Prikaži potpunu verziju : Zaglavljivanje ili restartovanje računara
Strane :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
Moguće je da je napajanje počelo da otkazuje... Idi i kupi nekog kineza od 1000 din (450W) i ako ne pomogne zameni i ATA kablove a ako ne pomogne ni to onda najverovatnije ploča odlazi u večna lovišta...
PapaStalin
26.3.2010, 13:09
da ne bih otvarao novu temu, posto imam slican problem sa gasenjem / blokiranjem
molio bih nekoga sa iskustvom u radu sa hardverom, da mi da ideju sta je problem kod mog racunara koji se gasi sam od sebe (nakon ulaska u igru World of Warcraft, posle 1-3 minuta se sam od sebe iskljuci ceo racunar, i automatski opet ukljuci posle par sec)
mb:Aasus p5k
cpu:intel c2d 216ghz
ram:6gb
gpu:hd4870
power:chieftek 650
gedam, nije mi logicno da bude napajanje, dosta je jako za masinu koja je na njemu, dalje gledam tmeperature, asusov pc probe mi govori 23-30cpu, 40-45 mb (granica za plocu je 45 po pc probe programu, tj na toj vrednosti pocne da upozorava)
bio sam juce u gigatronu i kupio coller za chipset (temp nije pao :( ) i jedan za bocnu stranicu kucista. Kontam da nije valjda pregrevanje u pitanju, ali idem danas za svaki slucaj da kupim jos jedan cooler za zadnju stranu kucista.
dalje gledam graficku, pravila je ranije probleme sa pregrevanjem, pa sam otvarao ceo plasticni omot i cistio sve. temperatura 50 na idle, do 60 na load. Kad sam testirao da li ce racunar da se ugasi, ukljucio sam manual fan speed 100% ! i opet nije pomoglo :(
cistio sam skoreni thermal paste sa procesora graficke i naneo novi sloj paste, pazljivo zasrafio sve opet kako je i bilo. temperatura ostala nepromenjena o.O
Znaci zadnjih par dana je racunar poceo da se gasi sam od sebe (imam stari xp pun raznih gluposti, pa ajde da i ne bude sumljivo, ali na drugom hardu je fresh instaliran win7, na kom se isto desava)
konkretna situacija od sinoc je da udjem u world of warcraft i nakon par minuta racunar se ili ugasi, ili zamrzne se sve bukvalno, nista ne reaguje.
To mi se pre par dana isto desavalo kad pokrenem igru stalker call of prepyat.
Sinoc sam da istestiram probao X3 - terran conflict na max detaljima, kako bih proverio da nije graficka, i racunar se nije ugasio, nakon toga cim probam wow - sve podje naopako.
imate li ideju sta da radim, sta da proverim kako bih izolovao kvar.
napomena, WoW je na win7 instaliran fresh sinoc, i nista nije pomoglo.
hvala
Imam jedan prilično čudan problem. Kad se pritisne taster za startovanje, zavrte se svi živi ventilatori, krene da se kao uključuje i posle desetak sekundi se gasi. Nakon 3-4 sekunde mirovanja ponovo krene da se pali, zavrte se ventilatori i posle 10-ak sekundi opet se ugasi. I tako nastaje veoma dosanda infinte loop. Pritom nikakav signal ne dolazi do monitora niti ima beepova (ali nisam siguran dali ima sys speaker). Grafičku sam probao na drugom kompu, ispravna je. Napajanje je firmirano, blueberry od 450-500W. E kod napajanja se javlja još jedna čudna stvar, struje ima na celom kućištu, na cooleru od grafičke, "udara na masu" što kaže naš narod, ali je komp normalno radio svi ovih dana, čak i jutros (cenim da nije tako od juče). Ploča je nova GB P35-DS3 Rev. 2.0... E sad čudno je to što je uzrok svemu tome verovatno način gašenja tog kompa, direktno preko prekidača na napajanju :boodala: (ali dobro, klinci od 7-8 godina ovih dana baš i nisu nešto s mozgom kako treba) i što je taj problem već jednom saniran zamenom ploče (način gašenja, nažalost, ostao je isti)... Sada se ponavlja isti problem sa drugom pločom. Dakle gorepomenuti infinite loop se javlja sa novom pločom, kada je na njoj zakačeno samo napajanje i CPU, sve ostalo je isčupano. Jedino se komp ne gasi kada mu izvučem 4-pinski molex iz ploče, dakle kad je samo napaja 24-pinski priključak. Tada radi normalno ali pošto nema ni jednu kompenentu osim cpu-a i ploče, nemam pojma šta se tada dešava. Šta da mu radim? Hvala svima koji su za početak samo pročitali opis problema :)
P.S. Probao sam i drugo napajanje, doduše kineza, koji radi na drugom kompu, i nije bilo vajde.
Imam jedan prilično čudan problem. Kad se pritisne taster za startovanje, zavrte se svi živi ventilatori, krene da se kao uključuje i posle desetak sekundi se gasi. Nakon 3-4 sekunde mirovanja ponovo krene da se pali, zavrte se ventilatori i posle 10-ak sekundi opet se ugasi. I tako nastaje veoma dosanda infinte loop. Pritom nikakav signal ne dolazi do monitora niti ima beepova (ali nisam siguran dali ima sys speaker). Grafičku sam probao na drugom kompu, ispravna je. Napajanje je firmirano, blueberry od 450-500W. E kod napajanja se javlja još jedna čudna stvar, struje ima na celom kućištu, na cooleru od grafičke, "udara na masu" što kaže naš narod, ali je komp normalno radio svi ovih dana, čak i jutros (cenim da nije tako od juče). Ploča je nova GB P35-DS3 Rev. 2.0... E sad čudno je to što je uzrok svemu tome verovatno način gašenja tog kompa, direktno preko prekidača na napajanju :boodala: (ali dobro, klinci od 7-8 godina ovih dana baš i nisu nešto s mozgom kako treba) i što je taj problem već jednom saniran zamenom ploče (način gašenja, nažalost, ostao je isti)... Sada se ponavlja isti problem sa drugom pločom. Dakle gorepomenuti infinite loop se javlja sa novom pločom, kada je na njoj zakačeno samo napajanje i CPU, sve ostalo je isčupano. Jedino se komp ne gasi kada mu izvučem 4-pinski molex iz ploče, dakle kad je samo napaja 24-pinski priključak. Tada radi normalno ali pošto nema ni jednu kompenentu osim cpu-a i ploče, nemam pojma šta se tada dešava. Šta da mu radim? Hvala svima koji su za početak samo pročitali opis problema :)
P.S. Probao sam i drugo napajanje, doduše kineza, koji radi na drugom kompu, i nije bilo vajde.
Ako je blueberry firmirano napajanje ja sam onda Dzingis Kan.:kreza: U pitanju je kinesko smece koje izgleda probija struju. Takodje proveri da li ti je dobro uzemljenje.
Koji je ostatak te konfe sto zeza ?
@ivanza
A ja sam Zdravko Čolić :kreza:. Kao što sam i sumnjao, u pitanju je bila loša instalacija u kući. Sad sam doneo komp kod mene, radi najnormalnije... Hvala ti u svakom slucaju :)
@ivanza
A ja sam Zdravko Čolić :kreza:. Kao što sam i sumnjao, u pitanju je bila loša instalacija u kući. Sad sam doneo komp kod mene, radi najnormalnije... Hvala ti u svakom slucaju :)
Ok, dobro da je bilo samo instalacija u pitanju a inace sto se blueberry tice it`s still a piece of junk.:D
Konfiguracija je:
p5ql-e
e8400
2GB rama
wd 320GB
gigabyte 220gt
lc 6600
Plavi ekran se javlja čim win krene da se učitava. Ne može da se uđe u sejfmod. Pomoću hirensbut cd-a sam proverio ram, ispravan je, na HDD-u je prijavio neku grešku koju je popravio (ne mogu da se setim šta je u pitanju, mislim da je bio loš sektor). Ima li neke nade?
Pozz
http://img517.imageshack.us/img517/862/dsc00554q.th.jpg (http://img517.imageshack.us/i/dsc00554q.jpg/)
Konfiguracija je:
p5ql-e
e8400
2GB rama
wd 320GB
gigabyte 220gt
lc 6600
Plavi ekran se javlja čim win krene da se učitava. Ne može da se uđe u sejfmod. Pomoću hirensbut cd-a sam proverio ram, ispravan je, na HDD-u je prijavio neku grešku koju je popravio (ne mogu da se setim šta je u pitanju, mislim da je bio loš sektor). Ima li neke nade?
Pozz
http://img517.imageshack.us/img517/862/dsc00554q.th.jpg (http://img517.imageshack.us/i/dsc00554q.jpg/)
Probaj doci do C:\Windows\system32\drivers lokacije i pronaci atapi.sys i premjesti ga u neki folder na desktopu. Posle toga napravi update sistema sa SP2 ili SP3 i izbrisi taj atapi.sys sa desktopa.
P.S. Atapi.sys error moze nastati radi predhodnog update-a Adobe Reader-a, greke u radu prilikom Photo Shop-a, ugradnje HDD-a veceg od 137GB, instaliranja Deamon Tools-a, postojanja virtualnih drajvova....
Probaj doci do C:\Windows\system32\drivers lokacije i pronaci atapi.sys i premjesti ga u neki folder na desktopu. Posle toga napravi update sistema sa SP2 ili SP3 i izbrisi taj atapi.sys sa desktopa.
P.S. Atapi.sys error moze nastati radi predhodnog update-a Adobe Reader-a, greke u radu prilikom Photo Shop-a, ugradnje HDD-a veceg od 137GB, instaliranja Deamon Tools-a, postojanja virtualnih drajvova....
Šta reče pa živ ostade. :a_whistli
Windows ne može da butuje bez atapi.sys fajla, tako da od kopiranja na desktop nema ništa. :a_whistli
@ledilo
Uzrok tvog problema je vjerovatno ili zabrljan fajl na hard disku ili posljedica zabagovanog rootkit-a da zarazi dotični fajl. Ne gine ti reinstalacija.
Hvala na odgovorima.
Sada se pojavio novi problem. Disk je podeljen na dve particije: C (oko 100GB) gde je instaliran win i D (200 GB) gde su smešteni podaci. Hteo sam da uradim format C ali particije C i D su zamenile mesta :confused: (na C su podaci a win je na D).
Edit:
Uspeo sam da odradim ono što je kurdt napisao. Particije su se vratile na stara mesta :opanachke. Sistem sam podigao sa cd-a na kom je instaliran win, pa sam odradio ono sto je kurdt napisao i odradio riper wina i sada sve ok funkcioniše.
Hvala svima na pomoći.
Danas mi se ''zalomio'' jedan AMD Phenоm 9500, B2 stepping, koji sam 99% siguran da ima TLB bug. Wikipedia kaže da revizije BA(1) i B2 stepinzi imaju taj bug, koji se manifestuje povremenim zakucavanjem kompa, što se dešava i kod mene, izleti BSOD 124.
E sad, potrebna mi je informacija sledećeg tipa: Da li dobavljači uvažavaju ovakav tip kvara? Pošto vrlo lako može (a i kakve sam ja sreće hoće sigurno) da se desi da na drugom kompu ne pokaže nikakav kvar. Da li predočiti neki zvaničan dokument sa AMD-ovog sajta ili tako nekako?
I drugo pitanje: koji bi cpu bio ekvivalentna zamena za ovaj Phenom, pošto ovog modela nema na lageru nigde? Mislim, kvad bi morao opet da ide, ali koji?
Svaka informacija mi je dobrodošla i hvala unapred.
Bilo koji moderan AMD kvad je mnogo bolji od tog Phenoma, tako da ni jedan od njih ne bi bio ekvivalenta zamena, bez neke doplate.
Mozda... Athlon II X4?!?
P.S.
Koliko znam (sto sam nacuo), ima neki BIOS updejt koji otklanja taj kvar, ali zato kvari performanse sistema. Il je u pitanju neki updejt windowsa, ni sam se ne secam. :icon_scra
Znam i ja što se tiče preformansi tih starih Phenoma da su ihahaj slabiji, i da bi doplata bila poveća za neki Phenom II.
Vidiš, ja sam totalno isključio da postoje Athlon II X4. Kakav sam ja mozak jbt. Dakle, i najslabiji Athlon II X4 bi mogao kao zamena za ovaj Phenom?
Sass Drake
7.4.2010, 18:39
U pitanju je apdejt BIOS koji uklanja TLB bag, ali se performanse smanjuju. AMD ti neće uvažiti garanciju, a kamoli prodavac. Ako možeš, kupi neki Athlon II ili Phenom II.
nikolapfc89
8.4.2010, 23:26
Posto se ne razumem najbolje molim da mi neko objasni :a_whistli:facepalm
Pucao mi komp 2 puta u sred igre zablokira i nista stoji tako pola sata nista posle restarta kad treba stisnuti DELETE za bios na toj slici vidim neke pruge da li je kvar na grafi :S Nije mogo sistem da se podigne ucitava windows i kad treba samo stane... sam od sebe se odblokirao posle par sati nakon bleje u safe modu
Posle 2 puta isto instal samm windows novi (XP) i isto vidim pruge na slici,samo sto se sad sistem dize..Instalirao sam drivere za plocu nisam za grafu cekam ortaka cd.. E sad me zanima dal ce se to resiti instal drivera ? I odakle da skinem i kako da ih instaliram (da probam do ne stigne cd da vidim prvo ovako sa neta)
Hvala unapred,i izvinjavam se na smaranju :dedica::kreza::to_care:
Al ga sroci @nikola :facepalm ...
Daj malo detalja tipa sastav i starost masine?
Otprilike,bice da je grafika problem i sumnjam da ce VGA driver resiti prob (linije) koji vidis pre ucitavanja OSa (i drivera takodje).
nikolapfc89
9.4.2010, 11:59
OK:
Procesor: Amd Athlon(tm) 64 x2 Dual core proc 4000+, MMx, 3DNow (2CPUs)
Memory: 1024mb ram
Grafika: Nvidia 8500gt geforce
Maticna: Kn9 neo
2 godine star komp...
Nego primetio sam kad instaliram drajver za grafu,posle reset kompa nece da se digne sistem mogu samo u safe da radim,tamo pise da su instalirani drajveri...Mada kad ih unistall sistem se dize bez problema :paranoia:
Za VGA driver ne moras da cekas drugara,skini odavde http://www.nvidia.com/object/winxp_197.13_whql.html .
Probaj pa vidi.
Kako ti stoje temperature graficke,procesora i ploce?
Nadji/skini Everest Ultimate ako neznas cime da ocitas temp.
Da li si skoro cistio prasinu sa hladnjaka,posebno graficke ako ima ventilator (mada,i ako nema) ?
nikolapfc89
9.4.2010, 12:49
Bas sam juce cistio kad je zabo,pre nego sto sam radio windows.
Pa ove sam instal drajvere medjutim desava se to sto sam prethodni post napisao...Nece sistem se digne posle instalacije istog...
sad cu vidim temp.
Evo vako:
Motherboard : 45`
CPU : 39/40
CPU #1/ Core #1 35`
CPU #2/ Core #2 31`
I ovo nznm sta je WCD WD1600AAJS-00PSA0 40`
^ to poslednje je hard disk.
nikolapfc89
9.4.2010, 13:25
Evo test temperature.
http://ultraphoto.org/images/rghbqg0u7kwtrkupc85_thumb.png (http://ultraphoto.org/viewer.php?file=rghbqg0u7kwtrkupc85.png)
Ok su ti ove temperature, ali nema ti tu temperatura od grafičke karte.
nikolapfc89
10.4.2010, 0:08
Kojim programom da proverim temp grafe?
Everest...
Pod uslovom da nije Trial.
nikolapfc89
10.4.2010, 12:29
Preko everesta to mu dodje ovo
GPU Diode ?
Da. Mada neke grafe imaju i vise senzora.
Evo kod mog 4850 imam GPU Diode (Shader), GPU Diode (Memory) i GPU Diode (DispIO).
nikolapfc89
10.4.2010, 12:46
eVO najmanja izmerena 71`
Najvisa izmerena 75`
Prosek 72.9`
???
Pod uslovom da nije Trial.
Meni i trial meri...
To pri max opterećenju? Znaš kako ćeš, skini GPU-Z, uključi opciju log to file, i oprži neku igru. I ako se ugasi komp, upali ga i pogledaj log fajl da vidiš koja je bila max temp.
Ako su ovo temp pri idle onda mislim da ti se grafulja pregreva.
nikolapfc89
10.4.2010, 18:05
Ma uradio bih to nego nece da mi se podigne sistem kad instaliram drivere za graficku :paranoia::n-cc2: samo zabode:boodala:
Izvadi grafulju iz slota i lepo očisti slot od prašine kao i kontakte na grafičkoj (iskoristi čistu gumicu za to), i lepo je vrati u slot, i gledaj da li će da legne kako treba. Koje napajanje "tera" tu konfu? Ako je neki kinez od 400W moguće da on otkazuje. Ja bih za početak stavio neku drugu grafičku u komp da eliminišemo to, mada mi se sve čini da riknjava ili grafa ili napajanje. A i temperatura grafe nije baš niska.
pomoc za druga mi treba ako je moguce sto pre :D
dakle od jednom je pocele da mu se gubi komp konfa amd 4200+ grafa 9400gt 2gb rama napajanje-kinez
imao je xp ali je poceo da radi sporo i da koci pri radu
onda je uzeo 7cu i ponovo radi jos gore ne moze ni sistem da podigne
any ideas?
pomoc za druga mi treba ako je moguce sto pre :D
dakle od jednom je pocele da mu se gubi komp konfa amd 4200+ grafa 9400gt 2gb rama napajanje-kinez
imao je xp ali je poceo da radi sporo i da koci pri radu
onda je uzeo 7cu i ponovo radi jos gore ne moze ni sistem da podigne
any ideas?
Nesto crkava. Memorija, procesor...:ciao::ciao::ciao:
Neka lepo instalira XP ponovo, i da instalira sve, ali sve drajvere (čipset, CPU-Dual-Core Optimizer, Audio, Video), tako da nema generičkih drajvera. I neka uradi lepo format diska naravno pre toga ako već nije. Obavezan scan sa Malwarebytes, Avast! Boot-Scan, i ComboFix na kraju ako ništa ne upali... Good luck...
Da citiram sam sebe
Problem je sledeci. Komp se zamrzne i ne mogu nista sem rucnog restarta. O ovom problemu sam pisao u temi windows 7 64bit .
Posle kraceg eksperimentisanja dosao sam do zakljucka da kad dodirnem kuciste sa malo naelektrisanom duksericom ili trenerkom komp zakuje i ne mogu nista, sem da ga rucno restartujem. Prosto zvuci neverovatno.
Mislim da je napajanje, ali nisam bas siguran. Ako zna neko sta je, neka govori
Par clanova foruma mi je pomagalo da razresim dilemu, ali nista nije uspelo. Menjao sam napajanje, nosio kuciste kod par drugara, ali nista. Problem je na kraju resen tako sto je zamenjeno kuciste u servisu :confused:. Da li je moguce da je bilo do kucista?
Zamenio sam i napajanje. Posle promene napajanja ventilator od procesora se vrti na oko 800 obrtaja, dok je sa starim napajanjem bilo oko 1800 obrtaja. Da li ovo ima veze sa napajanjem ili sa plocom?
Mozda je banalnost ... Bolja promaja u novom kucistu .
Čini mi se da je ploča ili nečto drugo što nije smelo dodirivalo kućište... Ili gremlini :)
Kod mene je slican problem kao kod ostalih,ali ne znam sta vise raditi.Racunar mi je pentium III 994 Mhz radio normalno,poslje nekog vremena poceo se restartovati i pokazivati onaj safe mode,start windows normaly i one ostale opcije,kada se to pocne pojavljivati ja pustim neka radi,on se sam nekoliko puta restartuje sve dok ne udje u windows,i tako radi normalno.Eh sada je izgleda dosao do kraja,sada non stop restartuje ne moze nikako uci u windows,pokusam sistem ponovo instalirati,ali ne moze ni to,udje u boot cd,testira hardver i kada treba formatirati i instalirati sistem,on se ponovo vrati na onaj safe mode i pocne restartovati,ne znam vise sta raditi sa njim. 34635
99% crkava napajanje.:ciao::ciao:
cao ja sam nov ovde....imam jedan problem sa lap topom svaki put kad ga upalim...krene da se pali ali se nepojavljuje slika......i onda moram da ga restartujem po 3-4 puta....i onda se nekako upali i tako svaki put jel zna neko zbog cega to radi:opanachke
Nosi ga u servis, tu nešto verovatno crkava.
nikolaxxx91
19.5.2010, 16:34
Juce mi se kompjuter normalno startovao. Medjutim uvece dodjem iz skole i krenem da ga palim kad nece. Dodje do windows logoa i ucitava dva tri kruga i na trenutak se pojavi plavi ekran i restartuje se. Nikako ne mogu da ga pokrenem normalno, mogu samo preko safe moda. Posto se na ekranu pojavljuju neke tackice na windows logou, pomislio sam da je mozda graficka u pitanju. Instalirao sam najnovije drajvere i uspem da ga pokrenem nekako. Ali od jutros ista prica, cim se pojavi logo restartuje se. Da li je mozda u pitanju windows, palo mi je to na pamet ali se plasim da nije u pitanju graficka zbog ovih tackica koje se pojavljuju svuda po ekranu?
Znaš kako, za početak napiši konfu i OS :)
Pošto možeš u safe mode, uđi, skini Driver Sweeper i očisti sve drajvere od grafe, a zatim skini najsvežije sa ATi/nVidia sajta, zavisi koju grafu imaš, ofkors :)
Takođe može da bude i virus u pitanju, pa obriši AV koji imaš, instaliraj Avast, zakaži mu boot-scan i restartuj komp da skenira :) Takođe i scan sa MBAM.
Uz sve to, ako primećuješ "anomalije" u prikazu slike, izvadi grafu i očisti je lepo od prašine i proveri (DVI/VGA) kabl koji vodi od grafe do monitora (ili vice-versa, kako god).
Kad već otvaraš kućište očisti i sve ostalo :)
Ako uspeš da upališ računar, instaliraj pre svega GPU-Z i proveri temperaturu grafe.
Takođe bih ti preporučio brisanje "sumnjivih" programa i update audio i čipset drajvera.
Možeš i reset BIOSa da probaš.
Eto toliko sugestija od mene, javi šta si uradio i srećno :)
nikolaxxx91
20.5.2010, 17:29
hvala doctore, posto sam u safe modu mnogo mi je teze da citam forum, pa sam tek sad prelistao stranice ove teme. i pored toga sto se isto zovemo, nikolapfc i ja imamo istu konfiguraciju samo sto je meni napajanje bluebery od 400w i meni se isto pojavljuju te crte. Ali ja sam merio temperaturu moje grafe, i pratio sam je bas u trenutku kad se ukocio komp i bila je 55 stepeni to nije mnogo, dok je procesor i maticna bila oko 30-35 stepeni tako da temperatura nije problem. moguce da napajanje crkava ali nisam siguran.
Odradi sve ono što sam ti naveo u postu pa se javi ;)
Moguće je i da je napajanje, ali da ono izaziva nešto ovako - čisto sumnjam...
nikolaxxx91
20.5.2010, 23:13
probao sam sve, obrisao sam kontakte na grafickoj gumicom, izduvao sam kompjuter kompresorom za vazduh, i nista se ne desava, u poslednje vreme kad startujem kompjuter vise i ne izbacuje meni za izbor safe moda ili start windows normaly, sad udje u safe mode samo, tj. ne pise da je safe mode gore u uglu kao obicno ali je rezolucija smanjena i boje su smanjene i ima tackica po celom ekranu. probacu da uradim screen shot pa cu da uploadujem da vidite i vi kako izgleda moja muka...
A Safe Mode with Networking, pa skineš DriverSweeper, očistiš sve drajvere pa probaš da butuješ normalno?
Ovo mi već liči na crkavanje grafičke... Njabolje bi ti bilo da probaš i sa drugim napajanjem i sa drugom grafom.
Da bismo eliminisali Windows/drajvere kao problem, nađi neki Linux live CD i butuj ga da vidiš kakva će biti slika.
99% crkava napajanje.:ciao::ciao:
i sta sada treba da radim????,da bacim comp ili popraviti tu napojnu????
e imam jedan problem...svaki put kad krenem da upalim lap top...krene da se pali...i od jedamput stane i nepojavljuje se slika....i onda tako ga palim gasim po 3-4 puta i pojavi se nekako.....a sad nece da se upali...ni posle 20 puta jel zna neko mozda sta se pokvarilo zbog cega to radi......
Pravac servis, ne možeš puno tu da probaš/uradiš sam, a i da rizikuješ da ga otvaraš...
Konfiguracija:
ASUS M2N68-SE2
AMD X4 630
3GB RAM 400MHz (u prospektu je pisalo 800 MHz)
HDD 500GB WD 5400o/min (u prospektu je pisalo 7200)
Win 7
Brat mi se zali da mu se ponekad "zamrzne". To se desava dok koristi Adobe CS3. Mora da se restartuje. Inace komp je nov. Kupljen je pre 3 nedelje. E sad...
Komp nije sklapan od moje strane. Uzeta je gotova konfiguracija. Razmisljam provereno, testirano, ispitano. Nemoguce da je procesor nekompatibilan sa plocom, ili memorija sa... itd. Da li im mogu reklamirati konfiguraciju, ili ce me pitati sta je instalirano i posle toga --- to je problem, trebali ste da instalirate najnovije verzije ovoga ili onoga :) I mogu li ih cimati za gore navedene pogresne informacije (testirano Everestom)?
Hvala unapred!
Nisi ni prvi ni poslednji koji kuka na probleme gotovih konfiguracija.:kreza: Pun je forum takvih problema.:kreza:
U svakom slucaju reklamirajte konfiguraciju i budite toliko uporni da im se cak i popnete na glavu.:dzavo:
Gotove konfiguracije obicno imaju 2 velike mane :
1. Losu maticnu plocu na koju je stavljen jak procesor. U tvom slucaju konfa ima vrlo losu i slabu maticnu plocu a srednje jak procesor.:kreza: Trzisna vrednost navedene ploce je oko 4000 dinara a procesor ovakve jacine se obicno stavlja na maticne ploce koje kostaju od 7000 dinara pa navise.
2. Lose napajanje na koje je povezana graficka kartica koja svojim zahtevima polako ubija to napajanje. Nisi naveo koju graficku ima taj komp.
ovako: sestra je uzela GOTOVU :facepalm konfiguraciju u pakomu u avgustu prosle godine. Od pre nekoliko nedelja pocele su da joj se pojavljuju neke sare i crte po ekranu a uskoro se to sve zavrsi sa BSOD. Posto jos ima garanciju otisla je u servis. Sa likom koji je pricao sa njom i rekla mu kakav problem ima on je bacio sumnju na graficku. Kada je dobila komp nazad rekli su joj da je komp cist i da nema nikakvih gresaka. Kazu najverovatnije je problem do telenor interneta koji mora da se postavi sto dalje od monitora posto salje te neke zrake pa se zato te sare pojavljuju :eek: onda sam probao sa reinstalacijom sistema (imala je vistu pa sam sad stavio 7cu) i nisam ni ubacio telenor internet tj cim se sistem podigao odma BSOD i restartovao se. Na kraju sam odlucio da joj stavim XP i eo vec 2 dana nema nikakvih problema. Da li su ovi iz servisa bili u pravu ili je ipak nesto drugo?
Pa sad ko ce znati trebao si iskoristi BSOD i pokusati da osposobis win 7 koji drajver pravi problem tako bi bio siguran .
Uzmi programe za mucenje kompjutera kao OCCT ORTHOS p95 pa 3dmark vidi da li ti daje otprilke rezultate koje bi trebalo testiraj preko catalyst stabilnost graficke proveri ram .
Ako je sve uredu sta mozes gde ti je dokaz da nesto nije uredu
1. Losu maticnu plocu na koju je stavljen jak procesor. U tvom slucaju konfa ima vrlo losu i slabu maticnu plocu a srednje jak procesor.:kreza: Trzisna vrednost navedene ploce je oko 4000 dinara a procesor ovakve jacine se obicno stavlja na maticne ploce koje kostaju od 7000 dinara pa navise.
2. Lose napajanje na koje je povezana graficka kartica koja svojim zahtevima polako ubija to napajanje. Nisi naveo koju graficku ima taj komp.
Prvo da odgovorim na drugo pitanje:
2. Radeon HD 4650
1. Ipak mislim da si u pravu i da je do ploce, jer sam dobio update od burazera. Kad ga restartuje - sistem nece da se podigne. Mora da ugasi komp.
3. Da li moze da bude problem pregrevanje procesora? Ne silazi ispod 1.45, a cini mi se da ne treba da prelazi 1.4 ako se ne varam?
E sad, sta ja da radim sa tom plocom, ako je do nje. Mogu da im odnesem u servis i da je reklamiram, oni ce to "testirati" i reci da je sve OK, jel tako? I sta dalje? Dokle tako?
Plavi cenim da je loše napajanje, uvek ugrađuju krš kineze u gotove konfe... Reklamiraj u svakom slučaju i traži barem neki LC Power od 600W ako ne i više, ukoliko je neki kinez unutra...
Plavi :
Moze da bude ili ploca ili napajanje. Za napajanje ti je doctor predlozio sta da radis. Za plocu ti ja predlazem da reklamacijom ubedis prodavce da doplatis za plocu Gigabyte GA-MA720-US3. Njena cena ide do 5500 dinara i nije tako losa za te pare.:)
U ostalom ovu plocu ima tvoj burazer.:kreza:
http://highvoltage.com.pt/loja/images/M2N68-AM%20SE2.jpg
Ja ti predlazem ovu.:)
http://www.adriatiko.com/photos/products/8/6588/GA-MA720-US3-gigabyte-mati%C4%8Dna-plo%C4%8Da.jpg
alexandar87
27.5.2010, 23:30
Pomagajte ljudi.Stvar je delikatna.Ovako,brata zeza komp neko vreme,u toku igranja neke igre racunar se "zamrzne" pa se mora restarovati ili se sam resetuje.Nekada radi malo duze,nekada odmah prilikom starta ukoci i mora restart.Sumnjao sam na pregrejavanje grafe ili proca,ali mi nesto cudno u temperaturi proca.Ne povecava se ili smanjuje postepeno,vec varira odjednom za 15,20c.Mobo je ok,25-30c,grafa 43,hdd 28,ali proc se krece ovako:cas pokaze 27 pa smanji na 3 pa poveca na 28,pa 38,pa opet spusti i sve tako konstanto.Aj otvorim kuciste,kad ono prasina kao u celoj stambenoj zgradi,hladnjak se ne vidi od prasine..Izduvam sve to kopmresorom,naravno pazljivo,vratim komp i sad nece da podigne sistem.Monitor treperi(zelena sijalica),a cuje se zvuk pisteci u kucistu,zapisti pa stane 2 sek(odprilike) pa opet pisti i sve tako i ne daje sliku.Da li ima to veze sa procesorom,jer ne bih rekao da sam nesto s***** prilikom izduvavanja.Ili je moguce da je do napajanja?Ili procesor?Sumnjiva mi mnogo njegovo variranje temperature.Sta bi moglo biti.Izvinjavam se unapred ako sam promasio temu,ali temp me zacudjuje.Ima Athlona 1.8Ghz,2x256DDR 400Mhz,grafa nVidia 6200 512 DDR2,napajanje neko lose,275 W,ploca nisam siguran ali mislim da je neka asusova.
Cenim da je napajanje... Mislim, uzmi 1000 dindži i kupite nekog kineza od 400W i kul ste :) Osim ako nešto nije već nastradalo od tog faličnog (i slabog) napajanja...
Ako se i dalje ne pali rasklopi pa sklopi sve (i preporučujem zamenu termalne paste na procu).
alexandar87
28.5.2010, 0:43
Cenim da je napajanje... Mislim, uzmi 1000 dindži i kupite nekog kineza od 400W i kul ste :) Osim ako nešto nije već nastradalo od tog faličnog (i slabog) napajanja...
Ako se i dalje ne pali rasklopi pa sklopi sve (i preporučujem zamenu termalne paste na procu).
I ja mislim da je napajanje,pa cu uzeti od druga koji ima rezervno,kineza,pa cu videti.Ah,ta pasta...:).Ja to nikada nisam menjao na mom racunaru(iz profila).Punih 8 godina "gazi"i temp proca mi ne prelazi 50c u full-u :).Verovatno paste i nema na njemu posle toliko godina.Ali moracu da stavim sto pre.Inace,probacu ovo sa napajanjem,ako je do njega-super,ako nije-nek nosi u servis,necu ja da cackam mecku u tudje avlije :Freddy:
Zaboravih da kažem da je moguće i da je napajanje (skok voltaže ili slično) ubilo procesor, neka se nada da nije :) Meni je skoro tako otišao jedan Athlon na jednoj starijoj konfi...
alexandar87
28.5.2010, 0:55
I ja se nadam da nije,da ne bi ja ispao "krivac" time sto sam izduvavao prasinu,i ***** kevu procu :),iako znam da ne moze tako.Napajanje ili procesor,nema trece po onome sto sam video.A i cudna varijacija temperature.Ma neka kupi novi,to je najpametnije :D.Hvala doktore...
Nikako ne možeš ti biti kriv, osim ako nisi stvarno nešto "oduvao" iz kućišta :D U šta, doduše, čisto sumnjam :) Nema na čemu :)
[QUOTE=ivanza;1064805]
1. Losu maticnu plocu na koju je stavljen jak procesor.
Koje su nus-pojave ovakve kombinacije? I ako je lose zasto stavljaju ovakvu kombinaciju uopste? Zar nije bolje da ko im uzme konfiguraciju da ga vise ne vide, da im se uopste ne javi - sto bi znacilo da je sve OK?
[QUOTE=ivanza;1064805]
1. Losu maticnu plocu na koju je stavljen jak procesor.
Koje su nus-pojave ovakve kombinacije? I ako je lose zasto stavljaju ovakvu kombinaciju uopste? Zar nije bolje da ko im uzme konfiguraciju da ga vise ne vide, da im se uopste ne javi - sto bi znacilo da je sve OK?
Pa jednostavno skarabudze neku konfiguraciju kao da je sklapao neki totalni diletant da bi je prodavali sto vise jer cena je kupcu bitna a kvalitet nikakav a i kao stave jak procesor i to je ono sto kupcu takodje upada u oci (a ploca je slaba) ili jacu graficku (a napajanje je kinesko).
Jaci procesor kada stavis na slabu plocu (sa slabom naponskom sekcijom za procesor kao sto ima ta od tvog buraza - samo 3 kondenzatora) to automatski dovodi do njenog ubrzanog puta ka crkavanju. Nedaj ti boze da pokusas da overklokujes procesor na takvu plocu jer ekspresno umire.:paranoia:
Npr. ploca Gigabyte GA-MA780GM-S2H prva serija je imala naponsku sekciju za procesor od 4 kondenzatora. Kada su na njoj pokusali da overklokuju Amd quad core procesor, ploca je umirala za nekoliko minuta. Druga serija ove ploce je imala jedan kondenzator vise za procesor sto je povecalo sigurnost njenog koriscenja.
Kada ploca ima naponsku sekciju za procesor od 5 i vise kondenzatora tu je onda situacija osetno sigurnija.
Eh, ček onda, kad smo već kod toga, moja je Asus M3A78... Kakvu naponsku sekciju ima ona? :)
Nedavno sam bio kod nekog druga i on je zeleo da overklokuje komp. imao je ovu maticnu, proverio sam mu naponsku sekciju i cini mi se da je 6 kondenzatora(nisam siguran). Overklokovali smo je i super radi. Naponska sekcija procesora je obicno u blizini procesora, uzmi pa prebroj kondenzatore.
Eh, ček onda, kad smo već kod toga, moja je Asus M3A78... Kakvu naponsku sekciju ima ona? :)
+ ima 5 faza za proc, podrzava TDP 140W
- ne podrzava Amd X6 a najjace sto moze da se stavi je Phenom II 955 ali C2 (ne pise da je podrzan C3).:confused:
http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=en-us&model=M3A78&product=1&os=30
http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/M3A78.html
Da, zbog tog TDPa sam je i pazario :)
Hmh, gledao sam supported CPUs listu odavno... Moguće je da će ubaciti podršku za taj CPU u narednom BIOSu... Nadam se... Mada sumnjam da ću ga ikada pazariti :D
naslov sve govori al aj opet
Komp mi se restartuje kad igram igre duze od 10 min a pritom se cuje kao da je radijator.To mi se ne desava kada sam na netu tj kad ne igram igre
Sto brze mi pomognete to bolje hvala unapred :)
Proveri temperaturu kompa. Skini CPU-z,everest, speed fan... i proveri temperaturu.:ciao:
Proveri temperaturu kompa. Skini CPU-z,everest, speed fan... i proveri temperaturu.:ciao:
jel dok igram ili ne mora?
izvinte na duplom postu
ali evo slike mog pregrejavanja
http://img215.imageshack.us/img215/1278/losef.jpg
http://yfrog.com/5zlosefj
ako treba nesto da kupim recite (pretpostavljam kulere)
i recite mi cenu
moja konfa gf 7300gt dualcore 2,02
1gbram
izvinte na duplom postu
i recite mi cenu
1gbram
Tu ima nekoliko temperatura koje su zabrinjavajuce visoke :eek: no skini HWmonitor program koji ce detaljnije da pokaze.
http://www.cpuid.com/downloads/hwmonitor/1.16-setup.exe
Tu ima nekoliko temperatura koje su zabrinjavajuce visoke :eek: no skini HWmonitor program koji ce detaljnije da pokaze.
http://www.cpuid.com/downloads/hwmonitor/1.16-setup.exe
http://yfrog.com/eaasduvzj
http://img514.imageshack.us/img514/9717/asduvz.jpg
hvala sto pomazes
alexandar87
28.5.2010, 21:08
izvinte na duplom postu
i recite mi cenu
1gbram
Proveri temperature everestom,pa vidi.Otvori kuciste i ocisti sve vetilatore i hladnjake koje imas,izduvaj kompresorom pa proveri.Ako nema niste bolje,kupi 2 venta,jedan da uduvava,drugi da izduvava vazduh iz kucista.Zameni pastu na proc.Mnogo su visoke pojedine temperature.Skini i RIVA TUNER pa proveri temp i tokom igranja,mada i bez toga sam siguran da ce ti biti previsoke temperature.
http://yfrog.com/eaasduvzj
http://img514.imageshack.us/img514/9717/asduvz.jpg
hvala sto pomazes
Procesor i graficka ti se pregrevaju. Otvori kuciste i vidi kako je stanje stvari sa prasinom na kuleru za procesor i graficku i uopste stanje sa prasinom u kompu. Ako ima pocni da cistis samo pripazi da se kuler od procesora i grafe ne pomeri iz mesta.
Proveri temperature everestom,pa vidi.Otvori kuciste i ocisti sve vetilatore i hladnjake koje imas,izduvaj kompresorom pa proveri.Ako nema niste bolje,kupi 2 venta,jedan da uduvava,drugi da izduvava vazduh iz kucista.Zameni pastu na proc.Mnogo su visoke pojedine temperature.Skini i RIVA TUNER pa proveri temp i tokom igranja,mada i bez toga sam siguran da ce ti biti previsoke temperature.
ne znam puno o kompovima pa mi reci koju pastu da kupim signal colgate :D
stvarno ne znam koja je pasta za komp tj za procesor
ae ocisticu ga sutra pa cu da napisem da li je proradilo
a do tada idem da igram pes 6 zato sto to hoce
p.s Hvala na pomoci
alexandar87
28.5.2010, 21:43
ne znam puno o kompovima pa mi reci koju pastu da kupim signal colgate :D
stvarno ne znam koja je pasta za komp tj za procesor
ae ocisticu ga sutra pa cu da napisem da li je proradilo
a do tada idem da igram pes 6 zato sto to hoce
p.s Hvala na pomoci
Prvo izduvaj prasinu kompresorom,ali pazljivo,pa proveri temperaturu.Trebalo bi da se spusti temp,a i dva venta bi umnogome pomogla,jedan napred,jedan nazad i resices problem.A sto se tice paste,neznam toliko o tome.Mislim da je veoma kvalitetna Zalman ZM-STG1,par drugova je koriste i smanjuje za 2-4c u odnosu na ostale jeftinije paste.Cini mi se da je cena ove oko 700 din,nisam siguran.Ipak,recice ti neko ko vise zna o pastama.Izduvaj pa javi sta je sa temperaturama.Ti cepaj PES,ja cu FM10 i pravac klinika za lecenje od zavisnosti :D
Prvo izduvaj prasinu kompresorom,ali pazljivo,pa proveri temperaturu.Trebalo bi da se spusti temp,a i dva venta bi umnogome pomogla,jedan napred,jedan nazad i resices problem.A sto se tice paste,neznam toliko o tome.Mislim da je veoma kvalitetna Zalman ZM-STG1,par drugova je koriste i smanjuje za 2-4c u odnosu na ostale jeftinije paste.Cini mi se da je cena ove oko 700 din,nisam siguran.Ipak,recice ti neko ko vise zna o pastama.Izduvaj pa javi sta je sa temperaturama.Ti cepaj PES,ja cu FM10 i pravac klinika za lecenje od zavisnosti :D
ne znam sta je kompresor :( izvini sto te mucim
ne znam sta je kompresor :( izvini sto te mucim
Ima ih kod vulkanizera, na benzinskim pumpama. Sluze da naduvas gume :). Izbacuju vazduh pod pritiskom.
Sto se paste tice, zaista nema potrebe da bacas pare na to. Xilence Silver-TIM odlicno radi posao za 400 dinara (dobre su i Arctic Cooling, OCZ, Cooler Master paste).
alexandar87
28.5.2010, 22:39
Eto ti odgovora za paste,znao sam da ce se naci neko pametniji i strucniji :D.Ako ne mozes naci kompresor,uzmi neku cetku za farbanje i ocisti time,ali kompresor cisti sve,moze i podatke sa harda da obrise :D(Salim se,naravno).
I budi pazljiv, drzi ventilatore prstom kad ih produvavas (da slucajno ne polomis elise).
evo sad sam ocistio i igro blur nije se gasilo hvala al mozda sutra bude htelo pa cu zato kupiti kulere posto je ono ponekad vrelo :D
hvala jos jednom ako mi treba nesto znam gde cu da pitam tnx
U zadnje vreme mi se desava da mi se slika ,odnosno kompijuter, jednostavno zamrzne ? Jednostavno ostane slika na zadnjem sto se radilo i nista ne reaguje, ni mis ni tastatura i jednostavno ga moram resetovati.
Jel zna neko zbog cega se to dogadja ? :confused:
U zadnje vreme mi se desava da mi se slika ,odnosno kompijuter, jednostavno zamrzne ? Jednostavno ostane slika na zadnjem sto se radilo i nista ne reaguje, ni mis ni tastatura i jednostavno ga moram resetovati.
Jel zna neko zbog cega se to dogadja ? :confused:
Najverovatnije memorija je u pitanju.
Prvo izvadi memoriju iz kompa i očisti kontakte na memoriji i izduvaj memorijske slotove na ploči i vrati memoriju gde je bila.
Drugo ako ne pomogne to onda izmenjaj memoriju po slotovima (sve moguće kombinacije).
Treće postoji mogućnost da napajanje pravi problem da je oslabilo.
A mozda imas i virus.
Neki dan radjen Windows. Imam dve memorije, od 512 i od 2gb i do neki dan su lepo radile. Kad je poceo da se zamrzava uradio sam Windows, ali je opet bilo isto. Tada sam izvadio memoriju od 2gb i ostavio samo onu od 512 i lepo je radili. Posle sam izvadio tu od 512 i stavio samo od 2gb i lepo je radila nekoliko dana, do danas, danas je opet poceo da smrzava. Sad sam opet izvadio tu od 2gb i opes stavio onu od 512, sad cemo da vidimo koliko ce ovako da radi.
Ako je tako, probaj onda da izvrtis memtest86+ pa vidi da li baca neke greske.
Ako memtest ne pokaže da ima grešaka, onda resetuj BIOS, skini CoreTemp i GPU-Z, uključi opciju da oba programa loguju temperature i prati kolike će biti u toku igranja na primer, kada je računar najopterećeniji. Ako to ne pomogne, otvori računar i očisti sve od prašine, a ako i tada crashuje, onda preporučujem da zameniš napajanje.
Naravno, ukoliko je računar overklokovan, vrati sve klokove na default vredosti.
Sve cu da probam pa javim sta sam uradio. Hvala vam svima
Predrag Stankovic
30.5.2010, 13:52
Previše se tu greje procesor
Na osnovu cega si to zakljucio? Speedfan je najlosije parce softvera za ocitavanje temperature.
@Vlada BP
Hajde postavi shot iz HWInfo-a ili Everesta, cisto da vidimo kakve su temperature.
Sve su temperature OK sem grafike koja je visoka ako je bez opterećenja.
Kakva ti je grafika jel sa pasivnim ili aktivnim coolerom?
Sve su temperature OK sem grafike koja je visoka ako je bez opterećenja.
Kakva ti je grafika jel sa pasivnim ili aktivnim coolerom?
Pasivnim, nema na njoj ventilatora.
Onda bo bilo preporučljivo da namontiraš neki ventilator direktno na grafiku ili nekako ispod nje da direktno duva u nju.
Probacu i to, ali koji je ralzog njenog tolikog grejanja ?
Toplije vreme, slaba provetrenost kućišta, proveri da li kuler dobro i čvrsto leži na grafici.
Kolika ti je bila pre temperatura?
Izvrši obavezno memtest što ti je Beagle preporučio pa javi šta se dešava.
Svakako bi valjalo da kupis dva ventilatora za kuciste, posto ti se i hard podosta greje.
Hvala Vam svima, probacu sve pa sta bude.
Pozdrav ljudi,
ja sam vec otvorio posebnu temu zbog BSOD problema ali pojavili su se novi problemi, napisao sam tamo al cu i ovde.
Evo c/p sam:
Mojim problemima nikad kraja, evo mucim se sa ovim BSODom, u medjuvremenu sam skinuo LOTRO i kad god krenem da ga igram posle 2 minuta odjednom mi se ugasi komp, i evo sad treci put sam pokusao i pre nego sto mi je ugasen na sekund mi je izasao neki prozorcic na kom sam uocio da pise nesto kao aaCenter.exe :mad:. Da li neko zna sta se mom jadnom kompu upravo desava ?
I da, primetio sam da kako udjem u LOTRO komp pocne mnogo mnogo jace da zuji =(.
ovo su podaci ako zatrebaju:
Windows XP Professional Service Pack 3 (build 2600)
procesor:
2,53 gigahertz Intel Core2 Duo
64 kilobyte primary memory cache
3072 kilobyte secondary memory cache
64-bit ready
Multi-core (2 total)
Not hyper-threaded
Graficka: Ati Radeon 4750
RAM: 2gb
Hard disk: 500gb
kuciste: Antec Sonata 500 napajenje je ugradjeno valjda, nisam ga posebno kupovao.
Edit: skinuo sam program Hmonitor za merenje temperatura na komponentama pc-a, i na procesorima je normalna temperatura izgleda oko 45 stepeni, kad upalim igru ide i preko 50 ( pozuti kockica).
Brine me temperatura na GPU ( spada u graphic adapters) , stalno je preko 80 stepeni ( crveno) kad upalim igru ide na 100
Sta da radim ?? =(
tebi je grafa pasivna? Ako jeste sto i po tome sto kazes za temp se da naslutiti onda moras da uzmes neki ventilator da postavis da duva u nju ili ispod nje.
Sa donje strane graficke ( osim ako ja ne gledam u pogresnu stvar ) je mali ventilator koji radi, ali gornja strana je bas vrela. Da odem onda u prodavnicu i kupim ventilator i da ga postavim sa gornje strane kartice?? Kolika je cena tih ventilatora btw.
Takodje, dal treba da okacim ovde podatke sa everesta? Ako treba samo recite koje i kacim ih.
Hvala.
Mislim da ćeš morati da kupiš i termalnu pastu i neki ventilator koji može na taj kuler, da zameniš pastu na GPU i vratiš kuler pa montiraš taj vent na njega.
A za tu pastu, nikad je pre nisam koristio, kolko je tesko sve to uraditi? Ajd ako vam nije mrsko objasnite mi natenane, nikad mi se ovo pre nije desavalo. Mogu da okacim slike unutrasnjosti kucista, ako treba, da mi objasnite gde tacno da zakacim ventilator. I da, dal je bitno koji ventilator uzimam il mora odgovarajuci za moje kuciste. Meni izgleda kao da nema mesta kuda bi taj ventilator izbacivao vazduh.
Everest kaze da je ventilator na cpu na oko 1800-2200 RPM a onaj na gpu 3600-4000 RPM, ako vam to nesto znaci.
ovo je pozadina kucista: http://techgage.com/reviews/antec/sonata_III/antec_sonata_iii_08_thumb.jpg
ovo je strana: http://www.t328.biz/uploadedimages/ban7740930_71.jpg
Mada opet, izvinjavam se ako postavljam bizarna/idiotska pitanja noob sam.
Takodje, koju pastu da kupim posto vidim da imaju 3 vrste?:D
Hvala. :ciao:
Ja imam problem sa ovom konfiguracijom u potpisu i hocu da izludim.
Navodno je sve kao ispravno, ali nije ispravno.
Evo sta se desava....
Komp se restartuje nekad sam od sebe, a nekad kad pokrenem nesto zahtevnije.
Nekad i jednostavno zablokira-smrzne, kao da je RAM, ali nije, stavljao sam i druge module, sklonivsi ovaj sto imam prethodno i isto se ponasa.
Znaci razni BSOD ekrani (nije uvek isto) , restartovanja i zaglavljivanja.
Ja sumnjam da se graficka i maticna iz nekog razloga ne podnose, zasto, nemam pojma.
Cesto dobijam "irq not less or equal" i prijavljuje mi razne module u windowsu.
Nekad nv4_disp.dll(graficka), nekad sys32.dll...uglavnom ima jos nekih koje se tu vrte a znam da nemaju veze sa grafickom.
Sistem je sveze instaliran tako da nisu virusi 100%, problem je uvek isti pa i posle svake reinstalacije.
E sad problem je nastao onda kad sam ubo ovu 7600GS koja je silent ali sam joj ipak namontirao nezavisan kuler kako bi jos bolje radila i novo napajanje, a do tad je PC radio lepo.
Znaci ne znam sta vise da radim. Jedni kazu da proverim i CPU, memorija znam da nije, cak sam je trestirao i sa goldmem programom sa HIREN diska i nije davala greske a stavljao sam i druge module u komp.
Bios na ploci sam updateovao na zadnji za tu plocu sa ASUS-ovog sajta, drajveri koje god da sam koristio za graficku (skinuti sa nVidia sajta ili sa Gigabyte sajta), isto se ponasa...
Gremlini? Hehe
p.s. Ista ta graficka i napajanje su kod mog drugara radili bez problema...
plazmakeks
13.6.2010, 19:45
Pozdrav svima.Pojavio mi se problem sa kompom,napisaću o čemu se radi,s tim što će post biti dug,jer ću navesti sve što se dešavalo i korake koje sam preduzimao da problem rešim.
Komp koristim 3.5 god,konfiguracija je navedena u profilu,a od decembra ’09. Prešao sam na W7 Ultimate.Za ovo vreme,radio je perfektno,Net,igre,audio/video reprodukcija...Problem se javio pre desetak dana.Prilikom paljenja,posle slike za matičnu ploču,pojavio se tamno sivi ekran i na tome je stalo.Posle svakog restarta,isti problem.Lampica monitora je upaljena,sistem se ne diže,tj. procesor ne radi.Inače,leta ’09. sam skidao bočnu stranu,imao sam utisak da CPU fan ’’bruji’’ više nego obično,pa se ta buka snižavala otvaranjem bočne strane,to radim i za vreme toplih dana sada.Takođe,imam naviku da jednom u 30-ak dana čistim unutrašnjost,vadim VGA i memorije,i bez skidanja,očistim CPU fan.
Čišćenje sam uradio i sada,ali problem je ostao.Posumnjao sam u riknjavanje HD,raskačio ga sa matične,ali po pokretanju pojavilo se obaveštenje da ’’proverim kablove od HD-a’’.Mislio sam da je pao sistem (što se nije nikad desilo),povežem HD ponovo,u BIOS-u namestim da se boot-uje sa DVD-a,ubacim disk sa W7 i gle čuda (za mene),sistem se podigao!?Znači,ne ponovo instalirao,već se podigao instalirani sistem.I sve (tada) radi kao ranije,nikakvih promena/problema u radu nema.Restartujem,vratim da se boot-uje sa HD,međutim kao i 1. put,tamno sivi ekran.uđem u BIOS,ponovo namestim da se diže sa DVD,i sistem se podigne!?Sažeto,sistem se podigne akoje 1. Boot device-DVD,a ako je HD,dobijam onaj tamno sivi ekran i ništa dalje...Komp je tako radio 4-5 dana,s tim što je prva 2 dana,pre podizanja sistema na ekranu pisalo ’’NVIDIA Boot Agent 231.0528;PXE-E61:Media test fail,check cable;PXE-MOF:Exiting NVIDIA Boot Agent’’,a naredna 3 dana bez ovog obaveštenja.
4.,5. dan,u toku igranja došlo je do zamrzavanja,posle restarta (nije reagovao na ništa drugo) sistem se nije podizao,repair nije pomogao,tako da sam morao da oborim i ponovo instaliram OS.Sada se sistem dizao bez problema (u BIOS-u sam vratio da boot-uje sa HD-a).Nekoliko sati je radio bez problema,onda ponovo freezing, i kao što sam opisao,ne pomaže repair,Early restore point,ništa.I sada dolazi do 2. velikog problema,jednostavno,više ne mogu da instaliram W7,tj. u instaliranju,posle prvog restarta (kada preuzme podatke sa DVD),pojavi se samo taman ekran sa logom W7 i tako stoji,ne pokreće se dalja instalacija sistema.Pokušavao sam više puta,svaki put prvo formatirao tu particiju,ali dalje nije išlo.Pokušavao sam u BIOS-u sa snižavanjem frekvencije procesora,nije vredelo.Pokušao sam i instalirao XP,radi za sada,s tim što primećujem da jako sporo skroluje stranu u browser-u ili u otvorenom window-u. Da napomenem da sam probao u Google-u vezano za ove probleme,ali nisam uspeo da nađem ništa konkretnije.Drugar mi kaže da je možda problem u CPU fan-u,tj. da se procesor greje više od dozvoljene temperature.Evo i veličine temperatura u trenutku dok pišem ovo http://img14.imageshack.us/img14/6296/57081083.jpg
Zamolio bih za mišljenje,ideju i sl.,pre nego ga odnesem u servis.Izvinjenje za dug post,hvala unapred.
Ja imam problem sa ovom konfiguracijom u potpisu i hocu da izludim.
Navodno je sve kao ispravno, ali nije ispravno.
Evo sta se desava....
Komp se restartuje nekad sam od sebe, a nekad kad pokrenem nesto zahtevnije.
Nekad i jednostavno zablokira-smrzne, kao da je RAM, ali nije, stavljao sam i druge module, sklonivsi ovaj sto imam prethodno i isto se ponasa.
Znaci razni BSOD ekrani (nije uvek isto) , restartovanja i zaglavljivanja.
Ja sumnjam da se graficka i maticna iz nekog razloga ne podnose, zasto, nemam pojma.
Cesto dobijam "irq not less or equal" i prijavljuje mi razne module u windowsu.
Nekad nv4_disp.dll(graficka), nekad sys32.dll...uglavnom ima jos nekih koje se tu vrte a znam da nemaju veze sa grafickom.
Sistem je sveze instaliran tako da nisu virusi 100%, problem je uvek isti pa i posle svake reinstalacije.
E sad problem je nastao onda kad sam ubo ovu 7600GS koja je silent ali sam joj ipak namontirao nezavisan kuler kako bi jos bolje radila i novo napajanje, a do tad je PC radio lepo.
Znaci ne znam sta vise da radim. Jedni kazu da proverim i CPU, memorija znam da nije, cak sam je trestirao i sa goldmem programom sa HIREN diska i nije davala greske a stavljao sam i druge module u komp.
Bios na ploci sam updateovao na zadnji za tu plocu sa ASUS-ovog sajta, drajveri koje god da sam koristio za graficku (skinuti sa nVidia sajta ili sa Gigabyte sajta), isto se ponasa...
Gremlini? Hehe
p.s. Ista ta graficka i napajanje su kod mog drugara radili bez problema...
^Temperature ?
http://img59.imageshack.us/img59/438/62416114.th.jpg (http://img59.imageshack.us/i/62416114.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Okacicu i BSOD-ove veceras, samo da ih prebacim sa fotoaparata kasnije.
Moja mala kolekcija BSOD-ova :)
http://img824.imageshack.us/img824/9233/bsod04.th.jpg (http://img824.imageshack.us/i/bsod04.jpg/)http://img132.imageshack.us/img132/9931/bsod03.th.jpg (http://img132.imageshack.us/i/bsod03.jpg/)http://img33.imageshack.us/img33/9971/bsod02.th.jpg (http://img33.imageshack.us/i/bsod02.jpg/)http://img44.imageshack.us/img44/4282/bsod01.th.jpg (http://img44.imageshack.us/i/bsod01.jpg/)http://img63.imageshack.us/img63/9982/bsod05.th.jpg (http://img63.imageshack.us/i/bsod05.jpg/)
ne znam da li ovde da pitam ali zasto mi se u svakoj igrici kad je upalim pojavi dont send o send error....ae ako neko bude znao da odgovori..hvala
P.s Te igre su narodnjaci sa neta skinuti :D
komp mi pri podizanju windows ponekada bsoduje
kada se restartuje i ponovo izaberem win7(komp kje dual boot 7ca i xp) pojave se opcije start windows normaly i launch repair i kada izaberem da podignem winodws sve radi normalno...i tako do sledeceg bsod-a
temperature su normalne,nema prasine...
Stavio sam mali kulercic aktivni na Nortbridge ali i dalje ista prica. Grejanje znaci nije.
Jednostavno je do maticne ili do graficke il negde na pola puta.
Imam problem sa zamrzavanjem racunara. Nekad posle 20 sek a nekad posle 20 min, komp potpuno blokira (samo ostane slika na ekranu) i jedino sto pomaze je nasilno resetovanje. Problemi su poceli juce. Kuciste je cisto, dobro provetreno, sistem instaliran pre 2 meseca. Duze vreme ne igram nikakve igre na njemu. Inace prvi put da ovaj racunar pravi probleme.
MSI K9N NEO-f AM2
Athlon 3600X2
Gigabyte 7600gt pasivno hladjenje
WD 160 gb
Geil 1 GB ddr2 667
Frontier LC-B400ATX
Kupljen pre 3 godine/garancija istekla
Jutros iz treceg pokusaja radi pola sata bez ikakvih problema
Evo sta kaze SIW za temperature
http://img96.imageshack.us/img96/8127/siwtemperature.png
Svaka pomoc dobrodosla.
Unapred hvala:)
Skeniraj komp nekim antivirusom, i Malwerebytes Anti-Malware. Ali pre skeniranja ih obavezno update-uj.:ciao::ciao:
Skeniraj komp nekim antivirusom, i Malwerebytes Anti-Malware. Ali pre skeniranja ih obavezno update-uj.:ciao::ciao:
Hvala, skenirao Spyware Doctorom i Avast 5, sve je cisto. Sad sam primetio da imam problem sa zvukom, koci pri reprodukciji, nema veze da li je winamp, YT ili neki od video plejera. U poslednje vreme slusam preko slusalica, pre sam cesto prikljucivao ili zvucnike ili slusalice, sad vidim da se ulaz razglavio. Zaboravio sam da spomenem da je hard disk bucan ponekad, kad podizem sistem ili otvaram neki od foldera ali ni to nije pravilo.:ciao:
Sass Drake
23.6.2010, 15:14
Provjeri napajanje.
Hvala, proverio sve u servisu. Pregrevao se nothbridge, pa su dodali mali ventilator, sve ostalo radi kako treba. Malo je bucniji ali prezivecu:)
nikolapfc89
1.7.2010, 18:51
Moze hitno neko :confused:
Instalirao sam windows,nemam nijedan program na kompu.Cim stavim download Mozile ili Opere preko Internet explorera,kompjuter se restartuje sam od sebe cim krene da skida Sta bi mogao da bude problem? Hvala unapred.
A cudi,danas sam doneo komp iz servisa rekli su da je Hardwerski ispravan :/ :icon_stud
Sass Drake
1.7.2010, 20:21
Ako koristiš kablovski pristup Internetu, modem spoji na kompjuter pomuću LAn kabla ako koristiš USB varijantu.
Imao sam slican problem, nabavljaj LAN kabal.
Odnedavno na laptopu mi se desava, kada ga ugasim, da se ponovo poslije nekog vremena sam ponovu upali.......na laptopu je instalirana Vista SP1 (orginal licenca)......:confused: i to se pocelo desavati, otkako sam prikopcao net na laptop.
kada chkdisk završi skeniranje diska,ispiše poruku ali toliko brzo da ne stignem da je pročitam.da li mogu nekako da je snimim ili potražim negde već snimljenu?hvala
Sass Drake
23.7.2010, 0:02
Ako ti chkdsk radi prije pokretanja Windows-a izvještaj možeš pogledati u Event Viewer, a ako pokrećeš direktno iz windows-a, prvo otvori cmd pa onda unesi naredbu chkdsk.
Odnedavno na laptopu mi se desava, kada ga ugasim, da se ponovo poslije nekog vremena sam ponovu upali.......na laptopu je instalirana Vista SP1 (orginal licenca)......:confused: i to se pocelo desavati, otkako sam prikopcao net na laptop.
Ne znam kako stoje stvari sa laptopima, ali kod desktoop računara u BIOS-u se moglo namestiti da se računar uključi kad se pojavi aktivnost na mrežnij kartici (Wake On LAN ili slična opcija). Vidi da ti to nije uključeno.
Drugo, neke igre, i neki P2P programi (Vuze, Bearshare) mogu da izazovu istu stvar. To se dešavalo na sestrinom računaru i nestalo je samo od sebe posle deinstaliranja nečega, ali Bog sveti ne zna čega. Moraćeš da eksperimentišeš.
Kao poslednje, problem se dešavao, nažalost, i kod neki virusa i sličnih programa.
da li postoji mogucnost da nfoce chip set i radeon graficka kartica imaju probleme sa kompatibilnoscu?
da li postoji mogucnost da nfoce chip set i radeon graficka kartica imaju probleme sa kompatibilnoscu?
Ne takav scenarijo je malo verovatan.
Ne znam kako stoje stvari sa laptopima, ali kod desktoop računara u BIOS-u se moglo namestiti da se računar uključi kad se pojavi aktivnost na mrežnij kartici (Wake On LAN ili slična opcija). Vidi da ti to nije uključeno.
Drugo, neke igre, i neki P2P programi (Vuze, Bearshare) mogu da izazovu istu stvar. To se dešavalo na sestrinom računaru i nestalo je samo od sebe posle deinstaliranja nečega, ali Bog sveti ne zna čega. Moraćeš da eksperimentišeš.
Kao poslednje, problem se dešavao, nažalost, i kod neki virusa i sličnih programa.
Meni se stari racunar stalno palio kad ubacim kabal u mreznu karticu, sad znam do cega je :aplauz:
moj 8600gt posle tri godine odbija da radi sa nforce chip setovima (i mojoj biostar 520), probao na tri razlicite maticne, a na mojoj radi rade 9400 i 8500?
da li neko zna kako daresim problem?
ne znam da li ovde da pitam ali zasto mi se u svakoj igrici kad je upalim pojavi dont send o send error....ae ako neko bude znao da odgovori..hvala
P.s Te igre su narodnjaci sa neta skinuti :D
Meni se to desavalo na starom PC-u.
Kada igram nesto na pola igre obavzno zatvori igru i bude taj send don‚t send prozor.
Kod mene je u pitanju bilo premalo ram memorije.
Kada sam dokupio jos 1 gb rama radilo je sve kako treba.
A sada malo o mom problemu:
Do cega moze da bude ako mi se desava da recimo ako sad surfujem po netu operom ili mozilom samo najednom otkazu i pojavi mi se gore u prozoru programa poruka (not responding) ceo pc se ustondira i to nekada i po par minuta.
Imam win7 x64 ultimate koji je instaliran pre neki dan al problem i dalje ostaje isti.
Cak pri prvom podizanju sistema nakon (prve) instalacije drajevera za procesor pri sledecem pokretanju vec je poceo da "not responduje".
Nosio sam ga liku koji mi ga je prodao on kaze da je hardver ispravan , pa je sva verovatnoca po njemu bila da je do softvera medjutim sad kada imam fresh instaliran win7 a opet isti problem.
Drugar uzeo istu konf i kod istog coveka i njemi i dan danas radi kako valja.
Ja ni sam nisam siguran kada je to pocelo al znam da nikako ne prestaje.
Pitam se da nije mozda do biosa problem ako je win poceo da "zaglavljuje" odmah pri prvom podizanju sistema (al ovde zaista mislim na prvo podizanje sa onom porukom windows ce sada da se podigne po 1 put).
Kada se desi to zakucavanje lampica HDD konstantno sija crveno...a program moze biti bilo koji od total comandera pa do web browsera.Opterecenje procesora bude par posto, rama 30% - 50% a on se zaglupi i tako stoji.
Moram onda ili da sacekam da "odradi" to sto se desava u pozadini ili neki puta ako bas zurim moram da ga restartujem.
Veceras sam imao prilike da ga res 3x zaredom, a sad evo posle 3 x radi samo je jednom "zaglavio'' na sek-dva i to je to.
A pre toga 3x kako udjem on "zaglavi" operu i mora da se restartuje...ako nekom padne na pamet da spominje viruse i na to sam mislio.
Skenirao sam ga sa KIS 2011 licencirana verzija i dzaba opet isto.
I programom za malwerove i adawerove i opet nista...i defragmentovao sam ga al dzaba.
U jbt otpadose mi ruke od pisanja , a neko nece ovo ni citati do kraja.
Pozz i hvala u napred
KOnf je
Intel Core @ quad Q8200
Asus P5QL Pro
2 gb DDR2 800mhz
Nvidia 9800 gt
Eto ako neko ima neku ideju bilo bi super.
Update svih mogućih drajvera, fleš BIOS-a eventualno, i da otkačiš sve nepotrebne periferije sa kompa.
Otac mi je instalirao neki program koji je nevidljiv, zove se KGB Spy Software, u principu mu sluzi da bi spijunirao radnike na poslu, ali je to namestio i meni, tako da mu stizu mailovi sa tacnim podacima sta sam radio na kompjuteru, koje sam sajteve posecivao itd...Da li neko zna kako mogu da se odbranim od ovoga?? ://
Čekiraj ovo. (http://www.spywareremove.com/removeKGBKeylogger.html)
Pazi šta radiš na kompu :p
Update svih mogućih drajvera, fleš BIOS-a eventualno, i da otkačiš sve nepotrebne periferije sa kompa.
Svi instalirani drajveri su poslednje dostupne verzije .
E sada flesh biosa ili otkačiti sve periferije (šta bi to tačno značilo?otkaciti dc-rom i tako to?)
evo se borim sa njim i dok pisem ovo. Bar par puta je zaglavio za vreme mog pisanja na po par sec.
uh...:nov_mad2:
Pa sve USB periferije, ako imaš 2 HDD-a da otkačiš onaj na kome nije instaliran Win, otkačiš CD/DVD-ROM itd, znači, bukvalno da ti ostano miš, tastatura i monitor :)
Lično ovde sumnjam na HDD (ukoliko si siguran 100% da su drajveri OK i da nema virusa ili slične gamadi).
Fleš BIOS-a možda pomogne, al' ni tu nisam siguran.
Na kraju krajeva možeš da probaš i da zameniš za svaki slučaj SATA/ATA kablove...
Pa sve USB periferije, ako imaš 2 HDD-a da otkačiš onaj na kome nije instaliran Win, otkačiš CD/DVD-ROM itd, znači, bukvalno da ti ostano miš, tastatura i monitor :)
Lično ovde sumnjam na HDD (ukoliko si siguran 100% da su drajveri OK i da nema virusa ili slične gamadi).
Fleš BIOS-a možda pomogne, al' ni tu nisam siguran.
Na kraju krajeva možeš da probaš i da zameniš za svaki slučaj SATA/ATA kablove...
Nosim ga danas coveku da vidim da mi zameni napajanje.
Cisto sumnjam da je do njega posto i na nikakvom opterecenju on opet zaglavi...al kada je voljan da mi da novo wtf neka ide zivot.
p.s.
on rece da je sve ok sa hardverom do duse nisam siguran sa cime on to proverava, al sam siguran da me ne valja ako kaze da je proverio i da je ok.
ostalo ostaje da se vidi...;)
Rekoh ti, meni izgleda kao da hard disk tu nešto zeza... Proveri ti sa drugim hardom kako će da se ponaša komp, pozajmi od nekog.
Svi instalirani drajveri su poslednje dostupne verzije .
E sada flesh biosa ili otkačiti sve periferije (šta bi to tačno značilo?otkaciti dc-rom i tako to?)
evo se borim sa njim i dok pisem ovo. Bar par puta je zaglavio za vreme mog pisanja na po par sec.
uh...:nov_mad2:
pa a imas administratorska prava na tom racunaru jednostavno ga deinstaliras, preporucujem your uninstaler, a ako te tata i tim ogranicio, moyda nije stavio sifru u safe modu:)
da li postovane klege kompijuterasi mogle da mi pomognu oko teme na
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1110785#post1110785
PS: nadam se da ovo ne spada kao spam:o
citat je greska, poruka je upucena duletu 007
Rekoh ti, meni izgleda kao da hard disk tu nešto zeza... Proveri ti sa drugim hardom kako će da se ponaša komp, pozajmi od nekog.
Imam 2 HDD ubacena u PC-.
Evo sam sada od servisera stavio mi je jace napajanje pa cu da testiram veceras i sutra da vidim kako se ponasa pc.
Desava mi se da se cuje onaj zvuk kao pri gasenju pc-a kada se totalno ugasi (onaj karakteristicni zvuk) i cujem kako se polako nesto gasi.
U pm bas je tesko opisati recima kad bi mogao da okacim mp3 file :facepalm:facepalm
Lik misli da je napajanje "izmuzeno" zbog 2 hdd-a i da je pomenuti zvuk upravo gasenje motora na 1 od njih.
Ostaje samo da se vidi dalje sta cu.
On je predlagao i reinstal win pa cu pokusati i to al za sada cu da testiram sa ovim sistemom da vidim hoce li biti problema.
P.s.
Palio sam malocas everest ultimate al mi je ceo pc zakucao pa sam morao da res masinu.
Drugar mi je dao to jos pre god dana stoji na hdd-u medju programima pa dosao na ideju da ga startujem al kreno dadetektuje win i uredjaje i tu zaglavio ceo pc.
Ne secam se kako je pre radio al jel je normalno da taj program optereti pc do te mere da ne reaguje?
Mislim s obzirom na to da ono kao sve nesto detektuje.
Edit(dan posle):
Posle 3 instaliranja os i sake drajvera + opere i Kis 2011 od programa moj pc radi gore nego ikad.
Sutra zovem coveka pa da vidimo sta ce da kaze ovog puta.
Pc mi je totalno neupotrebljiv.
Taj zvuk je verovatno od hard diska/ova koji se gase jer:
-Su stari i crkavaju
-Ubilo ih napajanje
-Napajanje crkava
Poz ljudi.Evo moje muke.
Ne mogu podici OS,restartuje se uporno.(mogu preko safe moda)
Izbacuje mi poruku-
if this is the first time you've seen this stop error
restart your compiuter.If this screen appears again,
chese steps>
check to the be sure you have adequate disk space.If is a
identified in the stop message, disable the driver or
with the manufacturer for driver updates.try changin
adapters.
check whit your hardware for any BIOS updates
BIOS memory options such as caching or shadowing.If
to use safe mode to remove or a disable components,re
computer,press f8 to select advanced startup options
select safe mode.
technical information>
*** STOP:0x000000BE(0xC0000005,0x48438ef8,0xBA4968
Komp.komponente-
MSI,K8T,NEO-V,K8,VIA K8T800,S754,SB51,AGP8x,2xIDERAID,2xSATA RAID,LAN,DDR400
-AMD,SEM2500BOX+754,CPU Semron 1.40 GHz,64-bite,128kb+256 kb,soket 754
-TwinMOS,512-400-TWI-184-U-16-F-2.5,DDRAM 512 MB,184 pin PC 400/CL 2.5
-HIS C78-15-A,VGA AGP 128 MB DDR ATI Radeon 9250,DVI,TV -out,128 bit.
-Hitachi HT0A30210,HDD 80GB 7200rpm /ATA-6/UATA133
-NEC,ND-3550A.DVD+R 16x,+RW 8x.6x,RAM 5x,CDRW 18x32x48x,double layer +8/-6,bulk
-Chieflec,DG-01W-300,miditower dragon case,300W.3x5.25 ,2+2x3.5
-Intex,ITFM56AH,F/M/I 56k V 92 PCI Ammbient HW
U cemu moze biti problem?ajd strucnjaci,ja nemam pojma sa ovim cudom,izbacicu ga kroz porozor,evo mucim se dva sata.
Sta mogu uradit?
Hvala unapred.
Verovatno su nastradali neki drajveri.
Za početak, uđi u Safe Mode, obriši drajvere za grafičku, zvučnu i čipset (preporuka za audio i drajvere od grafe - DriverSweeper) restart, pa uđi u Safe Mode with Networking i onda skini najnovije za čipset i zvučnu sa sajta proizvođača matične (MSI) a sa AMD/ATi sajta za grafulju, pa ih instaliraj jedan po jedan (čipset->zvuk->grafička, nakon svakog instaliranja restart i ponovni ulazak u Safe Mode) i na kraju restartuj računar u normalnom modu.
Ako ovo ne pomogne onda odradi sken sa Avastom i Malwarebytes' Anti-Malware.
Ako ni to ne pomogne uninstaliraj sve programe tipa Daemon Tools (SCSI drajvere pogotovu)/Virtual Drive ili ih reinstaliraj.
Javi šta si uradio.
tnx,dr., jesil to zakljucio na osnovu error poruke il iskustva? Samo da vidim struju,pa cu probat drajvere.
Ja sam sad kod struje(napajanje,coler i sl.) oko koje se bas ne razumem. :icon_scra
Pitam se, dal mogu petljat sa sistemom,drajverima il reinstalacijom ako je nedaj boze napajanje na izdisaju(Da ne napravim veci problem dok cackam po winu u d.modu)?!
KAKO PRVO DA PROVERIM DA NIJE PROBLEM I NAPAJANJU,IL TEMPERATURI,IL KULERU?
Koji su sigurni pokazatelji da je to upitanje?
A zasto sumnjam na napajanje i sl.-sporije je radio komp nedelju dana pre,i par pita je zapucao u toku rada pa sam ga ja nasilno iscupala kabel iz struje...i tise je radio unazad 10 dana...
Moram ga svakako reinstalirat,c partija je vec pola god.polako sama od sebe gubila pomalo memoriju...
Na osnovu iskustva, obično je to u pitanju kada sve lepo radi u Safe Modu a neće da se butuje normalno.
Inače, ja mislim da bi najlogčnije bilo da probaš sa svim ovim što sam pobrojao, osim ako nemaš neko drugo napajanje da isprobaš, da zameniš ATA/SATA kablove i testiraš HDD MHDD-om (najbolje da skineš Hiren's Boot CD za to).
Inače može da bude u pitanju virtuelno sve, ali ja tipujem na Windows/drajvere.
E,ovako.Posle ciscenja iostalog, na sec.je uspeo uci u win.napajanje i cooler je ok..
dr.,jos cu probat sredit drajvere,pa ako ne uspem,icu na reinstal.al ce mi ovde trebat pomoc,da ne sirim poslacu p.p.
Ajme,pa sad ne mogu uci u sfe mod,izbacuje mi ovo kad ga upalim.da nisam neki kabel zakacila dok sam cistila,il lepo otkazuje polako.
Izbacuje mi ovo
intel undi,PXE -2.0
via rhine II fust ethernet adapter v 2.2
-client mac addr>0013d3ag 86d3 guid > 000000562.........
trazi se i kao nadje ,pa pise existing intel px-rom
i pokrece kao win.al ne reaguje na f8
ima li ko ideju?
BIOS pokušava da butuje preko mreže, zatim failuje. Da ne bi prčkala po BIOS-u izvadi bateriju sa ploče na 10 sekundi a zatim je vrati i pažljivo odradi to da ne oštetiš ploču (ovo je reset BIOS-a).
Proveri da nisi raskačila SATA/ATA kablove od hard diska kao i naponske molex konektore na istom.
Moja lična preporuka, i ono što bih ja uradio da sam na tvom mestu, je sledeće: skineš Hiren's Boot CD, narežeš ga, naravno, butuješ ga, pokreneš sa istog Mini Windows XP, povadiš sve podatke sa C: particije koji su ti potrebni na neku drugu i reinstaliraš lepo sistem.
Ovo će ti, koliko ja vidim, zadati previše muka :)
Ma nije mi problem da pokusam pa kuda vetar dune:D
Jedino sto sam radila sa hard kablovima je njihovo vadjenje iz harda da o brisem prasinu pa vracanje.I nisam jos sigurna gde na maricnoj da vratim kabel na SAT 1 ili 2,ne upamtih gde je stajao kad sam ga vadila da brisem.
Naponski konektori idu od kutije sa napajanjem gde,kako izgledaju...jesam vadila napajanje da ocistim,al nisam rastavljala...
Kako da izvadim baterijicu,il se zaglavila il ne umem...I zar reset biosa nece vratiti fabricka podesavanja sistema-da se pogube neka podesavanja wina?
Ma vidim i ja da cu ga morat reinstalirat,to mi uvek dodje kao najgluplja stvar koju svi rade kad se pojavi i najmanja greska.Al kod mene je izgleda to logicno.A tri godine radi,bilo mu vreme:Freddy:
A tek cu onda za to da kuckam i pitam,to hocu da znam da uradim,nesto vec umem:facepalm
Hvala ti sto se trudis pomoc.
Kabal od diska stavi na SATA1 ako je disk S-ATA tipa.Kazem tako jer u specifikaciji na prethodnoj strani stoji da je disk U-ATA,sa sirokim pljosnatim kablom.Ako je tako,kabal treba utaci u odgovarajuci zuti utikac na maticnoj ploci.Pored utikaca na ploci pise sitno IDE1
Sto se tice naponskih konektora,samo pazljivo zagledaj svaki i trebalo bi da skontas gde koji ide.Svi ti prikljucHci su tipizirani te tesko da mozes pogresno spojiti.
Baterija ce ispasti iz lezista kad malo mrdnes u stranu mali metalni jezicac koji malo strci iz okruglog lezista baterije.Posle,kad vracas bateriju,taj isti jezicac treba da napravi tiho "cak" cim baterija legne kako treba na mesto (blago je utisnes u leziste).Kad je pravilno postavljena,vidljiv je natpis na bateriji (kazem da je ne okrenes naopako).
Reset BIOSa nece poremetiti nista znacajno oko funkcionisanja Windows-a.
To uradi tek posto regulises stvari oko kablova i prikljucaka.
Detalje oko reinstalacije Win XP sistema prouci ovde http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=32566
Kabal od diska stavi na SATA1 ako je disk S-ATA tipa.Kazem tako jer u specifikaciji na prethodnoj strani stoji da je disk U-ATA,sa sirokim pljosnatim kablom.Ako je tako,kabal treba utaci u odgovarajuci zuti utikac na maticnoj ploci.Pored utikaca na ploci pise sitno IDE1
Na tankom narandzastom kabelu kojii ide od harda pise ATA serial to je onda S-ATA? A u specifikaciji pise UATA,.?!U IDE1 je ukljucen trakasti kabel od dvd rezaca.
[QUOTE= Sto se tice naponskih konektora,samo pazljivo zagledaj svaki i trebalo bi da skontas gde koji ide.Svi ti prikljucHci su tipizirani te tesko da mozes pogresno spojiti. [/QUOTE]
Jel jedan kraj vodi u naponsku kutiju,da se u njoj nisu otkacili?
tnx:) sorry na banal.pitanj.
gavranpero
25.8.2010, 0:42
Racunar mi se restartuje kada otvorim neku stranicu (FB, forum , nije bitno ), i desava se da zamrzne i zatim se restartuje. Temperatura u redu, SMART status diskova u redu. Radio sam max. opterecenje svih komponenti na Everestu, sve je normalno. Znaci ne resetuje sa ako ne radim na njemu nista, nego samo ako nesto otvaram. Radio 2 puta reinstal, nista. Imam ukljucenu, web cam, zvucnu kartu, mis, sve preko usb. Kontam da nije to u pitanju, ne znam.
gavranpero
25.8.2010, 0:49
Zaboravio sam da napisem da imam nekakav ruter Linksys, koji sluzi za tel i net. Posto imam WADSL i preko njega tel takodje, preko njega sve ide. Ne mogu posebno da prikljucim net, jer onda tel ne radi.
Samo kad pristupaš sajtovima ako sam dobro shvatio?
Ili kad bilo šta pokušaš da radiš?
gavranpero
25.8.2010, 0:52
Kad kliknem na neku stranicu u bookmarku, 99% slucajeva
A jesi li probao neki drugi browser?
I je l' taj ruter povezan na mrežnu ili USB?
gavranpero
25.8.2010, 0:59
Desava se i u chrome-u, ruter je povezan preko mrezne. Nasao sam zadnje drivere za mreznu. Nisam neki laik, znam prilicno o racunarima, ali ovo mi je totalna nepoznanica. Bas nemam pojma sta je u pitanju :confused:
Polje Trenutna vrednost
Informacije o senzoru
Tip senzora ITE IT8712F (ISA 290h)
Tip GPU senzora National LM63 (ATI-I2C 4Ch)
Naziv matične ploče Chaintech VNF3-250 / ZNF3-250GB
Kućište je otvoreno Da
Temperatura
Matična ploča 32 °C (90 °F)
CPU 47 °C (117 °F)
GPU 45 °C (113 °F)
GPU temperatura okoline 31 °C (88 °F)
MAXTOR STM3802110A 37 °C (99 °F)
WDC WD3200AAKS-00L9A0 38 °C (100 °F)
Hladnjaci
CPU 2679 RPM
GPU 0%
Naponi
CPU jezgra 1.50 V
+3.3 V 3.36 V
+5 V 5.13 V
+12 V 11.71 V
-12 V -12.20 V
Chipset 1.63 V
DIMM 2.58 V
AGP 1.50 V
Polje Trenutna vrednost
Informacije o procesoru
Procesor AMD Athlon 64
Jezgra procesora Newcastle S754
CPU koraci DH-CG
CPUID (naziv procesora) AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
CPUID revizija 00000FC0h
CPU Brzina
Brzina procesora 2299.6 MHz (original: 2000 MHz, overclock: 15%)
CPU Množilac 10x
CPU FSB 230.0 MHz (original: 200 MHz, overclock: 15%)
HyperTransport frekvencija 919.8 MHz
Memorijska sabirnica 230.0 MHz
DRAM:FSB razmera CPU/10
CPU Cache
L1 cache za kod 64 KB (Parity)
L1 cache za podatke 64 KB (ECC)
L2 cache 512 KB (On-Die, ECC, Full-Speed)
Informacije o matičnoj ploči
ID matične ploče 09/16/2005-nForce3-VN61C120C-00
Naziv matične ploče Chaintech VNF3-250 (5 PCI, 1 AGP, 1 CMR, 3 DDR DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)
Informacije o chipsetu
Chipset na matičnoj ploči nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer
Memorijski tajming 3-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T
DIMM2: GoodRAM GR400D64L3/512 512 MB PC3200 DDR SDRAM
DIMM3: GoodRAM GR400D64L3/512 512 MB PC3200 DDR SDRAM
BIOS informacije
Datum izdanja sistemskog BIOS-a 09/16/05
Datum izdanja video BIOS-a 04/03/09
Tip Award BIOS-a Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Poruka Award BIOS-a VNF3-250 09/16/2005
DMI verzija BIOSa 6.00 PG
Informacije o grafičkom procesoru
Grafička kartica Abit R9600XT-VIO
Kodno ime grafičkog procesora RV360 (AGP 8x 1002 / 4152, Rev 00)
Radni takt grafičkog procesora 500 MHz (original: 500 MHz)
Frekvencija memorije 297 MHz (original: 300 MHz)
Na tankom narandzastom kabelu kojii ide od harda pise ATA serial to je onda S-ATA? A u specifikaciji pise UATA,.?!U IDE1 je ukljucen trakasti kabel od dvd rezaca.
Jel jedan kraj vodi u naponsku kutiju,da se u njoj nisu otkacili?
tnx:) sorry na banal.pitanj.
Da,"ATA serial" i "S-ATA" je jedno isto.
U spec. stoji:
"-Hitachi HT0A30210,HDD 80GB 7200rpm /ATA-6/UATA133"
al OK,da ne zapetljavamo.
Ako je disk S-ATA i imas taj narandzasti kablic,to je to ;).
Kablovi iz naponske kutije iliti napajanja ... Ne bi trebalo da su unutra otkaceni!
Nije nemoguce ali izuzetno male sanse da jesu ....
Radije proveri da li je svaki naponski kabel tj. njegov utikac lepo utaknut u svoje mesto na ploci i u uredjaju (hard disku,DVDu,...).
Proveri da li je onaj veliki utikac (sa 20 zica,pored RAM modula) do kraja legao u utikac na ploci.Takodje i onaj mali sa 4 zice (eno ga iza utikaca za mis i tastaturu-na ploci).
Ako sa F8 nemozes da dobijes listu opcija gde biras "Safe mode" probaj F5 umesto F8.
Na dosta ploca F8 poziva pomocni izbornik iz BIOSa,gde biras sa kog uredjaja da se ucitava OS-nezavisno od boot redosleda podesenog u BIOSu.
U isto vreme F8 sluzi i Windowsu pa tu onda moze doci malo do zbrke.
Zato F5.
@gavranpero,iskljuci opciju automatskog restarta,da vidis sta kaze BSOD ?
Vrati setovanja na default (vidim da je nesto O/C) pa probaj onda ....
Desava se i u chrome-u, ruter je povezan preko mrezne. Nasao sam zadnje drivere za mreznu. Nisam neki laik, znam prilicno o racunarima, ali ovo mi je totalna nepoznanica. Bas nemam pojma sta je u pitanju :confused:
Polje Trenutna vrednost
Informacije o senzoru
Tip senzora ITE IT8712F (ISA 290h)
Tip GPU senzora National LM63 (ATI-I2C 4Ch)
Naziv matične ploče Chaintech VNF3-250 / ZNF3-250GB
Kućište je otvoreno Da
Temperatura
Matična ploča 32 °C (90 °F)
CPU 47 °C (117 °F)
GPU 45 °C (113 °F)
GPU temperatura okoline 31 °C (88 °F)
MAXTOR STM3802110A 37 °C (99 °F)
WDC WD3200AAKS-00L9A0 38 °C (100 °F)
Hladnjaci
CPU 2679 RPM
GPU 0%
Naponi
CPU jezgra 1.50 V
+3.3 V 3.36 V
+5 V 5.13 V
+12 V 11.71 V
-12 V -12.20 V
Chipset 1.63 V
DIMM 2.58 V
AGP 1.50 V
Polje Trenutna vrednost
Informacije o procesoru
Procesor AMD Athlon 64
Jezgra procesora Newcastle S754
CPU koraci DH-CG
CPUID (naziv procesora) AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
CPUID revizija 00000FC0h
CPU Brzina
Brzina procesora 2299.6 MHz (original: 2000 MHz, overclock: 15%)
CPU Množilac 10x
CPU FSB 230.0 MHz (original: 200 MHz, overclock: 15%)
HyperTransport frekvencija 919.8 MHz
Memorijska sabirnica 230.0 MHz
DRAM:FSB razmera CPU/10
CPU Cache
L1 cache za kod 64 KB (Parity)
L1 cache za podatke 64 KB (ECC)
L2 cache 512 KB (On-Die, ECC, Full-Speed)
Informacije o matičnoj ploči
ID matične ploče 09/16/2005-nForce3-VN61C120C-00
Naziv matične ploče Chaintech VNF3-250 (5 PCI, 1 AGP, 1 CMR, 3 DDR DIMM, Audio, LAN, IEEE-1394)
Informacije o chipsetu
Chipset na matičnoj ploči nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer
Memorijski tajming 3-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T
DIMM2: GoodRAM GR400D64L3/512 512 MB PC3200 DDR SDRAM
DIMM3: GoodRAM GR400D64L3/512 512 MB PC3200 DDR SDRAM
BIOS informacije
Datum izdanja sistemskog BIOS-a 09/16/05
Datum izdanja video BIOS-a 04/03/09
Tip Award BIOS-a Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Poruka Award BIOS-a VNF3-250 09/16/2005
DMI verzija BIOSa 6.00 PG
Informacije o grafičkom procesoru
Grafička kartica Abit R9600XT-VIO
Kodno ime grafičkog procesora RV360 (AGP 8x 1002 / 4152, Rev 00)
Radni takt grafičkog procesora 500 MHz (original: 500 MHz)
Frekvencija memorije 297 MHz (original: 300 MHz)
Možda je glupo, al' aj resetuj BIOS, očisti sve lepo od prašine i zameni slotove RAM modulima.
gavranpero
25.8.2010, 1:36
Iskljucio sam tu opciju davno, ne pojavljuje mi se poslije restarta nista. Sto se tice overkloka, vraticu sve na default. Samo da kazem da se to i ne desava tako cesto. Nekad po 5 puta dnevno, nekad uopste ne. Racunar radi bar po 10-ak sati.
Ocistio sam ga od prasine, ostaje mi samo da vratim sve na default u BIOS-u i da prebacim module na druga mjesta i izduvam lezista :).
Inače, meni Chrome poneeekad baš ponekad radi ovo što radi tebi. Ali izuzetno retko.
gavranpero
28.8.2010, 18:26
Ponovo, nakon par dana desava se isto. Uradio sam sve sto je receno. Vratio u BIOS-u sve na default, prebacio ram module u druge slotove. Imam USB kontroler, koji se ubacuje u PCI slot i njega nekad windows ne prijavljuje. Takodje sam i njega prebacio u drugi slot. Sve je normalno radi i kad kliknem na nesto u browseru, tad se resetuje. Nikakva greska, error, sve u redu poslije toga. Do slijedeceg reseta. :confused:
Evo rezultata.Reinstalirali smo komp,prijavljivao je suvise dodatnih problema-ugasim jedan problem iskoci drugi, sad radi ok. Hvala na savetima, na kraju se ispostavilo da sam zbog vas znala neke osnovne termine, dok se majstor uhvatio da zameni maticnu, a ja ajd ovo pa ovo,i uspeli smo sredit samo reinstalacijom:to_care:. BIOS je na kraju ostao nepodesen-iako majstor kaze da je podesio,al otvara na pocetku neke bios tabele, pa trazi uredjaj po uredjaj, i to nije ok sigurno, al vazno da radi za sada.
E a da, sad imam problem sa ovim (www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1138757#post1138757), pa ako ko ima neku ideju :opanachke
Pozdrav. Forum pratim dugo i bio mi je od pomoći mnogo puta. Sada, kada me pati velika muka, odlučih da i ja potražim pomoć. Naime, već jedno 10 dana ima problem da računar odjednom zaledi, tj. dođe do distorzije slike na ekranu što se najbolje vidi na priloženoj slici. Nakon restarta, dos se win boota, na ekranu se vide linije (slika isjeckana) a kada se skroz podigne, vidi se isto stanje na ekranu kao i prije restarta. Takođe, prije freeza mogu se primjetiti crne linije kako se pojavljuju i nestaju na ekranu. Nakon shut downa i čekanja od jedno 20-30 min, komp radi normalno dan-dva i onda ponovo. Sa drugom koji drži servis smo detaljno hardverski ispitali komp i sve je u redu mada smo sumnjali na grafu. Šta može biti uzrok?
http://www.imagebam.com/image/b1562195427943
Grafička,najverovatnije.Kakve su temperature,idle/load?
http://www.imagebam.com/image/861cfa96857539
Ako su ovo temperature pri Idle, onda se grafička definitivno pregreva.
Verovatno ćeš morati da joj zameniš pastu/kuler... I da, preporuka od mene je da uradiš ovo isto i za procesor temperatura mu nije baš niska.
Pozdrav
Imam problem, kompjuter nece da se upali do kraja. Pojavi se slicna slika (bez teksta "to begin, click your user name" i "administrator") i kad kliknem na nju, ispod pise "ucitava se", a posle par sec. "odjavljuje se". Da li neko zna u cemu je problem?
http://i1-news.softpedia-static.com/images/news2/Log-In-to-an-Expired-Windows-XP-2.png
Hvala unapred.
Pukao ti je winlogon.exe. Reinstalacija ti ne gine.
Ako su ovo temperature pri Idle, onda se grafička definitivno pregreva.
Verovatno ćeš morati da joj zameniš pastu/kuler... I da, preporuka od mene je da uradiš ovo isto i za procesor temperatura mu nije baš niska.
Nije pri idle, sa upaljenim firefoxom, nekoliko tabova...
Primjetio sam da se problem javlja kada se komp tek upali (digne iz stand by-ja), dakle, kada je hladan. Nije mi to baš logično. :confused:
Hah, pa to je, basically, Idle :) Pokreni neku grafički zahtevniju igru pa vidi onda kolike su temperature, pa nam daj SS. Meni deluje kao temperatura grafičke ili sama grafička crkava. Dakle, zameni joj pastu i nakači neki vent ako je pasivno hlađenje, očisti slotove i samu grafičku. Ako to ne pomogne menjaj je.
Dešava se to 8800 karticama... I hladni lemovi isto tako (pitaj veselogbureka o "frižider proceduri", možda je i to u pitanju). Koje napajanje imaš?
Pozdrav,evo mog konkretnog slucaja.Komp je sve najnormalnije radio dok nisam ubacio dva modula ddr memorije od po 512mb,400mhz.Kako sam vec imao u kompu 2x512mb,400mhz koji rade u dual rezimu hteo sam da prosirim na 2gb,postavio in na mesto i proverio da li leze dobro.Pri startovanju kompa poceo je normalno da ucitava ali je prijavio gresku CMOS checksum error - default loaded i tako stoji zamrznut,medjutim u BIOSU prikazuje da sistem ima 2gb memorije.Mislio sam da je zbog memorije pa sam izvadio ta dva modula ali prijavljuje istu gresku,e sad nemam pojma sta moze biti,cisto sumnjam u ostale komponentne jer je sve sljakalo kako treba do tog trenutka ili je moguce da je to kvar softverske prirode,da li je neko imao slican problem ili zna o cemu se radi!
U igrama ne varira puno, ide max na 78-80. Napajanje nije problem, u pitanju je FORTRON 650W FSP650-80GLN.
Pozdrav,evo mog konkretnog slucaja.Komp je sve najnormalnije radio dok nisam ubacio dva modula ddr memorije od po 512mb,400mhz.Kako sam vec imao u kompu 2x512mb,400mhz koji rade u dual rezimu hteo sam da prosirim na 2gb,postavio in na mesto i proverio da li leze dobro.Pri startovanju kompa poceo je normalno da ucitava ali je prijavio gresku CMOS checksum error - default loaded i tako stoji zamrznut,medjutim u BIOSU prikazuje da sistem ima 2gb memorije.Mislio sam da je zbog memorije pa sam izvadio ta dva modula ali prijavljuje istu gresku,e sad nemam pojma sta moze biti,cisto sumnjam u ostale komponentne jer je sve sljakalo kako treba do tog trenutka ili je moguce da je to kvar softverske prirode,da li je neko imao slican problem ili zna o cemu se radi!
U BIOS-u učitaj default postavke (opcija Load Optimised Defaults ili nešto slično tome) pa probaj ponovo.
To sam uradio i vise ne prijavljuje istu gresku,hvala za pomoc ali u BIOS-u izleda uopste nedetektuje hard disk,samo rezac,proverio sam kablove dok jumpere nisam dirao i posle ucitavanja registruje kao nesto detect array pa izlista PCI devices
Verifying DMI pool data...
Boot from CD:
NVIDIA boot agent 201.0462
PXE-E61:media test failure,check cable...
PXE-M0F:Exiting NVIDIA boot agent...
Tu se zamrzne,sta li mu je sad? :facepalm
Skontao sam gde je skripalo,to je kad neproveravam sve u BIOS-u,RAID rezim je bio ukljucen pa je dolazio u koliziju sa SATA diskom,sve sam iskljucio i sad normalno radi,tako ako neko ima slican problem nek prvo to pokusa!
U igrama ne varira puno, ide max na 78-80. Napajanje nije problem, u pitanju je FORTRON 650W FSP650-80GLN.
Pa, mislim da bi najjednostavnije rešenje bilo da pozajmiš od nekoga grafičku i probaš sa njom. Ako je sve u redu, onda tvoja crkava.
Inače, nije previsoka temperatura ali je ipak visoka. Probaj da je spustiš malo skidanjem stranice i uperivanjem nekog venda u grafičku (uzmi kućni ventilator :D) pa da vidiš da li će i dalje da brljavi.
U svakom slučaju ja mislim da grafulja riknjava.
Izgleda da si sada malo zapetljao stvar!?
Nisi trebao dirati BIOS, ako nisi u njemu ništa ispravljao!
Neznam o kojoj ploči se radi, ali mislim da je prvi problem nastao ako si montirao dva modula koja nisu uparena, obzirom da su postojeća radila u dual modu.
Ne može se postaviti Ram memorija kombinovano. Ili ''dual'' ili ''single''.
Ja koristim Asus-ovu ploču, i to ne može. Ako imaš prospekt od tvoje ploče, pogledaj malo preporuke proizvođača.Možda postoji način kako postaviti module da svi rade u ''Singl'' modu.
Preporučujem Ti sledeće:
1. Izvadi bateriju sa ploče. (predhodno odvoji strujni kabal sa napajanja)
2. Premesti džamper od CMOS-a kako bi ga resetovao i zadrži 10-ak sekundi.
3. Ako ne znaš gde se nalazi taj kratkospojnik (džamper), to možeš uraditi i prevrtanjem baterije za isti vremenski interval.
4. Vrati džamper na staro mesto.
5. Vrati bateriju u ležište u pravilnom položaju.
Kada startuješ računar, dobićeš odmah skren BIOS-a, gde moraš ponovo podesiti datum i vreme.
Tada proveri, da li sistem prijavljuje HDD?
Ako ga ima, izađi sa F10, i podigni sistem.
Ukoliko sistem ne vidi HDD, najverovatnije radiš sa Raid volumenom u Sata modu, sa omogućenom opcijom ''Boot Raid'' ili tako nešto. U tom slučaju BIOS ne prijavljuje HDD i to je u redu. Ako si siguran da je pre dodavanja memorije BIOS prijavljivao HDD, proveri ovu opciju, jer su sva podešavanja vraćena nakon resetovanja BIOS-a.
Takođe, treba proveriti koja opcija stoji za geometriju diska ( LBA, disable, Auto). Postavi ''Auto''.
Sve ovo što sam Ti napisao, zavisi od vrste BIOS-a koju ploča koristi.
Hajde napiši koja je ploča u pitanju i BIOS
Pozdrav!
Sve sto si naveo sam uradio jos pre dok se sistem nije podigao a u BIOS-u su sve RAID opcije bile ukljucene pa sam ih iskljucio i sve je normalno radilo.Da li je to bila greska zbog memorije ili neceg drugog nemam pojma ali je BIOS jos iz 2005 godine nisam ga nikad updejtovao...
Pa, mislim da bi najjednostavnije rešenje bilo da pozajmiš od nekoga grafičku i probaš sa njom. Ako je sve u redu, onda tvoja crkava.
Inače, nije previsoka temperatura ali je ipak visoka. Probaj da je spustiš malo skidanjem stranice i uperivanjem nekog venda u grafičku (uzmi kućni ventilator :D) pa da vidiš da li će i dalje da brljavi.
U svakom slučaju ja mislim da grafulja riknjava.
Instalirao sam EVGA Precision i brzinu venta sa 44% digao na 64% i temperatura je sa 77-78 stepeni pala na 61. Sutra uzimam pastu i mijenjam je na cpu-u i grafičkom čipu. Takođe, pazarujem COOLER MASTER HYPER 212plus i 2 venta od 12cm. Nadam se najboljem, u svakom slučaju, hvala svima! :)
Ako i dalje pravi probleme podigni na 100% :)
gavranpero
10.9.2010, 21:59
http://img821.imageshack.us/img821/4241/dsc00430y.th.jpg (http://img821.imageshack.us/i/dsc00430y.jpg/)
Plavi ekran poslije restarta. Da li neko zna o cemu je rijec ?
Sass Drake
10.9.2010, 23:54
Ako ti je atapi.sys uvijek na slici, mislim da je u pitanju rootkit, vjerovatno varijanta TDSS-a. Ako možeš ući u Safe Mode, skeniraj sa ovim http://support.kaspersky.com/downloads/utils/tdsskiller.exe.
Može i ComboFix možda da ti reši problem ako ovaj program ne uspe :)
Za gamer82
BIOS Ti je sigurno u redu, i ništa ne diraj.
To što se desilo je zbog gubitka memorije CMOS-a, za šta si i dobio poruku! I onda je trebalo uraditi onaj deo pod 5 tačaka.
A pošto si po preporuci, vratio BIOS na default podešavanja, a očigledno da je po istom bilo uključeno podizanje sistema preko raid volumena, zbog toga nisi mogao podići sistem. To sam i napisao ali sam zakasnio sa postom.
Drago mi je da si sam rešio problem, jer sad imaš sopstveno iskustvo.:aplauz:
U principu, čim vidiš da BIOS ne prijavljuje HDD, treba proveriti opcije i podešavanja RAID-a. Ako je sistem podignut pod ovom opcijom, sistem se podiže normalno, ali HDD-a u BIOS-u nema! U ovom slučaju ako bi onemogućio Boot Raid volume, sistem bi krenuo u podizanje i odmah resetovao PC, ili prijavio nepostojanje diska!
Problem korisnika koji kupe nov računar sa instaliranim OS je u tome sto ne znaju, pri kakvim uslovima je OS podignut, pa stoga nije preporučljivo menjat bilo šta u BIOS-u.
Za naprednije korisnike, preporučujem da na Flopy, snime trenutni BIOS, kako bi ga kasnije mogli vratiti, naročito ukoliko se odluče na ''update''.
Mene interesuje, kako šljaka sada memorija, i da li su Ti ove dve što si dodao isto uparene, ili single?
I ja razmišljam da proširim memoriju, ali problem sa DDR je što ih je veoma teško naći, a cena je ...bg.
Gde si Ti kupio tvoju i po kojoj ceni?
Pozdrav!
Memorija sljaka bez problema u dual rezimu i te dve sto sam stavio nego sto se tice cene DDR jeste poprilicno skupa ali sam ih uzeo polovne Kingston jer toliko kosta malte ne jedna nova.Testirane su i rade odlicno,cena zavisi ko prodaje,od 900-1500 dinara za 512mb pa do 2000-2500 dinara za 1gb polovne.Kupio sam ih preko jednog sajta za online trgovinu,ne bi da reklamiram ali verovatno znate,medju najpoznatijim te vrste!
Pozdrav...
gavranpero
11.9.2010, 22:04
Ako ti je atapi.sys uvijek na slici, mislim da je u pitanju rootkit, vjerovatno varijanta TDSS-a. Ako možeš ući u Safe Mode, skeniraj sa ovim http://support.kaspersky.com/downloads/utils/tdsskiller.exe.
Skenirao u safe modu i nije nista pronasao. Pisao sam ranije da sam radio dva puta reinstal i da se desava i poslije toga. Vecinom kad kliknem na neku stranicu. Plavi ekran se pojavio prvi put, nakon 30 restartovanja.
Поздрав свима!
Имам један проблем.
Десктоп рачунар (конфигурацијa AMD Athlon 2400+, ECS L7VTA, 768 MB DDR1, WD 80 GB, Maxtor 20GB, Gigabyte Radeon 9250) се после неког времена рада једноставно закуца. Није битно да ли се ради нешто озбиљније или само стоји укључен једноставо се заледи и ништа не помаже осим рестарта. Покушао сам да мењам меморију (различите комбинације, различите марке), напајање, графичку, чак и процесор, али проблем и даље опстаје.
Ако можете помажите.
Хвала унапред.
Поздрав свима!
Имам један проблем.
Десктоп рачунар (конфигурацијa AMD Athlon 2400+, ECS L7VTA, 768 MB DDR1, WD 80 GB, Maxtor 20GB, Gigabyte Radeon 9250) се после неког времена рада једноставно закуца. Није битно да ли се ради нешто озбиљније или само стоји укључен једноставо се заледи и ништа не помаже осим рестарта. Покушао сам да мењам меморију (различите комбинације, различите марке), напајање, графичку, чак и процесор, али проблем и даље опстаје.
Ако можете помажите.
Хвала унапред.
Samo još matičnu ploču nisi promenio a možda je i nešto do nje.:)
Хаха, тако некако.
Да ли постоји неки начин да тестирам плочу, а да то није замена или она pci картица за тестирање?
"Brand" FSC konfiguracija kojoj je istekla garancija (nije moj komp, intel chipset sa integrisanom grafikom), isključuje se svaki dan prilikom pokretanja. Nekad ne stigne ni da pokrene winXP, nekad uspe da dođe do desktopa i isključi se posle manje od minuta. Tako svaki dan pri prvom paljenju bar nekih 3-4 puta. Nakon ta 3-4 restarta kompjuter sasvim noramlno radi ceo dan da bi se sa gašenjem uveče, sutradan cela priča ponovila. To se dešava već neke dve nedelje, sa tendencijom rasta broja isključivanja pri prvom podizanju (tj. prvih dana se isključio samo jednom, dok recimo poslednjih dana je potrebno 4-5 puta). Šta bi moglo da bude u pitanju? Kontam da je verovatno napajanje?
DeCoy :
Može da bude napajanje ali ne mora da znači. Dešava se da problem bude i u matičnoj ploči tako što neće da drži napon kada je hladna i zato dolazi do neobjašnjivog restartovanja. Čini mi se da je ova pojava poznata pod nekim imenom samo što ne mogu da se setim.:kreza: Usled tih nekoliko restartovanja onda postigne neku temperaturu i krene da radi normalno sve dok ne ugasite komp. Ako je matična u pitanju onda je na navedeni način krenula u večna lovišta.
Hvala, samo ne znam da li sam bio jasan u prethodnom postu. Kompjuter se ne restartuje, on se jednostavno ugasi.
Probaj prvo sa drugim napajanjem. Ako stanje bude isto, velika je verovatnoća da je problematična matična.
Napravio sam neku glupost nerazmisljajuci da moze nesto da se desi,naime na laptopu imam instalitan Windows 7 professional 32 bit,spayware program koji koristim je Spy Hunter i posle updejtovanja istog skenirao je sistem nasao i neke treats,uglavnom cockies,znaci nista posebno.Posle toga je hteo "dublje" da skenira takozvani regenerated scan treats ali mi je predlozio kao recomanded da iskljucim odnosno disable-ram neke sistemske resurse koje su bile pod opcijom unknow,samo sam okom preleteo i video registar bazu HKEY\...
Kad je skenirao zatrazio je restart,posle restartovanja ne mogu vise da podignem sistem,jedino mogu da udjem u BIOS meni i to je to.Nece da ucita kernel i da boot-uje najverovatnije zbog disable-ranja u Spy Hunteru,pokusavao sam nesto preko DOS-a da trazim i pokusam da ga ponovo podignem ali nisam uspeo.Ako neko zna sta bi moglo biti pomoc bi mi dobrodosla da nereinstaliram sistem ako nemora.
Evo slike
http://img405.imageshack.us/i/03102010169.jpg/
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=52826
Na kraju je ipak format c: bio jedino resenje :boodala: :facepalm .
Pomogla je ipak reinstalacija,sva sreca da nedrzim vazne podatke na sistemskom disku jer nisam izvrsio backup tako da je slucaj resen...:ciao:
SyoncMaster
18.10.2010, 14:38
Evo nmg. da citam sve..Pa da pitam direktno moje..
Komp se restartuje kada Windows pocinje da se ucitava (One crtice kad idu..)
HDD nije, posto je sam ga probao u drugom kompu...Restartujem komp, win. se podigne..
RAM je nov, ali opet...Maticna*GA-945PL-S3 * i VGA ATI X1300 ..
Uspeo je da upali Safe Mod na Win.98(Uzeo sam HDD sa starog kompa.>XD)
Windows je sveze insaliran .. WinXP je bio instaliran i nije radio..
Sada sam instalirao Win7 i takodje ne radi...
ALI MI SE I CESTO JAVLJAJU GRESKE u WINDOWSU..XD.. Samo na jednom kompu..
Kad prebacim na drugi komp(HDD) nema gresaka, win radi savrseno... XD..
SyoncMaster
18.10.2010, 15:05
Jos nesto..kad u Win7 odem na SafeMode zaglavi se na classpnp.sys
OwerLord
19.10.2010, 17:26
Pa da krenem polako ispocetka, znaci ja sam od onih ljudi koji novi komp ne moze uzeti tek tako, nego se raspitujem mesecima preko foruma za celu konfiuraciju, a to je u mom slucaju trajalo oko 2 meseca i taman kad sam sve komponente kupio i sklopio u jednu celinu, nova muka mi je stala na put. Dakle, nebitno da li igram neku igru, ili gledam film, ili sam na netu rotiraju mi se sledece kombinacije gresaka: plavi ekran, freeze ekran, automatski restart. Hteo sam da eliminisem problem softvera pa sam opet instalirao win7 64bit, medjutim opet sve isto, znaci hardver je u pitanju. Prasina u mom slucaju nije problem jer je komp nov, evo i moje cele konfiguracije:
Monitor: Samsung P2250N
Graficka kartica: GIGABYTE GeForce GTX 460 768MB GDDR5 GV-N460OC-768I
Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3.2GHz
Memorija: KINGSTON 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 HyperX
Maticna ploca: ASUS M4A87TD EVO
Kuciste: CHIEFTEC CG-01B-B-OP
Napajanje: LC POWER Super Silent LC6600 600W v2.2
Hard disk: WESTERN DIGITAL Caviar Blue 500GB 7k 16MB SATA300 WD5000AAKS
Zvucnici: ALTEC LANSING VS2620E
DVD rezac: SAMSUNG SH-S223C
Znaci sve je pod debelom garancijom ali treba utvrditi u kojoj je komponenti problem, prvo sam mislio da odnesem u neki servis medjutim znam da ce me odradi, tako da sam ja skontao da bi to mogao i sam da odradim ali mi treba pomoc, znaci neko detaljno objasnjenje, tutorijal, kako ustanoviti koja komponenta ne valja u mom slucaju.
U principu, taj LC bi trebalo da izdrži sve komponente bez problema, ali mi je nekako on najviše sumnjiv, mada može da bude bilo šta drugo.
'Ajde pre nego što ga osumnjičimo skini LinX, FurMark i memtest i HWMonitor da pratimo temperature pa optereti komp i prati kolike su.
Naravno, memtest ćeš da butuješ sa CD-a da ti istestira RAM.
Sigurno su svi kablovi u računaru lepo povezani i povezan je kabl za dodatno napajanje grafe na nju?
OwerLord
20.10.2010, 11:58
Da li mi neko preporucuje da preko onog Hiren's Boot CD-a testiram komponente?
Ne mogu da se setim kojih sve alata tamo ima ali od njih konkretno može da ti posluži memtest jer ga ima 100% tamo.
Ove druge sam ti preporučio da bismo opteretili računar da vidimo temperature. Ništa te ne košta da ih skineš osim ako te ne mrzi...
Borko Motorko
23.10.2010, 16:10
Ljudi, molim vas pomagajte. Kad radim nesto na internetu, slusam muziku, gledam film, i bio sta drugo, komp radi normalno. A kad probam da udjem u bilo koju igricu, komp se resetuje!!
Nece svaki put, ali kad 2-3x udjem i izadjem iz igrice, pa opet da udjem on se resetuje. Sta moze da mu bude??
Ljudi, molim vas pomagajte. Kad radim nesto na internetu, slusam muziku, gledam film, i bio sta drugo, komp radi normalno. A kad probam da udjem u bilo koju igricu, komp se resetuje!!
Nece svaki put, ali kad 2-3x udjem i izadjem iz igrice, pa opet da udjem on se resetuje. Sta moze da mu bude??
Konfiguracija ?
Borko Motorko
23.10.2010, 17:53
AMD 5600+ X2
Ati Radeon 4670
Hard Disk 640gb
Kingston 4gb RAM-a
Mislim da je to sve.
Borko Motorko
23.10.2010, 23:00
500w kinez.
Proveri temperature komponenata preko HWMonitora,moguce da se pregreva graficka/procesor.I to napajanje moze da pravi problem...
Borko Motorko
24.10.2010, 9:19
Evo pa vi ocenite kakve su temperature, ali mi cooler na grafickoj ne radi, a i na CPU-u se vrti na 3k obrtaja, a kod mog druga ide do 6k...
Ostavi tako HWMonitor, pa optereti računar sa nekom zahtevnijom igrom jer mi se čini da su ovo samo Idle temperature.
Inače, vrlo je verovatno da to kinesko napajanje pravi problem. Mada može da bude i neki drajver ili RAM... Update-uj drajvere za čipset, grafiku i zvuk i testiraj RAM sa memtest-om.
Ali, da ponovim, tipujem na napajanje ako se bude ispostavilo da su temperature u redu.
Borko Motorko
24.10.2010, 12:11
I ja mislim da je napajanje posto kompjuteru ima skoro 2 godina pa je izlapelo malo pa plus i kinesko, ali nisam sad pri parama za kupovinu nekog boljeg, ali jel moze sta da se uzme do 3-4k??
Evo vidi ova dva gurala bi tvoju konfu bez problema čini mi se:
http://www.gigatronshop.com/products/show_product/10668/9
http://www.gigatronshop.com/products/show_product/19713/9
Borko Motorko
24.10.2010, 12:33
Videcu da skupim malo para, pa da kupim. Hvala vam. Sad cu da odem da igram kantere malo pa cu da okacim tad temperature.
Ta igra ne može da preznoji računar kako bi trebalo. Pokreni nešto tipa CoD, M2, ili bilo šta novije što ima pristojnu grafiku.
Imam problem sa zaglavljivanjem računara.Promenio sam memoriju i povećao ja na 1MB,kupio novo napajanje i promenio OS.I to sam kod majstora uradio,jedno vreme je radio normalno i opet počeo da zaglavljuje.Poslednje što sam uradio je da sam dodao novi HDD,misleći da je problem u starom ,ali i dalje mi sve češće zaglavljuje.
Imam Intel Celeron 1.7 GHz,Nvidia GeForce 6200 grafičku,memoriju DDR 1 1MB,matičnu ESC P4VXASD2+. OS XP (Last XP).
Šta je problem ?I kako da ga rešim ?
Za početak NE KORISTI modifikovane verzije OS-eva, instaliraj čisti XP i najsvežije drajvere.
Skini memtest i testiraj RAM, proveri temperature sa HWMonitorom.
Meni smrdi na napajanje mada si rekao da si ga menjao... Proveri da nema nabubrelih kondenzatora na ploči, moguće je i da ona riknjava. Nadam se da si promenio i ATA kablove.
OS mi je instalirao majstor ,prvi put kada sam to primetio pre nekoliko meseci.
Upali HWMonitor, optereti računar, daj screenshot programa :)
Evo kako izgleda preko HWMonitora screenshot!
Taj CPU nema temperaturni senzor izgleda ili ga HWMon ne vidi. Skini Everest i SpeedFan pa vidi da li će oni da detektuju temperaturu CPU-a.
I skini memtest i testiraj RAM, a možeš da skineš i LinX i pustiš ga da vrti da vidiš da li će da izbaci grešku.
Ovako izgleda slika sa speedfana!A ova druga od everesta!
nexexcalibur
26.10.2010, 15:22
vec odredjeno vreme mi se zamrzava sistem...obicno nakon boota...danas mi se desilo, pa je usledio BSOD, nakon njega pistanje iz kucista (nisam cuo tacno kako je pistalo), onda mi je prilikom boota poslao poruku da je CMOS CHECKSUM BAD i da mora da loadujem default vrednosti pritiskom na F2, to sam i uradio...
sad radi komp, ali dosta stvari je nestabilno, tipa menja mi temu stalno (win 7), chrome je totalno vracen da default i ko zna koji jos program, nisam otvarao nista...
sta je uzrok ovoga? da nije baterija? na nju sumnjam
ps: ako neko odgovori, neki mi shibne pm, jer ne obilazim cesto ovaj deo foruma
Hmh, zameni bateriju, mada ne verujem da ona može da izazove BSOD. Takođe vidi temperature, update drivera, etc.
nexexcalibur
26.10.2010, 22:46
Hmh, zameni bateriju, mada ne verujem da ona može da izazove BSOD. Takođe vidi temperature, update drivera, etc.
nisam nista cackao...evo do sad je radio normalno... :\
na win7forumima mi rekose da amd overdrive izazvao bsod...tako da cu njega da updateujem, pa cu da vidim sta se desava..
temperature su ok, drajveri bi trebalo da su ok...
Imao sam isti problem sa CMOS CHECKSUM BAD kao i ti. Promena baterije nije resila problem. Onda sam negde procitao da proverim memorijske kartice.
Izvadio sam memorijske kartice, ocistio prasinu sa memorijskih slotova i vratio sam ih nazad, ali sam im zamenio mesta. Radio sam i clear CMOS vadjenjem dzampera.
^^Mislio je na RAM verovatno.
nexexcalibur
27.10.2010, 12:27
definitivno imam problem sa biosom...evo i danas kad sam ga ukljucio, zabagovao je,restartovao sam i opet Cmos Checksum Bad i naravno, morao sam da stavljam na default...
moracu u servis da ga nosim
nexexcalibur
29.10.2010, 12:25
update: evo danas nakon zamrzavanja i restarta, smanjio mi memory clock na 333MHz... 3p
davidhaker26
3.11.2010, 13:16
U jednom trenutku slika mi se zamrzla, i komp se restartovao. Od tada se samo upali Windows i odmah se restartuje.
Mjenjao sam neke dijelove, pogledao sam CPU hladnjak, sve u redu.
Ja ciljam na napajanje P&Q 300W (nikad cuo).
Konfa je:
Intel Pentium 4 3.06Ghz
1.25 GB ram
ESC 848P-A Deluxe
Powercool X1650 512MB
Maxtor 80GB ATA
Coolermaster LED kuler (nakon njegovog ubacivanja komp se poceo restartorati)
Jos treba doci i optika.
Molim vas za pomoc!
Napajanje 99.9%. Baci taj s*it.
MacGruber
3.11.2010, 15:27
Moze biti i ram. Probaj da izvadis jedan modul, pa drugi.. kombinuj. Ako ne uspe onda je napajanje.
Čak i ako je i RAM, držati računar uključen sa tim napajanjem je podjednako opasno po njega kao da je uključen na kineski tarnsformator 220V naizmenične u 12V jednosmerne :)
MacGruber
3.11.2010, 16:33
Doco, ako je neko zagovornik brendiranih napajanja onda sam to ja. Ali iz iskustva takvih slucajeva sam imao dosta pa moze biti i ram, a posebno mi je sumnjivo zbog 1.25gb ... mogu da zamislim koja je tu kombinacija razlicitih modula i velicina....
Apsolutno, slažemo se :)
Al', ono, svejedno, ovo koji god brend da je napajanje 300W bi ovom kompu bilo premalo, a još ovo je neki kinez težak... Ako baš i nema kinte može i kineza od 450/500W da stavi guraće bez problema:)
davidhaker26
3.11.2010, 22:20
Testirao sam RAM, nije on problem. Izvadio sam napajanje, cekam da mi drug donese njegovo da testiram (Bluberry 500W, valjda ce biti dovoljno).
Cudno je to sto se komp restartuje samo pod Windows 7 Ultimate 32Bit, a na Windows Xp i u Safe modu sedmice se ne restartuje.:icon_scra
lakistrike95
6.11.2010, 23:30
Hej ljudi, ja imam jedan problem, racunar mi radi odredjeno vreme, i onda mi izadje lepo da on mora da se ugasi, i krene odbrojavanje, to mi se desaava nakon 12h rada, ne znam sta da radim, mislim da je uleteo neki virus, ali antivirus ga ne detektuje, znam da ni antivirus nije neka siguracija, ako je neko imao ovakav problem nek mi kaze sta da radim :)
Instaliraj Zone Alarm Free. Blokirace ti taj dosadan malver koji ti resetuje komp.
Sass Drake
6.11.2010, 23:47
Hej ljudi, ja imam jedan problem, racunar mi radi odredjeno vreme, i onda mi izadje lepo da on mora da se ugasi, i krene odbrojavanje, to mi se desaava nakon 12h rada, ne znam sta da radim, mislim da je uleteo neki virus, ali antivirus ga ne detektuje, znam da ni antivirus nije neka siguracija, ako je neko imao ovakav problem nek mi kaze sta da radim :)
Skeniraj sa ovim: http://devbuilds.kaspersky-labs.com/devbuilds/AVPTool/
lakistrike95
7.11.2010, 0:13
Hvala ljudi, probacu pa javljam sta je bilo :)
Pozz ljudi ajd mala pomoć za one koji su raspoloženi, ovako radi se o malo starijem računaru: Athlon 2500+,maxtor 80Gb,Asus 6200 AGP i matična Asus neka A7..., napajanje kinez 300w,2x256RAM
Simptomi sledeći:
reinst sam win XP formatirao ceo HD, radi kao sat, međutim ostala mu ista boljka i nakon ovog. Znači sve ok radi i odjednom se uspori tj ledi mu se slika i monitor na trenutke pocrni tj izgubi sliku i to se dešava iznova i iznova, onda ga ja restartujem i radi onda ceo dan bez bug-a i onda opet nakon par dana ili već nekog vremena isto. Znači prvo ledi sliku ili uspori i onda nestaje slike na sekund dva i tako, Šta tu može biti?
Da u BIOS-u temp sve ok, a to se nekad desi i odma nakon 10min rada
lakistrike95
7.11.2010, 1:20
Instaliraj Zone Alarm Free. Blokirace ti taj dosadan malver koji ti resetuje komp.
Hej, instalirao sam zone alarm, on ce znaci sam da blokira taj malware? Pri instalaciji je skenirao sve programe u komp, takodje i windows folder, nista nije pronasao.... :)
lakistrike95
7.11.2010, 1:35
Pozz ljudi ajd mala pomoć za one koji su raspoloženi, ovako radi se o malo starijem računaru: Athlon 2500+,maxtor 80Gb,Asus 6200 AGP i matična Asus neka A7..., napajanje kinez 300w,2x256RAM
Simptomi sledeći:
reinst sam win XP formatirao ceo HD, radi kao sat, međutim ostala mu ista boljka i nakon ovog. Znači sve ok radi i odjednom se uspori tj ledi mu se slika i monitor na trenutke pocrni tj izgubi sliku i to se dešava iznova i iznova, onda ga ja restartujem i radi onda ceo dan bez bug-a i onda opet nakon par dana ili već nekog vremena isto. Znači prvo ledi sliku ili uspori i onda nestaje slike na sekund dva i tako, Šta tu može biti?
Da u BIOS-u temp sve ok, a to se nekad desi i odma nakon 10min rada
Reinstaliraj drajvere od graficke ako ih imas na CD-u..... Ako ti je do BIOSA nesto, uzmi lepo restartuj bios, izvadis bateriju i zamenis mesta onim zezalicama i posle vratis sve na mesto i to je to, ali pre svega pokusaj drajvere da reinstaliras, moguce da ih je neki virus malo pobrljao, meni se desavalo da mi nestane slika na trenutak i sve crno, i onda se vrati, reinstalirao sam Win i sve je ok, predpostavljam da je do drajvera pokusaj tako.... Javi sta si uradio :)
Pa reinstalirao sam driver već jednom kao i sve ostalo međutim radio 2 dana ok i opet isto a imam Nod32 ovaj novi Full sa update-om i nema virusa!
Resetovao sam BIOS i opet isto samo ne znam na šta misliš "da zamenim mesta onim zezalicama"?
Hej, instalirao sam zone alarm, on ce znaci sam da blokira taj malware? Pri instalaciji je skenirao sve programe u komp, takodje i windows folder, nista nije pronasao.... :)
On nema sta ni da nadje ;). Zone Alarm je firewall, a taj malware sto imas po slanju podataka na net resetuje racunar. Posto ga ZA izblokira, program ostanen neaktivan, pa se ni windows ne resetuje.
To je stara boljka Windows XP i NT Authority. Cudno mi je samo da antivirus ne moze da nadje stetocinu. Zone Alarm nije resenje, ali ce ti omoguciti normalan rad, bez resetovanja... Samo obrati paznju kojim programima dozvoljavas pristup internetu, a kojim ne ;)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.