TEST RUN
Feem 4.3.0 Beta
Transfer bez „oblaka” i interneta
Vladimir PISODOROV
1. jun 2020.

Transfer datoteka između uređaja navikli smo da obavljamo preko cloud i specijalizovanih online servisa za tu namenu. Neki od njih „čuče” nam u systrayu, pa čak i dolaze kao integrisana rešenja, dok ima i onih koji mogu da se koriste bez ikakvih registracija, plaćanja i ostalih marifetluka. Sve je to lepo, ali može da bude sporo i da predstavlja bezbednosni rizik. Bez obzira na to što se svi hvale neprobojnim skladištima i kunu se da im je privatnost korisnika na prvom mestu, ko zna šta se, u stvari, dešava sa datotekama koje delite. Da, svesni smo činjenice da nemate šta da krijete, ali opet... Zar ne biste voleli da su stvari pod vašom kontrolom?

Ne postoji ama baš nijedna prepreka da kroz liniju gurate gigabajte podataka, niti će vam neko meriti protok

Uz program Feem tako nešto biće moguće, ali to ima svoju cenu. Naime, ovaj projekat donosi mogućnost deljenja fajlova sa, praktično, neograničenim brojem uređaja u vašem okruženju. Zbog uređaj-uređaj konekcije ne zahteva internet konekciju, već samo da svi zainteresovani peerovi budu „prijavljeni” na istu mrežu. Dakle, radite u potpunosti offline! U ovom trenutku mislimo da ste počeli da nagađate koja je najveća mana ovog servisa i u pravu ste – on ne nudi mogućnost udaljenog pristupa deljenim datotekama i podacima. Dok ste „u dometu” lokalne mreže podaci će fercerati bez većih problema, ali kada izađete iz IP opsega, sadržaju „trezora” više ne možete da pristupite.

Autori se hvale podatkom da je njihov sistem duplo brži od, recimo, konkurentskog Dropboxa i čak 50 puta brži od prenosa Bluetooth vezom. Pri tome, svaka konekcija zaštićena je TLS kripto-protokolom, pa joj je nemoguće ući u trag i podaci su vam bezbedni. Treba napomenuti još jednu stvar, a to je da Feem dolazi bez ograničenja kada je veličina transferovanog materijala u pitanju. Ne postoji ama baš nijedna prepreka da kroz liniju gurate gigabajte podataka, niti će vam neko meriti protok, niti će zbog toga opasti brzina transfera. Sve ovo funkcioniše na praktično svakom danas dostupnom uređaju. Pored klijenata za Windows i macOS, tu su i komplementi za Linux, Android i iOS. Dakle, podržani su i mobilni uređaji, što je odlično, a obradovaće vas podatak da transfer može da se zaustavi u bilo kom momentu i kasnije nastavi sa mesta do kog ste stigli.

Iako se Feem reklamira kao besplatan, on to, zapravo, nije. Ukoliko želite da ga koristite punim plućima, uz mogućnost da obavite detekciju i nadevanje naziva svim uređajima koje koristite, to ćete morati da platite. Cena je simbolična, pa tako u kućnim uslovima, a to znači da dobijete podršku za do četiri različita uređaja, Feem možete da koristite za svega pet dolara godišnje. Poslovni korisnici, koji imaju potrebu da „umreže” do 100 uređaja, za takvo zadovoljstvo moraće da izbroje 50 „zelenih novčanica” godišnje. Inače, ukoliko ne želite da na svakom uređaju instalirate Feem klijent, postoji workaround. Preko takozvanog Feem WebSharea dobićete mogućnost da direktno iz internet browsera pristupite deljenim podacima. Ne brinite, podaci su i dalje u domenu lokalnih IP adresa, zaštićeni su https protokolom i PIN-om.

Postavljanje servisa u rad relativno je jednostavno. Nakon što ste instalirali Feem klijent na svim uređajima, obavljate njegovo pokretanje na svakom i bez ikakvih dodatnih radnji uspostaviće se konekcija između njih. Svakom uređaju biće dodeljena lokalna IP adresa i naziv, čak i ikonica koja reprezentuje o kojoj vrsti uređaja se radi. Klijent neodoljivo podseća na pojednostavljen program za chatovanje iz kog birate onaj sa kojim želite da uspostavite komunikaciju. Gle čuda, omogućeno je slanje kratkih tekstualnim poruka između uređaja, kao da se zaista radi o klasičnom chatovanju. Podrazumevana opcija nudi slanje pojedinačnih datoteka, ali iz omanjeg menija možete izabrati da pošaljete i čitav direktorijum.

Besplatna verzija programa opterećena je prikazivanjem reklamnih poruka i, kao što smo rekli, ne daje mogućnost promene naziva uređaja i njihovih avatara. Takođe, nećete biti u situaciji da odaberete lokaciju za smeštanje preuzetih datoteka. Mnogo veći problem predstavljaće podatak da Feem u mobilnom obliku nije moguće preuzeti sa Google Playa iz Srbije, pa ćete morati da se bavite sideloadovanjem aplikacije. Feem se, manje-više, koristi u viđenom obliku i iz sekcije sa podešavanjima možete samo da odaberete da li će se pokrenuti zajedno sa Windowsom, kao i da li će samostalno obaviti aktiviranje WebSharea i Wi-Fi Direct načina komunikacije.

Tip: prenos podataka

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 126,9 MB

Cena: besplatno / 5$

Adresa: feem.io


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama