TEST DRIVE
Mercusys MP510 Kit
Okupatori štekera
D. PETROVIĆ
1. maj 2022.

Takozvani powerline adapteri mogu da čine onu vlas koja će tas na vagi pomeriti u željenu, ali i neželjenu stranu. Nekada ne tako pouzdani, ovi mrežni uređaji prešli su veliki put do uređaja kojima možemo da verujemo. Od mušičavih okupatora slobodnih štekera sa diskutabilnim performansama, stigli su do uloge idealnog rešenja za mnoge probleme. Komplet iz naslova nije jedini Powerline kit od Mercusysa koji smo imali prilike da testiramo. Prošle godine smo testirali Mercusys MP500 Kit (SK 1/2021, i.sk.rs/29175), pa, da vidimo koje sličnosti imaju ova dva kompleta, osim oznake.

MP510 je, slobodno možemo reći, „varijacija na temu”. Mercusys je kod MP510 upario jedan adapter iz MP500 kompleta sa adapterom koji donosi i Wi-Fi komponentu. Adapter MP500 je ujedno i uređaj koji se povezuje sa ruterom preko gigabitnog Ethernet priključka. U pitanju je, naravno, primerak iz MP500 kompleta. Na adapteru još primećujemo jedan ’Reset/Pair’ taster i statusnu LED. Na električnu instalaciju se povezuje preko izlivenog evro utikača. Već smo više puta konstatovali da ova odluka može biti dobra u nekim slučajevima, ali u mnogo većim nije. Adapter je dovoljno veliki da evro utičnice u nizu učini besmislenim. U šuko utičnici neće stajati dovoljno čvrsto - verovatnoća da se u prolazu zakači i ispadne nije isključena.

Kao (uslovno) slave, MP510 adapter vizuelno prati dizajn svog (uslovno) mastera. Belo mat kućište sa hrpom sitnih otvora sa strane deluje kao malo „uhranjeniji” MP500. Razliku čine samo dve antene sa strana, koje mogu da se usprave. Preko ovih antena Mercusys uspostavlja bežičnu lokalnu mrežu na 2,4 gigaherca, uz maksimalan protok podataka do 300 megabita po sekundi. Sa donje strane se nalazi gigabitni Ethernet priključak, te dva tastera. Prvi, ’Reset/pair’, se koristi prilikom resetovanja i uparivanja adaptera. Drugi, ’Wi-Fi Clone’, koristi se u dve situacije: sa njim se, u zavisnosti od toga koliko se dugo drži pritisnut, može uključiti bežična mreža ili klonirati postojeća sa glavnog rutera.

Ipak, kao glavni „fičer” ovog kompleta, tu je napredna HomePlug AV2 tehnologija koja omogućava ultrabrz prenos podataka kroz električne instalacije, čak do jednog gigabita u sekundi. Otuda u nazivu i „AV1000”. Adapteri su fabrički tako podešeni da ih svrstavamo u plug’n’play. Da bi radili, potrebna su, naravno, dva uređaja u sistemu, ali može da ih bude i više. Adapteri mogu da se koriste samo u okviru iste faze jednog (kućnog) električnog sistema, pri maksimalnoj razdaljini kroz električne instalacije do 300 metara. Potrošnja struje ovih adaptera u normalnom radu se kreće do 2,35 vata za MP500 i 4,29 vata za MP510.

Adapteri nemaju nikakav korisnički interfejs - drugim rečima, spadaju u kategoriju neupravljivih. U pravom smislu su plug’n’play. Mi smo savršenu komunikaciju ostvarili na rastojanju od dve sobe, bez ikakve potrebe za korišćenjem tastera ’Pair’. S obzirom na dumb-proof koncept, taster za kloniranje parametara lokalne mreže je odlično rešenje. Bez ikakvog predznanja i oni manje iskusni će se bez problema snaći sa ovim adapterima. Rešenje za proširivanje lokalne mreže do udaljene lokacije ne mora biti bežičnim putem ili LAN kablom, jer može i na ovaj način, a 300 metara razdaljine nije malo. A i cena je i više nego prihvatljiva.

Osnovno: Powerline adapteri 1 Gbit/s, Ethernet port 1 Gbit/s, Wi-Fi 300 Mbit/s @ 2,4GHz

Proizvođač: Mercusys (mercusys.com)

Kontakt:
Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama