TEST RUN
Microsoft Windows 10 October 2020 Update
Termin kod kozmetičara
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Po principu „bilo kakva reklama je dobra reklama”, Microsoft nastavlja da forsira izdavanje nadogradnji za Desetku po unapred utvrđenom redu vožnje. Kao što smo na to već navikli, jesenji update lakši je nego onaj proletos i iz Redmonda upravo to ističu kao najvažniju stvar. Radilo se, mahom, na „peglanju” nedostataka i „zatezanju” postojeće funkcionalnosti. Ono što nam je privuklo pažnju jeste to što posle duže vremena update nije izazvao lavinu problema i podizanja mulja sa dna. Barem je tako bilo u slučaju Insider Preview verzije koju smo mi imali prilike da testiramo.

Microsoft je, kao i uvek, pažnju posvetio i ispravljanju mnogih uočenih nedostataka iz prethodnih verzija

Zbogom sekciji System

Pored toga što je manjak noviteta najvažniji feature i više je tu kao reklamni intermeco, oktobarski update karakteriše i jedno izbacivanje. Svi znamo da ma koliko se Microsoft trudio da Desetku predstavi kao sistem sazidan na novim temeljima, u osnovi se radi o hibridu koji se i te kako oslanja na prethodna rešenja. Tako se, recimo, i dalje može pristupiti klasičnom Control Panelu, mada se programeri iz petnih žila trude da mu zatru trag. Najnoviji potez u ovom departmentu je onemogućavanje pristupa sekciji System. Ovo je verovatno jedna od najkorišćenijih sekcija starog Control Panela kojoj sada više nećete moći da pristupite. Međutim, nasuprot svim očekivanjima, ova sekcija se uredno „izlistava” po otvaranju Control Panela, a kada je odaberete otvara se stranica About iz Settings sekcije. Ukoliko ste sekciju System koristili za pristup Device Manageru sada to više nećete biti u prilici da uradite i moraćete da koristite zaobilazne puteve. Na primer, upisivanjem fraze Device Manager u dijalogu Search.

Crno-bele pločice

Već duže vreme, Windows 10 podržava svetlu i tamnu temu, ali „pločice” u meniju Start nisu marile za taj trend. Naime, njihova pozadina uvek je bila „okrečena” bojom za naglašavanje (Accent Color), što je u velikoj meri dovodilo do odstupanja sadržaja od odabranog vizuelnog identiteta. Da stvar bude još gora, aplikacije su na ovaj način bile označavane i na spisku s leve strane i toliko su „bole” oči da niste mogli a da se ne zapitate šta Microsoft čeka sa izmenama. S obzirom na to da smo nedavno dobili i stotinak novih ikonica, bilo je vreme da se reši i ovaj problem. Pozadina „pločica” automatski se menja u zavisnosti od toga da li ste izabrali svetlu ili tamnu temu, dok na samom spisku ona (pozadina) više ne postoji i biće u boji koja odgovara pomenutim temama. Ovo drugo naročito je upečatljivo pošto sada itemi sa spiska deluju daleko upečatljivije. Ukoliko vam se iz nekog razloga ovo ne sviđa, možete da se odlučite i za stari način prikaza kojim dominira boja za naglašavanje.

Oštrica na stalnom meniju

Početkom godine, Microsoft je javnosti predstavio verziju Edgea baziranu na platformi Chromium. Preko automatskih nadogradnji i poludirigovanog downloada ona je do sada našla put do većine zainteresovanih korisnika. Ono što je novo jeste to da se Edge u ovakvom obliku dobija preinstaliran, a to dalje znači da svi korisnici koji budu posegnuli za instalacijom 20H2 verzije Desetke automatski će dobiti i Chromium verziju Edgea.

Ovo nije jedina novost vezana za Edge, koji je dodatno integrisan u sistem i sada je dostupan i preko thumbnailova pokrenutih programa, čiju listu na ekran pozivate pritiskanjem kombinacije tastera ’Alt-Tab’. Šta je tu novo, pošto se na ovaj način u Windowsu već godinama obavlja prebacivanje sa programa na program? To što su sada vidljivi i otvoreni tabovi, a ne samo prozor Microsoftovog internet browsera. Iz sistemske sekcije sa podešavanjima možete da odaberete da li će se prikazivati sadržaj baš svih otvorenih tabova ili ograničen broj njih. Za sada je moguće prikazati tri ili pet poslednjeotvorenih tabova. Naravno, ova mogućnost može i da se isključi, a za sada je podržan samo rad sa Edgeom i internet browseri drugih proizvođača se ne pominju.

Priča o Edgeu ovde se ne završava, jer je napredak načinjen i kada su u pitanju pinovane stranice na taskbaru. To nije ništa novo, ali jeste mogućnost da se stekne uvid u sve tabove i prozore u kojima je otvorena pinovana adresa. U praksi, to znači da je dovoljno da parkirate pokazivač miša iznad ikonice pinovane stranice na taskbaru i pojaviće se svi tabovi i prozori u kojima je ona otvorena. Odavde lako možete da nastavite dalje... U našoj verziji Desetke, akciju nije bilo moguće izvesti, pa ipak treba sačekati finalnu verziju kako bismo videli da li je u pitanju bag ili nešto drugo.

Your Phone
= Your Samsung Phone

Ruka ruku mije, barem kada su u pitanju Samsung i Microsoft, koji je u oktobarsko izdanje Desetke ugradio jednu veoma korisnu mogućnost, a tiče se vlasnika mobilnih telefona južnokorejske kompanije. Radi se o pokretanju Android aplikacija koje imate instalirane na mobilnom telefonu. Pre svega, potrebno je da telefon „linkujete” sa sistemskom aplikacijom Your Phone, a onda direktno sa desktopa preuzmete kontrolu nad njim. S mobilnim aplikacijama, tako, možete da manipulišete kako god vam se prohte - možete da ih pokrećete i koristite baš kao što inače radite kada vam se mobilni telefon nalazi u rukama. Na ovaj način dobijate mogućnost korišćenja tastature i miša, ali i uživanja u komfornijem prikazu na monitoru. Aplikacije se pokreću na mobilnom telefonu i praktično se streamuju na desktop. Downside u celoj priči je to što je akcija, rekosmo, moguća isključivo sa mobilnim telefonima kompanije Samsung. I to ne svim, već sa četrdesetak modela koji se trenutno nalaze na listi podržanih. Šta će biti sa primercima ostalih proizvođača za sada je neizvesno, ali sudeći po tome koliko je Microsoft spor u implementaciji novina ovog tipa, ne očekujte povoljne vesti iz Redmonda.

Ždrp tamo, ždrp onamo

Pored ostalih stvari, majska nadogradnja Desetke donela je i poboljšan način upotrebe u režimu tablet. Mada je do toga desktop korisnicima stalo kao do lanjskog snega, moramo da napomenemo šta je dodatno učinjeno na ovom polju. Ukoliko biste „odvojili” tastaturu od ekrana, Desetka bi vas pitala šta je to što želite da radite sledeće, to jest, da li želite da pređete u radni režim tablet. Ovaj nepotrebni korak je eliminisan, pa se sada odmah po isključivanju tastature prebacujete u odgovarajući radni režim. Iz sekcije sa podešavanjima ovo može da se predupredi.

Focus assist nastavlja da evoluira i dodatno se potiskuje u pozadinu. Iako ste pristizanje obaveštenja mogli da odložite na neko vreme, na primer, dok se igrate ili dok koristite neki program u režimu rada preko celog ekrana, niste mogli da ih izbegnete. Odmah po završetku posla, na ekranu bi iskočile sve propuštene poruke. Svojevrsni siže onog što se dešavalo u verziji 20H2 po defaultu je isključen i da biste ga vratili na ekran moraćete da skoknete do sekcije sa podešavanjima.

Svo ono „špijuniranje” koje Microsoft sprovodi nad korisnicima konačno će se isplatiti. Korisnici koji budu obavili frišku instalaciju 20H2 verzije Desetke, a pritom se na sistem prijave preko Microsoft naloga, biće počašćeni personalizovanim taskbarom. Na njemu će se, umesto podrazumevanih, naći pinovane aplikacije za koje sistem smatra da će koristiti baš vama. Recimo, ukoliko koristite Android telefon tu će se naći Your Phone, ukoliko postoji aktivna pretplata za Office na taskbaru će se naći ikonica do Kancelarije i tome slično.

• • •

Kao što ste mogli da vidite, oktobarski update zaista ne donosi unapređenja zbog kojih ćete uzdisati. Naravno, Microsoft je, kao i uvek, pažnju posvetio i ispravljanju mnogih uočenih nedostataka iz prethodnih verzija, pa je lista poboljšanja duža, ali i manje vidljiva prosečenom korisniku. Ograda mora da se postavi i kada je sadržaj finalne verzije u pitanju, jer nije redak slučaj da Microsoft u poslednjem momentu iz builda izbaci po neki feature i odloži ga za srećnija vremena. U momentu kada vi ovo budete čitali, October 2020 Update trebalo bi da je počeo da se „kotrlja” ka korisnicima, ali nemojte da se iznenadite ako se stvar prolongira još neko vreme. Važno je da se o Windowsu neprekidno priča, da se mogućnosti analiziraju i da se nastavi sa spekulisanjem o tome šta je, šta će i šta bi moglo da se sledeće nađe u fokusu. Reklama je danas sve!


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama