TEST RUN
DxO PhotoLab 3.20
Kompleksan i moćan
Gordana RADOVIĆ
1. jun 2020.

O DxO PhotoLabu pisali smo u SK 2/2018, kada smo ga upoređivali sa ostalim alatkama iz ove sfere softvera. Sada ćemo iskoristiti podatak da je verzija 3 izazvala dosta komešanja i sav prostor posvetiti samo njemu.

Ovo, ipak, nije softver za početnike, a sjajan interfejs, koliko god bio atraktivan i funkcionalan, zahteva malo privikavanja

DxO PhotoLab je kompleksan program i uzevši u obzir da je u pitanju foto-editor, unapred možete da znate šta da očekujete od njega. Međutim, program ima interfejs koji se u mnogo detalja razlikuje od srodnih ostvarenja, ima mnogo opcija koje su sakrivene od oka početnika i svakako ga nećemo preporučiti onima koji se prvi put sreću sa obradom fotografija.

Ono što bismo prvo pomenuli jeste to da je program nakrcan opcijama. Prvo čime se njegovi autori hvale u aktuelnoj verziji su ključne reči i njihovo prenošenje sa drugih i na druge programe. I ranije verzije imale su opciju da eksportuju fajlove u Lightroom ili da importuje iz Lightrooma. Ali, sada je tu jedna posebna pogodnost kada su u pitanju ključne reči. Kada imate mnogo fajlova, ključne reči mogu da vam uštede mnogo vremena, a DxO PhotoLab sada prepoznaje ključne reči koje ste ubacili u Lightroomu, na primer, tako da ne morate ispisivati sve ponovo. Ista priča je i kada uređujete ili ispisujete ključne reči u ovom programu, a eksportujete ih u Lightroom.

Još jedna novina je HSL (Hue, Saturation, Luminence) sekcija. Ovaj dijalog nije predviđen samo da ugrubo menja boje (Hue), već za čak osam predefinisanih boja, na svakoj slici pronalazi boje koje pripadaju tom delu spektra, a vi onda možete da menjate samo delove fotografije koji se poklapaju sa njim. Ako, recimo, odaberete crveni deo spektra, program će pronaći sve nijanse crvene boje na slici, pa će promene u vidu promene nijanse ili količine osvetljenosti biti vidljive samo na tim delovima slike.

Local adjustment dobio je poseban meni, koji se pojavljuje na samoj fotografiji i koji je organizovan kao set slajdera za boju, osvetljenje i detalje. Oni su sjajno dizajnirani i lako ćete se snaći: tu su vrlo intuitivne ikonice za osvetljenje, temperaturu, zasićenost bojom, blur i tako dalje. Kada kliknete na ovu alatku potrebno je i da programu date do znanja na koju masku će se promene odnositi. Maske se nalaze u dijalogu sa desne strane i podsećaju na layere, tako da vi birate na koju masku ćete šta primeniti.

Pored ovog, tu je i kružni meni sa osnovnim funkcijama koji se pojavljuje pritiskom na desni taster na mišu. U krug su postavljene opcije kao što su dodavanje nove maske, brisanje, uređivanje slike pomoću četkice ili pomoću gradijenta. Ovaj meni nije nova opcija, ali je sjajna ideja od samog početka i toliko dobro se složio sa novim lokalnim menijem da jednostavno moramo ponovo da ga pomenemo. Naročito zbog toga što su ove ideje nestandardne i spadaju u inovativna rešenja kada je interfejs u pitanju.

Repair i Clone alatke rade zajedno. Repair alatka je još jedno poboljšanje u aktuelnoj verziji, a zamišljena je tako da lako možete da se prebacujete sa Repair na Clone i obrnuto. Možete da povećavate i smanjujete oblast koju klonirate ili popravljate i to ne samo pre nego što ih upotrebite, nego i posle. I jedna i druga alatka imaju opciju za povećavanje i smanjivanje veličine četkice, kao i Feather efekta u toku rada. Kloniranu oblast možete i dodatno da prepravljate, što u nekim drugim editorima ume da bude komplikovano.

Sem pomenutih stvari koje postoje samo u verziji 3, sve ostale opcije locirane su odmah ispod akcentovanih. Kažemo „akcentovanih” jer su ih autori programa stavili u prvi plan, u meniju s desne strane, tako se osiguravši da će vam one prve privući pažnju i da ćete ih isprobati čim otvorite program.

Još jedan bitan podatak jeste taj da je još za prošlu verziju DxO od Googlea kupio dodatak Nik Collection za grafičke programe. Ukoliko vam nije poznato, ovaj plug-in sadrži sedam funkcija, kao što su one za rad sa HDR fotografijama, za uređivanje crno-belih fotografija, zatim filtere, kao i Local Adjustment Tool. Upravo Nik Collection, koji je bio plug-in za Photoshop i Lightroom, odgovoran je za mnoge opcije i njihov kvalitet u DxO PhotoLabu. Nik Collection 2 sada je dostupan kao plug-in za DxO PhotoLab, ali više nije besplatan.

Na kraju bismo podelili sa vama utisak da je DxO PhotoLab iznenađujuće lagan program za jedan moćan foto-editor. Sve je neverovatno brzo i stabilno, te mašina ima mnogo više muke oko internet browsera, nego sa ovim programom. Ostajemo pri tome da ovo ipak nije softver za početnike, ali i da sjajan interfejs, koliko god bio atraktivan i funkcionalan, zahteva malo privikavanja i kod onih koji imaju iskustva sa obradom fotografija. Za sve ostalo imate 30 dana probnog perioda da isprobate i sami.

Tip: grafički editor

Potrebno: Windows

Veličina: 485 MB (trial)

Cena: 129 evra, proba 30 dana

Adresa: www.dxo.com/dxo-photolab


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama