PHONE ZONE<>
062017<><>

Samsung Galaxy S8 Plus i DeX

Zaokružena priča

Ako nekome nije bilo jasno šta se krije iza Samsungovog slogana „The Next Big Thing”, sada svakako jeste. Ljubitelji velikih telefona zaista imaju čemu da se raduju kada je Galaxy S8 Plus u pitanju. Ovaj fablet deli sve osobine sa kompaktnijim vršnjakom, ali dodaje bezmalo pola inča na ekran, 500 mAh u bateriju, kao i stotinak evra na cenu. Sve ostalo, softverske opcije i hardverske iznutrice, isto je kao kod klot Osmice: fenomenalan ekran, najmoćniji procesor i vrhunska kamera namenjeni su onima koji ne prave kompromise i ne prevrću novčanik kada kupuju nov telefon.

Što se konstrukcije i dimenzija tiče, S8 Plus je pun pogodak jer nudi ono što smo dugo čekali – veliki ekran u kućištu koje udobno leži u ruci. Gabariti su praktično identični prošlogodišnjem premium modelu Galaxy S7 Edge (čiji ekran ima 5,7 inča), s tim da je novi model nešto viši, ali i daleko tanji nego što bi se očekivalo od telefona sa ekranom dijagonale 6,2 inča. Ekran je pravi mali džepni bioskop koji olakšava kucanje teksta, čitanje dokumenata i gledanje filmova, a da pri tome ne para džepove. Vrhunski dizajn prosto mami vodu na usta, dok kvalitet izrade odgovara majstorima filigrantskog zanata. Doduše, glatka površina kućište čini izuzetno klizavim, a postoji i još jedan detalj koji kvari sreću, a to je pozicija čitača otiska prsta. Naime, senzor je postavljen previsoko, tik uz levu ivicu zadnje kamere, pa ako nemate prste kao I-Ti vanzemaljac, imaćete poteškoća kada budete pokušali da pokrijete prstom celu površinu senzora dok držite telefon jednom rukom (pritom ćete prstom redovno mazati staklo iznad sočiva kamere). Ako vam dosadi ovo žongliranje, sigurnosne funkcije za otključavanje uključuju i efikasan skener dužice, koji se može zbuniti jedino kada ima previše ili premalo svetla. Funkcija za prepoznavanje lica je još jedna opcija, ali nju ćete najmanje koristiti jer je stopa uspešnog očitavanja prilično niska (otprilike 50%).

Sa donje strane telefona nalaze se USB Type-C, 3,5-milimetarski audio-priključak, koga se Samsung, srećom, još uvek ne odriče i mono zvučnik, koji ćete redovno pokrivati prstom kad gledate video na položenom ekranu. U pakovanju se sa telefonom isporučuju i kvalitetne AKG slušalice, kao i dva USB konvertora sa microUSB, odnosno standardnim USB priključkom. Nedostatak mehaničkog Home tastera smo već prežalili (upravljački tasteri su konačno preseljeni na dno ekrana), a zauzvrat smo dobili IP68 sertifikovano kućište koje je otporno na vodu i prašinu.

O ekranu u novoj Galaksiji je već bilo reči, ali nije zgoreg ponoviti da je u pitanju najbolji ekran koji se danas može naći u telefonu. Odnos stranica 18,5:9 pruža dodatni prostor koji olakšava korišćenje aplikacija koje vape za prostorom, kao što su editori ili klijenti za društvene mreže (npr. Facebook na ovom ekranu prikazuje i do tri objave, dok na standardnim 16:9 ekranima jedva da se vidi jedna). Na ovakvom ekranu je udobnije raditi i u split screen režimu, dok jedini nedostatak predstavljaju crne bočne trake koje se pojavljuju tokom reprodukcije standardnih full HD video-zapisa (ovo ne smeta previše jer se crni deo ekrana neprimetno utapa u boju kućišta). Kao i kod S8-ice, poboljšan je HDR prikaz, a postoji i mogućnost da se nativna quad HD rezolucija ekrana redukuje na 1080p, što značajno doprinosi uštedi energije (maksimalna rezolucija zapravo ima smisla samo tokom reprodukcije VR sadržaja).

Koliko god se mrštili na pomen TouchWiz UI-ja, zahvaljujući novoj iteraciji ovo korisničko okruženje više nije na spisku najomraženijih (čak je i prekršten u Samsung Experience). Presvučen preko Nougat Androida v7.0 (gde se dede v7.1?), UI ima svu potrebnu robusnost i ne remeti čistu strukturu Androida: sve opcije i meniji su logično raspoređeni, a postoji i sijaset korisnih sugestija koje dodatno olakšavaju navigaciju i pretraživanje sadržaja. Pomeranjem ekrana prema gore i dole pokreće se opcija za brzo pretraživanje, odnosno fijoka sa aplikacijama. Aplikacijama se pristupa brže i uz manje koraka se dolazi do željene operacije, a dužim pritiskom na ikonicu otvara se kontekstualni meni sa dodatnim opcijama za manipulaciju programima. Virtuelni asistent Bixby još uvek nije prodisao punim plućima, pa ne možemo da procenimo kakva će biti njegova upotrebna vrednost u odnosu na trenutno prisutne elemente. To su Bixby Home, pandan servisu Google Now, Bixby Reminders, koji igra ulogu pametnog podsetnika i beležnice sa vremenskim i GPS odrednicama i Bixby Vision, koji identifikuje objekte na koje je usmerena kamera i otvara odgovarajuće sadržaje na vebu (galerije fotografija, prodavnice i slično). Bixby taster na levoj strani telefona vodi direktno na Bixby Home ekran, ali od njega nema veće koristi – često smo ga nehotično pritiskali umesto tastera za utišavanje koji se nalazi u neposrednoj blizini.

O performansama je takođe bilo reči u prošlom broju, pa ćemo samo ponoviti da je Samsung Exynos 8895 trenutno najbrži čipset u Android uređajima, a i prilično je štedljiv (10-nanometarska tehnologija). Zahtevni igrači i oni koji planiraju da se otisnu u svet virtuelne realnosti će zasigurno biti mirni tokom sledeće dve ili tri godine. Bitna je i podrška za gigabitne LTE i Wi-Fi brzine, koje obezbeđuju dodatne preduslove za višegodišnju eksploataciju. Skrećemo pažnju i na činjenicu da je S8/Plus prvi komercijalni telefon sa Bluetooth 5.0 standardom, koji obezbeđuje dvostruko brži prenos podataka i do četiri puta veći domet u odnosu na prethodnu generaciju.

Ako tražite telefon sa najboljim foto-aparatom, opet ste na pravom mestu. Iako na papiru skoro sve izgleda isto kao kod modela S7 Edge (veliki senzor od 12 megapiksela sa Dual Pixel autofokusiranjem i brzom f/1.7 blendom), novi čip i softverska tehnologija koja ga koristi unapređeni su tako da obezbeđuju osetno kvalitetnije snimke u svakom okruženju, naročito u mraku. Zasluge za to pripadaju softverskom multi-frame procesiranju, koje radi tako što aparat umesto jednog napravi tri snimka, pri čemu najoštriji bira za osnovu, a preostala dva služe za uklanjanje zamućenja usled kretanja. Sve se to dešava u pozadini i uopšte ne utiče na brzinu snimanja (korisnik nije ni svestan šta se dešava). Još bolje je sređena selfi kamera, koja snima svetlije tonove i beleži više detalja, zahvaljujući većoj rezoluciji i odličnom automatskom fokusiranju. Postoji i odličan izbor filtera u fazonu Snapchata, koji će podići vrednost telefona u krugu omladinaca.

Galaxy S8 Plus je dovoljno veliki da se u njega spakuje baterija veličine omanje trafostanice, ali Samsung je odlučio da ne rizikuje previše posle gorkog iskustva sa baterijom u Noteu 7. Kapacitet od 3500 mAh u svakom slučaju obezbeđuje jedan ceo dan bez punjača i tokom intenzivnijeg korišćenja; ako vam prsti nisu stalno na ekranu, iz baterije se može iscediti dodatnih pola dana (smanjenjem rezolucije ekrana postiže se i do 20% bolja autonomija). Brzo punjenje radi kao sat, tako da je za potpuno punjenje prazne baterije potrebno svega 80 minuta. Postoji i mogućnost bežičnog punjenja, koje je dosta sporije.

S8 ili S8 Plus? Na planu ergonomije, pobedu odnosi manji model iz očiglednih razloga (osim ako niste profesionalni košarkaš), ali nas veći ekran i osetno bolja autonomija opredeljuju za veći model, uprkos i ne tako maloj razlici u ceni.

Dugujemo vam priču o zanimljivom dodatku koji Samsung plasira uz nove Galaxy modele. U pitanju je DeX, priključna stanica kojom korejski proizvođač želi da odgovori na pitanje da li telefon može da zameni lični računar. U sećanju čuvamo više proizvoda koji su, sa manje ili više uspeha, pokušali da vežu telefon sa velikim ekranom, tastaturom i mišem (Motorola Atrix, Microsoft Continuum...). Ali, nijedan nije bio tako dobar kao ovaj.

Samsung DeX je kompaktan uređaj koji na prvi pogled podseća na stoni punjač ili eksterni zvučnik, a zapravo je u pitanju hub koji pretvara Galaxy S8/S8 Plus u sasvim pristojan desktop računar. Stanica je opremljena USB Type-C konektorom za telefon, HDMI izlazom, ethernet priključkom, a tu su i dva standardna USB porta za povezivanje klasičnog ili bežičnog miša i tastature. Nažalost, DeX nema sopstveni zvučnik, niti priključak za slušalice, što smatramo nedostatkom, budući da je zvučnik prigušen kada se telefon postavi u ležište. Iz nekog razloga nismo uspeli da poteramo zvuk preko HDMI veze, iako za to nije bilo očiglednog razloga, ali su zato Bluetooth zvučnici radili bez greške.

Podešavanje sistema odvija se automatski i veoma brzo na ekranu će se pojaviti poznato, prozoroliko okruženje: u donjem levom uglu je dugme za otvaranje aplikacija (kao Windowsov Start), dok je traka sa opcijama za brzo podešavanje postavljena bliže desnoj ivici ekrana. DeX svesrdno podržava sve osnovne funkcije koje obavljamo na računaru, kao što su pretraživanje interneta, rad s elektronskom poštom, reprodukcija videa, obrada teksta... Pokazalo se da Galaxy S8 ima iznenađujuću rezervu snage koja obezbeđuje da sve ove operacije u multitaskingu teku glatko, kao na solidnom računaru srednje klase.

Što se igara tiče, situacija nije sjajna, jer veoma mali broj dostupnih naslova koristi prednosti ovog sistema, i to uglavnom rade u režimu koji ograničava funkcionalnost upravljačkog interfejsa. Trikovi kojima se korisnici služe da bi naterali telefon da prepozna miš i tastaturu iziskuju dosta vremena i truda, tako da se nadamo da će u budućnosti biti više naslova sa integrisanom podrškom za desktop režim. Takođe, dešava se da sistem iz nepoznatog razloga odbije poslušnost i na kratko se zamrzne. Srećom, to se retko dešava, ali može biti neprijatno ako vas preseče usred nekog važnog posla (npr. tokom pisanja teksta za nervoznog urednika koji sitno odbrojava poslednje sekunde do roka).

Što se aplikacija tiče, još uvek nema mnogo onih koje su optimizovane za DeX. Dok Microsoftov Word i Excel odlično rade, druge se pokreću u zasebnom prozoru koji simulira ekran telefona (Facebook, Instagram), a neke u ovom režimu nije moguće ni pokrenuti. Sve u svemu, DeX veoma dobro funkcioniše i značajno smanjuje jaz između telefona i računara. U kojoj meri će zaživeti, najviše zavisi od softverske podrške, posebno na planu multimedija i igara.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
LG G6
HTC U Play
(Huawei) Honor 8 Lite
Samsung Galaxy S8 Plus i DeX
Šta mislite o ovom tekstu?
Alcatel Shine Lite
Custom Navigation Bar
Movie Pal
Cyclemeter
Look Up
Microsoft To-Do
Vape Assistant
vHike
Typorama
Pocket Sense
FaceApp

Samsung Galaxy S8 Plus
Operativni sistem:
Android v7.0
Dimenzije:
159,5 × 73,4 × 8,1 mm / 173 g
Ostalo:
Exynos 8895 Octa (Octa-core, 4x2,3 GHz CPU + 4x1,7 GHz CPU + Mali-G71 MP20 GPU), 6,2” Super AMOLED (1440 × 2960, 529 ppi), 4 GB RAM, 64 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v5.0 A2DP/AptX/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual hotspot/Direct, skener dužice, GSM/HSPA/LTE, USB Type-C, 12 MP 2160p@30 fps, 1080p@60 fps OIS / 8 MP 1440p@30 fps autofokus, nano-SIM, Li-Ion baterija 3500 mAh, wireless charging
Performanse:
AnTuTu Benchmark v6.2.1: 175488; Geekbench 4: 2012 (Single-Core), 6630 (Multi-Core)

Samsung DeX Station
Kompatibilni uređaji:
Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8 Plus
Dimenzije:
105,2 × 105,2 × 47.5 mm / 231 g
Povezivanje:
2x USB 2.0, HDMI 2.0, Ethernet 100 Mb/s, USB Type-C
Napajanje:
USB Type-C
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera