TEST RUN
MiniTool MovieMaker 2.2
Montažer pripravnik
Vladimir PISODOROV
1. jun 2020.

Nedavno smo napravili presek najboljih programa za nelinearnu montažu 4K video-sadržaja, ali ma koliko se neki od pomenutih takmaca činili jednostavnim, nisu prijemčivi manje iskusnim korisnicima. Zbog svih vas koji niste pronašli odgovarajuću alatku u podužem pisaniju, predstavljamo vam MiniTool MovieMaker, program koji stiže sa jednostavnim upravljačkim interfejsom. Odmah da napomenemo da ovaj program nije u stanju da se uhvati u koštac sa UHD izazovom i ne samo to – on nema ni sekciju sa podešavanjima i koristi se isključivo u as is formatu. Pravi raj za početnike...

Iako je u pitanju potpuno besplatno ostvarenje, u biblioteci se nalazi čak 100 tranzicionih efekata
Bez obzira na evidentne nedostatke i skučen manevarski prostor, za MovieMaker imamo samo reči hvale

Uprkos tome, glavna radna forma zadržala je standardni izgled, što znači da prikazom dominira vremenska linija u donjoj polovini ekrana, dok gornju na ravne časti dele poletna pista za multimedijalni sadržaj i preview prikaz. Kad smo već kod multimedijalnog sadržaja, kontrolni panel na koji smeštate učitane datoteke je multifunkcionalan i koristi se za pristup ostalim aktivnim elementima. Odavde prebirate po tranzicionim efektima, alatkama za rad sa tekstom, ali i animacijama koje možete da koristite kako biste „oživeli” scenu. Ono što nam se svidelo kod MovieMakera je to što klasičnim izgledom i rasporedom opcija korisnika priprema i „uči” za ono što ga čeka kada bude podigao samopouzdanje i osetio potrebu da pređe na komplikovanije alatke. S druge strane, primetićete da se oko pomenutih ekranskih elemenata nalazi tek po koja opcija i da su se autori trudili da upravljački interfejs ne opterećuju nepotrebnim sadržajem.

Iako je u pitanju potpuno besplatno ostvarenje, u biblioteci se nalazi čak 100 tranzicionih efekata, uredno podeljenih u šest oblasti. Nažalost, nećete moći da ih grupišete, ali ni da ih pretražujete ručno, pošto autori u program nisu ugradili Search rutinu. Dopao nam se način na koji je izveden njihov preview, jer je dovoljno da „parkirate” kursor iznad tranzicionog efekta i u svojevrsnom thumbnail prozoru „odmotaće” se animacija koja pokazuje kako će sve izgledati u praksi. Kako bi se početnicima olakšao rad, između učitanih i na vremensku liniju postavljenih video-snimaka, ostavljaju se „kućice” u koje je potrebno postaviti tranzicione efekte. Inače, trimovanje sadržaja moguće je „sa lica mesta” i program odmah iza markera ucrtava ikonicu makaza na koju kada se klikne, obavlja se presecanje. Naravno, između dve celine odmah se postavlja „kućica” za tranzicione efekte. Desnim klikom miša na ubačeni efekat otvara se sekcija sa podešavanjima, odakle možete da odredite da li će tranzicija biti na sredini između dva snimka, na kraju prvog, na početku drugog i koliko će dugo trajati.

Rad sa grafičkim filterima obavlja se na sličan način, samo što njih prevlačite direktno do snimka na vremenskoj liniji, a efekat je odmah vidljiv na glavnom preview prikazu. Ukoliko desnim tasterom miša kliknete na video-snimak na vremenskoj liniji, pojaviće se kontekstualni meni koji nudi svega dve funkcije: Edit i Delete. Editovanje podrazumeva ručno tweakovanje kontrasta, zasićenosti bojama i osvetljenja preko klizača, slika može da se rotira i flipuje, a prijatno iznenađenje je podrška za rad sa 3D LUT profilima. Ima ih preko dvadeset i ovde je mali downside jedino to što klasičnih grafičkih filtera ima svega 24 i podeljeni su u tri oblasti. Ipak, za montažera početnika ovde će biti i više nego dovoljno „mesa” da eksperimentisanjem iskristališe svoj stil.

U sekciji za rad sa tekstom nalazi se čak 45 šablona koji su podeljeni u tri grupe. Možete da birate između unapred pripremljenih rešenja za potpise, najave i odjavne špice. Većina šablona iz poslednje dve oblasti je animirana, a posebno efektni su oni iz sekcije Title (najave). Korisniku je na raspolaganju ostavljeno sasvim dovoljno manevarskog prostora da sadržaj na ekranu prilagodi svom ukusu i potrebama. Dozvoljeno je zameniti font, podebljati ga ili iskositi, promeniti veličinu slova, boju... Postavljanje tekstualnih šablona obavlja se u posebnoj sekciji na vremenskoj liniji. Ona je podeljena na tri dela: onaj u kom stavljate video-snimke, dodatnu muzičku pratnju ili snimljeni glas i pomenuti deo za tekst. Korisnik može da dodaje nove trake na klasičan način, preko kontekstualnog menija.

Kada su u pitanju napredne mogućnosti, MovieMaker nudi vrlo malo toga. Prva stvar koju treba pomenuti je sekcija Motion, koja nudi mogućnost „animiranja” video-snimka uz pomoć nekog od 33 dostupna šablona. Na ovaj način postiže se efekat „kretanja” kamere i zumiranja, iako je ona bila statična, a objektiv „miran”. Sledeća stvar je mogućnost promene brzine snimka, pa tako original može da se ubrza ili uspori korišćenjem predefinisanih koraka. Zanimljivo je da postoji i opcija da se video pusti unazad, čime može da se postigne zanimljiv efekat. Ovde moramo da napomenemo i one stvari koje nedostaju. Na primer, nije moguće igrati se sa audio-komponentom: bez obzira da li samo želite da promenite njenu „glasnoću” ili vam je na pameti bilo izbacivanje pozadinskih šumova. Isto tako, program ne podržava interno snimanje glasa, pa ako ste svojoj kreaciji poželeli da dodate voiceover, ostaćete razočarani. O teškoj artiljeriji kao što je „ispravljanje perspektive”, radu u Chroma key okruženju ili, recimo, montaži u „slika u slici” formatu nema ništa. Ipak, ono što nam je najviše zasmetalo je to što MovieMaker ne stiže sa hardverskom akceleracijom, a to će se najviše osetiti prilikom montaže gabaritnih snimaka u ultravisokim rezolucijama. Iako je za pokretanje programa potrebna relativno skromna mašina (za poslove ovog tipa), ne postoji način da se resursi grafičke kartice upregnu ni kada je enkodovanje, niti kada je renderovanje preview prikaza u pitanju. Autori, doduše, preporučuju da uvek koristite najnovije drajvere za grafičku karticu, ali to nema uticaj na brzinu rada.

Po uzoru na neka ostvarenja sa mobilnih platformi, MovieMaker omogućava automatizovanu izradu filmova po uzoru na trejlere za ostvarenja sedme umetnosti. Na vama je da odaberete jedan od devet dostupnih templatea i da odaberete koje video-snimke želite da iskoristite. Program tada vrši njihovo uklapanje i predočava vam scenario, kako biste mogli da načinite suptilne izmene. Iz svake učitane video-datoteke izdvajaju se segmenti po metodi slučajnog izbora i filuju se prelazima i segmentima koji sadrže animirani tekst. U bilo kom momentu možete da zamenite izabrane video-snimke, da obavite uređivanje teksta ili da probate kako će u praksi da „leži” neka druga muzička pratnja.

Očekivali smo da će prilikom izbora rezultujućeg formata zapisa, MovieMaker ponuditi nešto usmereniji sistem rada. Naime, početnicima može da zasmeta to što program ne obavlja automatsko pakovanje u oblik pogodan za određene uslove primene. Na primer, nedostaje šablon za izradu snimaka spremnih za objavljivanje na YouTubeu, što većini junoša ponajpre zatreba. Automatizacija posla moguća je kada su naročiti uređaji u pitanju, na primer: iPhone, PlayStation 4, Xbox One, neki od Nexus uređaja, iPad i tako dalje. Naravno, u svakom momentu možete da odlučite da preuzmete kontrolu u svoje ruke i sami odaberete specifikacije izlazne datoteke. Na raspolaganju je tuce najkorišćenijih formata, baš kao i mogućnost da se obavi „čupanje” audio-komponente i njeno snimanje u MP3 obliku. Kvalitet može da se podešava u tri koraka: Good-Better-Best ili ručno, odabirom neke od predefinisanih vrednosti bitratea. Možete da podesite i rezoluciju snimka, ali i da odaberete koji enkoder će se iskoristiti prilikom „pakovanja”.

Bez obzira na evidentne nedostatke i skučen manevarski prostor, za MovieMaker imamo samo reči hvale. Ako do sada niste znali odakle da krenete kada je nelinearna montaža video-sadržaja u pitanju, odgovor je više nego očigledan – odavde! Program je besplatan i tokom rada u njemu imaćete osećaj da je sve intuitivno i dostupno. Upravljački interfejs prilagođen je onima sa manje iskustva, ali je zadržao obrise onoga što je standard za ostvarenja iz klase.

Tip: video-montaža

Potrebno: Windows

Veličina: 708,8 MB

Cena: besplatno

Adresa: moviemaker.minitool.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama