TEST PLAY<>
122017<><>

Wolfenstein II: The New Colossus

Vilijam Džozef Blaskovic je pravi đavo, pa on je prevario smrt više puta nego (prokleta) braća Vinčester! Iako se na kraju The New Ordera žrtvovao kako bi postavljena nuklearka bila aktivirana, saborci su nekako uspeli da ga spasu. Posle pet meseci u indukovanoj komi budi ga šteketanje oružja – frau Engel ih je pronašla i naš baja, onako zanemoćao, uskače u invalidska kolica, ćapa prve mašingevere na koje je naleteo i kreće na nacističku gamad. Neprocenjivo! Okupatorska čizma i dalje je nad Amerikom, a Kreiseau Circle izgleda ima plan kako da joj izliže đon. Došlo je vreme da se pokreti otpora ujedine, a Blasko u obe ruke uzme bljuvače olova i krene da rešeta. Srećna mu dvadesetpetogodišnjica borbe!

Stari, dobri Wolfenstein sija kao zvezda Danica na noćnom letnjem nebu.

Stari, dobri Wolfenstein sija kao zvezda Danica na noćnom letnjem nebu. Sumanuto brza akcija, truplo za truplom na podu i hiljade ispaljenih metaka njegovi su zaštitni znaci. Blasko, lud kao i uvek, mrzi naciste i jedva čeka da ih satre ne birajući sredstva. Kombinuje puce u levoj i desnoj ruci, koristi turrete, uzima oružje od palih neprijatelja, nije mu strano ni korišćenje hladnog oružja i stealth killova, a snalazi se i sa nadograđivanjem sopstvenog arsenala uz pomoć specijalnih kartica. Prepoznatljiv šmek pojačavaju neprijateljski komandiri koji zovu na uzbunu dok ih ne patosirate, a jedino što odskače iz šablona jeste to što više ne morate da pritiskate dugme kako biste kupili loot razbacan unaokolo. Konačno je dovoljno samo da pređete preko njega ne bi li se našao u inventaru.

Šta reći za družinu koja vas prati i verna vam je do poslednjeg daha? To je skup otkačenih likova čije su karakterne osobine tako lepo naglašene i predstavljene da jedva čekate novu međuscenu kako biste uživali u odmotavanju priče. Baza vam je oteta nacistička podmornica koja vam je tokom meseci izgnanstva postala dom. Tu se spremate za misije, razgovarate sa NPC-jevima, istražujete, ali i otključavate dodatne misije preko famozne Enigma mašine. Naime, iza svakog ukokanog komandira ostaje Enigma kartica, koju koristite da dešifrujete lokacije nacističkih glavonja. Nezavisno od glavne priče, jurite ih po poznatim lokacijama i čekate pogodnu priliku da ih pošaljete na onaj svet. U-boat je ogroman, prepun fantastično modelovanih lokacija, a isto može da se kaže i za grafiku „na zemlji”. Pokretački engine briljira, čineći Wolf II ubedljivo najlepšim FPS naslovom u ovom momentu. Neverovatan je nivo detalja koji se postiže čak i na nižim kvalitativnim podešavanjima. Igru je na polju tehničkih karakteristika neozbiljno porediti sa konkurentskim naslovima, jer oni izgledaju kao da su tri godine stari kada se nađu rame uz rame sa ovim lepotanom.

Stepen težine izuzetno varira, tako da Wolf II u tom segmentu nije baš najbolje izbalansiran.

Iako je lajtmotiv priče alternativna stvarnost i borba protiv nacista, autori su kroz igru suptilno provukli Blaskovu intimu, otkrivajući nam njegovu dušu/poreklo više nego ikad do sada. Najpoznatijeg virtuelnog lovca na naciste vidimo u posve drugačijem svetlu: osećajnog, punog unutrašnjih konflikata i strahova, opterećenog prtljagom iz detinjstva, brižnog, budućeg oca... U kombinaciji sa drugarima sa kojima bije boj, Blasko ima pobednički tim i u Wolfu II je bliži igračima nego ikad ranije. Ovo mora posebno da se naglasi jer igri daje naročit ton i crtu koju do sada nismo imali prilike da vidimo.

Kampanja je nešto kraća nego što smo se nadali (potrebno je oko 15 sati da bi se kompletirala), ali kakva vas samo vožnja očekuje. Letećete u svemir, tumarati tunelima, klešiti se na otvorenom, provlačiti se kroz ventilaciju, od života odvajati nacističke supervojnike i eksperimentalne ubice, „upoznati” Hitlera – ma, u igri nema čega nema, a to smo i očekivali. Kao što smo već rekli, kada završite oficijelni deo, možete da se pozabavite Kill Boardom i eliminacijom nacističkih vođa ili krenete sve ispočetka na većem nivou težine. Ovde moramo da kažemo da težina izuzetno varira i da u tom segmentu Wolf II nije baš najbolje izbalansiran. U jednom momentu sve ide kao po loju, da biste u drugom ginuli kao da ste prvi put uzeli tastaturu i miš u ruke. Mnogi će se razočarati što multiplayer ne postoji, ali Wolf II je igra starog kova koja priča priču i ne pokušava veštački da je produži. Da, bilo bi izuzetno zanimljivo igrati se „saveznika i Nemaca” online, ali autori nisu imali tu ideju na pameti.

Wolfenstein II: The New Colossus je first person pucaljka koja ima sve sem multiplayera.

Na kraju moramo da prodiskutujemo o brojnim propustima koji „krase” Wolf II, barem kada je PC verzija igre u pitanju. Frame drop, pogotovo na nešto starijim karticama iz Nvidijine familije, strašan je i nepredvidiv. Igra koristi Vulcan API i ne možete da je poterate u OpenGL-u, i to na nekim mašinama stvara ozbiljne probleme. Isto tako, čini se da engine, ma koliko sjajne krajolike proizvodio, nije dovoljno optimizovan i ponekad nam se činilo kao da je živ. Postoji i gomila pratećih problema sa proizvoljnim crashovanjem igre, zamrzavanjima i sijaset drugih bagova koji su razjarili igrače širom sveta. MachineGames je, relativno brzo, izašao u javnost sa „zakrpom” i prvim DLC-om, ali šteta je već učinjena.

Wolfenstein II: The New Colossus je first person pucaljka koja ima sve sem multiplayera – nadasve simpatičnog glavnog junaka, živopisne NPC-ove, dobru mehaniku, fantastične tehničke karakteristike i priču koja vas drži zainteresovane do samog kraja. Nemojte je propustiti, makar morali da sisnete zube i istrpite „bubice” koje su se skupile kao komarci oko uličnog osvetljenja.

Vladimir PISODOROV

 
Assassin’s Creed Origins
Call of Duty: WWII
Star Wars Battlefront II
Hand of Fate 2
Football Manager 2018
LEGO Marvel Super Heroes 2
LEGO NINJAGO Movie Videogame
Destiny 2 (PC)
Nioh: Complete Edition (PC)
WWE 2K18
Wolfenstein II: The New Colossus
Šta mislite o ovom tekstu?
Spintires: MudRunner
Hyakki Castle
Outcast: Second Contact
Need for Speed Payback
Ben 10
Tower 57
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1
Sonic Forces
Crusader Kings II: Jade Dragon
Europa Universalis IV: Cradle of Civilization
This War of Mine: Father’s Promise
Bouncy Bob

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch
Potrebno:
AMD FX-8350 ili Intel Core i5-3570, Nvidia GTX 770 ili AMD Radeon R9 290, 4 GB VRAM, 8 GB RAM
Poželjno:
AMD Ryzen 5 1600X ili Intel Core i7-4770, Nvidia GTX 1060 ili AMD Radeon RX 470, 6 GB VRAM, 16 GB RAM
Veličina:
1 BRD
Adresa:
wolfenstein .bethesda .net

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera