SK LABS
Seeeduino XIAO
Otrgnuto od zaborava
D. PETROVIĆ
1. avgust 2022.

Usled presecanja vrpce na novom labu potpisnika ovih redova, koje nije bilo u maniru naših državnika, već više zatvorenog tipa, nakon prepakivanja koječega, iz raznih kutija su poispadale stvari za koje smo se pomalo i čudili odakle nam. Ima tu svačega što će, ako opet ne padne u zaborav, dospeti na ove stranice. Nekim primercima smo se pošteno obradovali, kao, na primer, razvojnoj ploči iz naslova. Dame i gospodo, predstavljamo vam Seeedstuio XIAO, pločicu koja nije videla svetlost dana okruglo dvadeset meseci.

XIAO pripada porodici pločica XIAO, gde je model o kome je ovde reč rodonačelnik. U međuvremenu su se pojavili i drugi modeli koji su zadržali XIAO footprint. Svaki od njih u nazivu ima dodatak, to jest, naziv samog mikrokontrolera koji je pod metalnom haubom. Za originalni XIAO to nije slučaj. Seeedstudio je kasnije, radi boljeg snalaženja u pretrazi, na svojim stranicama dodao SAMD21, ali zvaničan naziv je i dalje samo XIAO. Trenutno, sem SAMD21, XIAO nosi i RP2040, kao i nRF52840, mikrokontrolere koji nam nisu strani. Pisali smo o oba mikrokontrolera u više navrata.

XIAO footprint najviše podseća na Pimoronijev Tiny2040 o kome smo pisali ranije (SK 1/2022, i.sk.rs/30609), i Adafruit QT Py seriju o kojoj nismo pisali (prilično smo sigurni da se QT Py ne krije po kutijama - prim. aut.). Pločica je za nijansu manja od Tiny2040, a sa računarom se povezuje preko USB-C priključka. Za razliku od rešenja iz Pimoronija, Seeedstudio je uspeo da kompletnu elektroniku spakuje pod metalnu haubu sa gornje strane. Donja strana pločice, iako manja od, recimo, Tiny2040, ne sadrži komponente (pa čak ni na XIAO RP2040). Sa donje strane je samo šest padova. Četiri na strani USB-C deo su SWD interfejsa, dok se dva na suprotnoj strani mogu koristiti za napajanje pločice regulisanim naponom od pet volti. Pored USB-C priključka i hardvera pod metalnom haubom, gornja strana sadrži još i dve LED, PWR i onu ugrađenu na pinu 13 (a na kom drugom).

Dobro, a šta je to konkretno pod metalnom haubom? Seeedstudio je spakovao ATSAMD21G18A mikrokontroler uz osnovnu prateću elektroniku. Mi smo na ovaj ili onaj način imali prilike da pišemo o nekoliko razvojnih ploča koje koriste SAMD21 u raznim varijantama, što u formi MCU, što u formi programatora osnovnog MCU. Paleta SAMD21 mikrokontrolera je poprilična, a razlike se odnose na broj pinova, interfejsa, količinu dostupne memorije i slično. Microchip ispisuje oznake koje sve govore, a dovoljno je baciti oko na tabelu. SAMD se odnosi na MCU za generalnu upotrebu, a broj 21 govori je u pitanju ARM Cortex-M0+ mikrokontroler sa radnim taktom od 48 megaherca. Oznaka „G” govori da čip sadrži 48 pinova (ima i sa manje, ali i više). Broj 18 odnosi se na količinu fleš memorije i ovde je to 256 kilobajta, kao najviše u celoj porodici MCU. „A” se odnosi na standardnu varijantu. Pored poprilično fleša, mikrokontroleru je na raspolaganju i 32 kilobajta RAM-a.

Iako sam MCU pod metalnom haubom nosi mnogo više GPIO, XIAO preko svoja dva bočna headera (2×7) nam na raspolaganje stavlja samo 11 GPIO. Preostala tri se odnose na VCC, GND i 3,3V. Svih jedanaest GPIO mogu se koristiti bilo kao digitalni IO, bilo kao analogni sa 12-bitnom rezolucijom. To se odnosi i na PWM, stoga, analogni OUT. Što se tiče dostupnih interfejsa, na raspolaganju su DAC, kao pravi analogni output, zatim I2C, SPI i UART (UART van USB-C). Qtouch je dostupan na sedam GPIO, a Interrupt je dostupan na svakom. Što se tiče napajanja, pločica može da se napaja i preko VCC pina sa regulisanim naponom od pet volti. Pinovi nisu tolerantni na petovoltnu naponsku logiku. Seeedstudio ima vrlo dobru dokumentaciju za svoje proizvode.

XIAO može da se programira preko Arduino IDE, tako što se paket podrške (https://files.seeedstudio.com/arduino/package_seeeduino_boards_index.json) unese u polje Preferences, a zatim instalira kroz Boards Manager. Nisu potrebni nikakvi drajveri, IDE će XIAO prepoznati na određenom portu kao Seeeduino XIAO. Probali smo standardne skečeve za LED, OLED ekran, BME280 i slično, bez ikakvih problema. Poterali smo naš PI benčmark test, gde je XIAO postigao 2034 milisekunde, što je odlično u poređenju sa +7000 milisekundi na Unu. Instalacija korisničkog programa ide brzo, bez potrebe za interakcijom. Tom prilikom, IDE će XIAO resetovati i prebaciti u BOOT režim, gde će se XIAO za trenutak pojaviti kao drajv. Gde ima MCU postavljen kao drajv, tu ima i jezika Zmija.

Za XIAO postoji podrška za oba popularna Zmijolika jezika, CircuitPython i MicroPython. XIAO se kao drajv postavlja tako što, dok je povezan sa računarom, treba dva puta brzo spojiti dva pada do USB-C, RST i GND. Da li bi bolje rešenje bilo sa tasterom, pitanje je za Seeedstudio, tek, XIAO se pojavio kao Arduino drajv, a prostim kopiranjem nekog od UF.2 fajlova, pločica će biti spremna za rad. Ostaje još da se otvori odgovarajući editor, gde mi prednost dajemo Thonnyju, kao i uvek. Primeri koje ćete naći na mreži ne odgovaraju najnovijim verzijama Pythona. Recimo, svuda ćete naći da se za CircuitPython ugrađena LED adresira kao D13. U međuvremenu je to promenjeno sa LED_INVERTED. Mapiranje pinova se lako otkrije ako u Thonnyju u Shell kucamo help(board).

Iako su nam se javljale određene greške za oba Python jezika, pločica se vrlo lako programirala. U Arduino sistemu ne bi trebalo da bude problema sa najvećim brojem biblioteka. Što se tiče Pythona, posebnu pažnju trebali bi obratiti ako pratite neki primer sa mreže. Mi uvek prednost dajemo primerima samih biblioteka koji rade 100 odsto. Cena u Seeedstudiju je prihvatljiva. U ponudi postoje i šildovi za njihovu Groove seriju modula. Nakon, bezmalo, dve godine, naš XIAO je ugledao svetlost dana. Upalio je par puta LED, ispisao nekoliko redova u serijskom terminalu, a sada će opet u kutiju, dok mu ne smislimo neku novu namenu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama