Hardver
Test
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Vladimir PISODOROV
29. maj 2024.

Odavno smo prestali da se iznenađujemo kada nam iz kompanije Huawei na test stigne „pametna spravica” koja prevazilazi početna očekivanja. Takav slučaj je i sa Watch Fit 3, hibridnim satićem, koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi.


U kvadratno aluminijumsko kućište, koje dizajnom neodoljivo podseća na konkurentske proizvode kompanije Apple, smešteno je mnogo toga, a nije narušen vizuelni identitet uređaja. Watch Fit 3, zajedno s narukvicom, težak je svega 35 grama. AMOLED ekran dijagonale 1,82 inča „proizvodi” osvetljenje jačine respektabilnih 1500 nita. Huawei je satić ponudio u čak šest varijanti, među kojima se nalaze i oni sa kožnom, gumenom (fluoroelastomer) i impregniranom najlonskom narukvicom. Potonji smo i mi dobili na test, a on se od braće razlikuje po tome što se na narukvici nalazi čičak-traka, što ga čini pogodnijim za vežbanje (naročito trčanje). Inače, modeli se ne razlikuju samo po boji kućišta i tipu narukvice. Naime, komplementi s belom kožnom i sivom najlonskom narukvicom dolaze sa ugrađenim NFC-om.


Kućište je debljine 9,9 milimetara i utisak je da su u Huaweiju želeli da stvore spravicu namenjenu onima sa užim zglobom. S desne strane nalazi se asimetrično postavljena krunica i „akcioni” taster kom možete da dodelite funkciju po želji. Podrazumevano, njegova namena je da vas odvede do sekcije za iniciranje praćenja fizičkih aktivnosti. Kad smo već kod njih, podržano ih je preko sto, a proizvođač je „pod haubom” uspeo da smesti i GPS, pa nećete biti uskraćeni za (tačne) informacije o prevaljenom putu. Baterija kapaciteta 400 miliamper-časova obezbeđuje autonomiju od desetak dana, a ono što nam se nije dopalo jeste način na koji se obavlja priključivanje kabla za punjenje. Iz nekog razloga, u Huaweiju su odlučili da to bude klasična kontaktna metoda, koja podrazumeva da se iglice polova postave na predviđene konektore. Ruku na srce, magnet će ih privući na potrebno mesto, ali daleko bolje bi bilo da je primenjen bežični komplement. Ono što će vas naterati da zaboravite na ovu neugodnost jeste podatak da se baterija od nula do sto odsto puni za svega 60 minuta.


Praćenje vitalnih parametara uključuje većinu stvari na koje smo navikli. Srčani ritam, zasićenost krvi kiseonikom i stres mogu da se nadgledaju neprekidno. Možete da „naredite” i analizu sna, dok je odlučeno da merenje temperature kože ovog puta ne bude deo spektra dostupnih mogućnosti. Watch Fit 3 može da analizira i sinusni ritam srčane „pumpe”, u potrazi za atrijalnim fibrilacijama, ali ovo, nažalost, nije dostupno kod nas. Tu je i mogućnost praćenja ženskog ciklusa.


Informacije se na ekranu prikazuju preko kartica, svojevrsnih vidžeta po kojima je kompanija Huawei nadaleko poznata. Očigledno je da je uloženo mnogo truda da bi se softverska komponenta ispeglala i utegla, a to se vidi na gotovo svakom koraku. Generalka primenjenih grafičkih rešenja je uspela, a za svaku pohvalu jeste to što je odmah po stavljanju sata u funkciju na raspolaganju čak dvadeset različitih kartica (po sopstvenom nahođenju možete da ih tumbate po ekranu). Nažalost, unapređenje softvera ne prati ispravka nekih starih boljki, kao što je dodavanje virtuelne tastature koja bi vam pomogla da bez uzimanja mobilnog telefona u ruke odgovorite na pristigle poruke. Ohrabrite poznanike da vas pozovu, jer Watch Fit 3 raspolaže ugrađenim mikrofonom i zvučnikom, pa je obavljanje Bluetooth poziva prava pesma. Sat može da se iskoristi i kao prenosivi audio-plejer, koji funkcioniše potpuno nezavisno od mobilnog telefona, pa čak i daljinski „okidač” za kameru na mobilnom uređaju. Priču o softverskim unapređenjima završavamo podatkom kojim se u Huaweiju naročito ponose: Watch Fit 3 donosi poboljšani multitasking, a to znači da, na primer, dok vežbate, u isto vreme možete da obavljate i poziv, ali i da bistrite neke druge informacije s ekrana.


Huawei Watch Fit 3 je odlično spakovan uređaj, unapređen gotovo na svim poljima na kojima je to bilo potrebno. Vizuelno, ne donosi revoluciju; Apple od sličnih rešenja živi već godinama, ali je promena dobrodošla. Tu je i odlična baterija, brzo punjenje, svi potrebni senzori za zadovoljenje većine potreba, pa, čak, i GPS. Zahvaljujući sjajnom osvetljenju, sadržaj na ekranu vidljiv je u svim uslovima korišćenja, a dovoljno je velik da ne morate da se bečite. Konačno, ono što se nama najviše dopalo su poboljšanja na softverskom planu, delu koji se obično nalazi u zapećku, a zapravo je veoma važan.


Watch Fit 3 u našim prodavnicama košta oko 200 evrića (u dinarskoj protivvrednosti), a ako ga budete pazarili do kraja juna, na poklon ćete dobiti i slušalice Huawei FreeBuds SE 2.



GALERIJA

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i otkucaja srca; merač nivoa stresa, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom, AMOLED ekran u boji osetljiv na dodir 1,82 inča (480 × 408 px), Bluetooth 5.2 BR / BLE, podrška za 100+ fizičkih aktivnosti, 5 ATM sertifikat, vibracija, kompas, alarm, štoperica, tajmer

Ostalo: obavljanje poziva, obaveštenja o pristiglim porukama, baterija kapaciteta 400 mAh, vežbe disanja, analiza sna, interni audio-plejer, baterijska lampa, GPS, NFC

Proizvođač: Huawei (huawei.com)

huawei
Huawei Watch Fit
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
AVGUST 2024
Nove alatke za praćenje meteoroloških i klimatskih promena
Kvalitetniji posmatrači (i AI)
NASA ide utabanim stazama održavanja postojeće mreže meteo-satelita, uz postepeno proširivanje njihovih mogućnosti...
PNY Nvidia RTX 4500 Ada
Alat majstora svog zanata
Profesionalni softver zahteva malo ozbiljniji hardver od prosečnog procesora u poslednjim generacijama Radeona ili GeForcea...
Asus Zenbook S 16 (UM5606WA)
Zapeta puška za AI zadatke
Prvi laptop sa najnovijim procesorom AMD-ove Strix Point generacije sa unapređenim NPU-om (neural processing unit)...
Gigabyte B650M S2H, B650M D3HP, B650M DS3H, B650 Gaming X AX
Za svakog ponešto
Četiri ploče sa B650 čipsetom, Micro-ATX formata, istog proizvođača, počev od najjeftinije, pa do dvostruko skuplje...
Napad gomile desio se iznutra
Virus decenije
Platiš da ti zaustave biznis, a za izvinjenje dobiješ sendvič i kolu...
Honor 200 i 200 Pro
Knezovi portreta
Portretni snimci sa ovih telefona su vidno kvalitetniji od većine uređaja u ovoj, ali i u višoj klasi...
Samsung Galaxy Z Flip6
Ovlaš osvežen
Unapređenja u odnosu na Flip5 relativno su skromna...
Digitalna transformacija u bankarstvu
Može li to malo brže?
Iz perspektive korisnika, često nismo svesni koliko je dug i skup proces zamene starih sistema bankarske infrastrukture
The First Descendant
Dobra osnova kojoj nedostaju godine kvalitetnog sadržaja. Inače dobar utisak kvare agresivne mikrotransakcije i naporan grind...
Nine Sols
Jedno od najboljih ostvarenja ove godine, koje zbog nekolicine propusta neće ući u metroidvanijski panteon...
Dungeons of Hinterberg
Jedinstven i inovativan igrački ugođaj za ljubitelje akcionih avantura u koje možete da zaronite...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama