TEST PLAY<>
122017<><>

Ben 10

Nakon deceniju neprekidnog emitovanja i pauze koja je trajala nešto kraće od dve godine, Cartoon Network je odlučio da rebootuje svoju najdugovečniju crtanu seriju – Ben 10. Razlog za toliku popularnost Bena Tenisona, glavnog protagoniste ovog serijala, leži u činjenici da je od sasvim običnog dečaka preko noći postao borbena mašina koja razbija svoje neprijatelje u paramparčad, i to bez ikakvog napora. Zahvaljujući Omnitrixu, vanzemaljskom uređaju koji nosi na ruci, Ben može da se „pretvori” u čak deset različitih vanzemaljaca i tako se prilagodi bilo kojoj situaciji. Slična postavka je i u igri Ben 10, koja se na tržištu pojavila za PC, ali i sve trenutno aktuelne igračke konzole.

Igra Ben 10 prati istoimenu animiranu seriju sa Cartoon Networka.

Kao u TV seriji, Ben se i u igri bori protiv starih poznanika: Zombozoa, Queen Bee i Weatherheada. Dakle, očekuju vas tri nove epizode dogodovština, od kojih se svaka sastoji od dva nadovezujuća dela (bolje je da kažemo, nivoa). Nivoi su linearni i veoma dugački, pa će vam za kompletiranje svakog od njih biti potrebno minimalno pola sata. Kasnije, iz kampa gde su deda Maks i sestra Gven parkirali famozni Rust Bucket, možete da se vratite na nivoe koje ste već posetili i u okviru svakog od njih otvarate deonice koje zahtevaju prisustvo određenih alienskih formi. Na početku Ben može da se pretvori u samo tri aliena, a napredak donosi i ostale. Za otključavanje novih sposobnosti nije potrebno da učinite ništa naročito – dovoljno je samo da stignete do određenog dela datog nivoa i nova forma se automatski dodaje vašem arsenalu.

Akcija je tečna, a makljaža sasvim zadovoljavajuća za nivo početnika. Sve možete da svedete na nivo button mashinga, to jest na pritiskanje tastera za one akcije koje u tom trenutku smatrate pogodnim. Napad se izvodi pritiskom na ’kvadrat’ (govorimo o verziji za PlayStation 4), skokove izvodite na ’X’, specijalke pozivate na ’O’, dok blokiranje neprijateljskih napada i kontre plasirate pritiskom na ’trougao’. Levi trigger se koristi za pristupanje meniju za izbor alienskih formi, dok desni trigger aktivira Ultimate moć, koja briše sve sa ekrana i uvek je propraćena cool animacijom. Na kraju svake epizode očekuje vas duel sa bossem koji se, baš kao i ostali neprijatelji, veoma lako „razoružava” i baca na kolena. Nivoi nisu preterano inventivni, pa ni zanimljivi, i svode se na pesničenje ili rešetanje neprijatelja, razbijanje mobilijara zarad „ceđenja” zelene tečnosti koju koristite za upgrade i linearno bazanje po lokacijama. Pomenuto nadograđivanje sposobnosti obavlja se iz tri prolaza za svakog aliena pojedinačno i potrebno je dosta grindovanja kako biste otključali sve njihove sposobnosti.

Akcija je tečna, a makljaža sasvim zadovoljavajuća za nivo početnika.

Igra je veoma laka i završava se za manje od jednog igračkog dana, i to joj je sigurno jedna od najvećih mana. Međutim, kada se na to nadoveže jednostavan sistem levelovanja i neizazovne borbe, stvari postaju prilično nepovoljne. Morate da budete svesni da je Ben 10 namenjen mališanima i to, po našoj proceni, onoj dečici sa jednocifrenim brojem godina. Njima će biti zanimljiva mogućnost menjanja aliena bukvalno „u letu” i pesničenje sa neprijateljima koje na glavnog junaka gotovo da ne ostavlja nikakve posledice. Međutim, čak i tada može da se postavi pitanje da li je Cartoon Network mogao da angažuje nekog ozbiljnijeg ko će sa više pažnje pretvoriti popularni crtani serijal u igračku formu i, ako ništa drugo, u finalni proizvod uključiti nešto više sadržaja. Ruku na srce, Ben 10 se ne nudi po punoj ceni i košta samo 30 zelenih novčanica, ali opet se stiče utisak da ne dobijate dovoljno za svoj novac.

Čak i na maksimalnom, Ultra nivou detalja Ben 10 ne očarava izgledom, nego u najboljem slučaju ostavlja utisak nečeg prosečnog. Zapravo, po kvalitetu animacije i grafičkim rešenjima igra ne može da se poredi sa svojim animiranim uzorom, već je situacija mnogo gora. Nedostatak detalja i kvalitetnijih tekstura je toliko primetan da ste pod utiskom da vam neko namerno povređuje oči i prosto je neverovatno da autori nisu mogli da postave svari na viši nivo. Pogledajte samo hardversku zahtevnost u infoboksu i sve će vam biti jasno. Tehnički, Ben 10 je na nivou igara iz 2010. godine i za tako nešto nema opravdanja. Situacija nije takva samo za vreme akcije, već i u međuscenama, pa oni koji nisu imali prilike da gledaju „crtać” mogu da pomisle kako se radi o nekom nižerazrednom ostvarenju. S druge strane, specijalni efekti su OK, baš kao i animacije likova koje vodite i neprijatelja. Muzika je dosadna, voiceover solidan, ali ne može da popravi situaciju u ovom departmentu.

Jednostavna mehanika i nizak stepen težine upućuje na to da je Ben 10 namenjen mališanima sa jednocifrenim brojem godina.

Zatvaramo radnju i predajemo pazar. Ben 10 je svojevrsni promašaj za koji je kriv i naručilac posla i izvođač radova. Na sve strane duva i klima se i svakog časa građevina preti da se sruši prolaznicima na glavu. Igra može da se preporuči samo najmlađim gamerima koji Benove dogodovštine vole da prate na TV-u i sada je vreme da se upoznaju sa pojmom interakcije. Oni će biti zadovoljni glasovima iz serije i sposobnošću glavnog junaka da preuzima različite forme kako mu se prohte. Možda su autori mogli da ubace podršku za igranje više igrača ili čak da prekopiraju model Skylandersa ili penzionisanog Infinityja i „vežu” igru za fizičke figurice. Tako bi programeri morali više da se potrude i opravdaju uložen novac kupaca, a Cartoon Network „izmuze” više novca od zainteresovanih. To im je očigledno i bila jedina prava namera sa ovim ostvarenjem. Busted!

Vladimir PISODOROV

 
Assassin’s Creed Origins
Call of Duty: WWII
Star Wars Battlefront II
Hand of Fate 2
Football Manager 2018
LEGO Marvel Super Heroes 2
LEGO NINJAGO Movie Videogame
Destiny 2 (PC)
Nioh: Complete Edition (PC)
WWE 2K18
Wolfenstein II: The New Colossus
Spintires: MudRunner
Hyakki Castle
Outcast: Second Contact
Need for Speed Payback
Ben 10
Šta mislite o ovom tekstu?
Tower 57
Marvel’s Guardians of the Galaxy: The Telltale Series – Season 1
Sonic Forces
Crusader Kings II: Jade Dragon
Europa Universalis IV: Cradle of Civilization
This War of Mine: Father’s Promise
Bouncy Bob

Platforma:
PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch
Potrebno:
Intel Core2Quad Q6600 na 2,4 GHz ili ekvivalent, Nvidia GeForce GT 430 ili AMD Radeon HD 5850, 1 GB VRAM, 4 GB RAM
Poželjno:
Intel Core i5 na 2,6 GHz ili ekvivalent, Nvidia GeForce GTX 480 ili AMD Radeon HD 6850, 1 GB VRAM, 4 GB RAM
Veličina:
2,48 GB
Adresa:
www .outrightgames .com /ben -10

60
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera