TEST DRIVE
Asus ProArt Display PA329CV
Vernost kao drugo ime
T. STANČEVIĆ
1. novembar 2021.

Ovde se, takođe, radi o modelu koji je vrlo sličan onom koji smo probali pre dva meseca (PA279CV,i.sk.rs/30036). Pored toga što je veće dijagonale, PA329CV ima još bolji raspon boja, nešto je svetliji (400 umesto 300 kandela po metru kvadratnom), ima više priključaka (tri umesto dva HDMI-a i hub sa pet umesto četiri USB-a), pa čak su mu i zvučnici za nijansu jači (dva puta tri umesto dva vata). U svakom slučaju, i ovde se radi o monitoru koji je namenjen foto/video/grafičkim profesionalcima i koji dolazi fabrički kalibrisan, što garantuje vernost prikaza boja. Uz svaki monitor dobija se izveštaj o kalibraciji, pa je u slučaju primerka koji je nama bio na testu izmerena gama od 2,16, kao i prosečni Delta E od 0,32.

PA329CV ima masivno i čvrsto sivo postolje, koje omogućava sva ergonomska podešavanja. Kućište monitora je mat crno, sa blagom teksturom i bočnim rešetkama za hlađenje ugrađene elektronike. Većina priključaka je sa donje strane izbočine na zadnjem delu, osim dva USB priključka na levom boku. Prisutan je i USB-C priključak, koji može i da napaja priključeni uređaj (laptop/tablet).

Ekranski panel je IPS tipa, UHD (4K) rezolucije. Panel je desetobitni, podržan je HDR, a osvetljenost je 400 kandela po metru kvadratnom (u pikovima i do 600), što je već ozbiljnije i znači da snimke visokog dinamičkog opsega možemo da vidimo u punom sjaju. Kontrast je 1000 prema jedan, a dinamički kontrast u HDR može da skoči i do milion prema jedan. Raspon boja koji monitor prikazuje pokriva 98 odsto DCI-P3 spektra; potpuno su pokriveni sRGB i Adobe RGB standardi, a Rec. 2020 je pokriven sa 85 odsto (potonji standard definiše HDR UHD TV zahteve).

Kao što smo naveli, monitor je kalibrisan i sertifikovan po tom pitanju, ali svakako postoje podešavanja koja ćete koristiti u zavisnosti od posla. Predefinisani profili su Standard, sRGB, DCI-P3, DICOM, Rec. 709, Scenery, Reading, Rapid Rendering i HDR, uz dva User profila. Naravno, moguća su detaljna podešavanja, pa čak i podešavanje boja u šest osa (RGBCMY - red, green, blue, cyan, magenta, yellow). Tu su i podešavanje temperature i game, kao i filter plavog svetla.

Sa tolikim brojem ulaznih priključaka, sasvim je jasno da postoji mogućnost istovremenog prikaza slike sa više izvora (PiP/PbP - slika u slici, slika pored slike).

Kao što kaže sufiks serije kojoj pripada, PA329CV je monitor „za umetnost”. Veliki raspon boja i preciznost njihove interpretacije nisu nešto što svaki monitor može.

Osnovno: 32 inča (81,3 cm), 3840 × 2160 px, IPS, 16:9, 10 bita (98% DCI-P3 / 100% sRGB / 85% Rec. 2020), 60 Hz, adaptive sync, anti-glare

Priključci: 3 × HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, USB-C (65 W), 5 × USB 3.0 hub,
3,5 mm audio

Ostalo: osvetljenje 400 cd/m², kontrast 1000:1, uglovi vidljivosti 178°/178°, vreme odziva 5 ms; podešavanje visine (150 mm) i nagiba, okretanje, zakretanje u vertikalni položaj; PiP/PbP, VESA 100×100 mm, zvučnici 2 × 3 W

Proizvođač: Asus (asus.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama