NA LICU MESTA<>
072019<><>

French Tech

Podrška startap sceni

Rezidencija Francuske ambasade, Beograd, 12. jun

U velelepnom zdanju rezidencije francuskog ambasadora, slušali smo o programu podrške za, pogađate, startap biznis. „French Tech” je ime skovano za francuski startup ekosistem i sve koje on obuhvata, od biotehnologija do online prodavnica, bilo gde u svetu. Podržan od strane vlade, ovaj pokret omogućava Francuskoj da bude poželjno mesto za pokretanje i skaliranje tehnoloških kompanija. Osnovana 2014. godine, organizacija od sada aktivno nastupa na polju Srbije. Naših 12 startapova okupljeno je u oviru „French Techa”. U svetu ima 48 „French Tech” organizacija, mada je najveći broj njih u okviru same Francuske.

Na konferenciji za novinare pričali su Njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni, i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Uz prikazivanje raznih statistika, kao što je činjenica da je vrednost izvoza IT usluga, proizvoda i servisa iz Srbije prošle godine iznosila milijardu i 150 miliona evra, domaćini događaja su pozvali što veći broj startapova da se prijavi za neki od programa podrške. Podrška se sastoji od finansijske pomoći i umrežavanja sa francuskim firmama.

Izvoz IT usluga je prvi put veći nego poljoprivrednih proizvoda. „Više smo izvezli IT usluga i proizvoda nego Fiat automobila, nego Železara Smederevo čelika, i to pokazuje potencijal”, neke su od činjenica predočenih na konferenciji. Inače, Srbija i Francuska obeležavaju 180 godina diplomatskih odnosa.

Ognjen POPOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Intel i AMD, opet

 PRIMENA
Automobilske inovacije sezone

 NA LICU MESTA
Maker Fest 2019
HP prezentacija
French Tech
Šta mislite o ovom tekstu?
INAT Summit
Telenor i Huawei 5G prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Spider-Man
The Lion King
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Mad Men

 PRST NA ČELO
Bilova propuštena prilika
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera