NA LICU MESTA<>
072019<><>

Maker Fest 2019

Cvet budućnosti

Master centar, Novi Sad, 8-9. jun.

U Novom Sadu je održan još jedan „Mejker fest”, kojeg već možemo nazvati tradicionalnim. Na Novosadskom sajmu se našlo mesta kako za izlagače raznih firmi iz zemlje i inostranstva, tako i za projekte učenika srednjih škola iz naše zemlje.

Program je izdeljen u dva dana, koliko je „Fest” trajao, uz besplatan ulaz, a posetioci su prvog dana mogli da vide izložbu projekata mnogih firmi. Domaća Mikroelektronika je predstavila svoj Click Cloud, kao i jedan deo njihovog Click ekosistema sa prototipskim pločama. Svakako možemo biti ponosni na činjenicu da je Click osmišljen u našoj zemlji i da polako postaje globalni standard. Wolkabout sa sedištem u Pragu nam je predstavio svoju IoT platformu. AllThingsTalk sa sedištem u Belgiji je pokazao svoju platformu sa mogućnošću povezivanja raznih uređaja sa raznim načinima povezivanja u jedan ekosistem. Stari poznanici iz E-radionice iz Osijeka su bili tu i, između ostalog, predstavili ploče o kojima smo pisali u prošlom broju. Firma Radiona iz Zagreba je predstavila svoju FPGA ploču uz demo. U popodnevnim časovima je bilo reči o automobilu za čijim volanom je bila „pita od malina”, a nakon toga i predavanje kako napraviti računar sa FPGA pločom.

Drugog dana su Mikroelektronika, Radiona i AllThingsTalk imali svojih dodatnih pet minuta (po dva sata, zapravo) za radionice, gde smo se dodatno informisali o mogućnosti njihovih projekata. Mikroelektronika je govorila o svom ClickCloud projektu, kao i o Visual TFT. Radiona je pokazala koliko „konja” ima pod haubom svoje ULX3S ploče.

Ono što je ostavilo poseban utisak na autora ovih redova su deca. U subotu 8. juna su učenici srednjih škola predstavljanja svojih projekata, bez vidljivog prisustva i pomoći profesora. Učenici su na krajnje profesionalan način objašnjavali svoje projekte. Nisu se libili da ulaze u detalje, iako nisu znali sa kim razgovaraju. Bez obzira na to iz koje su škole bili, svi ovi mali „izlagači” su se postavili kao iskusni inženjeri ili elektroničari i svoj projekat su opisali do detalja. Njima je očigledno bilo drago da se neko sa velikim interesovanjem zanima za njihove projekte, a autora ovih redova nije mrzelo da sa gandijevskom smirenošću odsluša sve do kraja. I možemo vam reći da smo bili zatečeni. Da li je to u pitanju bio automatski sistem brojanja ulaska i izlaska putnika iz vozila gradskog prevoza ili parking sistem, da li je u pitanju hrpa sitnih projekata, videlo se da su deca to uradila odlično.

Mi možemo samo da pohvalimo sve učesnike, organizatore, ali ponajviše učenike i njihove profesore, jer budućnost ove zemlje je u njima. Uz nadu da čitaju naš i Vaš najomiljeniji časopis želimo ovom prilikom da poželimo da nastave da rade i da se usavršavaju još većim tempom i da im se naredne godine pridruže učenici i drugih škola, iz drugih gradova naše zemlje. Neko je od izlagača dobacio: „Vidi šta je pametnih malih glavica”, a mi bismo voleli da ih sledeće godine bude puno više. Te male pametne glavice su cvet budućnosti ove zemlje.

Dejan PETROVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Intel i AMD, opet

 PRIMENA
Automobilske inovacije sezone

 NA LICU MESTA
Maker Fest 2019
Šta mislite o ovom tekstu?
HP prezentacija
French Tech
INAT Summit
Telenor i Huawei 5G prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Spider-Man
The Lion King
Filmovi, ukratko

 VREMENSKA MAŠINA
Mad Men

 PRST NA ČELO
Bilova propuštena prilika
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera