PHONE ZONE<>
122017<><>

Monument Valley 2

U leto 2014. godine pisali smo hvalospeve o logičkoj igri Monument Valley, koja nas je oduševila prostornim izazovima i suptilnim pripovedanjem. Početkom novembra (pet meseci nakon premijernog pojavljivanja na iOS-u) Monument Valley 2 se pojavio i na Androidu, a mi smo ponovo uronili u nestvaran svet koji su za nas stvorili dizajneri iz studija Ustwo Games.

Umesto princeze Ide, protagonisti ove igre su mama Ro i njena ćerkica, koje zajedno istražuju čudne lavirinte neverovatnog dizajna. Dok su u originalnoj igri u prvom planu bili dizajn i kompleksnost nivoa, odnosno stepen logičkog izazova koji je igrač morao da reši, u nastavku to nije slučaj. Monument Valley 2 i dalje može da se pohvali brojnim interesantnim mozgalicama, ali autorima ovog puta nije toliko bila bitna težina igre koliko njena atmosfera i pripovedanje. To, naravno, ima svojih dobrih, ali i loših strana. Sa jedne strane, priča u Dvojci je jasnija, kompleksnija i bolja, a broj poglavlja u igri je povećan sa deset na četrnaest. Sa druge strane, zbog smanjenja nivoa težine igre, kompletno igračko iskustvo je kraće, a pošto provodite manje vremena žuljajući vijuge kako biste rešili neki problem, slabija je i emotivna povezanost sa pričom i likovima.

Najefektivniji momenti u novoj igri ipak su oni sa emotivnom komponentom – kada neočekivane promene u arhitekturi nivoa razdvoje Ro i njenu ćerku, vi morate da pronađete način da ih ponovo spojite. Vaši dodiri po ekranu sve vreme vode samo Ro, dok se devojčica kreće automatski, pokušavajući da se približi majci što je više moguće ili oponašajući njeno kretanje. Nakon osnovnih poruka o dilemama sa kojima se susreće svaki roditelj, Ro i devojčica će krenuti svojim odvojenim putevima kroz Dolinu Spomenika da bi se na kraju uloge obrnule i devojčica postala ona koju vodite, a majka ona koja prati.

Sve vreme simbolika, muzička pratnja i kolorit stvaraju specifičnu atmosferu koja vam ne dozvoljava da pauzirate igru. Uspešnost i zaraznost Monument Valleya 2, u sprezi sa smanjenom težinom, najveći su problemi igre, jer ćete projuriti kroz nastavak mnogo brže nego što je to bio slučaj sa originalom. Uz to, treba imati u vidu da je cena nastavka duplo veća. U svetu igara koje koštaju po šezdeset i više dolara, šest i po dolara nije mnogo, ali na mobilnom tržištu Monument Valley 2 košta znatno više od većine igara, a završi se za samo nekoliko sati. Ipak, kod naslova kao što je ovaj na prvom mestu je ugođaj i iskustvo, a tek onda odnos cene i vremena potrebnog za završavanje igre.

Dragan KOSOVAC

 
Monument Valley 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Darts of Fury
The Muscle Hustle
South Park: Phone Destroyer
Fencing Swordplay 3D
Space Frontier

Platforma:
Android, iOS
Veličina:
297 MB
Cena:
6,53 USD
Adresa:
GooglePlay,iTuness
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera