TEST DRIVE
DJI Osmo Pocket
Čuvar horizonta
Zoran OLUIĆ
1. januar 2019.

Dok traje drugi svetski rat megapikselima, ovoga puta u svetu mobilnih telefona (podsetimo se koliko je prvi bio besmislen u vreme prvih digitalnih fotoaparata), kompanija DJI je napravila nešto što ima mnogo više smisla: malu, kompaktnu kameru sa gimbalom i tri žiroskopa za stabilno snimanje video materijala čak i dok se šetate.

Do nedavno je fizička stabilizacija kamere bila ekskluziva holivudskih i televizijskih studija koji su imali velike budžete za snimanje. Od kako su DSLR fotoaparati postali ozbiljna alatka i za filmadžije je počelo takmičenje u minijaturizaciji opreme koja je potrebna da bi se dobila što bolja stabilizacija za vreme snimanja u pokretu. U početku su to bili veliki i kompleksni sistemi koje je kamerman bukvalno oblačio na sebe (pogledati i tekst kolege Kosovca u rubrici Nove tehnologije) da bi se lagano došlo do sve manjih i jednostavnijih rešenja koja su postajala dostupna amaterima i, naravno, za snimanje mobilnim telefonima.

Čak i kod nas, snimanje svadbi sa DJI dronovima je veoma popularno, pa se dešavalo da kamerman drži u rukama dron dok snima mladence kako izlaze iz crkve i onog trenutka kada izađu napolje operater drona pokreće motore, okreće kameru prema dole i snima bez prestanka jedan lep kadar. DJI je očigledno bio svestan da ima već dobro razvijenu tehnologiju i softver za stabilizaciju snimka, pa su jednostavno odlučili da tržištu ponude kameru bez drona.

Rezultat je veoma dobar. Kamera je fizički veoma malih gabarita i sa lakoćom staje u džep. Uz nju dolazi i kućište za privremeno skladištenje da bi se gimbal sa kamerom sačuvao od oštećenja pri transportu. Materijali od kojih je napravljena kamera su na visokom nivou i osećaj prilikom držanja u ruci je veoma prijatan. Deo oko tastera za upravljanje je gumiran da bi se smanjila mogućnost klizanja prstiju za vreme snimanja i upravljanja kamerom.

Na kameri su samo dva fizička tastera. Desni taster ima višestruku funkciju. Ako ga pritisnemo duže od sekunde kamera će se uključiti ili isključiti. Kratak pritisak menja modove snimanja, dva kratka pritiska centriraju kameru, dok trostruki pritisak aktivira selfi mod i kamera se okreće prema korisniku.

Ekran dijagonale jednog inča je osetljiv na dodir i, koliko god to neverovatno zvučalo, omogućava gomilu dodatnih podešavanja za vreme snimanja. Kada povučemo prstom sa gornje ivice ekrana nadole otvaramo menije sa osnovnim podešavanjima: kvalitet snimanja, stanje baterije, kalibracija, formatiranje memorijske kartice... Povlačenje prstom sa desne ivice ekrana ka centru otvara izbor moda za snimanje: video, foto, slowmotion, timelapse, panorama. Svaki od njih ima dodatna podešavanja ako opet povučemo prstom sa desne strane ka centru. Ista akcija sa leve strane ekrana otvara pregled snimljenog materijala sa mogućnošću brisanja ako smo pogrešili i želimo da uštedimo prostor na memorijskoj kartici. I naposletku, povlačenje sa donje ivice poziva više prečica sa opcijama za brzo centriranje kamere, menjanje načina snimanja iz normalnog u selfi, brzine kojom kamera prati subjekat i nekoliko modova kako kamera radi sa žiroskopima.

Sve ove opcije na kameri su jako korisne i čine je nezavisnom za samostalno snimanje. Ali, ako kameru spojite na mobilni telefon (uz kameru dolaze dva izmenjiva USB konektora) dobijate kontrolu na mnogo većem ekranu, komande su lakše pristupačne i lakše je pregledati snimljeni materijal. U donjem desnom delu ekrana se nalazi mali virtuelni džojstik kojim možemo dodatno okretati kameru nezavisno od smera u kojem trenutno držimo nosač i mobilni. Ovo je svakako veoma korisno za lepše kadriranje od onoga koje automatika može da ponudi u većini slučajeva.

Nekoliko probnih snimaka napravljenih sa ovom džepnom kamerom smo postavili na naš Youtube kanal. Na njima jasno možete da vidite koliko kamera dobro stabilizuje horizont čak i kada se snima iz truckavog gradskog autobusa i kako se snalazi u snimanju prilikom pešačenja.

Poslednji dan našeg testiranja kamera je dobila novi update sa nekim novim opcijama poput snimanja i u 24 fps, poboljšanim noise-canceling algoritmom za dva ugrađena mikrofona, poboljšanim trekingom kamere... teško je sve nabrojati.

DJI uz kameru prodaje i razne dodatke koji zasigurno mogu veoma da olakšaju snimanje i zainteresuju mnoge Youtubere. Prava vrednost ovog modela je ono što on predstavlja za budućnost na tržištu malih prenosivih kamera. Zasigurno će mnogi pokušati da kopiraju ovaj koncept, ali iskustvo i kvalitet su za sada na strani kompanije DJI.


Senzor:
1/2,3” CMOS, 12 Mpx
Optika:
80° (ekv. 26 mm), f2,0
ISO:
100-3200
Rezolucija:
4000 × 3000 piksela
Bitrejt:
100 Mbit/s maksimalno (4K 60 fps)
Gimbal:
pan 230°, tilt ÷45°
Baterija:
litijum-polimer, 875 mAh, 7,7 V
Dimenzije:
122 × 40 × 29 mm, 120 g
Ostalo:
dva mikrofona, audio 48 KHz AAC, mikro SD maks. 256 GB (preporučeno klase U3)
Proizvođač:
DJI
Kontakt:
ComputerLand
Naš video:
youtu.be/67vL3dvMpog">
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama