TEST DRIVE<>
012018<><>

Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2

Nova mera za daljinu

Tržište telefoto-zum objektiva je opasno mesto za srce i novčanik. Cene za kvalitetna „stakla” kreću se od četiri do pet „evropskih” cifara, a teritorija, da tako kažemo, između amaterskih i profesionalnih objektiva skoro da nije postojala. Bilo je tu nekih kompromisnih rešenja, ali čim bi se nakupilo dovoljno novca, bežalo se ka skupim staklima. Tamron je 2014. godine predstavio prvi ultratelefoto – zum objektiv opsega 150-600 milimetara i uspeo da pogodi pravi odnos kvaliteta i performansi, po izuzetno pristupačnoj ceni (ispod hiljadu evra). Uspostavivši etalon, za Tamronom su usledila predstavljanja modela konkurencije. Ove godine tržištu je predstavljena nova verzija objektiva koja, po rečima proizvođača, donosi višestruka poboljšanja, doduše uz nešto višu cenu.

Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2, kako glasi pun naziv proizvoda, je objektiv iz ultratelefoto – zum kategorije. Namenjen je fotografima prirode i sporta, omogućujući da sa velike (i sigurne) udaljenosti kreiraju fotografije bez uznemiravanja životinja ili prevelikog približavanja akciji. Njegove glavne karakteristike, pored impresivnog zum opsega, jesu kompaktne dimenzije i mala težina. G2 objektiv je veličine 26 x 10,5 centimetara i težine dva kilograma, ali, naspram „profesionalnih” objektiva, on je mali i lagan, pa možete steći utisak o kakvim divovima je reč. Izrađen je od metala crne boje sa sivim prstenom na mestu gde se objektiv spaja sa aparatom. Bitno je napomenuti da je bajonet izrađen od metala, jer ta veza treba da bude najčvršća (i najdugotrajnija) kako ne bi došlo do oštećenja foto-aparata i objektiva usled njegove težine. Takva je i stopa: velika, metalna i odlično izbalansirana, jer i kada je objektiv u svojoj najdužoj konfiguraciji, stabilno ga drži i on ne preteže unapred. Popuštanjem rotirajućeg točkića, kragna se okreće i vrlo brzo aparat možete da prebacite iz horizontalnog u vertikalni položaj.

Na samom objektivu imamo analognu kontrolnu tablu, kao iz 80-ih godina, sa četiri kliktava prekidača putem kojih upravljamo funkcijama objektiva. Prekidač najbliži daljinometru je izdvojen i određuje opseg fokusnog sistema – „full”, „infinity-10m” ili „10-2.2m” (kolika je i najbliža fokusna distanca ovog objektiva). To je prekidač koji bi trebalo često da koristite, prilagođavajući se subjektu koji fotografišete. Ova opcija je izuzetno korisna jer je za kretanje kroz ceo fokusni opseg (od „2.2m” do beskonačnosti) potrebna jedna sekunda, pa ćete AF sistemu olakšati hvatanje fokusa, jer neće svaki put morati da prođe celokupnu distancu.

Triplet prekidača, odozgo nadole ili sa desna na levo, u zavisnosti od toga kako je objektiv položen, nudi opcije za prebacivanje sa autofokusiranja na manuelno fokusiranje, uključivanje i isključivanje stabilizacije slike, a treći služi za biranje načina funkcionisanja sistema za redukciju vibracije, tj. opcije 1, 2 ili 3 (o njima nešto više kasnije). Isprva se čini da prekidači imaju jak klik i da čvrsto stoje na mestu, ali to je samo u kontrolisanim uslovima testiranja. Čim smo se našli u realnim uslovima (na terenu), desilo nam se više od jednog puta da smo neki od prekidača pomerili sa željenog podešavanja, što je situacija kojoj je dodatno doprinela upotreba rukavica. Voleli bismo da je otpor koji pružaju prekidači jači kako ne bi dolazilo do slučajnog pomeranja pozicija.

Tamron 150-600mm je opremljen „lock” prekidačem, koji koristimo kada je objektiv u svom nultom položaju (150 milimetara), kako se prednji element, nepažnjom, ne bi izvukao dok je objektiv okrenut nadole (tzv. zoom creep).

Zum prsten je širok, izrađen od gume sa teksturom, i zauzima skoro 1/4 dužine aparata. Možete ga čvrsto obuhvatiti skoro celom rukom, a i sa debelim rukavicama. Pruža adekvatnu dozu otpora pri okretanju, više na početku i manje na kraju, kako bi omogućio precizno i postepeno ručno zumiranje duž celog raspona od 150 do 600 milimetara. Ako poželite da zaključate objektiv na određenu žižnu daljinu, Tamron je inkorporirao funkciju „Flex Zoom Lock”: jednostavnim guranjem zum prstena unapred aktivira se „kočnica” koja zaključa objektiv na bilo kojoj žižnoj daljini, čak i na onoj koja nije obeležena, umanjujući mogućnost slučajnog pomeranja prstena na nulu. Da biste zumirali od minimalnog do maksimalnog uvećanja, potrebno je otprilike dva „kruga”, tj. dve pune rotacije ruke, što nekada nije dovoljno brzo. U tom slučaju se može primeniti metoda koja se koristi kod „push-pull” objektiva – pogurate prednji deo za uži kadar ili ga povučete unazad da biste dobili širu sliku. Ne preporučujemo da to radite često, ali ako situacija nalaže... Čak i kada je prednji deo izvučen do maksimalnog uvećanja od 600 milimetara, i dalje je odlično izbalansiran, bilo da koristite aparat sa dodatnim baterijskim gripom ili bez njega. Zaista su obavili odličan posao.

Prednji element je poprilično veliki, ako ga poredimo sa većinom „klasičnih” telefoto objektiva, ali iz Tamrona su se odlučili na promer filtera od 95 milimetara, jer su pristupačniji od onih od 105 milimetara, koji se mogu naći kod nekih objektiva sličnih karakteristika. I zonerica, koja dolazi uz objektiv, je u skladu sa njegovim dimenzijama, pa ne čudi što je kesica za nošenje zonerice veličine prosečne kese za usisivač.

Telo je većinom izrađeno od metala, sa veoma dobrom završnom obradom. Mesta za kompromis ima veoma malo, s obzirom na to da je objektiv deklarisan kao „weather sealed”, odnosno otporan na sve vremenske uslove, kao što su kiša, sneg i slično. Imali smo prilike da po lakoj kiši i niskim temperaturama isprobamo objektiv i nismo nakon toga primetili nikakve nuspojave, ali za tačne rezultate potrebno je opsežnije testiranje u najrazličitijim uslovima.

Težak je dva kilograma i ima čak 21 element raspoređen u 13 grupa. Tri elementa su izrađena od stakla male disperzije (low dispersion) i drastično umanjuju kreiranje hromatskih aberacija, što je naše testiranje i potvrdilo. Prednji, izloženi element premazan je fluorom radi boljeg odbijanja prljavštine i vode, a eBAND (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) i BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) premazi elemenata unutar tela objektiva poboljšavaju transfer svetla i umanjuju refleksije između elemenata. Sve u cilju eliminisanja ghosting i flare efekata, koji su kod objektiva ovog tipa izraženiji nego kod standardnih zumova, pa je to ujedno i jedan razlog više da uvek koristite zonericu, kako neželjeno svetlo ne bi zalutalo u objektiv. Sistem redukcije vibracije (VC) je redizajniran za G2 model i iz Tamrona tvrde da može maksimalno da kompenzuje do 4,5 koraka (eng. steps). Prvi mod redukcije vibracija stabiliše sliku unutar tražila i olakšava kadriranje, dok mod broj dva umanjuje vibracije tokom panninga duž ravne linije. Treći način redukcije vibracije je „najjači” i upravo je sa njim moguće kompenzovati maksimalnih 4,5 koraka, ali on to radi samo u trenutku okidanja, dok će prikaz u tražilu biti strešen i nećete biti sigurni u kadriranje finalne fotografije. Pohvalićemo VC sistem, jer smo na malim brzinama zatvarača (1/200 i sporije) uspevali da dobijemo oštre fotografije u celokupnom zum opsegu. Treći mod funkcionisanja redukcije vibracije je naročito impresivan (dovoljan broj oštrih fotki na brzini zatvarača od 1/50) i na žižnim daljinama preko 400 milimetara, ali pomeranje kadra postaje značajno i teško je napraviti idealnu kompoziciju.

Tamron G2 koristi USD (Ultrasonic Silent Drive) autofokusni motor, koji je izuzetno tih i radi poprilično brzo, ali smo primetili da ima poteškoća da prati subjekat tokom kretanja. U slučaju da se subjekat sve vreme kreće pravolinijski, dobijamo veliki broj fotografija koje se mogu koristiti, ali... Ako dolazi do čestih promena pravca kretanja, količina neupotrebljivih fotografija se uvećava, kao da fokus ne može dovoljno brzo da reaguje. Kako bismo isključili opciju da je problem u AF sistemu aparata, testirali smo sa dva različita FF (full frame) aparata i jednan crop (DX) i rezultat je bio vrlo sličan. Ako sa G2 koristite full frame aparat, morate se pomiriti sa činjenicom da će ivice kadrova uvek biti malo mutne, naročito na 150 i 600 milimetara pri maksimalno otvorenoj blendi (f5, tj. f6,3). Međuvrednosti daju dosta bolje rezultate pri istim uslovima korišćenja, pa već od blende f7,1 rezultati se poboljšavaju, kako u centralnoj oštrini, tako i po ivicama kadra. Ako imate mogućnost da zatvorite blendu, tj. da koristite vrednosti između f8 i f11, oštrina će vas sigurno impresionirati, pogotovo na centralnom delu kadra, kao da nije reč o istom objektivu, a najviše je izraženo na maksimalnom dometu od 600 milimetara. Nemojte samo ići preko f16, jer dolazi do difrakcije koja vrlo negativno utiče na kvalitete slike. Nedostatak oštrine ivica možete u potpunosti da rešite upotrebom foto-aparata sa crop senzorom. On za kreiranje fotografije koriste samo centralni deo stakla (zbog uvećanja od 1.5x), ali to mora biti aparat koji ima dobre ISO performanse, jer Tamronu SP 150-600mm treba velika količina svetla da biste dobili maksimalne rezultate. Ujedno, dobijate i veći domet, jer raspon raste na 225-900 milimetara.

Zamućenje pozadine (bokeh) inženjeri u Tamronu nisu zanemarili, pa je pozadina mekana, bez nervoznih detalja, ma koliko se stvari u njoj nalazilo. Hromatske aberacije smo već pominjali i napomenućemo da su veoma dobro kontrolisane, pa ako se i pojave, uklanjaju se jednim klikom u programima za obradu fotografije.

Generalni utisak koji Tamron SP 150-600mm f5-6.3 ostavlja veoma je pozitivan i pokazuje da su uspeli da naprave objektiv čije performanse iznenađuju. Nije savršen, kao što ste mogli da pročitate u tekstu, ali njegove pozitivne strane nadmašuju kvalitativno i kvantitivno nedostatke koje smo uočili. Kada sve stavimo na papir, pred nama se nalazi objektiv čiji je kvalitet izrade veoma dobar. Otporan je na vremenske nepogode i relativno je malih gabarita i mase. Uz odličnu redukciju vibracija, sa uniformnim kvalitetom slike i dobrom oštrinom duž celog raspona (ako zatvorite blendu ili koristite crop telo), ovaj objektiv predstavlja investiciju vrednu ulaganja.

Vojislav VUJANIĆ

 
MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8G
Intel Optane MEMPEK1W016GA i MEMPEK1W032GA
Sama Vulture V1
Team Group L5 Lite 3D 120 GB
Kingston DataTraveler Elite G2
LG 32UD59
Xwave B Under Sea i Energy Sistem Music Box B2
Energy Sistem Energy DJ2 i Energy 1 BT
Seagate Expansion i Backup Plus Hub
Airtame
Nikon D5
Tamron SP 150-600mm f5-6.3 Di VC USD G2
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link TL-WA860RE Range Extender
Ldnio SE3631 6USB
Smanos X300 GSM/SMS Alarm System

O kompaniji Tamron

S obzirom na to da je osnovana pre 67 godina, nije čudo što je jedno od vodećih imena na polju svetske optičke industrije. Kompaniju je osnovao Takejuki Arai (Takeyuki Arai) u Japanu 1950. godine pod nazivom Taisei Optical Manufacturing Company, a od 1970. posluje pod korporativnim imenom Tamron. Ime potiče od poznatog dizajnera optičkih komponenti Uhjou Tamura (Uhyoue Tamura), koji je postavio temelje tehnoloških procesa za kreiranje vrhunskih optičkih komponenti. Prvi su predstavili sistem izmenjivih objektiva za SLR foto-aparate i prvi su počeli sa serijskom proizvodnjom zum objektiva, u periodu 1957-1961. godine. Dobitnici su prestižne EISA (European Imaging and Sound Association) „Photo Award Lens of the Year” nagrade čak 12 puta, od 2000. godine do danas. Kompanija Tamron poseduje četiri fabrike u kojima se, pored objektiva za foto-aparate, proizvode još sočiva za kamkordere, foto-aparate, mobilne telefone, kao i komercijalne i industrijske optičke proizvode (objektivi za CCTV kamere, projekciona sočiva, kalupi visoke preciznosti...), a imaju i nezavisni centar za razvoj novih proizvoda u Japanu, kao i veliki broj predstavništava širom sveta. Od nedavno su i zvanično prisutni na našem tržištu.

Osnovno:
uveličanje 150-600 mm, blenda f5-6.3, 21 element u 13 grupa,
Ostalo:
minimalna fokusna distanca 2,2 mm, uklonjiva zonerica, otporan na vremenske nepogode (weather-sealed), redukcija vibracije 4,5 koraka, veličina filtera 95 mm
Proizvođač:
Tamron
Kontakt:
Digital Emporium
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera