TEST RUN
CyberLink YouCam 9.1
Zabavna strana video - čet a
Gordana RADOVIĆ
1. novembar 2020.

Vreme je video-razgovora, video-poziva i online sastanaka. Zbog pandemije smo se povukli u domove i gledamo da sav posao koji je moguće obaviti na daljinu - upravo tako i obavimo. Nažalost, i neke lepše stvari, kao što je kontakt sa dragim ljudima i obeležavanje značajnih datuma silom prilika isto obavljamo preko interneta. Kompanija CyberLink nudi softver koji će sve ovo učiniti zabavnijim, sa opcijama koje se obično mogu naći na Snapchatu, Facebook Messengeru, aplikacijama za live šminkanje i slično.

Make Up opcija naročito će se dopasti damama koje nisu stigle da se našminkaju pred važan poslovni sastanak, jer je AR šminka prilično dobro implementirana

Za šta sve ova aplikacija može da se koristi? Kao što smo pomenuli, može da se koristi za video-razgovore, međutim isto tako možete da „hvatate” zanimljive selfije ili screenshotove, ali i da snimate tutorijale, prezentacije ili gameplay.

Kada otvorite program, prvo ćete dobiti osnovnu sliku koju kamera snima, kao i u bilo kom drugom programu, međutim, opcija za unapređenje i promene ima mnogo. Naša preporuka je da prvo ispod slike koju šalje kamera pronađete ikonicu Enhance current video image i pomoću slajdera popravite sliku, ukoliko vam kamera nije baš najbolja. Tu možete da se oslobodite dela Noise efekta, poboljšate kontrast i osvetljenost i, ukoliko vam i to treba, dodate Smoothness svom licu.

Sada možete da pređete na istraživanje efekata i zabavnih stvari. Podeljeni su u nekoliko kategorija, a prva sadrži ramove i scene. Ramovi se klikom miša dodaju na osnovnu sliku, a iako imate sasvim pristojan izbor, uvek možete da preuzmete još sa matičnog sajta. Sledeće u ovoj kategoriji su scene koje možete da dodate na sliku, a navešćemo samo neke: scena prenosa utakmice sa tri ekrana - gde se vi pojavljujete na sva tri ekrana, scena iz Pete Avenije - gde ste vi na jednom od prepoznatljivih, velikih reklamnih ekrana ili scena sa balonom na vreo vazduh, gde se vaša glava pojavljuje u obliku balona.

Sledeću grupu čine opcije Make Up, Emotions i Gadgets. Make Up opcija naročito će se dopasti damama koje nisu stigle da se našminkaju pred važan poslovni sastanak, jer je AR šminka prilično dobro implementirana, pa tako možete da birate boju i količinu pudera, ruža za usne, senke, eyelinera. Emotions predstavlja kolekciju animiranih emodžija, koji se na klik pojave i nestanu nakon što se animacija završi, dok su Gadgets razne kape, krune i maske koje možete da „stavite” na glavu i koje ostaju tu sve vreme, prateći vaše pokrete dok god ih ne isključite.

Ako volite filtere, postoji čitava grupa koja se odnosi na celu sliku (crno-bela varijanta, Sepia, pojačane boje...), a tu su i Particles, preko kojih dodajete animirani sneg, kokice, zvezdice i slično i na kraju distorzije ukoliko volite da se igrate sa „smešnim ogledalima”.

U sledećoj grupi nalaze se avatari, gde možete da izaberete neki od postojećih ili napravite neki potpuno nov avatar. U pitanju je dobra mogućnost ukoliko ne želite da vas druga strana vidi, jer su animirani, ali prekrivaju ekran u potpunosti i „izigravaju” vas i vaše okruženje. Na samom kraju, tu je i pribor za crtanje i brisanje svega što vam padne na pamet. Možete da ispišete ili nacrtate nešto što će vašim sagovornicima pomoći da vas razumeju ili površinu koristite kao školsku tablu, što da ne?

Od manje zabavnih stvari navešćemo nekoliko tehničkih podataka koji mogu da vam pomognu da se odlučite za ovaj program. YouCam može da posluži i za fotografije i za video-snimke. Kada je rezolucija u pitanju, detektovaće mogućnosti kamere koju imate i u odnosu na to ponuditi opcije: najveću moguću rezoluciju i one nešto skromnije. Ista priča se odnosi i na audio, s tim što imate opciju da zvuk uopšte ne uključite u video koji snimate ako to ne želite. Kada su formati u pitanju, pronašli smo opciju samo za MP4, jer smo koristili probnu verziju. U punoj verziji korisnicima su na raspolaganju formati AVI i WMV. Kada su u pitanju bitmap formati, dostupni su JPG, BMP i PNG.

YouCam, takođe, ima i opcije specifične za platformu koju koristite pa tako možete odmah izabrati da li ćete ovaj program koristiti za Facebook Live, Skype ili, možda, streaming na YouTube.

Sve u svemu, ovaj program nije skup, uzevši u obzir funkcije koje nudi, a mi svakako možemo da posvedočimo da obavlja posao kome je namenjen, ali je pored toga i zabavan za korišćenje.

Tip: video-čet

Potrebno: Windows

Veličina: 677 MB (trial)

Cena: 50 dolara,
proba 30 dana

Adresa: i.sk.rs/357713


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama