TEST RUN
CyberLink YouCam 9.1
Zabavna strana video - čet a
Gordana RADOVIĆ
1. novembar 2020.

Vreme je video-razgovora, video-poziva i online sastanaka. Zbog pandemije smo se povukli u domove i gledamo da sav posao koji je moguće obaviti na daljinu - upravo tako i obavimo. Nažalost, i neke lepše stvari, kao što je kontakt sa dragim ljudima i obeležavanje značajnih datuma silom prilika isto obavljamo preko interneta. Kompanija CyberLink nudi softver koji će sve ovo učiniti zabavnijim, sa opcijama koje se obično mogu naći na Snapchatu, Facebook Messengeru, aplikacijama za live šminkanje i slično.

Make Up opcija naročito će se dopasti damama koje nisu stigle da se našminkaju pred važan poslovni sastanak, jer je AR šminka prilično dobro implementirana

Za šta sve ova aplikacija može da se koristi? Kao što smo pomenuli, može da se koristi za video-razgovore, međutim isto tako možete da „hvatate” zanimljive selfije ili screenshotove, ali i da snimate tutorijale, prezentacije ili gameplay.

Kada otvorite program, prvo ćete dobiti osnovnu sliku koju kamera snima, kao i u bilo kom drugom programu, međutim, opcija za unapređenje i promene ima mnogo. Naša preporuka je da prvo ispod slike koju šalje kamera pronađete ikonicu Enhance current video image i pomoću slajdera popravite sliku, ukoliko vam kamera nije baš najbolja. Tu možete da se oslobodite dela Noise efekta, poboljšate kontrast i osvetljenost i, ukoliko vam i to treba, dodate Smoothness svom licu.

Sada možete da pređete na istraživanje efekata i zabavnih stvari. Podeljeni su u nekoliko kategorija, a prva sadrži ramove i scene. Ramovi se klikom miša dodaju na osnovnu sliku, a iako imate sasvim pristojan izbor, uvek možete da preuzmete još sa matičnog sajta. Sledeće u ovoj kategoriji su scene koje možete da dodate na sliku, a navešćemo samo neke: scena prenosa utakmice sa tri ekrana - gde se vi pojavljujete na sva tri ekrana, scena iz Pete Avenije - gde ste vi na jednom od prepoznatljivih, velikih reklamnih ekrana ili scena sa balonom na vreo vazduh, gde se vaša glava pojavljuje u obliku balona.

Sledeću grupu čine opcije Make Up, Emotions i Gadgets. Make Up opcija naročito će se dopasti damama koje nisu stigle da se našminkaju pred važan poslovni sastanak, jer je AR šminka prilično dobro implementirana, pa tako možete da birate boju i količinu pudera, ruža za usne, senke, eyelinera. Emotions predstavlja kolekciju animiranih emodžija, koji se na klik pojave i nestanu nakon što se animacija završi, dok su Gadgets razne kape, krune i maske koje možete da „stavite” na glavu i koje ostaju tu sve vreme, prateći vaše pokrete dok god ih ne isključite.

Ako volite filtere, postoji čitava grupa koja se odnosi na celu sliku (crno-bela varijanta, Sepia, pojačane boje...), a tu su i Particles, preko kojih dodajete animirani sneg, kokice, zvezdice i slično i na kraju distorzije ukoliko volite da se igrate sa „smešnim ogledalima”.

U sledećoj grupi nalaze se avatari, gde možete da izaberete neki od postojećih ili napravite neki potpuno nov avatar. U pitanju je dobra mogućnost ukoliko ne želite da vas druga strana vidi, jer su animirani, ali prekrivaju ekran u potpunosti i „izigravaju” vas i vaše okruženje. Na samom kraju, tu je i pribor za crtanje i brisanje svega što vam padne na pamet. Možete da ispišete ili nacrtate nešto što će vašim sagovornicima pomoći da vas razumeju ili površinu koristite kao školsku tablu, što da ne?

Od manje zabavnih stvari navešćemo nekoliko tehničkih podataka koji mogu da vam pomognu da se odlučite za ovaj program. YouCam može da posluži i za fotografije i za video-snimke. Kada je rezolucija u pitanju, detektovaće mogućnosti kamere koju imate i u odnosu na to ponuditi opcije: najveću moguću rezoluciju i one nešto skromnije. Ista priča se odnosi i na audio, s tim što imate opciju da zvuk uopšte ne uključite u video koji snimate ako to ne želite. Kada su formati u pitanju, pronašli smo opciju samo za MP4, jer smo koristili probnu verziju. U punoj verziji korisnicima su na raspolaganju formati AVI i WMV. Kada su u pitanju bitmap formati, dostupni su JPG, BMP i PNG.

YouCam, takođe, ima i opcije specifične za platformu koju koristite pa tako možete odmah izabrati da li ćete ovaj program koristiti za Facebook Live, Skype ili, možda, streaming na YouTube.

Sve u svemu, ovaj program nije skup, uzevši u obzir funkcije koje nudi, a mi svakako možemo da posvedočimo da obavlja posao kome je namenjen, ali je pored toga i zabavan za korišćenje.

Tip: video-čet

Potrebno: Windows

Veličina: 677 MB (trial)

Cena: 50 dolara,
proba 30 dana

Adresa: i.sk.rs/357713


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama