LAKI PINGVINI<>
042018<><>

Štitovi Arduina (7): MP3 Shield

Napravili ste robota koji se uspešno kreće i odgovara na vaše komande? Zamislite tek da mu omogućite da pušta određene zvukove ili da od Arduina napravite MP3 plejer? Za taj zadatak se koristi šild iz naslova, a primerak koji ćemo vam predstaviti potpisao je Geeetech.

Šild o kome je reč je (za promenu) crvene boje i ima smaknute prolazne hedere sa jasnim oznakama. Ima dimenzije i oblik Una, a zasnovan je na VS1053B čipu, koji zauzima centralno mesto na ploči. Iza čipa stoji VLSI, a prema specifikaciji čip je sposoban za OGG enkodiranje i real-time snimanje. Preko ugrađenog mikrofona (ili line-in/mic), čip može da enkoduje tri različita mono/stereo-foramata, IMA ADPCM, 16-bitni PCM i OGG Vorbis uz softverski plugin. U stanju je da dekoduje OGG Vorbis, MP3 (MPEG1 i 2), MP1 i MP2, MPEG4, WMA4.0, FLAC uz plugin (do 24bit i 48 kiloherca), WAV i MIDI. Zanimljivo je da u okviru čipa postoji mogućnost kontrolisanja basova i visokih tonova. VS1053B je u stanju da reprodukuje zvuk tako što će na slušalicama simulirati to kako bi stereo-zvuk izgledao u sobi. Naš primerak dolazi sa kristalom od 12-13 megaherca, a osim 3,5 milimetarskih priključaka za slušalice i mikrofona, tu su ugrađeni mikrofon, ’Reset’ taster i mikro SD slot. Pored slota za memorijsku karticu nalaze se i dve LED.

Šild se sa Arduinom povezuje putem SPI interfejsa i zauzeti pinovi su jasno obeleženi. Za SPI se koriste pinovi 11, 12 i 13. Inače, SPI koriste i SD slot i MP3 čip. VS1053 čip za sebe koristi 2,6,7 i 8, i to kao DREQ, X_CS, X_DCS i X_RESET. DREQ ili data request pin je interupt pin preko kojeg šild od Arduina traži podatke. Pin CS govori kada su podaci poslati MP3 čipu, dok DCS govori kada je čip podatke poslao Arduinu. Pre bilo kakvog uploada skeča, prvo treba obratiti pažnju na to da je kod ovog šilda CS pin zadužen za SD slot na pinu 9. U zavisnosti od SD biblioteke, pin zadužen za CS može da varira i trebalo bi ga ispratiti u okviru drajvera.

Prema preporuci Geeetecha, potrebno je preuzeti SdFat i SFEMP3shield biblioteke. Link ka njima, kao i demo skeč nalazi se na zvaničnoj stranici proizvođača. Nakon preuzimanja i instaliranja biblioteka, prvo otvaramo SdFatConfig.h fajl i pri dnu menjamo CS pin u 9.

uint8_t const SOFT_SPI_CS_PIN = 9;

Nakon toga treba pripremiti audio-fajlove i karticu. Šild podržava FAT16 i FAT32, a karticu je poželjno prethodno formatirati. Pritom, treba voditi računa o bitrateu i samplerateu audio-fajlova. Prema datasheetu, MP3 fajl, recimo, ne bi trebalo da prelazi 320kbps i 48kHz. Takođe, treba znati da pomenuta biblioteka, kao i SD.h, koju smo već koristili, radi isključivo sa 8.3 nazivima fajlova. U najvećem broju slučajeva biće potrebno koristiti nazive track00x.mp3, gde je x redni broj.

I ovaj šild spada u kategoriju onih koji se ređe koriste. Sa druge strane, nije toliko komplikovan za korišćenje i u okviru skeča se mogu zadavati razne komande, od odabira fajla, što po rednom broju, što po nazivu, do play i pause. Volume se ne može kontrolisati. Drawback je da MP3 šild koristi skoro sve digitalne pinove ako koristimo, recimo, Uno. Na raspolaganju nam ostaju samo UART pinovi (0, 1), 3, 4, 5 i 10. Kako šild ne koristi analogne pinove, a treba nam više digitalnih pinova, bolje je koristiti Megu. Na kraju ćemo napomenuti da je prilikom pokretanja SD slota potrebno odrediti brzinu SPI-ja,

(sd.begin(CS, SPI_HALF_SPEED))

što se ne koristi tako često.

Dejan PETROVIĆ

 
Lollypop 0.9.4
Peek 1.2.2
Discover 5.12.3
Arduino: Proširenje memorijskih kapaciteta
Arduino: DIY - Meteo Station (2)
Štitovi Arduina (7): MP3 Shield
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera