TEST DRIVE
YI Outdoor Camera i YI Home1080p Camera
Arktička belina
Dejan PETROVIĆ
1. januar 2019.

Nakon godinu dana u redakciju su nam ponovo stigle dve kamere iz Yi Technology, firme koja se bavi proizvodnjom raznih kamera. U njihovom prodajnom asortimanu su dash, akcione i kamere za video-nadzor. Mi smo ovaj put dobili po jednu outdoor i jednu home kameru.

YI Outdoor Camera pripada grupi bullet kamera i predviđena je da se postavi napolju. Za pričvršćivanje se dobija zglobni nosač, i prateći šrafovi i tiplovi. Nosač pride ima i samolepljivu površinu koja dodatno doprinosi čvrstini nosača u odnosu na ravan. Sa donje strane kamere je priključen USB kabl dužine tri metra koji se bez rasklapanja kamere ne može zameniti. S obzirom na to da govorimo o kameri otpornoj na spoljne uticaje, ovo je razumljivo. Proizvođač je dodao i nekoliko plastičnih obujmica da bi kabl ostao pričvršćen uza zid, tj. da ne bi bio slobodan. Za napajanje se dobija strujni adapter sa USB priključkom, što je jako zgodno u slučaju da ga je potrebno zameniti, jer ovakvih adaptera ima na svakom koraku. Sama kamera je, prema proizvođaču, otporna na kišu, vetar i temperaturne promene. Kućište ima IP65 zaštitu i ne propušta vodu ili prašinu.

Telo kamere je cilindričnog oblika i od prilično tvrde plastike, a bela mat boja bi trebalo da se dobro nosi sa Sunčevim zracima. Sa donje strane, sem pomenutog kabla, su još zvučnik i poklopac mikro SD kartice, kao i reset port. S obzirom na to da govorimo o veoma malim vijcima na poklopcu, podložnim gubljenju, proizvođač je pored odvijača dodao i dva rezervna vijka. Sa prednje strane imamo senzor svetla sa infracrvenim svetlećim diodama poređanim u krug oko sočiva kamere. U pitanju su diode sa talasnom dužinom od 850 nanometara i sa dometom do 15 metara. Ovu razdaljinu uzmite sa zadrškom jer ona najviše zavisi od svetla u pozadini. Sa druge strane, objekti koji su preblizu će biti obasjani svetlima IR LED. Najidealnija razdaljina između kamere i neke krajnje tačke idealnog snimka po nama je do nekih desetak metara, i to bi trebalo uzeti u obzir prilikom postavljanja kamere. Inače, snimci su dobri i do deklarisanih 15 metara, ali uz izraženiji šum.

Ispod sočiva je mikrofon. Sočivo kamere je 3,9 milimetara žižne daljine, uz vidno polje od 110 stepeni. Preko ovog sočiva kamera je u stanju da snima u pravoj 1080p rezoluciji, ali do 20 frejmova po sekundi u uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, tu je i četvorostruki digitalni zum, ali zumirana slika svakim korakom gubi na kvalitetu.

Snimkom, kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima, u principu smo zadovoljni. Na snimku su dosta jasni mnogi sitni detalji, a boje su pri dnevnom snimku prilično jasne. Decembarski snežni dani pokazali su da kamera nema problema ni sa belinom u noćnim uslovima. Primedbu imamo za manji, ali ipak prisutan lag prilikom prebacivanja kamere iz dnevnog u noćni mod i obrnuto. Takođe, povezivanje na kamere mobilnim uređajem van lokalne mreže ume da „zabode” i na 15-20 sekundi.

Za korišćenje kamere je potrebno preuzeti YI Home aplikaciju o kojoj smo više puta govorili kada smo opisivali YI kamere. Preporuka proizvođača je da se skenira QR kôd, ali u našem slučaju smo zaglavili na YI veb stranici koja je trebalo da nas prebaci direktno u prodavnicu. Zaobišli smo ovaj postupak i direktno preuzeli aplikaciju iz prodavnice. Postupak uparivanja isti je kao i kod ranije opisanih kamera, tj. kamera skenira QR kôd sa ekrana telefona. Prijatan ženski glas nam je sve vreme govorio o statusu kamere.

Za povezivanje na lokalnu mrežu kamera koristi frekventni opseg na 2,4 gigaherca. U okviru aplikacije imamo mogućnost snimanja video-zapisa na memoriju mobilnog uređaja, pravljenja skrinšotova i slanja glasovnih poruka koje će kamera reprodukovati. U podešavanjima je i opcija gde možemo postaviti da nam se YI Home aplikacija postavlja iznad/preko drugih otvorenih aplikacija. Pod Settings imamo sekcije za Smart Detection, Cloud Storage, obaveštenja, mrežu, zakretanje prikaza, pa čak i za stepen distorzije sočiva. Zanimljiva je i opcija testiranja konekcije, pa ćemo tako videti da li je kamera previše udaljena od rutera ili drugog izvora bežičnog signala u okviru lokalne mreže.

Kamera ima mogućnost detekcije pokreta, određivanja zona od značaja, a svako dešavanje će poslati u vidu push notifikacije. Detekcija zvuka ne postoji. Učestalost ovih obaveštenja se može korigovati. Ukoliko kamera, recimo, registruje pokret, počeće da snima dešavanja na memorijsku karticu. S obzirom na to da kamera prihvata kartice od maksimalno 32 gigabajta, što je dovoljna za nekih deset sati snimka, ostaje eventualni problem dužeg čuvanja video-zapisa. U tu svrhu se koriste oblaci koji se plaćaju. Tada se kamera može koristiti u CVR (continous video recording) režimu, što će reći non-stop snimanju, gde u zavisnosti od dužine čuvanja snimaka važi i odgovarajuća cena. Za čuvanje CVR snimaka napravljenih u poslednjih mesec dana (raniji se brišu), cena ide i do 180 evra na godišnjem nivou.

Druga kamera koju smo dobili je fizički identična Yi Home kameri o kojoj smo već pisali (SK 4/2017). Razlika je u rezoluciji snimka koja je sada 1080p. Uz kameru se dobija samo strujni adapter i USB kabl. Kao i 720p model, i ova nije predviđena da se bilo kako fiksira, a beli stalak joj omogućava naginjanje po vertikalnoj osi. Osim toga, samo telo kamere se može zakretati u nosaču svih 360 stepeni. Takođe se može izvaditi i ugraditi u ambijent. To može biti gips ploča ili nameštaj.

Na crnom telu kamere, sa strane se nalazi slot mikro SD kartice, dok je ispod mikro USB priključak za napajanje. Pinhole za resetovanje je sa zadnje strane. Sa prednje strane su osam IR LED od po 940 nanometara, sa dometom od devet metara, a iznad je i cut filter. Sočivo ima rezoluciju dva megapiksela, uz vidno polje od 112 stepeni. Preko ovog sočiva kamera snima u 1080p, pri 15 sličica u sekundi.

Od naprednijih funkcija tu je detekcija pokreta i detekcija dečijeg plača. Ovo poslednje bi, prema podacima na mreži, trebalo uzeti sa zadrškom jer nije u potpunosti precizno. Autor ovih redova nema malu decu, pa nije mogao da direktno proveri. Dvosmerni zvuk funkcioniše kako treba, a tu je i četvorostruki digitalni zoom, koji u zatvorenom prostoru dobro funkcioniše.

Dodavanje u okviru aplikacije radi se potpuno isto, a na mrežu se kamera povezuje na frekventnom opsegu na 2,4 gigaherca. U okviru aplikacije stoji sve što smo naveli za outdoor kameru. Isto važi i za smeštaj snimaka na memorijsku karticu, mobilne uređaje i oblake. S tom razlikom da je, usled manjeg broja frejmova u sekundi, veći broj snimljenih sati na memorijskoj kartici.

YI Home aplikacija za desktop računare i dalje ne funkcioniše. I dalje je problem što u okviru istog naloga ne detektuje kamere dodate preko mobilnog uređaja. Sve vreme se od nas traži da kamere prvo dodamo u okviru mobilne aplikacije, iako su oba ova uređaja već dodata i savršeno funkcionišu. Ništa se nije promenilo od kada smo poslednji put pisali o ovom problemu (SK 12/2017) i „nedovršeni proizvod” je ostao nedovršeni proizvod. Najava Božićne specijalne edicije stoji, ali nije jasno da li će se navedeni problemi sa njom ispraviti.

Obe kamere imaju veliki plus što im napredne funkcije, poput detekcije pokreta, dolaze besplatno. Takođe, kod obe je plus i slot memorijske kartice. Ovo sve znači da osim kupovine samih kamera i kartica, nije potrebno izdvojiti ni jedan jedini dinar za kojekakve dodatke. Za pare koliko koštaju, smatramo da su zaista bang-for-the-buck, gledano kroz kvalitet izrade, opcije, i na kraju, ono za šta su i namenjene - snimanje. HD snimak ima i svoje negativne strane koje se u ovom slučaju ogledaju u manjem broju sličica po sekundi, ali ovo i ne mora da bude ikakva zamerka. Zamerka može biti činjenica da i dalje nema mogućnosti pratiti snimak kamera preko računara. I na kraju, lakoća povezivanja je lišena bilo kakvih Gremlina. Za snimak kamere na telefonu nas deli bukvalno tri klika. Od nas sve preporuke.


YI Outdoor Camera
Osnovno:
rezolucija 1080p FHD
Ostalo:
detekcija pokreta, dvosmerni zvuk, mikro SD kartica, YI oblaci
YI Home 1080p Camera
Osnovno:
rezolucija 1080p FHD
Ostralo:
detekcija pokreta, detekcija dečjeg plača, dvosmerni zvuk, mikro SD kartica, YI oblaci
Proizvođač:
Yi Technology
Kontak:
Nebo ITS (www.neboits.com)
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama