TEST RUN
UltraMon 3.4.1 • Dual Monitor Tools 2.8 • MultiMonitorTool 1.96 • DisplayFusion Pro 9.9
Programi za kontrolu višemonitorskog okruženja
Vladimir PISODOROV
1. maj 2022.

Nakon što pod Windowsom pritisnete kombinaciju tastera ‘Win-P’, u desnom donjem uglu ekrana, odmah iznad systraya, „iskače” neobična radna forma. Služi za kontrolu „projektovanja” sadržaja, odnosno, za povezivanje kompjutera sa projektorom ili dodatnim monitorom. Sve se izuzetno jednostavno koristi, mahom zbog toga što su na raspolaganju svega četiri mogućnosti: da sadržaj bude vidljiv samo na primarnom ekranu, da ekskluzivitet preuzme dodatni monitor, da sadržaj na oba monitora bude identičan i, konačno, da dodatni monitor koristite za proširenje desktopa.

Što se tiče programa za kontrolu višemonitorskog okruženja, UltraMon je bio ono što smo smatrali reperom...

Za prosečne, kućne uslove korišćenja ovo je i više nego dovoljno, ali šta se dešava kada stvari počnu da se komplikuju i kada poželite veći stepen kontrole, širi manevarski prostor i mogućnost, da izađete iz okvira dvomonitorskog okruženja? E, tada na scenu stupaju specijalne programske alatke na koje ćemo vam ovog puta skrenuti pažnju.

UltraMon 3.4.1

UltraMon (www.realtimesoft.com/ultramon, 3,17 MB) predstavlja jedan od poznatijih izdanaka žanra. Nije besplatan i posle isteka probnog perioda, kanite li da nastavite sa njegovim korišćenjem, autorima ćete morati da uplatite čak 40 „zelenih novčanica”. Nažalost, poslednja verzija programa svetlost dana ugledala je pre tri i po godine, ali to ne treba previše da vas uzbuđuje, jer UltraMon uspešno fercera i pod Jedanaestkom.

Ono što prilikom njegovog korišćenja može da bude mali problem jeste to da se resursima pristupa preko komandne ikonice u systrayu. S jedne strane, to je prilično zgodno - desnim klikom miša poziva se „brzi meni” preko kog možete da aktivirate najkorišćenije funkcije, dok s druge strane, sekcija sa podešavanjima koju pozivate dvoklikom na komandnu ikonicu deluje prenatrpano i prilično zastrašujuće.

„Čačkanjem” po opcijama dolazi se do zaključka da UltraMon nudi prilično toga. Na primer, prikaz na svakom od monitora može da se podešava odvojeno, panele možete i da deaktivirate, desktop pozadine na svakom ekranu mogu da budu drugačije ili da jednu „razvučete” na koliko god monitora da imate na stolu. Podržan je Mirroring, brzo određivanje primarnog, odnosno, sekundarnog monitora i tome slično. Taskbar može da bude prikazan na svim monitorima sa pripadajućim sadržajem ili bez njega, a možete da odredite i da se na konkretnim taskbarovima čuva samo sadržaj sa pripadajućeg monitora. Tu je i mogućnost prilagođavanja prikaza ukoliko se koriste paneli različitih rezolucija, te naročiti tasteri na titlebaru prozora preko kojih na brz način možete da ih prebacujete sa panela na panel, odnosno, da „naredite” njihovo „širenje” do horizontalnih granica.

Dual Monitor Tools 2.8

Za razliku od UltraMona, Dual Monitor Tools (dualmonitortool.sourceforge.net, 672 KB) je besplatna alatka, koja je, pritom, i open source. Kao što iz naziva možete da zaključite, reč je o ostvarenju koje je namenjeno baratanju sa dva monitora istovremeno. Resursi stižu uz „kvaku”, a ona se ogleda u tome da bez korišćenja pomenute kombinacije tastera ‘Win-P’, odnosno, odabira radnog režima Extend, ovaj program uopšte ne može da se koristi. Recimo, UltraMon je bez ikakvih problema i pomoći sa strane obavio aktiviranje drugog monitora u potrebnom režimu.

Upravljački interfejs nije za padanje u nesvest, ali ga je kudikamo lakše koristiti nego kod prethodnika. Opcije su poređane u „drvo meniju” sa leve strane, dok se na desnoj strani prikazuju potrebne informacije. Morate da znate da Dual Monitor Tools ne može puno toga i da mu je dijapazon delovanja poprilično ograničen. Ipak, donosi nekoliko veoma zanimljivih mogućnosti koje će vam i te kako olakšati život.

Na primer, možete da otežate prelazak kursora miša sa jednog ekrana na drugi, kako ga ne biste večito tražili kada glodara nešto snažnije odrulate do pogranične zone. Čak je dozvoljeno da odaberete nivo otpora prilikom prelaza, što je stvarno za pohvalu. Isto tako, preko kombinacije „vrućih tastera” koju sami odaberete, kursor miša možete da „zaključate” na određenom ekranu sve dok vam ne bude bilo potrebno obrnuto. Preko kombinacije tastera možete i da „skačete” sa jednog ekrana na drugi, bez pomeranja miša, dok je zvezda večeri funkcija Dead Space. Ona omogućava pomeranje kursora miša sa ekrana koji po orijentaciji i veličini ne odgovara odredišnom. U normalnom slučaju, kursor biste morali da „provučete” kroz vertikalni gabarit odredišnog monitora.

Program omogućava i „hvatanje” screenshotova, prebacivanje prozora između ekrana preko prečica na tastaturi, a tu je i mogućnost automatske izmene desktop „tapeta” i to tako da budu identične ili različite. Dual Monitor Tools podržava i prebacivanje prozora programa u unapred definisane oblasti na ekranu.

MultiMonitorTool 1.96

MultiMonitorTool (i.sk.rs/358471, 219 KB) pre možemo da uporedimo sa Dual Monitor Toolsom nego sa UltraMonom. Naime, ovde je na delu prefinjena kontrola sadržaja, upakovana u ne baš sjajno osmišljen upravljački interfejs. S druge strane, broj mogućnosti je ograničen, ali je u isto vreme i unikatan. U gornjem delu radne forme nalazi se spisak monitora, dok je ispod odeljak u kom se nalazi lista pokrenutih programa. Ona je veoma važna, jer odavde se, zapravo, vrši prebacivanje prozora sa panela na panel (bez potrebe za prevlačenjem, naravno). Prozori mogu da se pomeraju na sledeći ili na primarni monitor.

Iz gornjeg dela radne forme, u bilo kom momentu možete da izvršite deaktivaciju monitora ili dodeljivanje „titule” primarnog. Tu je i mogućnost rotiranja prikaza u koracima od po 90 stepeni, ali i jedna funkcija koju nismo videli u do sada testiranim ostvarenjima. Radi se o komplementu Preview koji je moguće aktivirati, praktično, za bilo koji panel sa spiska. Na ovu mogućnost možete da gledate kao na neku vrstu monitoringa, a dolazi sa odabirom kvaliteta prikaza u dva koraka.

DisplayFusion Pro 9.9

Osim što je spakovan u nešto prijemčivije radno okruženje, DisplayFusion (www.displayfusion.com, 96,39 MB) podjednako je zaguljen za konfigurisanje kao UltraMon. Ipak, ovde je reč o modernom ostvarenju, koje se redovno osvežava, a zvanično podržava i Windows 11. Odlučili smo se za prikaz komercijalne, Pro verzije programa koja će kućnog korisnika koštati 29 dolara (44 ukoliko želi instalaciju na više kompjutera), ali će mu ponuditi manevarski prostor kao nijedno drugo ostvarenje iz klase.

DisplayFusion je alatka za kontrolu višemonitorskog radnog okruženja koja obezbeđuje podršku za širok dijapazon akcija. Program dozvoljava premeštanje prozora sa panela na panel na toliko različitih načina, da je čak moguće i njihovo resizeovanje, pa čak i određivanje „ponašanja” na osnovu napisanih skripti. Što je najlepše od svega, možete da odaberete koji će komandni tasteri biti „parkirani” na titlebaru svakog prozora, a dozvoljeno je i kreiranje prečica sa tastature. Dozvoljeno je birati i način na koji će taskbar da se prikazuje na monitorima, uz izbor stilova prikaza i sadržaja. Na meniju se nalazi i posebna sekcija koja adresira kontrolu skrin-sejvera koji mogu da budu različiti na svakom ekranu. Prebacivanje sa monitora na monitor ne mora da se obavlja nužno preko jedne granice, već možete da „naredite” da budu aktivne sve ivice na desktopu. Pritiskanjem kombinacije tastera ‘Alt-Tab’ rezultat može da se prikaže na primarnom ili na svim monitorima.

Veoma korisnom može da se pokaže funkcija koja služi za zatamnjivanje panela ukoliko se ne koriste. Od pravila može da se izuzme primarni monitor ili, recimo, oni paneli na kojima se nalazi sadržaj preko celog ekrana. Čitava sekcija u programu ostavljena je za rad sa wallpaperima koji, naravno, mogu da budu različiti na svakom panelu. Ni to nije sve, jer osim učitavanja lokalno uskladištenih slika, možete da obavite i njihovo povlačenje iz brojnih online baza. Podržano ih je preko 20. Za sam kraj, još da pomenemo, da DisplayFusion može da se kontroliše i putem daljinskog upravljača, a da su pomenute funkcije tek polovina onog što vas čeka ako se odlučite za ovaj program.

• • •

Dual Monitor Tools i MultiMonitorTool su alatke specijalne namene i donekle ispadaju iz priče u koju smo hteli da ih uklopimo. Da, kontrolišu višemonitorsko okruženje (prvi samo dvomonitorsko), ali kada nam je na pamet pala ideja o programima ovog tipa, UltraMon je bio ono što smo smatrali reperom. Zub vremena ga polako nagriza, pa je DisplayFusion njegova logična zamena, doduše, u iteraciji Pro koja donosi sve važne goodiese.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama