TEST DRIVE
Wi-Tek WILTE110-O i WILTE115-O
Mrežica sa bazne stanice
Dejan PETROVIĆ
1. maj 2022.

Sa oznakom WILTE110-O stiže 4G LTE CPE (customer premises equipment), uređaj predviđen da se koristi napolju. Nema opciju za pričvršćivanje na zid, već samo za stub, za šta se dobija metalna šelna. Već nakon prvog kontakta sa uređajem ne možemo da se otmemo utisku da je izrađen nekako „jeftino”. Sam odlivak, oštre ivice i spojevi idu tome u prilog, iako proizvođač tvrdi da je u pitanju plastika otporna na UV zrake. Sa zadnje strane, pri vrhu je poređano čak sedam LED: Power, LAN, WLAN, LTE i tri za jačinu signala. Sa donje strane, poklopac krije priključak strujnog adaptera, preko koga se uređaj može napajati sa 9-30 volti. Do njega je 100-megabitni PoE LAN port (24 volta). Dalje, tu je fioka SIM kartice i taster ’Reset’. Uz uređaj se dobija PoE injektor sa izlivenim evro utikačem.

Za rad uređaja zadužen je MTK MT7628 koji nije tako mlad. Društvo mu prave 128 megabajta SDRAM-a i 16 megabajta fleša. Dizajn kućišta sugeriše da su korišćene direkcione antene. Znamo da ih ima dve: 4G antena od pet dBi i WiFi antena od pet dBi, koja radi na 2,4 gigaherca. Wi-Tek je ovde omogućio LTE kategorije četiri, što će reći - nekih 150 megabita u sekundi kao downlink i 50 megabita po sekundi za uplink. Što se tiče Wi-Fi pristupa, radi se o IEEE 802.11b/g/n, 2T2R sa maksimalnim protokom do 300 megabita u sekundi. Od bežičnih režima dostupan je samo ruter, dok je u tom slučaju predajna snaga antene ograničena na 20 dBm, što mu dođe nekih 100 milivata. Sam uređaj je predviđen da 4G LTE pretvori u bežičnu, ali i žičanu lokalnu mrežu. Proizvođač sugeriše da uređaj može da se koristi i kod udaljenih video nadzora. Može se koristiti i kao 4G hotspot, internet AP u vikendici i slično.

CPE uređaju pristupa se iz browsera. Interfejs je dizajniran klasično: u levoj traci je meni, gde pod Home stoje osnovni podaci o sistemu, jačina signala i statistika. Zatim ide Network, sa opcijama vezanim za DHCP, Port Forwarding, LTE podešavanja i drugo. Uređaj se, naravno, može koristiti i za SMS, VPN, a tu je i firewall. Dalje se nadovezuju sistemske i druge alatke, dok na samom kraju stoji opcija Cloud.

Drugi Wi-Tek uređaj nosi oznaku WILTE115-O i drugačije je koncipiran. Uređaj je, iako slične namene, spakovan u manju crnu UV otpornu plastičnu kutiju, koja ne ostavlja neki naročit utisak. Kućište je predviđeno da može da se pričvrsti za zid. Sa strane se nalazi SAM priključak spoljašnje antene za 4G mrežu sa pet dBi pojačanja. Ispod se nalazi priključak strujnog adaptera, preko koga jedino uređaj može da se napaja - odgovarajući adapter dolazi u pakovanju. Ispod se još nalazi snop kabla koji se račva na 12V DC OUT, 100-megabitni LAN, a jedan kraj kabla krije iza poklopca taster ’Reset’. Iako proizvođač tvrdi da uređaj ima IP65 zaštitu, nama to tako ne deluje. Pomenuti priključak napajanja nalazi se tik ispod i ne vidimo kako je on zaštićen od atmosferskih prilika. O zaštiti tri kraja kabla da i ne govorimo. Tim pre što se uređaj otvara tako što se donji deo naprosto otvori poput neke fioke, a spoj je bez ikakvih zaptivki. O anteni koja je ovde upotrebljena i SMA konektoru da i ne govorimo.

Kućište se, inače, mora otvoriti da bi se u uređaj ubacila nano-SIM kartica. Otvoren uređaj otkriva malenu PCB gde su kritične komponente prekrivene pasivnim hladnjacima. Ispod hladnjaka se nalazi isti hardver kao na modelu iznad. Zanimljivo je da su sve LED na samoj pločici i da se iz zatvorenog kućišta ne vide. Te LED govore o statusima Pow, 3G/4G i WiFi i imaju smisla samo dok se uređaj postavlja. Na pločici se nalaze četiri IPEX konektora, gde su dva zauzele 4G i WiFi antene, dok su dva (WiFi2 i DIV) nepovezana.

Proizvođač i ovaj uređaj preporučuje za istu namenu kao model iznad, tim pre što je predvideo DC OUT uz LAN, da se na njih priključi IP kamera. Akcenat je, uopšte, na sistemima video-nadzora, gde bi za više kamera trebalo dodati svič.

S obzirom na identičan hardver kao kod modela iznad, očekivano su i sve specifikacije iste što se tiče mobilne, bežične i žične veze. Jedina razlika je u slabijoj internoj Wi-Fi anteni za frekventni opseg od 2,4 gigaherca, jer je ovde to tri dBi pojačanja.

Iako je korisnički interfejs, u suštini, jako sličan, zbog, ipak, različite namene ova dva uređaja, kod WILTE115O pri prvom pokretanju čarobnjaka se dobija odabir između 4G, ruter i AP radnog režima. Tu su, shodno izboru, za nijansu različite opcije.

Iako na prvi utisak nije tako delovalo, ni sa jednim od ova dva uređaja nismo imali problema. Bez problema su prihvatili našeg mobilnog provajdera, a isto tako i ostvarili lokalnu bežičnu mrežu. Sa dometom smo vrlo zadovoljni. Kao klasičan ruter, za kućnu varijantu, prvi model je overkill, plus antena nije najpodesnija. Rekli smo da je direkciona. Ovaj drugi, pak, nije baš za napolje i više bi bio, da tako kažemo, kućna varijanta. Mada, ne tako reprezentativnog izgleda.

Osnovno: 4G LTE, 300 Mbit/s @ 2,4 GHz, SIM slot, PoE, Ethernet 100 Mbit/s

Ostalo: 802.11a/n Modes, Selectable Channel Width 20/40 MHz, Automatic Channel Selection, Transmission Power Control, Dynamic Frequency Selection (DFS), WDS Enable/Disable, Security: WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK (AES/TKIP), 64/128/152-bit WEP Encryption, SSID Broadcast Enable/Disable, Distance/ACK Timeout Setting, Wireless MAC Address Filter, Wireless Advanced: Beacon Interval/RTS, Threshold/Fragmentation, Threshold/DTIM Interval/AP, Isolation/Short GI/Wi-Fi, Multimedia

Proizvođač: Wi-Tek (wireless-tek.com)

Kontakt: Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama