam sta si uzeo i kako radi ;)
Nethorash
10.9.2012, 22:30
ovako. konsultovao sam se sa drugarom pa smo isprobali josh neke stvari ... poslednja koja je bila i koja je uspeshno proshla je vadjenje GPU karte i pokretanje OS-a na Intel HD graphics shto znachi totalno bez GPU. Rachunar sada radi perfektno i mogu da udjem u bilo shta... Tako da je problem bio u GPU. Kao shto sam naveo chesto krene da zuji kao aventador besan xD uglavnom hvala na svim predlozima i pomoci! toliko od mene!
E drago mi je... Kako god, znaj da oni bad sectori sto je prikazivao nikako nisu dobri, i da ce se vratiti i ujesti te za guz*cu, kad-tad
Nethorash
13.9.2012, 15:56
promenio sam bash juche hdd za 320gb :P
Pozdrav svima na ovom forumu :ciao:
Ovako kupio sam original igricu Alien vs Predator 2010 i sad u prvih mjesec dana sam je igrao bez problema preko interneta al odjednom je počelo tokom igranja da se zamrzne slika i jedina opcija jeste da restartujem kompijuter, sad šta mi je čudno kad upalim klimu u sobi i stavim na 23 da duva i pre početka igrice restartujem komp i upalim je igrica radi PERFEKTNO al u slučaju da klima ne radi igrica radi 10-15 minuta i onda se zamrzne slika, šta da radim ako mi neko može pomoći imam novi kompijuter dosta jakih konfiguracija, unapred hvala na odgovoru.
Pregrevanje. Najverovatnije je procesor, ako nema nekih glitcheva u grafici pre zakucavanje. Problem ces resiti downclockovanjem ako imas nesto OC ili jednostavnom ugradnjom dodatnih ventilatora u konfiguraciju. Obrati paznju da budu organizovani kako treba, u push-pull konfiguraciji i da svi rade svoj posao
+1 za pregrevanje.
Koji je sastav mašine ?
Box cooler na procesoru ili ?
E instalirao sam CPUID Hardware Monitor pa bih hteo da vas pitam da li je ova temperatura u redu?
http://s017.radikal.ru/i444/1209/34/3b476cdb30a0.jpg (http://www.radikal.ru)
Flavio druže ja se slabo razumijem u to pa ti evo slika...
http://s018.radikal.ru/i528/1209/ca/ffe899c3bff7.jpg (http://www.radikal.ru)
analayzer
24.9.2012, 21:38
Ih ladan ko špricer :Freddy:
@Volkodav ,ja bih HDD digao za 2 mesta gore.Tako će ovaj vent što već imaš napred imati veći efekat na hlađenje grafike a opet će koliko toliko hladiti i HDD.Naravno,podrazumeva se da taj vent duva ka hardu i dalje unutar kućišta.
E sad,bilo bi vrlo preporučljivo da uzmeš još 1 takav vent i staviš ga na ovo mesto koje već imaš na zadnjem zidu kućišta.Tako da vuče iznutra i gura van vazduh.Ako tu nema mesta za veći onda stavi 80,značiće i on.
Na celu ovu priču nije isključeno da ti problem pravi i slabo napajanje.Isto je ultra low budget,za razliku od ostatka mašine,koja nit je slaba a još manje mali potrošač.
Majku mu, pa manje od 5 dinara je jedna vezica za kablove... javi ako nemas da ti posaljem Thermaltakeove brend cicak-traka vezice :D Ozbiljno, ovu sumetinu od kablova resi malo... skupi ih u celinu, vezi za neki lim tako da ne smetaju ventilatoru. Ili, sto bih ti savetovao a sta sam ja uradio skoro rasturio celu celcatu masinu, i sve lepo posakrivao tako da se kablovi ne vide skoro uopste... No, batali estetiku, to sto imas dodatni vent ne znaci nista, a pogotovo sa ovom sumom. Zavisi ti to i da li je lepo postavljen, gde komp stoji etc.
Flavio je u pravu - napajanje ti je vrlo lose, i zameni ga prvom prilikom za neki LC pristojniji. LC je jeftin, a sasvim dobar, ma sta ti pricali o Seasonicima, TT, Corsairima i ostaloj druzini iz vise klase. Ili, sacekaj malo, pa ces uz malo lose srece kupovati neki LC, i neki Intel...
PS: Nisam pomenuo da se i meni zakucavao komp kad OC procesor, pa kasnije nije uopste hteo da se upali. Ja onda metodom, "ko ga je*e" uzimam novcijat PSU Thermaltake-ov, u fazonu ako nije do njega, onda ionako moram da menjam sve. Proradilo lagano sve...
Kernkraft
2.10.2012, 22:40
Imam problem, dolazi do freezeova na racunaru. Komponente su nove sve osim HDD koji je stari maxtor 160gb. Cenim da je poceo da se raspada pa gledam ima li kakvog resenja dok se do kesa ne dodje.
Male su sanse da ce ti iko ovde pomoci bez liste tih komponenata...
Kernkraft
3.10.2012, 11:00
Proc: x2 250
ploca: gigabyte m68mt-s2
ram: 4 gb kingston hyperx
graf: gt520 leadtek 64bit 1gb
I naravno zaboravis da pomenes najbitniji deo kad su u pitanju kvarovi u Srbiji... :D Koje napajanje je u pitanju ?
Kernkraft
3.10.2012, 11:04
KME PX500 ali relativno novo je iako je kinezara najgora a konfiguraciju bi moglo da izdrzi bez problema...
To sto je novo ne znaci i da je ispravno. U svakom slucaju, uzmi neki program (Aida 64 recimo), screenshotuj voltaze i temperature pa postuj ovde. Posle toga cemo videti sta cemo dalje
Kernkraft
3.10.2012, 11:09
http://www.dodaj.rs/f/21/FL/1y8qYikc/tt.jpg
+2.5 V grana ti ima samo 1.5 V, 5V standby ima tek 3.63V... A milim da bi procesor trebao da bude barem na 1.33V dok je ovaj na 1V... U svakom slucaju, napajanje je lose, mada ne mogu da tvrdim da je ono uzrok freezovanja...
kako izgleda taj freeze ? Samo se zamrzne slika i zvuk, jel tako ?
Kernkraft
3.10.2012, 11:16
zamrzne slika i jedini nacin je da se restartuje PC. tako se desi da 2-3 puta zamrzne, posle freezeova nekad nece da prepozna HDD pa moram da skroz iz struje iskljucim pa tek onda opet ukljucim da bi se normalno startovalo.
Hmmmm.... Meni su se ti freezeovi desavali kada sam OC moj procesor, i to na Frontieru od 400W... Kad vratim clock sve bi bilo lepo. Kasnije, vise nije hteo da se upali komp, i otkako sam promenio napajanje vise nema nikakvih stucavica po tom pitanju. E sad, to neprepoznavanje HDD-a... to sugerise da je moguce da problem bude i u ploci, tj BIOS-u. Za pocetak, promeni napajanje tj. pozajmi od nekog ispravno, i probaj ga pa vidi jel se opet javljaju problemi
Nepotpisani Čitalac
3.10.2012, 11:22
To sto je novo ne znaci i da je ispravno. U svakom slucaju, uzmi neki program (Aida 64 recimo), screenshotuj voltaze i temperature pa postuj ovde. Posle toga cemo videti sta cemo dalje
+2.5 V grana ti ima samo 1.5 V, 5V standby ima tek 3.63V... A milim da bi procesor trebao da bude barem na 1.33V dok je ovaj na 1V... U svakom slucaju, napajanje je lose, mada ne mogu da tvrdim da je ono uzrok freezovanja...
kako izgleda taj freeze ? Samo se zamrzne slika i zvuk, jel tako ?
FAIL².
Softversko očitavanje napona je precizno i pouzdano koliko i merenje vremena pretrčavanja 100m od strane Usain Bolt-a satom u crkvenom tornju.
Takođe, ne postoji 2,5V grana. Niti je ikada postojala. To je samo neki tamo referentni napon koji Super I/O kontroler na ploči meri iz nekog razloga.
Please, try again.
Kernkraft
3.10.2012, 11:23
I sta da radim?
FAIL².
Softversko očitavanje napona je precizno i pouzdano koliko i merenje vremena pretrčavanja 100m od strane Usain Bolt-a satom u crkvenom tornju.
Takođe, ne postoji 2,5V grana. Niti je ikada postojala. To je samo neki tamo referentni napon koji Super I/O kontroler na ploči meri iz nekog razloga.
Please, try again.
Ali ako softver vidi da je voltaza nenormalno manja, dovoljno je da ukaze na problem...
Kernkraft, mozes da uzmes bilo koji LC Power i neces se pokajati. Dobro je uzeti nesto totalno renomirano tipa Corsair ili Seasonic, ali ce LC vrsiti posao odlicno.
Nepotpisani Čitalac
3.10.2012, 11:37
Kod mene kući, na Seasonic 380GB, softver pokazuje ~ -1,7V na +12V grani. Računar, pogađaš, radi savršeno. Zaključak?
Elem, ne kažem da grešiš sa dijagnostikom, u ovom slučaju. Moguće, čak najverovatnije, da je napajanje. Ono na šta ukazujem je pogrešan metod.
Ponekad se i od pogrešne polazne pretpostavke ili metode dolazi do tačnog rešenja ili zaključka. Ali samo ponekad.
Hmmmm.... ::jawdrop:: Iskreno, fascinantno... Nikad mi nije tako ocitavalo, sva softverska ucitavanja su mi bila oko deklarisane voltaze :S Hvala na informaciji, a inace, Kernkraft, probaj sa drugim, provereno ispravnim napajanjem... barem da znas jel do njega, a nejverovatnije jeste
Kernkraft
3.10.2012, 12:11
Mogu li dobiti par konkretnih modela(do 3000-4000)?
Ne mozes... :P
http://www.itsvet.com/proizvod/seasonic-ss-400et-400w/comp_comp_powersupply/725/622
To ti je klasicno napajanje sa relativno slabom deklarisanom snagom, ali veoma dobrim kvalitetom i sasvim dovoljno za tvoju masinu, a bogami i par ozbiljnih upgradeova...Seasonic inace pravi komponente za te "renomirane" proizvodjace, tako da iako na napajanju pise Corsair ili Thermaltake, verovatno je da imas nesto iz ovoga u njemu ;)
http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-super-silent-lc6550-550w/comp_comp_powersupply/204/51
Ovo je napajanje koje je ovde na forumu istrpelo svojska pljuvanja, ali je i dalje pristojno... Sasvim dovoljno u principu, sa OK kvalitetom
Ja bih se ovde odlucio za prvi model, koji ce ti izaci oko 4300 or so... Kad sam ja puko 7 hiljada za napajanje na ovu moju kantu mozes i ti 300 din vise :D
Inace, sacekaj Nepotpisanog Citaoca da prozbori koju... on ti je manje vise nezvanicni ekspert u napajanjima ovde ;)
Zdravo
Gigabyte ep43-s3l
Pentium E5200
Geil ddr2 800 1gb x 2
Samsung HD321kj
Power color 6790
Seasonic 380GB
Racunar izbacuje plavi ekran( Ali ne BSOD) sa crnim vertikalnim linijama prilikom cega racunar naravno zamrzne i kao opcija ostaje samo "hard reboot"
Event viever ne pokazuje nikakav error
Primetio sam da do sada se ovo desava samo u igrama i browser-u ( u igrama vrlo brzo po startovanju istih)
Sve komponente testirane sa raznim alatima i svi rezultati su u redu. Takodje full stress u Aida 64 prolazi bez problema (nekoliko sati testa)
Temperature komponenti bez imalo odstupanja od predvidjenih.
Instalirao sam i drugi operativni sistem na cistoj particiji posle cega sam instalirao jednu igru radi testa i opet isto.
Safe mod radi normalno, a takodje i regularni sa "disable" grafickom.
Da li neko ima ideju o cemu bi moglo da se radi?
Pozdrav.
Stress test nije obavezno tacno merilo ispravnosti... A inace, ja bih rekao onako izdaleka da ti treba samo jedna reinstalacija windowsa...
Pa instalirao sam drugi Windows na cistoj particiji da dobijem dual os. I na cistom windowsu takodje dolazi do pada sistema. Ja mislim da je VRAM u pitanju, ali na zalost nemam drugu graficku pri ruci.
batali ti dual-boot, probaj da ocistis prvobitnu sistemsku particiju (format) pa onda. Alternativno, ako sumnjas na VRAM (tesko obzirom da ne trpi opterecenje u browseru) pokreni neki pravi stress test za GPU, a ne AIDU64 i te stvari. Pokreni Futuremark, ili nesto tako ;) javi rezultate.
Dobro...
Evo furmark rezultata:
http://www.dodaj.rs/f/3U/kQ/UTAYv0s/fur.jpg
3D Mark11 obavezno zamrzne racunar na physic testu, tako da tu rezultate nemam.3dmark06 prolazi kao i heaven samo sto on zamrzne racunar kada cackas opcije a sam benchmark prodje bez problema
Ako ti program za testiranje grafike zamrzne komp, onda ili je graficka, ili mozda RAM... Sta da ti kazem, probaj da od nekog uzmes grafu i probas je na tvom kompu
Nepotpisani Čitalac
4.10.2012, 1:40
Grafička skoro sigurno. Vizuelni artefakti (linije koje pominješ) plus smrzavanje kompa su jasne indikacije. Pokušao sa različitim grafičkim drajverom? Jesi li možda pratio kretanje napona i temperature GPU? Da li se u testovima u kojima "smrzava" to desi odmah ili nakon nešto vremena?
Kernkraft
4.10.2012, 10:26
Nisam jos stigao da uzmem napajanje, ali primetio sam da se na HDD-u pojavljuju po neki Bad sectori, pa se sad pitam da li to indikuje na nesto ili je ovo do napajanja?
Grafička skoro sigurno. Vizuelni artefakti (linije koje pominješ) plus smrzavanje kompa su jasne indikacije. Pokušao sa različitim grafičkim drajverom? Jesi li možda pratio kretanje napona i temperature GPU? Da li se u testovima u kojima "smrzava" to desi odmah ili nakon nešto vremena?
Pokusao sa nekoliko verzija drajvera.Temperatura kartice kao i svih komponenti je u redu, a i napon ne varira.Sve gore navedene testove prolazi bez problema osim 3Dmark11 koji iskljucivo obori sistem na phisic testu.
A, da i heaven obori sistem ali ne u benchmarku nego kad menjas opcije. U igrama vrlo brzo posle startovanja pa do najvise recimo 5 minuta
Nisam jos stigao da uzmem napajanje, ali primetio sam da se na HDD-u pojavljuju po neki Bad sectori, pa se sad pitam da li to indikuje na nesto ili je ovo do napajanja?
Ako se vratis par strana nazad, saznaces vise o bad sectorima. To je takodje jedna od opcija, i trebalo bi da probas chkdsk utility. Ako to ne da rezultate, planiraj novi disk... a o napajanju necemo dalje, rekli smo ti vec :D
Kernkraft
4.10.2012, 21:05
http://www.dodaj.rs/f/p/y6/4dXthmId/ttt.jpg
Temperatura HDD-a je za 10 stepeni manja o.O
Uzeo sam LC500H-12 jer ponestalo kinte :D
To napajanje je ispod granice kvaliteta na koju sam ciljao... Ipak, sumnjam da ce ti praviti probleme... jel se freezeovi opet javljaju ?
Kernkraft
4.10.2012, 23:09
A ono platio sam 3.400, nisam mogao naci kintu za ovaj 550, freezova za sad nema
Pogledaj na itSvetu cene LC-ovih napajanja - imas 600W za 2x eur, i imas 500W za 3x eur to je neka moja mentalna, a bogami i realna granica... Ali inace, uzeo si sasvim pristojno napajanje (ja sam dao 7.000 za moje, i dok ga koristim za single-core procesor i grafu od pre Hrista tesim se samo mislima da je to izuzetan kvalitet, da ima najrazlicitije zastite i da me nikad nece izneveriti xD ). Ako freezeova ne bude, eto to je bilo problem, i imaj na umu da kinez nikad nije dobar izbor, jer se na svaku danasnju masinu isplati dati BAREM 3.000 za napajanje
Pomagajte. Blokada, na ekranu samo pruge. ATI Radeon HD 5670. Driveri su up to date. Relativno nov komp, pod garancijom. Kuciste je "gejmersko", znaci ima kulere koji mogu da izguraju mnogo jace masine, a ne ovo moje. Napajanje, ne znam tacno sada koje je, ali je dobro neko (placeno posteno).
Ne desava se uvek, tacnije ne za sve igre, ali recimo kada igram PES, ili Generals, na sred igre samo odjednom komp blokira i na ekranu se pojave zelene pruge. Blokada je ona "apsolutna", sa sve onim blokiranim zvukom, iskocio iz sistema skroz, nema misa, nema task managera, samo reset.
Kako da popravim to? Sta je problem?
analayzer
8.10.2012, 20:11
Liči mi da je grafička koja pokazuje znakove otkaza ako ti se javljaju pruge. :Freddy:
Jel si ti siguran u to? Jel to jedino moze da bude, da znam dal da ga nosim na garanciju u BG. Ako moze nesto u kucnoj radinosti, da se ne cimam, ipak mi je cimanje za laznu uzbunu.
Ne mora da bude graficka... Barem taj fail zvuka ukazuje na to, ne mora da bude do nje. Nema sta da ti pricamo dok ne ubacis punu listu komponenata i dok ne pokrenes stress-testove za svaku komponentu posebno (HWM Blackbox ako se dobro secam je odlican)
liverpool
9.10.2012, 17:14
imam problem,racunar mi se posle nekog vremena ugasi...juce sam uzeo malo da ga ocistim od prasine i taj dan je radio normalno ceo dan...danas ga upalim,on se posle 10 min ugasi,upalim ga opet on se odmah ugasi...ja reko ae ocisticu ga jos i posle ga upalim i on se posle 2 sata ugasi opet...da li neko zna sta bi moglo biti? :)
Liči na pregrevanje procesora ali,kao i za sve vas koji tražite pomoć a napišete samo šta vas boli a ne i gde :p ...
Lista komponenata ?
Lista komponenata ?
Lista komponenata ?
Lista komponenata ?
Lista komponenata ?
Lista komponenata ?
liverpool
9.10.2012, 18:24
'ali kao i za sve vas koji tražite pomoć a napišete samo šta vas boli a ne i gde?' ovo te nisam razumeo bas najbolje? :)
Mislio sam figurativno na sastav kompa :)
100x sam/smo dosad u temi napisali da se uz opis problema obavezno napiše i sastav problematične mašine.
Bez tacnog sastava masine vrlo tesko moze iko da ti pomogne... Medjutim, verujem da je napajanje marke Shin-Yun-Doon, a ujedno verujem da je upravo ono problematicno, mada i pregrevanje ima svoje simptome...
Pinball Wizard
12.10.2012, 17:36
Potrebna pomoc :)
Komp se zamrzne pri igranju nekih igara.
Zamrzavanju prethode sulude sarene linije, tj.slika odjednom postane puna
njih i monitor se nakon toga prebacuje u stand-by.Ponekad dobijem bsod (ne
secam se tacnih informacija), ali poslednji slucaj koji imam mi ne izbacuje
bsod, vec samo taj freeze, zvuk kao da ide i dalje,al zuci kao i da secka.
Komp se ne restartuje sam, vec samo tako stoji dok ga rucno ne restartujem.
Do zamrzavanja moze da dodje u bilo kom trenutku, pola sata,sat, ponekad i nakon 5 minuta igranja.
Igre sa kojima mi se to redovno desavalo:
Crysis 2
Spec Ops:The Line (na pola igre je pocelo, i postalo neigrivo)
Arkham Asylum (ekstremno cesto, iako sam prvi put proleteo igru bez ijednog zamrzavanja)
Arkham City (vrlo retko)
Mass Effect 2
Dishonored - sad ga igram i to je kap koja je prelila casu,ne bih voleo da batalim igru
Pratim relativno redovno novije igre i vecina njih mi ne pravi nikakav problem,
npr.Max Payne 3 (1920x1200, max detalji),Deus Ex: HR,Bioshock,AC
2,Brotherhood i Revelations (poneki crash u windows, veoma retko),Oblivion,
Dead Space 2, Portal 2, Witcher 2, Dead Island, Duke Nukem Forever, Alan
Wake itd.Nijedna od ovih igara mi nije pravila slicne probleme.
Da napomenem da sam igrao i Age of Conan u dx10, sa visokim detaljima, i
nikakav problem slicnog tipa se nije desio koliko god dugo sedeo za
igrom.Nikakvog cudnog ponasanja nema ni u 3D programima u kojima radim
(Maya,Softimage XSI).
Komp cistim na svakih par meseci, i skoro je ociscen (pre 2-3 nedelje).Drajveri apdejtovani redovno.
Dobar deo igara instaliram na D particiju koja je na starom Seagate HDD-u.
Ponekad mi se desava u Total Commander-u da kad predjem na D particiju,
komp zastane na par sekundi i tek je onda ucita.Ipak, suvise igara je i sasvim
normalno radilo da bi povukao neke sumnje.
Pomagajte, unapred zahvalan :)
RAM: KHX1600C9D3K2/4G
CPU:Intel i5 750
Board: MSI P55-GD65
GPU: Gainward GTS250
Monitor: DellE248WFP24"
PSU: LC 6650GP3 650W
HDD 1: WDC WD5001AALS-00L3B2 500Gb 32Mb
HDD 2: Seagate ST3160827AS 160Gb 8Mb
http://i55.photobucket.com/albums/g127/pjerooo/Everest.jpg
1. Graficka
2. PSU
3. CPU
Pokreni sve stress testove, pa javi rezultate. Meni se komp zamrzavao i slika je ostajala zamrznuta, ali se sve otklonilo novim PSU-om... pored toga, skini OC ako si nesto radio.
Te linije i artefakti ukazuju na potencijalne probleme sa grafickom, ili pregrevanje (meris temperature tokom ili odmah posle opterecenja), ili nedovoljnu snagu PSU-a, ili najklasicnije riknjavanje odredjenih delova na istoj.
Testovi...
Futurmark, 3Dmark itd
Pinball Wizard
12.10.2012, 23:29
Skinuo sam 3dmark 06 i 3dmark vantage.Koje opcije treba podesiti pre benchmarka? Mislim na rezoluciju,bloom opcije,vrstu AA i sl.
Listajuci ovu temu, skinuo sam jos HD Sentinel,LinX i FurMark.Sa kakvim opcijama treba istestirati sve ovo?
U zivotu nisam koristio softver za testiranje, tako da sam duduk skroz pa bolje da pitam :/
Opalio 3Dmark 06 i 3Dmark vantage sa default opcijama, nikakvo trokiranje kompa.
Pa, ni ja nisam neki majstor sto se toga tice, ali razvuci ti lepo ona podesavanja u kojima se inace igras.
Nepotpisani Čitalac
13.10.2012, 13:07
Ako ti grafička izdrži FurMark na max podešavanjima (ostavi da taba barem 2h, poželjno i malo duže), onda krivac mogu biti napajanje ili procesor. Artefakti ukazuju na problem sa grafičkom, ali ponekad nastaju i ako se CPU "zaglupi". To što se računar ne gasi i ne resetuje smanjuje šansu da je napajanje krivac, ali je ne eliminiše - možda je neki od filter kondenzatora na sekundaru stradao, pa su ti ripple/noise dovoljno skočili da se pri opterećenju CPU ili GPU smrznu. Kreni sa FurMark-om, pa ćemo videti šta dalje.
Yep, slazem se... FurMark na full pa ako bude ok onda...
Pinball Wizard
13.10.2012, 14:47
HD Sentinel testovi na oba Hdd-a su ok, bez icega sumnjivog.
3d mark 06 (1920x1200,2xAA,Anisotropic - 16), sve ok.
GPU: ~50-60 stepeni
CPU: ~40-58 stepeni
3d mark vantage (isti podesavanja kao za mark 06, sve opcije na high), sve ok.
Slicne ili iste temperature.Proc za par stepeni topliji.
MemTest je radio nesto vise od 6 sati, ni na jedan problem nije naisao.
Pitanje za FurMark test:
Full settings znaci da namestim 1920x1200 rezoluciju, u settings stikliram sve i pustim Burn-in test da sljaka 2-3 sata?
p.s. nema nikakvog OC na racunaru, sve default
Nepotpisani Čitalac
13.10.2012, 15:16
Staviš native rezoluciju svog monitora, koja god da je. Ako je 1680 x 1050, onda to. Ako je 1920 x 1200, onda to. U Advanced "čekiraš" Dynamic Camera i Post FX. Staviš Antialiasing na max. Opcija Burn In, i pustiš da se pati :)
I da, ne bi bilo loše da radiš tranzitne promene. Znači sa idle naglo na load i nazad. Pustiš burn in pa prekineš posle 2-3 sekunde, pa posle 10ak sekundi opet. Nekad je kompu lakše da izvuče kontinualno opterećenje nego nagle skokove/padove.
Pinball Wizard
13.10.2012, 15:23
Probao sam sad sa tranzitnim promenama par minuta ovako kako si rekao.
Nikakvi problemi.Pustam sad da ide ova duga patnja,pa javljam rezultate kad se zavrsi.
Edit: Skoro 3 sata je radio u 1920x1200 sa svim nazuvanim opcijama.
GPU temperatura nije presla 75-76 stepeni.Nikakvi freezovi ili bilo kakvo cudno ponasanje.
Ajmo na CPU... Nadji isto neki program za testiranje (Prime95, HWMBlackbox takodje mislim da to radi lepo). Videcemo posle...
Pinball Wizard
14.10.2012, 11:19
WMBlackbox test prosao ok, temperatura procesora je bila oko 72 stepena.
Za Prime95, sta izabrati od opcija i koliko dugo da ide test?
Nepotpisani Čitalac
14.10.2012, 11:53
72°C je podnošljivo. Idealno je ne ići preko 70 zbog dugovečnosti, ali sintetički testovi ionako nisu real-world scenario za regularnog korisnika.
U Prime95 biraš "In-place large FFT's (max heat and power consumption)". Što duže, to bolje.
Ako i ovo prođe u redu, onda je moguće da se radi ili o nedovoljno dobrom napajanju, ili o softverskom problemu (neuspelom crack-u za igru, nekakvoj grešci u DirectX ili OpenGL dll-ovima i sl. pa čak i nekom corrupt fajlu ili indeksu na HDD-u). Što se tiče adekvatnosti napajanja, to proveravaš puštanjem FurMark i Prime95 simultano. Ako to prođe par sati bez incidenata, puštaš check disk (CHKDSK D: /f /v /r /x ; gde je D: drajv na kom su ti sporne igre instalirane, a nije zgoreg da uradiš isto i za C: ako igre nisu na C, jer je moguće da je neka od Windows "biblioteka" (dll-ova) oštećena ili nepravilno indeksirana). Ako ni ovo ne prijavi greške i/ili ne reši stvar, onda su gremlini. :icon_scra
Pinball Wizard
14.10.2012, 12:32
Nakon 15ak minuta u Prime95 testu, temperatura procesora je skoro 90 stepeni.
Prekinuo sam test jer moram da radim, pa cu probati tokom noci da pustim chkdsk i ostale testove.
Nepotpisani Čitalac
14.10.2012, 13:14
90°C nikako nije u redu. Očisti CPU cooler, eventualno vidi da smanjiš CPU voltage u BIOS-u, pošto ti je ionako sve na stock - pomoći će u smanjenju temperature. Ako treba, promeni i termalnu pastu između CPU i hladnjaka. Generalno ako se mrvi, vreme je za novu.
Jel pokrenuo testove paralelno ili samo Prime95 ? Ako je pre nepun dan ostvarivao max 72, a danas 90 za to je krivo nesto drugo (gladeci bradu sumnjicavo gledam u napajanje)
PS. prevideo sam da je 72 C u Blackboxu, a ne u Prime95... 90 C nikada, nikako nije u redu, jer je neki max maximuma za Intel 75 C... Proveri kuler, proveri pastu. Moja je prakticno nestala, sva se sprcila i ostala ko fleka na procesoru. Ako je tako, zguli nozem (slobodno) sa procesora i kulera, pa onda novu (200-300 din spric). Meni je smanjila temperauru za 10 C idle. E da, imaj na umu da ona provodi struju odlicno i ne trpaj na procesor nego samo malo, tipa zrno graska na sredini i kuler spusti lepo na proc.
Pinball Wizard
14.10.2012, 13:48
CPU cooler je skoro ociscen, probacu sa pastom sutra, jer ona nije menjana dve godine tako da joj sigurno treba menjanje.Posto nisam menjao pre, jel da trazim neku specificnu ili kupujem bilo koju termalnu pastu?
@Strider: bio je samo Prime95
Moja je picila 5 godina i to sam bezbroj puta skidao kuler xD
Ne postoji specificna pasta, samo trazi termalnu pastu za PC, ili procesor... Prodavac bi sam trebao da ti kaze sve sto sam ti ja rekao pre dva posta... Ni konj ni vo, samo opusteno :D
Pinball Wizard
14.10.2012, 14:38
Probao sad da reinstaliram Dishonored (ovaj put na C).
Sve super, i onda opet linije, pa ovaj put bsod i restart.
Bsod je trajao kratko nisam uspeo da vidim sta je sve ispisao,
jedino sto sam stigao da zapazim je 'attempting to nesto nesto display driver'.
Pokusacu opet,sa spremnim telefonom da ufotkam.
Nepotpisani Čitalac
14.10.2012, 14:44
Pastu možeš skinuti i kombinacijom pamučne vate i apotekarskog alkohola ili medicinskog benzina. Ako hoćeš da ti nova pasta potraje, uzmeš nešto malo kvalitetnije, tipa Noctua NT-H1, Artic Silver V ili MX-4, na primer... Izbegavaj CoolerMaster i Spire paste na našem tržištu. Bilo je i nekih dobrih Xigmatek pasti, ne znam ima li još...
Kao što Strider reče, jedna graška možda 2-3mm u prečniku na sredinu CPU-a je dovoljna, samo lepo pritisneš kuler preko, i sama će se rasporediti kako treba.
## EDIT ##
Hm. Ne pade nam na pamet provera RAM-a... Ajde to nakon što eliminišemo pregrevanje. I vidi da spustiš CPU Voltage za recimo 10% u BIOS-u.
Pinball Wizard
14.10.2012, 15:12
Odradio sam Memtest preko 6 sati juce.Nikakvih gresaka nije bilo.
Kako da smanjim cpu voltage tacno i sta dobijam time?
jel to ovaj meni ili sam pogresno skrenuo :) : http://tinyurl.com/8wmsg74
Hvala jos jednom na preporukama i pomoci, javljam se kad stavim pastu sutra.
Nepotpisani Čitalac
14.10.2012, 16:54
Sudeći prema ovome (http://download.intel.com/design/processor/datashts/322164.pdf), većina procesora u full load treba da rade bez problema na 1,1V. Sa tvoje fotke, u dobrom si meniju, menjaš stavku CPU Voltage (V), to je ono što Intel zove VID. Ostalo u suštini ne diraj. Ako se mašina ne bootuje na 1,10V, reset BIOS-a, pa podigni na 1,12 i tako dok ne nađeš stabilno podešavanje. Generalno 1,25V je fabrički za većinu čipova, a validan raspon je 1,1 do 1,4. Na 1,4 očekuješ preko 50°C čak i u trivijalnim zadacima...
Mladen90
14.10.2012, 21:57
Pozdrav svima na forumu, imam jedno pitanjce, nadam se da ce moci neko da mi odgovori...:) Pre nekih mesec dana lepo ocistio racunar od prasine i obnovio sistem, i nekih 15 dana je sve ekstra radilo kao novo, međutim onda je racunar poceo da se restartuje s vremena na vreme...
Nakon sto ga upalim, nakad radi 15 minuta nekad sat i onda se iz cista mira restartuje, nekad i 2-3 puta ako ga koristim duze, recimo 2-3 sata, ali retko prodje bez restartovanja. Cesto se nakon paljenja pojavljuje i "your system has recovered from a serious error" prozorcic. Restartuje se nazavisno od toga sta je pokrento od programa. Pri tom rad se primetno (ne mnogo) usporio, a npr kad sam na Youtube-u zna da secka, ili da zasteka i pise "Shock wave falsh" nesto...
Koristim Windows XP, a masina je nesto starija... Eto, verovatno ima vise razloga zbog kojih moze to da se desava, ali ako mozete da mi kazete neke najverovatnije ili mozda sitnice koje bih sam mogao da sredim, bio bih zahvalan! :)
Pinball Wizard
15.10.2012, 12:00
@Nepotpisani:
Hteo sam da proverim na kojoj voltazi radi cpu pre nego sto nesto menjam,
dobio dva razl.rezultata: 1.08 i 0.8
http://tinyurl.com/bqeeh3w
http://tinyurl.com/cmbfpam
Jel ima neki softver za koji sigurno daje tacne podatke, pre nego sto krenem ista da menjam?
analayzer
15.10.2012, 14:52
Imenjače @Mladen90 ili ti memorija počela da štuca probaj sa memtestom ili možda napajanje. To ti je na prvom mestu proveriti ako je ispravno onda.....:Freddy:
analayzer
15.10.2012, 14:58
@Wizard tebi je uključena ona power save opcija u BIOSU pa kada ti je cpu u idle-u voltaža je jedna a pod opterećenjem je druga. Inače imaš CPU-Z koji je prilično tačan i on će ti pokazati kako valtaža diše sa zauzećem cpu-a. A tu dosta igra ulogu i onaj LLC koji je zaslužan za vdroop procesora........:Freddy:
Pinball Wizard
15.10.2012, 16:38
Stavljena pasta i voltaza promenjena na 1.12V
Prime95 je radio oko pola sata (nemam vremena danas da ga drzim duze), ista
podesavanja kao i prosli put.Temperatura procesora je za ~20 stepeni niza
nego prosli put,plus je prime95 radio duplo duze nego u proslom testu, sve u
svemu prosecna temperatura je bila ~70-72.
Voltaza tokom testa u prime95 (mereno sa cpu-z) se setala izmedju 1.068V i
1.076V.Jel treba da iskljucim taj power save negde u biosu?
U idle mi je temperatura oko ~40-42 sa novom voltazom, pre je bilo oko ~33-38.
Takodje, pre svih ovih promena, juce sam igrao pomenuti Dishonored 3-4 sata.Nikakav stuc, a kamoli freeze .
Nepotpisani Čitalac
15.10.2012, 16:39
1,08 je otpilike tih 1,1V koje sam predlagao. Definitivno na tom naponu nije normalno imati toliku temperaturu. Mora biti problem u hlađenju, jer su šanse da temperaturna sonda ne valja ili da procesor ima toliko višu disipaciju na tako niskom naponu zaista minimalne.
## EDIT ##
Istovremeno postovanje, heh. Pa vidi, ideja je bila da se napon smanji, ne poveća. Razlika podešenog i očitanog je usled pada napona pod opterećenjem kao i nepreciznosti "mernog instrumenta" na ploči...
Vidi da li možeš da teraš CPU na ravno 1V. Nema potrebe da isključuješ ikakav power saving, neka ga za sada. Takođe, pola sata u prime95 nije dovoljno za definitivan zaključak. 3-4h je dovoljno, a duže od 24h idealno.
Pinball Wizard
15.10.2012, 16:53
Namesteno na 1.001V, temperatura u idle 35-39 stepeni.
Prime95 cu sutra pustati na nesto duze staze, pa javljam kako je proslo.
Edit:
Prime95 je radio nesto preko cetiri sata.
Prosecna temperatura - 61 stepen, sve proslo normalno.
Pinball Wizard
28.10.2012, 14:19
Jedan blue screen pre par dana, nista u medjuvremenu.
http://i55.photobucket.com/albums/g127/pjerooo/DSC00329.jpg
Taj BSoD ukazuje opet na neki prob oko grafike ...
Obzirom šta si sve radio i pokušavao a i imajući u vidu da je GTS 250 već postarije parče hardvera,možda bi pomogla reainstalacija VGA drivera.
Reče ranije da su ti svi driveri UpToDate.E sad,pošto je GTS pomalo već zastareo,možda bi pomoglo da se vratiš na verziju drajvera koju si koristio pre ove trenutne.
Ili na verziju VGA drajvera koju si koristio dok nisu počeli ovi problema pre 2 nedelje (ako se razilkuje od spomenute verzije).
Razmišljanje ima osnova obzirom da je GTS 250 praktično prekomponovana karta još iz nVidia 8xxx generacije :Freddy:
Pozdrav drugari.....
Vec duze vreme mi se desava "zamrzavanje" slike ili racunara, kako god. Desava se da zamrzne u toku rada, dok sam na internetu, ili dok miruje, bez aktivnosti. Sinoc je zamrzao sliku dok je cerkica bojila slike preko neta. Uradio sam skeniranje hdd-a preko hd tune-a i pokazuje mi bad sector na oko 3gb, naravno na njemu je sistem. Dal je zbog tog bad sektora ili je nesto drugo ne znam....ima li neka ideja? Ubedjen sam da mi je maticna krs. Temperature su ok i to sam proverio.
http://www.sk.rs/forum/attachment.php?attachmentid=44513&stc=1&d=1351544446Dualcore d945 3.4mhz
Abit IL8
Ati hd3870 512/256bit
3gb ram
techsolo 680w
I jos jedna "zanimljiva" stvar mi se desava....instalirao sam speedfan i posle par minuta mi krene pistanje kao sirena hitne pomoci i ugasi se racunar. To mi se isti desilo i juce sa everest-om.
analayzer
30.10.2012, 19:22
Te bad sectore bolje da izoluješ iz vindowsa pomoću izabereš disk desnim stisneš properties>>Tools>>Check disk i izabereš obe opcije i restartuješ računar. Tako će ih win izolovati i neće ih koristiti. :Freddy: A ono drugo verovatno je ploča nekompatibilna sa programima. Dešavalo se i meni slično i to još gore pokreneš program a on obori sistem svaki put. Probaj sa Speccy-jem Aidom ili HWMonitorom.
Uradio sam check disk i kaze da je volume clean.... Mislim da je slaba vajda i da ce me i dalje zezati. Kao i pre otprilike pola sata kad je zakovao opet.
Slican problem komp blokira u igrama,na ekranu i dalje stoji slika,cuju se kuleri i vidi hard diska da radi,vracanje na desktop nemoguce jedino gasenje na dugme.Temperature normalne procesor u fulu oko 52 graficka 66 u fulu,vrteo prime 95 duze vreme i nista.
konfiguracija x3 8650,bistar 770a2g+,4 gigfa rama,ati 4850,napajanje kulermaster na 460 wati
Jedino sto mi je pomoglo da komp normalno radi je gasenje opcije cool and quiet u biosu tada sve radi normalno.
Znam sta radi ova opcija u biosu,cemu sluzi ali ako neko moze da mi objasni ili zna kakve veze ona ima sa stabilnoscu kompjutera,dali sa ukljucivanjem te opcije temperature budu manje,ili samo napajanje nemoze da idrzi te varijacije napona na procesoru kada je to ukljuceno
mirko2511
6.11.2012, 16:16
imam i ja jedan problem sa racunarom,pa dobro bi mi dosla vasa pomoc,on se resetuje onog trenutka kada podigne sistem,nekada nestigne ni da ga podigne,i to tako jedno ili 2 puta i proradi normalno,nekada i upali iz prve,evo konfiguracije,ja licno mislim da mi je slabo napajanje,ali hajde da vas pitam,inace racunar ima jedno fizicko i jedno logicko jezgro od 3 Ghz..
Tip računara ACPI Multiprocessor PC
Operativni sistem Microsoft Windows XP Professional
Instalirani Service Pack Service Pack 3
Procesor Intel Pentium 4, 3000 MHz (15 x 200)
Naziv matične ploče Intel Bay Field D865GBF (6 PCI, 1 AGP, 4 DIMM, Audio, Video, LAN)
Chipset na matičnoj ploči Intel Springdale-G i865G
Sistemska memorija 1008 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Grafička kartica Intel(R) 82865G Graphics Controller (96 MB)
Zvučna kartica Intel 82801EB ICH5 - AC'97 Audio Controller [A-2/A-3]
Mrežni adapter Intel(R) PRO/1000 CT Network Connection
Chieftec napajanje od 310W..
E sada hteo bih da cujem vase misljenje,i jos nesto,razmisljam o kupovini sledeceg napajanja:
TOPOWER TOP-400P5
Evo njegovih struja:
http://prntscr.com/j33a0
Zanima me da li bi to napajanje bilo dovljno dobro?
U racunaru imam jos i DVD/CD-RW rezac i citac,jedan SATA i jedan ATA hard disk od 80Gb i zivi krs ventilatora u kucistu. .:D
Probleme imam i ja: kopmjuter je iz 2006e 1.8+3200 procesor AMD, 512mb ram, ATI HD4350 (to mu je 6a graficka od kako je kupljen).
problem je u tome sto kada bilo koji prozor,program, internet pretrazivac otvorim n blokira na 1h ceo komp... nema sanse da se odblokira osim da se ugasi pa upali opet ceo komp... Sistem sa obarao sto puta za mesec dana i proba o razne komobinacije instalcije od toga da samo instaliram drajvere pa da ga pustim da radi ili komplet sve programe pa isto da ga pustim rezultat je isti KOCO KOCI KOCI! sta moze da bude?
hvala
Juce i danas pocinju da se javljaju problemi se radom racunara.Naime,cim cujem da HD drlja,dolazi do usporavanja kompa,youtube spotovi se razvlace sa izvedbom,pointer mi zakuca u mestu,pa naglo skoci ne neko km daleko i sl.Sta li to moze biti i kako se leci? :)
Kontam da je nesto oko njegove virtualne memorije,ali ni posle restarta nije bolja situacija.Imam 2GB RAMa sto kontam da je za XP dovoljno,pogotovo sto komp koristim samo za NET.Ima li neko ideju sta moze biti? Presao sam sistem i sa CCleanerom i nekim anti malwareom... Pokusao sam i sa sistem restore,jer sam skoro vrsio update AVGa,ali ni to ne pomaze.... da li bi defragmentacija diska pomogla?
Pa to ti je barem lako i jeftino da probas... Mada sumnjam da je to, ne bi uzrokovalo bas toliko kocenje i blokiranje. Pre ce biti da su stari, dobri "bad sectori" ili nesto tako.
Kum Ruzvelt
19.11.2012, 16:15
Stigla nova machina u firmu, radi kao zmaj, osim: bilo gde da zabodem usb, dal' flash, dal' externi HD, zakucava sistem, nebitno da li je usb 2.0 ili 3.0 port, prednji ili zadnji panel. Ne zakuca uvek, ali u 50% slucajeva, nekad kad ubodem, a nekad kad vadim usb. Konfa je sledeca: Gigabyte Z77-D3H, i5 3570k, Radeon 7750, WD 1T blue dva komada, 2x4G Kingston HyperX 1600mhz, Chieftec APS-1000c, Cooler Master 690 II advanced.
Nepotpisani Čitalac
19.11.2012, 19:28
Holy Overkill PSU Batman!
Uključi tu mašinu, i sve što je na nju povezano (štampač, monitor, itd) u neki propisno uzemljen šteker, pa probaj ponovo ;)
I da, nemoj sedeti u sintetici na skajanoj stolici :p
Pa to ti je barem lako i jeftino da probas... Mada sumnjam da je to, ne bi uzrokovalo bas toliko kocenje i blokiranje. Pre ce biti da su stari, dobri "bad sectori" ili nesto tako.
Izbrisao brdo programa,izbrisao i AVG,uradio defragmentaciju,izduvao prasinu iz komponenti,uradio C:desni klik, > properties > tools > check now
pronasao samo http://http://www.dodaj.rs/?1x/Gt/3HcZEfj3/slika4548.jpg
taj neki klaster i navodno ga popravio.Komp sad radi malo bolje,ali jos uvek to nije to,jos uvek zastaje ponekad
Pogledaj sa nekim programom S.M.A.R.T. podatke. Ako ima loših sektora, počni da skupljaš pare za nov hard disk.
Pogledaj sa nekim programom S.M.A.R.T. podatke. Ako ima loših sektora, počni da skupljaš pare za nov hard disk.
Nisam bas strucan,al jel moze ovo da posluzi?
Smart iz Everesta
http://www.dodaj.rs/t/1T/Lr/22mSjcMZ/untitled.jpg (http://www.dodaj.rs/?1T/Lr/22mSjcMZ/untitled.png)
Ako ti je sata hdd pogleda kablove da li su dobro legli tj sata kabl na ploči i hddu. Posebo ako si izduvavao prašinu. Imao sam sličan problem jer sam imao neki krš od sata kabla koji nije dobro nalijegao. Novi računar od kako sam ga promijenio.
Nazalost,nije ni to u pitanju.Preostaje mi jedino da instaliram novi Win i molim Boga da nije hardverski problem
Drugari potrebna mi je pomoc.
Poslednjih par dana dolazi mi do zamrzavanja slike na ekranu ,da bi nakon toga morao par puta da restartujem komp da bi se sistem podigao posle toga racunar radi ok sve dok se ponovo ne ugasi i tako sve u krug.
Imam sledecu konfiguraciju staru tacno 21 mesec
AMD Phenom II X4 955 3.2 / cpu clock ratio x18 3600
Board: Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-MA770T-UD3
ATI Radeon HD 2400 PRO preuzeta sa starog racunara - stara oko 4 godine mozda i vise
RAM - 6gb 3x2 / memory clock x8 1600
WD 1T black serija
blueberry kuciste sa njegovim napajanjem od 500w
os windows7 ult
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Odradio sam par provera koje su navedene u prvim postovima threada i rezultati su sledeci
Hard Disk - Skinut utility sa WD sajta i sve proslo ok,takodje Hard Disk Sentinel pokazuje isto sve ok.
Procesor - Pokazuje veliku temperaturu na cpu 2 ,tacno 79 stepeni.Sinoc oko 22 sata sam pokrenuo Prime95 i od 4 workera - 3 su presla 50 % dok je worker broj 2 trenutno na 3.73%
Da li to znaci da je problem koji imam uzrokovan procesorom (jel je doslo do otkaza broja 2) ? I sta mi je ciniti dalje
Hvala svima unapred na pomoci
http://s15.postimage.org/pr6edrlkn/Capture.jpg (http://postimage.org/image/pr6edrlkn/)
http://s15.postimage.org/fv5be4fsn/Capture1.jpg (http://postimage.org/image/fv5be4fsn/)
http://s15.postimage.org/3ujvde8dz/Capture2.jpg (http://postimage.org/image/3ujvde8dz/)
http://s15.postimage.org/pi8tnu8s7/Capture3.jpg (http://postimage.org/image/pi8tnu8s7/)
http://s15.postimage.org/xce0mz5yv/Capture4.jpg (http://postimage.org/image/xce0mz5yv/)
Nešto mi se čini da će na kraju ispasti napajanje kao problem al' ae da probamo i drugo :D .
Tebi je to proc OC na 3.6 GHz ?
Jesi probao da li ima problema ako spustis takt na def. ?
Na cpu imaš Box ili ?
Da probaš u BIOSu da isključiš sumnjivo jezgro pa da vidiš onda ?
To napajanje je prilično nepouzdano,kao i ostali kinezi od 10-15€. Neki dan sam bacio jedno IG Max 450W.Poživelo jedva 15 meseci a vozilo smešnu mašinu (oko 230W).
Flavio hvala puno na odgovoru
1. Tebi je to proc OC na 3.6 GHz ?
Cim sam kupio komp ljudi su mi namestili na 3.6 Ghz bez moje napomene ili zelje :) rekli radice bolje i tako je stajalo sve do pre par danakad su se poceli pojavljivati problemi
2. Jesi probao da li ima problema ako spustis takt na def. ?
Juce spusten takt na def 3.2 i za ovo kratko vreme nije bilo problema sa zamrzavanjem slike ali je temperatura na CPU 2 po hardware sensors monitors i dalje ostala ista - 79 C
3. Na cpu imaš Box ili ?
Zaista ne znam na cega se ovo odnosi uglavnom komp sam dobio sastavljen sa zeljenim delovima, kuler je neki AVC
4. Da probaš u BIOSu da isključiš sumnjivo jezgro pa da vidiš onda ?
Koliko sam uspeo da vidim u Biosu nigde nisam naisao na tu opciju? Jedina slicna opcija je neka CPU Core Control koja je trenutno stavljena na AUTO ,a njene podopcije su Cpu core 2 enabled
i Cpu core 3 enabled
--------------------------------------------------------------------------
Za vreme Prime95 testa (kliknuti 2 puta za sliku pune velicine) temperatura cpu2 i cora blizu 80C
http://s11.postimage.org/6h4rbzvkf/Za_Prime.jpg (http://postimage.org/image/6h4rbzvkf/)
Odradio sam i furmark
http://s15.postimage.org/8ixm7exfb/Burn_in_Score.jpg (http://postimage.org/image/8ixm7exfb/)
I pre par minuta :D pokrenem OCCT test i kad se temperatura cora digla na 75 C maticne na 60 slika se zamrzne posle restarta radi ok.
E sad recite sta dalje da cinim
water wizard
10.12.2012, 14:46
smanji voltažu i stavi bolji kuler ili ga bar očisti
MilutinSU2
14.12.2012, 21:54
Pokušao sam da otvorim posebnu temu, ali mi samo izbaci praznu stranu :confused: pa ću postovati ovde, iako problem možda ne potpada 100% pod ovu temu.
PC je C2D E4600, 4GB RAMa, Radeon 6670HD i W7 x32 (zbog ovoga efektinvo vidim 3.25 GB RAMa, no nisam siguram da je to bitno u ovom slučaju)
U određenim situacijama se događa da na monitoru nestane slika - kao da je PC otišao u sleep, ekran je crn a power dugme trepće plavo.
Isprva se dešavalo dok gledam net, slika je nestajala samo dok mi je uključen Firefox. Probao sam da isključim addonove, isntaliram Chrome, međutim i u njemu se problem ponavljao. Probao sam i sa starijim drajverima (bio je uključen auto update, reko tu se nešto ybrčkalo možda) i sa najnovijim, ali ništa. Pošto je lakše da vidim je li problem do softvera, isključio sam i Aero - i tada je slika prestala da nestaje tokom browsinga, ali evo juče, uključim seriju i cap - kako prebacim u full screen, tako sve postane crno. Obrišem kodeke i stavim nove, međutim i dalje isto. Samo da napomenem da sistem i dalje radi - serija ide i čuje se zvuk itd. Danas mi se i u igri prvi put ovo desilo (prilikom pokretanja Obliviona, a juče LA Noire radio normalno :().
Dalje, da bi video da nije monitor faličan, prikočio sam drugi (i to CRT hah), sa drugim kablom, ali opet isto. Testirao sam i GPU u GurMArku, radio je 25 minuta sa 99% loadom na 68 stepeni max i nije pokazao nikakvu nestaiblost. Kada resetujem komp po nestanku slike, BIOS pokazuje neke normalne vrednosti temperature, 30-40 stepeni i za CPU i GPU.
Ono što preostaje je, verujem, ili grafička ili eventualno napajanje. GPU je relativno nov, kupljen u Maju, dosad je dobro radio. PSU je star koliko i komp - iz 2007, ali je bez problema pre toga bez problema gurao 8600GTS koji sam imao pre 6670 i koji je jeo dosta više struje.
Možda nije ništa od ova dva? Ili ako jeste kako da utvrdim koje, po mogućnosti bez razmontiranja kompa, nisam baš u prilici da uzimam od nekog kompjuter da testiram komponente.
Evo ovako,problem usporavanja kompa sam resio instaliranjem Win 7.Do sad je bio XP. Sad dolazim do dva nova problema :eek:
Zvucnici mi rade od momenta dok startujem racunam do prvog sleep moda. Znaci,ako ostavim komp 20 minuta da ne radi i vratim se,prodrmam misa.... tona vise nema :n-cc2: Drajvere sam skinuo jedine koji postoje na sajtu za moju maticnu,tako da ne verujem da je do njih.... sta jos moze biti???
Drugi problem je sto ne moze da mi detektuje ekran TVa,a n XPu je to uredno radio,i mogao sam slati sliku i na TV.
Ima li neko bar neke ideje vodilje,u kom pravcu da krenem potragu
Milos942
21.12.2012, 15:19
Pozzz ljudi,ako neko ima ideju sta je sa ovim mojim krsom, u sred rada, uglavnom u igri ili kad nesto radim zahtevnije odjednom se cuje kao skljoc iz kucista(kao kad se ugasi) i komp radi jos 2-3sec i zakuca. I to mi se cesto desava u zadnje vreme,sumnjao sam na hard disk ali Sentinel kaze da je ok,ima li neko ideju?
Recimo napajanje, što je najverovatnije.
Plus, očisti prašinu.
stefandr
21.12.2012, 16:40
Ja sam imao slican problem, probaj sa drugim kablom na hardu.
Milos942
21.12.2012, 19:22
Ja sam imao slican problem, probaj sa drugim kablom na hardu.
Probao sam i pre nego sto si mi rekao, tj meni je palo na pamet da sam zamenio kad sam ga cistio i izgleda da je ladno to,za sada evo pici 3-4h i igre i sve.Hvala svejedno u pravu si samo ne mogu da skapiram sto je to tako,ako neko zna nek pojasni meni neznallici :) al ajde vazno da radi :alealeee:
krlekobra
27.12.2012, 17:19
pozdrav...imam taj problem sa zakucavanjem...i ne znam odakle da pocnem...lap-top mi je star,ali sam siguran da to nije problem...sve radi solidno,ponekad se desi da cijeli dan ne zakuca.medjutim kad ukljucim torent,ili neki live-strim,rijetko na you-tube ona zakoci,ne mogu da pomjerim misa i moram da ga restartujem na dugme...uglavnom vecina problema se svodi na problem kada sam na netu i bas u rijetkim situacijama prilikom paljenja...neki savjet?
Jovica Stokic
28.12.2012, 14:44
konfiguracija je sledeća:
MSi 870A-G54
AMD 1055 T
POWERCOLOR ATI 6870
2X2 GB Mushkin 1600 mhz
LC Power 600 w
2 hard diska
Računar mi se zamrzne i jedino pomaže restart, nema pravila kada će blokirati, nekada danima ne blokira, nekada posle pola sata, nekada posle 10 sati, nekada u igrici a nekada kada ništa ne radi. isto i u winxp i u win7 , nov sistem, novi drajveri, izduvan od prašine. ne izbacuje nikakav error, igram worldoftanks i nekada ne prikazuje sliku kako treba, nekada mallo kasni sa iscrtavanjem ili neke bele linije oko drveća ali ne uvek. kada zablokira čuje se i neki zvuk, kao da krči.
da li je grafička koja je još u garanciju, procesor, napajanje...gremlini?
Ako imas problem sa slikom moze biti da je grafika u pitanju. A moze biti i napajanje
Hipatiya
28.12.2012, 19:44
Pozdrav svima!
Imam ogroman problem sa laptopom.
Pre dva meseca mi je reinstaliran windows7 i sve je radilo normalno do pre mesec dana ,otprilike. Pojavila mi se poruka na desktopu "this copy of windows is not genuine".Onda sam instalirala windows loader i aktivirala windows. I negde od tad pocinju moji problemi sa laptom(mozda nema nikakve veze jedno sa drugim, ali cisto da navedem). Kad god igram igricu na fb, posle 5-10 minuta...nekad malo duze, laptop se zakoci i ne mogu nista da radim osim da ga iskljucim na dugme. Ponekad se pojavljuje da se stranice ne odazivaju...a ponekad da je otkazala shockwave komponenta. Reintalirala sam google chrome vise puta... i instalirala tu shockwave komponentu..ali nista se nije menjalo. Kad odem na filmoviziju ili neki drugi sajt takodje se laptop zablokira posle par minuta. U yahoo messenger-u mi ne rade audibles i prijavljuje da instaliram poslednju verziju flash playera...kao i u msn-u ... Instalirala vise puta,ali ne reaguje. I yahoo sam reinstalirala ali nista. Laptop je genralno poceo sporo da radi. Ne znam sta mu je. Cini mi se da se ne pregrejava. Da li je ovo nekako moguce resiti ? Da li je do softvera ili je neki ozbiljniji kvar u pitanju? Razmisljala sam da ponovo instaliram OS,ali bih ako je ikako moguce to za sad izbegla.
Hvala unapred.
Jovica Stokic
28.12.2012, 21:34
pazi da uvek ima dobro provetravanje i neka ti neko ko zna instalira nov windows, podesi kako treba i instalira programe koji su potrebni.
analayzer
30.12.2012, 11:41
Oće to kada koristiš piratizovani Windows. :D:Freddy:
AleksandarCa
6.1.2013, 12:03
Imam problem, danas kada sam usao na internet zaglavio mi komp i dobio BSOD evo ovaj http://i.imgur.com/x4iEy.png Sta nevalja?
Stara dobra tehnika koja skoro uvek pali je reinstaliranje sistema :) Iz Safe Moda pomeris nesto sa C particije ako ima, i udri :D
U zadnje vreme je mašina počela povremeno da mi se resetuje, uz BSOD. Reinstalirao sam Windows, i sve je lepo radilo 2-3 dana, kad su BSOD-ovi počeli da se pojavljuju po 2-3 puta dnevno. Evo šta sam dobio.
http://i.imgur.com/gI8qE.png
Ništa nije instalirano za ta 2-3 dana, nije menjan hardver i slično... Ako neko može da pomogne, bio bih zahvalan :)
Nepotpisani Čitalac
8.1.2013, 17:12
Pokušaj da uninstall-iraš avast antivirus, vidi da li će to da pomogne...
Ako ne, trebao bi mi minidump za dalju analizu.
Hm, izgleda da je upalilo sa deinstalacijom Avasta... Ali, Avast koristim godinama unazad, nikad mi nije pravio probleme, svima instaliram isti skup programa (među njima i Avast) a jedino ja imam problem. Gremlini neki, a? :D
Hvala Nepotpisani...
Meni je seckao YT, PES-u su trebali eoni da bi se ucitao i snimio status, a net mi je cesto prekidao. Deinstalacijom sve je poletelo, tako da ono... Nisi jedini :)
Jovica Stokic
12.1.2013, 9:58
konfiguracija je sledeća:
MSi 870A-G54
AMD 1055 T
POWERCOLOR ATI 6870 ili shapire 5770
2X2 GB Mushkin 1600 mhz
cooler master 600w
2 hard diska
Računar mi se zamrzne i jedino pomaže
restart, nema pravila kada će blokirati, nekada
danima ne blokira, nekada posle pola sata,
nekada posle 10 sati, nekada u igrici a nekada
kada ništa ne radi. isto i u winxp i u win7 ,
nov sistem, novi drajveri, izduvan od prašine.
ne izbacuje nikakav error, novo napajanje i druga graficka. sinoc dok nista nije radio sam se restartovao, po propisu, zatvorio programe, odjavio se i to sve sam, inace mi je na njemu trenutno kasperski antivirus i sve je cisto. u event vivieru nema nikakvog erora, kao da su gremlini neki, odakle da krenem? inace na novom sistemu, nakon instalacije zablokirao je posle 4-5 sati rada, iste programe i drugima instaliram ali kod njih nema problema.
Провери рам. Вади и враћај један по један, можда неки штап зеза. Провери и температуру процесора.
analayzer
13.1.2013, 14:49
Baš tako, proveri ram pomoću memtesta ili si oc procesor pa je nestabilan ili napajanje:Freddy:
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.