TEST DRIVE<>
042018<><>

Synology DiskStation DS218play

RAID za mase

Nakon nekoliko meseci još jedan NAS (Network Attached Storage) sa natpisom Synology zatekao se kod nas na stolu. Uređaji ove firme važe za pouzdane, kvalitetne i cenovno dobro izbalansirane. NAS sa oznakom DS218play je došao sa napajanjem, LAN kablom, držačem HDD-a i šrafovima.

Prvi utisak nakon raspakivanja kutije je krajnje pozitivan. Iako većih dimenzija od prethodno opisanog DS115j (SK 9/2017) ovaj NAS je zadržao istu formu. Kućište je mat crne boje sa blagom teksturom i prijatno je na dodir. Sastoji se iz dva dela koja se rastavljaju smicanjem i otkrivaju mesto za dva 3,5-inčna SATA HDD-a ukupnog kapaciteta do 12 terabajta. Za eventualni 2,5-inčni HDD ili SDD bio bi neophodan adapter, ali to svakako ne predstavlja problem. Ukoliko se odlučimo za teške 3,5-inčne HDD-ove potrebno je dodati metalni nosač koji se dobija uz uređaj. Na nosačima HDD-ova su dodati gumeni odbojnici tako da su vibracije svedene na minimum.

Dva HDD-a znače da je ovaj NAS podržava RAID (Redundant Array of Independent Disks) konfiguraciju, a ona može biti RAID-0, gde se podaci dele i istovremeno upisuju na oba diska. Zatim, RAID-1 gde se podaci dupliraju zarad sigurnosti (tzv. mirror), a podržana je i JBOD konfiguracija (Just a Bunch of Disks) gde se dva diska ponašaju kao jedan disk, ukupnog kapaciteta. Ovo poslednje se koristi ako je kapacitet primarniji od sigurnosti. Na kraju tu je i SHR (Synology Hybrid RAID), što bi i bila najbolja opcija za korisnike koji se ne snalaze baš najbolje u funkcionisanju RAID-a. Nećemo ovde ulaziti u detalje SHR režima, a u DSM (DiskStation Manager) softveru nalazi se link ka Help web stranici gde je sve detaljno pojašnjeno.

Druga polovina kućišta uređaja iza metalne pregrade sadrži elektroniku, uz 92-milimetarski ventilator koji savršeno radi svoj posao. HDD ume prilično da se zagreje, ali Synology je u ovom slučaju ostavio mogućnost biranja načina rada ventilatora u tri koraka, kako bi se postigao kompromis između buke i kvalitetnog hlađenja, mada je NAS u suštini veoma tih.

DS218play pokreće 64-bitni četvorojezgarni Realtek RTD1296 CPU na 1,4 gigaherca, što je samo po sebi veliki iskorak u odnosu na slične 32-bitne uređaje. Ugrađeni CPU koristi jedan gigabajt DDR4 memorije, što bi za ovu vrstu uređaja trebalo da bude sasvim dovoljno. Realtekov CPU dolazi sa raznim ugrađenim funkcijama kao što su real-time hardverska enkripcija i transcoding 4K UHD videa sa maksimalnom rezolucijom od 4096 x 2160 piksela, pri 30 fps (10-bitni H.265 HEVC). Takođe, CPU podržava On The Fly enkripciju podataka, a da pri tom ne dolazi do pada performansi. Više je nego jasno da su limiti ovog NAS-a podignuti visoko.

Synology je ovaj put odvojio strujni adapter od utikača što pozdravljamo. Na poleđini uređaja, ispod ventilatora, postavljeni su jedan gigabitni Ethernet port i dva USB 3.0 porta. Synology tvrdi da je NAS postiže brzine čitanja i pisanja od 112 MB/s. USB portovi se mogu koristiti za Wi-Fi adapter, ali i za eksterne hard-diskove čiji sveukupni kapacitet može biti do 108 terabajta. Sa prednje strane su pored ’Power’ tastera i četiri LED: ’Status’, ’LAN’, ’Disk1’ i ’Disk2’.

Nakon povezivanja NAS-a kablovima pristupamo mu putem web pregledača i tu postavljamo korisničko ime i lozinku. Prvo što će uređaj uraditi jeste preuzimanje poslednje verzije DiskStation menadžera, kao i razne druge nadogradnje. Tek nakon toga dolazimo do dobro poznatog korisničkog sučelja sa kojim smo se družili dok smo testirali DS115j. Dok ovo pišemo aktuelna verzija DSM-a je 6.1.5-15254 i u pitanju je nadograđena verzija menadžera sa kojim smo se već sretali. Vizuelno nije bilo promena, ali smo primetili neke nove aplikacije za DSM koje se mogu preuzeti. Takođe smo primetili da je, u odnosu na prethodno druženje, mnogo manje onih koje treba platiti. Da se podsetimo, DSM u osnovi podseća na Linux desktop. Sve aplikacije se otvaraju u prozorima koji se mogu minimalizovati ili ukloniti. Na desktop se mogu dodati prečice ka najčešće korišćenim aplikacijama, a standardno su tu i vidžeti sa trenutnim nadgledanjem temperature, opterećenja hardvera ili zauzetosti i stanja HDD-a uopšte. Možemo zameriti to što kada se pregledač skupi na pola monitora, otvoreni prozori u DSM ostaju onoliki koliki su bili pa sve to deluje dosta nepregledno. Ostaje nada da će u eventualnim novim nadogradnjama to biti omogućeno.

Prva stanica nakon podešavanja dozvola i pristupa trebalo bi da bude Storage Manager koji sadrži opcije vezane za particije i za HDD/SSD uopšte. Kada smo kod particija, Synology ostaje pri EXT4 fajl-sistemu za interne drajvove. Za eksterne drajvove mogu se koristiti EXT4, EXT3, FAT, NTFS i HFS+, dok se za exFAT, kao i do sada, mora doplatiti. Folderi mogu biti deljeni (share) na uobičajeni način, ali mogu biti dostupni i preko iSCSI (Internet Small Computer Systems Interface) protokola. Ako će se NAS koristiti u uslovima povećanog rizika od malwarea, druga opcija se nameće sama po sebi.

Probali smo neke od dostupnih aplikacija, a Video Station nam se najviše dopao, tim pre što je ovaj NAS nekako predodređen za multimediju i 4K video. Video Station ima pregršt opcija, a dozvoljava streaming ka računarima, mobilnim uređajima, „smart” televizorima i generalno uređajima koji podržavaju DLNA.

 
Tu je naravno mnogo više dostupnih i zanimljivih aplikacija, ali nemamo prostora da ih sve opišemo. Pomenućemo samo da se na ovaj NAS mogu instalirati Apache, PHP, Wordpress, Joomla, Mail server... Za mobilne uređaje su i dalje izdeljene aplikacije za svaku primenu, pa tako imamo DS File, DS Video, DS Photo i slično.

Synology je odradio dobar posao sa ovim NAS-om. Hardverski snažan, a ni softverski ne zaostaje. Rekli bismo da je za kućnu multimediju pun pogodak, dok u poslovnoj varijanti ima rešenja za mnoge namene. Tim pre što mu može pristupiti i do 2048 naloga izdeljenih u do 256 grupa i do 200 istovremenih konekcija. Proizvođač je ostavio prostora kako za manje iskusne, tako i za one koji tačno znaju šta rade. RAID režimi rade kako treba, ali SHR se postavlja po defaultu. Naravno, tu su i bekap i sinhronizacija sa oblacima. Da bi DS218play opravdao epitet iz našeg naslova jedinu prepreku može da predstavlja jedino cena, koja i nije baš mala.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen 3 2200G
Gigabyte Z370 HD3 i Z370M D3H
Sapphire Nitro+ Radeon RX Vega 56
Spawn Gerovit L06, LE01 i LD01
Antec GX909 i P110 Luce
Synology DiskStation DS218play
Šta mislite o ovom tekstu?
AOC I220SWH
LG 32GK850G
Dell P2418D
Epson EB-1450Ui
Wacom Intuos M Bluetooth Pistachio
Hikvision DS-2CD2542FWD-IS IR Mini Dome Camera i DS-2CD2342WD-I 4MP WDR EXIR Turret Network Camera

Osnovno:
2 x 3,5” SATA HDD/SSD, 3 x USB 3.0, 1 x LAN (1 Gbit/s)
Ostalo:
10-bit H.265 (HEVC) / MPEG-4 Part 2 / MPEG-2 / VC-1 (maks. rezolucija 4096 x 2160 px, maks. FPS 60), interni disk EXT4; eksterni diskovi EXT4, EXT3, FAT, NTFS, NFS+, exFAT ; fun speed cool mode, quiet mode i low-power mode; Synology Hybrid RAID, Basic, RAID 0, RAID 1, JBOD
Dimenzije:
16,5 x 10 x 22,5 cm
Proizvođač:
Synology
Kontakt:
Tehno dućan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera