TEST RUN
Mailbird 2.9.0
Golub pismonoša
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2020.

Veoma retko pišemo o mejl klijentima. Čini se da je njihova popularnost u prethodnom periodu i te kako opala i da su zbog napredovanja mobilnih platformi skrajnuti u drugi plan. Prosečnom kućnom korisniku dovoljan je veb-interfejs koji nude Google, Yahoo! i ostali provajderi, dok poslovni korisnici sreću pronalaze koristeći Outlook, Thunderbird ili neko „treće” ostvarenje koje od ranije cirkuliše na softverskoj pijaci. U takvoj konstelaciji stvari, ima li prostora za još nekog takmaca?

Jedan od featuresa programa je i mogućnost korišćenja aplikacija, čije prečice se smeštaju na vertikalni toolbar

Za Mailbird možemo da kažemo da predstavlja novog igrača, s obzirom da razvoj programa traje od 2012. godine. Za to vreme, ova alatka pobrala je brojne nagrade i priznanja, što zbog svoje neobične organizacije, što zbog mogućnosti customizacije sadržaja i načina na koji se program prilagođava korisniku. S druge strane, korisnike nije odbila ni činjenica da je Mailbird komercijalno ostvarenje za čije usluge morate da plaćate, čak i ako program nameravate da koristite u lične svrhe. Zadovoljstvo će vas koštati čitavih 65 evra, ali čak ni tada program nećete moći da koristite u poslovne svrhe. Tome je namenjena verzija Business, koja ne može da se nabavi u Pay Once maniru, već je potrebno da plaćate mesečnu/godišnju pretplatu.

Mailbird krasi moderan upravljački interfejs koji se savršeno uklapa u vizuelni identitet Windowsa 10. Za one kojima ne odgovara moderan look & feel, tu je i klasičan layout, ali i mogućnost korišćenja tema koje suptilno menjaju izgled upravljačkog interfejsa. Inače, spisak primljenih poruka smešten je pri levoj ivici ekrana, dok se njihov sadržaj „otvara” u desnom, većem delu ekrana. Osnovna paleta s alatkama vertikalno je orijentisana i za razliku od, recimo, Googleovog komplementa nije natrpana sadržajem. Pored toga, sekcije su označene ikonicama, što još više pomaže da upravljačko okruženje ostane čisto i pregledno. Jedan od featuresa programa je i mogućnost korišćenja aplikacija, naročitih dodataka čije prečice se, takođe, smeštaju na vertikalni toolbar (odozdo nagore). Na raspolaganju je kalendar, lista kontakata, Google Drive, WhatsApp, Facebook, to do lista... Jedan od najzanimljivijih dodataka je Attachments, aplikacija koja omogućava neobičan način za pretragu pristiglih priloga. Naime, oni se korisniku predstavljaju u vidu thumbnailova, na jednom mestu, a pritom imate mogućnost određivanja veličine sličica, pa čak i pretraživanja naziva priloga. Mailbird može da se poveže sa spoljnim nalozima, što znači da uspešno deli informacije sa kalendarima i kontaktima, čijim resursima se pristupa preko sidebara.

Program omogućava simbiozu mejl naloga (IMAP i POP3), tako da sve poruke stižu u isto poštansko sanduče, a čak je dozvoljeno da se sve poruke slivaju u jedan folder. Naravno, korisniku je omogućeno da izradi koliko je potrebno foldera, filtrira sadržaj, ali i da obavi snoozovanje poruka. Na ovaj način one se nakratko izmeštaju iz inboxa i vraćaju nakon isteka vremenskog perioda koji ste sami odabrali. Dostupnim resursima vezanim za uskladištene poruke može da se pristupa na dva načina. Klasičan podrazumeva upotrebu kontekstualnog menija, a na raspolaganju je i svojevrsni pop-up meni koji se pojavljuje iznad zaglavlja poruke kada kursor „parkirate” iznad ikonice koja predstavlja konverzaciju. Ovaj meni je vertikalno orijentisan i opcije su predstavljene ikonicama. Sledeća stvar vredna pomena je moćna Search rutina koja omogućava pretragu poruka ne samo po pošiljaocu i sadržaju, već i po veličini, vremenskom periodu prijema, frazama koje nisu sadržane u tekstu i tako dalje. Kreirane poruke ne moraju da se šalju momentalno - zahvaljujući funkciji Send Later, slanje može da se tempira za kasnije korišćenjem nekog od predefinisanih „termina” ili tačno u zakazano vreme. Email Tracking još jedna je veoma korisna mogućnost, jer korisniku obezbeđuje da bude obavešten o tome kada primalac otvori poruku.

Pomenuli smo samo jedan deo onog što Mailbird može, čisto da vam zagolicamo maštu i ohrabrimo vas da probate program. Ako vas, ipak, nismo dovoljno zainteresovali, posebno ćemo navesti da program podržava i „brzo čitanje” poruka, povlačenje poslatih mejlova, tagovanje kontakata, Unsubscribe taster preko kog se jednostavno odjavljujete sa dosadnih reklamnih sajtova... Jedini downside u celoj priči je cena, koju je „običnom” korisniku teško objasniti. Ipak, svako ko ima potrebu za ovolikom količinom naprednih funkcija i dodatnog sadržaja sa tim neće imati nikakvih problema.

Tip: mejl klijent

Potrebno: Windows

Veličina: 220 MB (trial)

Cena: 65 evra godišnje, proba 3 dana

Adresa: getmailbird.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama